The Reading / Listening - Level 3

The deadly Ebola virus is getting worse in Africa. More and more people are getting affected. So far, 763 people have the virus, and 468 of these have died. The United Nations said it is the biggest and deadliest Ebola outbreak the world has ever seen. Most of the deaths have been in Guinea. This is where the outbreak started. People have also died in neighbouring Liberia and Sierra Leone. Health ministers from African countries are getting increasingly worried about the outbreak. Ministers from 11 countries are meeting in Accra, the capital city of Ghana. They will talk about what they can do to control the situation. They want to stop more people from dying.



The World Health Organization (WHO) said "drastic" action was needed to stop the virus from spreading across Africa. WHO spokesman Daniel Epstein told reporters the organization was trying to get all countries to work together. He said if everyone helps, "we can get a grip and halt this outbreak". He said this was important because strong trading links between African countries means the virus could easily spread. He said: "We need a strong response, especially along the shared border areas where commercial and social activities continue between Guinea, Liberia and Sierra Leone. That's unlikely to stop." Ebola kills up to 90 per cent of people who get infected. There is no vaccine or cure for it.

Try the same news story at these easier levels:

    Level 0 Level 1   or  Level 2

Sources
  • http://www.bbc.co.uk/news/health-28108668
  • http://www.huffingtonpost.com/2014/07/01/ebola-deaths-west-africa_n_5548344.html
  • http://www.businessinsider.com/guinea-ebola-outbreak-is-worst-ever-2014-7#ixzz36HGSQlqs


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. VIRUSES: Students walk around the class and talk to other students about viruses. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

virus / affected / outbreak / neighbouring / worried / capital city / control / situation / drastic action / work together / get a grip / important / trading links / border / vaccine

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. OUTBREAK: What advice should governments give if there is a deadly global outbreak? Complete this table with your partner(s). Change partners and share often.

Advice re…

Advice

Why?

travel

 

 

medicine

 

 

food

 

 

large groups

 

 

becoming ill

 

 

health

 

 

4. VACCINES: Students A strongly believe there will be vaccines for all diseases in the future; Students B strongly believe there won't.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. WORRIES: Rank these and share your rankings with your partner. Put your biggest worries at the top. Change partners often and share your rankings.

  • outbreaks

  • computer viruses

  • war

  • money

  • terrorism

  • the environment

  • your looks

  • your English

6. OUTBREAK: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "outbreak". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

So far, the Ebola virus has killed 763 people in Africa.

T / F

b.

The outbreak is the biggest Ebola outbreak the world has ever seen.

T / F

c.

The outbreak is currently spread across three countries.

T / F

d.

Ministers from all African countries will meet for talks in Ghana.

T / F

e.

The WHO said drastic action is needed to stop the outbreak spreading.

T / F

f.

The WHO said the situation could be controlled if everyone helps.

T / F

g.

The WHO said cross-border trading would stop during the outbreak.

T / F

h.

There is a vaccine for Ebola but it is very expensive.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

deadly

a.

serious

2.

died

b.

more and more

3.

neighbouring

c.

reaction

4.

increasingly

d.

passed away

5.

stop

e.

stretching

6.

drastic

f.

lethal

7.

spreading

g.

remedy

8.

links

h.

prevent

9.

response

i.

ties

10.

cure

j.

next-door

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

More and

a.

spreading across Africa

2.

Most of the deaths have

b.

control the situation

3.

countries are getting increasingly

c.

to stop

4.

what they can do to

d.

more people

5.

They want to stop more

e.

areas

6.

stop the virus from

f.

been in Guinea

7.

we can get a grip and halt

g.

or cure for it

8.

along the shared border

h.

people from dying

9.

That's unlikely

i.

this outbreak

10.

There is no vaccine

j.

worried





GAP FILL

The (1) ____________ Ebola virus is getting worse in Africa. More and more people are getting (2) ____________. So far, 763 people have the virus, and 468 of these have died. The United Nations said it is the biggest and (3) ____________ Ebola outbreak the world has ever seen. Most of the (4) ____________ have been in Guinea. This is where the (5) ____________ started. People have also died in neighbouring Liberia and Sierra Leone. Health ministers from African countries are getting (6) ____________ worried about the outbreak. Ministers from 11 countries are meeting in Accra, the (7) ____________ city of Ghana. They will talk about what they can do to control the (8) ____________. They want to stop more people from dying.

 

 

increasingly
deaths
affected
capital
deadly
situation
deadliest
outbreak

The World Health Organization (WHO) said "drastic" (9) ____________ was needed to stop the virus from (10) ____________ across Africa. WHO spokesman Daniel Epstein told reporters the organization was trying to get all (11) ____________ to work together. He said if everyone helps, "we can get a grip and (12) ____________ this outbreak". He said this was important because strong trading (13) ____________ between African countries means the virus could easily spread. He said: "We need a strong (14) ____________, especially along the shared border areas where commercial and (15) ____________ activities continue between Guinea, Liberia and Sierra Leone. That's unlikely to stop." Ebola kills up to 90 per cent of people who get infected. There is no (16) ____________ or cure for it.

 

response
vaccine
countries
action
halt
social
spreading
links





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

More and more people are ______

 

a.  getting effected
b.  getting affected
c.  getting afflicted
d.  getting effect it

2)

the biggest and deadliest Ebola outbreak the world ______

 

a.  has never seen
b.  has ever seen
c.  has even seen
d.  has even sawn

3)

Health ministers from African countries are getting ______

 

a.  increasingly worried
b.  increasingly worried
c.  increasingly worrying
d.  increasingly worries

4)

Ministers from 11 countries are meeting in Accra, the ______ Ghana

 

a.  capitals city of
b.  capital cities of
c.  capital city of
d.  capital city off

5)

They will talk about what they can do to ______

 

a.  controls the situation
b.  control a situation
c.  control the situations
d.  control the situation

6)

The World Health Organization (WHO) ______

 

a.  said "drastic" action
b.  said "plastic" action
c.  said "natsy" action
d.  said "drastic" action

7)

He said if everyone helps, "we can get a grip and ______"

 

a.  halt this outbreak
b.  fault this outbreak
c.  hold this outbreak
d.  horde this outbreak

8)

trading links between African countries means the virus ______

 

a.  could easily spreads
b.  could easily spread
c.  couldn't easily spread
d.  couldn't easy spread

9)

We need a strong response, especially along the ______

 

a.  shared border area
b.  shared borders areas
c.  shared border areas
d.  shared borders area

10)

There is no vaccine ______

 

a.  or cure for it
b.  or careful it
c.  or care for it
d.  or clue for it

LISTENING – Listen and fill in the gaps

The deadly Ebola virus is getting worse in Africa. (1) ___________________ are getting affected. (2) ___________________ have the virus, and 468 of these have died. The United Nations said it is the (3) __________________ Ebola outbreak the world has ever seen. Most of the deaths have been in Guinea. This is where (4) ___________________. People have also died in neighbouring Liberia and Sierra Leone. Health ministers from African countries are getting increasingly worried (5) ___________________. Ministers from 11 countries are meeting in Accra, the capital city of Ghana. They will talk about what they (6) ___________________ the situation. They want to stop more people from dying.

The World Health Organization (WHO) said "drastic" action was needed to (7) ___________________ spreading across Africa. WHO spokesman Daniel Epstein told reporters the organization (8) ___________________ countries to work together. He said if everyone helps, "we (9) ___________________ halt this outbreak". He said this was important because strong trading links between African countries means (10) ___________________ spread. He said: "We need a strong response, especially along the shared border areas where commercial (11) ___________________ continue between Guinea, Liberia and Sierra Leone. That's unlikely to stop." Ebola kills up to 90 per cent of people who get infected. There (12) ___________________ cure for it.





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

How many people have died from the Ebola virus?

2.

How big is this outbreak compared to other Ebola outbreaks?

3.

Where did the outbreak start?

4.

How many countries are sending their health ministers to a meeting?

5.

Where will the health ministers' meeting be?

6.

What kind of action did the WHO say was needed?

7.

What does a WHO spokesman want all countries to do?

8.

What links between African countries could spread the virus?

9.

What kind of response is needed?

10.

What percentage of infected people does the Ebola virus kill?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

How many people have died from the Ebola virus?

6.

What kind of action did the WHO say was needed?

 

a) 846
b) 684
c) 468
d) 486

 

a) step-by-step action
b) drastic action
c) expensive
d) urgent action

2.

How big is this outbreak compared to other Ebola outbreaks?

7.

What does a WHO spokesman want all countries to do?

 

a) the biggest ever
b) almost as big as the last one
c) about half the size
d) nowhere near as big

 

a) start a curfew
b) provide clean water
c) ban travelling
d) work together

3.

Where did the outbreak start?

8.

What links between African countries could spread the virus?

 

a) Ghana
b) Guinea
c) Grenada
d) Guyana

 

a) rail links
b) trading links
c) language links
d) family ties

4.

How many countries are sending their health ministers to a meeting?

9.

What kind of response is needed?

 

a) 8
b) 9
c) 10
d) 11

 

a) a carefully planned one
b) a strong response
c) an international one
d) a strange one

5.

Where will the health ministers' meeting be?

10.

What percentage of infected people does the Ebola virus kill?

 

a) Liberia
b) Ethiopia
c) Ghana
d) Sierra Leone

 

a) 90%
b) 80%
c) 70%
d) 60%

ROLE PLAY

Role  A – Money

You think money is the best way to stop an outbreak. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their ways. Also, tell the others which is the worst of these ideas (and why): education, a travel ban or hygiene.

Role  B – Education

You think education is the best way to stop an outbreak. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their ways. Also, tell the others which is the worst of these ideas (and why): money, a travel ban or hygiene.

Role  C – Travel ban

You think a travel ban is the best way to stop an outbreak. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their ways. Also, tell the others which is the worst of these ideas (and why): education, money or hygiene.

Role  D – Hygiene

You think hygiene is the best way to stop an outbreak. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their ways. Also, tell the others which is the worst of these ideas (and why):  education, a travel ban or money.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'capital' and 'city'.

capital

city

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • deadly
  • 468
  • most
  • neighbouring
  • 11
  • situation
  • drastic
  • trying
  • helps
  • links
  • shared
  • cure

VIRUSES SURVEY

Write five GOOD questions about viruses in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

VIRUSES DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'virus'?

c)

What do you know about Ebola?

d)

What have you seen about Ebola on the news?

e)

What would you do if the virus was spreading in your country?

f)

Do you feel safe from viruses where you live?

g)

How much do you worry when you hear about a new virus?

h)

Should there be more information about Ebola on TV?

i)

What can countries do to stop Ebola from spreading?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

What "drastic" action could the WHO take?

c)

Should other countries help to halt the spread of Ebola?

d)

What is a virus?

e)

Should the affected countries stop people travelling?

f)

How scary is Ebola?

g)

Have you seen any movies about viruses or outbreaks?

h)

Do you think scientists can find a vaccine for Ebola?

i)

What questions would you like to ask a virus expert?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

The deadly Ebola virus is getting (1) ____ in Africa. More and more people are getting affected. So far, 763 people have the virus, and 468 of these have (2) ____. The United Nations said it is the biggest and deadliest Ebola outbreak the world has (3) ____ seen. Most of the deaths have been in Guinea. This is where the outbreak started. People have also died in (4) ____ Liberia and Sierra Leone. Health ministers from African countries are getting (5) ____ worried about the outbreak. Ministers from 11 countries are meeting in Accra, the capital city of Ghana. They will talk about what they can do to control the (6) ____. They want to stop more people from dying.

The World Health Organization (WHO) said "drastic" action was (7) ____ to stop the virus from spreading across Africa. WHO spokesman Daniel Epstein told reporters the organization was trying to get (8) ____ countries to work together. He said if everyone helps, "we can get a grip and (9) ____ this outbreak". He said this was important because strong trading links between African countries means the virus could (10) ____ spread. He said: "We need a strong response, especially along the shared border areas where commercial and social activities (11) ____ between Guinea, Liberia and Sierra Leone. That's unlikely to stop." Ebola kills up to 90 per cent of people who get infected. There is no (12) ____ or cure for it.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

worst

(b)

worse

(c)

waste

(d)

what's

2.

(a)

dead

(b)

died

(c)

deaths

(d)

death

3.

(a)

evens

(b)

even

(c)

never

(d)

ever

4.

(a)

neighbours

(b)

neighbouring

(c)

neighbour

(d)

neighbourhood

5.

(a)

heightened

(b)

increasingly

(c)

upped

(d)

escalating

6.

(a)

station

(b)

simulation

(c)

situation

(d)

stimulation

7.

(a)

needy

(b)

needful

(c)

needed

(d)

needing

8.

(a)

both

(b)

whole

(c)

all

(d)

every

9.

(a)

hate

(b)

bolt

(c)

fault

(d)

halt

10.

(a)

easier

(b)

easy

(c)

eases

(d)

easily

11.

(a)

continue

(b)

ending

(c)

progression

(d)

moves

12.

(a)

itching

(b)

injection

(c)

vaccine

(d)

infection

SPELLING

Paragraph 1

1.

The aleddy Ebola virus is getting worse

2.

More and more people are getting fftecdea

3.

This is where the rekutboa started

4.

countries are getting lcnesariying worried

5.

in Accra, the tacplai city of Ghana

6.

what they can do to control the utoansiit

Paragraph 2

7.

isadtcr action was needed to stop the virus

8.

WHO epsmnkosa Daniel Epstein

9.

We need a strong rneossep

10.

scoali activities

11.

90 per cent of people who get ecfndtie

12.

There is no ciaecnv or cure for it

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

spreading across Africa. WHO spokesman Daniel Epstein told reporters the organization was

(    )

about what they can do to control the situation. They want to stop more people from dying.

(    )

to stop." Ebola kills up to 90 per cent of people who get infected. There is no vaccine or cure for it.

(    )

in Guinea. This is where the outbreak started. People have also died in neighbouring

(    )

The World Health Organization (WHO) said "drastic" action was needed to stop the virus from

(    )

grip and halt this outbreak". He said this was important because strong trading links between

(    )

trying to get all countries to work together. He said if everyone helps, "we can get a

(    )

Liberia and Sierra Leone. Health ministers from African countries are getting increasingly

(    )

deadliest Ebola outbreak the world has ever seen. Most of the deaths have been

(    )

worried about the outbreak. Ministers from 11 countries are meeting in Accra, the capital city of Ghana. They will talk

1  )

The deadly Ebola virus is getting worse in Africa. More and more people are getting affected. So far,

(    )

areas where commercial and social activities continue between Guinea, Liberia and Sierra Leone. That's unlikely

(    )

763 people have the virus, and 468 of these have died. The United Nations said it is the biggest and

(    )

African countries means the virus could easily spread. He said: "We need a strong response, especially along the shared border

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

Ebola     getting     Africa     deadly     is     in     The     virus     worse.    

2.

more     and     More     affected     getting     are     people.    

3.

Ebola     the     outbreak     biggest     and     It     deadliest     is.    

4.

to    control    the    situation    Talk    about     what    they    can    do.    

5.

more     They     people     want     from     to     dying     stop.    

6.

from   spreading   Drastic   action  was   needed   to   stop   the   virus.

7.

get     together     all     countries     Trying     to     to     work.    

8.

a     halt     get     and     outbreak     can     grip     this     We.    

9.

Areas     continue     activities     social     and     commercial     where.    

10.

per   up   who   cent   to   Ebola   get   of   90   kills   infected   people.

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

The deadly Ebola virus is getting worst / worse in Africa. More and more people are getting effected / affected. So far, 763 people have the virus, and 468 of these have died. The United Nations said it is the bigger / biggest and deadliest Ebola outbreak the world has ever saw / seen. Most of the deaths have been in Guinea. This is where the outbreak starting / started. People have also died / dying in neighbouring Liberia and Sierra Leone. Health ministers from African countries are getting increasingly / increases worried about the outbreak. Ministers from 11 countries are meeting / meet up in Accra, the capital city of Ghana. They will talk / say about what they can do to control the situation. They want to stop more people from dies / dying.

The World Health Organization (WHO) said "drastic" / "plastic" action was needed to stop the virus from spreads / spreading across Africa. WHO spokesman Daniel Epstein told / spoke reporters the organization was trying to get all / both countries to work together. He said if everyone helping / helps, "we can get a grip and halt / halting this outbreak". He said this was important because strong traded / trading links between African countries means the virus could easily spread. He said: "We need a strong response, especially / special along the shared border areas where commercial and social / socially activities continue between Guinea, Liberia and Sierra Leone. That's unlikely to stop." Ebola kills up to 90 per cent of people who get infected. There is no vaccine or cured / cure for it.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

The deadly Ebola virus is getting worse in Africa. More and more people are getting affected. So far, 763 people have the virus, and 468 of these have died. The United Nations said it is the biggest and deadliest Ebola outbreak the world has ever seen. Most of the deaths have been in Guinea. This is where the outbreak started. People have also died in neighbouring Liberia and Sierra Leone. Health ministers from African countries are getting increasingly worried about the outbreak. Ministers from 11 countries are meeting in Accra, the capital city of Ghana. They will talk about what they can do to control the situation. They want to stop more people from dying.

The World Health Organization (WHO) said "drastic" action was needed to stop the virus from spreading across Africa. WHO spokesman Daniel Epstein told reporters the organization was trying to get all countries to work together. He said if everyone helps, "we can get a grip and halt this outbreak". He said this was important because strong trading links between African countries means the virus could easily spread. He said: "We need a strong response, especially along the shared border areas where commercial and social activities continue between Guinea, Liberia and Sierra Leone. That's unlikely to stop." Ebola kills up to 90 per cent of people who get infected. There is no vaccine or cure for it.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

The deadly Ebola virus is getting worse in Africa. More and more people are getting affected. So far, 763 people have the virus, and 468 of these have died. The United Nations said it is the biggest and deadliest Ebola outbreak the world has ever seen. Most of the deaths have been in Guinea. This is where the outbreak started. People have also died in neighbouring Liberia and Sierra Leone. Health ministers from African countries are getting increasingly worried about the outbreak. Ministers from 11 countries are meeting in Accra, the capital city of Ghana. They will talk about what they can do to control the situation. They want to stop more people from dying.

The World Health Organization (WHO) said "drastic" action was needed to stop the virus from spreading across Africa. WHO spokesman Daniel Epstein told reporters the organization was trying to get all countries to work together. He said if everyone helps, "we can get a grip and halt this outbreak". He said this was important because strong trading links between African countries means the virus could easily spread. He said: "We need a strong response, especially along the shared border areas where commercial and social activities continue between Guinea, Liberia and Sierra Leone. That's unlikely to stop." Ebola kills up to 90 per cent of people who get infected. There is no vaccine or cure for it.





PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

ThedeadlyEbolavirusisgettingworseinAfrica.Moreandmorepeopl
earegettingaffected.Sofar,763peoplehavethevirus,and468ofthe
sehavedied.TheUnitedNationssaiditisthebiggestanddeadliestEbo
laoutbreaktheworldhaseverseen.MostofthedeathshavebeeninGu
inea.Thisiswheretheoutbreakstarted.Peoplehavealsodiedinneigh
bouringLiberiaandSierraLeone.HealthministersfromAfricancount
riesaregettingincreasinglyworriedabouttheoutbreak.Ministersfr
om11countriesaremeetinginAccra,thecapitalcityofGhana.Theyw
illtalkaboutwhattheycandotocontrolthesituation.Theywanttosto
pmorepeoplefromdying.TheWorldHealthOrganization(WHO)said
"drastic"actionwasneededtostopthevirusfromspreadingacrossAf
rica.WHOspokesmanDanielEpsteintoldreporterstheorganization
wastryingtogetallcountriestoworktogether.Hesaidifeveryonehel
ps,"wecangetagripandhaltthisoutbreak".Hesaidthiswasimportan
tbecausestrongtradinglinksbetweenAfricancountriesmeansthevi
ruscouldeasilyspread.Hesaid:"Weneedastrongresponse,especial
lyalongthesharedborderareaswherecommercialandsocialactiviti
escontinuebetweenGuinea,LiberiaandSierraLeone.That'sunlikel
ytostop."Ebolakillsupto90percentofpeoplewhogetinfected.There
isnovaccineorcureforit.

FREE WRITING

Write about viruses for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

When a virus starts, all travel in that area should stop. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about outbreaks of viruses. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. VIRUSES: Make a poster about viruses. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. EBOLA: Write a magazine article about the Ebola virus. Include imaginary interviews with people who are in West Africa.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on viruses. Ask him/her three questions about Ebola. Give him/her three of your ideas on how to stop it spreading. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

T

d

F

e

T

f

T

g

F

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

deadly

a.

lethal

2.

died

b.

passed away

3.

neighbouring

c.

next-door

4.

increasingly

d.

more and more

5.

stop

e.

prevent

6.

drastic

f.

serious

7.

spreading

g.

stretching

8.

links

h.

ties

9.

response

i.

reaction

10.

cure

j.

remedy

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

468

2.

It's the biggest ever

3.

Guinea

4.

Eleven

5.

Accra, Ghana

6.

Drastic action

7.

Work together

8.

Trading links

9.

A strong response

10.

90%

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

c

2.

a

3.

b

4.

d

5.

c

6.

b

7.

d

8.

b

9.

b

10.

a

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You