The Reading / Listening - Level 3

Many younger people have never seen or played a real record – the 7-inch or 12-inch vinyl discs that people bought before CDs and MP3s came along. Maybe many more people think companies no longer make or sell records. They are wrong. Vinyl records are making a comeback and business is booming. This has been helped by the annual Record Store Day – a special day to celebrate independent record stores around the world. This year's Record Store Day was on April 19. Gennaro Castaldo, a spokesperson for Britain's record industry, said: "LP sales doubled in volume last year…and with sales up again this year, we're close to seeing the greatest demand for vinyl recordings in nearly two decades."



Record Store Day was created in the US in 2007. Wikipedia says: "One day every year music fans celebrate the record. Record Store Day, the organization, provides promotions, marketing, and other opportunities for stores throughout the year." This year was the most successful ever. Stores report that sales increased by 133 per cent on the previous week. My Castalso said that although vinyl is still popular with baby boomers, many young people are taking to it. He said they are attracted by the shape and packaging of the record and feel it is an important part of the heritage of rock and pop culture. Many people might be surprised that the vinyl record has survived through the digital revolution.

Try the same news story at these easier levels:

    Level 0 Level 1   or  Level 2

Sources
  • http://www.bbc.com/news/entertainment-arts-27159534
  • http://www.hiphopdx.com/index/news/id.28480/title.record-store-day-2014-boosts-vinyl-sales
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Record_Store_Day


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. RECORDS, CDs & MP3s: Students walk around the class and talk to other students about records, CDs and MP3s. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

younger people / CDs and MP3s / making a comeback / celebrate / doubled / demand / promotions / marketing / sales / baby boomers / packaging / heritage / rock and pop

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. MUSIC: What are the good and bad things about these? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

Good points

Bad points

Vinyl record

 

 

MP3

 

 

Live concert

 

 

Singing to yourself

 

 

YouTube

 

 

Radio

 

 

4. MP3s: Students A strongly believe MP3s are better than vinyl records; Students B strongly believe the opposite.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. MUSIC: Rank these with your partner. Put the best at the top. Change partners often and share your rankings.

  • rap

  • soul

  • country

  • classical

  • folk

  • techno

  • heavy rock

  • jazz

6. RECORD STORES: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "record stores". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

The article says most young people have played a real record.

T / F

b.

Vinyl records are becoming more popular.

T / F

c.

Record Store Day celebrates the world's major record labels.

T / F

d.

Sales of vinyl records are almost at levels they were at 20 years ago.

T / F

e.

Record Store Day was started in the UK by fans of the Beatles.

T / F

f.

This year's Record Store Day was the best ever.

T / F

g.

Many young people like the shape and packaging of a vinyl record.

T / F

h.

No one is surprised the vinyl record survived the digital revolution.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

real

a.

yearly

2.

came along

b.

enthusiasts

3.

booming

c.

appeared

4.

annual

d.

all over

5.

close

e.

tradition

6.

fans

f.

genuine

7.

throughout

g.

remained

8.

part

h.

growing

9.

heritage

i.

aspect

10.

survived

j.

near

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

before CDs and MP3s

a.

throughout the year

2.

Vinyl records are

b.

two decades

3.

independent

c.

celebrate the record

4.

LP sales

d.

making a comeback

5.

in nearly

e.

revolution

6.

music fans

f.

record stores

7.

opportunities for stores

g.

of the heritage

8.

popular

h.

came along

9.

an important part

i.

doubled in volume

10.

digital

j.

with baby boomers



 

GAP FILL

Many younger people have never seen or played a (1) ____________ record – the 7-inch or 12-inch vinyl discs that people bought before CDs and MP3s came (2) ____________. Maybe many more people think companies no longer make or sell records. They are (3) ____________. Vinyl records are making a comeback and (4) ____________ is booming. This has been helped by the annual Record Store Day – a special day to (5) ____________ independent record stores around the world. This year's Record Store Day was on April 19. Gennaro Castaldo, a spokesperson for Britain's record (6) ____________, said: "LP sales (7) ____________ in volume last year…and with sales up again this year, we're close to seeing the greatest demand for vinyl recordings in nearly two (8) ____________."

 

 

industry
decades
business
real
celebrate
along
doubled
wrong

Record Store Day was (9) ____________ in the US in 2007. Wikipedia says: "One day every year music fans celebrate the record. Record Store Day, the organization, provides promotions, (10) ____________, and other opportunities for stores throughout the year." This year was the most successful (11) ____________. Stores report that sales increased by 133 per cent on the (12) ____________ week. My Castalso said that although vinyl is still popular with baby (13) ____________, many young people are taking to it.  He said they are (14) ____________ by the shape and packaging of the record and (15) ____________ it is an important part of the (16) ____________ of rock and pop culture. Many people might be surprised that the vinyl record has survived through the digital revolution.

 

boomers
ever
feel
heritage
created
previous
marketing
attracted

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

discs that people bought before CDs and MP3s ______

 

a.  came along
b.  come along
c.  came a long
d.  came all wrong

2)

Vinyl records are making a comeback and ______

 

a.  business is bombing
b.  business is booming
c.  business is booting
d.  business is rooming

3)

a spokesperson for Britain's ______

 

a.  record industrial
b.  record industries
c.  record industrious
d.  record industry

4)

LP sales doubled in ______

 

a.  volumes past year
b.  volume vast year
c.  volume last year
d.  volumes last year

5)

the greatest demand for vinyl recordings in ______

 

a.  nearly two decade
b.  nearly two debacles
c.  nearly two decades
d.  nearly two debacle

6)

One day every year music fans ______

 

a.  celebrate the record
b.  celebrated the record
c.  celebrates the record
d.  celebratory the record

7)

provides promotions, marketing, and other opportunities for stores ______

 

a.  through out the year
b.  out through the year
c.  thought out the year
d.  though out the year

8)

Stores report that sales increased by 133 per cent on ______

 

a.  the previous week
b.  a previous week
c.  the previously week
d.  a previously week

9)

He said they are attracted by the shape ______

 

a.  and package in
b.  and packaged in
c.  and pack a gin
d.  and packaging

10)

it is an important part of the heritage of rock ______

 

a.  and bop culture
b.  and popped culture
c.  and pop culture
d.  and poppy culture

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Many younger people (1) ___________________ played a real record – the 7-inch or 12-inch vinyl discs that people bought before CDs and MP3s came along. Maybe many more people think companies (2) ___________________ sell records. They are wrong. Vinyl records are making a comeback and (3) ___________________. This has been helped by the annual Record Store Day – a special (4) ___________________ independent record stores around the world. This year's Record Store Day was on April 19. Gennaro Castaldo, a spokesperson for Britain's (5) ___________________, said: "LP sales doubled in volume last year…and with sales up again this year, we're close to seeing the greatest demand for vinyl recordings (6) ___________________."

Record Store Day (7) ___________________ US in 2007. Wikipedia says: "One day every year music fans celebrate the record. Record Store Day, the organization, provides promotions, marketing, and (8) ___________________ for stores throughout the year." This year was the most successful ever. Stores report that (9) ___________________ 133 per cent on the previous week. My Castalso said that although vinyl is still popular (10) ___________________, many young people are taking to it.  He said they are attracted by the shape (11) ___________________ the record and feel it is an important part of the heritage of rock and pop culture. Many people might be surprised that the vinyl (12) ___________________ through the digital revolution.





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What are the two sizes of vinyl record mentioned in the article?

2.

What do many people think record companies no longer do?

3.

What kind of record stores does World Record Day help?

4.

What happened to record sales last year?

5.

When is close to happening for the first time in 20 years?

6.

When was the very first World Record Day?

7.

How was this year's World Record Day, compared to others?

8.

By how much did record sales increase after World Record Day?

9.

Who is vinyl still popular with?

10.

What did vinyl survive?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What are the two sizes of vinyl record mentioned in the article?

6.

When was the very first World Record Day?

 

a) 17-inch and 22-inch
b) 7-inch and 12-inch
c) 17-cm and 22-inch
d) 7-cm and 12-cm

 

a) 2007
b) 2008
c) 2009
d) 2010

2.

What do many people think record companies no longer do?

7.

How was this year's World Record Day, compared to others?

 

a) sign young artists
b) record famous artists
c) make CDs
d) make and sell records

 

a) many famous pop stars came
b) not so busy
c) it was the best
d) noisy

3.

What kind of record stores does World Record Day help?

8.

By how much did record sales increase after World Record Day?

 

a) independent records stores
b) iTunes
c) online stores
d) Sony, Capitol Records, etc.

 

a) 133%
b) 13.3%
c) 33.3%
d) 113%

4.

What happened to record sales last year?

9.

Who is vinyl still popular with?

 

a) they trebled
b) they quadrupled
c) they doubled
d) they increased fivefold

 

a) baby boomers
b) rock stars
c) record company executives
d) radio stations

5.

What is close to happening for the first time in 20 years?

10.

What did vinyl survive?

 

a) all the Beatles records will be
    released
b) the greatest demand for vinyl
c) sales of vinyl will overtake MP3 sales
d) record sales of one billion records

 

a) the 70s
b) a big scare
c) illegal downloading
d) the digital revolution

ROLE PLAY

Role  A – Vinyl records

You think vinyl records are the best way to listen to music. Tell the others three reasons why. Tell them things that aren't so good about their ways. Also, tell the others which is the worst of these (and why): YouTube, a live concert or MP3s.

Role  B – YouTube

You think YouTube is the best way to listen to music. Tell the others three reasons why. Tell them things that aren't so good about their ways. Also, tell the others which is the worst of these (and why): vinyl records, a live concert or MP3s.

Role  C – Live concert

You think a live concert is the best way to listen to music. Tell the others three reasons why. Tell them things that aren't so good about their ways. Also, tell the others which is the worst of these (and why): YouTube, vinyl records or MP3s.

Role  D – MP3

You think MP3s are the best way to listen to music. Tell the others three reasons why. Tell them things that aren't so good about their ways. Also, tell the others which is the worst of these (and why):  YouTube, a live concert or vinyl records.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'record' and 'store'.

record

store

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • before
  • longer
  • making
  • special
  • around
  • nearly
  • fans
  • marketing
  • ever
  • baby
  • feel
  • surprised

RECORDS, CDs & MP3s SURVEY

Write five GOOD questions about records, CDs and MP3s in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

RECORDS, CDs & MP3s DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'record'?

c)

What do you think of vinyl records?

d)

Are records only things that older people have?

e)

Why are records still popular?

f)

What would you like to do on World Record Day?

g)

Are there ways in which records are better than CDs or MP3s?

h)

Why do you think records are making a comeback?

i)

What are the disadvantages of records?

j)

How can companies make people buy more records?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

What do you think of the idea of World Record Day?

c)

What events could people do on World Record Day?

d)

Is the cover of a record better than the cover of a CD?

e)

What will come next after the record, cassette tape, CD and MP3?

f)

Is it important to have lots of pictures and information when you buy music?

g)

How do you work a record player?

h)

What happened to mini-discs? Do you remember them?

i)

How long do you think records will survive?

j)

What questions would you like to ask a fan of vinyl?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

Many younger people have never seen or played a real record – the 7-inch or 12-inch vinyl discs that people (1) ____ before CDs and MP3s came along. Maybe many more people think companies no (2) ____ make or sell records. They are wrong. Vinyl records are making a comeback and business is (3) ____. This has been helped by the annual Record Store Day – a special day to (4) ____ independent record stores around the world. This year's Record Store Day was on April 19. Gennaro Castaldo, a spokesperson for Britain's record (5) ____, said: "LP sales doubled in volume last year…and with sales (6) ____ again this year, we're close to seeing the greatest demand for vinyl recordings in nearly two decades."

Record Store Day was created in the US in 2007. Wikipedia says: "One day every year music fans celebrate the record. Record Store Day, the organization, (7) ____ promotions, marketing, and other opportunities for stores (8) ____ the year." This year was the most successful ever. Stores report that sales increased by 133 per cent on the (9) ____ week. My Castalso said that although vinyl is still popular with baby boomers, many young people are (10) ____ to it.  He said they are attracted by the shape and packaging of the record and (11) ____ it is an important part of the heritage of rock and pop culture. Many people might be surprised that the vinyl record has survived through the digital (12) ____.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

brought

(b)

purchase

(c)

bought

(d)

sell

2.

(a)

longer

(b)

shorter

(c)

wider

(d)

deeper

3.

(a)

booming

(b)

blooming

(c)

bombing

(d)

beaming

4.

(a)

celebrate

(b)

celebrates

(c)

celebrated

(d)

celebration

5.

(a)

enterprise

(b)

industry

(c)

project

(d)

campaign

6.

(a)

height

(b)

over

(c)

increase

(d)

up

7.

(a)

provisos

(b)

provisions

(c)

provides

(d)

providence

8.

(a)

thoroughly

(b)

thorough

(c)

thought

(d)

throughout

9.

(a)

previous

(b)

early

(c)

before

(d)

ago

10.

(a)

making

(b)

taking

(c)

faking

(d)

raking

11.

(a)

tough

(b)

feel

(c)

detect

(d)

believe

12.

(a)

RPM

(b)

revolver

(c)

revolution

(d)

revolting

SPELLING

Paragraph 1

1.

7-inch or 12-inch vinyl cdsis

2.

making a kcceomab

3.

issnuebs is booming

4.

helped by the nnaula Record Store Day

5.

LP sales doubled in mvuleo

6.

in nearly two saecded

Paragraph 2

7.

music fans eetacelbr the record

8.

the most uuesscclfs ever

9.

increased by 133 per cent on the eovsrpiu week

10.

tartctdea by the shape and packaging

11.

part of the heritage of rock and pop teurcul

12.

the taigdli revolution

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

culture. Many people might be surprised that the vinyl record has survived through the digital revolution.

(    )

for Britain's record industry, said: "LP sales doubled in volume last year…and with sales

1  )

Many younger people have never seen or played a real record – the 7-inch or 12-inch vinyl discs that

(    )

up again this year, we're close to seeing the greatest demand for vinyl recordings in nearly two decades."

(    )

opportunities for stores throughout the year." This year was the most successful

(    )

independent record stores around the world. This year's Record Store Day was on April 19. Gennaro Castaldo, a spokesperson

(    )

by the shape and packaging of the record and feel it is an important part of the heritage of rock and pop

(    )

vinyl is still popular with baby boomers, many young people are taking to it.  He said they are attracted

(    )

fans celebrate the record. Record Store Day, the organization, provides promotions, marketing, and other

(    )

comeback and business is booming. This has been helped by the annual Record Store Day – a special day to celebrate

(    )

longer make or sell records. They are wrong. Vinyl records are making a

(    )

ever. Stores report that sales increased by 133 per cent on the previous week. My Castalso said that although

(    )

Record Store Day was created in the US in 2007. Wikipedia says: "One day every year music

(    )

people bought before CDs and MP3s came along. Maybe many more people think companies no

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

before    CDs    12    -    inch    vinyl    .    discs    that   people   bought

2.

or    companies    make    records    think    longer    sell    People    no.   

3.

records    making    comeback    Vinyl    are    a.   

4.

last    volume    in    doubled    sales    LP    year.   

5.

for    We're    seeing    demand    to    greatest    vinyl    close    the.   

6.

celebrate    fans    music    year    every    day    One.   

7.

Other    year    the    throughout    stores    for    opportunities.   

8.

ever    successful    most    the    was    year    This.   

9.

the    they    shape    are    attracted    He    by    said.   

10.

of    rock    It    is    an    important    part    of    the    heritage.   

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Many younger people have never seen or played a really / real record – the 7-inch or 12-inch vinyl discs that people bought / brought before CDs and MP3s came along. Maybe many more people think companies no / not longer make or sell records. They are wrong / mistake. Vinyl records are making a comeback and business is bombing / booming. This has been helped by the annual Record Store Day – a special day to celebration / celebrate independent record stores around / abound the world. This year's Record Store Day was on / in April 19. Gennaro Castaldo, a spokesperson for Britain's record industry, said: "LP sales doubling / doubled in volume last year…and with sales up again this year, we're close to seeing the greatest demand for vinyl recordings in nearly / neared two decades."

Record Store Day was created / creative in the US in 2007. Wikipedia says: "One day every year music fans / pans celebrate the record. Record Store Day, the organization, provides promotions, marketed / marketing, and other opportunities / opportunity for stores throughout the year." This year was the most successful even / ever. Stores report that sales increased by 133 per cent on the previous / previously week. My Castalso said that although vinyl is yet / still popular with baby boomers, many young people are taking / talking to it.  He said they are attracted by the shape and packaging of the record and feel it is an important part of the hermitage / heritage of rock and pop culture. Many people might be surprised that the vinyl record has survived through / though the digital revolution.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

M_ny y__ng_r p__pl_ h_v_ n_v_r s__n _r pl_y_d _ r__l r_c_rd – th_ 7-_nch _r 12-_nch v_nyl d_scs th_t p__pl_ b__ght b_f_r_ CDs _nd MP3s c_m_ _l_ng. M_yb_ m_ny m_r_ p__pl_ th_nk c_mp_n__s n_ l_ng_r m_k_ _r s_ll r_c_rds. Th_y _r_ wr_ng. V_nyl r_c_rds _r_ m_k_ng _ c_m_b_ck _nd b_s_n_ss _s b__m_ng. Th_s h_s b__n h_lp_d by th_ _nn__l R_c_rd St_r_ D_y – _ sp_c__l d_y t_ c_l_br_t_ _nd_p_nd_nt r_c_rd st_r_s _r__nd th_ w_rld. Th_s y__r's R_c_rd St_r_ D_y w_s _n _pr_l 19. G_nn_r_ C_st_ld_, _ sp_k_sp_rs_n f_r Br_t__n's r_c_rd _nd_stry, s__d: "LP s_l_s d__bl_d _n v_l_m_ l_st y__r…_nd w_th s_l_s _p _g__n th_s y__r, w_'r_ cl_s_ t_ s___ng th_ gr__t_st d_m_nd f_r v_nyl r_c_rd_ngs _n n__rly tw_ d_c_d_s."

R_c_rd St_r_ D_y w_s cr__t_d _n th_ _S _n 2007. W_k_p_d__ s_ys: "_n_ d_y _v_ry y__r m_s_c f_ns c_l_br_t_ th_ r_c_rd. R_c_rd St_r_ D_y, th_ _rg_n_z_t__n, pr_v_d_s pr_m_t__ns, m_rk_t_ng, _nd _th_r _pp_rt_n_t__s f_r st_r_s thr__gh__t th_ y__r." Th_s y__r w_s th_ m_st s_cc_ssf_l _v_r. St_r_s r_p_rt th_t s_l_s _ncr__s_d by 133 p_r c_nt _n th_ pr_v___s w__k. My C_st_ls_ s__d th_t _lth__gh v_nyl _s st_ll p_p_l_r w_th b_by b__m_rs, m_ny y__ng p__pl_ _r_ t_k_ng t_ _t.  H_ s__d th_y _r_ _ttr_ct_d by th_ sh_p_ _nd p_ck_g_ng _f th_ r_c_rd _nd f__l _t _s _n _mp_rt_nt p_rt _f th_ h_r_t_g_ _f r_ck _nd p_p c_lt_r_. M_ny p__pl_ m_ght b_ s_rpr_s_d th_t th_ v_nyl r_c_rd h_s s_rv_v_d thr__gh th_ d_g_t_l r_v_l_t__n.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

many younger people have never seen or played a real record – the 7-inch or 12-inch vinyl discs that people bought before cds and mp3s came along maybe many more people think companies no longer make or sell records they are wrong vinyl records are making a comeback and business is booming this has been helped by the annual record store day – a special day to celebrate independent record stores around the world this year's record store day was on april 19 gennaro castaldo a spokesperson for britain's record industry said "lp sales doubled in volume last year…and with sales up again this year we're close to seeing the greatest demand for vinyl recordings in nearly two decades"

record store day was created in the us in 2007 wikipedia says "one day every year music fans celebrate the record record store day the organization provides promotions marketing and other opportunities for stores throughout the year" this year was the most successful ever stores report that sales increased by 133 per cent on the previous week my castalso said that although vinyl is still popular with baby boomers many young people are taking to it  he said they are attracted by the shape and packaging of the record and feel it is an important part of the heritage of rock and pop culture many people might be surprised that the vinyl record has survived through the digital revolution





PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Manyyoungerpeoplehaveneverseenorplayedarealrecord–the7-
inchor12-inchvinyldiscsthatpeopleboughtbeforeCDsandMP3sca
mealong.Maybemanymorepeoplethinkcompaniesnolongermakeo
rsellrecords.Theyarewrong.Vinylrecordsaremakingacomebackan
dbusinessisbooming.ThishasbeenhelpedbytheannualRecordStor
eDay–aspecialdaytocelebrateindependentrecordstoresaround
theworld.Thisyear'sRecordStoreDaywasonApril19.GennaroCastal
do,aspokespersonforBritain'srecordindustry,said:"LPsalesdouble
dinvolumelastyear…andwithsalesupagainthisyear,we'reclosetose
eingthegreatestdemandforvinylrecordingsinnearlytwodecades."R
ecordStoreDaywascreatedintheUSin2007.Wikipediasays:"Oneda
yeveryyearmusicfanscelebratetherecord.RecordStoreDay,theorg
anization,providespromotions,marketing,andotheropportunitiesf
orstoresthroughouttheyear."Thisyearwasthemostsuccessfulever.
Storesreportthatsalesincreasedby133percentonthepreviousweek
.MyCastalsosaidthatalthoughvinylisstillpopularwithbabyboomers
,manyyoungpeoplearetakingtoit.Hesaidtheyareattractedbythesh
apeandpackagingoftherecordandfeelitisanimportantpartoftheheri
tageofrockandpopculture.Manypeoplemightbesurprisedthatthevi
nylrecordhassurvivedthroughthedigitalrevolution.

FREE WRITING

Write about records, CDs and MP3s for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

What are the good and bad things about vinyl records? Compare then with MP3s.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about records, CDs and MP3s. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. RECORDS, CDs & MP3s: Make a poster about records, CDs and MP3s. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. VINYL: Write a magazine article about vinyl records. Include imaginary interviews with people who think they will be popular for many more decades, and with people who think they will disappear soon.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on the music industry. Ask him/her three questions about vinyl records. Give him/her three of your opinions on them. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

F

d

T

e

F

f

T

g

T

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

real

a.

genuine

2.

came along

b.

appeared

3.

booming

c.

growing

4.

annual

d.

yearly

5.

close

e.

near

6.

fans

f.

enthusiasts

7.

throughout

g.

all over

8.

part

h.

aspect

9.

heritage

i.

tradition

10.

survived

j.

remained

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

7-inch and 12-inch

2.

Make or sell records

3.

Independent record stores

4.

They doubled

5.

The greatest demand for vinyl

6.

2007

7.

It was the best

8.

133%

9.

Baby boomers

10.

The digital revolution

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

d

3.

a

4.

c

5.

b

6.

a

7.

c

8.

a

9.

a

10.

d

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You