The Reading / Listening - Level 6

A consumer watchdog in the UK has reported that many Internet sites are full of fake reviews. The UK's Competition and Market Authority (CMA) believes there are millions of reviews on sites for hotels, restaurants, theatres and online stores that have been paid for to trick shoppers. It said at least 25 million people in Britain read reviews on websites such as Amazon and TripAdvisor before booking holidays or doing online shopping. The CMA found there was a growth in the industry that writes fake reviews for companies and businesses. Many companies wrote fake reviews about themselves as a marketing tool. Others offered money, free samples or upgrades in exchange for five-star reviews.



Online reviews are very important to businesses. Industry analysts estimate that in Britain alone, $36 billion a year of consumer spending could be influenced by online reviews. A CMA spokeswoman said: "Millions of people look at online reviews and endorsements before making decisions such as where to stay on holiday or which plumber to use." She added: "We have found that consumers who use online reviews and endorsements find them valuable, but we have also heard about some practices that may be unlawful." Some of the more illegal activity includes rival companies posting negative remarks about each other's goods and services. Bosses could face going to prison for doing this.

Try the same news story at these easier levels:

    Level 4  or  Level 5

Sources
  • http://www.telegraph.co.uk/news/shopping-and-consumer-news/11685060/Shoppers-duped-by-millions-of-fake-online-reviews.html
  • https://uk.news.yahoo.com/paid-online-reviews-probed-230216331.html#zsuRkqJ
  • http://www.dailymail.co.uk/news/article-3130647/Probe-fake-online-reviews-Watchdog-acts-fears-thousands-duped.html


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. ONLINE REVIEWS: Students walk around the class and talk to other students about online reviews. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

consumer / watchdog / fake / reviews / trick / websites / booking holidays / upgrades / businesses / estimate / decisions / valuable / negative remarks / rival / going to prison

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. REVIEWS: Review these things? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

Name

Positive

Negative

A website

 

 

 

A hotel

 

 

 

A car

 

 

 

A restaurant

 

 

 

Your government

 

 

 

A teacher

 

 

 

4. PRISON: Students A strongly believe bosses that write fake reviews of their company should go to prison; Students B strongly believe otherwise.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. FAKE: Rank these with your partner. Put the worst type of fakes at the top. Change partners often and share your rankings.

  • online review

  • smile

  • watch

  • designer bag

  • banknotes

  • resume / CV

  • painting

  • blood

6. TRICK: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

The article is about shoppers fooled into buying watches and dogs.

T / F

b.

More than 25 million people in the UK read online reviews.

T / F

c.

The industry for writing online reviews is getting bigger.

T / F

d.

Some companies offer money and upgrades to write good reviews.

T / F

e.

Reviews could affect $36 billion of consumer spending in the UK.

T / F

f.

The article says no one looks at reviews when deciding on a plumber.

T / F

g.

Rival companies never write negative comments about each other.

T / F

h.

A boss who writes a negative review on a rival company can't go to jail.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

consumer

a.

roughly calculate

2.

fake

b.

shopper

3.

trick

c.

promotional

4.

growth

d.

useful

5.

marketing

e.

deceive

6.

estimate

f.

support

7.

influenced

g.

hoax

8.

endorsements

h.

jail

9.

valuable

i.

increase

10.

prison

j.

effected

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

paid for to trick

a.

going to prison

2.

at least

b.

or upgrades

3.

there was a growth

c.

companies

4.

money, free samples

d.

remarks

5.

in exchange

e.

be unlawful

6.

consumer spending could be influenced

f.

in the industry

7.

some practices that may

g.

shoppers

8.

rival

h.

for five-star reviews

9.

posting negative

i.

by online reviews

10.

Bosses could face

j.

25 million people





GAP FILL

A consumer (1) ____________ in the UK has reported that many Internet sites are full of fake reviews. The UK's Competition and Market Authority (CMA) (2) ____________ there are millions of reviews on sites for hotels, restaurants, theatres and online stores that have been paid for to (3) ____________ shoppers. It said at least 25 million people in Britain read reviews on websites such as Amazon and TripAdvisor before (4) ____________ holidays or doing online shopping. The CMA found there was a (5) ____________ in the industry that writes fake reviews for companies and businesses. Many companies wrote fake reviews about themselves as a marketing (6) ____________. Others offered money, free (7) ____________ or upgrades in exchange for five-(8) ____________ reviews.

 

 

believes
tool
booking
star
watchdog
growth
trick
samples

Online reviews are very important to businesses. Industry (9) ____________ estimate that in Britain alone, $36 billion a year of consumer spending could be (10) ____________ by online reviews. A CMA spokeswoman said: "Millions of people look at online reviews and endorsements before (11) ____________ decisions such as where to stay on holiday or which (12) ____________ to use." She added: "We have found that consumers who use online reviews and endorsements find them (13) ____________, but we have also heard about some practices that may be (14) ____________." Some of the more illegal activity includes (15) ____________ companies posting negative remarks about each other's goods and services. Bosses could (16) ____________ going to prison for doing this.

 

making
unlawful
analysts
influenced
face
valuable
rival
plumber

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

A consumer watchdog in the UK has reported that many Internet sites ______ reviews

 

a.  are filled of fake
b.  are full with fake
c.  are full of fake
d.  are fill with fake

2)

reviews on sites for hotels, restaurants, theatres and online stores that have been ___ shoppers

 

a.  paid for too trick
b.  paid for to trick
c.  paid for tow tricks
d.  paid from to trick

3)

there was a growth in the industry that writes fake reviews for ______.

 

a.  companies in businesses
b.  companies in business as
c.  companies end businesses
d.  companies and businesses

4)

Many companies wrote fake reviews about themselves ______.

 

a.  as a marketing stool
b.  as a marketing tool
c.  as a market in tool
d.  as a marketing tools

5)

Others offered money, free samples or upgrades in exchange ______ reviews.

 

a.  four five-star
b.  for five-star
c.  far five-star
d.  for five-stars

6)

in Britain alone, $36 billion a year of consumer spending ______

 

a.  could be influenced
b.  could been influenced
c.  could bee influenced
d.  could being influenced

7)

Millions of people look at online reviews and endorsements ______

 

a.  afore making decisions
b.  before making a decision
c.  afore making a decision
d.  before making decisions

8)

We have found that consumers who use online reviews and endorsements ______

 

a.  finds them valuable
b.  find them valuable
c.  fund them valuable
d.  fanned them valuable

9)

Some of the more illegal activity includes rival companies posting negative remarks _____goods

 

a.  about teach other's
b.  about each the other's
c.  about each other's
d.  about each other

10)

Bosses could face going to prison ______

 

a.  for doing that
b.  for doing these
c.  for doing in this
d.  for doing this

LISTENING – Listen and fill in the gaps

A consumer watchdog in the UK (1) ___________________ many Internet sites are full of fake reviews. The UK's Competition and Market Authority (CMA) believes there are millions (2) ___________________ for hotels, restaurants, theatres and online stores that have (3) __________________ trick shoppers. It said at least 25 million people in Britain read reviews on websites such as Amazon and TripAdvisor before booking holidays or doing online shopping. The CMA found (4) ___________________ in the industry that writes fake reviews for companies and businesses. Many companies wrote (5) ___________________ themselves as a marketing tool. Others offered money, free samples or upgrades in (6) ___________________-star reviews.

Online reviews are very important to businesses. (7) __________________ that in Britain alone, $36 billion a year of consumer spending could be influenced (8) ___________________. A CMA spokeswoman said: "Millions of people look at online reviews and endorsements before making decisions (9) ___________________ stay on holiday or which plumber to use." She added: "We have found that (10) ___________________ online reviews and endorsements find them valuable, but we have also heard about some practices that (11) ___________________." Some of the more illegal activity includes rival companies posting negative remarks about each other's goods and services. Bosses could (12) ___________________ prison for doing this.





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What kind or organisation reported on the fake online reviews?

2.

What did the CMA say fake reviews are designed to do to shoppers?

3.

How many British people read online reviews?

4.

What do some companies use as a marketing tool?

5.

What do some companies offer money or upgrades in exchange for?

6.

How much spending in the UK could be affected by fake reviews?

7.

Who said millions of people look at online reviews?

8.

What kind of practices did the CMA hear about?

9.

What kind of companies write negative comments on other companies?

10.

What could happen to bosses who write negative reviews about rivals?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What kind or organisation reported on the fake online reviews?

6.

How much spending in the UK could be affected by fake reviews?

 

a) a group of dogsbodies
b) the Doggy Bag Club
c) the UK Bloodhound Association
d) a consumer watchdog

 

a) $26 billion
b) $36 billion
c) $46 billion
d) $56 billion

2.

What did the CMA say fake reviews are designed to do to shoppers?

7.

Who said millions of people look at online reviews?

 

a) educate them
b) trick them
c) fake them
d) make them poor

 

a) a fake reviewer
b) a website owner
c) a plumber
d) a CMA spokeswoman

3.

How many British people read online reviews?

8.

What kind of practices did the CMA hear about?

 

a) three-quarters
b) 36 billion
c) 25 million
d) half

 

a) unlawful ones
b) good ones
c) model practices
d) rival practices

4.

What do some companies use as a marketing tool?

9.

What kind of companies write negative comments on other companies?

 

a) fake reviews
b) money
c) plumbers
d) consumers

 

a) big ones
b) ones listed on stock exchanges
c) rival companies
d) plumbing companies

5.

What do some companies offer money or upgrades in exchange for?

10.

What could happen to bosses who write negative reviews about rivals?

 

a) loyalty cards
b) free samples
c) five-star reviews
d) discounts

 

a) they could get promoted
b) they could go to prison
c) they could get negative reviews
d) not much

ROLE PLAY

Role  A – Smile

You think a fake smile is the worst thing. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so bad. Also, tell the others which is the least harmful of these (and why): fake blood, money or a fake resume / CV.

Role  B – Blood

You think fake blood is the worst thing. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so bad. Also, tell the others which is the least harmful of these (and why): a fake smile, money or a fake resume / CV.

Role  C – Money

You think fake money is the worst thing. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so bad. Also, tell the others which is the least harmful of these (and why): fake blood, a fake smile or a fake resume / CV.

Role  D – Resume / CV

You think a fake resume / CV is the worst thing. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so bad. Also, tell the others which is the least harmful of these (and why):  fake blood, money or a fake smile.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'online' and 'review'.

online

 

review

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • full
  • believes
  • paid
  • 25
  • growth
  • free
  • important
  • 36
  • look
  • stay
  • illegal
  • face

ONLINE REVIEWS SURVEY

Write five GOOD questions about online reviews in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

ONLINE REVIEWS DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1)

What did you think when you read the headline?

2)

What springs to mind when you hear the word 'review'?

3)

What do you think of online reviews?

4)

Have you ever written or would you ever write an online review?

5)

Do you believe online reviews?

6)

How surprised are you at what you read? Why?

7)

How bad is it for companies to fake reviews about themselves?

8)

Would you write a good review for a bad product for money?

9)

What things would you like to review?

10)

How would you review your English class?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

11)

Did you like reading this article? Why/not?

12)

Why are online reviews so important to businesses?

13)

What laws should there be for online reviews?

14)

Would you be angry if you bought a bad product after reading a good review about it?

15)

Does most advertising try to trick consumers?

16)

What was the worst thing you spent your money on?

17)

What should happen if companies post negative reviews on each other?

18)

How might someone review your work?

19)

Would you like a job as an online reviewer?

20)

What questions would you like to ask an online reviewer?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

A consumer (1) ____ in the UK has reported that many Internet sites are full of fake reviews. The UK's Competition and Market Authority (CMA) (2) ____ there are millions of reviews on sites for hotels, restaurants, theatres and online stores that have been paid (3) ____ to trick shoppers. It said at least 25 million people in Britain read reviews on websites such (4) ____ Amazon and TripAdvisor before booking holidays or doing online shopping. The CMA found there was a (5) ____ in the industry that writes fake reviews for companies and businesses. Many companies wrote fake reviews about themselves as a marketing (6) ____. Others offered money, free samples or upgrades in exchange for five-star reviews.

Online reviews are very important to businesses. Industry analysts estimate that in Britain (7) ____, $36 billion a year of consumer spending could be influenced      (8) ____ online reviews. A CMA spokeswoman said: "Millions of people look at online reviews and endorsements before (9) ____ decisions such as where to stay on holiday or which plumber to use." She added: "We have found that consumers who use online reviews and endorsements find them (10) ____, but we have also heard about some practices that may be unlawful." Some of the more illegal activity includes (11) ____ companies posting negative remarks about each other's goods and services. Bosses could (12) ____ going to prison for doing this.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

dog watcher

(b)

watchdog

(c)

bloodhound

(d)

dogsbody

2.

(a)

bleeds

(b)

believes

(c)

belies

(d)

beliefs

3.

(a)

by

(b)

from

(c)

of

(d)

for

4.

(a)

is

(b)

as

(c)

was

(d)

has

5.

(a)

elevation

(b)

heighten

(c)

rocket

(d)

growth

6.

(a)

gadget

(b)

appliance

(c)

tool

(d)

machine

7.

(a)

alone

(b)

lonesome

(c)

lonely

(d)

loner

8.

(a)

as

(b)

to

(c)

by

(d)

at

9.

(a)

make

(b)

made

(c)

makes

(d)

making

10.

(a)

valuable

(b)

effervescent

(c)

provoking

(d)

costly

11.

(a)

rival

(b)

rivalled

(c)

rivalry

(d)

rivals

12.

(a)

face

(b)

head

(c)

skull

(d)

nose

SPELLING

Paragraph 1

1.

A consumer hocwgadt in the UK

2.

nteursaarst, theatres and online stores

3.

a growth in the nstidruy

4.

companies and isesesusnb

5.

free apsmsel

6.

in ghcexnae for five-star reviews

Paragraph 2

7.

Industry tlnsaysa

8.

ufncenledi by online reviews

9.

reviews and smnseteerdno

10.

find them vebaaull

11.

lilaleg activity

12.

negative rmaekrs

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

and Market Authority (CMA) believes there are millions of reviews on sites for hotels, restaurants,

(    )

other's goods and services. Bosses could face going to prison for doing this.

(    )

"Millions of people look at online reviews and endorsements before making decisions such

(    )

theatres and online stores that have been paid for to trick shoppers. It said at least 25 million people in

(    )

be unlawful." Some of the more illegal activity includes rival companies posting negative remarks about each

(    )

and businesses. Many companies wrote fake reviews about themselves as a marketing

(    )

online shopping. The CMA found there was a growth in the industry that writes fake reviews for companies

(    )

alone, $36 billion a year of consumer spending could be influenced by online reviews. A CMA spokeswoman said:

1  )

A consumer watchdog in the UK has reported that many Internet sites are full of fake reviews. The UK's Competition

(    )

Online reviews are very important to businesses. Industry analysts estimate that in Britain

(    )

tool. Others offered money, free samples or upgrades in exchange for five-star reviews.

(    )

use online reviews and endorsements find them valuable, but we have also heard about some practices that may

(    )

as where to stay on holiday or which plumber to use." She added: "We have found that consumers who

(    )

Britain read reviews on websites such as Amazon and TripAdvisor before booking holidays or doing

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

of   sites   millions   on   hotels   are   reviews   for   There   .  

2.

25   least   at   said   It   reviews   read   Britain   in   people   million   .  

3.

in   the   industry   The   CMA   found   there   was   a   growth   .  

4.

reviews   fake   wrote   companies   Many   themselves   about   .  

5.

or   samples   Free   reviews  star  -  five  for  exchange  in  upgrades  .

6.

important   very   are   reviews   Online   businesses   to   .  

7.

be   influenced   Consumer   by   spending   online   could   reviews   .  

8.

reviews   have   consumers   online   We   that   use   found   who   .  

9.

each   posting   other   negative   remarks   Rival   about  companies   .  

10.

prison   this   could   to   doing   Bosses   going   for   face   .  

 

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

A consumer bloodhound / watchdog in the UK has reported that many Internet sites are full / filled of fake reviews. The UK's Competition and Market Authority (CMA) believes / beliefs there are millions of reviews on sites for hotels, restaurants, theatres and online stores that have been paying / paid for to trick shoppers. It said at last / least 25 million people in Britain read reviews on websites such like / as Amazon and TripAdvisor before booking holidays or doing / done online shopping. The CMA found there was a grown / growth in the industry that writes fake reviews for companies and businesses. Many companies wrote / written fake reviews about themselves as a marketing tool. Others offered money, free samples or upgrades in exchange by / for five-star reviews.

Online reviews are very importance / important to businesses. Industry analysts estimate / esteem that in Britain alone / lonely, $36 billion a year of consumer spending could be influenced as / by online reviews. A CMA spokeswoman said: "Millions of people look at online reviews and endorsements before making decisions such was / as where to stay on holiday or which plumber to uses / use." She added: "We have found that consumers who use online reviews and increments / endorsements find them valuable, but we have also heard about some practices that may be unlawful / illegally." Some of the more illegal activity includes rivalry / rival companies posting negative remarks about each other's goods and services. Bosses could face going to prison for / from doing this.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_ c_ns_m_r w_tchd_g _n th_ _K h_s r_p_rt_d th_t m_ny _nt_rn_t s_t_s _r_ f_ll _f f_k_ r_v__ws. Th_ _K's C_mp_t_t__n _nd M_rk_t __th_r_ty (CM_) b_l__v_s th_r_ _r_ m_ll__ns _f r_v__ws _n s_t_s f_r h_t_ls, r_st__r_nts, th__tr_s _nd _nl_n_ st_r_s th_t h_v_ b__n p__d f_r t_ tr_ck sh_pp_rs. _t s__d _t l__st 25 m_ll__n p__pl_ _n Br_t__n r__d r_v__ws _n w_bs_t_s s_ch _s _m_z_n _nd Tr_p_dv_s_r b_f_r_ b__k_ng h_l_d_ys _r d__ng _nl_n_ sh_pp_ng. Th_ CM_ f__nd th_r_ w_s _ gr_wth _n th_ _nd_stry th_t wr_t_s f_k_ r_v__ws f_r c_mp_n__s _nd b_s_n_ss_s. M_ny c_mp_n__s wr_t_ f_k_ r_v__ws _b__t th_ms_lv_s _s _ m_rk_t_ng t__l. _th_rs _ff_r_d m_n_y, fr__ s_mpl_s _r _pgr_d_s _n _xch_ng_ f_r f_v_-st_r r_v__ws.

_nl_n_ r_v__ws _r_ v_ry _mp_rt_nt t_ b_s_n_ss_s. _nd_stry _n_lysts _st_m_t_ th_t _n Br_t__n _l_n_, $36 b_ll__n _ y__r _f c_ns_m_r sp_nd_ng c__ld b_ _nfl__nc_d by _nl_n_ r_v__ws. _ CM_ sp_k_sw_m_n s__d: "M_ll__ns _f p__pl_ l__k _t _nl_n_ r_v__ws _nd _nd_rs_m_nts b_f_r_ m_k_ng d_c_s__ns s_ch _s wh_r_ t_ st_y _n h_l_d_y _r wh_ch pl_mb_r t_ _s_." Sh_ _dd_d: "W_ h_v_ f__nd th_t c_ns_m_rs wh_ _s_ _nl_n_ r_v__ws _nd _nd_rs_m_nts f_nd th_m v_l__bl_, b_t w_ h_v_ _ls_ h__rd _b__t s_m_ pr_ct_c_s th_t m_y b_ _nl_wf_l." S_m_ _f th_ m_r_ _ll_g_l _ct_v_ty _ncl_d_s r_v_l c_mp_n__s p_st_ng n_g_t_v_ r_m_rks _b__t __ch _th_r's g__ds _nd s_rv_c_s. B_ss_s c__ld f_c_ g__ng t_ pr_s_n f_r d__ng th_s.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

a consumer watchdog in the uk has reported that many internet sites are full of fake reviews the uk's competition and market authority (cma) believes there are millions of reviews on sites for hotels restaurants theatres and online stores that have been paid for to trick shoppers it said at least 25 million people in britain read reviews on websites such as amazon and tripadvisor before booking holidays or doing online shopping the cma found there was a growth in the industry that writes fake reviews for companies and businesses many companies wrote fake reviews about themselves as a marketing tool others offered money free samples or upgrades in exchange for five-star reviews

online reviews are very important to businesses industry analysts estimate that in britain alone $36 billion a year of consumer spending could be influenced by online reviews a cma spokeswoman said "millions of people look at online reviews and endorsements before making decisions such as where to stay on holiday or which plumber to use" she added "we have found that consumers who use online reviews and endorsements find them valuable but we have also heard about some practices that may be unlawful" some of the more illegal activity includes rival companies posting negative remarks about each other's goods and services bosses could face going to prison for doing this

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

AconsumerwatchdogintheUKhasreportedthatmanyInternetsitesare
fulloffakereviews.TheUK'sCompetitionandMarketAuthority(CMA)be
lievestherearemillionsofreviewsonsitesforhotels,restaurants,theatr
esandonlinestoresthathavebeenpaidfortotrickshoppers.Itsaidatleas
t25millionpeopleinBritainreadreviewsonwebsitessuchasAmazonan
dTripAdvisorbeforebookingholidaysordoingonlineshopping.TheCMA
foundtherewasagrowthintheindustrythatwritesfakereviewsforcomp
aniesandbusinesses.Manycompanieswrotefakereviewsaboutthems
elvesasamarketingtool.Othersofferedmoney,freesamplesorupgrad
esinexchangeforfive-starreviews.Onlinereviewsareveryimporta
nttobusinesses.IndustryanalystsestimatethatinBritainalone,$36bill
ionayearofconsumerspendingcouldbeinfluencedbyonlinereviews.A
CMAspokeswomansaid:"Millionsofpeoplelookatonlinereviewsanden
dorsementsbeforemakingdecisionssuchaswheretostayonholidayor
whichplumbertouse."Sheadded:"Wehavefoundthatconsumerswho
useonlinereviewsandendorsementsfindthemvaluable,butwehaveal
soheardaboutsomepracticesthatmaybeunlawful."Someofthemoreill
egalactivityincludesrivalcompaniespostingnegativeremarksaboute
achother'sgoodsandservices.Bossescouldfacegoingtoprisonfordoin
gthis.

FREE WRITING

Write about online reviews for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

People who write fake online reviews should go to prison. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about online review sites. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. ONLINE REVIEWS: Make a poster about online reviews. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. TRIP ADVISOR: Write a magazine article about the website tripadvisor.com. Include imaginary reviews of something good and something bad.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on English website reviews. Ask him/her three questions about online reviews. Write a review on the website BreakingNewsEnglish.com. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

T

d

T

e

T

f

F

g

F

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

consumer

a.

shopper

2

fake

b.

hoax

3.

trick

c.

deceive

4.

growth

d.

increase

5.

marketing

e.

promotional

6.

estimate

f.

roughly calculate

7.

influenced

g.

effected

8.

endorsements

h.

support

9.

valuable

i.

useful

10.

prison

j.

jail

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

A consumer watchdog

2.

Trick them

3.

At least 25 million

4.

Fake reviews about themselves

5.

Five-star reviews

6.

$36 billion

7.

A CMA spokeswoman

8.

Unlawful ones

9.

Rival companies

10.

They could go to prison

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

d

2.

b

3.

c

4.

a

5.

c

6.

b

7.

d

8.

a

9.

c

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You