The Reading / Listening - Level 3

An Indian woman has killed a leopard that attacked her near her village. Kamla Devi, 56, was on her way to fetch water from a canal in India's northern Uttarakhand state when the big cat jumped on her. She fought the animal for 30 minutes and finally killed it. She is now recovering in hospital. She has many deep bites and cuts on her body and three fractures on her hands. Ms Devi told reporters: "I thought I was dead but I did not lose patience and courageā€¦.I fought head on with it for almost half an hour. Then I understood it was dead." She said she tried to stab the leopard with the small sickle she carried for use on her small farm. She remembers smashing some of the animal's teeth during the struggle.



Doctors are surprised she survived the attack. Most people attacked by a leopard have almost no chance of surviving. Her doctor Abdul Rahul said: "She has two fractures on the right hand and one on the left. She also has deep injuries on her head and legs. There are bite marks all over her body." Another doctor said: "The condition of the woman is stable. We have not counted the number of stitches, but there must be more than 100." One of Ms Devi's friends said: "She is very brave. She attacked the leopard and took the fight head on." Lakhpat Rawat, a leopard expert, told 'India Today': "Walking for one kilometer after the attack, with blood oozing out from her body, speaks a lot about her strong willpower to survive."

Try the same news story at these easier levels:

    Level 0 Level 1   or  Level 2

Sources
  • http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-india-28941519
  • http://www.hindustantimes.com/india-news/56-year-old-woman-kills-leopard-with-an-axe-and-sickle/article1-1256200.aspx
  • http://indiatoday.intoday.in/story/woman-slays-leopard-after-brave-struggle-in-uttarakhand/1/378840.html


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. LEOPARDS: Students walk around the class and talk to other students about leopards. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

leopard / fetch water / recovering / hospital / bites / patience / farm / teeth / struggle / surprised / survived / doctor / injuries / condition / stable / stitches / expert / blood

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. ATTACK: What's the best way to fight or beat these things? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

Type of attack

How to fight it

Chances of success

leopard

 

 

panic

 

 

mosquito

 

 

cyber

 

 

racist

 

 

heart

 

 

4. BEARS: Students A strongly believe bears are more dangerous than leopards; Students B strongly believe the opposite.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. DANGEROUS: Rank these with your partner. Put the most dangerous at the top. Change partners often and share your rankings.

  • leopard

  • shark

  • wolf

  • bear

  • tarantula

  • scorpion

  • snake

  • crocodile

6. BITES: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "bites". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

A 26-year-old Indian woman fought and killed a leopard.

T / F

b.

The fight between the woman and the leopard lasted half an hour.

T / F

c.

The woman never feared for her life during the fight.

T / F

d.

The woman managed to break some of the leopard's teeth.

T / F

e.

Doctors are not surprised the woman survived the attack.

T / F

f.

The woman has injuries to both of her hands.

T / F

g.

The woman needed more than 100 stitches for her cuts.

T / F

h.

The woman had to walk for 10 kilometres after the leopard attack.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

fetch

a.

steady

2.

fractures

b.

breaking

3.

courage

c.

courageous

4.

smashing

d.

breaks

5.

struggle

e.

wounds

6.

chance

f.

bravery

7.

injuries

g.

possibility

8.

stable

h.

fight

9.

brave

i.

determination

10.

willpower

j.

get

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

a leopard that attacked

a.

in hospital

2.

on her way to fetch

b.

out from her body

3.

She is now recovering

c.

patience

4.

I did not lose

d.

marks all over her body

5.

She said she tried to

e.

her near her village

6.

have almost no

f.

of stitches

7.

There are bite

g.

willpower

8.

counted the number

h.

stab the leopard

9.

blood oozing

i.

water from a canal

10.

strong

j.

chance of surviving



 

GAP FILL

An Indian woman has killed a leopard that attacked her near her village. Kamla Devi, 56, was on her way to (1) ____________ water from a canal in India's northern Uttarakhand state when the big cat jumped on her. She (2) ____________ the animal for 30 minutes and (3) ____________ killed it. She is now recovering in hospital. She has many deep bites and cuts on her body and three (4) ____________ on her hands. Ms Devi told reporters: "I thought I was dead but I did not (5) ____________ patience and courage….I fought head on with it for almost half an hour. Then I understood it was (6) ____________." She said she tried to stab the leopard with the small sickle she carried for (7) ____________ on her small farm. She remembers smashing some of the animal's teeth (8) ____________ the struggle.

 

 

dead
fractures
fought
use
fetch
lose
finally
during

Doctors are (9) ____________ she survived the attack. Most people attacked by a leopard have almost no (10) ____________ of surviving. Her doctor Abdul Rahul said: "She has two fractures on the right hand and one on the left. She also has deep (11) ____________ on her head and legs. There are bite marks all over her body." Another doctor said: "The condition of the woman is (12) ____________. We have not counted the number of stitches, but there must be more than 100." One of Ms Devi's friends said: "She is very (13) ____________. She attacked the leopard and took the fight head on." Lakhpat Rawat, a leopard (14) ____________, told 'India Today': "Walking for one kilometer after the attack, with (15) ____________ oozing out from her body, speaks a lot about her strong willpower to (16) ____________."

 

expert
brave
chance
blood
surprised
survive
stable
injuries

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

Kamla Devi, 56, was on her way ______

 

a.  to fresh water
b.  to fetch water
c.  to vet water
d.  to stretch water

2)

She has many deep bites and cuts on her body and three ______ hands

 

a.  fractures on her
b.  fracture on her
c.  fractured on her
d.  fracturing on her

3)

I thought I was dead but I did not lose patience ______

 

a.  or courage
b.  end courage
c.  in courage
d.  and courage

4)

the small sickle she carried for use on ______

 

a.  the small farm
b.  their small farm
c.  her small farm
d.  here small farm

5)

She remembers smashing some of the animal's teeth ______

 

a.  during the struggles
b.  during the struggled
c.  during the struggling
d.  during the struggle

6)

Most people attacked by a leopard have almost no ______

 

a.  chance of survival
b.  chance of survive in
c.  chance of survives in
d.  chance of surviving

7)

The condition of the ______

 

a.  woman is stable
b.  woman is staple
c.  woman is stay ball
d.  woman is stay bill

8)

We have not counted the ______

 

a.  number of snitches
b.  number of stretches
c.  number of slashes
d.  number of stitches

9)

Walking for one kilometer after the attack, with ______

 

a.  blood losing out
b.  blood fusing out
c.  blood oozing out
d.  blood boozing out

10)

speaks a lot about her strong ______

 

a.  willing power to survive
b.  willpower to survive
c.  will powers to survive
d.  wills power to survive

LISTENING – Listen and fill in the gaps

An Indian woman has killed a leopard that (1) ___________________ her village. Kamla Devi, 56, was on her way to fetch water from a canal in India's northern Uttarakhand state when the big cat jumped on her. She fought the animal for 30 minutes (2) ___________________. She is now recovering in hospital. She has many deep bites and cuts on her body and (3) ___________________ hands. Ms Devi told reporters: "I thought I was dead but I did not lose (4) ___________________….I fought head on with it for almost half an hour. Then I understood it was dead." She said she tried (5) ___________________ with the small sickle she carried for use on her small farm. She remembers smashing some of the (6) ___________________ the struggle.

Doctors are surprised she (7) ___________________. Most people attacked by a leopard have almost no (8) ___________________. Her doctor Abdul Rahul said: "She has two fractures on the right hand and one on the left. She also (9) ___________________ her head and legs. There are bite marks all over her body." Another doctor said: "The condition of the woman is stable. We have not counted the (10) ___________________, but there must be more than 100." One of Ms Devi's friends said: "She is very brave. She attacked the leopard and (11) ___________________ on." Lakhpat Rawat, a leopard expert, told 'India Today': "Walking for one kilometer after the attack, with (12) ___________________ from her body, speaks a lot about her strong willpower to survive."





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

How old is the woman who was attacked?

2.

Where was the woman going before she was attacked?

3.

Where is the woman now?

4.

What did the woman try to do with her small sickle?

5.

What did the woman smash?

6.

What are doctors surprised about?

7.

How many fractures are there on her right hand?

8.

How many stitches did the woman need?

9.

How far did the woman have to walk after the attack?

10.

What was oozing out of her body?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

How old is the woman who was attacked?

6.

What are doctors surprised about?

 

a) 36
b) 46
c) 56
d) 66

 

a) she took so long to kill the cat
b) the woman survived
c) how few injuries she had
d) the size of the leopard

2.

Where was the woman going before she was attacked?

7.

How many fractures are there on her right hand?

 

a) to a canal
b) home
c) to her office
d) hiking

 

a) 1
b) 3
c) 5
d) 2

3.

Where is the woman now?

8.

How many stitches did the woman need?

 

a) hiding
b) on holiday
c) at home
d) in hospital

 

a) hundreds
b) over 100
c) 99
d) 100

4.

What did the woman try to do with her small sickle?

9.

How far did the woman have to walk after the attack?

 

a) hide it
b) stab the leopard
c) take it from the leopard's mouth
d) throw it

 

a) 1km
b) 3km
c) 8km
d) 11km

5.

What did the woman smash?

10.

What was oozing out of her body?

 

a) hopes and fears
b) the leopard-fighting world record
c) some of the leopard's teeth
d) a window

 

a) hair
b) teeth
c) confidence
d) blood

ROLE PLAY

Role  A – Leopard

You think a leopard is the most dangerous creature. Tell the others three reasons why. Tell them why their animals aren't so dangerous. Also, tell the others which is the least dangerous of these (and why): a tarantula, a crocodile or a shark.

Role  B – Tarantula

You think a tarantula is the most dangerous creature. Tell the others three reasons why. Tell them why their animals aren't so dangerous. Also, tell the others which is the least dangerous of these (and why): a leopard, a crocodile or a shark.

Role  C – Crocodile

You think a crocodile is the most dangerous creature. Tell the others three reasons why. Tell them why their animals aren't so dangerous. Also, tell the others which is the least dangerous of these (and why): a tarantula, a leopard or a shark.

Role  D – Shark

You think a shark is the most dangerous creature. Tell the others three reasons why. Tell them why their animals aren't so dangerous. Also, tell the others which is the least dangerous of these (and why):  a tarantula, a crocodile or a leopard.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'patience' and 'courage'.

patience

courage

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • near
  • canal
  • 30
  • three
  • half
  • small
  • chance
  • left
  • over
  • stitches
  • expert
  • strong

LEOPARDS SURVEY

Write five GOOD questions about leopards in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

LEOPARDS DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'leopard'?

c)

What do you think about what you read?

d)

How lucky is this woman?

e)

How dangerous are the animals in your country?

f)

What would you do if a leopard attacked you?

g)

Would you live in an area where there are leopards nearby?

h)

What injuries have you had?

i)

What do you think the woman thought of during the attack?

j)

How much courage do you have?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

What do you know about leopards?

c)

What animal are you most afraid of and why?

d)

How might the attack change the woman's life?

e)

Have you ever had a fight? What about?

f)

How many times have you needed stitches? Why?

g)

What do you think of leopards?

h)

What's your favourite among the big cats?

i)

What three adjectives best describe this story? Why?

j)

What questions would you like to ask the woman?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

An Indian woman has (1) ____ a leopard that attacked her near her village. Kamla Devi, 56, was on her way to (2) ____ water from a canal in India's northern Uttarakhand state when the big cat jumped on her. She fought the animal for 30 minutes and (3) ____ killed it. She is now recovering in hospital. She has many deep bites and cuts on her body and three fractures on her hands. Ms Devi told reporters: "I thought I was dead but I did not (4) ____ patience and courage….I fought head on with it for almost half an hour. Then I understood it was dead." She said she tried to (5) ____ the leopard with the small sickle she carried for use on her small farm. She remembers smashing some of the animal's teeth during the  (6) ____.

Doctors are surprised she survived the attack. Most people attacked by a leopard have almost no (7) ____ of surviving. Her doctor Abdul Rahul said: "She has two fractures on the right hand and one on the left. She also has (8) ____ injuries on her head and legs. There are bite marks (9) ____ over her body." Another doctor said: "The condition of the woman is stable. We have not counted the number of (10) ____, but there must be more than 100." One of Ms Devi's friends said: "She is very brave. She attacked the leopard and took the fight head on." Lakhpat Rawat, a leopard (11) ____, told 'India Today': "Walking for one kilometer after the attack, with blood oozing out from her body, speaks a lot about her strong (12) ____ to survive."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

killed

(b)

died

(c)

death

(d)

deadly

2.

(a)

ditch

(b)

batch

(c)

fetch

(d)

butch

3.

(a)

finalise

(b)

finality

(c)

finally

(d)

final

4.

(a)

mislay

(b)

forget

(c)

drop

(d)

lose

5.

(a)

stab

(b)

slab

(c)

scab

(d)

swab

6.

(a)

snuggle

(b)

struggle

(c)

straggle

(d)

swagger

7.

(a)

reason

(b)

opportunity

(c)

possible

(d)

chance

8.

(a)

deeply

(b)

deep

(c)

depth

(d)

deepens

9.

(a)

whole

(b)

entire

(c)

all

(d)

every

10.

(a)

slashes

(b)

stashes

(c)

snitches

(d)

stitches

11.

(a)

exponent

(b)

explorer

(c)

expat

(d)

expert

12.

(a)

willy-nilly

(b)

willpower

(c)

willingness

(d)

willowy

SPELLING

Paragraph 1

1.

a leopard that tadcketa her

2.

She gthufo the animal for 30 minutes

3.

She is now cigvnoreer in hospital

4.

three sautrcfre on her hands

5.

I did not lose anitecep

6.

during the lstggeru

Paragraph 2

7.

Doctors are surprised she ivdsruev

8.

She also has deep sinjireu on her head

9.

the woman is batsel

10.

counted the number of etsshcit

11.

a leopard ereptx

12.

her strong pwwilrleo

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

way to fetch water from a canal in India's northern Uttarakhand state when the big cat jumped

(    )

injuries on her head and legs. There are bite marks all over her body." Another doctor said: "The condition of the woman is

(    )

stable. We have not counted the number of stitches, but there must be more than 100." One of Ms Devi's

(    )

surviving. Her doctor Abdul Rahul said: "She has two fractures on the right hand and one on the left. She also has deep

(    )

hour. Then I understood it was dead." She said she tried to stab the leopard with the small sickle she carried for use on

(    )

oozing out from her body, speaks a lot about her strong willpower to survive."

1  )

An Indian woman has killed a leopard that attacked her near her village. Kamla Devi, 56, was on her

(    )

on." Lakhpat Rawat, a leopard expert, told 'India Today': "Walking for one kilometer after the attack, with blood

(    )

Doctors are surprised she survived the attack. Most people attacked by a leopard have almost no chance of

(    )

on her. She fought the animal for 30 minutes and finally killed it. She is now recovering in

(    )

hospital. She has many deep bites and cuts on her body and three fractures on her hands. Ms Devi told reporters: "I thought I was

(    )

her small farm. She remembers smashing some of the animal's teeth during the struggle.

(    )

friends said: "She is very brave. She attacked the leopard and took the fight head

(    )

dead but I did not lose patience and courage….I fought head on with it for almost half an

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

on   canal   her   way   Devi,   to   fetch    56,    water   from    was    a.

2.

fractures     on     her    hands    Cuts    on    her    body    and    three.    

3.

it     with     on     head     fought    I    hour    an    half    almost    for.    

4.

leopard     with     the     small     sickle    She    tried    to    stab    the.

5.

teeth     some     of     She     the     remembers    animal's    smashing.

6.

chance    Most   people   attacked   by   a   leopard   have   almost   no.

7.

on     She     the     has     right     two     hand     fractures.    

8.

stitches     counted     the     We     number     have     of     not.    

9.

Devi's     One   very   friends    of    brave"    "She    said:    Ms    ."    is

10.

about     willpower     lot     strong     survive     a     her    to    Speaks.

 

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

An Indian woman has killed / died a leopard that attacked her near her village. Kamla Devi, 56, was on her way to fetch / ditch water from a canal in India's northern Uttarakhand state when the big cat jumped on her. She fought / fights the animal for 30 minutes and finally / finality killed it. She is now recovering in hospital. She has many deepening / deep bites and cuts on her body and three fractures on her hands. Ms Devi told reporters: "I thought I was death / dead but I did not lose patience and courageous / courage….I fought head on with it for almost halve / half an hour. Then I understood it was dead." She said she tried to stub / stab the leopard with the small sickle she carried for use on her small farm. She remembers smashing some of the animal's teeth during / through the struggle.

Doctors are surprised she survived / survival the attack. Most people attacked by a leopard have almost no / not chance of surviving. Her doctor Abdul Rahul said: "She has two fractures on the right hand and one on the left. She also has deep injury / injuries on her head and legs. There are bite marks / markers all over her body." Another / Other doctor said: "The condition of the woman is staple / stable. We have not counted the number of stitches / stitching, but there must be more than 100." One of Ms Devi's friends said: "She is very brave / bravery. She attacked the leopard and took the fight head on." Lakhpat Rawat, a leopard expert / expertise, told 'India Today': "Walking for one kilometer after the attack, with blood oozing out from her body, speaks a lot about her strength / strong willpower to survive."

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_n _nd__n w_m_n h_s k_ll_d _ l__p_rd th_t _tt_ck_d h_r n__r h_r v_ll_g_. K_ml_ D_v_, 56, w_s _n h_r w_y t_ f_tch w_t_r fr_m _ c_n_l _n _nd__'s n_rth_rn _tt_r_kh_nd st_t_ wh_n th_ b_g c_t j_mp_d _n h_r. Sh_ f__ght th_ _n_m_l f_r 30 m_n_t_s _nd f_n_lly k_ll_d _t. Sh_ _s n_w r_c_v_r_ng _n h_sp_t_l. Sh_ h_s m_ny d__p b_t_s _nd c_ts _n h_r b_dy _nd thr__ fr_ct_r_s _n h_r h_nds. Ms D_v_ t_ld r_p_rt_rs: "_ th__ght _ w_s d__d b_t _ d_d n_t l_s_ p_t__nc_ _nd c__r_g_…._ f__ght h__d _n w_th _t f_r _lm_st h_lf _n h__r. Th_n _ _nd_rst__d _t w_s d__d." Sh_ s__d sh_ tr__d t_ st_b th_ l__p_rd w_th th_ sm_ll s_ckl_ sh_ c_rr__d f_r _s_ _n h_r sm_ll f_rm. Sh_ r_m_mb_rs sm_sh_ng s_m_ _f th_ _n_m_l's t__th d_r_ng th_ str_ggl_.

D_ct_rs _r_ s_rpr_s_d sh_ s_rv_v_d th_ _tt_ck. M_st p__pl_ _tt_ck_d by _ l__p_rd h_v_ _lm_st n_ ch_nc_ _f s_rv_v_ng. H_r d_ct_r _bd_l R_h_l s__d: "Sh_ h_s tw_ fr_ct_r_s _n th_ r_ght h_nd _nd _n_ _n th_ l_ft. Sh_ _ls_ h_s d__p _nj_r__s _n h_r h__d _nd l_gs. Th_r_ _r_ b_t_ m_rks _ll _v_r h_r b_dy." _n_th_r d_ct_r s__d: "Th_ c_nd_t__n _f th_ w_m_n _s st_bl_. W_ h_v_ n_t c__nt_d th_ n_mb_r _f st_tch_s, b_t th_r_ m_st b_ m_r_ th_n 100." _n_ _f Ms D_v_'s fr__nds s__d: "Sh_ _s v_ry br_v_. Sh_ _tt_ck_d th_ l__p_rd _nd t__k th_ f_ght h__d _n." L_khp_t R_w_t, _ l__p_rd _xp_rt, t_ld '_nd__ T_d_y': "W_lk_ng f_r _n_ k_l_m_t_r _ft_r th_ _tt_ck, w_th bl__d __z_ng __t fr_m h_r b_dy, sp__ks _ l_t _b__t h_r str_ng w_llp_w_r t_ s_rv_v_."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

an indian woman has killed a leopard that attacked her near her village kamla devi 56 was on her way to fetch water from a canal in india's northern uttarakhand state when the big cat jumped on her she fought the animal for 30 minutes and finally killed it she is now recovering in hospital she has many deep bites and cuts on her body and three fractures on her hands ms devi told reporters "i thought i was dead but i did not lose patience and courage…i fought head on with it for almost half an hour then i understood it was dead" she said she tried to stab the leopard with the small sickle she carried for use on her small farm she remembers smashing some of the animal's teeth during the struggle

doctors are surprised she survived the attack most people attacked by a leopard have almost no chance of surviving her doctor abdul rahul said "she has two fractures on the right hand and one on the left she also has deep injuries on her head and legs there are bite marks all over her body" another doctor said "the condition of the woman is stable we have not counted the number of stitches but there must be more than 100" one of ms devi's friends said "she is very brave she attacked the leopard and took the fight head on" lakhpat rawat a leopard expert told 'india today' "walking for one kilometer after the attack with blood oozing out from her body speaks a lot about her strong willpower to survive"





PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

AnIndianwomanhaskilledaleopardthatattackedhernearhervillag
e.KamlaDevi,56,wasonherwaytofetchwaterfromacanalinIndia's
northernUttarakhandstatewhenthebigcatjumpedonher.Shefoug
httheanimalfor30minutesandfinallykilledit.Sheisnowrecoveringi
nhospital.Shehasmanydeepbitesandcutsonherbodyandthreefra
cturesonherhands.MsDevitoldreporters:"IthoughtIwasdeadbutI
didnotlosepatienceandcourage….Ifoughtheadonwithitforalmost
halfanhour.ThenIunderstooditwasdead."Shesaidshetriedtostabt
heleopardwiththesmallsickleshecarriedforuseonhersmallfarm.S
herememberssmashingsomeoftheanimal'steethduringthestrugg
le.Doctorsaresurprisedshesurvivedtheattack.Mostpeopleattacke
dbyaleopardhavealmostnochanceofsurviving.HerdoctorAbdulRa
hulsaid:"Shehastwofracturesontherighthandandoneontheleft.S
healsohasdeepinjuriesonherheadandlegs.Therearebitemarksall
overherbody."Anotherdoctorsaid:"Theconditionofthewomanisst
able.Wehavenotcountedthenumberofstitches,buttheremustbem
orethan100."OneofMsDevi'sfriendssaid:"Sheisverybrave.Sheatt
ackedtheleopardandtookthefightheadon."LakhpatRawat,aleopa
rdexpert,told'IndiaToday':"Walkingforonekilometeraftertheatta
ck,withbloodoozingoutfromherbody,speaksalotaboutherstrong
willpowertosurvive."

FREE WRITING

Write about leopards for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Compare leopards and lions. Which do you like better? Why?

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about leopard attacks. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. LEOPARDS: Make a poster about leopards. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

5. LETTER: Write a letter to an expert on leopards. Ask him/her three questions about leopards. Give him/her three of your thoughts on them. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

F

d

T

e

F

f

T

g

T

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

fetch

a.

get

2.

fractures

b.

breaks

3.

courage

c.

bravery

4.

smashing

d.

breaking

5.

struggle

e.

fight

6.

chance

f.

possibility

7.

injuries

g.

wounds

8.

stable

h.

steady

9.

brave

i.

courageous

10.

willpower

j.

determination

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

56

2.

To a canal

3.

In hospital

4.

Stab the leopard

5.

Some of the leopard's teeth

6.

The woman survived

7.

Two

8.

Over 100

9.

One kilometre

10.

Blood

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

c

2.

a

3.

d

4.

b

5.

c

6.

d

7.

b

8.

d

9.

a

10.

d

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You