The Reading / Listening - Level 6

The United Arab Emirates (UAE) has advised its citizens to avoid certain "dangerous areas" in central London. The UAE's Ministry of Foreign Affairs has released a map highlighting areas they deem to be crime hotspots. Most of the areas are around London's prestigious shopping area in the West End, the upmarket street Piccadilly, and the entertainment district Soho. A statement on the ministry's website urged citizens to avoid areas, "where pickpocketing, fraud and theft are frequent and where it is not advisable to live". The warning follows several attacks on Emiratis in London earlier this year. One incident saw three sisters attacked in their hotel room by a hammer-wielding burglar.



London’s Metropolitan Police insisted that no part of London was considered a "no-go" area. A spokesman said: "There is absolutely nowhere in London which should be avoided." Police believe Emiratis are targeted by criminal gangs because they wear expensive clothes and have bags and accessories worth thousands of dollars. London's police said the city's crime rate was a lot lower than many world cities and that the UAE should educate its citizens on how to not attract the attention of criminals. A statement said: "The UAE should put together its own preventive measures to educate UAE nationals visiting, studying or doing business not only in London, but the rest of Europe and all over the world."

Try the same news story at these easier levels:

    Level 4  or  Level 5

Sources
  • http://www.thenational.ae/uae/government/uae-ministry-issues-its-own-tourist-map-of-london-with-emphasis-on-safety#ixzz3Azz5Dlus
  • http://www.gulf-times.com/region/216/details/405009/uae-tells-citizens-to-avoid-central-london-areas


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. LONDON: Students walk around the class and talk to other students about London. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

citizens / London / map / crime hotspots / prestigious / shopping area / pickpocketing / no-go area / avoided / expensive clothes / crime rate / educate / studying / business

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. TOURISTS: What problems do tourists have and how can they be overcome? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

Problems

How to overcome them

Pickpockets

 

 

Tourist prices

 

 

Getting lost

 

 

Language problems

 

 

Food

 

 

Racism

 

 

4. DANGEROUS: Students A strongly believe all cities are dangerous; Students B strongly believe otherwise.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. CAPITAL CITY: Rank these with your partner. Put the best things about your city at the top. Change partners often and share your rankings.

  • shopping

  • parks

  • restaurants

  • museums

  • nightlife

  • sightseeing

  • local people

  • festivals

6. MAP: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "map". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.



BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

The UAE told its citizens to stay away from London.

T / F

b.

The UAE has made a map for its citizens showing crime hotspots.

T / F

c.

The UAE advised citizens to avoid a prestigious London shopping area.

T / F

d.

The advice for Emiratis follows an attack by Londoners in Abu Dhabi.

T / F

e.

London's police said nowhere in London was dangerous.

T / F

f.

The police advised Emiratis to not wear such expensive clothes.

T / F

g.

London's crime rate is among the highest in the world.

T / F

h.

The UAE asked London police to make a list of preventative measures.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

advised

a.

argued

2.

released

b.

robbery

3.

district

c.

brandishing

4.

theft

d.

notice

5.

wielding

e.

issued

6.

insisted

f.

precautionary

7.

targeted

g.

encouraged

8.

attention

h.

actions

9.

preventative

i.

picked out

10.

measures

j.

neighbourhood

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

advised its citizens to avoid certain

a.

"no-go" area

2.

highlighting areas they deem to

b.

theft are frequent

3.

London's prestigious

c.

three sisters attacked

4.

pickpocketing, fraud and

d.

was a lot lower

5.

One incident saw

e.

"dangerous areas"

6.

considered a

f.

measures

7.

There is absolutely

g.

shopping area

8.

the city's crime rate

h.

of criminals

9.

attract the attention

i.

be crime hotspots

10.

preventive

j.

nowhere in London



 

GAP FILL

The United Arab Emirates (UAE) has advised its (1) ___________ to avoid certain "dangerous areas" in (2) ____________ London. The UAE's Ministry of Foreign Affairs has released a map highlighting areas they (3) ____________ to be crime hotspots. Most of the areas are around London's (4) ____________ shopping area in the West End, the upmarket street Piccadilly, and the entertainment (5) ____________ Soho. A statement on the ministry's website urged citizens to avoid areas, "where pickpocketing, fraud and (6) ____________ are frequent and where it is not advisable to live". The warning follows several attacks on Emiratis in London earlier this year. One                   (7) ____________ saw three sisters attacked in their hotel room by a hammer-wielding (8) ____________.

 

 

burglar
prestigious
theft
citizens
central
district
incident
deem

London's Metropolitan Police (9) ____________ that no part of London was considered a "(10) ____________ " area. A spokesman said: "There is absolutely nowhere in London which should be (11) ____________." Police believe Emiratis are targeted by criminal gangs because they wear expensive clothes and have bags and (12) ____________ worth thousands of dollars. London's police said the city's crime rate was a lot       (13) ____________ than many world cities and that the UAE should educate its citizens on how to not attract the                (14) ____________ of criminals. A statement said: "The UAE should put together its own preventive (15) ____________ to educate UAE nationals visiting, studying or doing business not only in London, but the (16) ____________ of Europe and all over the world."

 

attention
measures
avoided
lower
insisted
rest
no-go
accessories

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

released a map highlighting areas they deem to ______

 

a.  be crimes hotspots
b.  be grime hotspots
c.  be grimy hotspots
d.  be crime hotspots

2)

Most of the areas are around London's ______

 

a.  prestigiously shopping area
b.  prestige us shopping area
c.  prestigious shopping area
d.  pressed each us shopping area

3)

the upmarket street Piccadilly, and the entertainment ______

 

a.  this strict Soho
b.  district Soho
c.  this licked Soho
d.  districts Soho

4)

avoid areas where pickpocketing, fraud and ______

 

a.  thefts are frequent
b.  theft are frequent
c.  thief are frequent
d.  thieve are frequent

5)

One incident saw three sisters attacked in their hotel room by a ______

 

a.  hammer-welding burglar
b.  hammer-wielding burglar
c.  hammer-wheeled-in burglar
d.  hammer-wheel din burglar

6)

London's Metropolitan Police insisted that no part of London was considered ______

 

a.  a "no-go" area
b.  a "not-go" area
c.  a "no-goes" area
d.  a "know-go" area

7)

There is absolutely nowhere in London which ______

 

a.  should be avoid it
b.  should be avoided
c.  should be avoid add
d.  should be a void it

8)

they wear expensive clothes and have ______

 

a.  bags and accessorise
b.  bags and access a rise
c.  bags and assess a rise
d.  bags and accessories

9)

the UAE should educate its citizens on how to not attract the ______

 

a.  a tension of criminals
b.  attention of criminals
c.  attentions of criminals
d.  at tension of criminals

10)

A statement said: "The UAE should put together its own ______

 

a.  prevent a dive measures
b.  prevent active measures
c.  pre-vent active measures
d.  preventive measures

LISTENING – Listen and fill in the gaps

The United Arab Emirates (UAE) has advised (1) ___________________ certain "dangerous areas" in central London. The UAE's Ministry of Foreign Affairs has released a map highlighting (2) ___________________ be crime hotspots. Most of the areas are around London's (3) ___________________ area in the West End, the upmarket street Piccadilly, and the entertainment district Soho. A statement on the ministry's (4) ___________________ to avoid areas, "where pickpocketing, (5) ___________________ frequent and where it is not advisable to live". The warning follows several attacks on Emiratis in London earlier this year. One incident saw three (6) ___________________ their hotel room by a hammer-wielding burglar.

London's Metropolitan Police (7) ___________________ of London was considered a "no-go" area. A spokesman said: "(8) ___________________ in London which should be avoided." Police believe Emiratis are targeted by criminal gangs because (9) ___________________ clothes and have bags and accessories worth thousands of dollars. London's police said the city's crime rate (10) ___________________ than many world cities and that the UAE should educate its citizens on how to not (11) ___________________ criminals. A statement said: "The UAE should put together its own preventive (12) ___________________ UAE nationals visiting, studying or doing business not only in London, but the rest of Europe and all over the world."





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

Which part of London did the UAE suggest its citizens avoid?

2.

What did the UAE provide for its citizens?

3.

What kind of shopping area did the UAE suggest avoiding?

4.

What was frequent besides fraud and theft?

5.

What was used in an attack in London on three Emirati sisters?

6.

Where did London's police say was a "no-go area" in the city?

7.

Who are Emiratis targeted by?

8.

What did London police say was lower than many other cities?

9.

What did the police say Emiratis should not attract?

10.

What did the police say the UAE should put together?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

Which part of London did the UAE suggest its citizens avoid?

6.

Where did London's police say was a "no-go area" in the city?

 

a) the suburbs
b) the East End
c) Central London
d) all of it

 

a) the West End
b) nowhere
c) Piccadilly
d) Soho

2.

What did the UAE provide for its citizens?

7.

Who are Emiratis targeted by?

 

a) a map
b) the use of its embassy
c) disguises
d) self-defence training

 

a) the police
b) Londoners
c) shopkeepers
d) criminal gangs

3.

What kind of shopping area did the UAE suggest avoiding?

8.

What did London police say was lower than many other cities?

 

a) a duty-free area
b) a prestigious one
c) a bargain area
d) an outdoor market

 

a) the age of pickpockets
b) crime rates
c) the number of thefts
d) the temperature

4.

What was frequent besides fraud and theft?

9.

What did the police say Emiratis should not attract?

 

a) burglary
b) vandalism
c) mugging
d) pickpocketing

 

a) admirers
b) attention
c) investment
d) magnetism

5.

What was used in an attack in London on three Emirati sisters?

10.

What did the police say the UAE should put together?

 

a) a gun
b) a knife
c) a hammer
d) a baseball bat

 

a) preventative measures
b) a task force
c) an anti-crime uniform
d) its own citizen-protection squad

ROLE PLAY

Role  A – Shopping

You think shopping is most important for a town to attract tourists. Tell the others three reasons why. Tell them things that aren't so important about their things. Also, tell the others which is the least important of these (and why): restaurants, sightseeing or nightlife.

Role  B – Restaurants

You think restaurants are most important for a town to attract tourists. Tell the others three reasons why. Tell them things that aren't so important about their things. Also, tell the others which is the least important of these (and why): shopping, sightseeing or nightlife.

Role  C – Sightseeing

You think sightseeing is most important for a town to attract tourists. Tell the others three reasons why. Tell them things that aren't so important about their things. Also, tell the others which is the least important of these (and why): restaurants, shopping or nightlife.

Role  D – Nightlife

You think nightlife is most important for a town to attract tourists. Tell the others three reasons why. Tell them things that aren't so important about their things. Also, tell the others which is the least important of these (and why):  restaurants, sightseeing or shopping.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'dangerous' and 'area'.

dangerous

 

area

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • certain
  • deem
  • street
  • frequent
  • several
  • room
  • part
  • gangs
  • bags
  • rate
  • together
  • rest

LONDON SURVEY

Write five GOOD questions about London in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

LONDON DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'London'?

c)

Do you think London is a dangerous place?

d)

How safe or dangerous is your capital city?

e)

What do you think of the UAE's map highlighting "dangerous" areas in London?

f)

Should tourists avoid the shopping and entertainment areas of London?

g)

What parts of your country should tourists not visit (and why)?

h)

Is pickpocketing a problem in all cities full of tourists?

i)

What can you do to protect yourself against pickpockets?

j)

Is it better to take vacations in your own country?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

Do you think there are no "no-go" areas in a city like London?

c)

Should tourists "dress down" on the streets?

d)

What's the best way to keep your money and belongings safe?

e)

Should the UAE advise its citizens on how to stay safe as a tourist?

f)

Which world cities would you never visit (and why)?

g)

Have you ever had trouble while visiting another country?

h)

What would you do if you were pickpocketed abroad?

i)

What can London's police do to help tourists more?

j)

What would you like to ask the UAE's foreign affairs minister?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

The United Arab Emirates (UAE) has advised its (1) ____ to avoid certain "dangerous areas" in central London. The UAE's Ministry of Foreign Affairs has released a map highlighting areas they (2) ____ to be crime hotspots. Most of the areas are around London's (3) ____ shopping area in the West End, the upmarket street Piccadilly, and the entertainment district Soho. A statement on the ministry's website (4) ____ citizens to avoid areas, "where pickpocketing, fraud and theft are frequent and where it is not (5) ____ to live". The warning follows several attacks on Emiratis in London earlier this year. One incident saw three sisters attacked in their hotel room by a hammer-(6) ____ burglar.

London's Metropolitan Police insisted that no part of London was considered a "(7) ____" area. A spokesman said: "There is absolutely nowhere in London which should be avoided." Police believe Emiratis are targeted (8) ____ criminal gangs because they wear expensive clothes and have bags and accessories (9) ____ thousands of dollars. London's police said the city's crime (10) ____ was a lot lower than many world cities and that the UAE should educate its citizens on how to not attract the (11) ____ of criminals. A statement said: "The UAE should put together its own preventive (12) ____ to educate UAE nationals visiting, studying or doing business not only in London, but the rest of Europe and all over the world."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

citizens

(b)

citizen

(c)

citizenry

(d)

citizenship

2.

(a)

seem

(b)

teem

(c)

deem

(d)

lame

3.

(a)

prestige

(b)

prestigiously

(c)

prestigious

(d)

prodigious

4.

(a)

verged

(b)

purged

(c)

merged

(d)

urged

5.

(a)

advisory

(b)

advice

(c)

advisable

(d)

advising

6.

(a)

welding

(b)

wielding

(c)

wedding

(d)

weeding

7.

(a)

no-goer

(b)

no-go

(c)

long-gone

(d)

goner

8.

(a)

with

(b)

by

(c)

at

(d)

in

9.

(a)

valued

(b)

credit

(c)

worth

(d)

monetary

10.

(a)

rates

(b)

rated

(c)

ratio

(d)

rate

11.

(a)

attends

(b)

attended

(c)

attentive

(d)

attention

12.

(a)

leisure

(b)

treasures

(c)

pleasures

(d)

measures

SPELLING

Paragraph 1

1.

The UAE has advised its tzenisci

2.

London's tgpurossiei shopping area

3.

the entertainment tdstiicr Soho

4.

uafrd and theft are frequent

5.

One ntdcniei saw three sisters attacked

6.

a hammer-ldiiengw burglar

Paragraph 2

7.

ddoscirnee a "no-go" area

8.

There is ulesltaoyb nowhere in London

9.

draettge by criminal gangs

10.

bags and iesacerssco worth thousands

11.

attract the ointtetan of criminals

12.

nvivetreep measures

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

advisable to live". The warning follows several attacks on Emiratis in London earlier this year. One

(    )

London. The UAE's Ministry of Foreign Affairs has released a map highlighting areas they deem

(    )

of criminals. A statement said: "The UAE should put together its own preventive measures to educate UAE nationals

1  )

The United Arab Emirates (UAE) has advised its citizens to avoid certain "dangerous areas" in central

(    )

targeted by criminal gangs because they wear expensive clothes and have bags and

(    )

London's Metropolitan Police insisted that no part of London was considered a "no-

(    )

cities and that the UAE should educate its citizens on how to not attract the attention

(    )

citizens to avoid areas, "where pickpocketing, fraud and theft are frequent and where it is not

(    )

incident saw three sisters attacked in their hotel room by a hammer-wielding burglar.

(    )

to be crime hotspots. Most of the areas are around London's prestigious shopping area in the West End, the upmarket

(    )

street Piccadilly, and the entertainment district Soho. A statement on the ministry's website urged

(    )

accessories worth thousands of dollars. London's police said the city's crime rate was a lot lower than many world

(    )

visiting, studying or doing business not only in London, but the rest of Europe and all over the world."

(    )

go" area. A spokesman said: "There is absolutely nowhere in London which should be avoided." Police believe Emiratis are

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

areas   dangerous   certain   Avoid   London   central   in.  

2.

deem   to   be   crime   hotspots   A   map   highlighting   areas   they.  

3.

London's   The   prestigious   areas   shopping   are   area   around.  

4.

several   follows   warning   The   Emiratis   on   attacks.  

5.

attacked   hotel   incident   sisters   their   One   three   in   saw.  

6.

"no-   London   area   of   a   part   go"   considered   No   was.  

7.

are   targeted   Police   by   believe   criminal   Emiratis   gangs.  

8.

was   rate   crime   city's   the   said   police   London's   lower   lot   a.  

9.

the   How   attention   to   of   not   criminals   attract.  

10.

The   put   own   should   its   measures   UAE   together   preventive.  

 

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

The United Arab Emirates (UAE) has advised its citizens to evade / avoid certain "dangerous areas" in centrality / central London. The UAE's Ministry of Foreign Affairs has released a / the map highlighting areas they seem / deem to be crime hotspots. Most of the areas are around London's prestigious / prestige shopping area in the West End, the marketing / upmarket street Piccadilly, and the entertainment constrict / district Soho. A statement on the ministry's website purged / urged citizens to avoid areas, "where pickpocketing, fraud and theft are frequently / frequent and where it is not advisable to live". The warning follows several attacks on Emiratis in London earlier this year. One incident saw three sisters attacked in their hotel room by / with a hammer-wielding burglar.

London's Metropolitan Police insisted / insistence that no part of London was considered a "no-go" area. A spokesman said: "There is absolute / absolutely nowhere in London which should be avoided." Police belief / believe Emiratis are targeted by criminal gangs because they wear / wearing expensive clothes and have bags and accessories / accessory worth thousands of dollars. London's police said the city's criminal / crime rate was a lot lower / lowered than many world cities and that the UAE should educate its citizens on how to not attract the attentive / attention of criminals. A statement said: "The UAE should put together its own preventive / prevents measures to educate UAE nationals visiting, studying or doing business not only in London, but the rest / resting of Europe and all over the world."

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

Th_ _n_t_d _r_b _m_r_t_s (___) h_s _dv_s_d _ts c_t_z_ns t_ _v__d c_rt__n "d_ng_r__s _r__s" _n c_ntr_l L_nd_n. Th_ ___'s M_n_stry _f F_r__gn _ff__rs h_s r_l__s_d _ m_p h_ghl_ght_ng _r__s th_y d__m t_ b_ cr_m_ h_tsp_ts. M_st _f th_ _r__s _r_ _r__nd L_nd_n's pr_st_g___s sh_pp_ng _r__ _n th_ W_st _nd, th_ _pm_rk_t str__t P_cc_d_lly, _nd th_ _nt_rt__nm_nt d_str_ct S_h_. _ st_t_m_nt _n th_ m_n_stry's w_bs_t_ _rg_d c_t_z_ns t_ _v__d _r__s, "wh_r_ p_ckp_ck_t_ng, fr__d _nd th_ft _r_ fr_q__nt _nd wh_r_ _t _s n_t _dv_s_bl_ t_ l_v_". Th_ w_rn_ng f_ll_ws s_v_r_l _tt_cks _n _m_r_t_s _n L_nd_n __rl__r th_s y__r. _n_ _nc_d_nt s_w thr__ s_st_rs _tt_ck_d _n th__r h_t_l r__m by _ h_mm_r-w__ld_ng b_rgl_r.

L_nd_n's M_tr_p_l_t_n P_l_c_ _ns_st_d th_t n_ p_rt _f L_nd_n w_s c_ns_d_r_d _ "n_-g_" _r__. _ sp_k_sm_n s__d: "Th_r_ _s _bs_l_t_ly n_wh_r_ _n L_nd_n wh_ch sh__ld b_ _v__d_d." P_l_c_ b_l__v_ _m_r_t_s _r_ t_rg_t_d by cr_m_n_l g_ngs b_c__s_ th_y w__r _xp_ns_v_ cl_th_s _nd h_v_ b_gs _nd _cc_ss_r__s w_rth th__s_nds _f d_ll_rs. L_nd_n's p_l_c_ s__d th_ c_ty's cr_m_ r_t_ w_s _ l_t l_w_r th_n m_ny w_rld c_t__s _nd th_t th_ ___ sh__ld _d_c_t_ _ts c_t_z_ns _n h_w t_ n_t _ttr_ct th_ _tt_nt__n _f cr_m_n_ls. _ st_t_m_nt s__d: "Th_ ___ sh__ld p_t t_g_th_r _ts _wn pr_v_nt_v_ m__s_r_s t_ _d_c_t_ ___ n_t__n_ls v_s_t_ng, st_dy_ng _r d__ng b_s_n_ss n_t _nly _n L_nd_n, b_t th_ r_st _f __r_p_ _nd _ll _v_r th_ w_rld."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

the united arab emirates (uae) has advised its citizens to avoid certain "dangerous areas" in central london the uae's ministry of foreign affairs has released a map highlighting areas they deem to be crime hotspots most of the areas are around london's prestigious shopping area in the west end the upmarket street piccadilly and the entertainment district soho a statement on the ministry's website urged citizens to avoid areas "where pickpocketing fraud and theft are frequent and where it is not advisable to live" the warning follows several attacks on emiratis in london earlier this year one incident saw three sisters attacked in their hotel room by a hammer-wielding burglar

london's metropolitan police insisted that no part of london was considered a "no-go" area a spokesman said "there is absolutely nowhere in london which should be avoided" police believe emiratis are targeted by criminal gangs because they wear expensive clothes and have bags and accessories worth thousands of dollars london's police said the city's crime rate was a lot lower than many world cities and that the uae should educate its citizens on how to not attract the attention of criminals a statement said "the uae should put together its own preventive measures to educate uae nationals visiting studying or doing business not only in london but the rest of europe and all over the world"





PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

TheUnitedArabEmirates(UAE)hasadviseditscitizenstoavoidcertai
n"dangerousareas"incentralLondon.TheUAE'sMinistryofForeign
Affairshasreleasedamaphighlightingareastheydeemtobecrimeho
tspots.MostoftheareasarearoundLondon'sprestigiousshoppingar
eaintheWestEnd,theupmarketstreetPiccadilly,andtheentertainm
entdistrictSoho.Astatementontheministry'swebsiteurgedcitizen
stoavoidareas,"wherepickpocketing,fraudandtheftarefrequenta
ndwhereitisnotadvisabletolive".Thewarningfollowsseveralattack
sonEmiratisinLondonearlierthisyear.Oneincidentsawthreesisters
attackedintheirhotelroombyahammer-wieldingburglar.Londo
n'sMetropolitanPoliceinsistedthatnopartofLondonwasconsidered
a"no-go"area.Aspokesmansaid:"Thereisabsolutelynowherei
nLondonwhichshouldbeavoided."PolicebelieveEmiratisaretarget
edbycriminalgangsbecausetheywearexpensiveclothesandhaveb
agsandaccessoriesworththousandsofdollars.London'spolicesaidt
hecity'scrimeratewasalotlowerthanmanyworldcitiesandthattheU
AEshouldeducateitscitizensonhowtonotattracttheattentionofcri
minals.Astatementsaid:"TheUAEshouldputtogetheritsownpreve
ntivemeasurestoeducateUAEnationalsvisiting,studyingordoingb
usinessnotonlyinLondon,buttherestofEuropeandallovertheworld
."

FREE WRITING

Write about London for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

People should not dress expensively or flash their wealth in the streets. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about crime in London. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. LONDON: Make a poster about what makes London a great world city. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. NO-GO: Write a magazine article about the no-go areas in your town or city. Include imaginary interviews with people think they are no-go and people who don't.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on London. Ask him/her three questions about England's capital. Give him/her three of your opinions on it. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

T

d

F

e

T

f

T

g

F

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

advised

a.

encouraged

2.

released

b.

issued

3.

district

c.

neighbourhood

4.

theft

d.

robbery

5.

wielding

e.

brandishing

6.

insisted

f.

argued

7.

targeted

g.

picked out

8.

attention

h.

notice

9.

preventative

i.

precautionary

10.

measures

j.

actions

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Central London

2.

A map

3.

A prestigious one

4.

Pickpocketing

5.

A hammer

6.

Nowhere

7.

Criminal gangs

8.

Crime rates

9.

Attention

10.

Preventative measures

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

c

2.

a

3.

b

4.

d

5.

c

6.

b

7.

d

8.

b

9.

b

10.

a

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You