The Reading / Listening - Level 3

Almost two million young workers in the U.K. have to live with their parents because they cannot buy a house or rent a room. Newspapers in Britain call them the "clipped wing generation" because they are like birds who have had their wings cut. House prices in the U.K. are now so high that many young people cannot afford to buy one. This means a quarter of young adults have to live with their parents or grandparents. A poll found that 48 per cent of the people said the biggest problem was housing costs. Britain has a long history of young people moving away from the family home when they start working. Rising house prices are now making this more and more difficult to do.



A 32-year-old woman said she has been saving money for over ten years to pay the deposit for a new apartment. She said it was very difficult because the more she saves, the more house prices go up. She is worried about the future if she can't buy her own home. She told reporters why she didn't want to leave the family home and rent, saying: "If I move out now, the reality is I'll be stuck paying expensive rents for the rest of my lifeā€¦.The thought that I'm going to be living like a teenager into my late 30s or even 40s is really disheartening." A charity for homeless people said Britain's government needed to build more homes and sell them at a price that is low enough for younger people.

Try the same news story at these easier levels:

    Level 0 Level 1   or  Level 2

Sources
  • http://news.sky.com/story/1309194/house-prices-force-adults-to-live-with-parents
  • http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/two-million-young-people-still-3928838#ixzz38qi4RhAi
  • http://www.telegraph.co.uk/finance/personalfinance/houseprices/10996825/Clipped-wing-generation-still-live-with-mum-and-dad.html


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. LIVING WITH PARENTS: Students walk around the class and talk to other students about living at home. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

young workers / rent a room / house prices / a quarter / housing costs / long history / saving money / save / the future / like a teenager / charity / homeless / build homes

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. ACCOMMODATION: What are the good and bad points of these? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

Living…

Good things

Bad things

alone

 

 

with parents

 

 

with best friend

 

 

grandparents

 

 

strangers

 

 

workmates

 

 

4. OWN HOME: Students A strongly believe it's bwetter to own your home than rent; Students B strongly believe renting is better.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. A PLACE TO LIVE: Rank these with your partner. Put the most interesting place to live at the top. Change partners often and share your rankings.

  • an apartment

  • a house

  • a houseboat

  • a caravan

  • a log cabin

  • an igloo

  • a 4-room tent

  • a cave

6. HOUSE: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "house". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Around three million young British workers live with their parents.

T / F

b.

A newspaper said the workers were like birds with shortened wings.

T / F

c.

Around 25% of young British adults live with parents or grandparents.

T / F

d.

Young British people have recently begun living apart from parents.

T / F

e.

The article mentioned a woman who has been saving for 32 years.

T / F

f.

A woman said she is worried about her future if she can't buy a house.

T / F

g.

The woman doesn't want to live like a teenager at the age of 40.

T / F

h.

A charity said it would build more houses for young people.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

almost

a.

25%

2.

like

b.

a decade

3.

a quarter

c.

increasing

4.

poll

d.

similar to

5.

rising

e.

depressing

6.

ten years

f.

nearly

7.

go up

g.

construct

8.

reality

h.

questionnaire

9.

disheartening

i.

truth

10.

build

j.

rise

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

Almost two million young

a.

rest of my life

2.

they are like birds who have

b.

more difficult to do

3.

a quarter of young adults have to

c.

over ten years

4.

moving away from

d.

for younger people

5.

more and

e.

the family home

6.

saving money for

f.

workers in the U.K.

7.

pay the

g.

deposit for a new apartment

8.

paying expensive rents for the

h.

homeless people

9.

A charity for

i.

had their wings cut

10.

a price that is low enough

j.

live with their parents



 

GAP FILL

Almost two million young (1) ____________ in the U.K. have to live with their parents because they cannot buy a house or (2) ____________ a room. Newspapers in Britain call them the "clipped wing generation" because they are like (3) ____________ who have had their wings cut. House prices in the U.K. are now so (4) ____________ that many young people cannot afford to buy one. This means a (5) ____________ of young adults have to live with their parents or grandparents. A poll found that 48 per cent of the people said the biggest problem was (6) ____________ costs. Britain has a long history of young people moving away from the family home when they start (7) ____________. Rising house prices are now making this more and more (8) ____________ to do.

 

 

quarter
working
rent
difficult
workers
high
housing
birds

A 32-year-old woman said she has been saving money for over ten years to pay the (9) ____________ for a new apartment. She said it was very difficult because the more she (10) ____________, the more house prices go up. She is worried about the (11) ____________ if she can't buy her own home. She told reporters why she didn't want to leave the family home and rent, saying: "If I move out now, the (12) ____________ is I'll be stuck paying expensive rents for the (13) ____________ of my life….The thought that I'm going to be living like a (14) ____________ into my late 30s or even 40s is really disheartening." A (15) ____________ for homeless people said Britain's government needed to build more homes and sell them at a price that is (16) ____________ enough for younger people.

 

rest
low
deposit
reality
saves
charity
future
teenager

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

…because they cannot buy a house or ______

 

a.  rent a room
b.  lent a room
c.  lend a room
d.  rental a room

2)

they are like birds who have had ______

 

a.  their wings cuts
b.  their wings cut
c.  their wings cutting
d.  their wings cuttings

3)

A poll found that 48 per cent of the people said the biggest problem ______

 

a.  was house in costs
b.  was housing costs
c.  was housed in costs
d.  was housing in costs

4)

Britain has a long history of young people moving away from ______

 

a.  the family's home
b.  the families home
c.  the families' home
d.  the family home

5)

Rising house prices are now making this more and more ______

 

a.  difficult to go
b.  difficult to be
c.  difficult to do
d.  difficult to have

6)

she has been saving money for over ten years to ______

 

a.  pay the deposits
b.  paid the deposit
c.  pay the deposit
d.  pays the deposit

7)

the more she saves, the more house ______

 

a.  prices going up
b.  prices go up
c.  prices goes up
d.  prices gone up

8)

the reality is I'll be stuck paying expensive rents for the ______

 

a.  rest of my life
b.  lest of my life
c.  best of my life
d.  nest of my life

9)

living like a teenager into my late 30s or even 40s is ______

 

a.  really disheartening
b.  really this heart is in
c.  really dishearten in
d.  really this heartening

10)

build more homes and sell them at a price that is low enough ______

 

a.  for young all people
b.  for youngest people
c.  for youngish people
d.  for younger people

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Almost two million young workers in the U.K. (1) ___________________ parents because they cannot buy a house or rent a room. Newspapers in Britain call them the "(2) ___________________" because they are like birds who have (3) ___________________. House prices in the U.K. are now so high that many young people cannot (4) ___________________. This means a quarter of young adults have to live with their parents or grandparents. A poll found that 48 per cent of the people said the biggest problem was housing costs. Britain (5) ___________________ of young people moving away from the family home when they start working. (6) ___________________ are now making this more and more difficult to do.

A 32-year-old woman said she has (7) ___________________ for over ten years to pay (8) ___________________ new apartment. She said it was very difficult because the more she saves, the more house prices go up. She is worried about the future if she can't (9) ___________________. She told reporters why she didn't want to leave the family home and rent, saying: "If I move out now, (10) ___________________ be stuck paying expensive rents for the rest of my life….The thought that I'm going to be living like a teenager (11) ___________________ or even 40s is really disheartening." A charity for homeless people said Britain's government needed to build more homes and sell them at a price that (12) ___________________ younger people.





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

How many young workers cannot afford to buy a house?

2.

Who called the young people the "clipped wing generation"?

3.

What percentage of young people live with parents or grandparents?

4.

What did nearly 50% of people say was the biggest problem?

5.

What do young British people have a long history of?

6.

For how long has a young British woman been saving?

7.

What happens to house prices the more the woman saves?

8.

What might the woman have to do for the rest of her life?

9.

What does the woman not want to feel like?

10.

Who said Britain's government should build more homes?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

How many young workers cannot afford to buy a house?

6.

For how long has a young British woman been saving?

 

a) just over two million
b) almost 2,000,000
c) around 200,000
d) three million

 

a) ten years
b) ten months
c) 12 years
d) 32 years

2.

Who called the young people the "clipped wing generation"?

7.

What happens to house prices the more the woman saves?

 

a) an expert on birds
b) a bank manager
c) a house builder
d) a newspaper

 

a) they increase by $100
b) they get stuck
c) they go up
d) they double

3.

What percentage of young people live with parents or grandparents?

8.

What might the woman have to do for the rest of her life?

 

a) 45%
b) 35%
c) 25%
d) 15%

 

a) pay expensive rents
b) live with her parents
c) save money
d) be a teenager

4.

What did nearly 50% of people say was the biggest problem?

9.

What does the woman not want to feel like?

 

a) housing costs
b) finding a job
c) saving money
d) finding a house for sale

 

a) rich
b) a builder
c) bad
d) a teenager

5.

What do young British people have a long history of?

10.

Who said Britain's government should build more homes?

 

a) saving money
b) leaving home
c) building their own house
d) eating bad food

 

a) Britain's leader
b) a homeless person
c) a charity
d) a bank manager

ROLE PLAY

Role  A – Houseboat

You think a houseboat would be the most interesting place to live. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their places. Also, tell the others which is the least interesting of these (and why): a log cabin, a 4-room tent or a cave.

Role  B – Log cabin

You think a log cabin would be the most interesting place to live. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their places. Also, tell the others which is the least interesting of these (and why): a houseboat, a 4-room tent or a cave.

Role  C – 4-room tent

You think a 4-room tent would be the most interesting place to live. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their places. Also, tell the others which is the least interesting of these (and why): a log cabin, a houseboat or a cave.

Role  D – Cave

You think a cave would be the most interesting place to live. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their places. Also, tell the others which is the least interesting of these (and why):  a log cabin, a 4-room tent or a houseboat.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'house' and 'price'.

house

price

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • two
  • birds
  • so
  • quarter
  • biggest
  • difficult
  • ten
  • saves
  • leave
  • rest
  • 30s
  • low

LIVIG AT HOME SURVEY

Write five GOOD questions about living at home in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

LIVING WITH PARENTS DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'house'?

c)

What do you think of your home?

d)

Is it better to live alone or with parents?

e)

At what age is it best to live alone?

f)

How do parents feel when children move out?

g)

What are the good things about owning your own home?

h)

Is living with parents forever a good idea?

i)

How are house prices in your country?

j)

How important is owning your own home to you?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

How long have you been saving money for?

c)

What would you really like to buy but cannot afford?

d)

What are the good and bad things about renting your home?

e)

Should people buy a home near their parents?

f)

Is it better to move to the countryside where houses are cheaper?

g)

What are the bad things about owning your own home?

h)

Why do house prices rise so quickly?

i)

Should governments build houses just for young people?

j)

What questions would you like to ask a housing expert?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

Almost two million young workers in the U.K. have to live with their parents because they cannot buy a house or (1) ____ a room. Newspapers in Britain call them the "clipped wing generation" because they are like birds who have had their wings (2) ____. House prices in the U.K. are now so (3) ____ that many young people cannot afford to buy one. This means a (4) ____ of young adults have to live with their parents or grandparents. A poll found that 48 per cent of the people said the biggest problem was (5) ____ costs. Britain has a long history of young people moving away from the family home when they start working. Rising house prices are now making this more and (6) ____ difficult to do.

A 32-year-old woman said she has been (7) ____ money for over ten years to pay the deposit for a new apartment. She said it was very difficult because the more she saves, the more house prices (8) ____ up. She is worried about the future if she can't buy her own home. She told reporters why she didn't want to (9) ____ the family home and rent, saying: "If I move out now, the (10) ____ is I'll be stuck paying expensive rents for the (11) ____ of my life….The thought that I'm going to be living like a teenager into my late 30s or even 40s is really disheartening." A charity for homeless people said Britain's government needed to build more homes and sell them at a price that is low (12) ____ for younger people.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

rend

(b)

rent

(c)

lent

(d)

lend

2.

(a)

slice

(b)

cut

(c)

chop

(d)

dice

3.

(a)

highs

(b)

height

(c)

highly

(d)

high

4.

(a)

forth

(b)

quarter

(c)

fourth

(d)

quarterly

5.

(a)

housed

(b)

housing

(c)

hosing

(d)

hosting

6.

(a)

most

(b)

many

(c)

more

(d)

mostly

7.

(a)

savings

(b)

saved

(c)

saving

(d)

saves

8.

(a)

be

(b)

get

(c)

go

(d)

save

9.

(a)

live

(b)

life

(c)

leaf

(d)

leave

10.

(a)

realty

(b)

really

(c)

realism

(d)

reality

11.

(a)

rest

(b)

best

(c)

lest

(d)

nest

12.

(a)

sure

(b)

pay

(c)

enough

(d)

saving

SPELLING

Paragraph 1

1.

Almost two nlmilio young workers

2.

the clipped wing otnigneaer

3.

people cannot adrffo to buy one

4.

the biggest problem was osughni costs

5.

vgimno away from the family home

6.

more dlufitfic to do

Paragraph 2

7.

pay the idstpoe for a new apartment

8.

She is worried about the turfue

9.

the tylaeir is I'll be stuck

10.

like a eaegrnte

11.

A charity for hseelmos people

12.

a price that is low genhou

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

home and rent, saying: "If I move out now, the reality is I'll be stuck paying expensive rents for the rest

(    )

housing costs. Britain has a long history of young people moving away from the family home when they start

1  )

Almost two million young workers in the U.K. have to live with their parents because they cannot

(    )

afford to buy one. This means a quarter of young adults have to live with their parents

(    )

working. Rising house prices are now making this more and more difficult to do.

(    )

apartment. She said it was very difficult because the more she saves, the more house prices go

(    )

40s is really disheartening." A charity for homeless people said Britain's government needed

(    )

of my life….The thought that I'm going to be living like a teenager into my late 30s or even

(    )

A 32-year-old woman said she has been saving money for over ten years to pay the deposit for a new

(    )

or grandparents. A poll found that 48 per cent of the people said the biggest problem was

(    )

buy a house or rent a room. Newspapers in Britain call them the "clipped wing generation" because

(    )

up. She is worried about the future if she can't buy her own home. She told reporters why she didn't want to leave the family

(    )

to build more homes and sell them at a price that is low enough for younger people.

(    )

they are like birds who have had their wings cut. House prices in the U.K. are now so high that many young people cannot

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

Workers    live    to    U.K.    parents    have    the    their    .   in    with

2.

Many     to     young     buy     people     one     cannot     afford.    

3.

young   of   quarter   A   parents   their    with   live   to   have   adults.

4.

from     Young     the     people     family     moving     home     away.    

5.

this     more     Prices     making     and     now    more    difficult    are.

6.

been     for     years     has     money     ten     She     saving     over.    

7.

more    The    up    go    prices    house    more    the    ,   saves    she.    

8.

rest     of    my    life    Stuck    paying    expensive    rents    for     the.    

9.

to    my    a   be   I'm   late   teenager   living   going   30s   into    like.

10.

low     Sell     a     is     at     that     enough     them     price.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Almost two million young / youngest workers in the U.K. have to live with their parents because they cannot buy a house or rent / lent a room. Newspapers in Britain call them the "clipped wing generation" because they are like birds who have had their wings slice / cut. House prices in the U.K. are now so high that many young people cannot afford to buy two / one. This means a quart / quarter of young adults have to live with their parents or grandparents. A poll / pill found that 48 per cent of the people said the biggest problem was housing / hosting costs. Britain has a long history of young people moving / moved away from the family home when they start working. Rising house price / prices are now making this more and more difficult to be / do.

A 32-year-old woman said she has been saved / saving money for over ten years to pay the deposit / depository for a new apartment. She said it was very difficult because the more / most she saves, the more house prices go up. She is worried about the future / futures if she can't buy her own home. She told reporters why she didn't want to live / leave the family home and rent, saying: "If I move in / out now, the reality is I'll be stuck / struck paying expensive rents for the best / rest of my life….The thought that I'm going to be living like a teenager into my late 30s or even 40s is reality / really disheartening." A charity for homeless people said Britain's government needed to build more homes and sell them / ones at a price that is low enough for younger people.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_lm_st tw_ m_ll__n y__ng w_rk_rs _n th_ _.K. h_v_ t_ l_v_ w_th th__r p_r_nts b_c__s_ th_y c_nn_t b_y _ h__s_ _r r_nt _ r__m. N_wsp_p_rs _n Br_t__n c_ll th_m th_ "cl_pp_d w_ng g_n_r_t__n" b_c__s_ th_y _r_ l_k_ b_rds wh_ h_v_ h_d th__r w_ngs c_t. H__s_ pr_c_s _n th_ _.K. _r_ n_w s_ h_gh th_t m_ny y__ng p__pl_ c_nn_t _ff_rd t_ b_y _n_. Th_s m__ns _ q__rt_r _f y__ng _d_lts h_v_ t_ l_v_ w_th th__r p_r_nts _r gr_ndp_r_nts. _ p_ll f__nd th_t 48 p_r c_nt _f th_ p__pl_ s__d th_ b_gg_st pr_bl_m w_s h__s_ng c_sts. Br_t__n h_s _ l_ng h_st_ry _f y__ng p__pl_ m_v_ng _w_y fr_m th_ f_m_ly h_m_ wh_n th_y st_rt w_rk_ng. R_s_ng h__s_ pr_c_s _r_ n_w m_k_ng th_s m_r_ _nd m_r_ d_ff_c_lt t_ d_.

_ 32-y__r-_ld w_m_n s__d sh_ h_s b__n s_v_ng m_n_y f_r _v_r t_n y__rs t_ p_y th_ d_p_s_t f_r _ n_w _p_rtm_nt. Sh_ s__d _t w_s v_ry d_ff_c_lt b_c__s_ th_ m_r_ sh_ s_v_s, th_ m_r_ h__s_ pr_c_s g_ _p. Sh_ _s w_rr__d _b__t th_ f_t_r_ _f sh_ c_n't b_y h_r _wn h_m_. Sh_ t_ld r_p_rt_rs why sh_ d_dn't w_nt t_ l__v_ th_ f_m_ly h_m_ _nd r_nt, s_y_ng: "_f _ m_v_ __t n_w, th_ r__l_ty _s _'ll b_ st_ck p_y_ng _xp_ns_v_ r_nts f_r th_ r_st _f my l_f_….Th_ th__ght th_t _'m g__ng t_ b_ l_v_ng l_k_ _ t__n_g_r _nt_ my l_t_ 30s _r _v_n 40s _s r__lly d_sh__rt_n_ng." _ ch_r_ty f_r h_m_l_ss p__pl_ s__d Br_t__n's g_v_rnm_nt n__d_d t_ b__ld m_r_ h_m_s _nd s_ll th_m _t _ pr_c_ th_t _s l_w _n__gh f_r y__ng_r p__pl_.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

almost two million young workers in the uk have to live with their parents because they cannot buy a house or rent a room newspapers in britain call them the "clipped wing generation" because they are like birds who have had their wings cut house prices in the uk are now so high that many young people cannot afford to buy one this means a quarter of young adults have to live with their parents or grandparents a poll found that 48 per cent of the people said the biggest problem was housing costs britain has a long history of young people moving away from the family home when they start working rising house prices are now making this more and more difficult to do

a 32-year-old woman said she has been saving money for over ten years to pay the deposit for a new apartment she said it was very difficult because the more she saves the more house prices go up she is worried about the future if she can't buy her own home she told reporters why she didn't want to leave the family home and rent saying "if i move out now the reality is i'll be stuck paying expensive rents for the rest of my life…the thought that i'm going to be living like a teenager into my late 30s or even 40s is really disheartening" a charity for homeless people said britain's government needed to build more homes and sell them at a price that is low enough for younger people

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

AlmosttwomillionyoungworkersintheU.K.havetolivewiththeirpa
rentsbecausetheycannotbuyahouseorrentaroom.Newspapersin
Britaincallthemthe"clippedwinggeneration"becausetheyarelike
birdswhohavehadtheirwingscut.HousepricesintheU.K.arenows
ohighthatmanyyoungpeoplecannotaffordtobuyone.Thismeansa
quarterofyoungadultshavetolivewiththeirparentsorgrandparen
ts.Apollfoundthat48percentofthepeoplesaidthebiggestproblem
washousingcosts.Britainhasalonghistoryofyoungpeoplemoving
awayfromthefamilyhomewhentheystartworking.Risinghousepri
cesarenowmakingthismoreandmoredifficulttodo.A32-year-ol
dwomansaidshehasbeensavingmoneyforovertenyearstopaythe
depositforanewapartment.Shesaiditwasverydifficultbecauseth
emoreshesaves,themorehousepricesgoup.Sheisworriedaboutt
hefutureifshecan'tbuyherownhome.Shetoldreporterswhyshedi
dn'twanttoleavethefamilyhomeandrent,saying:"IfImoveoutno
w,therealityisI'llbestuckpayingexpensiverentsfortherestofmylif
e….ThethoughtthatI'mgoingtobelivinglikeateenagerintomylate
30soreven40sisreallydisheartening."Acharityforhomelesspeopl
esaidBritain'sgovernmentneededtobuildmorehomesandsellthe
matapricethatislowenoughforyoungerpeople.

FREE WRITING

Write about living at home for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Renting a home is better than buying a home. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about house prices. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. LIVING AT HOME: Make a poster about living at home. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. RENTING: Write a magazine article about living at home is better than renting. Include imaginary interviews with people who agree and disagree with this.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on house prices. Ask him/her three questions about buying houses. Give him/her three of your ideas on how to make it easier for young people to buy a house. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

T

d

F

e

F

f

T

g

T

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

almost

a.

nearly

2.

like

b.

similar to

3.

a quarter

c.

25%

4.

poll

d.

questionnaire

5.

rising

e.

increasing

6.

ten years

f.

a decade

7.

go up

g.

construct

8.

reality

h.

truth

9.

disheartening

i.

depressing

10.

build

j.

rise

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Almost two million

2.

A newspaper

3.

25%

4.

Housing costs

5.

Leaving the family home

6.

Ten years

7.

They go up

8.

Pay expensive rent

9.

A teenager

10.

A charity

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

d

3.

c

4.

a

5.

b

6.

a

7.

c

8.

a

9.

d

10.

c

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You