The Reading / Listening - Level 6

Dog lovers have known since time began that pets get jealous, but now a new study has shown that it is true. A professor from the University of California conducted research into what makes dogs jealous. Dr Christine Harris first decided to investigate canine jealousy after she noticed strange behaviour among her parents' three border collies. She noticed that when she stroked two of the pooches at the same time, they became aggressive towards each other. Both dogs tried to knock her hand away from the other so they could receive maximum attention. She said: "To me, that really fit with the core motivation of jealousy….I was petting them with both my hands, not just one. They wanted exclusive attention. That got me to thinking about jealousy in dogs."



Professor Harris adapted a jealousy test commonly used on young children. Her research team conducted tests on 36 different dogs in their homes and videoed their reactions. The dogs' owner had to read a short passage from a book while petting a toy dog that wagged its tail and a Halloween lantern. Harris wanted to see how the dogs reacted to their owner petting the toy dog, as well as looking at if they had any reaction to the petting of the lantern. She noticed that the dogs were twice as likely to be jealous of the toy dog. A third of the dogs tried to muscle in between the toy and its owner. Professor Harris thinks it is important to understand jealousy more. She said: "Jealousy is the third-leading cause of non-accidental homicide across cultures."

Try the same news story at these easier levels:

    Level 4  or  Level 5

Sources
  • http://www.smh.com.au/environment/animals/dogs-feel-jealous-of-rival-pets-study-finds-20140724-zw8o7.html#ixzz38LhmU5ma
  • http://www.scientificamerican.com/article/dogs-experience-jealousy/
  • http://www.reuters.com/article/2014/07/23/us-usa-dogs-jealousy-idUSKBN0FS2G520140723


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. JEALOUSY: Students walk around the class and talk to other students about jealousy. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

dog lovers / jealous / research / strange behaviour / aggressive / motivation / attention / young children / reactions / passage / Halloween / accidental / homicide / cultures

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. JEALOUS: Complete this table with your partner(s). Share what you wrote and change partners often and.

 

What people get jealous about

Your experience

How to stop

Clothes

 

 

 

Looks

 

 

 

Talent

 

 

 

Relationships

 

 

 

Lifestyle

 

 

 

Mobile phone

 

 

 

4. DOGS: Students A strongly believe dogs have all the same emotions as humans; Students B strongly believe not.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. JEALOUSIES: Rank these with your partner. Put the things people get jealous of most at the top. Change partners often and share your rankings.

  • love

  • shoes

  • mobile phone

  • car

  • looks

  • talents

  • body shape

  • English ability

6. AGGRESSIVE: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "aggressive". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Dog lovers have always known that dogs get jealous.

T / F

b.

A professor studied jealousy in dogs after observing her parents' dogs.

T / F

c.

A professor watched as two dogs try to bite her hand.

T / F

d.

The woman was stroking the dogs with one hand.

T / F

e.

Researchers used a test usually used with children on the dogs.

T / F

f.

Owners had to sing to their dog as part of the research.

T / F

g.

Dog owners tried to make their dog jealous by petting a lantern.

T / F

h.

Jealousy is the second biggest cause of non-accidental homicides.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

study

a.

modified

2.

conducted

b.

sole

3.

noticed

c.

extract

4.

petting

d.

did

5.

exclusive

e.

response

6.

adapted

f.

report

7.

commonly

g.

stroking

8.

passage

h.

source

9.

reaction

i.

observed

10.

cause

j.

frequently

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

Dog lovers have known

a.

behaviour

2.

conducted research into what

b.

from a book

3.

strange

c.

attention

4.

receive maximum

d.

homicide

5.

I was petting

e.

leading cause

6.

videoed their

f.

since time began

7.

a short passage

g.

as likely to be jealous

8.

dogs were twice

h.

them with both my hands

9.

Jealousy is the third-

i.

reactions

10.

non-accidental

j.

makes dogs jealous



 

GAP FILL

Dog lovers have known since (1) ____________ began that pets get jealous, but now a new study has shown that it is                (2) ____________. A professor from the University of California conducted research into what makes dogs jealous. Dr Christine Harris first decided to investigate (3) ____________ jealousy after she noticed strange behaviour among her parents' three border collies. She noticed that when she (4) ____________ two of the pooches at the same time, they became aggressive towards each other. Both dogs tried to knock her (5) ____________ away from the other so they could receive maximum attention. She said: "To me, that really fit with the (6) ____________ motivation of jealousy….I was petting them with (7) ____________ my hands, not just one. They wanted (8) ____________ attention. That got me to thinking about jealousy in dogs."

 

 

hand
canine
both
exclusive
time
stroked
true
core

Professor Harris adapted a jealousy test (9) ____________ used on young children. Her research team conducted tests on 36 different dogs in their homes and videoed their                       (10) ____________. The dogs' owner had to read a short         (11) ____________ from a book while petting a toy dog that wagged its tail and a Halloween lantern. Harris wanted to see how the dogs reacted to their owner (12) ____________ the toy dog, as well as looking at if they had any reaction to the petting of the lantern. She noticed that the dogs were (13) ____________ as likely to be jealous of the toy dog. A third of the dogs tried to (14) ____________ in between the toy and its owner. Professor Harris thinks it is important to understand jealousy more. She said: "Jealousy is the third-leading (15) ____________ of non-accidental (16) ____________ across cultures."

 

petting
cause
passage
muscle
commonly
homicide
reactions
twice

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

…but now a new study has shown ______

 

a.  that it is true
b.  that it is truth
c.  that it is truly
d.  that it is threw

2)

…decided to investigate canine jealousy after she ______

 

a.  noticed strangest behaviour
b.  noticed strangely behaviour
c.  noticed stranger behaviour
d.  noticed strange behaviour

3)

they became aggressive ______

 

a.  toward each other
b.  towards one other
c.  towards each other
d.  towards each others

4)

knock her hand away from the other so they could receive ______

 

a.  maximal attention
b.  maximum attentions
c.  maximum attention
d.  maximal attentions

5)

To me, that really fit with the core ______

 

a.  motivational of jealousy
b.  motivations of jealousies
c.  motivation of jealousy
d.  motivation of jealousies

6)

Professor Harris adapted a jealousy ______

 

a.  tests commonly used
b.  test commonly abused
c.  test commonly used
d.  tests commonly abused

7)

Her research team conducted tests on 36 different dogs in their homes and ______

 

a.  videoed their reactions
b.  videoed the reactions
c.  videos their reactions
d.  video owed their reactions

8)

The dogs' owner had to read ______

 

a.  a short passages
b.  a shorts passage
c.  a short passage
d.  the short passage

9)

A third of the dogs tried ______

 

a.  to muscling
b.  to muscle in
c.  to muscling in
d.  to muscles in

10)

Jealousy is the third-leading cause of non-accidental ______

 

a.  homicides across cultures
b.  homicide across culture
c.  homicides across culture
d.  homicide across cultures

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Dog lovers have known since time began (1) ___________________, but now a new study has shown that it is true. A professor from the University of California conducted research (2) ___________________ dogs jealous. Dr Christine Harris first decided to investigate canine jealousy after she noticed strange behaviour (3) ___________________ three border collies. She noticed that when she stroked two of the pooches at the same time, they became aggressive (4) ___________________. Both dogs tried to knock her hand away from the other so they could receive maximum attention. She said: "To me, that really fit with (5) ___________________ of jealousy….I was petting them with both my hands, not just one. They wanted exclusive attention. That (6) ___________________ about jealousy in dogs."

Professor Harris (7) ___________________ test commonly used on young children. Her research team conducted tests on 36 different dogs in their homes and (8) ___________________. The dogs' owner had to read a short passage from a book while petting a toy dog that wagged its tail and a Halloween lantern. Harris wanted to see how the dogs                             (9) ___________________ petting the toy dog, as well as looking at if they had any reaction to the petting of the lantern. She noticed that the dogs were (10) ___________________ jealous of the toy dog. A third of the dogs tried to muscle in between the toy and its owner. Professor Harris thinks it is (11) ___________________ jealousy more. She said: "Jealousy is the third-leading cause of non-accidental (12) ___________________."





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

Since when have dog owners known that pets get jealous?

2.

How many dogs did the professor's parents have?

3.

How many dogs did the professor stroke?

4.

What did two dogs try to do to the professor's hand?

5.

What did the dogs want?

6.

How many dogs were part of the tests?

7.

What did the dogs have to listen to?

8.

What happened to the tail of the toy dog?

9.

What does professor Harris think is important?

10.

What is jealousy the third-leading cause of?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

Since when have dog owners known that pets get jealous?

6.

How many dogs were part of the tests?

 

a) 1915
b) since time began
c) last Tuesday
d) decades

 

a) 36
b) 37
c) 38
d) 39

2.

How many dogs did the professor's parents have?

7.

What did the dogs have to listen to?

 

a) 0
b) 1
c) 2
d) 3

 

a) dogs barking
b) cats meowing
c) a reading
d) a song

3.

How many dogs did the professor stroke?

8.

What happened to the tail of the toy dog?

 

a) 2
b) 8
c) 27
d) 872

 

a) it wagged
b) it fell off
c) someone stole it
d) a dog ate it

4.

What did two dogs try to do to the professor's hand?

9.

What does professor Harris think is important?

 

a) lick it
b) eat it
c) push it away
d) bite it

 

a) understanding dog jealousy
b) making dogs happy
c) research
d) her job

5.

What did the dogs want?

10.

What is jealousy the third-leading cause of?

 

a) sleep
b) attention
c) a toy
d) food

 

a) winning at sports events
b) the purchase of diamond rings
c) apologies
d) non-accidental homicides

ROLE PLAY

Role  A – Love

You think love is the most understandable reason to get jealous. Tell the others three reasons why. Tell them why people shouldn't get jealous about their things. Also, tell the others which of these things people should never get jealous about (and why): looks, clothes or mobile phones.

Role  B – Looks

You think looks is the most understandable reason to get jealous. Tell the others three reasons why. Tell them why people shouldn't get jealous about their things. Also, tell the others which of these things people should never get jealous about (and why): love, clothes or mobile phones.

Role  C – Clothes

You think clothes is the most understandable reason to get jealous. Tell the others three reasons why. Tell them why people shouldn't get jealous about their things. Also, tell the others which of these things people should never get jealous about (and why): looks, love or mobile phones.

Role  D – Mobile phones

You think mobile phones is the most understandable reason to get jealous. Tell the others three reasons why. Tell them why people shouldn't get jealous about their things. Also, tell the others which of these things people should never get jealous about (and why):  looks, clothes or love.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'maximum' and 'attention'.

maximum

 

attention

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • lovers
  • decided
  • noticed
  • towards
  • fit
  • got
  • used
  • read
  • tail
  • looking
  • twice
  • leading

JEALOUSY SURVEY

Write five GOOD questions about jealousy in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

JEALOUSY DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'jealous'?

c)

What do you get jealous about?

d)

Why do people like dogs?

e)

Are dogs "a man's best friend"?

f)

What things might dogs get jealous about?

g)

What can owners do to stop dogs getting jealous?

h)

Why might humans be jealous of dogs?

i)

How harmful is jealousy?

j)

Who have you been jealous of?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

Would a jealousy test for children work on dogs?

c)

Do you think dogs in the wild get jealous?

d)

What can we learn about jealousy from dogs?

e)

Would you get aggressive if you were jealous?

f)

Someone said jealousy is a mental cancer? Do you agree?

g)

Why might dogs get jealous of cats?

h)

What might other animals get jealous of?

i)

How could this research help reduce non-accidental homicides?

j)

What questions would you like to ask professor Harris?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

Dog lovers have known (1) ____ time began that pets get jealous, but now a new study has shown that it is true. A professor from the University of California conducted research into what (2) ____ dogs jealous. Dr Christine Harris first decided to investigate (3) ____ jealousy after she noticed strange behaviour among her parents' three border collies. She noticed that when she (4) ____ two of the pooches at the same time, they became aggressive towards each other. Both dogs tried to knock her hand away from the other so they could receive maximum attention. She said: "To me, that really (5) ____ with the core motivation of jealousy….I was petting them with both my hands, not just one. They wanted exclusive attention. That (6) ____ me to thinking about jealousy in dogs."

Professor Harris adapted a jealousy test (7) ____ used on young children. Her research team conducted tests on 36 different dogs in their homes and videoed their reactions. The dogs' owner had to read a short (8) ____ from a book while petting a toy dog that wagged its tail and a Halloween lantern. Harris wanted to see how the dogs reacted to their owner petting the toy dog, as well as looking at if they had (9) ____ reaction to the petting of the lantern. She noticed that the dogs were twice as (10) ____ to be jealous of the toy dog. A third of the dogs tried to muscle (11) ____ between the toy and its owner. Professor Harris thinks it is important to understand jealousy more. She said: "Jealousy is the third-leading cause of (12) ____-accidental homicide across cultures."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

from

(b)

since

(c)

that

(d)

for

2.

(a)

gives

(b)

makes

(c)

does

(d)

creates

3.

(a)

equine

(b)

bovine

(c)

feline

(d)

canine

4.

(a)

stoked

(b)

stroked

(c)

staked

(d)

stalked

5.

(a)

match

(b)

fit

(c)

combine

(d)

suitable

6.

(a)

did

(b)

had

(c)

got

(d)

took

7.

(a)

commonest

(b)

commoner

(c)

commonly

(d)

commons

8.

(a)

hallway

(b)

corridor

(c)

passage

(d)

lines

9.

(a)

much

(b)

whole

(c)

all

(d)

any

10.

(a)

likely

(b)

likeness

(c)

likelihood

(d)

likeable

11.

(a)

in

(b)

to

(c)

out

(d)

up

12.

(a)

not

(b)

no

(c)

non

(d)

anti

SPELLING

Paragraph 1

1.

A roossrpfe from the university

2.

cunddoect research

3.

eisngviatte canine jealousy

4.

svsiegreag towards each other

5.

the core nmotioiatv of jealousy

6.

They wanted ucexleivs attention

Paragraph 2

7.

oncmyolm used on young children

8.

videoed their itrnaesco

9.

a short epsasga from a book

10.

dogs tried to cumlse in

11.

the third-anelgdi cause

12.

non-accidental edcihmio

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

passage from a book while petting a toy dog that wagged its tail and a Halloween lantern. Harris wanted to see how the dogs

(    )

dogs jealous. Dr Christine Harris first decided to investigate canine jealousy after she noticed strange

(    )

reacted to their owner petting the toy dog, as well as looking at if they had any reaction to the petting

(    )

away from the other so they could receive maximum attention. She said: "To me, that really fit with the core motivation of jealousy….I was

(    )

Professor Harris adapted a jealousy test commonly used on young children. Her research team conducted

(    )

behaviour among her parents' three border collies. She noticed that when she stroked two of the

(    )

of the lantern. She noticed that the dogs were twice as likely to be jealous of the toy dog. A third

(    )

pooches at the same time, they became aggressive towards each other. Both dogs tried to knock her hand

(    )

to understand jealousy more. She said: "Jealousy is the third-leading cause of non-accidental homicide across cultures."

(    )

that it is true. A professor from the University of California conducted research into what makes

(    )

of the dogs tried to muscle in between the toy and its owner. Professor Harris thinks it is important

(    )

petting them with both my hands, not just one. They wanted exclusive attention. That got me to thinking about jealousy in dogs."

(    )

tests on 36 different dogs in their homes and videoed their reactions. The dogs' owner had to read a short

1  )

Dog lovers have known since time began that pets get jealous, but now a new study has shown

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

since     known     have     lovers     Dog     began     time.    

2.

tried    dogs   Both   other   the   from   away   hand   her    knock    to.

3.

fit     core     jealousy     really     the     of     That    with    motivation.    

4.

petting     hands     them     with     I     both     was     my.    

5.

jealousy     me     about     dogs     got     thinking     in     That     to.    

6.

children     commonly     used     A     on     jealousy     young     test.    

7.

Her    conducted    36    team    on    dogs    research   tests   different.

8.

dogs'     to     short     The     had     a     owner     read     passage.     

9.

owner    its   and   toy   the   between   in   muscle    to    tried    Dogs.

10.

leading    cause     of   non   -   accidental    homicide    The    third    -.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Dog lovers / loves have known since time began that pets get jealous, but now a new study has shown that it is true. A professor from the University of California contracted / conducted research into what makes dogs jealous / jealousy. Dr Christine Harris first decision / decided to investigate canine jealousy after she noticed strange / strangely behaviour among her parents' three border collie / collies. She noticed that when she stroked two of the pooches at the similar / same time, they became aggressive towards each other. Both dogs tried to knock her hand over / away from the other so they could receive maximum / minimum attention. She said: "To me, that really fit with the core motivation of jealousy….I was petting them with both my hands, not just one. They wanted exclusively / exclusive attention. That got me to thinking about jealousy in dogs."

Professor Harris adapted a jealousy test / testing commonly used on young children. Her research team contracted / conducted tests on 36 different dogs in their homes and videos / videoed their reactions. The dogs' owner had to read a short corridor / passage from a book while petting a toy dog that wagged / waged its tail and a Halloween lantern. Harris wanted to see how the dogs reacted to their owner putting / petting the toy dog, as well as looking at if they had any reaction to the petting / patting of the lantern. She noticed that the dogs were twice as likely / likelihood to be jealous of the toy dog. A third of the dogs tried to muscle out / in between the toy and its owner. Professor Harris thinks it is important to understand jealousy more. She said: "Jealousy is the third-leading case / cause of non-accidental homicide across cultures."

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

D_g l_v_rs h_v_ kn_wn s_nc_ t_m_ b_g_n th_t p_ts g_t j__l__s, b_t n_w _ n_w st_dy h_s sh_wn th_t _t _s tr__. _ pr_f_ss_r fr_m th_ _n_v_rs_ty _f C_l_f_rn__ c_nd_ct_d r_s__rch _nt_ wh_t m_k_s d_gs j__l__s. Dr Chr_st_n_ H_rr_s f_rst d_c_d_d t_ _nv_st_g_t_ c_n_n_ j__l__sy _ft_r sh_ n_t_c_d str_ng_ b_h_v___r _m_ng h_r p_r_nts' thr__ b_rd_r c_ll__s. Sh_ n_t_c_d th_t wh_n sh_ str_k_d tw_ _f th_ p__ch_s _t th_ s_m_ t_m_, th_y b_c_m_ _ggr_ss_v_ t_w_rds __ch _th_r. B_th d_gs tr__d t_ kn_ck h_r h_nd _w_y fr_m th_ _th_r s_ th_y c__ld r_c__v_ m_x_m_m _tt_nt__n. Sh_ s__d: "T_ m_, th_t r__lly f_t w_th th_ c_r_ m_t_v_t__n _f j__l__sy…._ w_s p_tt_ng th_m w_th b_th my h_nds, n_t j_st _n_. Th_y w_nt_d _xcl_s_v_ _tt_nt__n. Th_t g_t m_ t_ th_nk_ng _b__t j__l__sy _n d_gs."

Pr_f_ss_r H_rr_s _d_pt_d _ j__l__sy t_st c_mm_nly _s_d _n y__ng ch_ldr_n. H_r r_s__rch t__m c_nd_ct_d t_sts _n 36 d_ff_r_nt d_gs _n th__r h_m_s _nd v_d___d th__r r__ct__ns. Th_ d_gs' _wn_r h_d t_ r__d _ sh_rt p_ss_g_ fr_m _ b__k wh_l_ p_tt_ng _ t_y d_g th_t w_gg_d _ts t__l _nd _ H_ll_w__n l_nt_rn. H_rr_s w_nt_d t_ s__ h_w th_ d_gs r__ct_d t_ th__r _wn_r p_tt_ng th_ t_y d_g, _s w_ll _s l__k_ng _t _f th_y h_d _ny r__ct__n t_ th_ p_tt_ng _f th_ l_nt_rn. Sh_ n_t_c_d th_t th_ d_gs w_r_ tw_c_ _s l_k_ly t_ b_ j__l__s _f th_ t_y d_g. _ th_rd _f th_ d_gs tr__d t_ m_scl_ _n b_tw__n th_ t_y _nd _ts _wn_r. Pr_f_ss_r H_rr_s th_nks _t _s _mp_rt_nt t_ _nd_rst_nd j__l__sy m_r_. Sh_ s__d: "J__l__sy _s th_ th_rd-l__d_ng c__s_ _f n_n-_cc_d_nt_l h_m_c_d_ _cr_ss c_lt_r_s."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

dog lovers have known since time began that pets get jealous but now a new study has shown that it is true a professor from the university of california conducted research into what makes dogs jealous dr christine harris first decided to investigate canine jealousy after she noticed strange behaviour among her parents' three border collies she noticed that when she stroked two of the pooches at the same time they became aggressive towards each other both dogs tried to knock her hand away from the other so they could receive maximum attention she said "to me that really fit with the core motivation of jealousy…i was petting them with both my hands not just one they wanted exclusive attention that got me to thinking about jealousy in dogs"

professor harris adapted a jealousy test commonly used on young children her research team conducted tests on 36 different dogs in their homes and videoed their reactions the dogs' owner had to read a short passage from a book while petting a toy dog that wagged its tail and a halloween lantern harris wanted to see how the dogs reacted to their owner petting the toy dog as well as looking at if they had any reaction to the petting of the lantern she noticed that the dogs were twice as likely to be jealous of the toy dog a third of the dogs tried to muscle in between the toy and its owner professor harris thinks it is important to understand jealousy more she said "jealousy is the third-leading cause of non-accidental homicide across cultures"





PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Doglovershaveknownsincetimebeganthatpetsgetjealous,butnow
anewstudyhasshownthatitistrue.AprofessorfromtheUniversityofC
aliforniaconductedresearchintowhatmakesdogsjealous.DrChristi
neHarrisfirstdecidedtoinvestigatecaninejealousyaftershenoticeds
trangebehaviouramongherparents'threebordercollies.Shenoticed
thatwhenshestrokedtwoofthepoochesatthesametime,theybecam
eaggressivetowardseachother.Bothdogstriedtoknockherhandaw
ayfromtheothersotheycouldreceivemaximumattention.Shesaid:"
Tome,thatreallyfitwiththecoremotivationofjealousy….Iwaspettin
gthemwithbothmyhands,notjustone.Theywantedexclusiveattenti
on.Thatgotmetothinkingaboutjealousyindogs."ProfessorHarrisad
aptedajealousytestcommonlyusedonyoungchildren.Herresearcht
eamconductedtestson36differentdogsintheirhomesandvideoedth
eirreactions.Thedogs'ownerhadtoreadashortpassagefromabookw
hilepettingatoydogthatwaggeditstailandaHalloweenlantern.Harri
swantedtoseehowthedogsreactedtotheirownerpettingthetoydog,
aswellaslookingatiftheyhadanyreactiontothepettingofthelantern.
Shenoticedthatthedogsweretwiceaslikelytobejealousofthetoydog
.Athirdofthedogstriedtomuscleinbetweenthetoyanditsowner.Prof
essorHarristhinksitisimportanttounderstandjealousymore.Shesai
d:"Jealousyisthethird-leadingcauseofnon-accidentalhomicideac
rosscultures."

FREE WRITING

Write about jealousy for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Men get more jealous than women. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about jealousy. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. JEALOUSY: Make a poster about jealousy. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. JEALOUS DOGS: Write a magazine article about jealous dogs. Include imaginary interviews with dog owners and experts who can help jealous dogs.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on jealousy. Ask him/her three questions about jealousy. Give him/her three ideas on how we can not get jealous. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

T

b

T

c

F

d

F

e

T

f

F

g

T

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

study

a.

report

2.

conducted

b.

did

3.

noticed

c.

observed

4.

petting

d.

stroking

5.

exclusive

e.

sole

6.

adapted

f.

modified

7.

commonly

g.

frequently

8.

passage

h.

extract

9.

reaction

i.

response

10.

cause

j.

source

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Since time began

2.

Three

3.

Two

4.

Knock it away

5.

Maximum attention

6.

36

7.

A reading from a book

8.

It wagged

9.

Understanding jealousy

10.

Non-accidental homicide

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

d

3.

a

4.

c

5.

b

6.

a

7.

c

8.

a

9.

a

10.

d

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You