The Reading / Listening - Level 3

The coach (manager) of the England soccer team has told his players they must sing their national anthem before each game at the FIFA World Cup. The tournament kicks off in Brazil on June 12th. The first game is the hosts Brazil against Croatia. The eyes of the world will be on the month-long event and the England coach wants people to see the pride his players have to be playing for their country. The coach, Roy Hodgson, said he wants his players to be "loud and proud". Mr Hodgson told reporters: "We are happy to be wearing that England shirt. We are proud to be England players…so when the national anthem comes up, it's an obvious one for me that we sing it."



In the past, many England players have not sung their national anthem before games. Hodgson introduced it for his teams when he became England manager two years ago. He said: "They've been doing it for two years and perhaps we need to remind them, as the squad has changed so much." He was a little worried that not all the players know all the words to Britain's national anthem, called "God Save The Queen". He said: "We're great until the second verse comes along because we don't really know that." The manager wants his players to show the same passion as other teams. He said: "You very rarely play an international match against opponents who haven’t got their hands on their hearts."

Try the same news story at these easier levels:

    Level 0 Level 1   or  Level 2

Sources
  • http://www.express.co.uk/sport/worldcup2014/479608/Roy-Hodgson-My-boys-will-be-in-tune
  • http://www.dailymail.co.uk/sport/worldcup2014/article-2645597/England-players-told-passion-belting-national-anthem-matches.html
  • http://www.bbc.com/sport/0/football/27658211


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. NATIONAL ANTHEMS: Students walk around the class and talk to other students about national anthems. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

coach / national anthem / tournament / hosts / pride / reporters / wearing shirts / players / manager / squad / a little worried / passion / international / hand on heart

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. PRIDE: What makes you proud of your country? 10 = very proud; 1 = not proud. Complete this table and share what you wrote with your partner(s). Change partners often.

 

Proud?

1 - 10

Why?

National anthem

 

 

 

Flag

 

 

 

Sports teams

 

 

 

Government

 

 

 

Food

 

 

 

History

 

 

 

4. PROUD: Students A strongly believe it's important to be proud of your national anthem; Students B strongly believe it isn't.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. MY COUNTRY: Rank these with your partner. Put the thing you are most proud of at the top. Change partners often and share your rankings.

  • national anthem

  • food

  • history

  • environmental record

  • landscape

  • music

  • flag

  • people

6. SING: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "sing". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

England soccer players must sing their national anthem or not play.

T / F

b.

The England coach wants the world to see his players' passion.

T / F

c.

The coach said his players must be "loud and proud" when they sing.

T / F

d.

The coach said it's obvious his players sing other anthems too.

T / F

e.

All England's players have a long history of singing their anthem.

T / F

f.

The coach started telling his players to sing the anthem two years ago.

T / F

g.

Britain's national anthem is called "God Save Our Country".

T / F

h.

The coach wants his players to play with their hands on their hearts.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

coach

a.

versus (vs)

2.

each

b.

started

3.

against

c.

jog someone's memory

4.

country

d.

clear

5.

obvious

e.

fire

6.

introduced

f.

nation

7.

remind

g.

manager

8.

worried

h.

seldom

9.

passion

i.

concerned

10.

rarely

j.

every

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

they must sing

a.

players have

2.

The tournament kicks

b.

to remind them

3.

The eyes of the world will be on

c.

be England players

4.

see the pride his

d.

two years ago

5.

We are proud to

e.

their national anthem

6.

when he became England manager

f.

as other teams

7.

perhaps we need

g.

on their hearts

8.

the second

h.

off in Brazil

9.

show the same passion

i.

verse

10.

got their hands

j.

the month-long event



 

GAP FILL

The coach ([1] ____ ) of the England soccer team has told his players they must sing their national anthem before each game at the FIFA World Cup. The tournament (2) ____ off in Brazil on June 12th. The first game is the (3) ____ Brazil against Croatia. The eyes of the world will be on the month-long (4) ____ and the England coach wants people to see the (5) ____ his players have to be playing for their country. The coach, Roy Hodgson, said he wants his players to be "loud and (6) ____ ". Mr Hodgson told reporters: "We are happy to be wearing that England shirt. We are proud to be England (7) ____ …so when the national anthem comes up, it's an (8) ____ one for me that we sing it."

 

 

pride
obvious
hosts
manager
proud
kicks
players
event

In the (9) ____, many England players have not sung their national anthem before games. Hodgson (10) ____ it for his teams when he became England manager two years ago. He said: "They've been doing it for two years and perhaps we need to (11) ____ them, as the (12) ____ has changed so much." He was a little worried that not all the players know all the words to Britain's national anthem, called "God Save The Queen". He said: "We're (13) ____ until the second verse comes along because we don't really know that." The manager wants his players to show the same (14) ____ as other teams. He said: "You very (15) ____ play an international match against (16) ____ who haven't got their hands on their hearts."

 

great
rarely
squad
introduced
opponents
past
passion
remind

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

The tournament ______

 

a.  kicks up in Brazil
b.  kicks on in Brazil
c.  kicks off in Brazil
d.  kicks at in Brazil

2)

The first game ______ Brazil against Croatia

 

a.  is the host is
b.  is the hosts'
c.  is the hosts
d.  is the host's

3)

The eyes of the world will be on the ______

 

a.  monthly-long event
b.  month's long event
c.  month-long event
d.  month-longer event

4)

The coach, Roy Hodgson, said he wants his players to ______

 

a.  be "proud and loud"
b.  be "loudly and proudly"
c.  be "loud and proud"
d.  be "proudly and loudly"

5)

…so when the national anthem comes up, it's ______ for me

 

a.  an obvious one
b.  an obviously one
c.  an oblivious one
d.  an obliviously one

6)

Hodgson introduced it ______

 

a.  for his team
b.  for his teams
c.  for this teams
d.  for this team

7)

perhaps we need to remind them, as ______ changed so much

 

a.  the squad has
b.  the squid has
c.  the squared has
d.  the skid has

8)

He said: "We're great until the second ______

 

a.  verse came along
b.  verse come sail long
c.  verse comers along
d.  verse comes along

9)

The manager wants his players to show ______

 

a.  the same passion
b.  the sane passion
c.  the say passion
d.  the shame passion

10)

an international match against opponents who haven't got their ______

 

a.  hands on their heart
b.  hands on their hearts
c.  hand on their hearts
d.  hand on their heart

LISTENING – Listen and fill in the gaps

The coach (manager) of the England soccer (1) ___________________ they must sing their national anthem before each game at the FIFA World Cup. The (2) ___________________ in Brazil on June 12th. The first game is the hosts Brazil against Croatia. The (3) ___________________ be on the month-long event and the England coach wants people to see the pride his players (4) ___________________ for their country. The coach, Roy Hodgson, said he wants his players to (5) ___________________. Mr Hodgson told reporters: "We are happy to be wearing that England shirt. We are proud to be England players…so when the national anthem comes up, (6) ___________________ for me that we sing it."

In the past, many England players (7) ___________________ their national anthem before games. Hodgson (8) ___________________ his teams when he became England manager two years ago. He said: "They've been doing it for two years and perhaps (9) ___________________ them, as the squad has changed so much." He was (10) ___________________ not all the players know all the words to Britain's national anthem, called "God Save The Queen". He said: "We're (11) ___________________ verse comes along because we don't really know that." The manager wants his players to show the same passion as other teams. He said: "You very rarely play an international match (12) ___________________ haven't got their hands on their hearts."





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

When must the England players sing their national anthem?

2.

What will be on the month-long event?

3.

What does the England coach want people to see in his players?

4.

What does Roy Hodgson want his players to be?

5.

What is obvious to Roy Hodgson that his players must do?

6.

When did some England players not sing the national anthem?

7.

When did Roy Hodgson become England manager?

8.

What has changed a lot in the past two years?

9.

What do many players not know the words to?

10.

What do opponents have their hands on?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

When must the England players sing their national anthem?

6.

When did some England players not sing the national anthem?

 

a) during training
b) at half-time
c) every morning
d) before each match

 

a) in the 1966 World Cup Final
b) in the past
c) when the CD broke
d) last week

2.

What will be on the month-long event?

7.

When did Roy Hodgson become England manager?

 

a) heat
b) eyes
c) balls
d) pressure

 

a) five years ago
b) four years ago
c) three years ago
d) two years ago

3.

What does the England coach want people to see in his players?

8.

What has changed a lot in the past two years?

 

a) skill
b) teamwork
c) pride
d) training

 

a) the England squad
b) the rules of football
c) the words to the national anthem
d) football kits

4.

What does Roy Hodgson want his players to be?

9.

What do many players not know the words to?

 

a) loud and proud
b) skillful and willful
c) out and about
d) here and there

 

a) the World Cup song
b) the FIFA motto
c) the second verse of the national
   anthem
d) the football rule book

5.

What is obvious to Roy Hodgson that his players must do?

10.

What do opponents have their hands on?

 

a) pass
b) smile
c) sing
d) tackle

 

a) the money
b) their hearts
c) the ball
d) the trophy

ROLE PLAY

Role  A – National anthem

You think the national anthem is the thing that makes people most proud of their country. Tell the others three reasons why. Tell them why their things don't make people as proud. Also, tell the others which is the least important of these (and why): food, the flag or landscape.

Role  B – Food

You think food is the thing that makes people most proud of their country. Tell the others three reasons why. Tell them why their things don't make people as proud. Also, tell the others which is the least important of these (and why): national anthem, the flag or landscape.

Role  C – Flag

You think the flag is the thing that makes people most proud of their country. Tell the others three reasons why. Tell them why their things don't make people as proud. Also, tell the others which is the least important of these (and why): food, national anthem or landscape.

Role  D – Landscape

You think the landscape is the thing that makes people most proud of their country. Tell the others three reasons why. Tell them why their things don't make people as proud. Also, tell the others which is the least important of these (and why):  food, the flag or national anthem.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'national' and 'anthem'.

national

anthem

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • before
  • kicks
  • eyes
  • event
  • happy
  • comes
  • past
  • ago
  • changed
  • words
  • passion
  • hands

NATIONAL ANTHEMS SURVEY

Write five GOOD questions about national anthems in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

NATIONAL ANTHEMS DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What do you think when you hear the term 'national anthem'?

c)

What do you think of your country's national anthem?

d)

Is it important for people to sing their national anthem?

e)

What do you think of sports fans who boo national anthems?

f)

How interested are you in the FIFA World Cup?

g)

How does hearing your national anthem make you feel?

h)

What other national anthems do you like (and why)?

i)

Are you proud when you hear your national anthem played?

j)

What do the words to your national anthem mean?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

Should children sing their national anthem at school?

c)

Why do countries have national anthems?

d)

Does singing a national anthem make players try harder?

e)

Would you like a different national anthem for your country?

f)

Some countries play the national anthem in movie theatres before a film begins. What do you think of this?

g)

Are national anthems necessary and important?

h)

Would a world anthem would be better than national anthems?

i)

What new words would you add to your national anthem?

j)

What questions would you like to ask Roy Hodgson?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

The coach (manager) of the England soccer team has (1) ____ his players they must sing their national anthem before (2) ____ game at the FIFA World Cup. The tournament kicks (3) ____ in Brazil on June 12th. The first game is the hosts Brazil against Croatia. The eyes of the world will be on the month-long event and the England coach wants people to see the (4) ____ his players have to be playing for their country. The coach, Roy Hodgson, said he wants his players to be "loud and proud". Mr Hodgson told reporters: "We are happy to be (5) ____ that England shirt. We are proud to be England players…so when the national anthem comes up, it's an obvious one for me (6) ____ we sing it."

In the past, many England players have not sung their national anthem before games. Hodgson (7) ____ it for his teams when he became England manager two years ago. He said: "They've been doing it for two years and perhaps we need to (8) ____ them, as the (9) ____ has changed so much." He was a little worried that not all the players know all the words to Britain's national anthem, called "God Save The Queen". He said: "We're great until the (10) ____ verse comes along because we don't really know that." The manager wants his players to show the same passion as other teams. He said: "You very (11) ____ play an international match against opponents who haven't got their (12) ____ on their hearts."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

tell

(b)

told

(c)

telling

(d)

tells

2.

(a)

the

(b)

all

(c)

whole

(d)

each

3.

(a)

in

(b)

off

(c)

at

(d)

on

4.

(a)

proud

(b)

proudly

(c)

pride

(d)

prides

5.

(a)

wearing

(b)

wore

(c)

wears

(d)

worn

6.

(a)

that

(b)

for

(c)

to

(d)

all

7.

(a)

moved

(b)

placed

(c)

presented

(d)

introduced

8.

(a)

remind

(b)

rescind

(c)

rewind

(d)

rebind

9.

(a)

company

(b)

squad

(c)

mass

(d)

whole

10.

(a)

two

(b)

twin

(c)

second

(d)

double

11.

(a)

really

(b)

common

(c)

rarely

(d)

unusual

12.

(a)

lungs

(b)

hands

(c)

knees

(d)

feet

SPELLING

Paragraph 1

1.

The first game is the sstoh Brazil against Croatia

2.

the month-long tneve

3.

the epird his players have

4.

be "loud and opurd"

5.

England hsrit

6.

it's an biusvoo one

Paragraph 2

7.

Hodgson tnoedicdur it

8.

we need to demrni them

9.

the sdaqu has changed

10.

He was a little owrdier

11.

show the same nossiap as other teams

12.

an international match against etponsnpo

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

be England players…so when the national anthem comes up, it's an obvious one for me that we sing it."

1  )

The coach (manager) of the England soccer team has told his players they must sing their national

(    )

years and perhaps we need to remind them, as the squad has changed so much." He was a little

(    )

In the past, many England players have not sung their national anthem before games. Hodgson introduced

(    )

long event and the England coach wants people to see the pride his players have to be playing

(    )

it for his teams when he became England manager two years ago. He said: "They've been doing it for two

(    )

"God Save The Queen". He said: "We're great until the second verse comes along

(    )

worried that not all the players know all the words to Britain's national anthem, called

(    )

anthem before each game at the FIFA World Cup. The tournament kicks off in Brazil on June 12th. The first

(    )

game is the hosts Brazil against Croatia. The eyes of the world will be on the month-

(    )

proud". Mr Hodgson told reporters: "We are happy to be wearing that England shirt. We are proud to

(    )

because we don't really know that." The manager wants his players to show the same passion as

(    )

other teams. He said: "You very rarely play an international match against opponents who haven't got their hands on their hearts."

(    )

for their country. The coach, Roy Hodgson, said he wants his players to be "loud and

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

before     anthem     national     their     Sing     game     each.    

2.

on   of   long   be   eyes   will   The   month-   world   the    the   event.

3.

to     pride     have     playing     the     players     be     See     his.    

4.

are     be     England     We     to     that     happy     wearing     shirt.    

5.

players     England     be     to     proud     are     We.    

6.

not     sung     England     their     players     national    have    anthem.    

7.

manager     When     two     he     years     became     ago     England.    

8.

players     not    words    know    all    Worried    all    the    that     the.    

9.

teams     as     same     Show     other     passion     the.    

10.

an     play     Rarely     opponents     against     match     international.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

The coach (manager) of the England soccer team has tell / told his players they must sing their national anthem before all / each game at the FIFA World Cup. The tournament kicks off / on in Brazil on June 12th. The first game is the hosts / hosting Brazil against Croatia. The eyes of the world will be in / on the month-long event and the England coach wants person / people to see the pride his players have to do / be playing for their country. The coach, Roy Hodgson, said he wants his players to be "loud / loudly and proud". Mr Hodgson told reporters: "We are happy to be wearing that / what England shirt. We are proud to be England players…so when the national anthem comes up, it's an obvious once / one for me that we sing it."

In the past / passed, many England players have not sung their national anthem before games. Hodgson introduced it for / of his teams when he became / become England manager two years ago. He said: "They've been doing it for two years and perhaps we need to reminder / remind them, as the squad has changed so / such much." He was a little worried that not all the players know all the words for / to Britain's national anthem, called "God Save The Queen". He said: "We're great until the second voice / verse comes along because we don't really know that." The manager wants his players to show the same passionate / passion as other teams. He said: "You very rarely / really play an international match against opponents / opposites who haven't got their hands on their hearts."

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

Th_ c__ch (m_n_g_r) _f th_ _ngl_nd s_cc_r t__m h_s t_ld h_s pl_y_rs th_y m_st s_ng th__r n_t__n_l _nth_m b_f_r_ __ch g_m_ _t th_ F_F_ W_rld C_p. Th_ t__rn_m_nt k_cks _ff _n Br_z_l _n J_n_ 12th. Th_ f_rst g_m_ _s th_ h_sts Br_z_l _g__nst Cr__t__. Th_ _y_s _f th_ w_rld w_ll b_ _n th_ m_nth-l_ng _v_nt _nd th_ _ngl_nd c__ch w_nts p__pl_ t_ s__ th_ pr_d_ h_s pl_y_rs h_v_ t_ b_ pl_y_ng f_r th__r c__ntry. Th_ c__ch, R_y H_dgs_n, s__d h_ w_nts h_s pl_y_rs t_ b_ "l__d _nd pr__d". Mr H_dgs_n t_ld r_p_rt_rs: "W_ _r_ h_ppy t_ b_ w__r_ng th_t _ngl_nd sh_rt. W_ _r_ pr__d t_ b_ _ngl_nd pl_y_rs…s_ wh_n th_ n_t__n_l _nth_m c_m_s _p, _t's _n _bv___s _n_ f_r m_ th_t w_ s_ng _t."

_n th_ p_st, m_ny _ngl_nd pl_y_rs h_v_ n_t s_ng th__r n_t__n_l _nth_m b_f_r_ g_m_s. H_dgs_n _ntr_d_c_d _t f_r h_s t__ms wh_n h_ b_c_m_ _ngl_nd m_n_g_r tw_ y__rs _g_. H_ s__d: "Th_y'v_ b__n d__ng _t f_r tw_ y__rs _nd p_rh_ps w_ n__d t_ r_m_nd th_m, _s th_ sq__d h_s ch_ng_d s_ m_ch." H_ w_s _ l_ttl_ w_rr__d th_t n_t _ll th_ pl_y_rs kn_w _ll th_ w_rds t_ Br_t__n's n_t__n_l _nth_m, c_ll_d "G_d S_v_ Th_ Q___n". H_ s__d: "W_'r_ gr__t _nt_l th_ s_c_nd v_rs_ c_m_s _l_ng b_c__s_ w_ d_n't r__lly kn_w th_t." Th_ m_n_g_r w_nts h_s pl_y_rs t_ sh_w th_ s_m_ p_ss__n _s _th_r t__ms. H_ s__d: "Y__ v_ry r_r_ly pl_y _n _nt_rn_t__n_l m_tch _g__nst _pp_n_nts wh_ h_v_n't g_t th__r h_nds _n th__r h__rts."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

the coach (manager) of the england soccer team has told his players they must sing their national anthem before each game at the fifa world cup the tournament kicks off in brazil on june 12th the first game is the hosts brazil against croatia the eyes of the world will be on the month-long event and the england coach wants people to see the pride his players have to be playing for their country the coach roy hodgson said he wants his players to be "loud and proud" mr hodgson told reporters "we are happy to be wearing that england shirt we are proud to be england players…so when the national anthem comes up it's an obvious one for me that we sing it"

in the past many england players have not sung their national anthem before games hodgson introduced it for his teams when he became england manager two years ago he said "they've been doing it for two years and perhaps we need to remind them as the squad has changed so much" he was a little worried that not all the players know all the words to britain's national anthem called "god save the queen" he said "we're great until the second verse comes along because we don't really know that" the manager wants his players to show the same passion as other teams he said "you very rarely play an international match against opponents who haven't got their hands on their hearts"





PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Thecoach(manager)oftheEnglandsoccerteamhastoldhisplayersth
eymustsingtheirnationalanthembeforeeachgameattheFIFAWorld
Cup.ThetournamentkicksoffinBrazilonJune12th.Thefirstgameisth
ehostsBrazilagainstCroatia.Theeyesoftheworldwillbeonthemonth
-longeventandtheEnglandcoachwantspeopletoseethepridehisp
layershavetobeplayingfortheircountry.Thecoach,RoyHodgson,sai
dhewantshisplayerstobe"loudandproud".MrHodgsontoldreporter
s:"WearehappytobewearingthatEnglandshirt.WeareproudtobeEn
glandplayers…sowhenthenationalanthemcomesup,it'sanobvious
oneformethatwesingit."Inthepast,manyEnglandplayershavenots
ungtheirnationalanthembeforegames.Hodgsonintroduceditforhis
teamswhenhebecameEnglandmanagertwoyearsago.Hesaid:"The
y'vebeendoingitfortwoyearsandperhapsweneedtoremindthem,as
thesquadhaschangedsomuch."Hewasalittleworriedthatnotallthep
layersknowallthewordstoBritain'snationalanthem,called"GodSav
eTheQueen".Hesaid:"We'regreatuntilthesecondversecomesalong
becausewedon'treallyknowthat."Themanagerwantshisplayerstos
howthesamepassionasotherteams.Hesaid:"Youveryrarelyplayani
nternationalmatchagainstopponentswhohaven'tgottheirhandson
theirhearts."

FREE WRITING

Write about national anthems for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Children should sing the national anthem at school every day. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about national anthems. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. NATIONAL ANTHEMS: Make a poster about your national anthem. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. PRIDE: Write a magazine article about national anthems making people proud of their country. Include imaginary interviews with people who are for and against them.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on national anthems. Ask him/her three questions about national anthems. Give him/her three of your thoughts on them. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

T

d

F

e

F

f

T

g

F

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

coach

a.

manager

2.

each

b.

every

3.

against

c.

versus (vs)

4.

country

d.

nation

5.

obvious

e.

clear

6.

introduced

f.

started

7.

remind

g.

jog someone's memory

8.

worried

h.

concerned

9.

passion

i.

fire

10.

rarely

j.

seldom

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Before each game

2.

The eyes of the world

3.

Pride

4.

Loud and proud

5.

Sing

6.

In the past

7.

Two years ago

8.

The England squad

9.

The second verse of the national anthem

10.

Their hearts

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

d

2.

b

3.

c

4.

a

5.

c

6.

b

7.

d

8.

a

9.

c

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You