The Reading / Listening - Level 3

A major supermarket in the UK will soon remove all candy and chocolates from near its checkouts. The supermarket giant Tesco said that from the end of this year, there will be no sweets or chocolates next to customers waiting to pay for their food. This is because it wants its customers to be healthier. Tesco did a lot of research on the best place to put things in its stores. It said that two-thirds of its customers thought it was a good idea to remove candies and chocolates from in front of the checkouts. Tesco's chief executive Philip Clarke said: "We all know how easy it is to be tempted by sugary snacks at the checkout, and we want to help our customers lead healthier lives."



Britain's Public Health Minister Jane Ellison welcomed Tesco's idea. She said it would help tackle obesity and poor health. She said: "This initiative will help people to make healthier choices, which all contributes to reducing the long-term cost to our nation of obesity and ill-health." A spokeswoman from the parenting website MumsNet.com told the BBC that Tesco's move was "positive" and would make life "that little bit easier". She said: "Popping into a shop with a small child…can sometimes feel like navigating an assault course." She was happy that Tesco listened to people, saying: "It's really positive to see a supermarket responding to the views of their customers."

Try the same news story at these easier levels:

    Level 0 Level 1   or  Level 2

Sources
  • http://www.bbc.co.uk/news/uk-27514077
  • http://www.theguardian.com/business/2014/may/22/tesco-bans-sweets-from-checkouts-all-stores
  • http://www.retail-week.com/sectors/food/tesco-to-remove-confectionery-from-checkouts-of-all-shops-by-end-of-year/5060476.article?blocktitle=Supermarkets&contentID=11085


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. CHECKOUTS: Students walk around the class and talk to other students about checkouts. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

supermarket / checkouts / the end of this year / customers / research  / snacks / obesity / poor health / initiative / parenting / assault course / positive / customers

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. SUPERMARKETS: What can they do to be better? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

Problems now

Improvements

Checkouts

 

 

Cashiers

 

 

Car parking

 

 

Aisles

 

 

Trolleys

 

 

Prices

 

 

4. UNHEALTHY: Students A strongly believe supermarkets shouldn't sell unhealthy food; Students B strongly believe the opposite.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. SHOPPING: Rank these with your partner. Put the best at the top. Change partners often and share your rankings.

  • potato chips (crisps)

  • chocolate

  • cakes

  • soda

  • fruit

  • candies

  • cookies

  • bread

6. CHOCOLATE: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "chocolate". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

A British supermarket is banning all candy from its stores.

T / F

b.

The ban will start taking place next year.

T / F

c.

The store wants its customers to be healthier.

T / F

d.

Most customers are happy that candies are being removed.

T / F

e.

The UK government said removing candy would reduce obesity.

T / F

f.

A parenting website said banning candy would make life easier.

T / F

g.

The website wants supermarkets to have assault courses.

T / F

h.

A woman was happy that the supermarket listened to customers.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

major

a.

traveling across

2.

near

b.

place

3.

put

c.

assist

4.

tempted

d.

country

5.

help

e.

important

6.

poor

f.

opinions

7.

nation

g.

bad

8.

navigating

h.

close

9.

happy

i.

enticed

10.

views

j.

pleased

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

A major supermarket in the UK will soon

a.

of its customers

2.

from the end

b.

choices

3.

two-thirds

c.

healthier lives

4.

tempted by

d.

obesity

5.

help our customers lead

e.

remove all candy

6.

Jane Ellison welcomed

f.

a shop

7.

help tackle

g.

Tesco's idea

8.

help people to make healthier

h.

of this year

9.

Popping into

i.

of their customers

10.

responding to the views

j.

sugary snacks



 

GAP FILL

A (1) ____________ supermarket in the UK will soon remove all candy and chocolates from (2) ____________ its checkouts. The supermarket giant Tesco said that from the end of this year, there will be no sweets or chocolates next to customers waiting to (3) ____________ for their food. This is because it wants its customers to be healthier. Tesco did a lot of research on the (4) ____________ place to put things in its stores. It said that two-thirds of its customers thought it was a good (5) ____________ to remove candies and chocolates from in front of the checkouts. Tesco's chief (6) ____________ Philip Clarke said: "We all know how easy it is to be (7) ____________ by sugary snacks at the checkout, and we want to help our customers lead (8) ____________ lives."

 

 

idea
pay
tempted
best
major
healthier
near
executive

Britain's Public Health Minister Jane Ellison (9) ____________ Tesco's idea. She said it would help tackle (10) ____________ and poor health. She said: "This initiative will help people to make healthier choices, which all contributes to (11) ____________ the long-term cost to our nation of obesity and ill-health." A spokeswoman from the (12) ____________ website MumsNet.com told the BBC that Tesco's move was "positive" and would make life "that little bit (13) ____________ ". She said: "Popping into a shop with a small child…can sometimes feel like navigating an (14) ____________ course." She was happy that Tesco listened to people, saying: "It's really (15) ____________ to see a supermarket responding to the (16) ____________ of their customers."

 

parenting
positive
reducing
welcomed
assault
views
obesity
easier

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

A major supermarket in the UK will soon remove all ______

 

a.  candies and chocolates
b.  candy and chocolate
c.  candy and chocolates
d.  candies and chocolate

2)

This is because it wants its customers ______

 

a.  too be healthier
b.  to be healthy are
c.  to be healthier
d.  two be healthier

3)

It said that two-thirds of its customers thought it ______

 

a.  was a good eye dear
b.  was a good idea
c.  was a good eye deer
d.  was a good I.D. are

4)

We all know how easy it is to be tempted ______

 

a.  be sugary snacks
b.  by sugary snacks
c.  pie sugary snacks
d.  pay sugary snacks

5)

we want to help our customers lead ______

 

a.  healthier lives
b.  healthier life
c.  healthier lively
d.  healthier loves

6)

She said it would help ______

 

a.  tackle obese city
b.  tackle obesity
c.  tackle O.B. city
d.  tackle obese tea

7)

This initiative will help people to make ______

 

a.  healthier choices
b.  healthier choice is
c.  healthier chooses
d.  healthier choosing

8)

A spokeswoman from the ______

 

a.  parent in website
b.  parent tin website
c.  parenting in website
d.  parenting website

9)

…can sometimes feel like navigating ______

 

a.  an assault course
b.  an assault cause
c.  an assault because
d.  an assault coarse

10)

It's really positive to see a ______

 

a.  supermarket respond in
b.  supermarkets responding
c.  supermarket respond in
d.  supermarkets responding

LISTENING – Listen and fill in the gaps

A major supermarket in the UK (1) ___________________ all candy and chocolates from near its checkouts. The supermarket giant Tesco said that from (2) ___________________ year, there will be no sweets or chocolates next to customers waiting to (3) ___________________. This is because it wants its customers to be healthier. Tesco did a lot of research on the best place to put things in its stores. It said (4) ___________________ its customers thought it was a good idea to remove candies and chocolates (5) ___________________ the checkouts. Tesco's chief executive Philip Clarke said: "We all know how easy it is to be tempted by sugary snacks at the checkout, and we want to (6) ___________________ lead healthier lives."

Britain's Public Health Minister Jane Ellison welcomed Tesco's idea. She said it would (7) ___________________ and poor health. She said: "This initiative will help people to make (8) ___________________, which all contributes to reducing the long-term (9) ___________________ of obesity and ill-health." A spokeswoman from the parenting website MumsNet.com told the BBC that Tesco's move was "positive" and (10) ___________________ "that little bit easier". She said: "(11) ___________________ shop with a small child…can sometimes feel like navigating an assault course." She was happy that Tesco listened to people, saying: "It's really positive to see a supermarket responding (12) ___________________ their customers."





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

Where are the supermarkets?

2.

By when will the chocolates be removed?

3.

How many customers thought Tesco's idea was good?

4.

Who is Philip Clarke?

5.

What does Tesco want its customers to lead?

6.

What did a health minister say the idea would tackle?

7.

What will the initiative help people make?

8.

What did a parenting website say would be easier because of the idea?

9.

What is like an assault course?

10.

Whose views did Tesco respond to that made someone happy?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

Where are the supermarkets?

6.

What did a health minister say the idea would tackle?

 

a) the U.A.E.
b) the U.K.
c) Upper Volta
d) the U.S.A.

 

a) obesity
b) football players
c) calories
d) cashiers

2.

By when will the chocolates be removed?

7.

What will the initiative help people make?

 

a) September
b) 2016
c) later this week
d) the end of the year

 

a) plans
b) tastier food
c) healthier choices
d) time for cleaning teeth

3.

How many customers thought Tesco's idea was good?

8.

What did a parenting website say would be easier because of the idea?

 

a) two-thirds
b) half
c) 152,677
d) several million

 

a) life
b) shopping
c) cooking
d) parenting

4.

Who is Philip Clarke?

9.

What is like an assault course?

 

a) a candy company boss
b) a Tesco customer
c) Tesco's CEO
d) a writer

 

a) shopping with a child
b) the break department
c) obesity
d) surfing the Tesco website

5.

What does Tesco want its customers to lead?

10.

Whose views did Tesco respond to that made someone happy?

 

a) singing
b) healthier lives
c) a following
d) a campaign

 

a) a website
b) mothers
c) chocolate companies
d) customers

ROLE PLAY

Role  A – Checkout

You think the checkout is the thing that needs improving most. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their things. Also, tell the others which is the worst of these (and why): the car park, the aisles or customer service.

Role  B – Car Park

You think the car park is the thing that needs improving most. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their things. Also, tell the others which is the worst of these (and why): the checkout, the aisles or customer service.

Role  C – Aisles

You think the aisles are the things that need improving most. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their things. Also, tell the others which is the worst of these (and why): the car park, the checkout or customer service.

Role  D – Customer Service

You think customer service is the thing that needs improving most. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their things. Also, tell the others which is the worst of these (and why):  the car park, the aisles or the checkout.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'super' and 'market'.

super

market

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • remove
  • end
  • food
  • best
  • chief
  • snacks
  • poor
  • cost
  • website
  • bit
  • happy
  • views

CHECKOUTS SURVEY

Write five GOOD questions about checkouts in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

CHECKOUTS DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'checkout'?

c)

What do you think of Tesco's idea?

d)

What should be on sale at checkouts?

e)

What do you like and dislike about supermarket checkouts?

f)

What do you think of waiting at checkouts?

g)

What do you think of online checkouts?

h)

What do you think it's like to work as a checkout cashier?

i)

What do you think when you have to wait a long time at a checkout?

j)

Do you ever buy anything from near the checkout in a store?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

Do you think Tesco cares more about profits or customer health?

c)

How much will removing candy from checkouts help our health?

d)

Should supermarkets stop selling unhealthy food?

e)

What other things can supermarkets do to help our health?

f)

How does removing candy from checkouts make our health easier?

g)

What are the difficulties of shopping with small children?

h)

What changes would you like supermarkets to make?

i)

How might candy companies feel about Tesco's move?

j)

What questions would you like to ask the Tesco CEO?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

---------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

A major supermarket in the UK will (1) ____ remove all candy and chocolates from near its checkouts. The supermarket (2) ____ Tesco said that from the end of this year, there will be no sweets or chocolates next to customers (3) ____ to pay for their food. This is because it wants its customers to be healthier. Tesco did a lot of research (4) ____ the best place to put things in its stores. It said that two-thirds of its customers thought it was a good idea to remove candies and chocolates from in front of the checkouts. Tesco's (5) ____ executive Philip Clarke said: "We all know how easy it is to be tempted by sugary snacks at the checkout, and we want to help our customers (6) ____ healthier lives."

Britain's Public Health Minister Jane Ellison (7) ____ Tesco's idea. She said it would help (8) ____ obesity and poor health. She said: "This initiative will help people to make healthier choices, which all contributes to reducing the long-term (9) ____ to our nation of obesity and ill-health." A spokeswoman from the parenting website MumsNet.com told the BBC that Tesco's (10) ____ was "positive" and would make life "that little bit easier". She said: "Popping into a shop with a small child…can sometimes feel like navigating an (11) ____ course." She was happy that Tesco listened to people, saying: "It's really positive to see a supermarket responding to the (12) ____ of their customers."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

moment

(b)

tomorrow

(c)

future

(d)

soon

2.

(a)

brute

(b)

creature

(c)

monster

(d)

giant

3.

(a)

waited

(b)

waiting

(c)

wait

(d)

waits

4.

(a)

in

(b)

to

(c)

on

(d)

of

5.

(a)

boss

(b)

head

(c)

chief

(d)

president

6.

(a)

lead

(b)

plead

(c)

load

(d)

plaid

7.

(a)

welcome

(b)

welcomed

(c)

welcoming

(d)

welcomes

8.

(a)

tackle

(b)

tickle

(c)

trickle

(d)

truckle

9.

(a)

profit

(b)

cost

(c)

discount

(d)

payment

10.

(a)

movement

(b)

moving

(c)

move

(d)

moved

11.

(a)

assail

(b)

assaulting

(c)

assault

(d)

assaults

12.

(a)

sees

(b)

watches

(c)

looks

(d)

views

SPELLING

Paragraph 1

1.

vmroee all candy and chocolates

2.

next to eruomtssc waiting to pay

3.

Tesco did a lot of ceeasrhr

4.

Tesco's chief icxevueet Philip Clarke said

5.

tempted by arsugy snacks

6.

help our customers lead aiheerhtl lives

Paragraph 2

7.

Jane Ellison edelmcwo Tesco's idea

8.

tackle isyteob and poor health

9.

contributes to eicundgr the long-term cost

10.

Tesco's move was "oviiespt"

11.

navigating an assault useroc

12.

see a supermarket rngpdenios

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

shop with a small child…can sometimes feel like navigating an assault

(    )

obesity and poor health. She said: "This initiative will help people to make healthier

(    )

healthier. Tesco did a lot of research on the best place to put things in its stores. It said that two-thirds of its customers thought it was a good

(    )

idea to remove candies and chocolates from in front of the checkouts. Tesco's chief executive Philip Clarke said: "We all know how

(    )

"positive" and would make life "that little bit easier". She said: "Popping into a

(    )

sweets or chocolates next to customers waiting to pay for their food. This is because it wants its customers to be

1  )

A major supermarket in the UK will soon remove all candy and chocolates from

(    )

near its checkouts. The supermarket giant Tesco said that from the end of this year, there will be no

(    )

health." A spokeswoman from the parenting website MumsNet.com told the BBC that Tesco's move was

(    )

Britain's Public Health Minister Jane Ellison welcomed Tesco's idea. She said it would help tackle

(    )

positive to see a supermarket responding to the views of their customers."

(    )

easy it is to be tempted by sugary snacks at the checkout, and we want to help our customers lead healthier lives."

(    )

choices, which all contributes to reducing the long-term cost to our nation of obesity and ill-

(    )

course." She was happy that Tesco listened to people, saying: "It's really

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

major     all     supermarket     candy     will     soon     A     remove.    

2.

will    year    end   be   ,   of    From    no    there    this    the    sweets.    

3.

healthier    This    is     it    to    wants   because    its    customers   be.    

4.

thirds    Two-   idea   good   a   was   it   thought   customers   its     of.

5.

to     customers     lives     want     our     healthier    We    help    lead.

6.

help    tackle    obesity    and    poor    health    She    said    it   would.

7.

choices    initiative   people   healthier    This    help    make    will    to.

8.

cost     nation     the     term     our     Reducing     -     to     long.    

9.

child     shop     with     Popping     a     into     small     a.    

10.

customers     their     of     views     the     to     Responding.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

A major / majority supermarket in the UK will soon remove all candy and chocolates from nearly / near its checkouts. The supermarket giant Tesco said that from the / that end of this year, there will be no sweets or chocolates next to customers waiting to pay / buy for their food. This is because it wants / wanting its customers to be healthier. Tesco did a lot of research in / on the best place to put things in its stores. It said that two-thirds of its customer / customers thought it was a good idea / thinking to remove candies and chocolates from in front of the checkouts. Tesco's chief executive Philip Clarke said: "We all know how easily / easy it is to be tempted by sugary snacks at the checkout, and we want to help our customers lead / load healthier lives."

Britain's Public Health Minister Jane Ellison welcomed / greeted Tesco's idea. She said it would help block / tackle obesity and poor health. She said: "This initiative will help / aid people to make healthier choices, which all contributes to reduction / reducing the long-term cost to our nation of obesity / obese and ill-health." A spokeswoman from the parents / parenting website MumsNet.com told the BBC that Tesco's move was "positive" and would make life "that little bit / bat easier". She said: "Popping into a shop with a small child…can sometimes feel liken / like navigating an assault course." She was happy that Tesco listened for / to people, saying: "It's really positive to see a supermarket responding to / at the views of their customers."

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_ m_j_r s_p_rm_rk_t _n th_ _K w_ll s__n r_m_v_ _ll c_ndy _nd ch_c_l_t_s fr_m n__r _ts ch_ck__ts. Th_ s_p_rm_rk_t g__nt T_sc_ s__d th_t fr_m th_ _nd _f th_s y__r, th_r_ w_ll b_ n_ sw__ts _r ch_c_l_t_s n_xt t_ c_st_m_rs w__t_ng t_ p_y f_r th__r f__d. Th_s _s b_c__s_ _t w_nts _ts c_st_m_rs t_ b_ h__lth__r. T_sc_ d_d _ l_t _f r_s__rch _n th_ b_st pl_c_ t_ p_t th_ngs _n _ts st_r_s. _t s__d th_t tw_-th_rds _f _ts c_st_m_rs th__ght _t w_s _ g__d _d__ t_ r_m_v_ c_nd__s _nd ch_c_l_t_s fr_m _n fr_nt _f th_ ch_ck__ts. T_sc_'s ch__f _x_c_t_v_ Ph_l_p Cl_rk_ s__d: "W_ _ll kn_w h_w __sy _t _s t_ b_ t_mpt_d by s_g_ry sn_cks _t th_ ch_ck__t, _nd w_ w_nt t_ h_lp __r c_st_m_rs l__d h__lth__r l_v_s."

Br_t__n's P_bl_c H__lth M_n_st_r J_n_ _ll_s_n w_lc_m_d T_sc_'s _d__. Sh_ s__d _t w__ld h_lp t_ckl_ _b_s_ty _nd p__r h__lth. Sh_ s__d: "Th_s _n_t__t_v_ w_ll h_lp p__pl_ t_ m_k_ h__lth__r ch__c_s, wh_ch _ll c_ntr_b_t_s t_ r_d_c_ng th_ l_ng-t_rm c_st t_ __r n_t__n _f _b_s_ty _nd _ll-h__lth." _ sp_k_sw_m_n fr_m th_ p_r_nt_ng w_bs_t_ M_msN_t.c_m t_ld th_ BBC th_t T_sc_'s m_v_ w_s "p_s_t_v_" _nd w__ld m_k_ l_f_ "th_t l_ttl_ b_t __s__r". Sh_ s__d: "P_pp_ng _nt_ _ sh_p w_th _ sm_ll ch_ld…c_n s_m_t_m_s f__l l_k_ n_v_g_t_ng _n _ss__lt c__rs_." Sh_ w_s h_ppy th_t T_sc_ l_st_n_d t_ p__pl_, s_y_ng: "_t's r__lly p_s_t_v_ t_ s__ _ s_p_rm_rk_t r_sp_nd_ng t_ th_ v__ws _f th__r c_st_m_rs."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

a major supermarket in the uk will soon remove all candy and chocolates from near its checkouts the supermarket giant tesco said that from the end of this year there will be no sweets or chocolates next to customers waiting to pay for their food this is because it wants its customers to be healthier tesco did a lot of research on the best place to put things in its stores it said that two-thirds of its customers thought it was a good idea to remove candies and chocolates from in front of the checkouts tesco's chief executive philip clarke said "we all know how easy it is to be tempted by sugary snacks at the checkout and we want to help our customers lead healthier lives"

britain's public health minister jane ellison welcomed tesco's idea she said it would help tackle obesity and poor health she said "this initiative will help people to make healthier choices which all contributes to reducing the long-term cost to our nation of obesity and ill-health" a spokeswoman from the parenting website mumsnetcom told the bbc that tesco's move was "positive" and would make life "that little bit easier" she said "popping into a shop with a small child…can sometimes feel like navigating an assault course" she was happy that tesco listened to people saying "it's really positive to see a supermarket responding to the views of their customers"





PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

AmajorsupermarketintheUKwillsoonremoveallcandyandchocolatesfromn
earitscheckouts.ThesupermarketgiantTescosaidthatfromtheendofthisyear
,therewillbenosweetsorchocolatesnexttocustomerswaitingtopayfortheirfoo
d.Thisisbecauseitwantsitscustomerstobehealthier.Tescodidalotofresearc
honthebestplacetoputthingsinitsstores.Itsaidthattwo-thirdsofitscustom
ersthoughtitwasagoodideatoremovecandiesandchocolatesfrominfrontofth
echeckouts.Tesco'schiefexecutivePhilipClarkesaid:"Weallknowhoweasyiti
stobetemptedbysugarysnacksatthecheckout,andwewanttohelpourcustom
ersleadhealthierlives."Britain'sPublicHealthMinisterJaneEllisonwelcomed
Tesco'sidea.Shesaiditwouldhelptackleobesityandpoorhealth.Shesaid:"Thi
sinitiativewillhelppeopletomakehealthierchoices,whichallcontributestored
ucingthelong-termcosttoournationofobesityandill-health."Aspokeswoma
nfromtheparentingwebsiteMumsNet.comtoldtheBBCthatTesco'smovewas
"positive"andwouldmakelife"thatlittlebiteasier".Shesaid:"Poppingintoasho
pwithasmallchild…cansometimesfeellikenavigatinganassaultcourse."She
washappythatTescolistenedtopeople,saying:"It'sreallypositivetoseeasupe
rmarketrespondingtotheviewsoftheircustomers."

FREE WRITING

Write about checkouts for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Supermarkets should not sell unhealthy food. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about supermarkets. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. CHECKOUTS: Make a poster about checkouts and how to make them better. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. HEALTHIER: Write a magazine article about how supermarkets can make customers healthier.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on supermarkets. Ask him/her three questions about supermarkets. Give him/her three of your ideas on how to make them better. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

F

c

T

d

F

e

T

f

T

g

F

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

major

a.

important

2.

near

b.

close

3.

put

c.

place

4.

tempted

d.

enticed

5.

help

e.

assist

6.

poor

f.

bad

7.

nation

g.

country

8.

navigating

h.

traveling across

9.

happy

i.

pleased

10.

views

j.

opinions

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

The U.K.

2.

The end of the year

3.

Two-thirds

4.

Tesco's chief executive

5.

Healthier lives

6.

Obesity

7.

Healthier choices

8.

Life

9.

Taking a small child shopping

10.

Customers

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

d

3.

a

4.

c

5.

b

6.

a

7.

c

8.

a

9.

a

10.

d

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You