The
1,000 IDEAS
e-Book

Breaking News English

HOME  |   DONATE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
 

 

E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

Follow this site on Facebook.

 

000's more free lessons.

   

 


 
 
 
 LEVEL 3  PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


 See also...
   Level 0
   Level 1
   Level 2


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI
    lesson

* MP3 (British)

* MP3 (N. America)

* MP3 (20 Qs)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Read
    (3 speeds)

* Jumble 1

* Jumble 2

* No spaces

* Text jumble

* QUIZ 

* Gap-fill

* The/An/A Gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Initials

* Initials only

* No letters

* Blank letters

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

More people think online dating is OK (23rd October, 2013)

A new report says most Americans think online dating is a good way to meet people. Almost 60 per cent of Internet users said there is nothing wrong with trying to find a partner on the Internet. This has changed from ten years ago when the figure was 44 per cent. The report is from the Pew Research Center. It says around one in ten Americans has used online dating services. It also said 11 per cent of people who started a long-term relationship in the past decade met their partner online. However, some people think the Internet does not help with marriage. Around 32 per cent of people agreed that "online dating keeps people from settling down because they always have options for people to date".


 

Sociologist Dr Kevin Lewis of the University of California told the USA Today newspaper that women must be careful with online dates. He said: "For women, there are lots of guys who are just creepy or unattractive or undesirable." He also said men can have problems finding a date: "They can't get a woman to respond because [women get] so many messages." Dr Lewis also said that 38 per cent of online daters have read an online profile of someone they knew. The Pew Report warned people to be careful about those who tell lies about themselves online. About 54 per cent of online daters said they had a date with someone who was a lot different from their profile.

Try Level 0, Level 1 or Level 2 or see more news lessons or 2-page mini lessons.
See a Powerpoint on this lesson (via Jody Bryant)

Sources:
http://america.aljazeera.com/articles/2013/10/21/online-dating-moresociallyacceptablesurvey.html
http://www.pewinternet.org/Reports/2013/Online-Dating/Summary-of-Findings.aspx
http://www.usatoday.com/story/news/nation/2013/10/21/dating-online-mobile-pew/2995323/



 
 
 

WARM-UPS


 
 
 

1. ONLINE DATING: Students walk around the class and talk to other students about online dating. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

online dating / Internet users / find a partner / long-term relationship / settling down / sociologist / being careful / creepy / unattractive / messages / online profile / tell lies 

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. DATING: What are the good and bad things of these forms of dating introductions? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

Good things

Bad things

Online dating

 

 

Blind dates

 

 

Love at first sight

 

 

Office romances

 

 

School sweethearts

 

 

Arranged marriages

 

 

4. BE CAREFUL: Students A strongly believe online dating is dangerous; Students B strongly believe it isn't.  Change partners again and talk about your conversations.

5. FIRST DATE: Rank these and share your rankings with your partner. Put the best places for a first date at the top. Change partners often and share your rankings.

  • Italian restaurant

  • Movie theatre

  • Disneyland

  • A museum

  • The beach

  • Hiking

  • A coffee shop

  • City sightseeing

6. PARTNER: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "partner". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Most Americans think online dating isn't a good way to meet people.

T / F

b.

Up to 60% of Internet users said it was OK to find a partner online.

T / F

c.

Around 10% of Americans have tried Internet dating services.

T / F

d.

About a third of Americans think online dating helps marriages.

T / F

e.

A sociologist advised women to be careful of creepy guys.

T / F

f.

Men find it difficult to find a date because women get many messages.

T / F

g.

Very few people read profiles and know the person behind the profile.

T / F

h.

Less than half of people said their date didn't match his/her profile.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

way

a.

cautioned

2

wrong

b.

weird

3.

figure

c.

cautious

4.

started

d.

reply

5.

options

e.

method

6.

careful

f.

choices

7.

creepy

g.

number

8.

respond

h.

description

9.

warned

i.

bad

10.

profile

j.

began

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

online dating is a good

a.

with online dates

2

there is nothing wrong with

b.

in ten Americans

3.

around one

c.

for people to date

4.

started a long-

d.

way to meet people

5.

they always have options

e.

from their profile

6.

women must be careful

f.

woman to respond

7.

there are lots of guys

g.

term relationship

8.

They can't get a

h.

trying to find a partner

9.

those who tell

i.

who are just creepy

10.

a lot different

j.

lies about themselves

GAP FILL

A new report says most Americans think online dating is a good (1) ____________ to meet people. Almost 60 per cent of Internet users said there is nothing (2) ____________with trying to find a partner on the Internet. This has changed from ten years ago when the (3) ____________was 44 per cent. The report is from the Pew Research Center. It says around one in ten Americans has used online dating (4) ____________. It also said 11 per cent of people who started a long-term relationship in the past (5) ____________met their partner online. However, some people think the Internet does not help with marriage. Around 32 per cent of people (6) ____________that "online dating keeps people from (7) ____________down because they always have (8) ____________for people to date".

 

 

agreed
services
wrong
options
way
settling
figure
decade

Sociologist Dr Kevin Lewis of the University of California told the USA Today newspaper that women must be (9) ____________with online dates. He said: "For women, there are lots of guys who are just (10) ____________or unattractive or undesirable." He also said men can have problems (11) ____________a date: "They can't get a woman to (12) ____________because [women get] so many (13) ____________." Dr Lewis also said that 38 per cent of online daters have read an online (14) ____________of someone they knew. The Pew Report warned people to be careful about those who tell (15) ____________about themselves online. About 54 per cent of online daters said they had a date with someone who was a lot (16) ____________from their profile.

 

profile
respond
different
careful
finding
lies
creepy
messages

LISTENING – Guess the answers. Listen to check.

1)

online dating is a good way to ______

 

a.  meet peoples
b.  meet persons
c.  meet people
d.  meet person

2)

Almost 60 per cent of Internet users said there is nothing ______

 

a.  wrong with try in
b.  wrong with try on
c.  wrong with trying
d.  wrong with tying

3)

This has changed from ten years ago when the ______

 

a.  figurine was 44%
b.  figured was 44%
c.  figures was 44%
d.  figure was 44%

4)

11 per cent of people who started a ______

 

a.  long-term  ration ship
b.  long-term relay ship
c.  long-term relations ship
d.  long-term relationship

5)

Around 32 per cent of people agreed that "online dating keeps people ______

 

a.  from settling down
b.  from settling up
c.  from settling doom
d.  from settling dawn

6)

women must be careful ______

 

a.  wither online dates
b.  with online dates
c.  within online dates
d.  without online dates

7)

He said: "For women, there are lots of guys who ______"

 

a.  are just clear pee
b.  are just creep pea
c.  are just creeps
d.  are just creepy

8)

They can't get a woman to respond because [women get] ______

 

a.  so many massages
b.  so many messages
c.  so many messaged
d.  so many message is

9)

The Pew Report warned people to be careful about those who ______ themselves

 

a.  tell lives about
b.  tell lays about
c.  tell lies about
d.  tell liars about

10)

they had a date with someone who was a lot different ______

 

a.  from their profiles
b.  from their profiling
c.  from their profile
d.  from their profiler

LISTENING – Listen and fill in the gaps

A new report says most Americans think online dating (1) ___________________ meet people. Almost 60 per cent of Internet users said there is nothing (2) ___________________ to find a partner on the Internet. This has changed from ten years ago (3) ___________________ 44 per cent. The report is from the Pew Research Center. It says around one in ten Americans                             (4) ___________________ dating services. It also said 11 per cent of people who (5) ___________________ relationship in the past decade met their partner online. However, some people think the Internet does not help with marriage. Around 32 per cent of people agreed that "online dating (6) ___________________ settling down because they always have options for people to date".

Sociologist Dr Kevin Lewis of the University of California told the USA Today newspaper that women (7) ___________________ online dates. He said: "For women, there are lots of guys who are just creepy or unattractive or undesirable." He also said men (8) ___________________ finding a date: "They can't get a woman (9) ___________________ [women get] so many messages." Dr Lewis also said that 38 per cent of online daters have read an online (10) ___________________ they knew. The Pew Report warned people to be careful about those (11) ___________________ themselves online. About 54 per cent of online daters said they had a date with someone who was (12) ___________________ their profile.

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What do most Americans think about online dating?

2.

How many people think there's nothing wrong with online dating?

3.

How many Americans have used online dating services?

4.

What do some people think online dating is not so useful for?

5.

What do people think online dating stops people doing?

6.

What is Kevin Lewis' job?

7.

Dr Lewis said lots of guys were "unattractive or undesirable" or _____?

8.

Whey do some men have problems getting a date?

9.

What does the 38% in the article refer to?

10.

Who did the report warn people to be careful about?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What do most Americans think about online dating?

6.

What is Kevin Lewis' job?

 

a) it's wrong
b) it's a good way to meet people
c) it's creepy
d) it's trying

 

a) he's a sociologist
b) he's a sociopath
c) he's a socio-linguist
d) he's a socio-biologist

2.

How many people think there's nothing wrong with online dating?

7.

Dr Lewis said guys were "unattractive or undesirable" or ______?

 

a) all 60-year-olds
b) 6,000,000
c) six in ten
d) almost 60%

 

a) crappy
b) groovy
c) creepy
d) crêpes

3.

How many Americans have used online dating services?

8.

Whey do some men have problems getting a date?

 

a) around one or ten per cent
b) around 10,000,000
c) about 10%
d) 44%

 

a) women get a lot of messages
b) they make mistakes online
c) their profile isn't good
d) they are just unlucky in life

4.

What do some people think online dating is not so useful for?

9.

What does the 38% in the article refer to?

 

a) getting married
b) saving money
c) falling in love
d) giving red roses

 

a) the messages women don't answer
b) how many friends are online
c) people who had bad online dates
d) people who know others from their
     online profile

5.

What do people think online dating stops people doing?

10.

Who did the report warn people to be careful about?

 

a) going out
b) settling down
c) getting to know people
d) talking

 

a) sociologists
b) computer geeks
c) liars
d) online daters

ROLE PLAY

Role  A – Online dating

You think online dating is the best way to meet a future partner. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their ways. Also, tell the others which is the worst of these (and why): blind dates, parent-arranged meetings or love at first site.

Role  B – Blind dates

You think blind dates are best way to meet a future partner. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their ways. Also, tell the others which is the worst of these (and why): online dating, parent-arranged meetings or love at first site.

Role  C – Parent-arranged meetings

You think parent-arranged meetings are best way to meet a future partner. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their ways. Also, tell the others which is the worst of these (and why): blind dates, online dating or love at first site.

Role  D – Love at first site

You think love at first site is best way to meet a future partner. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their ways. Also, tell the others which is the worst of these (and why): blind dates, parent-arranged meetings or online dating.

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'online' and 'dating'.

online

 

dating

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • good
  • wrong
  • ten
  • 11
  • 32
  • options
  • newspaper
  • guys
  • men
  • messages
  • 38
  • 54

ONLINE DATING SURVEY

Write five GOOD questions about online dating in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

ONLINE DATING DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the term 'online dating'?

c)

Would you think about online dating?

d)

Is online dating a good way to meet a possible partner?

e)

Do you think everyone will be online dating in the future?

f)

What are the advantages of online dating?

g)

Who does online dating help most?

h)

Is online dating good for marriage?

i)

Is always having "options for people to date" dangerous?

j)

Are more people in love because of online dating?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

What are the dangers of online dating?

c)

Are there any dangers for men?

d)

How do women find out if a guy is "creepy or unattractive or undesirable" before she meets him?

e)

Would you put your photo on an online dating service?

f)

Would you tell (small) lies about yourself on your profile?

g)

If you met someone online, would you tell your friends that?

h)

Is online dating better than "normal" dating?

i)

What would you say to someone you met online who lied on his/her profile?

j)

What questions would you like to ask Dr Kevin Lewis?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

A new report says most Americans (1) ____ online dating is a good way to meet people. Almost 60 per cent of Internet users said there is (2) ____ wrong with trying to find a partner on the Internet. This has changed from ten years ago when the (3) ____ was 44 per cent. The report is from the Pew Research Center. It says around one in ten Americans has used online dating services. It also said 11 per cent of people who started a long-(4) ____  relationship in the past decade met their partner online. However, some people think the Internet does not help (5) ____ marriage. Around 32 per cent of people agreed that "online dating keeps people from settling (6) ____ because they always have options for people to date".

Sociologist Dr Kevin Lewis of the University of California told the USA Today newspaper that women must be (7) ____ with online dates. He said: "For women, there are lots of guys who are just (8) ____ or unattractive or undesirable." He also said men can have problems finding a date: "They can't get a woman to (9) ____ because [women get] so many messages." Dr Lewis also said that 38 per cent of online daters have read an online profile of someone they (10) ____. The Pew Report warned people to be careful about those who (11) ____ lies about themselves online. About 54 per cent of online daters said they had a date with someone who was a lot (12) ____ from their profile.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

thought

(b)

thinking

(c)

think

(d)

thinks

2.

(a)

nothing

(b)

none

(c)

things

(d)

anything

3.

(a)

figure

(b)

numeral

(c)

numbers

(d)

digit

4.

(a)

term

(b)

semester

(c)

length

(d)

partner

5.

(a)

of

(b)

with

(c)

to

(d)

get

6.

(a)

up

(b)

over

(c)

on

(d)

down

7.

(a)

careless

(b)

carefree

(c)

careful

(d)

caring

8.

(a)

creeping

(b)

creep

(c)

crept

(d)

creepy

9.

(a)

respond

(b)

response

(c)

responsible

(d)

responsive

10.

(a)

married

(b)

knew

(c)

hated

(d)

dated

11.

(a)

say

(b)

tell

(c)

show

(d)

be

12.

(a)

difference

(b)

differed

(c)

different

(d)

differs

SPELLING

Paragraph 1

1.

nothing ngwro with trying

2.

the iergfu was 44 per cent

3.

in the past eedadc

4.

the Internet does not help with mgaraier

5.

online dating keeps people from glteitns down

6.

have ptsooin for people to date

Paragraph 2

7.

oitgicoSlso Dr Kevin Lewis

8.

creepy or aativrctentu or undesirable

9.

They can't get a woman to pesndor

10.

women get so many ssgmaese

11.

tell lies about elmsvtseeh online

12.

a lot different from their poflier

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

people to be careful about those who tell lies about themselves online. About 54 per cent of online daters

(    )

help with marriage. Around 32 per cent of people agreed that "online dating keeps people

(    )

in ten Americans has used online dating services. It also said 11 per cent of people who started a long-

(    )

said they had a date with someone who was a lot different from their profile.

(    )

of Internet users said there is nothing wrong with trying to find a partner on the Internet. This has changed

(    )

Sociologist Dr Kevin Lewis of the University of California told the USA Today newspaper that women must

(    )

from settling down because they always have options for people to date".

(    )

term relationship in the past decade met their partner online. However, some people think the Internet does not

(    )

daters have read an online profile of someone they knew. The Pew Report warned

(    )

a woman to respond because [women get] so many messages." Dr Lewis also said that 38 per cent of online

(    )

or undesirable." He also said men can have problems finding a date: "They can't get

1  )

A new report says most Americans think online dating is a good way to meet people. Almost 60 per cent

(    )

be careful with online dates. He said: "For women, there are lots of guys who are just creepy or unattractive

(    )

from ten years ago when the figure was 44 per cent. The report is from the Pew Research Center. It says around one

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

dating     good     meet     Online     a     to     is     way     people.    

2.

trying     to    find    a    partner    There    is    nothing    wrong    with.    

3.

ago     years     ten     from     changed     has     This.    

4.

decade    term    relationship    a    -    in    Started    long    past    the.    

5.

keeps     dating     Online     down     settling     from     people.    

6.

guys     just     There     of     are     lots     who     creepy     are.    

7.

date     a     finding     problems     have     can     Men.    

8.

they     online     knew     profile     of     Read     someone     an.    

9.

about     tell     themselves    careful    who    about    Be    those    lies.    

10.

Someone     a     from     was     different     profile     who    lot    their.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

A new report says most Americans think / thinking online dating is a good way to meet people. Almost 60 per cent of Internet use / users said there is nothing wrong with trying to find a partner on / in the Internet. This has changed from ten years ago when the numeral / figure was 44 per cent. The report is from the Pew Research Center. It says around one into / in ten Americans has used online dating services / service. It also said 11 per cent of people who started / start a long-term relationship in the past / post decade met their partner online. However, some people think the Internet does not help with married / marriage. Around 32 per cent of people agreed that "online dating keeps people from settling up / down because they always have options for people to date".

Sociologist / Sociology Dr Kevin Lewis of the University of California told the USA Today newspaper that women must be carefree / careful with online dates. He said: "For women, there are lots / lot of guys who are just creepy or unattractive or undesirable / undesirability." He also said men can have problems finding / founding a date: "They can't get a woman to respond because [women get] so much / many messages." Dr Lewis also said that 38 per cent of online daters / dates have read an online profile of someone they knew / knowing. The Pew Report warned people to be careful about those who tell lies of / about themselves online. About 54 per cent of online daters said they had a date with someone who was a lot difference / different from their profile.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_ n_w r_p_rt s_ys m_st _m_r_c_ns th_nk _nl_n_ d_t_ng _s _ g__d w_y t_ m__t p__pl_. _lm_st 60 p_r c_nt _f _nt_rn_t _s_rs s__d th_r_ _s n_th_ng wr_ng w_th try_ng t_ f_nd _ p_rtn_r _n th_ _nt_rn_t. Th_s h_s ch_ng_d fr_m t_n y__rs _g_ wh_n th_ f_g_r_ w_s 44 p_r c_nt. Th_ r_p_rt _s fr_m th_ P_w R_s__rch C_nt_r. _t s_ys _r__nd _n_ _n t_n _m_r_c_ns h_s _s_d _nl_n_ d_t_ng s_rv_c_s. _t _ls_ s__d 11 p_r c_nt _f p__pl_ wh_ st_rt_d _ l_ng-t_rm r_l_t__nsh_p _n th_ p_st d_c_d_ m_t th__r p_rtn_r _nl_n_. H_w_v_r, s_m_ p__pl_ th_nk th_ _nt_rn_t d__s n_t h_lp w_th m_rr__g_. _r__nd 32 p_r c_nt _f p__pl_ _gr__d th_t "_nl_n_ d_t_ng k__ps p__pl_ fr_m s_ttl_ng d_wn b_c__s_ th_y _lw_ys h_v_ _pt__ns f_r p__pl_ t_ d_t_".

S_c__l_g_st Dr K_v_n L_w_s _f th_ _n_v_rs_ty _f C_l_f_rn__ t_ld th_ _S_ T_d_y n_wsp_p_r th_t w_m_n m_st b_ c_r_f_l w_th _nl_n_ d_t_s. H_ s__d: "F_r w_m_n, th_r_ _r_ l_ts _f g_ys wh_ _r_ j_st cr__py _r _n_ttr_ct_v_ _r _nd_s_r_bl_." H_ _ls_ s__d m_n c_n h_v_ pr_bl_ms f_nd_ng _ d_t_: "Th_y c_n't g_t _ w_m_n t_ r_sp_nd b_c__s_ [w_m_n g_t] s_ m_ny m_ss_g_s." Dr L_w_s _ls_ s__d th_t 38 p_r c_nt _f _nl_n_ d_t_rs h_v_ r__d _n _nl_n_ pr_f_l_ _f s_m__n_ th_y kn_w. Th_ P_w R_p_rt w_rn_d p__pl_ t_ b_ c_r_f_l _b__t th_s_ wh_ t_ll l__s _b__t th_ms_lv_s _nl_n_. _b__t 54 p_r c_nt _f _nl_n_ d_t_rs s__d th_y h_d _ d_t_ w_th s_m__n_ wh_ w_s _ l_t d_ff_r_nt fr_m th__r pr_f_l_.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

a new report says most americans think online dating is a good way to meet people almost 60 per cent of internet users said there is nothing wrong with trying to find a partner on the internet this has changed from ten years ago when the figure was 44 per cent the report is from the pew research center it says around one in ten americans has used online dating services it also said 11 per cent of people who started a long-term relationship in the past decade met their partner online however some people think the internet does not help with marriage around 32 per cent of people agreed that "online dating keeps people from settling down because they always have options for people to date"

sociologist dr kevin lewis of the university of california told the usa today newspaper that women must be careful with online dates he said "for women there are lots of guys who are just creepy or unattractive or undesirable" he also said men can have problems finding a date "they can't get a woman to respond because [women get] so many messages" dr lewis also said that 38 per cent of online daters have read an online profile of someone they knew the pew report warned people to be careful about those who tell lies about themselves online about 54 per cent of online daters said they had a date with someone who was a lot different from their profile

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

AnewreportsaysmostAmericansthinkonlinedatingisagoodwaytome
etpeople.Almost60percentofInternetuserssaidthereisnothingwron
gwithtryingtofindapartnerontheInternet.Thishaschangedfromteny
earsagowhenthefigurewas44percent.ThereportisfromthePewRese
archCenter.ItsaysaroundoneintenAmericanshasusedonlinedatings
ervices.Italsosaid11percentofpeoplewhostartedalong-termrel
ationshipinthepastdecademettheirpartneronline.However,somepe
oplethinktheInternetdoesnothelpwithmarriage.Around32percento
fpeopleagreedthat"onlinedatingkeepspeoplefromsettlingdownbec
ausetheyalwayshaveoptionsforpeopletodate".SociologistDrKevinL
ewisoftheUniversityofCaliforniatoldtheUSATodaynewspaperthatw
omenmustbecarefulwithonlinedates.Hesaid:"Forwomen,therearel
otsofguyswhoarejustcreepyorunattractiveorundesirable."Healsos
aidmencanhaveproblemsfindingadate:"Theycan'tgetawomantores
pondbecause[womenget]somanymessages."DrLewisalsosaidthat
38percentofonlinedatershavereadanonlineprofileofsomeonetheyk
new.ThePewReportwarnedpeopletobecarefulaboutthosewhotelllie
saboutthemselvesonline.About54percentofonlinedaterssaidtheyh
adadatewithsomeonewhowasalotdifferentfromtheirprofile.

FREE WRITING

Write about online dating for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Compare and contrast online dating with normal dating.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about online dating. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. DATING: Make a poster about dating. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. ONLINE DATING: Write a magazine article about online dating. Include imaginary interviews with people who are for and against it.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to a relationships expert. Ask him/her three questions about online dating. Give him/her three of your opinions on it. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

T

d

F

e

T

f

T

g

F

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

way

a.

method

2

wrong

b.

bad

3.

figure

c.

number

4.

started

d.

began

5.

options

e.

choices

6.

careful

f.

cautious

7.

creepy

g.

weird

8.

respond

h.

reply

9.

warned

i.

cautioned

10.

profile

j.

description

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

It's a good way to meet people

2.

Almost 60%

3.

Around one in ten

4.

Marriage

5.

Settling down

6.

He's a sociologist

7.

Creepy

8.

Women do not reply because they get so many messages

9.

People who know someone from reading their profile

10.

Liars

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

d

3.

c

4.

a

5.

b

6.

a

7.

c

8.

a

9.

d

10.

c

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy