The Reading / Listening - Level 6

The songs young people listen to could be encouraging them to drink more alcohol. This is the conclusion of a study into the extent to which lyrics contain references to drinking. Researchers from the John Moores University in Liverpool, England assert that public health warnings on liquor may be of diminishing value because of the prevalence of terms surrounding alcohol in pop songs. The study found that one in five songs in the UK music charts contains references to intoxicating beverages. This figure is double that from a decade ago. They also found that songs from 1981 contained relatively few references to alcohol. John Moores attributed some of the rise to an influx of US-imported songs.



Researchers said the exposure of young people to alcohol in the media is "a major concern". Professor Karen Hughes warned that references to alcohol are a "form of advertising and marketing for alcoholic products." She said: "Public health concerns are already focused on the impacts of alcohol advertising on the drinking behaviours of young people, yet the growing reference to alcohol in popular music could mean that positive, alcohol-promoting messages are reaching much larger audiences." Dr Hughes added: "Health and other professionals should be vigilant to ensure that popular music does not become a medium for reinforcing and extending cultures of intoxication and alcohol-related harm."

Try the same news story at these easier levels:

    Level 4  or  Level 5

Sources
  • http://www.telegraph.co.uk/culture/music/10346297/One-in-five-UK-top-ten-songs-have-alcohol-related-lyrics-study-finds.html
  • http://www.sciencedaily.com/releases/2013/09/130930101844.htm


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. MUSIC AND ALCOHOL: Students walk around the class and talk to other students about music and alcohol. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

alcohol / lyrics / public health warnings / references / music charts / intoxicating / major concern / marketing / positive message / professionals / alcohol-related harm

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. LYRICS: What is acceptable and unacceptable? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

Lyrics about…

Acceptable

Unacceptable

alcohol

 

 

drugs

 

 

sex

 

 

violence

 

 

religion

 

 

race

 

 

4. SONGS: Students A strongly believe there is nothing wrong with mentioning alcohol in pop songs; Students B strongly believe there's a lot wrong.  Change partners again and talk about your conversations.



MY e-BOOK
See a sample

5. MUSIC: Rank these and share your rankings with your partner. Put the best at the top. Change partners often and share your rankings.

  • rap

  • folk

  • rock

  • soul

  • jazz

  • blues

  • heavy metal

  • techno

6. POP MUSIC: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "pop music". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.

 



BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Young people may be drinking more alcohol because of pop songs.

T / F

b.

Pop songs lessen the impact of public health warnings about alcohol.

T / F

c.

Around 10 per cent of songs in Britain's music charts mention alcohol.

T / F

d.

There were more references to alcohol in songs from 1981.

T / F

e.

A professor said songs can advertising and marketing tools for alcohol.

T / F

f.

The professor said songs give alcohol a positive image.

T / F

g.

The professor said the drinks industry should be more vigilant.

T / F

h.

The professor said songs do well to limit alcohol-related harm.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

encouraging

a.

strengthening

2.

conclusion

b.

words

3.

lyrics

c.

watchful

4.

prevalence

d.

markets

5.

influx

e.

coaxing

6.

impacts

f.

drunkenness

7.

audiences

g.

opinion

8.

vigilant

h.

flood

9.

reinforcing

i.

influences

10.

intoxication

j.

commonness

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

the extent to which lyrics

a.

young people to alcohol

2.

the prevalence of terms

b.

larger audiences

3.

intoxicating

c.

relatively few references

4.

songs from 1981 contained

d.

contain references to drinking

5.

an influx

e.

related harm

6.

the exposure of

f.

surrounding alcohol

7.

a form of advertising

g.

of US-imported songs

8.

the drinking behaviours

h.

and marketing

9.

reaching much

i.

beverages

10.

intoxication and alcohol-

j.

of young people

GAP FILL

The songs young people listen to could be (1) ____________ them to drink more alcohol. This is the conclusion of a study into the extent to which (2) ____________ contain references to drinking. Researchers from the John Moores University in Liverpool, England (3) ____________ that public health warnings on liquor may be of (4) ____________ value because of the (5) ____________ of terms surrounding alcohol in pop songs. The study found that one in five songs in the UK music charts contains references to (6) ____________ beverages. This figure is double that from a decade ago. They also found that songs from 1981 contained (7) ____________ few references to alcohol. John Moores attributed some of the rise to an (8) ____________ of US-imported songs.

 

 

intoxicating
diminishing
lyrics
influx
encouraging
relatively
prevalence
assert

Researchers said the (9) ____________ of young people to alcohol in the media is "a (10) ____________ concern". Professor Karen Hughes warned that references to alcohol are a "(11) ____________ of advertising and marketing for alcoholic products." She said: "Public health concerns are already focused on the impacts of alcohol advertising on the drinking behaviours of young people, yet the (12) ____________ reference to alcohol in popular music could mean that positive, alcohol-promoting (13) ____________ are reaching much larger (14) ____________." Dr Hughes added: "Health and other professionals should be (15) ____________ to ensure that popular music does not become a medium for reinforcing and extending cultures of intoxication and alcohol-related (16) ____________."

 

growing
vigilant
major
audiences
form
exposure
harm
messages





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

This is the conclusion of a study into the extent to which lyrics contain ______

 

a.  referenced to drinking
b.  references for drinking
c.  references to drinking
d.  references to drink in

2)

warnings on liquor may be of diminishing value because of the ______

 

a.  prevalence of teams
b.  prevalence of turns
c.  prevalence of terns
d.  prevalence of terms

3)

one in five songs in the UK music charts contains references to ______

 

a.  intoxication beverages
b.  intoxicating beverages
c.  intoxicants in beverages
d.  intoxicate in beverages

4)

They also found that songs from 1981 contained ______

 

a.  relatively few references
b.  negatively few references
c.  relativity few references
d.  relating few references

5)

John Moores attributed some of the rise ______ US-imported songs

 

a.  too an influx of
b.  to the influx of
c.  to an influx of
d.  to an influx for

6)

Researchers said the exposure of young people to alcohol in the media is "______"

 

a.  a majorly concern
b.  a major concern
c.  a majored concern
d.  a majors concern

7)

a form of advertising and marketing for ______

 

a.  alcoholic products
b.  alcoholic products
c.  alcoholic products
d.  alcoholic products

8)

positive, alcohol-promoting messages are reaching ______

 

a.  much larger audience
b.  much larger auditoriums
c.  much larger auditors
d.  much larger audiences

9)

Health and other professionals ______

 

a.  should be vigilantes
b.  should be vigilance
c.  should be vigilant
d.  should be vigil ants

10)

extending cultures of intoxication and ______

 

a.  alcohol-related harms
b.  alcohol-related harmed
c.  alcohol-related harm
d.  alcohol-related harmful

LISTENING – Listen and fill in the gaps

The songs young people listen to could (1) ___________________ to drink more alcohol. This is the conclusion of a study (2) ___________________ to which lyrics contain references to drinking. Researchers from the John Moores University in Liverpool, England (3) ___________________ health warnings on liquor may (4) ___________________ value because of the prevalence of terms surrounding alcohol in pop songs. The study found that one in five songs in the UK music charts contains references to intoxicating beverages. This figure is (5) ___________________ a decade ago. They also found that songs from 1981 contained relatively few references to alcohol. John Moores attributed some of the (6) ___________________ of US-imported songs.

Researchers said (7) ___________________ young people to alcohol in the media is "a major concern". Professor Karen Hughes warned that references to alcohol are a "form of advertising and marketing for alcoholic products." She said: "Public health concerns are already (8) ___________________ of alcohol advertising on the drinking (9) ___________________ people, yet the growing reference to alcohol in popular music could mean that positive, alcohol-promoting messages are reaching (10) ___________________." Dr Hughes added: "Health and other professionals (11) ___________________ to ensure that popular music does not become a medium for reinforcing and extending (12) ___________________ and alcohol-related harm."

 

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

Who might be drinking more because of pop music lyrics?

2.

What contains references to alcohol?

3.

What is getting weaker because of mentions of alcohol in pop songs?

4.

How many more references to alcohol are there today than there were 10 years ago?

5.

What is partly to blame for the rise in songs mentioning alcohol?

6.

What is mentioned as being "a major concern"?

7.

What did a professor warn references to alcohol in songs were?

8.

What might alcohol-promoting messages be reaching?

9.

What should health professionals be?

10.

What cultures did Dr Hughes say should not be strengthened?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

Who might be drinking more because of pop music lyrics?

6.

What is mentioned as being "a major concern"?

 

a) songwriters
b) radio presenters
c) musicians
d) young people

 

a) children under 13 drinking
b) beer companies paying rock stars
c) young people hearing about alcohol
d) alcohol content in wines and spirits

2.

What contains references to alcohol?

7.

What did a professor warn references to alcohol in songs were?

 

a) advertising
b) song lyrics
c) studies
d) liquor

 

a) advertising
b) evil
c) subliminal
d) non-poetic

3.

What is getting weaker because of mentions of alcohol in pop songs?

8.

What might alcohol-promoting messages be reaching?

 

a) music
b) intoxicating beverages
c) advertising
d) public health warnings

 

a) elementary school children
b) non-drinkers
c) wider audiences
d) its limit

4.

How many more references to alcohol are there today than there were 10 years ago?

9.

What should health professionals be?

 

a) there are actually fewer
b) 50%
c) double
d) 38 million

 

a) professional
b) vigilant
c) busy
d) teetotal (non-drinking)

5.

What is partly to blame for the rise in songs mentioning alcohol?

10.

What cultures did Dr Hughes say should not be strengthened?

 

a) beer companies
b) radio stations
c) advertisers
d) American music

 

a) intoxication
b) football fans
c) teetotal (non-drinking) ones
d) ones at high altitudes

ROLE PLAY

Role  A – Alcohol

You think songs about alcohol are the worst for young people. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their songs. Also, tell the others which is the next worse of these (and why): drugs, sex or xenophobia.

Role  B – Drugs

You think songs about drugs are the worst for young people. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their songs. Also, tell the others which is the next worse of these (and why): alcohol, sex or xenophobia.

Role  C – Sex

You think songs about sex are the worst for young people. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their songs. Also, tell the others which is the next worse of these (and why): drugs, alcohol or xenophobia.

Role  D – Xenophobia

You think songs about xenophobia are the worst for young people. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their songs. Also, tell the others which is the next worse of these (and why): drugs, sex or alcohol.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'pop' and 'song'.

pop

song

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • conclusion
  • assert
  • five
  • double
  • 1981
  • rise
  • media
  • form
  • focused
  • growing
  • vigilant
  • harm

MUSIC AND ALCOHOL SURVEY

Write five GOOD questions about music and alcohol in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

MUSIC AND ALCOHOL DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'alcohol'?

c)

How dangerous a drug is alcohol?

d)

Haven't singers always sung about alcohol?

e)

Should singers be more responsible about their lyrics?

f)

How can governments limit the effect of these songs on young people?

g)

Do public health warnings about alcohol work?

h)

Is one in five songs a lot?

i)

Should songs have ratings on them like movies do?

j)

Should songwriters write more about love and peace?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

How much does music influence young people's behaviour?

c)

What problems does alcohol cause in your society?

d)

How would the world be different if alcohol was banned?

e)

Do you think alcohol companies will start paying singers to mention their products?

f)

What responsibility do pop singers have to be positive role models?

g)

How can society ensure pop music does not spread a positive message about alcohol?

h)

Is alcohol the worst subject matter of pop songs?

i)

Are people over-reacting to studies like the one in the article?

j)

What questions would you like to ask Dr Hughes?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

---------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

The songs young people listen to could be (1) ____ them to drink more alcohol. This is the conclusion of a study into the extent to which (2) ____ contain references to drinking. Researchers from the John Moores University in Liverpool, England assert that public health warnings on (3) ____ may be of diminishing value because of the prevalence of terms surrounding alcohol in pop songs. The study found that one in five songs in the UK music charts contains references (4) ____ intoxicating beverages. This figure is double (5) ____ from a decade ago. They also found that songs from 1981 contained relatively few references to alcohol. John Moores attributed some of the rise (6) ____ an influx of US-imported songs.

Researchers said the (7) ____ of young people to alcohol in the media is "a major concern". Professor Karen Hughes warned that references to alcohol are a "form of advertising and marketing for alcoholic products." She said: "Public health concerns are already focused (8) ____ the impacts of alcohol advertising on the drinking behaviours of young people, (9) ____ the growing reference to alcohol in popular music could mean that positive, alcohol-promoting messages are reaching much larger (10) ____." Dr Hughes added: "Health and other professionals should be (11) ____ to ensure that popular music does not become a medium for reinforcing and extending cultures of intoxication and alcohol-related (12) ____."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

encouraging

(b)

encourages

(c)

encouraged

(d)

encouragement

2.

(a)

lyricist

(b)

lyrical

(c)

lyrics

(d)

lyric

3.

(a)

lacquer

(b)

liquorish

(c)

liqour

(d)

liquids

4.

(a)

by

(b)

at

(c)

for

(d)

to

5.

(a)

them

(b)

this

(c)

that

(d)

though

6.

(a)

for

(b)

to

(c)

at

(d)

by

7.

(a)

drunkenness

(b)

exposure

(c)

references

(d)

drinking

8.

(a)

in

(b)

on

(c)

at

(d)

to

9.

(a)

so

(b)

regardless

(c)

yet

(d)

even though

10.

(a)

bars

(b)

industries

(c)

songs

(d)

audiences

11.

(a)

vigilance

(b)

vigilantes

(c)

virulent

(d)

vigilant

12.

(a)

wickedness

(b)

injure

(c)

mischief

(d)

harm

SPELLING

Paragraph 1

1.

neiaconurgg them to drink more

2.

ilcrsy contain references to drinking

3.

public health warnings on oiqlur

4.

the vlncpaeree of terms

5.

intoxicating eaeresgvb

6.

elarlevtiy few

Paragraph 2

7.

the esxroepu of young people

8.

health rccnneso

9.

fdecous on the impacts

10.

much larger anescdeui

11.

professionals should be iianvtgl

12.

a medium for inrcgfrnieo and extending

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

alcohol-promoting messages are reaching much larger audiences." Dr Hughes added: "Health and other

(    )

of a study into the extent to which lyrics contain references to drinking. Researchers

(    )

for reinforcing and extending cultures of intoxication and alcohol-related harm."

(    )

from the John Moores University in Liverpool, England assert that public health warnings on liquor may be

(    )

that from a decade ago. They also found that songs from 1981 contained relatively few

(    )

of diminishing value because of the prevalence of terms surrounding alcohol in pop songs. The study found that one

(    )

professionals should be vigilant to ensure that popular music does not become a medium

1  )

The songs young people listen to could be encouraging them to drink more alcohol. This is the conclusion

(    )

references to alcohol. John Moores attributed some of the rise to an influx of US-imported songs.

(    )

behaviours of young people, yet the growing reference to alcohol in popular music could mean that positive,

(    )

Researchers said the exposure of young people to alcohol in the media is "a major concern". Professor Karen Hughes warned

(    )

"Public health concerns are already focused on the impacts of alcohol advertising on the drinking

(    )

that references to alcohol are a "form of advertising and marketing for alcoholic products." She said:

(    )

in five songs in the UK music charts contains references to intoxicating beverages. This figure is double

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

contain    drinking    extent    lyrics    to   The    which   references    to.    

2.

diminishing     on     of     Warnings     be     may     value     liquor.    

3.

terms   in    of   alcohol   songs    prevalence    surrounding   pop   The.

4.

double     a     is     from     ago     figure     that     decade     This.    

5.

from     Songs     references     few     relatively     contained     1981.    

6.

people    to    alcohol   in    the    media   The    exposure    of    young.   

7.

on     Focused     advertising     alcohol     of     impacts     the.    

8.

The     in     growing     popular     reference     music     to     alcohol.    

9.

should     professionals     other     and     Health     vigilant     be.    

10.

-     of     related     intoxication     harm     and     alcohol     Cultures.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

The songs young people listen to could be encouragement / encouraging them to drink more alcohol. This is the conclusion of a study onto / into the extent to which lyrics / lyricists contain references to drinking. Researchers from the John Moores University in Liverpool, England assent / assert that public health warnings on liquor / liquorice may be of diminishing value because of the prevalence / prevalent of terms surrounding alcohol in pop songs. The study found that one in five songs in the UK music charters / charts contains references to intoxicating / intoxicated beverages. This figure is double that / this from a decade ago. They also found that songs from 1981 contained relatively few references to alcohol. John Moores contributed / attributed some of the rise to an influx of US-imported songs.

Researchers said the exposure / exposition of young people to alcohol in the media is "a major concern". Professor Karen Hughes warned that references to alcohol are a "form of advertising and marketing for alcoholic produce / products." She said: "Public health concerns are already focused on the impacts / impasse of alcohol advertising on the drinking behaviours of young people, still / yet the growing reference to alcohol in popular music could mean that positive, alcohol-promoting / alcohol-promoting messages are reaching much larger audience / audiences." Dr Hughes added: "Health and other / another professionals should be vigilantes / vigilant to ensure that popular music does not become a small / medium for reinforcing and extending cultures of intoxication and alcohol-related harm / harms."

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

Th_ s_ngs y__ng p__pl_ l_st_n t_ c__ld b_ _nc__r_g_ng th_m t_ dr_nk m_r_ _lc_h_l. Th_s _s th_ c_ncl_s__n _f _ st_dy _nt_ th_ _xt_nt t_ wh_ch lyr_cs c_nt__n r_f_r_nc_s t_ dr_nk_ng. R_s__rch_rs fr_m th_ J_hn M__r_s _n_v_rs_ty _n L_v_rp__l, _ngl_nd _ss_rt th_t p_bl_c h__lth w_rn_ngs _n l_q__r m_y b_ _f d_m_n_sh_ng v_l__ b_c__s_ _f th_ pr_v_l_nc_ _f t_rms s_rr__nd_ng _lc_h_l _n p_p s_ngs. Th_ st_dy f__nd th_t _n_ _n f_v_ s_ngs _n th_ _K m_s_c ch_rts c_nt__ns r_f_r_nc_s t_ _nt_x_c_t_ng b_v_r_g_s. Th_s f_g_r_ _s d__bl_ th_t fr_m _ d_c_d_ _g_. Th_y _ls_ f__nd th_t s_ngs fr_m 1981 c_nt__n_d r_l_t_v_ly f_w r_f_r_nc_s t_ _lc_h_l. J_hn M__r_s _ttr_b_t_d s_m_ _f th_ r_s_ t_ _n _nfl_x _f _S-_mp_rt_d s_ngs.

R_s__rch_rs s__d th_ _xp_s_r_ _f y__ng p__pl_ t_ _lc_h_l _n th_ m_d__ _s "_ m_j_r c_nc_rn". Pr_f_ss_r K_r_n H_gh_s w_rn_d th_t r_f_r_nc_s t_ _lc_h_l _r_ _ "f_rm _f _dv_rt_s_ng _nd m_rk_t_ng f_r _lc_h_l_c pr_d_cts." Sh_ s__d: "P_bl_c h__lth c_nc_rns _r_ _lr__dy f_c_s_d _n th_ _mp_cts _f _lc_h_l _dv_rt_s_ng _n th_ dr_nk_ng b_h_v___rs _f y__ng p__pl_, y_t th_ gr_w_ng r_f_r_nc_ t_ _lc_h_l _n p_p_l_r m_s_c c__ld m__n th_t p_s_t_v_, _lc_h_l-pr_m_t_ng m_ss_g_s _r_ r__ch_ng m_ch l_rg_r __d__nc_s." Dr H_gh_s _dd_d: "H__lth _nd _th_r pr_f_ss__n_ls sh__ld b_ v_g_l_nt t_ _ns_r_ th_t p_p_l_r m_s_c d__s n_t b_c_m_ _ m_d__m f_r r__nf_rc_ng _nd _xt_nd_ng c_lt_r_s _f _nt_x_c_t__n _nd _lc_h_l-r_l_t_d h_rm."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

the songs young people listen to could be encouraging them to drink more alcohol. this is the conclusion of a study into the extent to which lyrics contain references to drinking. researchers from the john moores university in liverpool, england assert that public health warnings on liquor may be of diminishing value because of the prevalence of terms surrounding alcohol in pop songs. the study found that one in five songs in the uk music charts contains references to intoxicating beverages. this figure is double that from a decade ago. they also found that songs from 1981 contained relatively few references to alcohol. john moores attributed some of the rise to an influx of us-imported songs.

researchers said the exposure of young people to alcohol in the media is "a major concern". professor karen hughes warned that references to alcohol are a "form of advertising and marketing for alcoholic products." she said: "public health concerns are already focused on the impacts of alcohol advertising on the drinking behaviours of young people, yet the growing reference to alcohol in popular music could mean that positive, alcohol-promoting messages are reaching much larger audiences." dr hughes added: "health and other professionals should be vigilant to ensure that popular music does not become a medium for reinforcing and extending cultures of intoxication and alcohol-related harm."

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Thesongsyoungpeoplelistentocouldbeencouragingthemtodrinkmorealcohol.T
hisistheconclusionofastudyintotheextenttowhichlyricscontainreferencestodri
nking.ResearchersfromtheJohnMooresUniversityinLiverpool,Englandassertth
atpublichealthwarningsonliquormaybeofdiminishingvaluebecauseofthepreval
enceoftermssurroundingalcoholinpopsongs.Thestudyfoundthatoneinfivesong
sintheUKmusicchartscontainsreferencestointoxicatingbeverages.Thisfigureis
doublethatfromadecadeago.Theyalsofoundthatsongsfrom1981containedrelat
ivelyfewreferencestoalcohol.JohnMooresattributedsomeoftherisetoaninfluxof
US-importedsongs.Researcherssaidtheexposureofyoungpeopletoalcoholint
hemediais"amajorconcern".ProfessorKarenHugheswarnedthatreferencestoal
coholarea"formofadvertisingandmarketingforalcoholicproducts."Shesaid:"Pu
blichealthconcernsarealreadyfocusedontheimpactsofalcoholadvertisingonthe
drinkingbehavioursofyoungpeople,yetthegrowingreferencetoalcoholinpopula
rmusiccouldmeanthatpositive,alcohol-promotingmessagesarereachingm
uchlargeraudiences."DrHughesadded:"Healthandotherprofessionalsshouldbe
vigilanttoensurethatpopularmusicdoesnotbecomeamediumforreinforcingand
extendingculturesofintoxicationandalcohol-relatedharm."





FREE WRITING

Write about music and alcohol for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Songs that contain references to alcohol and other drugs should not be played on radios or television.   Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about the relationship between music and alcohol. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. MUSIC AND ALCOHOL: Make a poster about music and alcohol. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. ALCOHOL ADVERTISING: Write a magazine article about alcohol advertising. Include imaginary interviews with people who are for and against it.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to a record industry boss. Ask him/her three questions about mentioning alcohol in songs. Give him/her three of your opinions on this. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

T

b

T

c

F

d

F

e

T

f

T

g

F

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

encouraging

a.

coaxing

2.

conclusion

b.

opinion

3.

lyrics

c.

words

4.

prevalence

d.

commonness

5.

influx

e.

flood

6.

impacts

f.

influences

7.

audiences

g.

markets

8.

vigilant

h.

watchful

9.

reinforcing

i.

strengthening

10.

intoxication

j.

drunkenness

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Young people

2.

Song lyrics

3.

Public health warnings about alcohol

4.

Double the number

5.

An increase in US-imported songs

6.

The exposure of young people to alcohol in the media

7.

Advertising and marketing for alcoholic products

8.

Larger audiences

9.

Vigilant

10.

Intoxication

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

d

2.

b

3.

d

4.

c

5.

d

6.

c

7.

a

8.

c

9.

b

10.

a

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You