The
1,000 IDEAS
e-Book

Breaking News English

HOME  |   DONATE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
 

 

E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

Follow this site on Facebook.

 

000's more free lessons.

   

 


 
 
40+ activities
 PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI
    lesson    (PDF)

* MP3 (British)

* MP3 (North American)

* MP3 (20 questions)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Reading
    (100 - 300 wpm)

* Text jumble 15

* Text jumble 24

* No spaces

* Sentence jumble

* QUIZ 

* Grammar gap-fill

* Articles gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Missing letters

* Initials only

* No letters

* Fill-in-the-blank

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

Europe worried about U.S. spying (13th June, 2013)

The European Union (EU) is worried about a top-secret American surveillance program that has spied on its citizens. "Surveillance" means looking at the daily actions of spies and criminals. EU officials are angry that the program (called PRISM) spied on normal EU citizens. The company that operates PRISM accessed millions of e-mails and personal data from Google, Facebook, Apple and other e-mail providers. EU spokesman Tonio Borg said the EU wants the USA to promise it will respect the rights of European citizens. He said the USA must not look at the personal information of Europeans. He is angry because US laws say PRSIM cannot spy on Americans, unless they are possible terrorists.


 

PRISM has the power to get the emails and phone records of non-US nationals. It can also tap into voice chat, videos and social networking details. A reporter from Britain's "The Guardian" newspaper said PRISM workers could access anyone's emails or phone calls at any time. Dutch lawmaker Sophia Veld said: "500 million Europeans were shocked to find a foreign nation has access to every intimate detail of their private lives." A former CIA worker, Edward Snowden, 29, leaked secret documents about the surveillance program to "The Guardian" last week. Mr Snowden is currently in hiding in Hong Kong. The USA says he has broken the law. Moscow has said Snowden may be able to live safely in Russia.

Source:
http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-22857062
http://www.neurope.eu/article/meps-show-anger-prism
http://en.wikipedia.org/wiki/PRISM_%28surveillance_program%29


 
 

WARM-UPS


 

1. SPYING: Students walk around the class and talk to other students about spying. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

worried / top-secret / spied / citizens / promise / personal information / terrorists / phone records / voice chat / social networking / private lives / leaked / in hiding

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. TOP SECRET: What is top secret for you? Complete this table and share what you wrote with your partner(s). Change partners often.

 

Secret?/ why?

Who would you tell?

Who wouldn't you tell?

Age

 

 

 

Weight

 

 

 

Salary

 

 

 

Mail password

 

 

 

Bank PIN

 

 

 

A big secret

 

 

 

4. SPYING: Students A strongly believe spying is very good; Students B strongly believe spying is very bad.  Change partners again and talk about your conversations.

5. MOST SECRET: Rank these and share your rankings with your partner. Put the most secret at the top. Change partners often and share your rankings.

  • Your date of birth
  • Your weight
  • Your e–mail password
  • Your ban cash card PIN
  • Your telephone number
  • Your salary
  • Your address
  • Your medical records

6. E-MAIL: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'e-mail'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.


 
 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

The USA has been spying on the leaders of European countries.

T / F

b.

The USA used a surveillance program called PRIMS.

T / F

c.

A company tapped into e-mails from Google and Facebook accounts.

T / F

d.

U.S. law says the program cannot access the e-mails of Americans.

T / F

e.

The spying program cannot access voice chat or people's videos.

T / F

f.

The spies could look at anyone's e-mail whenever they wanted.

T / F

g.

A current CIA worker told a U.K. newspaper about the spying program.

T / F

h.

The worker is now in hiding somewhere in Hong Kong.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

worried

a.

journalist

2

surveillance

b.

guarantee

3.

daily

c.

potential

4.

promise

d.

spying

5.

possible

e.

released

6.

power

f.

concerned

7.

reporter

g.

private

8.

intimate

h.

presently

9.

leaked

i.

everyday

10.

currently

j.

ability

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

a top-secret American

a.

into voice chat

2

looking at the daily

b.

European citizens

3.

personal

c.

terrorists

4.

respect the rights of

d.

of their private lives

5.

possible

e.

surveillance program

6.

tap

f.

hiding in Hong Kong

7.

every intimate detail

g.

the law

8.

leaked secret

h.

actions of spies

9.

Mr Snowden is currently in

i.

documents

10.

he has broken

j.

data

GAP FILL

The European Union (EU) is worried about a (1) ____________-secret American surveillance program that has (2) ____________ on its citizens. "Surveillance" means looking at the (3) ____________ actions of spies and criminals. EU officials are angry that the program (called PRISM) spied on normal EU citizens. The company that (4) ____________ PRISM accessed millions of e-mails and personal data from Google, Facebook, Apple and other e-mail (5) ____________. EU spokesman Tonio Borg said the EU wants the USA to promise it will (6) ____________ the rights of European citizens. He said the USA must not look at the (7) ____________ information of Europeans. He is angry because US laws say PRSIM cannot spy on Americans, unless they are possible (8) ____________.

 

 

respect
operates
personal
spied
providers
terrorists
top
daily

PRISM has the (9) ____________ to get the emails and phone records of non-US nationals. It can also (10) ____________ into voice chat, videos and social networking details. A reporter from Britain's "The Guardian" newspaper said PRISM workers could  (11) ____________ anyone's emails or phone calls at any time. Dutch lawmaker Sophia Veld said: "500 million Europeans were (12) ____________ to find a foreign nation has access to every intimate (13) ____________ of their private lives." A former CIA worker, Edward Snowden, 29, (14) ____________ secret documents about the surveillance program to "The Guardian" last week. Mr Snowden is currently in (15) ____________ in Hong Kong. The USA says he has (16) ____________ the law. Moscow has said Snowden may be able to live safely in Russia.

 

shocked
hiding
access
broken
power
detail
tap
leaked

LISTENING – Guess the answers. Listen to check

1)

a top-secret American surveillance program that has ______

 

a.  spied on its city zones
b.  spied on its sitting zones
c.  spied on its citizens
d.  spied on its site e-zones

2)

"Surveillance" means looking at the daily actions of ______

 

a.  spies and criminal
b.  spies and criminals
c.  spies and criminalise
d.  spies and crime annals

3)

The company that operates PRISM accessed millions of e-mails ______

 

a.  and personal data
b.  and personal day two
c.  and personal datum
d.  and personal dater

4)

He said the USA must not look at the personal ______

 

a.  information of Europeans
b.  information for Europeans
c.  information at Europeans
d.  information from Europeans

5)

US laws say PRSIM cannot spy on Americans, unless they ______

 

a.  are possibly terrorists
b.  are posse-ball terrorists
c.  are possibility terrorists
d.  are possible terrorists

6)

PRISM has the power to get the emails and phone records ______

 

a.  of nine US nationals
b.  of non-US nationals
c.  of none-US nationals
d.  of noon-US nationals

7)

It can also tap into voice chat, videos and ______

 

a.  social networker details
b.  social network king details
c.  social net working details
d.  social networking details

8)

PRISM workers could access anyone's emails or phone ______

 

a.  calls at many time
b.  calls at any time
c.  calls at all time
d.  calls at every time

9)

shocked to find a foreign nation has access to every intimate detail ______

 

a.  of their private lives
b.  of their private live
c.  of their private lies
d.  of their private liars

10)

A former CIA worker, Edward Snowden, 29, ______

 

a.  leaked secreted documents
b.  leaked secret documents
c.  leaked secretive documents
d.  leaked secrets documents

LISTENING – Listen and fill in the gaps

The European Union (EU) is (1) __________________________ American surveillance program that has spied on its citizens. "Surveillance" means looking (2) __________________________ and criminals. EU officials are angry that the program (called PRISM) spied on normal EU citizens. The company that operates PRISM (3) __________________________ and personal data from Google, Facebook, Apple and other e-mail providers. EU spokesman Tonio Borg said the EU wants the USA (4) __________________ the rights of European citizens. He said the USA must not look at the (5) __________________________ Europeans. He is angry because US laws say PRSIM (6) __________________________, unless they are possible terrorists.

PRISM has the (7) __________________________ and phone records of non-US nationals. It can also tap into voice chat, videos and social networking details. A reporter from Britain's "The Guardian" newspaper said PRISM (8) __________________________ emails or phone calls at any time. Dutch lawmaker Sophia Veld said: "500 million Europeans were shocked to find a foreign nation has (9) __________________________ detail of their private lives." A former CIA worker, Edward Snowden, 29, (10) __________________________ about the surveillance program to "The Guardian" last week. Mr Snowden (11) _________________________ Hong Kong. The USA says he has broken the law. Moscow has said Snowden (12) __________________________ in Russia.

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

How much of a secret was the PRISM surveillance system?

2.

How often does the article say surveillance happens?

3.

What three e-mail providers are in this article?

4.

What does the EU want the US to promise?

5.

Which Americans can PRISM spy on?

6.

What can PRISM do to voice chat?

7.

How many people in Europe were shocked?

8.

Where did Edward Snowden used to work?

9.

What is Edward Snowden doing in Hong Kong?

10.

Where might Edward Snowden be able to live safely?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

How much of a secret was the PRISM surveillance system?

6.

What can PRISM do to voice chat?

 

a) the biggest in the world
b) not much of a secret
c) it was just a joke
d) top secret

 

a) eat into it
b) tap into it
c) buy into it
d) jump into it

2.

How often does the article say surveillance happens?

7.

How many people in Europe were shocked?

 

a) every hour
b) every day
c) every week
d) twice a month on a Wednesday

 

a) not one
b) 500,000
c) 5,000,000
d) 500,000,000

3.

What three e-mail providers are in this article?

8.

Where did Edward Snowden used to work?

 

a) Google, Facebook, MSN
b) Google, Yahoo, Apple
c) Google, Facebook, Apple
d) Yahoo, Facebook, MSN

 

a) the CIA
b) the FBI
c) the KGB
d) MI5

4.

What does the EU want the US to promise?

9.

What is Edward Snowden doing in Hong Kong?

 

a) to respect the rights of Europeans
b) to behave
c) to give them e-mail account details
d) to pay money

 

a) meeting government leaders
b) searching for missing e-mails
c) hiding
d) he's on holiday there

5.

Which Americans can PRISM spy on?

10.

Where might Edward Snowden be able to live safely?

 

a) ones in government
b) CIA agents
c) suspected terrorists
d) PRISM workers

 

a) Hong Kong
b) Russia
c) Europe
d) Ecuador

ROLE PLAY

Role  A – Age

You think your age is the biggest thing to keep a secret. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their thing. Also, tell the others which is the worst of these (and why): address, salary or e-mail password.

Role  B – Address

You think your address is the biggest thing to keep a secret. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their thing. Also, tell the others which is the worst of these (and why): age, salary or e-mail password.

Role  C – Salary

You think your salary is the biggest thing to keep a secret. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their thing. Also, tell the others which is the worst of these (and why): address, age or e-mail password.

Role  D – e-mail password

You think your e-mail password is the biggest thing to keep a secret. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their thing. Also, tell the others which is the worst of these (and why): address, salary or age.

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'daily' and 'action'.

daily

action

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • spied
  • daily
  • operates
  • providers
  • promise
  • terrorists
  • power
  • tap
  • anyone's
  • foreign
  • former
  • law

SPYING SURVEY

Write five GOOD questions about spying in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

SPYING DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'spying'?

c)

Would you like to be a spy?

d)

What do you think about America spying on the e-mail of Europeans?

e)

What is wrong with spying?

f)

Are you worried people are reading your e-mail?

g)

Facebook tells us our private details are secure. They are not. What do you think of this?

h)

Why is America spying on Europeans?

i)

When is spying a good thing?

j)

Would you be good at spying?

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

What does a spy do every day?

c)

What do you think will happen in this story?

d)

Are you worried now about the security of your online information?

e)

What should the US say to European citizens?

f)

Would people be shocked or bored if they read your private mail?

g)

Is it right for people to tell their country's secrets to newspapers?

h)

What do you think of the CIA?

i)

What should happen to Edward Snowden?

j)

What questions would you like to ask Edward Snowden?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

The European Union (EU) is worried about a (1) ____-secret American surveillance program that has spied (2) ____ its citizens. "Surveillance" means looking at the daily actions of spies and criminals. EU officials are angry that the program (called PRISM) spied on (3) ____ EU citizens. The company that operates PRISM accessed millions of e-mails and personal (4) ____ from Google, Facebook, Apple and other e-mail providers. EU spokesman Tonio Borg said the EU wants the USA to promise it will (5) ____ the rights of European citizens. He said the USA must not look at the personal information of Europeans. He is angry because US laws say PRSIM cannot spy on Americans, (6) ____ they are possible terrorists.

PRISM has the power to get the emails and phone records of (7) ____-US nationals. It can also tap into voice (8) ____, videos and social networking details. A reporter from Britain's "The Guardian" newspaper said PRISM workers could access anyone's emails or phone calls at (9) ____ time. Dutch lawmaker Sophia Veld said: "500 million Europeans were shocked to find a foreign nation has access to every intimate (10) ____ of their private lives." A former CIA worker, Edward Snowden, 29, (11) ____ secret documents about the surveillance program to "The Guardian" last week. Mr Snowden is currently (12) ____ hiding in Hong Kong. The USA says he has broken the law. Moscow has said Snowden may be able to live safely in Russia.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

top

(b)

high

(c)

middle

(d)

up

2.

(a)

in

(b)

up

(c)

on

(d)

at

3.

(a)

abnormal

(b)

normally

(c)

normal

(d)

normality

4.

(a)

letter

(b)

people

(c)

companies

(d)

data

5.

(a)

resend

(b)

reside

(c)

respect

(d)

respond

6.

(a)

but

(b)

unless

(c)

though

(d)

however

7.

(a)

nine

(b)

non

(c)

noon

(d)

none

8.

(a)

chattering

(b)

chat

(c)

chatterbox

(d)

chit-chat

9.

(a)

all

(b)

every

(c)

any

(d)

noon

10.

(a)

detail

(b)

data

(c)

documents

(d)

diary

11.

(a)

leaks

(b)

leaky

(c)

leaking

(d)

leaked

12.

(a)

by

(b)

to

(c)

on

(d)

in

SPELLING

Paragraph 1

1.

The European Union (EU) is eridorw

2.

elnesrvaucli program

3.

EU icoffalis are angry

4.

respect the rights of European nictzsie

5.

personal inmfioarnot

6.

possible oisrretrst

Paragraph 2

7.

non-US snnoaalti

8.

social networking dasteli

9.

workers could sescca anyone's emails

10.

every ntaetmii detail of their private lives

11.

eelkad secret documents

12.

Mr Snowden is rrunltecy in hiding

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

of Europeans. He is angry because US laws say PRSIM cannot spy on Americans, unless they are possible terrorists.

(    )

spied on its citizens. "Surveillance" means looking at the daily actions of spies and

(    )

access to every intimate detail of their private lives." A former CIA worker, Edward Snowden, 29, leaked

(    )

currently in hiding in Hong Kong. The USA says he has broken the law. Moscow has said Snowden may be able to live safely in Russia.

(    )

rights of European citizens. He said the USA must not look at the personal information

(    )

lawmaker Sophia Veld said: "500 million Europeans were shocked to find a foreign nation has

(    )

into voice chat, videos and social networking details. A reporter from Britain's "The Guardian" newspaper

(    )

other e-mail providers. EU spokesman Tonio Borg said the EU wants the USA to promise it will respect the

(    )

secret documents about the surveillance program to "The Guardian" last week. Mr Snowden is

(    )

PRISM has the power to get the emails and phone records of non-US nationals. It can also tap

(    )

said PRISM workers could access anyone's emails or phone calls at any time. Dutch

(    )

criminals. EU officials are angry that the program (called PRISM) spied on normal EU citizens. The company

1  )

The European Union (EU) is worried about a top-secret American surveillance program that has

(    )

that operates PRISM accessed millions of e-mails and personal data from Google, Facebook, Apple and

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

program     surveillance     American     secret     -     top     A.    

2.

of     criminals     at     actions     and     Looking     daily     spies    the.    

3.

accessed     millions     of     e-mails     and    personal    data    PRISM.    

4.

.   respect    rights    the    Promise    will    it    European   of    citizens

5.

on     say     Americans     PRSIM     cannot     US     spy     laws.    

6.

tap     also     can     It     chat     voice     into.    

7.

time     anyone's     phone     any     Access     or     at    emails    calls.    

8.

to     detail     foreign     access     intimate     A    has    every    nation.    

9.

secret     program     the    documents    Leaked    surveillance    about.    

10.

in     live     Snowden     Russia     able     may     safely     to     be.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

The European Union (EU) is worried / worries about a top-secret American surveillance program that has spy / spied on its citizens. "Surveillance" means looking at the day / daily actions of spies and criminals. EU officials are angry that / what the program (called PRISM) spied on normal EU citizens. The company that operates PRISM accessed / accessing millions of e-mails and personal data / letter from Google, Facebook, Apple and other e-mail provisions / providers. EU spokesman Tonio Borg said the EU wants the USA to promise / promising it will respect the rights of European citizens. He said the USA must not look by / at the personal information of Europeans. He is angry because US laws say PRSIM cannot spy on Americans, unless they are possible / possibility terrorists.

PRISM has the powerful / power to get the emails and phone records of none- / non- US nationals. It can also tap / top into voice chat, videos and social networking details. A reporting / reporter from Britain's "The Guardian" newspaper said PRISM workers could accessible / access anyone's emails or phone calls at any / every time. Dutch lawmaker Sophia Veld said: "500 million Europeans were shocked / shocking to find a foreign nation has access to every intimate detail / details of their private lives." A former CIA worker, Edward Snowden, 29, leaked / leaky secret documents about the surveillance program to "The Guardian" last week. Mr Snowden is currently in hiding in Hong Kong. The USA says he has breaking / broken the law. Moscow has said Snowden may be able to live safely in Russia.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

Th_ __r_p__n _n__n (__) _s w_rr__d _b__t _ t_p-s_cr_t _m_r_c_n s_rv__ll_nc_ pr_gr_m th_t h_s sp__d _n _ts c_t_z_ns. "S_rv__ll_nc_" m__ns l__k_ng _t th_ d__ly _ct__ns _f sp__s _nd cr_m_n_ls. __ _ff_c__ls _r_ _ngry th_t th_ pr_gr_m (c_ll_d PR_SM) sp__d _n n_rm_l __ c_t_z_ns. Th_ c_mp_ny th_t _p_r_t_s PR_SM _cc_ss_d m_ll__ns _f _-m__ls _nd p_rs_n_l d_t_ fr_m G__gl_, F_c_b__k, _ppl_ _nd _th_r _-m__l pr_v_d_rs. __ sp_k_sm_n T_n__ B_rg s__d th_ __ w_nts th_ _S_ t_ pr_m_s_ _t w_ll r_sp_ct th_ r_ghts _f __r_p__n c_t_z_ns. H_ s__d th_ _S_ m_st n_t l__k _t th_ p_rs_n_l _nf_rm_t__n _f __r_p__ns. H_ _s _ngry b_c__s_ _S l_ws s_y PRS_M c_nn_t spy _n _m_r_c_ns, _nl_ss th_y _r_ p_ss_bl_ t_rr_r_sts.

PR_SM h_s th_ p_w_r t_ g_t th_ _m__ls _nd ph_n_ r_c_rds _f n_n-_S n_t__n_ls. _t c_n _ls_ t_p _nt_ v__c_ ch_t, v_d__s _nd s_c__l n_tw_rk_ng d_t__ls. _ r_p_rt_r fr_m Br_t__n's "Th_ G__rd__n" n_wsp_p_r s__d PR_SM w_rk_rs c__ld _cc_ss _ny_n_'s _m__ls _r ph_n_ c_lls _t _ny t_m_. D_tch l_wm_k_r S_ph__ V_ld s__d: "500 m_ll__n __r_p__ns w_r_ sh_ck_d t_ f_nd _ f_r__gn n_t__n h_s _cc_ss t_ _v_ry _nt_m_t_ d_t__l _f th__r pr_v_t_ l_v_s." _ f_rm_r C__ w_rk_r, _dw_rd Sn_wd_n, 29, l__k_d s_cr_t d_c_m_nts _b__t th_ s_rv__ll_nc_ pr_gr_m t_ "Th_ G__rd__n" l_st w__k. Mr Sn_wd_n _s c_rr_ntly _n h_d_ng _n H_ng K_ng. Th_ _S_ s_ys h_ h_s br_k_n th_ l_w. M_sc_w h_s s__d Sn_wd_n m_y b_ _bl_ t_ l_v_ s_f_ly _n R_ss__.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

The European Union (EU) is worried about a top-secret American surveillance program that has spied on its citizens. "Surveillance" means looking at the daily actions of spies and criminals. EU officials are angry that the program (called PRISM) spied on normal EU citizens. The company that operates PRISM accessed millions of e-mails and personal data from Google, Facebook, Apple and other e-mail providers. EU spokesman Tonio Borg said the EU wants the USA to promise it will respect the rights of European citizens. He said the USA must not look at the personal information of Europeans. He is angry because US laws say PRSIM cannot spy on Americans, unless they are possible terrorists.

PRISM has the power to get the emails and phone records of non-US nationals. It can also tap into voice chat, videos and social networking details. A reporter from Britain's "The Guardian" newspaper said PRISM workers could access anyone's emails or phone calls at any time. Dutch lawmaker Sophia Veld said: "500 million Europeans were shocked to find a foreign nation has access to every intimate detail of their private lives." A former CIA worker, Edward Snowden, 29, leaked secret documents about the surveillance program to "The Guardian" last week. Mr Snowden is currently in hiding in Hong Kong. The USA says he has broken the law. Moscow has said Snowden may be able to live safely in Russia.

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

TheEuropeanUnion(EU)isworriedaboutatop-secretAmericansurveillance
programthathasspiedonitscitizens."Surveillance"meanslookingatthedaily
actionsofspiesandcriminals.EUofficialsareangrythattheprogram(called
PRISM)spiedonnormalEUcitizens.ThecompanythatoperatesPRISMaccessed
millionsofe-mailsandpersonaldatafromGoogle,Facebook,Appleandothere-
mailproviders.EUspokesmanTonioBorgsaidtheEUwantstheUSAtopromise
itwillrespecttherightsofEuropeancitizens.HesaidtheUSAmustnotlookatthe
personalinformationofEuropeans.HeisangrybecauseUSlawssayPRSIM
cannotspyonAmericans,unlesstheyarepossibleterrorists.PRISMhasthe
powertogettheemailsandphonerecordsofnon-USnationals.Itcanalsotapinto
voicechat,videosandsocialnetworkingdetails.AreporterfromBritain's"The
Guardian"newspapersaidPRISMworkerscouldaccessanyone'semailsor
phonecallsatanytime.DutchlawmakerSophiaVeldsaid:"500million
Europeanswereshockedtofindaforeignnationhasaccesstoeveryintimate
detailoftheirprivatelives."AformerCIAworker,EdwardSnowden,29,leaked
secretdocumentsaboutthesurveillanceprogramto"TheGuardian"last
week.MrSnowdeniscurrentlyinhidinginHongKong.TheUSAsayshehas
brokenthelaw.MoscowhassaidSnowdenmaybeabletolivesafelyinRussia.

FREE WRITING

Write about spying for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

One country should never spy on the people of another country.   Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about PRISM. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. SPYING: Make a poster about spying. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. PRISM: Write a magazine article about the surveillance program PRISM. Include imaginary interviews with people who are for and against it.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to the head of the CIA. Ask him three questions about spying. Give him three of your opinions on PRISM. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

F

c

T

d

T

e

F

f

T

g

F

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

worried

a.

concerned

2

surveillance

b.

spying

3.

daily

c.

everyday

4.

promise

d.

guarantee

5.

possible

e.

potential

6.

power

f.

ability

7.

reporter

g.

journalist

8.

intimate

h.

private

9.

leaked

i.

released

10.

currently

j.

presently

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Top secret

2.

Daily

3.

Google, Facebook and Apple

4.

To respect the rights of European citizens

5.

Possible terrorists

6.

Tap into (access) it

7.

500 million

8.

The CIA

9.

Hiding

10.

Russia

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

d

2.

b

3.

c

4.

a

5.

c

6.

b

7.

d

8.

a

9.

c

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy