My 1,000
Ideas
e-Book

Breaking News English

HOME  |  HELP MY SITE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
 
 
40+ activities
 PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI
    lesson    (PDF)

* MP3 (British)

* MP3 (North American)

* MP3 (20 questions)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Reading
    (200 - 500 wpm)

* Text jumble 15

* Text jumble 24

* No spaces

* Sentence jumble

* QUIZ 

* Grammar gap-fill

* Articles gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Missing letters

* Initials only

* No letters

* Fill-in-the-blank

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

Train drivers in skirts after shorts ban (11th June, 2013)

Male train drivers in Sweden have come up with a novel way of staying cool in the summer heat after their company banned the wearing of shorts. The men are instead wearing skirts to work as they do not appear on the list of banned clothing that forms the uniform code for rail staff. The drivers' employers, the transportation company Arriva, instilled the ban on shorts after it took over operations in January. Drivers had previously worn them for years when conditions got hot in the summer. The mercury in the drivers' cabin can reach 35 degrees, which is ten degrees above what the World Health Organisation deems to be a comfortable working environment.


 

Arriva's communications manager Tomas Hedenius told a local newspaper that the company did not mind men wearing skirts. He said: "Our thinking is that one should look decent and proper when representing Arriva and the present uniforms do that. If the man wants to wear a skirt, then that is OK." He added: "To tell them to do something else would be discrimination." Driver Martin Akersten said his passengers didn't seem to have any problems with his uniform. He said: "Of course people stare at you a little when you are on the platform, but you just have to put up with it….So far no-one has said anything." He added: "I don't mind as it's more about comfort." Arriva is set to discuss its dress code again later this year.

Sources:
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-22828150
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2338252/Male-train-drivers-Stockholm-wear-skirts-cool-shorts-ban.html#ixzz2VkshRRG0
http://www.independent.co.uk/news/world/europe/stockholm-male-train-drivers-get-around-shorts-ban-in-hot-weather-by-wearing-skirts-8650585.html


 
 

WARM-UPS

SHARE THIS LESSON: E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

000's more free lessons.

1. SKIRTS: Students walk around the class and talk to other students about skirts. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

train drivers / staying cool / banned / shorts / uniform / hot conditions / comfortable / communications / decent / proper / discrimination / passengers / platform / dress code

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. UNIFORM: Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

Uniform for…

Most important thing

Why?

Alternative?

Schoolteacher

 

 

 

Students

 

 

 

Train driver

 

 

 

Soldier

 

 

 

Bank clerk

 

 

 

Nurse

 

 

 

4. DRESS CODE: Students A strongly believe men in any job can wear a skirt; Students B strongly believe not.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK

See a sample

5. MENSWEAR: Rank these and share your rankings with your partner. Put the most OK things for men to wear/have at the top. Change partners often and share your rankings.

  • skirt
  • lipstick
  • stiletto shoes
  • hair band
  • wedding dress
  • pink trousers
  • designer handbag
  • T-shirt with bows, ribbons & sequins

6. COOL: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'cool'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.



 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

All Swedish train drivers (male and female) must wear skirts to work.

T / F

b.

Male drivers are allowed to wear skirts but not shorts.

T / F

c.

Drivers have never been allowed to wear shorts.

T / F

d.

The WHO says 25 degrees is best to work in.

T / F

e.

The train company has no problem with men wearing skirts.

T / F

f.

The company said smartness to the public was most important.

T / F

g.

A train driver said he disliked people staring at his skirt.

T / F

h.

The rail company will not talk about its dress code again.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

come up with

a.

rather than

2

novel

b.

tolerate

3.

instead of

c.

considers

4.

instilled

d.

correct

5.

deems

e.

original

6.

proper

f.

gaze

7.

discrimination

g.

implemented

8.

stare

h.

rules

9.

put up with

i.

thought of

10.

code

j.

prejudice

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

come up with a novel

a.

the list

2

staying

b.

at you a little

3.

they do not appear on

c.

operations in January

4.

after it took over

d.

cool

5.

The mercury in the drivers' cabin

e.

up with it

6.

communications

f.

code

7.

one should look decent

g.

way

8.

people stare

h.

and proper

9.

you just have to put

i.

can reach 35 degrees

10.

dress

j.

manager



 

GAP FILL

Male train drivers in Sweden have come (1) ____________ with a novel way of staying cool (2) ____________ the summer heat after their company banned the wearing of shorts. The men are (3) ____________ wearing skirts to work as they do not appear on the list of banned clothing that (4) ____________ the uniform code for rail staff. The drivers' employers, the transportation company Arriva, instilled the (5) ____________ on shorts after it took over operations in January. Drivers had (6) ____________ worn them for years when conditions got hot in the summer. The mercury in the drivers' cabin can (7) ____________ 35 degrees, which is ten degrees above what the World Health Organisation (8) ____________ to be a comfortable working environment.

 

 

reach
forms
deems
in
ban
up
previously
instead

Arriva's communications manager Tomas Hedenius told a local newspaper that the company did not (9) ____________ men wearing skirts. He said: "Our thinking is that one should look (10) ____________ and proper when representing Arriva and the (11) ____________ uniforms do that. If the man wants to wear a skirt, then that is OK." He added: "To tell them to do something else would be (12) ____________." Driver Martin Akersten said his passengers didn't seem to have any problems with his uniform. He said: "Of course people (13) ____________ at you a little when you are on the platform, but you just have to put (14) ____________ with it….So far no-one has said anything." He added:  "I don't mind as it's more about (15) ____________." Arriva is set to discuss its dress (16) ____________ again later this year.

 

up
decent
comfort
discrimination
stare
mind
code
present


 
 

LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

Male train drivers in Sweden have come ______ of staying cool

 

a.  up with a novel way
b.  uppity with a novel way
c.  upped with a novel way
d.  ups with a novel way

2)

the list of banned clothing that forms ______

 

a.  the uniformed code
b.  the uniformly code
c.  the uniform code
d.  the uniforms code

3)

instilled the ban on shorts after it ______

 

a.  took over operation
b.  took over operations
c.  took over operational
d.  took over operatives

4)

The ______ drivers' cabin can reach 35 degrees

 

a.  mercurial in the
b.  mercury in the
c.  miracle curry in the
d.  mercenary in the

5)

the World Health Organisation ______ comfortable working environment

 

a.  seems to be a
b.  teems to be a
c.  means to be a
d.  deems to be a

6)

the company did ______ wearing skirts

 

a.  not mend men
b.  not mined men
c.  not mind men
d.  not minder men

7)

Our thinking is that one should ______ when representing Arriva

 

a.  look decent and properly
b.  look decent and proper
c.  look decent and propeller
d.  look decent and prosper

8)

To tell them to do something else would ______

 

a.  be discrimination
b.  be discriminating
c.  be discriminatory
d.  be discriminated

9)

Of course people ______ little when you are on the platform

 

a.  glare at you a
b.  stare at you a
c.  swear at you a
d.  spare at you a

10)

Arriva is set to discuss its ______ later this year

 

a.  dressed code again
b.  dresses code again
c.  dress code again
d.  dressing code again

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Male train drivers in Sweden have come (1) ____________________ of staying cool in the summer heat after their company banned the wearing of shorts. The men (2) ____________________ skirts to work as they do not appear on the list of banned clothing that (3) ____________________ for rail staff. The drivers' employers, the transportation company Arriva, instilled the ban on shorts (4) ____________________ operations in January. Drivers had previously worn them for years when conditions got hot in the summer. The (5) ____________________ cabin can reach 35 degrees, which is ten degrees above what the World Health Organisation (6) ________________________ working environment.

Arriva's communications manager Tomas Hedenius told a local newspaper that the company (7) ____________________ wearing skirts. He said: "Our thinking is that one should (8) ____________________ when representing Arriva and the present uniforms do that. If the man wants to wear a skirt, then that is OK." He added: "To tell them (9) ____________________ would be discrimination." Driver Martin Akersten said his passengers didn't seem (10) ____________________ with his uniform. He said: "Of course people stare at you a little when you are on the platform, but you just have to put up with it….So (11) ____________________ anything." He added:  "I don't mind as it's more about comfort." Arriva is (12) ____________________ code again later this year.


 
 

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What adjective described the way of staying cool?

2.

What list is a skirt not on?

3.

When did the ban on shorts come into effect?

4.

For how long had drivers been wearing shorts in summer?

5.

What does the WHO say is a good working temperature?

6.

What does Arriva think of male drivers in skirts?

7.

How should drivers look, according to Arriva?

8.

What would it be if Arriva said no to men in skirts?

9.

What do some passengers do when they see a male driver in a skirt?

10.

What will the company discuss later?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What adjective described the way of staying cool?

6.

What does Arriva think of male drivers in skirts?

 

a) noble
b) novel
c) knowledgeable
d) newish

 

a) it wants all male drivers in skirts
b) it said skirts must be black
c) it doesn't mind
d) it said OK, but no miniskirts

2.

What list is a skirt not on?

7.

How should drivers look, according to Arriva?

 

a) a poll of comfortable work clothes
b) a shopping list
c) things a man can wear
d) the list of banned clothing

 

a) comfortable
b) modern
c) very professional
d) decent and proper

3.

When did the ban on shorts come into effect?

8.

What would it be if Arriva said no to men in skirts?

 

a) after January
b) last week
c) March
d) 2011

 

a) discrimination
b) a waste of time
c) a matter for the courts
d) embarrassing

4.

For how long had drivers been wearing shorts in summer?

9.

What do some passengers do when they see a male driver in a skirt?

 

a) 3 months
b) two-and-a-half hours
c) years
d) a lifetime

 

a) stare
b) smile
c) whistle
d) look away

5.

What does the W.H.O. say is a good working temperature?

10.

What will the company discuss later?

 

a) 35 degrees
b) 25 degrees
c) 30 degrees
d) 20 degrees

 

a) selling male skirts
b) its dress code
c) special skirts for men
d) a new timetable

ROLE PLAY

Role  A – Happy male train driver

You don't care about the ban on shorts. Tell the others three reasons why. The most important ting for you is to be cool in the summer heat. You think a skirt is much cooler than shorts and are happy to wear a skirt. You will also follow the company dress code. Tell the other driver he is over-reacting.

Role  B – Angry male train driver

You are furious that your company has banned male drivers from wearing shorts. Tell the others three reasons why. You want all men to go on strike until shorts are not banned. You can't believe the other driver is happy. Tell the rail boss the company is harming your human rights.

Role  C – Rail company boss

You think ban on shorts is perfectly acceptable. Tell the others three reasons why. Tell the angry driver that a skirt is cooler in hot weather than shorts. Tell him bank workers and other professionals do not wear shorts to work.  Tell the passenger wearing shorts is not a human right.

Role  D – Human rights passenger

You are angry with the rail company for banning shorts. Tell the others three reasons why. Tell the boss (s)he does not care for the health of the drivers. Other workers wear shorts in hot weather. Shorts are smart and professional looking. Encourage a drivers' strike to bring back shorts.

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'shorts' and 'skirt'.

shorts

skirt

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • up
  • appear
  • January
  • conditions
  • 35
  • WHO
  • manager
  • look
  • tell
  • seem
  • stare
  • code

SKIRTS SURVEY

Write five GOOD questions about SKIRTS in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

SKIRTS DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'ban'?

c)

What do you think about what you read?

d)

Why do you think the company banned shorts?

e)

Will the drivers be cooler in skirts?

f)

Do you think it's OK for male train drivers to wear skirts?

g)

Should the company make special skirts for men?

h)

How might skirts for men and women be designed differently?

i)

What looks smarter, a skirt or trousers?

j)

In what other jobs might it be better for a man to wear a skirt?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

Who decided skirts are for women and trousers for men?

c)

How "revolutionary" was it for women to start wearing trousers?

d)

What might be beneficial for men wearing a skirt?

e)

If a man was told "no skirt" in another job, would it be discrimination?

f)

Why did women start wearing skirts way back in history?

g)

Are skirts more practical than trousers?

h)

Will men wearing skirts become common in the future?

i)

What questions would you like to ask one of the drivers?

j)

What do you think his answers might be?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

Male train drivers in Sweden have come (1) ____ with a novel way of staying cool in the summer heat after their company banned (2) ____ wearing of shorts. The men are instead wearing skirts to work as they do not appear on the list of banned clothing that forms the uniform code for rail staff. The drivers' employers, the transportation company Arriva, (3) ____ the ban on shorts after it took over (4) ____ in January. Drivers had previously worn them for years when conditions got hot in the summer. The (5) ____ in the drivers' cabin can reach 35 degrees, which is ten degrees above what the World Health Organisation (6) ____ to be a comfortable working environment.

Arriva's communications manager Tomas Hedenius told a local newspaper that the company did not (7) ____ men wearing skirts. He said: "Our thinking is that one should look decent and (8) ____ when representing Arriva and the present uniforms do that. If the man wants to wear a skirt, then that is OK." He added: "To tell them to do something else would (9) ____ discrimination." Driver Martin Akersten said his passengers didn't seem to have any problems with his uniform. He said: "Of course people (10) ____ at you a little when you are on the platform, but you just have to put (11) ____ with it….So far no-one has said anything." He added:  "I don't mind as it's more about comfort." Arriva is (12) ____ to discuss its dress code again later this year.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

over

(b)

down

(c)

in

(d)

up

2.

(a)

a

(b)

its

(c)

not

(d)

the

3.

(a)

distilled

(b)

instilled

(c)

tilled

(d)

milled

4.

(a)

operatives

(b)

operation

(c)

operations

(d)

operational

5.

(a)

Mars

(b)

earth

(c)

mercury

(d)

solar

6.

(a)

deems

(b)

teems

(c)

reams

(d)

seems

7.

(a)

mend

(b)

mind

(c)

matter

(d)

figure

8.

(a)

proper

(b)

prosper

(c)

prosperous

(d)

properly

9.

(a)

do

(b)

be

(c)

act

(d)

appear

10.

(a)

stair

(b)

store

(c)

stare

(d)

star

11.

(a)

on

(b)

down

(c)

up

(d)

all

12.

(a)

get

(b)

met

(c)

let

(d)

set

SPELLING

Paragraph 1

1.

a vleon way of staying cool

2.

men are neasdti wearing skirts

3.

the rnfuoim code

4.

spyivlrueo worn them for years

5.

the myeucrr in the drivers' cabin

6.

working oteirnmnevn

Paragraph 2

7.

mticaionmsucno manager

8.

one should look ndecte and proper

9.

something else would be ntocasdniriimi

10.

rgesessapn didn't seem to have any

11.

people sreta at you

12.

it's more about ofocmtr

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

previously worn them for years when conditions got hot in the summer. The mercury

(    )

deems to be a comfortable working environment.

(    )

in the drivers' cabin can reach 35 degrees, which is ten degrees above what the World Health Organisation

(    )

on the list of banned clothing that forms the uniform code for rail staff. The drivers' employers, the transportation

1  )

Male train drivers in Sweden have come up with a novel way of staying cool in the summer heat after their company

(    )

proper when representing Arriva and the present uniforms do that. If the man wants to wear a skirt, then

(    )

company did not mind men wearing skirts. He said: "Our thinking is that one should look decent and

(    )

company Arriva, instilled the ban on shorts after it took over operations in January. Drivers had

(    )

anything." He added:  "I don't mind as it's more about comfort." Arriva is set to discuss its dress code again later this year.

(    )

people stare at you a little when you are on the platform, but you just have to put up with it….So far no-one has said

(    )

his passengers didn't seem to have any problems with his uniform. He said: "Of course

(    )

banned the wearing of shorts. The men are instead wearing skirts to work as they do not appear

(    )

Arriva's communications manager Tomas Hedenius told a local newspaper that the

(    )

that is OK." He added: "To tell them to do something else would be discrimination." Driver Martin Akersten said

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

with     way     cool     up     novel     staying     Come     a     of.    

2.

wearing     their     of     company     shorts     banned     the     After.    

3.

The     skirts     men     to     are     work     instead     wearing.    

4.

for     them     worn     previously     had     Drivers     years.    

5.

The     the     can     in     cabin     35     mercury     drivers'     reach.    

6.

mind     The     men     company     wearing     did     skirts     not.    

7.

is     decent     that     one     Our     should     thinking     look.    

8.

Of     you     course     a     people     little     stare     at.    

9.

I     more     don't     about     mind     comfort     as     it's.    

10.

later     Arriva     is     set     to     discuss    its    dress    code     again.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Male train drivers in Sweden have come up with a book / novel way of staying cool in the summer hot / heat after their company banned / binned the wearing of shorts. The men are instead / rather wearing skirts to work as they do not appear on / at the list of banned clothing that forms the uniform / uniformly code for rail staff. The drivers' employers, the transportation company Arriva, distilled / instilled the ban on shorts after it took under / over operations in January. Drivers had previously worn them for years when conditions got hot / heat in the summer. The mercury in the drivers' cabin can reach 35 degrees, which is ten degrees above what the World Health Organisation deems / seems to be a comfortable working environment.

Arriva's communications manager Tomas Hedenius told a locally / local newspaper that the company did not mend / mind men wearing skirts. He said: "Our thinking is this / that one should look decent / descent and proper when representing Arriva and the currant / present uniforms do that. If the man wants to wear a skirt, then that is OK." He added: "To tell them to do something else would be / do discrimination." Driver Martin Akersten said his passengers didn't seem / seam to have any problems with his uniform. He said: "Of course people stare / staring at you a little when you are on the platform, but you just have to put out / up with it….So far no-one has said anything." He added:  "I don't mind as it's more about comfort." Arriva is get / set to discuss its dress code again later this year.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

M_l_ tr__n dr_v_rs _n Sw_d_n h_v_ c_m_ _p w_th _ n_v_l w_y _f st_y_ng c__l _n th_ s_mm_r h__t _ft_r th__r c_mp_ny b_nn_d th_ w__r_ng _f sh_rts. Th_ m_n _r_ _nst__d w__r_ng sk_rts t_ w_rk _s th_y d_ n_t _pp__r _n th_ l_st _f b_nn_d cl_th_ng th_t f_rms th_ _n_f_rm c_d_ f_r r__l st_ff. Th_ dr_v_rs' _mpl_y_rs, th_ tr_nsp_rt_t__n c_mp_ny _rr_v_, _nst_ll_d th_ b_n _n sh_rts _ft_r _t t__k _v_r _p_r_t__ns _n J_n__ry. Dr_v_rs h_d pr_v___sly w_rn th_m f_r y__rs wh_n c_nd_t__ns g_t h_t _n th_ s_mm_r. Th_ m_rc_ry _n th_ dr_v_rs' c_b_n c_n r__ch 35 d_gr__s, wh_ch _s t_n d_gr__s _b_v_ wh_t th_ W_rld H__lth _rg_n_s_t__n d__ms t_ b_ _ c_mf_rt_bl_ w_rk_ng _nv_r_nm_nt.

_rr_v_'s c_mm_n_c_t__ns m_n_g_r T_m_s H_d_n__s t_ld _ l_c_l n_wsp_p_r th_t th_ c_mp_ny d_d n_t m_nd m_n w__r_ng sk_rts. H_ s__d: "__r th_nk_ng _s th_t _n_ sh__ld l__k d_c_nt _nd pr_p_r wh_n r_pr_s_nt_ng _rr_v_ _nd th_ pr_s_nt _n_f_rms d_ th_t. _f th_ m_n w_nts t_ w__r _ sk_rt, th_n th_t _s _K." H_ _dd_d: "T_ t_ll th_m t_ d_ s_m_th_ng _ls_ w__ld b_ d_scr_m_n_t__n." Dr_v_r M_rt_n _k_rst_n s__d h_s p_ss_ng_rs d_dn't s__m t_ h_v_ _ny pr_bl_ms w_th h_s _n_f_rm. H_ s__d: "_f c__rs_ p__pl_ st_r_ _t y__ _ l_ttl_ wh_n y__ _r_ _n th_ pl_tf_rm, b_t y__ j_st h_v_ t_ p_t _p w_th _t….S_ f_r n_-_n_ h_s s__d _nyth_ng." H_ _dd_d:  "_ d_n't m_nd _s _t's m_r_ _b__t c_mf_rt." _rr_v_ _s s_t t_ d_sc_ss _ts dr_ss c_d_ _g__n l_t_r th_s y__r.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

male train drivers in sweden have come up with a novel way of staying cool in the summer heat after their company banned the wearing of shorts the men are instead wearing skirts to work as they do not appear on the list of banned clothing that forms the uniform code for rail staff the drivers' employers the transportation company arriva instilled the ban on shorts after it took over operations in january drivers had previously worn them for years when conditions got hot in the summer the mercury in the drivers' cabin can reach 35 degrees which is ten degrees above what the world health organisation deems to be a comfortable working environment

arriva's communications manager tomas hedenius told a local newspaper that the company did not mind men wearing skirts he said "our thinking is that one should look decent and proper when representing arriva and the present uniforms do that if the man wants to wear a skirt then that is ok" he added "to tell them to do something else would be discrimination" driver martin akersten said his passengers didn't seem to have any problems with his uniform he said "of course people stare at you a little when you are on the platform but you just have to put up with it…so far no-one has said anything" he added  "i don't mind as it's more about comfort" arriva is set to discuss its dress code again later this year

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

MaletraindriversinSwedenhavecomeupwithanovelwayofstayingcoolinthe
summerheataftertheircompanybannedthewearingofshorts.Themenare
insteadwearingskirtstoworkastheydonotappearonthelistofbannedclothing
thatformstheuniformcodeforrailstaff.Thedrivers'employers,thetransportation
companyArriva,instilledthebanonshortsafterittookoveroperationsinJanuary.
Drivershadpreviouslywornthemforyearswhenconditionsgothotinthesummer.
Themercuryinthedrivers'cabincanreach35degrees,whichistendegreesabove
whattheWorldHealthOrganisationdeemstobeacomfortableworking
environment.Arriva'scommunicationsmanagerTomasHedeniustoldalocal
newspaperthatthecompanydidnotmindmenwearingskirts.Hesaid:"Our
thinkingisthatoneshouldlookdecentandproperwhenrepresentingArrivaand
thepresentuniformsdothat.Ifthemanwantstowearaskirt,thenthatisOK."He
added:"Totellthemtodosomethingelsewouldbediscrimination."DriverMartin
Akerstensaidhispassengersdidn'tseemtohaveanyproblemswithhisuniform.
Hesaid:"Ofcoursepeoplestareatyoualittlewhenyouareontheplatform,butyou
justhavetoputupwithit….Sofarnoonehassaidanything."Headded:"I
don'tmindasit'smoreaboutcomfort."Arrivaissettodiscussitsdresscodeagain
laterthisyear.

FREE WRITING

Write about uniforms for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

If workers want to wear shorts to work in hot weather, they should be allowed to do so. Shorts should never be banned.   Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about men wearing skirts. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. UNIFORMS: Make a poster about uniforms. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. DRIVERS: Write a magazine article about the train drivers wearing skirts. Include imaginary interviews with people who are for and those who think drivers should wear shorts.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to the rail company boss. Ask him/her three questions about the company's dress code. Give him/her three of your opinions. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

F

d

T

e

T

f

T

g

F

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

come up with

a.

thought of

2

novel

b.

original

3.

instead of

c.

rather than

4.

instilled

d.

implemented

5.

deems

e.

considers

6.

proper

f.

correct

7.

discrimination

g.

prejudice

8.

stare

h.

gaze

9.

put up with

i.

tolerate

10.

code

j.

rules

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Novel

2.

The list of banned clothing

3.

Some time after January

4.

Years

5.

25 degrees

6.

It doesn't mind

7.

Decent and proper

8.

Discrimination

9.

Stare a little

10.

Its dress code

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

d

3.

a

4.

c

5.

b

6.

c

7.

d

8.

a

9.

a

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy