The
1,000 IDEAS
e-Book

Breaking News English

HOME  |   DONATE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
 

 

E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

Follow this site on Facebook.

 

000's more free lessons.

   

 


 
 
40+ activities
 PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI
    lesson    (PDF)

* MP3 (UK male)

* MP3 (USA female)

* MP3 (20 questions)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Reading
    (200 - 500 wpm)

* Text jumble 15

* Text jumble 24

* No spaces

* Sentence jumble

* QUIZ 

* Grammar gap-fill

* Articles gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Missing letters

* Initials only

* No letters

* Fill-in-the-blank

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

U.K. garbage could be worth billions (7th June, 2013)

A British government agency has claimed that the nation's garbage is an untapped gold mine that's potentially worth over $4.5 billion. The Local Government Association's (LGA) review on Britain's waste disposal, 'Wealth from Waste', says local governments could earn billions by 2020 to provide better services to residents. The study outlines how the scheme could additionally create over 50,000 jobs by expanding the household recycling sector. LGA executive Clyde Loakes said: "There is clearly wealth in waste. The UK's waste and recycling sector is currently worth around £11 billion and growing at twice the rate of the rest of the economy, but there is so much more we could do to make the most of this booming industry."


 

The UK produces over 26 million tonnes of rubbish every year. The LGA is urging the country to fully exploit a resource that currently ends up in landfills. The report reads: "Taxpayers will be better off, the economy will benefit, and more people will have jobs if we grow our domestic market for collecting, sorting and reprocessing recycling. Landfilling waste costs a lot of money; burning it is still expensive; recycling actually brings in cash for the taxpayer and we owe it to today's hard-pressed taxpayers to get as much of their money back as possible." It adds: "There is wealth in waste. It is time to take the lid off the dustbin debate and raise the sights of government…from the kerbside to the global economic race."

Sources:
http://www.resource.uk.com/article/Futurevision/Using_rubbish_resource_could_generate_%C2%A31bn-3178#.UbAW5Ou2b80
http://www.local.gov.uk/c/document_library/get_file?uuid=46ab88f4-0b21-498e-ad56-30ebb4821777&groupId=10171


 
 

WARM-UPS


 

1. GARBAGE: Students walk around the class and talk to other students about garbage. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

British government / garbage / gold mine / residents / recycling / wealth / booming / exploit / landfills / taxpayers / being better off / benefit / hard-pressed / debate

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. RECYCLE: How can we best recycle garbage? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

Recycle…

… to reuse

… to make money

Soda cans

 

 

Jeans

 

 

Computers

 

 

Magazines

 

 

Plastic bags

 

 

Batteries

 

 

4. WEALTH: Students A strongly believe there is wealth in waste; Students B strongly believe the opposite.  Change partners again and talk about your conversations.

5. THROWN AWAY: Rank these and share your rankings with your partner. Put the things you hate throwing away at the top. Change partners often and share your rankings.

  • old mobile phones
  • love letters
  • furniture
  • food
  • books
  • presents
  • childhood mementoes
  • clothes

6. WASTE: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'waste'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.


 
 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Britain's government said people accidentally throw away a lot of gold.

T / F

b.

An extra 50,000+ jobs could be created in Britain's recycling sector.

T / F

c.

Britain's recycling sector is valued at over £11 billion.

T / F

d.

The rest of the UK economy is growing faster than the recycling sector.

T / F

e.

Over 26 million tonnes of waste is produced in the UK each month.

T / F

f.

Landfills in Britain are very cheap.

T / F

g.

An agency suggested it was a duty to repay taxpayers from waste.

T / F

h.

The agency said Britain needed to be globally competitive with waste.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

claimed

a.

make the most of

2

potentially

b.

field

3.

outlines

c.

local

4.

sector

d.

stated

5.

booming

e.

troubled

6.

urging

f.

thriving

7.

exploit

g.

summarises

8.

domestic

h.

aims

9.

hard-pressed

i.

likely

10.

sights

j.

pressing

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

an untapped

a.

exploit a resource

2

waste

b.

of this booming industry

3.

the scheme could additionally create

c.

taxpayers

4.

growing at

d.

up in landfills

5.

make the most

e.

for the taxpayer

6.

fully

f.

twice the rate

7.

ends

g.

gold mine

8.

brings in cash

h.

off the dustbin

9.

hard-pressed

i.

disposal

10.

take the lid

j.

over 50,000 jobs

GAP FILL

A British government agency has (1) ____________ that the nation's garbage is an untapped gold mine that's potentially (2) ____________ over $4.5 billion. The Local Government Association's (LGA) review on Britain's waste (3) ____________, 'Wealth from Waste', says local governments could earn billions by 2020 to provide better services to (4) ____________. The study outlines how the scheme could additionally create over 50,000 jobs by expanding the household recycling (5) ____________. LGA executive Clyde Loakes said: "There is (6) ____________ wealth in waste. The UK's waste and recycling sector is currently worth around £11 billion and growing at twice the (7) ____________ of the rest of the economy, but there is so much more we could do to make the most of this (8) ____________ industry."

 

 

sector
rate
disposal
booming
claimed
clearly
worth
residents

The UK produces over 26 million tonnes of rubbish every year. The LGA is (9) ____________ the country to fully exploit a resource that currently (10) ____________ up in landfills. The report reads: "Taxpayers will be better off, the economy will (11) ____________, and more people will have jobs if we grow our domestic market for collecting, (12) ____________ and reprocessing recycling. Landfilling waste costs a lot of money; burning it is still expensive; recycling actually (13) ____________ in cash for the taxpayer and we (14) ____________ it to today's hard-pressed taxpayers to get as much of their money back as possible." It adds: "There is wealth in waste. It is time to take the lid off the dustbin (15) ____________ and raise the sights of government…from the kerbside to the global economic (16) ____________."

 

sorting
debate
ends
owe
race
urging
benefit
brings

LISTENING – Guess the answers. Listen to check

1)

A British government agency has claimed that the nation's garbage is an ______

 

a.  untapped coal mine
b.  untapped cold mine
c.  untapped gold mine
d.  untapped goal mine

2)

governments could earn billions by 2020 to provide better ______

 

a.  services to residence
b.  services to residency
c.  services to residences
d.  services to residents

3)

create over 50,000 jobs by expanding the ______

 

a.  household recycle in sector
b.  household recycle insect or
c.  household recycling section
d.  household recycling sector

4)

worth around £11 billion and growing at twice the rate of the ______

 

a.  rest of the economy
b.  best of the economy
c.  lest of the economy
d.  messed of the economy

5)

there is so much more we could do to make the most of ______

 

a.  this boom in industry
b.  this booming industry
c.  this boo Ming industry
d.  this boo Ming dynasty

6)

fully exploit a resource that currently ______

 

a.  ends upping landfills
b.  ends upon landfills
c.  ends up in landfills
d.  ends up on landfills

7)

grow our domestic market for collecting, sorting and ______

 

a.  reprocessing recycling
b.  reprocessing recycled
c.  reprocessing recycle king
d.  reprocessing recycles

8)

we owe it to today's ______

 

a.  hard-pushed taxpayers
b.  hard-pressed taxpayers
c.  hard-passed taxpayers
d.  hard-pressing taxpayers

9)

It is time to take the lid off the ______

 

a.  dusting debate
b.  dusty bin debate
c.  dust bendy bait
d.  dustbin debate

10)

raise the sights of government from the kerbside to the ______

 

a.  global economics race
b.  global economic race
c.  global economical race
d.  global economically race

LISTENING – Listen and fill in the gaps

A British government agency has (1) ________________________ garbage is an untapped gold mine (2) ________________________ $4.5 billion. The Local Government Association's (LGA) review on Britain's waste disposal, 'Wealth from Waste', says local governments (3) ______________________ provide better services to residents. The study outlines how the scheme (4) ________________________ 50,000 jobs by expanding the household recycling sector. LGA executive Clyde Loakes said: "There is clearly wealth in waste. The UK's waste (5) ________________________ currently worth around £11 billion and growing at twice the rate of the rest of the economy, but there is so much more we could do (6) ________________________ this booming industry."

The UK produces over 26 million tonnes of rubbish every year. The LGA is urging the country (7) ________________________ resource that currently ends up in landfills. The report reads: "Taxpayers will be better off, the economy will benefit, and more people will (8) _______________________ domestic market (9) ___________________________ reprocessing recycling. Landfilling waste costs a lot of money; burning it is still expensive; recycling (10) ________________________ the taxpayer and we owe it to today's (11) ________________________ get as much of their money back as possible." It adds: "There is wealth in waste. It is time to take the lid off the dustbin debate (12) ________________________ government…from the kerbside to the global economic race."

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

How did a government agency describe Britain's garbage?

2.

How much could the rubbish be worth?

3.

What is the name of the report?

4.

How could more jobs be created?

5.

How fast is the UK's waste sector growing?

6.

Where does most of Britain's waste go to?

7.

Who will be better off if waste is better recycled?

8.

What two things aren't cheap?

9.

What duty does the report say governments have?

10.

How high does the report say the government should aim?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

How did a government agency describe Britain's garbage?

6.

Where does most of Britain's waste go to?

 

a) as an eyesore
b) as an untapped gold mine
c) they said it was disgusting and foul-
    smelling
d) like a dirty coal mine

 

a) South America
b) waste
c) landfills
d) the Atlantic Ocean

2.

How much could the rubbish be worth?

7.

Who will be better off if waste is better recycled?

 

a) £11 billion
b) an arm and a leg
c) peanuts
d) over $4.5 billion

 

a) makers of disposable products
b) the Prime Minister
c) birds and animals
d) taxpayers

3.

What is the name of the report?

8.

What two things aren't cheap?

 

a) 'Wealth from Waste'
b) 'Wealthy farm Waste'
c) 'Wasted from Wealth'
d) 'Waste from the Wealthy'

 

a) landfilling and burning waste
b) garbage trucks and incinerators
c) recycling and reprocessing
d) reports and government agencies

4.

How could more jobs be created?

9.

What duty does the report say governments have?

 

a) by investing in landfills
b) by buying more garbage collection
    trucks
c) by expanding the household
    recycling sector
d) by producing more trash

 

a) to repay taxpayers
b) to hide ugly garbage
c) to put the garbage in landfills
d) to tax waste

5.

How fast is the UK's waste sector growing?

10.

How high does the report say the government should aim?

 

a) at breakneck speed
b) twice as fast as the rest of the
    economy
c) at a snail's pace
d) in tandem with other sectors

 

a) 326.8 metres
b) globally
c) sky high
d) out of this world

ROLE PLAY

Role  A – Landfill company boss

You think landfill is the best solution to deal with waste. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their solutions. Also, tell the others which is the worst of these (and why): incinerating (burning), recycling or exporting the waste.

Role  B – Incinerator company boss

You think incinerating (burning) is the best solution to deal with waste. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their solutions. Also, tell the others which is the worst of these (and why): landfill, recycling or exporting the waste.

Role  C – Recycling company boss

You think recycling is the best solution to deal with waste. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their solutions. Also, tell the others which is the worst of these (and why): incinerating (burning), landfill or exporting the waste.

Role  D – Waste-exporting company boss

You think exporting the waste is the best solution to deal with waste. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their solutions. Also, tell the others which is the worst of these (and why): incinerating (burning), recycling or landfill.

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'garbage' and 'trash'.

garbage

trash

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • claimed
  • review
  • services
  • jobs
  • 11
  • booming
  • 26
  • ends
  • grow
  • cash
  • adds
  • race

GARBAGE SURVEY

Write five GOOD questions about garbage in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

GARBAGE DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'garbage'?

c)

What do you think of the amount of garbage you throw away?

d)

How much of your garbage could you make better use of?

e)

What things do you hate throwing away?

f)

How valuable do you think garbage could be?

g)

What more could governments do to monetize garbage?

h)

Do you ever think you could sell the things you put in the trash?

i)

Have you ever put something in the rubbish by mistake?

j)

What's the difference between 'waste,' 'garbage,' 'rubbish,' 'trash' and 'litter'?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

How wasteful are you / is your country?

c)

Is it a sin to waste things?

d)

Have you ever taken something from the garbage?

e)

What do you think it's like to be a garbage collector?

f)

What's wrong with landfills and incinerating garbage?

g)

What would happen if the law said we had to recycle everything?

h)

How is it best to recycle a computer?

i)

Why does the report say it is a "global economic race"?

j)

What questions would you like to ask the report's author?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

A British government agency has claimed that the nation's garbage is an (1) ____ gold mine that's potentially worth over $4.5 billion. The Local Government Association's (LGA) review (2) ____ Britain's waste disposal, 'Wealth from Waste', says local governments could (3) ____ billions by 2020 to provide better services to residents. The study outlines how the scheme could additionally create over 50,000 jobs by expanding the (4) ____ recycling sector. LGA executive Clyde Loakes said: "There is (5) ____ wealth in waste. The UK's waste and recycling sector is currently worth around £11 billion and growing at twice the rate of the rest of the economy, but there is so much more we could do to make the most of this (6) ____ industry."

The UK produces over 26 million tonnes of rubbish every year. The LGA is (7) ____ the country to fully exploit a resource that currently (8) ____ up in landfills. The report reads: "Taxpayers will be better (9) ____, the economy will benefit, and more people will have jobs if we grow our domestic market for collecting, sorting and reprocessing recycling. Landfilling waste costs a lot of money; burning it is still expensive; recycling actually (10) ____ in cash for the taxpayer and we owe it to today's (11) ____-pressed taxpayers to get as much of their money back as possible." It adds: "There is wealth in waste. It is time to take the lid off the dustbin debate and raise the (12) ____ of government…from the kerbside to the global economic race."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

unstoppable

(b)

intrepid

(c)

untapped

(d)

interpreted

2.

(a)

on

(b)

in

(c)

of

(d)

as

3.

(a)

earn

(b)

learn

(c)

yearn

(d)

urn

4.

(a)

household

(b)

freehold

(c)

housed

(d)

withhold

5.

(a)

clarity

(b)

clearly

(c)

cleared

(d)

clears

6.

(a)

boosting

(b)

booting

(c)

booking

(d)

booming

7.

(a)

urged

(b)

urge

(c)

urging

(d)

urges

8.

(a)

starts

(b)

closes

(c)

lasts

(d)

ends

9.

(a)

off

(b)

up

(c)

in

(d)

by

10.

(a)

brings

(b)

does

(c)

closes

(d)

requests

11.

(a)

stress

(b)

hard

(c)

poor

(d)

broke

12.

(a)

sightings

(b)

sites

(c)

sights

(d)

stings

SPELLING

Paragraph 1

1.

nallpittyeo worth over $4.5 billion

2.

waste lasisdpo

3.

provide better services to essdetirn

4.

the mehsec

5.

recycling ceostr

6.

make the most of this mgbiono industry

Paragraph 2

7.

gungri the country

8.

fully oxtliep a resource

9.

sorting and gsropecnreis

10.

hadr-rseesdp taxpayers

11.

the dustbin beadte

12.

raise the thssig of government

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

waste. The UK's waste and recycling sector is currently worth around £11 billion and growing at twice the rate of the rest

1  )

A British government agency has claimed that the nation's garbage is an untapped gold

(    )

off the dustbin debate and raise the sights of government…from the kerbside to the global economic race."

(    )

The UK produces over 26 million tonnes of rubbish every year. The LGA is urging the country to fully

(    )

expanding the household recycling sector. LGA executive Clyde Loakes said: "There is clearly wealth in

(    )

exploit a resource that currently ends up in landfills. The report reads: "Taxpayers will be better off, the economy will

(    )

and reprocessing recycling. Landfilling waste costs a lot of money; burning it is still expensive; recycling actually brings

(    )

disposal, 'Wealth from Waste', says local governments could earn billions by 2020 to provide better

(    )

services to residents. The study outlines how the scheme could additionally create over 50,000 jobs by

(    )

of the economy, but there is so much more we could do to make the most of this booming industry."

(    )

back as possible." It adds: "There is wealth in waste. It is time to take the lid

(    )

benefit, and more people will have jobs if we grow our domestic market for collecting, sorting

(    )

in cash for the taxpayer and we owe it to today's hard-pressed taxpayers to get as much of their money

(    )

mine that's potentially worth over $4.5 billion. The Local Government Association's (LGA) review on Britain's waste

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

mine     is     an     The     untapped     nation's     gold     garbage.     

2.

could     governments     Local     2020     by     billions     earn.    

3.

by     Additionally     jobs     over     50,000     expanding     create     ,.    

4.

of    rest    the    of    rate    the    twice    at   Growing   economy   the.

5.

do     more     most   to   we   So   of   make    could   much   this   the.

6.

ends     landfills     a     currently     in    Exploit    that    up    resource.    

7.

taxpayer     in     cash     Recycling     for     actually     the     brings.    

8.

it     hard     taxpayers     owe     today's     pressed     We     to     -.    

9.

back     much     money     possible     as     their     as     Get     of.    

10.

to     time     is     It    debate    dustbin    the    off     lid     the     take.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

A British government agency has calmed / claimed that the nation's garbage is an untapped gold / coal mine that's potentially worth / value over $4.5 billion. The Local Government Association's (LGA) review in / on Britain's waste disposal, 'Wealth from Waste', says local governments could urn / earn billions by 2020 to provide better services to residence / residents. The study outlines how the scheme could additionally / addition create over 50,000 jobs by expansion / expanding the household recycling sector. LGA executive Clyde Loakes said: "There is clearly wealth in wasting / waste. The UK's waste and recycling sector is currently worth around £11 billion and growing at twice the rate of the rest of the economy, but there is so much more we could do to make the most of this boozing / booming industry."

The UK produces over 26 million tonnes of rubbish every / all year. The LGA is urging the country to fully / full exploit a resource that currently starts / ends up in landfills. The report reads: "Taxpayers will be better off, the economy will benefit / beneficial, and more people will have jobs if we grow our domestic market for collecting, sorting and reprocessing / repossessing recycling. Landfilling waste costs a lot of money; burning it is still expensive; recycling actually brings out / in cash for the taxpayer and we due / owe it to today's hard-pressed / hardly-pressed taxpayers to get as much of their money back as possible." It adds: "There is wealth in waste. It is time to take the lid / lad off the dustbin debate and raise the sights / sites of government…from the kerbside to the global economic race."

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_ Br_t_sh g_v_rnm_nt _g_ncy h_s cl__m_d th_t th_ n_t__n's g_rb_g_ _s _n _nt_pp_d g_ld m_n_ th_t's p_t_nt__lly w_rth _v_r $4.5 b_ll__n. Th_ L_c_l G_v_rnm_nt _ss_c__t__n's (LG_) r_v__w _n Br_t__n's w_st_ d_sp_s_l, 'W__lth fr_m W_st_', s_ys l_c_l g_v_rnm_nts c__ld __rn b_ll__ns by 2020 t_ pr_v_d_ b_tt_r s_rv_c_s t_ r_s_d_nts. Th_ st_dy __tl_n_s h_w th_ sch_m_ c__ld _dd_t__n_lly cr__t_ _v_r 50,000 j_bs by _xp_nd_ng th_ h__s_h_ld r_cycl_ng s_ct_r. LG_ _x_c_t_v_ Clyd_ L__k_s s__d: "Th_r_ _s cl__rly w__lth _n w_st_. Th_ _K's w_st_ _nd r_cycl_ng s_ct_r _s c_rr_ntly w_rth _r__nd £11 b_ll__n _nd gr_w_ng _t tw_c_ th_ r_t_ _f th_ r_st _f th_ _c_n_my, b_t th_r_ _s s_ m_ch m_r_ w_ c__ld d_ t_ m_k_ th_ m_st _f th_s b__m_ng _nd_stry."

Th_ _K pr_d_c_s _v_r 26 m_ll__n t_nn_s _f r_bb_sh _v_ry y__r. Th_ LG_ _s _rg_ng th_ c__ntry t_ f_lly _xpl__t _ r_s__rc_ th_t c_rr_ntly _nds _p _n l_ndf_lls. Th_ r_p_rt r__ds: "T_xp_y_rs w_ll b_ b_tt_r _ff, th_ _c_n_my w_ll b_n_f_t, _nd m_r_ p__pl_ w_ll h_v_ j_bs _f w_ gr_w __r d_m_st_c m_rk_t f_r c_ll_ct_ng, s_rt_ng _nd r_pr_c_ss_ng r_cycl_ng. L_ndf_ll_ng w_st_ c_sts _ l_t _f m_n_y; b_rn_ng _t _s st_ll _xp_ns_v_; r_cycl_ng _ct__lly br_ngs _n c_sh f_r th_ t_xp_y_r _nd w_ _w_ _t t_ t_d_y's h_rd-pr_ss_d t_xp_y_rs t_ g_t _s m_ch _f th__r m_n_y b_ck _s p_ss_bl_." _t _dds: "Th_r_ _s w__lth _n w_st_. _t _s t_m_ t_ t_k_ th_ l_d _ff th_ d_stb_n d_b_t_ _nd r__s_ th_ s_ghts _f g_v_rnm_nt…fr_m th_ k_rbs_d_ t_ th_ gl_b_l _c_n_m_c r_c_."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

a british government agency has claimed that the nation's garbage is an untapped gold mine that's potentially worth over $45 billion the local government association's (lga) review on britain's waste disposal 'wealth from waste' says local governments could earn billions by 2020 to provide better services to residents the study outlines how the scheme could additionally create over 50000 jobs by expanding the household recycling sector lga executive clyde loakes said "there is clearly wealth in waste the uk's waste and recycling sector is currently worth around £11 billion and growing at twice the rate of the rest of the economy but there is so much more we could do to make the most of this booming industry"

the uk produces over 26 million tonnes of rubbish every year the lga is urging the country to fully exploit a resource that currently ends up in landfills the report reads "taxpayers will be better off the economy will benefit and more people will have jobs if we grow our domestic market for collecting sorting and reprocessing recycling landfilling waste costs a lot of money burning it is still expensive recycling actually brings in cash for the taxpayer and we owe it to today's hard-pressed taxpayers to get as much of their money back as possible" it adds "there is wealth in waste it is time to take the lid off the dustbin debate and raise the sights of government…from the kerbside to the global economic race"

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

ABritishgovernmentagencyhasclaimedthatthenation'sgarbageisanuntapped
goldminethat'spotentiallyworthover$4.5billion.TheLocalGovernment
Association's(LGA)reviewonBritain'swastedisposal,'WealthfromWaste',says
localgovernmentscouldearnbillionsby2020toprovidebetterservicestoresidents.
Thestudyoutlineshowtheschemecouldadditionallycreateover50,000jobsby
expandingthehouseholdrecyclingsector.LGAexecutiveClydeLoakessaid:"There
isclearlywealthinwaste.TheUK'swasteandrecyclingsectoriscurrentlyworth
around£11billionandgrowingattwicetherateoftherestoftheeconomy,butthere
issomuchmorewecoulddotomakethemostofthisboomingindustry."TheUK
producesover26milliontonnesofrubbisheveryyear.TheLGAisurgingthecountry
tofullyexploitaresourcethatcurrentlyendsupinlandfills.Thereportreads:"Tax
payerswillbebetteroff,theeconomywillbenefit,andmorepeoplewillhavejobsif
wegrowourdomesticmarketforcollecting,sortingandreprocessingrecycling.
Landfillingwastecostsalotofmoney;burningitisstillexpensive;recyclingactually
bringsincashforthetaxpayerandweoweittotoday'shard-pressedtaxpayerstoget
asmuchoftheirmoneybackaspossible."Itadds:"Thereiswealthinwaste.Itistime
totakethelidoffthedustbindebateandraisethesightsofgovernment…from the
kerbsidetotheglobaleconomicrace."

FREE WRITING

Write about garbage for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Garbage is an untapped gold mine.   Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about making money from garbage. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. GARBAGE: Make a poster about garbage and its uses. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. WASTE IS WEALTH: Write a magazine article about making money from waste. Include imaginary interviews with people who have done it.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to a waste expert. Ask him/her three questions about garbage. Give him/her three of your ideas on how to better exploit this untapped resource. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

T

d

F

e

F

f

F

g

T

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

claimed

a.

stated

2

potentially

b.

likely

3.

outlines

c.

summarises

4.

sector

d.

field

5.

booming

e.

thriving

6.

urging

f.

pressing

7.

exploit

g.

make the most of

8.

domestic

h.

local

9.

hard-pressed

i.

troubled

10.

sights

j.

aims

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

As an untapped gold mine

2.

Over $4.5 billion

3.

'Wealth from Waste'

4.

By expanding the household recycling sector

5.

Twice the rate of the rest of the economy

6.

Landfills

7.

Taxpayers

8.

Landfilling and burning waste

9.

To get money back to taxpayers

10.

Globally - the global economic race

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

d

3.

a

4.

c

5.

b

6.

c

7.

d

8.

a

9.

a

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy