The
1,000 IDEAS
e-Book

Breaking News English

HOME  |   DONATE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
 

 

E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

Follow this site on Facebook.

 

000's more free lessons.

   

 


 
 
40+ activities
 PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI
    lesson    (PDF)

* MP3 (UK male)

* MP3 (USA male)

* MP3 (20 questions)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Reading
    (100 - 300 wpm)

* Text jumble 15

* Text jumble 24

* No spaces

* Sentence jumble

* QUIZ 

* Grammar gap-fill

* Articles gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Missing letters

* Initials only

* No letters

* Fill-in-the-blank

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

Mount Fuji to be World Heritage site (4th May, 2013)

Japan's Mount Fuji will become a World Heritage Site in June. The United Nations (U.N.) decided on April the 30th to give the famous mountain UNESCO World Heritage status. The U.N. team that made the decision said Fuji was very important to Japanese religion and art. They also said that the 3,776-meter-high volcano was important outside of Japan too. Fuji-san (as Japanese people call it) has been a sacred mountain for more than 1,000 years. Priests say that when you climb it, you move from the "everyday world" at the bottom, to the "world of gods, Buddha and death" at the top. They believe people can wash away their sins by climbing to the top and coming back down again.


 

Mount Fuji is a major tourist destination. It is very popular with hikers, who want to see the rising sun from its peak. More than 318,000 hikers visited the mountain last summer, with up to 15,000 people climbing each day. Local residents are now worried the World Heritage status will mean more visitors. That means there will be more litter and environmental problems. The local government may ask people to pay to climb the mountain to help preserve its beauty. Governor Shomei Yokouchi said: "It's likely we'll ask mountain climbers to help financially with keeping the mountain clean." Another idea being talked about is to limit the daily number of hikers allowed to the top.

Sources:
http://ajw.asahi.com/article/cool_japan/fun_spots/AJ201305010063
http://www.japantimes.co.jp/news/2013/05/02/national/heritage-status-will-mean-big-changes/#.UYIXq4LqPc9


 
 

WARM-UPS


 

1. MOUNT FUJI: Students walk around the class and talk to other students about Mount Fuji. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

heritage / famous mountains / religion and art / volcano / 1,000 years / wash away sin / tourist destinations / rising sun / last summer / environmental problems / hikers

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. WORLD BEST: Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

The best…

Why?

How to preserve heritage

mountain

 

 

river

 

 

building

 

 

museum

 

 

park

 

 

historic site

 

 

4. WORLD HERITAGE: Students A strongly believe that being a World Heritage site is very important; Students B strongly believe it isn't.  Change partners again and talk about your conversations.

5. MOUNTAINS: Rank these and share your rankings with your partner. Put the best at the top. Change partners often and share your rankings.

  • Mount Fuji
  • Mount Everest
  • Kilimanjaro
  • Table Mountain
  • Mont Blanc
  • Ayers Rock
  • Mount Ararat
  • Vesuvius

6. MOUNTAIN: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'mountain'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.


 
 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Mt. Fuji will become a World Heritage site in 2014.

T / F

b.

The U.N. made Mt. Fuji a World Heritage site because of its beauty.

T / F

c.

Mount Fuji has been sacred in Egypt for over 1,000 years.

T / F

d.

People believe going up and down Fuji helps wash away sins.

T / F

e.

Over 3.18 million people visited Mt. Fuji last year.

T / F

f.

Around 15,000 people a day visited Mt. Fuji last year.

T / F

g.

People who live near Mt. Fuji are worried about increasing litter.

T / F

h.

There are no plans to charge for visiting Mt. Fuji.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

mountain

a.

well-liked

2

status

b.

peak

3.

sacred

c.

important

4.

climb

d.

control

5.

sins

e.

holy

6.

major

f.

garbage

7.

popular

g.

wrongdoing

8.

residents

h.

position

9.

litter

i.

citizens

10.

limit

j.

scale

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

World Heritage

a.

volcano

2

the 3,776-meter-high

b.

government

3.

the everyday

c.

their sins

4.

wash away

d.

sun

5.

climbing to the top and

e.

world

6.

a major tourist

f.

number of hikers

7.

the rising

g.

status

8.

local

h.

its beauty

9.

help preserve

i.

destination

10.

limit the daily

j.

coming back down again

GAP FILL

Japan's Mount Fuji will (1) ____________ a World Heritage Site in June. The United Nations (U.N.) decided on April the 30th to give the famous mountain UNESCO World Heritage (2) ____________. The U.N. team that made the (3) ____________ said Fuji was very important to Japanese religion and art. They also said that the 3,776-meter-high (4) ____________ was important outside of Japan too. Fuji-san (as Japanese people call it) has been a (5) ____________ mountain for more than 1,000 years. Priests say that when you climb it, you move from the "(6) ____________ world" at the bottom, to the "world of gods, Buddha and death" at the top. They believe people can  (7) ____________ away their sins by (8) ____________ to the top and coming back down again.

 

 

sacred
climbing
status
volcano
become
everyday
decision
wash

Mount Fuji is a (9) ____________ tourist destination. It is very popular with hikers, who want to see the rising sun from its (10) ____________. More than 318,000 hikers visited the mountain last summer, with up to 15,000 people climbing (11) ____________ day. Local residents are now worried the World Heritage status will mean more visitors. That (12) ____________ there will be more litter and environmental problems. The local government may ask people to pay to climb the mountain to help (13) ____________ its beauty. Governor Shomei Yokouchi said: "It's likely we'll ask mountain climbers to help (14) ____________ with keeping the mountain clean." Another (15) ____________ being talked about is to (16) ____________ the daily number of hikers allowed to the top.

 

financially
limit
peak
preserve
major
means
idea
each

LISTENING – Guess the answers. Listen to check

1)

give the famous mountain UNESCO ______

 

a.  World Heritage stay to us
b.  World Heritage statuses
c.  World Heritage state us
d.  World Heritage status

2)

the 3,776-meter-high volcano was important ______ too

 

a.  outside if Japan
b.  outside of Japan
c.  outside in Japan
d.  outside for Japan

3)

you move from the "______" at the bottom

 

a.  everyone world
b.  everything world
c.  everyday world
d.  every daily world

4)

They believe people can wash ______

 

a.  away their sins
b.  away their things
c.  away their sings
d.  away their thins

5)

climbing to the top and coming ______

 

a.  back down again
b.  back up again
c.  back over again
d.  back dawn again

6)

Mount Fuji is ______ destination

 

a.  a majorly tourist
b.  a major tourists
c.  the major tourist
d.  a major tourist

7)

hikers who want to see the rising ______

 

a.  sun from it speaks
b.  sun from it's a peak
c.  sun from its peak
d.  sun from its peaks

8)

there will ______ and environmental problems

 

a.  be more litter
b.  be more letter
c.  be more latter
d.  be more little

9)

ask mountain climbers to ______ with keeping the mountain clean

 

a.  help financial
b.  help finance shall we
c.  helps financially
d.  help financially

10)

______ number of hikers allowed to the top

 

a.  limit the day
b.  limit the daily
c.  limit a daily
d.  limits the daily

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Japan's Mount Fuji will become a World Heritage Site in June. The United Nations (U.N.) (1) _________________________ to give the famous mountain UNESCO World Heritage status. The U.N. team that made the decision said Fuji (2) _________________________ Japanese religion and art. They also said that the 3,776- (3) _________________________ important outside of Japan too. Fuji-san (as Japanese people call it) has been (4) _________________________ more than 1,000 years. Priests say that when you climb it, you move (5) _________________________  at the bottom, to the "world of gods, Buddha and death" at the top. They believe people can (6) _________________________ climbing to the top and coming back down again.

Mount Fuji is (7) _________________________. It is very popular with hikers, who want to see the (8) _________________________. More than 318,000 hikers visited the mountain last summer, with up to 15,000 people climbing each day. Local (9) _________________________ the World Heritage status will mean more visitors. That means there will be more litter (10) _________________________. The local government may ask people to pay to climb the mountain to (11) _________________________. Governor Shomei Yokouchi said: "It's likely we'll ask mountain climbers to help (12) _________________________ the mountain clean." Another idea being talked about is to limit the daily number of hikers allowed to the top.

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

When was the decision made to make Mt. Fuji a World Heritage site?

2.

What two things in Japan is Mt. Fuji important to?

3.

What has Fuji been for over 1,000 years?

4.

What kind of world do priests say is at the bottom of Fuji?

5.

What can people wash away by climbing Fuji?

6.

What do people want to see from the top of Fuji?

7.

How many people climbed Fuji every day last year?

8.

What problems do local people worry about?

9.

What might people have to do to climb Fuji?

10.

What might be limited on Fuji?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

When was the decision made to make Mt. Fuji a World Heritage site?

6.

What do people want to see from the top of Fuji?

 

a) June
b) 30th April
c) in 2010
d) January

 

a) the rising sun
b) Tokyo
c) a small statue
d) the snow

2.

What two things in Japan is Mt. Fuji important to?

7.

How many people climbed Fuji every day last year?

 

a) painting and photography
b) climbing and hiking
c) religion and art
d) flowers and trees

 

a) 3.18 million
b) 318,000
c) 150,000
d) 15,000

3.

What has Fuji been for over 1,000 years?

8.

What problems do local people worry about?

 

a) mysterious
b) dangerous
c) snow-covered
d) sacred

 

a) money and the future
b) noise and crime
c) litter and environmental problems
d) snow and cherry blossoms

4.

What kind of world do priests say is at the bottom of Fuji?

9.

What might people have to do to climb Fuji?

 

a) a dirty world
b) an everyday world
c) a spiritual world
d) a modern world

 

a) register
b) carry a recycling litter bag
c) have a medical test
d) pay

5.

What can people wash away by climbing Fuji?

10.

What might be limited on Fuji?

 

a) sins
b) things
c) worries
d) dirt

 

a) the days people can visit
b) the number of climbers
c) the snowfall
d) the price of noodles

ROLE PLAY

Role  A – Mount Fuji

You think Mount Fuji is the best place to visit on Earth. Tell the others three reasons why. Tell the others what's wrong with their sites and why Fuji is better.

Role  B – The Pyramids

You think the Pyramids are the best place to visit on Earth. Tell the others three reasons why. Tell the others what's wrong with their sites and why the Pyramids are better.

Role  C – The Amazon jungle

You think The Amazon Jungle is the best place to visit on Earth. Tell the others three reasons why. Tell the others what's wrong with their sites and why the Amazon is better.

Role  D – Disneyland

You think Disneyland is the best place to visit on Earth. Tell the others three reasons why. Tell the others what's wrong with their sites and why Disneyland is better.

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'world' and 'heritage'.

world

heritage

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • June
  • famous
  • important
  • 1,000
  • bottom
  • wash
  • peak
  • 15,000
  • worried
  • pay
  • beauty
  • limit

MOUNT FUJI SURVEY

Write five GOOD questions about Mount Fuji in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

MOUNT FUJI DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the name 'Mount Fuji'?

c)

Is Mount Fuji the most beautiful mountain in the world?

d)

Are you surprised it isn't already a World Heritage site?

e)

What is the importance of being a World Heritage site?

f)

What are the important sites in your country's heritage?

g)

Why is heritage important?

h)

Do you think a mountain can be sacred?

i)

Why is Mount Fuji so important to Japanese people?

j)

What images do you have in your mind of Mount Fuji?

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

Why do so many people want to visit Mount Fuji?

c)

Do you like hiking to the top of mountains?

d)

Do you get angry when you see people leaving litter on mountains?

e)

What can local residents do to keep Mount Fuji clean?

f)

What environmental problems are there in your local area?

g)

Is it a good idea to make people pay to climb Mount Fuji?

h)

Is it a good idea to limit the number of hikers each day?

i)

What would you think of if you were on Fuji looking at the sun rise?

j)

What questions would you like to ask UNESCO's boss about Mt. Fuji?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

Japan's Mount Fuji will become (1) ____ World Heritage Site in June. The United Nations (U.N.) decided (2) ____ April the 30th to give the famous mountain UNESCO World Heritage status. The U.N. team that made the (3) ____ said Fuji was very important to Japanese religion and art. They also said that the 3,776-meter-high (4) ____ was important outside of Japan too. Fuji-san (as Japanese people call it) has been a sacred mountain for more than 1,000 years. Priests say that when you climb it, you move from the "(5) ____  world" at the bottom, to the "world of gods, Buddha and death" at the top. They believe people can wash away their (6) ____ by climbing to the top and coming back down again.

Mount Fuji is a (7) ____ tourist destination. It is very popular with hikers, who want to see the rising sun from its (8) ____. More than 318,000 hikers visited the mountain last summer, with up to 15,000 people climbing each day. Local residents are now worried the World Heritage status will mean more visitors. That means there will be more (9) ____ and environmental problems. The (10) ____ government may ask people to pay to climb the mountain to help (11) ____ its beauty. Governor Shomei Yokouchi said: "It's likely we'll ask mountain climbers to help financially with keeping the mountain clean." Another idea being talked about is to limit the (12) ____ number of hikers allowed to the top.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

a

(b)

the

(c)

one

(d)

finally

2.

(a)

at

(b)

in

(c)

on

(d)

by

3.

(a)

decides

(b)

deciding

(c)

decision

(d)

decide

4.

(a)

valley

(b)

archipelago

(c)

atoll

(d)

volcano

5.

(a)

everyday

(b)

everyone

(c)

everything

(d)

everywhere

6.

(a)

worries

(b)

sins

(c)

feet

(d)

dishes

7.

(a)

majors

(b)

majority

(c)

majorly

(d)

major

8.

(a)

peaks

(b)

peak

(c)

peaking

(d)

peek

9.

(a)

latter

(b)

letter

(c)

litter

(d)

lottery

10.

(a)

locale

(b)

locally

(c)

locals

(d)

local

11.

(a)

preservation

(b)

preserving

(c)

preserves

(d)

preserve

12.

(a)

day

(b)

daily

(c)

dailies

(d)

dally

SPELLING

Paragraph 1

1.

The edntiU Nations (U.N.)

2.

the musafo mountain

3.

important to Japanese goiinelr

4.

the 3,776-meter-high vaoclon

5.

a eadcsr mountain

6.

imcilnbg to the top

Paragraph 2

7.

a major oiturst destination

8.

see the iirngs sun

9.

there will be more lritte

10.

nreoealtmnivn problems

11.

help epresvre its beauty

12.

ask mountain climbers to help nfinlaiclay

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

mountain for more than 1,000 years. Priests say that when you climb it, you move from the

(    )

"everyday world" at the bottom, to the "world of gods, Buddha and death" at the top. They believe

(    )

Mount Fuji is a major tourist destination. It is very popular with hikers, who want to see the rising

(    )

ask mountain climbers to help financially with keeping the mountain clean." Another idea

(    )

made the decision said Fuji was very important to Japanese religion and art. They also said that the 3,776-meter-high

1  )

Japan's Mount Fuji will become a World Heritage Site in June. The United Nations (U.N.) decided

(    )

each day. Local residents are now worried the World Heritage status will mean more visitors. That means

(    )

sun from its peak. More than 318,000 hikers visited the mountain last summer, with up to 15,000 people climbing

(    )

volcano was important outside of Japan too. Fuji-san (as Japanese people call it) has been a sacred

(    )

people can wash away their sins by climbing to the top and coming back down again.

(    )

being talked about is to limit the daily number of hikers allowed to the top.

(    )

on April the 30th to give the famous mountain UNESCO World Heritage status. The U.N. team that

(    )

there will be more litter and environmental problems. The local government may ask people to pay to

(    )

climb the mountain to help preserve its beauty. Governor Shomei Yokouchi said: "It's likely we'll

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

very     was     Fuji     religion     Japanese     to     important.    

2.

years     A     sacred     mountain     for     more     than     1,000.    

3.

from     world     bottom     move     everyday     the     You    the     at.    

4.

sins     can     wash     They     away     believe     their     people.    

5.

to     back     and     the     down     coming     Climbing     again     top.    

6.

sun    rising    the    see    to    want   who    Hikers   peak    its    from.    

7.

problems     more     litter     There     and     will    environmental    be.    

8.

climb   The    local   government   may    ask    people    to    pay     to.    

9.

we'll    climbers    financially    likely    mountain   help   It's    ask    to.    

10.

top     Limit    the    daily    number    of    hikers    allowed     to     the.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Japan's Mount Fuji will become / becoming a World Heritage Site in June. The United Nations (U.N.) decided in / on April the 30th to give the famous mountain UNESCO World Heritage status. The U.N. team that did / made the decision said Fuji was very important to Japanese religion / religious and art. They also said that the 3,776-meter-high volcano / plateau was important outside of Japan too. Fuji-san (as / has Japanese people call it) has been a sacred / scared mountain for more than 1,000 years. Priests say / talk that when you climb it, you move from the "everywhere / everyday world" at the bottom, to the "world of gods, Buddha and death" at the top. They believe people can wash away their sins / things by climbing to the top and coming back down again.

Mount Fuji is a major / minor tourist destination. It is very common / popular with hikers, who want to see the rising / rise sun from its peak. More than 318,000 hikers visited the mountain last summer, with down / up to 15,000 people climbing each day. Local residence / residents are now worried / worry the World Heritage status will mean more visitors. That means there will be more glitter / litter and environmental problems. The local government may ask people to paid / pay to climb the mountain to help preserve its beauty. Governor Shomei Yokouchi said: "It's likely / liked we'll ask mountain climbers to help financially with keeping the mountain clean." Another idea being talked about is to limit the dailies / daily number of hikers allowed to the top.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

J_p_n's M__nt F_j_ w_ll b_c_m_ _ W_rld H_r_t_g_ S_t_ _n J_n_. Th_ _n_t_d N_t__ns (_.N.) d_c_d_d _n _pr_l th_ 30th t_ g_v_ th_ f_m__s m__nt__n _N_SC_ W_rld H_r_t_g_ st_t_s. Th_ _.N. t__m th_t m_d_ th_ d_c_s__n s__d F_j_ w_s v_ry _mp_rt_nt t_ J_p_n_s_ r_l_g__n _nd _rt. Th_y _ls_ s__d th_t th_ 3,776-m_t_r-h_gh v_lc_n_ w_s _mp_rt_nt __ts_d_ _f J_p_n t__. F_j_-s_n (_s J_p_n_s_ p__pl_ c_ll _t) h_s b__n _ s_cr_d m__nt__n f_r m_r_ th_n 1,000 y__rs. Pr__sts s_y th_t wh_n y__ cl_mb _t, y__ m_v_ fr_m th_ "_v_ryd_y w_rld" _t th_ b_tt_m, t_ th_ "w_rld _f g_ds, B_ddh_ _nd d__th" _t th_ t_p. Th_y b_l__v_ p__pl_ c_n w_sh _w_y th__r s_ns by cl_mb_ng t_ th_ t_p _nd c_m_ng b_ck d_wn _g__n.

M__nt F_j_ _s _ m_j_r t__r_st d_st_n_t__n. _t _s v_ry p_p_l_r w_th h_k_rs, wh_ w_nt t_ s__ th_ r_s_ng s_n fr_m _ts p__k. M_r_ th_n 318,000 h_k_rs v_s_t_d th_ m__nt__n l_st s_mm_r, w_th _p t_ 15,000 p__pl_ cl_mb_ng __ch d_y. L_c_l r_s_d_nts _r_ n_w w_rr__d th_ W_rld H_r_t_g_ st_t_s w_ll m__n m_r_ v_s_t_rs. Th_t m__ns th_r_ w_ll b_ m_r_ l_tt_r _nd _nv_r_nm_nt_l pr_bl_ms. Th_ l_c_l g_v_rnm_nt m_y _sk p__pl_ t_ p_y t_ cl_mb th_ m__nt__n t_ h_lp pr_s_rv_ _ts b___ty. G_v_rn_r Sh_m__ Y_k__ch_ s__d: "_t's l_k_ly w_'ll _sk m__nt__n cl_mb_rs t_ h_lp f_n_nc__lly w_th k__p_ng th_ m__nt__n cl__n." _n_th_r _d__ b__ng t_lk_d _b__t _s t_ l_m_t th_ d__ly n_mb_r _f h_k_rs _ll_w_d t_ th_ t_p.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

japan's mount fuji will become a world heritage site in june the united nations (un) decided on april the 30th to give the famous mountain unesco world heritage status the un team that made the decision said fuji was very important to japanese religion and art they also said that the 3776-meter-high volcano was important outside of japan too fuji-san (as japanese people call it) has been a sacred mountain for more than 1000 years priests say that when you climb it you move from the "everyday world" at the bottom to the "world of gods buddha and death" at the top they believe people can wash away their sins by climbing to the top and coming back down again

mount fuji is a major tourist destination it is very popular with hikers who want to see the rising sun from its peak more than 318000 hikers visited the mountain last summer with up to 15000 people climbing each day local residents are now worried the world heritage status will mean more visitors that means there will be more litter and environmental problems the local government may ask people to pay to climb the mountain to help preserve its beauty governor shomei yokouchi said "it's likely we'll ask mountain climbers to help financially with keeping the mountain clean" another idea being talked about is to limit the daily number of hikers allowed to the top

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Japan'sMountFujiwillbecomeaWorldHeritageSiteinJune.TheUnitedNations
(U.N.)decidedonAprilthe30thtogivethefamousmountainUNESCOWorldHeritage
status.TheU.N.teamthatmadethedecisionsaidFujiwasveryimportanttoJapanese
religionandart.Theyalsosaidthatthe3,776-meter-highvolcanowasimportant
outsideofJapantoo.Fuji-san(asJapanesepeoplecallit)hasbeenasacredmountain
formorethan1,000years.Priestssaythatwhenyouclimbit,youmovefromthe
"everydayworld"atthebottom,tothe"worldofgods,Buddhaanddeath"at the
top.Theybelievepeoplecanwashawaytheirsinsbyclimbingtothetopandcoming
backdownagain.MountFujiisamajortouristdestination.Itisverypopularwith
hikers,whowanttoseetherisingsunfromitspeak.Morethan318,000hikersvisited
themountainlastsummer,withupto15,000peopleclimbingeachday.Local
residentsarenowworriedtheWorldHeritagestatuswillmeanmorevisitors.That
meanstherewillbemorelitterandenvironmentalproblems.Thelocalgovernment
mayaskpeopletopaytoclimbthemountaintohelppreserveitsbeauty.Governor
ShomeiYokouchisaid:"It'slikelywe'llaskmountainclimberstohelpfinancially
withkeepingthemountainclean."Anotherideabeingtalkedaboutistolimitthe
dailynumberofhikersallowedtothetop.

FREE WRITING

Write about Mount Fuji for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

It is important to keep our heritage safe so our grandchildren and their grandchildren can enjoy it.   Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about Mount Fuji. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. WORLD HERITAGE: Make a poster about World Heritage sites. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. FUJI: Write a magazine article about Mt. Fuji becoming a World Heritage site. Include imaginary interviews with people who are for and against it.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to the boss of UNESCO. Ask him/her three questions about Mount Fuji. Give him/her three of your opinions on the mountain. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

F

c

T

d

T

e

F

f

T

g

T

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

mountain

a.

peak

2

status

b.

position

3.

sacred

c.

holy

4.

climb

d.

control

5.

sins

e.

wrongdoing

6.

major

f.

important

7.

popular

g.

well-liked

8.

residents

h.

citizens

9.

litter

i.

garbage

10.

limit

j.

scale

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

30th April

2.

Religion and art

3.

Sacred

4.

An everyday world

5.

Sins

6.

The rising sun

7.

15,000

8.

Litter and environmental problems

9.

Pay

10.

The number of climbers

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

c

3.

d

4.

b

5.

a

6.

a

7.

d

8.

c

9.

d

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy