My 1,000
Ideas
e-Book

Breaking News English

HOME  |  HELP MY SITE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
 
 
40+ activities
 PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI
    lesson    (PDF)

* MP3 (UK male)

* MP3 (USA female)

* MP3 (20 questions)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Reading
    (100 - 300 wpm)

* Text jumble 15

* Text jumble 24

* No spaces

* Sentence jumble

* QUIZ 

* Grammar gap-fill

* Articles gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Missing letters

* Initials only

* No letters

* Fill-in-the-blank

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

Menu shows exercise needed to lose weight (30th April, 2013)

New research reveals that restaurant menus showing how much exercise is needed to burn off calories could be good for losing weight. Researchers from the Texas Christian University say that telling customers how many minutes they must walk to burn off the calories from a hamburger is much better information than showing how many calories the hamburger has. They say people do not really understand calories but do understand they have to walk for 30 minutes. Senior researcher Dr. Meena Shah said the menu could help people make healthier choices. She said: "We need a more effective strategy to encourage people to order and consume fewer calories from restaurant menus."


 

The researchers looked at the restaurant orders made by 300 different people. Some used a menu without calorie information; some had a menu with calorie information; and the rest were given a menu with a guide to how many minutes of fast walking would burn off the calories in the food. Example information on the last menu suggested a woman would need to walk for two hours to burn off the calories in a double cheeseburger. The people who had the menus with the exercise information ordered food with the fewest calories. Researcher Ashlei James said: "Brisk walking is something nearly everyone can relate to, which is why we displayed…the minutes of brisk walking needed to burn food calories."

Sources:
http://www.medicaldaily.com/articles/14952/20130427/food-menus-list-exercise-lead-healthier-choices.htm
http://www.bbc.co.uk/news/health-22261475


 
 

WARM-UPS

SHARE THIS LESSON: E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

000's more free lessons.

1. RESTAURANT MENUS: Students walk around the class and talk to other students about restaurant menus. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

research / exercise / losing weight / hamburger / calories / walk for 30 minutes / restaurant orders / 300 different people / guide / everyone / relate to / minutes

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. LOSING WEIGHT: Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

Lose weight by…

Good points

Bad points

going to the gym

 

 

eating less

 

 

being vegetarian

 

 

taking pills

 

 

cutting out soda

 

 

walking everywhere

 

 

4. SLIM: Students A strongly believe we will all be slim in the future; Students B strongly believe not.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK

See a sample

5. MENU: Rank these and share your rankings with your partner. Put the information you most want to see at the top. Change partners often and share your rankings.

  • calories
  • ingredients
  • chef's experience
  • exercise to burn off calories
  • where ingredients are from
  • the recipe
  • pictures of food
  • vitamins and minerals

6. HAMBURGER: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'hamburger'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.



 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

A new computer menu downloads eating and exercise information.

T / F

b.

A researcher says information about walking off calories is very useful.

T / F

c.

The researcher said we do not really understand calories.

T / F

d.

The researcher said we have enough ways to order low-calorie food.

T / F

e.

The research looked at the ordering habits of 3,000 people.

T / F

f.

Different people were given one of three different menus.

T / F

g.

A woman must walk for 2 hours to burn off a hamburger's calories.

T / F

h.

A researcher said we all understand what it means to walk fast.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

reveals

a.

use

2

customers

b.

plan

3.

effective

c.

quick

4.

strategy

d.

shows

5.

consume

e.

requested

6.

information

f.

consumers

7.

burn off

g.

eat or drink

8.

ordered

h.

understand

9.

brisk

i.

successful

10.

relate to

j.

details

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

how much exercise is

a.

choices

2

how many minutes

b.

relate to

3.

make healthier

c.

consume fewer calories

4.

We need a more effective

d.

orders

5.

encourage people to order and

e.

they must walk

6.

restaurant

f.

in a double cheeseburger

7.

some had a menu

g.

strategy

8.

burn off the calories

h.

walking

9.

brisk

i.

needed to burn off calories

10.

something nearly everyone can

j.

with calorie information



 

GAP FILL

New research (1) ____________ that restaurant menus showing how much exercise is needed to burn off calories could be good for (2) ____________ weight. Researchers from the Texas Christian University say that (3) ____________ customers how many minutes they must walk to burn off the calories from a hamburger is (4) ____________ better information than showing how many calories the hamburger has. They say people do not (5) ____________ understand calories but do understand they have to walk for 30 minutes. Senior researcher Dr. Meena Shah said the menu could (6) ____________ people make healthier  (7) ____________. She said: "We need a more effective strategy to encourage people to order and consume (8) ____________ calories from restaurant menus."

 

 

really
fewer
losing
much
reveals
choices
telling
help

The researchers looked at the restaurant orders (9) ____________ by 300 different people. Some used a menu (10) ____________ calorie information; some had a menu with calorie information; and the (11) ____________ were given a menu with a (12) ____________ to how many minutes of fast walking would burn off the calories in the food. Example information on the last menu (13) ____________ a woman would need to walk for two hours to burn off the calories in a double cheeseburger. The people who had the menus with the exercise information ordered food with the (14) ____________ calories. Researcher Ashlei James said: "Brisk walking is something nearly everyone can (15) ____________ to, which is why we (16) ____________ …the minutes of brisk walking needed to burn food calories."

 

guide
rest
displayed
made
fewest
suggested
without
relate


 
 

LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

could be good for ______

 

a.  lost weight
b.  loser weight
c.  losing weight
d.  lose weight

2)

how many minutes ______ burn off the calories from a hamburger

 

a.  they most walk to
b.  they must walk to
c.  they mast walk to
d.  they mist walk to

3)

They say people do not ______ calories

 

a.  real understand
b.  reality understand
c.  realism understand
d.  really understand

4)

We need a more ______

 

a.  affective strategy
b.  effective strategic
c.  effective strategy
d.  affectively strategy

5)

encourage people to order ______ calories

 

a.  and consumed fewer
b.  and consume fewer
c.  and consumes fewer
d.  and consumer fewer

6)

the restaurant orders ______ different people

 

a.  made by 300
b.  make by 300
c.  makes by 300
d.  making by 300

7)

how many minutes of fast ______ off the calories in the food

 

a.  waking would burn
b.  working would burn
c.  walking would burn
d.  whacking would burn

8)

information on the last menu ______ would need to walk for two hours

 

a.  suggested a woman
b.  suggestion a woman
c.  suggest it a woman
d.  suggested a woman

9)

Brisk walking is something nearly everyone ______

 

a.  can relates to
b.  can relation to
c.  can relate to
d.  can be late to

10)

which is ______ the minutes of brisk walking

 

a.  why we displayed
b.  why they displayed
c.  why he displayed
d.  why she displayed

LISTENING – Listen and fill in the gaps

(1) ________________________ restaurant menus showing how much exercise is needed to burn off calories could (2) ______________________. Researchers from the Texas Christian University say that telling customers how many minutes they (3) ________________________ off the calories from a hamburger is much better information (4) _____________________ calories the hamburger has. They say people do not really understand calories but do understand they have to walk for 30 minutes. Senior researcher Dr. Meena Shah said the menu (5) ________________________ healthier choices. She said: "We need a more effective strategy to encourage people (6) ________________________ fewer calories from restaurant menus."

The researchers looked at the restaurant (7) ________________________ people. Some used a menu without calorie information; some had a menu with calorie information; (8) ________________________ a menu with a guide to how many minutes (9) ________________________ burn off the calories in the food. Example information on the last menu suggested a woman would need to walk for two hours to burn off the calories in a double cheeseburger. The people (10) ________________________ the exercise information ordered food with the fewest calories. Researcher Ashlei James said: "Brisk walking is something nearly (11) ________________________, which is why we displayed…the (12) ________________________ needed to burn food calories."


 
 

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What did new research tell us?

2.

Where is the research team from?

3.

What do the researchers say we don't really understand?

4.

How did Dr Shah say the menus could help us?

5.

What did Dr Shah say we needed?

6.

How many people took part in the research?

7.

How many different menus did the researchers use?

8.

How could a woman burn off a double cheeseburger?

9.

Who ordered food with the fewest calories?

10.

What did a researcher say almost everyone could understand?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What did new research tell us?

6.

How many people took part in the research?

 

a) which food has the fewest calories
b) we need to look carefully at menus
c) we should avoid going to restaurants
d) about menus with information on
    burning calories

 

a) 2,500
b) 300
c) 350
d) 3,000

2.

Where is the research team from?

7.

How many different menus did the researchers use?

 

a) a restaurant research centre
b) a university in Texas
c) the McDonald's Hamburger
    University
d) France

 

a) 6
b) 5
c) 4
d) 3

3.

What do the researchers say we don't really understand?

8.

How could a woman burn off a double cheeseburger?

 

a) exercise
b) good food
c) calories
d) fat

 

a) she could walk for 2 hours
b) by using a special barbecue
c) swim 2 km
d) go for a 10-km run

4.

How did Dr Shah say the menus could help us?

9.

Who ordered food with the fewest calories?

 

a) by making healthier choices
b) by saving us money
c) by teaching us to cook
d) to think carefully about
    carbohydrates

 

a) the ones with the least money
b) the ones who went to university
c) those with information on burning
    calories on their menu
d) those who had studied diet and
    nutrition

5.

What did Dr Shah say we needed?

10.

What did a researcher say almost everyone could understand?

 

a) iPad menus
b) more spinach and broccoli
c) a better plan to eat fewer calories
d) vegetarian restaurants

 

a) e-numbers
b) brisk walking
c) what carbohydrates are
d) menus

ROLE PLAY

Role  A – Weight-loss menu maker

You think your menu will make millions of people lose weight. Tell the others three reasons why. You are sure that people will order less or healthier food if they know how much exercise they need to burn it off. You think low-calorie food is as tasty as high-calorie food.

Role  B – Diet expert

You think the new menu will have no effect on people's weight. People will always eat what tastes good, not what makes them slim. There have been hundreds of diets and strategies to lose weight. This is just another one. The only way to lose weight is to exercise a lot and eat very healthy food.

Role  C – Dieter

You are very excited about the new menu. Tell the others three reasons why. You think all restaurants and supermarkets should have information about how much exercise will burn off calories. You are sure this will change the way people buy or order food.

Role  D – Restaurant owner

You think the new menu is a bad idea. Tell the others three reasons why. You will not introduce it in your restaurant. You will lose money because people will order salads and not juicy steaks and delicious desserts. You think the menu will mean people cannot enjoy eating at restaurants.

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'lose' and 'weight'.

lose

weight

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • reveals
  • telling
  • much
  • really
  • choices
  • fewer
  • 300
  • without
  • guide
  • double
  • relate
  • displayed

RESTAURANT MENUS SURVEY

Write five GOOD questions about restaurant menus in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

RESTAURANT MENUS DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'weight-loss'?

c)

What experience do you have with losing weight?

d)

What do you think of the new menu idea?

e)

Do you think restaurant owners will like the new menu idea?

f)

Would you like to know how long you have to walk to burn off calories?

g)

Do you understand or care about calories?

h)

Which information would you prefer – calories or minutes of walking?

i)

Would the menu change what you order in restaurants?

j)

Is low-calorie food tasty? Why / Why not?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

Do you ever think about calories before you order food?

c)

What kind of menu do you like?

d)

Should information about burning off calories be on supermarket food?

e)

Would you walk for 2 hours to burn off a cheeseburger's calories?

f)

Is the "brisk walking" idea easy to understand?

g)

How worried are you about your weight and what you eat?

h)

What advice would you give to people about how to lose weight?

i)

Should we all become vegetarians?

j)

What questions would you like to ask the researchers?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

New research (1) ____ that restaurant menus showing how much exercise is needed to burn off calories could be good (2) ____ losing weight. Researchers from the Texas Christian University say that telling customers how many minutes they must walk to burn (3) ____ the calories from a hamburger is much better information than showing how many calories the hamburger has. They say people do not (4) ____ understand calories but do understand they have to walk for 30 minutes. Senior researcher Dr. Meena Shah said the menu could help people make healthier (5) ____. She said: "We need a (6) ____ effective strategy to encourage people to order and consume fewer calories from restaurant menus."

The researchers looked at the restaurant orders (7) ____ by 300 different people. Some used a menu without calorie information; some had a menu with calorie information; and the (8) ____ were given a menu with a guide (9) ____ how many minutes of fast walking would burn off the calories in the food. Example information on the (10) ____ menu suggested a woman would need to walk for two hours to burn off the calories in a double cheeseburger. The people who had the menus with the exercise information ordered food with the (11) ____ calories. Researcher Ashlei James said: "Brisk walking is something nearly everyone can relate (12) ____, which is why we displayed…the minutes of brisk walking needed to burn food calories."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

revealing

(b)

reveals

(c)

revels

(d)

rivals

2.

(a)

by

(b)

for

(c)

as

(d)

in

3.

(a)

over

(b)

in

(c)

down

(d)

off

4.

(a)

truth

(b)

really

(c)

actual

(d)

so

5.

(a)

weight

(b)

bills

(c)

recipes

(d)

choices

6.

(a)

much

(b)

many

(c)

more

(d)

meal

7.

(a)

made

(b)

eaten

(c)

cooked

(d)

written

8.

(a)

other

(b)

more

(c)

rest

(d)

dieters

9.

(a)

as

(b)

of

(c)

at

(d)

to

10.

(a)

last

(b)

list

(c)

least

(d)

lust

11.

(a)

fewest

(b)

less

(c)

small

(d)

no

12.

(a)

to

(b)

of

(c)

on

(d)

for

SPELLING

Paragraph 1

1.

research lverase that…

2.

good for lniosg weight

3.

much better imanntrfoio

4.

senior esarecrher

5.

We need a more effective aysetrgt

6.

nmcosue fewer calories

Paragraph 2

7.

neurrattsa orders

8.

a menu with a uegid

9.

tssdeguge a woman would need to walk for two hours

10.

the etswfe calories

11.

…which is why we aldpeydis the minutes

12.

ikbrs walking

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

The researchers looked at the restaurant orders made by 300 different people. Some used a

(    )

do understand they have to walk for 30 minutes. Senior researcher Dr. Meena Shah said the

(    )

with the fewest calories. Researcher Ashlei James said: "Brisk walking is something nearly

(    )

given a menu with a guide to how many minutes of fast walking would burn off the calories in the food. Example

(    )

information on the last menu suggested a woman would need to walk for two hours to burn off the calories in a

(    )

everyone can relate to, which is why we displayed…the minutes of brisk walking needed to burn food calories."

(    )

strategy to encourage people to order and consume fewer calories from restaurant menus."

(    )

menu could help people make healthier choices. She said: "We need a more effective

1  )

New research reveals that restaurant menus showing how much exercise is needed to burn

(    )

customers how many minutes they must walk to burn off the calories from a hamburger is much better information than showing how

(    )

off calories could be good for losing weight. Researchers from the Texas Christian University say that telling

(    )

menu without calorie information; some had a menu with calorie information; and the rest were

(    )

many calories the hamburger has. They say people do not really understand calories but

(    )

double cheeseburger. The people who had the menus with the exercise information ordered food

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

calories     much     needed     off     How     is     burn     exercise     to.    

2.

must     customers     they     Telling     minutes    many    walk     how.    

3.

do     not     They     really     say     understand     people     calories.    

4.

choices     help     people     The     make     menu     healthier     could.    

5.

calories     Consume     menus     from     fewer     restaurant.    

6.

different     by     orders     people     300     made     Restaurant.    

7.

a     were     a     menu     The     guide     given     rest     with.    

8.

burn     calories     for     to     the     Walk     hours     off     two.    

9.

with     exercise     menus     the     information     The.    

10.

relate     something     to     nearly     everyone     Walking     can     is.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

New research reveals / rivals that restaurant menus showing how much exercise is needy / needed to burn off calories could be good for losing / lost weight. Researchers from the Texas Christian University say that telling customers / customs how many minutes they must walk to burn off the calories from a hamburger is much / most better information than showing how many calories the hamburger does / has. They say people do not really / real understand calories but do understand they have to walk for 30 minutes. Senior researcher Dr. Meena Shah said the menu could help people make / do healthier choices. She said: "We need a more affective / effective strategy to encourage people to order and consume / consumer fewer calories from restaurant menus."

The researchers looked at the restaurant orders done / made by 300 different people. Some used / uses a menu without calorie information; some had / has a menu with calorie information; and the rested / rest were given a menu with a guide / guidance to how many minutes of fast walking would burn off the calories in the food. Example information on / at the last menu suggestion / suggested a woman would need to walk for two hours to burn off the calories in a double cheeseburger. The people who had the menus with the exercise information ordered / ordering food with the fewest calories. Researcher Ashlei James said: "Brisk walking is something nearly everyone can relate / relative to, which is why we replayed / displayed…the minutes of brisk walking needed to burn food calories."

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

N_w r_s__rch r_v__ls th_t r_st__r_nt m_n_s sh_w_ng h_w m_ch _x_rc_s_ _s n__d_d t_ b_rn _ff c_l_r__s c__ld b_ g__d f_r l_s_ng w__ght. R_s__rch_rs fr_m th_ T_x_s Chr_st__n _n_v_rs_ty s_y th_t t_ll_ng c_st_m_rs h_w m_ny m_n_t_s th_y m_st w_lk t_ b_rn _ff th_ c_l_r__s fr_m _ h_mb_rg_r _s m_ch b_tt_r _nf_rm_t__n th_n sh_w_ng h_w m_ny c_l_r__s th_ h_mb_rg_r h_s. Th_y s_y p__pl_ d_ n_t r__lly _nd_rst_nd c_l_r__s b_t d_ _nd_rst_nd th_y h_v_ t_ w_lk f_r 30 m_n_t_s. S_n__r r_s__rch_r Dr. M__n_ Sh_h s__d th_ m_n_ c__ld h_lp p__pl_ m_k_ h__lth__r ch__c_s. Sh_ s__d: "W_ n__d _ m_r_ _ff_ct_v_ str_t_gy t_ _nc__r_g_ p__pl_ t_ _rd_r _nd c_ns_m_ f_w_r c_l_r__s fr_m r_st__r_nt m_n_s."

Th_ r_s__rch_rs l__k_d _t th_ r_st__r_nt _rd_rs m_d_ by 300 d_ff_r_nt p__pl_. S_m_ _s_d _ m_n_ w_th__t c_l_r__ _nf_rm_t__n; s_m_ h_d _ m_n_ w_th c_l_r__ _nf_rm_t__n; _nd th_ r_st w_r_ g_v_n _ m_n_ w_th _ g__d_ t_ h_w m_ny m_n_t_s _f f_st w_lk_ng w__ld b_rn _ff th_ c_l_r__s _n th_ f__d. _x_mpl_ _nf_rm_t__n _n th_ l_st m_n_ s_gg_st_d _ w_m_n w__ld n__d t_ w_lk f_r tw_ h__rs t_ b_rn _ff th_ c_l_r__s _n _ d__bl_ ch__s_b_rg_r. Th_ p__pl_ wh_ h_d th_ m_n_s w_th th_ _x_rc_s_ _nf_rm_t__n _rd_r_d f__d w_th th_ f_w_st c_l_r__s. R_s__rch_r _shl__ J_m_s s__d: "Br_sk w_lk_ng _s s_m_th_ng n__rly _v_ry_n_ c_n r_l_t_ t_, wh_ch _s why w_ d_spl_y_d…th_ m_n_t_s _f br_sk w_lk_ng n__d_d t_ b_rn f__d c_l_r__s."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

new research reveals that restaurant menus showing how much exercise is needed to burn off calories could be good for losing weight researchers from the texas christian university say that telling customers how many minutes they must walk to burn off the calories from a hamburger is much better information than showing how many calories the hamburger has they say people do not really understand calories but do understand they have to walk for 30 minutes senior researcher dr meena shah said the menu could help people make healthier choices she said "we need a more effective strategy to encourage people to order and consume fewer calories from restaurant menus"

the researchers looked at the restaurant orders made by 300 different people some used a menu without calorie information some had a menu with calorie information and the rest were given a menu with a guide to how many minutes of fast walking would burn off the calories in the food example information on the last menu suggested a woman would need to walk for two hours to burn off the calories in a double cheeseburger the people who had the menus with the exercise information ordered food with the fewest calories researcher ashlei james said "brisk walking is something nearly everyone can relate to which is why we displayed…the minutes of brisk walking needed to burn food calories"

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Newresearchrevealsthatrestaurantmenusshowinghowmuchexerciseisneeded
toburnoffcaloriescouldbegoodforlosingweight.ResearchersfromtheTexasChristian
Universitysaythattellingcustomershowmanyminutestheymustwalktoburnoffthe
caloriesfromahamburgerismuchbetterinformationthanshowinghowmanycalories
thehamburgerhas.Theysaypeopledonotreallyunderstandcaloriesbutdounderstand
theyhavetowalkfor30minutes.SeniorresearcherDr.MeenaShahsaidthemenucould
helppeoplemakehealthierchoices.Shesaid:"Weneedamoreeffectivestrategyto
encouragepeopletoorderandconsumefewercaloriesfromrestaurantmenus."The
researcherslookedattherestaurantordersmadeby300differentpeople.Someused
amenuwithoutcalorieinformation;somehadamenuwithcalorieinformation;and
therestweregivenamenuwithaguidetohowmanyminutesoffastwalkingwould
burnoffthecaloriesinthefood.Exampleinformationonthelastmenusuggesteda
womanwouldneedtowalkfortwohourstoburnoffthecaloriesinadoublecheese
burger.Thepeoplewhohadthemenuswiththeexerciseinformationorderedfood
withthefewestcalories.ResearcherAshleiJamessaid:"Briskwalkingissomething
nearlyeveryonecanrelateto,whichiswhywedisplayed…theminutesofbriskwalking
neededtoburnfoodcalories."

FREE WRITING

Write about restaurant menus for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

All restaurant menus should have information about how much exercise you must do to burn off the calories.   Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about restaurant menus. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. RESTAURANT MENUS: Make a poster about restaurant menus and the information they should have. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. WEIGHT LOSS MENU: Write a magazine article about the weight loss menu. Include imaginary interviews with people who are for and against it.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to a weight-loss expert. Ask him/her three questions about the restaurant menus. Give him/her three of your opinions. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

T

d

F

e

F

f

T

g

F

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

reveals

a.

shows

2

customers

b.

consumers

3.

effective

c.

successful

4.

strategy

d.

plan

5.

consume

e.

eat or drink

6.

information

f.

details

7.

burn off

g.

use

8.

ordered

h.

requested

9.

brisk

i.

quick

10.

relate to

j.

understand

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

About menus with information on burning calories

2.

Texas Christian University

3.

Calories

4.

People could make healthier choices

5.

A more effective strategy

6.

300

7.

3

8.

She could walk for 2 hours

9.

People with menus with the exercise information

10.

Brisk walking

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

d

2.

b

3.

c

4.

a

5.

c

6.

b

7.

d

8.

a

9.

c

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy