My 1,000
Ideas
e-Book

Breaking News English

HOME  |  HELP MY SITE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
 
 
40+ activities
 PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI
    lesson    (PDF)

* MP3 (UK male)

* MP3 (Canada male)

* MP3 (20 questions)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Reading
    (100 - 300 wpm)

* Text jumble 15

* Text jumble 24

* No spaces

* Sentence jumble

* QUIZ 

* Grammar gap-fill

* Articles gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Missing letters

* Initials only

* No letters

* Fill-in-the-blank

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

China teen makes history at U.S. Masters (14th April, 2013)

A 14-year-old Chinese boy made sporting history on Thursday when he became the youngest ever golfer to play at the U.S. Masters. Guan Tianlang scored a 73 on his round, which means he "made the cut". This means he could continue to the next round of the world-famous golf tournament held in Augusta, Georgia. He is also the youngest competitor to play in a Major in 148 years. One of Guan's playing partners was the American star Ben Crenshaw. He told reporters that Guan did not play like a young teen. He said: "He played like a veteran today. Played a beautiful round of golf." Guan's score of 73 was better than the 76 that legends Arnold Palmer and Jack Nicklaus got in their first Masters.


 

Guan is currently 10 shots behind tournament leader Jason Day of Australia. The teenager said he was very happy with his progress. He told reporters: "It's the most amazing experience I've ever had. I was a little bit shaky at the beginning, but a good first shot erased my nervousness." He added: "I made no big mistakes and hit a couple of birdies. It feels like a victory already." Guan's day was made even more special when he got to train with his golfing hero Tiger Woods. Guan said: "I was happy to practise with Tiger. Actually my golf career partly started because of him. He is my idol." The previous record for a youngster at the Masters was set by the Italian Matteo Manasser in 2010, at the age of 16.

Sources:
http://news.xinhuanet.com/english/sports/2013-04/13/c_132304879.htm
http://www.bbc.co.uk/sport/0/golf/22129753


 
 

WARM-UPS

SHARE THIS LESSON: E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

000's more free lessons.

1. SPORTS STARS: Students walk around the class and talk to other students about sports stars. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

sporting history / golfer / the next round / tournament / young teen / veteran / progress / amazing experience / nervousness / mistakes / practice / career / idol

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. MAKE SPORTING HISTORY: Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

Sport

Who made history?

What did they do?

How good/bad was it?

Golf

 

 

 

Football

 

 

 

Tennis

 

 

 

Athletics

 

 

 

F1

 

 

 

Cycling

 

 

 

4. GOLF: Students A strongly believe golf is very boring; Students B strongly believe it is very exciting.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK

See a sample

5. IDOL: Rank these and share your rankings with your partner. Put the ones with most of your idols at the top. Change partners often and share your rankings.

  • sport
  • movies
  • gaming
  • singers
  • business
  • technology
  • writers / poets
  • religion

6. TEEN: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'teen'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.



 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

A 14-year-old became the youngest ever leader at a golf tournament.

T / F

b.

The boy's score was good enough to go through to the next stage.

T / F

c.

The boy is the youngest to play in a Major in nearly 150 years.

T / F

d.

The boy beat golf his playing partner, the golf legend Arnold Palmer.

T / F

e.

Jason Day is just 10 shots behind Guan Tianlang.

T / F

f.

Guan said he wasn't so full of confidence at the beginning.

T / F

g.

Guan didn't make any serious errors.

T / F

h.

Guan shared a train ride with his hero Tiger Woods.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

scored

a.

weak

2

round

b.

initial

3.

held

c.

old

4.

veteran

d.

recorded

5.

first

e.

presently

6.

currently

f.

staged

7.

amazing

g.

hero

8.

shaky

h.

stage

9.

idol

i.

awesome

10.

previous

j.

past master

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

made sporting

a.

I've ever had

2

he could continue

b.

playing partners

3.

One of Guan's

c.

with his golfing hero

4.

He played like a

d.

of golf

5.

a beautiful round

e.

tournament leader

6.

10 shots behind

f.

already

7.

the most amazing experience

g.

history

8.

It feels like a victory

h.

record for a youngster

9.

he got to train

i.

veteran

10.

The previous

j.

to the next round



 

GAP FILL

A 14-year-old Chinese boy made (1) ____________ history on Thursday when he became the youngest ever golfer to play at the U.S. Masters. Guan Tianlang (2) ____________ a 73 on his round, which means he "made the cut". This means he could (3) ____________ to the next round of the world-(4) ____________ golf tournament held in Augusta, Georgia. He is also the youngest competitor to play in a Major in 148 years. One of Guan's playing (5) ____________ was the American star Ben Crenshaw. He told reporters that Guan did not play like a young teen. He said: "He played like a (6) ____________ today. Played a (7) ____________ round of golf." Guan's score of 73 was better than the 76 that (8) ____________ Arnold Palmer and Jack Nicklaus got in their first Masters.

 

 

veteran
famous
legends
scored
beautiful
continue
sporting
partners

Guan is currently 10 (9) ____________ behind tournament leader Jason Day of Australia. The teenager said he was very happy with his (10) ____________. He told reporters: "It's the most amazing experience I've ever had. I was a little bit (11) ____________ at the beginning, but a good first shot erased my nervousness." He added: "I made no big mistakes and hit a (12) ____________ of birdies. It feels like a victory already." Guan's day was made even more special when he got to (13) ____________ with his golfing hero Tiger Woods. Guan said: "I was happy to practise with Tiger. Actually my golf (14) ____________ partly started because of him. He is my (15) ____________." The (16) ____________ record for a youngster at the Masters was set by the Italian Matteo Manasser in 2010, at the age of 16.

 

shaky
career
previous
progress
train
idol
shots
couple


 
 

LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

A 14-year-old Chinese boy ______

 

a.  made sporting historical
b.  made sporting historian
c.  made sporting history
d.  made sporting histories

2)

he could continue to the next round of _______ golf tournament

 

a.  the worldly-famous
b.  the worlds-famous
c.  the word-famous
d.  the world-famous

3)

He told reporters that Guan did not play ______

 

a.  like a youngish teen
b.  like a young teen
c.  like a younger teen
d.  like a youngest teen

4)

Played a ______ of golf

 

a.  beautiful circle
b.  beautiful oval
c.  beautiful square
d.  beautiful round

5)

Guan's score of 73 was better than the ______ Arnold Palmer and Jack Nicklaus

 

a.  76 that legends
b.  76 that legendary
c.  76 that legends
d.  76 that leg end

6)

Guan is currently 10 shots behind ______

 

a.  tournament leaders
b.  tournament leadership
c.  tournament leader
d.  tournament ladder

7)

The teenager said he was very happy ______

 

a.  with his progress
b.  with this progress
c.  with miss progress
d.  with is progress

8)

a good first shot erased ______

 

a.  my nervousness
b.  my nervously
c.  my nervous
d.  my nerves

9)

Guan's day was made even more special when he ______ his golfing hero

 

a.  got to training with
b.  got to train with
c.  got to trains with
d.  got to trainer with

10)

Actually my golf career ______ because of him

 

a.  partly started
b.  part lay started
c.  part lee started
d.  part lie started

LISTENING – Listen and fill in the gaps

A 14-year-old Chinese boy (1) _______________________ Thursday when he became the youngest ever golfer to play at the U.S. Masters. Guan Tianlang scored a 73 on his round, which (2) _______________________. This means he could (3) _______________________ of the world-famous golf tournament held in Augusta, Georgia. He is also the youngest (4) _______________________ Major in 148 years. One of Guan's playing partners was the American star Ben Crenshaw. (5) ____________________ Guan did not play like a young teen. He said: "He played like a veteran today. Played (6) _______________________." Guan's score of 73 was better than the 76 that legends Arnold Palmer and Jack Nicklaus got in their first Masters.

Guan is currently 10 shots (7) _______________________ Jason Day of Australia. The teenager said he was very (8) _______________________. He told reporters: "It's the most amazing experience I've ever had. I was a little bit (9) _______________________, but a good first shot erased my nervousness." He added: "(10) _______________________ and hit a couple of birdies. It feels like a victory already." Guan's day was made even more special when he (11) _______________________ golfing hero Tiger Woods. Guan said: "I was happy to practise with Tiger. Actually my golf (12) _______________________ of him. He is my idol." The previous record for a youngster at the Masters was set by the Italian Matteo Manasser in 2010, at the age of 16.


 
 

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What kind of history did the teenage boy make?

2.

What was so important about his score of 73?

3.

When did a younger player last play in a golf Major?

4.

What is the relationship between Guan and Ben Crenshaw?

5.

How did Guan's round compare to the debut of Arnold Palmer?

6.

How far away from the lead is Guan?

7.

What did Guan say he was pleased about?

8.

How was his performance when he started the day?

9.

What made his day even more memorable?

10.

What was the last record for the youngest player at the Masters?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What kind of history did the teenage boy make?

6.

How far away from the lead is Guan?

 

a) unforgettable
b) sporting
c) athletic
d) historical

 

a) 10 shots
b) 7 shots
c) 3 shots
d)  1 shot

2.

What was so important about his score of 73?

7.

What did Guan say he was pleased about?

 

a) he won $1,000,000
b) it was the lowest of the round
c) it was the first time anyone got a 73
d) it meant he made the cut

 

a) being in the USA
b) the beginning
c) his progress
d) the weather

3.

When did a younger player last play in a golf Major?

8.

How was his performance when he started the day?

 

a) 148 years ago
b) April 1952
c) 1848
d) last year

 

a) a little shaky
b) unbelievable
c) terrible
d) full of mistakes

4.

What is the relationship between Guan and Ben Crenshaw?

9.

What made his day even more memorable?

 

a) Ben is Guan's trainer
b) Guan's career started because of
     Ben
c) they were playing partners
d) uncle and nephew

 

a) he trained with his hero
b) it was his birthday
c) he got a hole in one
d) he won the tournament

5.

How did Guan's round compare to the debut of Arnold Palmer?

10.

What was the last record for the youngest player at the Masters?

 

a) it was 3 shots higher than Arnold's
b) it was better by 3 shots
c) he had the same score
d) there is no comparison

 

a) an 18-year-old last year
b) a 13-year last year
c) a 15-year-old in 1948
d) a 16-year-old in 2010

 
AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'sport' and 'history'.

sport

history

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • youngest
  • cut
  • continue
  • 148
  • beautiful
  • 76
  • 10
  • amazing
  • first
  • special
  • idol
  • 2010

GOLF SURVEY

Write five GOOD questions about golf in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

GOLF DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'golf'?

c)

What do you think about what you read?

d)

How great is it for a 14-year-old to compete with the best golfers?

e)

Do you think golfers from China will start winning big tournaments?

f)

What do you think of golf?

g)

How popular is golf in your country?

h)

What skills do you need to be good at golf?

i)

Is golf a rich person's game?

j)

Do you think Guan could become the best player in the world?

-----------------------------------------------------------------------------

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

What are the rules of golf?

c)

What do you know about the history of golf?

d)

Are American or European golfers best?

e)

Do you like watching golf on TV?

f)

Why is golf so popular around the world?

g)

What three pieces of advice would you give to Guan Tianlang?

h)

Who is your sporting hero, and why?

i)

Would you like Guan Tianlang to win the U.S. Masters?

j)

What questions would you like to ask Guan Tianlang?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

A 14-year-old Chinese boy made (1) ____ history on Thursday when he became the youngest ever golfer to play at the U.S. Masters. Guan Tianlang (2) ____ a 73 on his round, which means he "made the (3) ____ ". This means he could continue to the next round of the world-famous golf tournament held in Augusta, Georgia. He is also the youngest competitor to play in a Major in 148 years. One of Guan's playing (4) ____ was the American star Ben Crenshaw. He told reporters that Guan did not play like a young teen. He said: "He played like a (5) ____ today. Played a beautiful round of golf." Guan's score of 73 was better than the 76 that (6) ____ Arnold Palmer and Jack Nicklaus got in their first Masters.

Guan is (7) ____ 10 shots behind tournament leader Jason Day of Australia. The teenager said he was very happy with his (8) ____. He told reporters: "It's the most amazing experience I've ever had. I was a little bit (9) ____ at the beginning, but a good first shot erased my nervousness." He added: "I made no big mistakes and hit a (10) ____ of birdies. It feels like a victory already." Guan's day was made even more special when he got to train with his golfing hero Tiger Woods. Guan said: "I was happy to practise with Tiger. Actually my golf career (11) ____ started because of him. He is my idol." The (12) ____ record for a youngster at the Masters was set by the Italian Matteo Manasser in 2010, at the age of 16.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

spotting

(b)

world

(c)

sporting

(d)

Chinese

2.

(a)

scored

(b)

scarred

(c)

scared

(d)

scraped

3.

(a)

cut

(b)

chop

(c)

slice

(d)

dice

4.

(a)

partners

(b)

partner

(c)

partnering

(d)

partnership

5.

(a)

birdie

(b)

caddie

(c)

golfer

(d)

veteran

6.

(a)

pars

(b)

bogeys

(c)

eagles

(d)

legends

7.

(a)

currently

(b)

currency

(c)

correctly

(d)

coherently

8.

(a)

digress

(b)

congress

(c)

regress

(d)

progress

9.

(a)

shaky

(b)

shook

(c)

shake

(d)

shackled

10.

(a)

few

(b)

couple

(c)

duo

(d)

double

11.

(a)

parts

(b)

partly

(c)

particularly

(d)

partner

12.

(a)

previous

(b)

early

(c)

before

(d)

ago

SPELLING

Paragraph 1

1.

made sporgint history

2.

oecdrs a 73

3.

world-famous golf tnmnateour

4.

the youngest oocretipmt

5.

he played like a taenrev today

6.

dsgelen Arnold Palmer and Jack Nicklaus

Paragraph 2

7.

cylrterun 10 shots behind

8.

happy with his sospegrr

9.

the most amazing xcnreeeeip

10.

erased my sneonvrsuse

11.

my golf earrce

12.

the iosuepvr record

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

the cut". This means he could continue to the next round of the world-famous golf tournament

(    )

happy with his progress. He told reporters: "It's the most amazing experience I've ever

(    )

golf." Guan's score of 73 was better than the 76 that legends Arnold Palmer and Jack Nicklaus got in their first Masters.

(    )

had. I was a little bit shaky at the beginning, but a good first shot erased my

(    )

to practise with Tiger. Actually my golf career partly started because of him. He is my idol." The previous record

(    )

nervousness." He added: "I made no big mistakes and hit a couple of birdies. It feels like a victory

(    )

teen. He said: "He played like a veteran today. Played a beautiful round of

(    )

held in Augusta, Georgia. He is also the youngest competitor to play in a Major in 148 years. One of Guan's playing

(    )

already." Guan's day was made even more special when he got to train with his golfing hero Tiger Woods. Guan said: "I was happy

1  )

A 14-year-old Chinese boy made sporting history on Thursday when he became the youngest

(    )

Guan is currently 10 shots behind tournament leader Jason Day of Australia. The teenager said he was very

(    )

ever golfer to play at the U.S. Masters. Guan Tianlang scored a 73 on his round, which means he "made

(    )

for a youngster at the Masters was set by the Italian Matteo Manasser in 2010, at the age of 16.

(    )

partners was the American star Ben Crenshaw. He told reporters that Guan did not play like a young

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

year-     14-     A     history     sporting    made    boy     Chinese     old.    

2.

Masters    the    ever    at    youngest    U.S.    play    The    to    golfer.    

3.

the     he     to     round     means     continue     next     This     could.    

4.

play   to   competitor   youngest   The   years   148   in   Major     a   in.    

5.

he     today     played     like     He     a     said     veteran.    

6.

the    currently   behind   leader    is   shots     tournament    Guan   10.

7.

said    he    was    very    happy   with   his   progress   The    teenager.

8.

amazing     experience     It's     I've     the     ever     most     had.    

9.

Tiger    got    with    hero    He    train    golfing     Woods    to    his    .

10.

golf     of     career     him     partly     started     My     because.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

A 14-year-old Chinese boy made sporting / sporty history on Thursday when he became the youngest even / ever golfer to play at the U.S. Masters. Guan Tianlang scored a 73 on his round, which means he "made / did the cut". This means he could continuation / continue to the next round of the world-famous golf tournament held / hold in Augusta, Georgia. He is also the youngest competitor / competition to play in a Major in 148 years. One of Guan's playing partner / partners was the American star Ben Crenshaw. He told reports / reporters that Guan did not play like a young teen. He said: "He played like a veteran / veterinary today. Played a beautiful round of golf." Guan's score of 73 was better than the 76 that / than legends Arnold Palmer and Jack Nicklaus got in their first Masters.

Guan is currently / current 10 shots behind tournament leader Jason Day of Australia. The teenager said he was very happy with his regression / progress. He told reporters: "It's the most amazed / amazing experience I've ever had. I was a little bit shaky / shook at the beginning, but a good first shot erased / eraser my nervousness." He added: "I made no big mistakes and hit a few / couple of birdies. It feels like a victory / victorious already." Guan's day was made even more special when he got to truck / train with his golfing hero Tiger Woods. Guan said: "I was happy to practise with Tiger. Actually my golf career / carver partly started because of him. He is my idol." The previous record for a youngster at the Masters was sat / set by the Italian Matteo Manasser in 2010, at the age of 16.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_ 14-y__r-_ld Ch_n_s_ b_y m_d_ sp_rt_ng h_st_ry _n Th_rsd_y wh_n h_ b_c_m_ th_ y__ng_st _v_r g_lf_r t_ pl_y _t th_ _.S. M_st_rs. G__n T__nl_ng sc_r_d _ 73 _n h_s r__nd, wh_ch m__ns h_ "m_d_ th_ c_t". Th_s m__ns h_ c__ld c_nt_n__ t_ th_ n_xt r__nd _f th_ w_rld-f_m__s g_lf t__rn_m_nt h_ld _n __g_st_, G__rg__. H_ _s _ls_ th_ y__ng_st c_mp_t_t_r t_ pl_y _n _ M_j_r _n 148 y__rs. _n_ _f G__n's pl_y_ng p_rtn_rs w_s th_ _m_r_c_n st_r B_n Cr_nsh_w. H_ t_ld r_p_rt_rs th_t G__n d_d n_t pl_y l_k_ _ y__ng t__n. H_ s__d: "H_ pl_y_d l_k_ _ v_t_r_n t_d_y. Pl_y_d _ b___t_f_l r__nd _f g_lf." G__n's sc_r_ _f 73 w_s b_tt_r th_n th_ 76 th_t l_g_nds _rn_ld P_lm_r _nd J_ck N_ckl__s g_t _n th__r f_rst M_st_rs.

G__n _s c_rr_ntly 10 sh_ts b_h_nd t__rn_m_nt l__d_r J_s_n D_y _f __str_l__. Th_ t__n_g_r s__d h_ w_s v_ry h_ppy w_th h_s pr_gr_ss. H_ t_ld r_p_rt_rs: "_t's th_ m_st _m_z_ng _xp_r__nc_ _'v_ _v_r h_d. _ w_s _ l_ttl_ b_t sh_ky _t th_ b_g_nn_ng, b_t _ g__d f_rst sh_t _r_s_d my n_rv__sn_ss." H_ _dd_d: "_ m_d_ n_ b_g m_st_k_s _nd h_t _ c__pl_ _f b_rd__s. _t f__ls l_k_ _ v_ct_ry _lr__dy." G__n's d_y w_s m_d_ _v_n m_r_ sp_c__l wh_n h_ g_t t_ tr__n w_th h_s g_lf_ng h_r_ T_g_r W__ds. G__n s__d: "_ w_s h_ppy t_ pr_ct_s_ w_th T_g_r. _ct__lly my g_lf c_r__r p_rtly st_rt_d b_c__s_ _f h_m. H_ _s my _d_l." Th_ pr_v___s r_c_rd f_r _ y__ngst_r _t th_ M_st_rs w_s s_t by th_ _t_l__n M_tt__ M_n_ss_r _n 2010, _t th_ _g_ _f 16.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

a 14-year-old chinese boy made sporting history on thursday when he became the youngest ever golfer to play at the us masters guan tianlang scored a 73 on his round which means he "made the cut" this means he could continue to the next round of the world-famous golf tournament held in augusta georgia he is also the youngest competitor to play in a major in 148 years one of guan's playing partners was the american star ben crenshaw he told reporters that guan did not play like a young teen he said "he played like a veteran today played a beautiful round of golf" guan's score of 73 was better than the 76 that legends arnold palmer and jack nicklaus got in their first masters

guan is currently 10 shots behind tournament leader jason day of australia the teenager said he was very happy with his progress he told reporters "it's the most amazing experience i've ever had i was a little bit shaky at the beginning but a good first shot erased my nervousness" he added "i made no big mistakes and hit a couple of birdies it feels like a victory already" guan's day was made even more special when he got to train with his golfing hero tiger woods guan said "i was happy to practise with tiger actually my golf career partly started because of him he is my idol" the previous record for a youngster at the masters was set by the italian matteo manasser in 2010 at the age of 16

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

A14-year-oldChineseboymadesportinghistoryonThursdaywhenhebecamethe
youngestevergolfertoplayattheU.S.Masters.GuanTianlangscoreda73onhis
round,whichmeanshe"madethecut".Thismeanshecouldcontinuetothenextround
oftheworld-famousgolftournamentheldinAugusta,Georgia.Heisalsotheyoung
estcompetitortoplayinaMajorin148years.OneofGuan'splayingpartnerswasthe
AmericanstarBenCrenshaw.HetoldreportersthatGuandidnotplaylikeayoung
teen.Hesaid:"Heplayedlikeaveterantoday.Playedabeautifulroundofgolf."Guan's
scoreof73wasbetterthanthe76thatlegendsArnoldPalmerandJackNicklausgotin
theirfirstMasters.Guaniscurrently10shotsbehindtournamentleaderJasonDayof
Australia.Theteenagersaidhewasveryhappywithhisprogress.Hetoldreporters:
"It'sthemostamazingexperienceI'veeverhad.Iwasalittlebitshakyatthebeginning,
butagoodfirstshoterasedmynervousness."Headded:"Imadenobigmistakesand
hitacoupleofbirdies.Itfeelslikeavictoryalready."Guan'sdaywasmadeevenmore
specialwhenhegottotrainwithhisgolfingheroTigerWoods.Guansaid:"Iwashappy
topractisewithTiger.Actuallymygolfcareerpartlystartedbecauseofhim.Heismy
idol."ThepreviousrecordforayoungsterattheMasterswassetbytheItalianMatteo
Manasserin2010,attheageof16.

FREE WRITING

Write about golf for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Golf is the best sport in the world. All schools should have a golf course.   Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about golf. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. GOLF: Make a poster about golf. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. GUAN TIANLANG: Write a magazine article about the 14-year-old golfer from China. Include imaginary interviews with him and Tiger Woods.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to Guan. Ask him three questions about golf. Give him three pieces of advice on what to do in life from now. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

T

d

F

e

F

f

T

g

T

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

scored

a.

recorded

2

round

b.

stage

3.

held

c.

staged

4.

veteran

d.

past master

5.

first

e.

initial

6.

currently

f.

presently

7.

amazing

g.

awesome

8.

shaky

h.

weak

9.

idol

i.

hero

10.

previous

j.

old

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Sporting history

2.

It meant he "made the cut" and went to the next round

3.

148 years ago

4.

They were playing partners

5.

Guan's score was better

6.

10 shots

7.

His progress

8.

A little bit shaky

9.

He trained with his hero Tiger Woods

10.

16-year-old Matteo Manasser in 2010

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

d

3.

a

4.

c

5.

b

6.

a

7.

c

8.

a

9.

a

10.

d

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy