The
1,000 IDEAS
e-Book

Breaking News English

HOME  |  HELP MY SITE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
 

 

E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

Follow this site on Facebook.

 

000's more free lessons.

   

 


 
 
40+ activities
 PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI
    lesson    (PDF)

* MP3 (UK male)

* MP3 (USA male)

* MP3 (20 questions)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Reading
    (100 - 300 wpm)

* Text jumble 15

* Text jumble 24

* No spaces

* Sentence jumble

* QUIZ 

* Grammar gap-fill

* Articles gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Missing letters

* Initials only

* No letters

* Fill-in-the-blank

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

Margaret Thatcher dies, aged 87 (10th April, 2013)

Former British Prime Minister Margaret Thatcher has died aged 87. She had a stroke at The Ritz Hotel in London after being in poor health for many years. Mrs Thatcher became famous after becoming the U.K.'s first ever female leader. She was in power from 1979 to 1990 – the longest time in office for a Prime Minister in over 150 years. Her tough style earned her the nickname the "Iron Lady". Her 11 years of leadership greatly changed British society. Many praised her for transforming Britain into a more free-market economy. Others hated her for selling government-owned industries and breaking up communities. She also took the decision to go to war with Argentina in 1982 to recover the Falkland Islands.


 

Britain's best-selling newspapers also disagree about Margaret Thatcher. The right wing "Daily Mail" said she was: "The Woman Who Saved Britain." However, the left wing "Daily Mirror" ran the headline: "The Woman Who Divided A Nation." Tony Blair (Prime Minister from 1997-2007) paid tribute to Mrs Thatcher, saying: "Very few leaders get to change not only the political landscape of their country but of the world. Margaret was such a leader. Her global impact was vast." Current British leader David Cameron said: "Margaret Thatcher loved this country and served it with all she had. For that, she has her well-earned place in history." He added the British people would respect and thank her forever.

Sources:
http://www.reuters.com/article/2013/04/08/us-britain-thatcher-idUSBRE9370DA20130408
http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-22074250


 
 

WARM-UPS


 

1. MARGARET THATCHER: Students walk around the class and talk to other students about Margaret Thatcher. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

former / stroke / poor health / female leader / leadership / society / go to war / newspapers / disagree / headline / tribute / global impact / place in history / respect

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. LEADER: What would you do about these things in your country? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

What's wrong now?

How to make things better?

The economy

 

 

The environment

 

 

The Internet

 

 

Schools

 

 

Crime

 

 

Jobs

 

 

4. LEADERSHIP: Students A strongly believe women make stronger and better leaders than men; Students B strongly believe the opposite.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK

See a sample

5. REMEMBERING: What is the best way to remember Margaret Thatcher? Rank these and share your rankings with your partner. Put the best at the top. Change partners often and share your rankings.

  • a Thatcher Day national holiday
  • name a mountain after her
  • a charity
  • all schoolchildren must study about her
  • a statue in the capital city
  • an Internet site
  • a museum exhibition
  • Margaret Thatcher postage stamps

6. FEMALE: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'female'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.



 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Margaret Thatcher died from a stroke in her home.

T / F

b.

She had very little money when she died.

T / F

c.

Margaret Thatcher was Britain's shortest-serving leader.

T / F

d.

Her nickname was the "Iron Lady".

T / F

e.

A left wing newspaper said she saved Britain.

T / F

f.

An ex-British Prime Minister said she changed the world.

T / F

g.

The present British Prime Minister said she loved Britain.

T / F

h.

David Cameron said British people would thank Thatcher forever.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

former

a.

approach

2

in poor health

b.

huge

3.

over

c.

argue

4.

style

d.

admired

5.

praised

e.

influence

6.

disagree

f.

ill

7.

ran

g.

always

8.

impact

h.

more than

9.

vast

i.

printed

10.

forever

j.

ex-

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

being in poor

a.

in history

2

Her tough style earned her the

b.

economy

3.

Her 11 years of leadership greatly

c.

tribute to

4.

a more free-market

d.

thank her forever

5.

took the decision to go

e.

changed British society

6.

paid

f.

of their country

7.

the political landscape

g.

health for many years

8.

Her global

h.

to war

9.

she has her well-earned place

i.

nickname the "Iron Lady"

10.

people would respect and

j.

impact was vast



 

GAP FILL

Former British Prime Minister Margaret Thatcher has died aged 87. She had a (1) ____________ at The Ritz Hotel in London after being in poor health for many years. Mrs Thatcher became famous after (2) ____________ the U.K.'s first ever female leader. She was in power from 1979 to 1990 – the longest time in (3) ____________ for a Prime Minister in over 150 years. Her tough (4) ____________ earned her the nickname the "Iron Lady". Her 11 years of leadership (5) ____________ changed British society. Many (6) ____________ her for transforming Britain into a more free-market economy. Others hated her for selling government-owned industries and (7) ____________ up communities. She also took the (8) ____________ to go to war with Argentina in 1982 to recover the Falkland Islands.

 

 

greatly
office
breaking
stroke
style
decision
becoming
praised

Britain's best-selling newspapers also (9) ____________ about Margaret Thatcher. The right wing "Daily Mail" said she was: "The Woman Who Saved Britain." However, the (10) ____________ wing "Daily Mirror" ran the headline: "The Woman Who Divided A Nation." Tony Blair (Prime Minister from 1997-2007) (11) ____________ tribute to Mrs Thatcher, saying: "Very few leaders get to (12) ____________ not only the political landscape of their country but of the world. Margaret was such a leader. Her global impact was (13) ____________." Current British leader David Cameron said: "Margaret Thatcher loved this country and (14) ____________ it with all she had. For that, she has her well-earned place in (15) ____________." He added the British people would respect and (16) ____________ her forever.

 

vast
history
left
change
disagree
thank
served
paid


 
 

LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

She had ______

 

a.  a stoke
b.  a stroke
c.  a strike
d.  a streak

2)

Mrs Thatcher became ______ the U.K.'s first ever female leader

 

a.  famous before becoming
b.  famous then becoming
c.  famous from becoming
d.  famous after becoming

3)

Her ______ her the nickname the "Iron Lady"

 

a.  tough style earned
b.  tough styles earned
c.  tough stylish earned
d.  tough stylist earned

4)

transforming Britain into a more ______

 

a.  freer-market economy
b.  fair-market economy
c.  free-market economy
d.  freed-market economy

5)

selling government-owned industries and ______

 

a.  breaking down communities
b.  breaking up communities
c.  breaking in communities
d.  breaking all communities

6)

Britain's ______ newspapers also disagree about Margaret Thatcher.

 

a.  better-selling
b.  boast-selling
c.  baste-selling
d.  best-selling

7)

______ get to change not only the political landscape of their country

 

a.  Very small leaders
b.  Very far leaders
c.  Very few leaders
d.  Very view leaders

8)

Her global impact ______

 

a.  was vast
b.  was fast
c.  was past
d.  was vase

9)

she has her well-earned ______

 

a.  place on history
b.  place an history
c.  place into history
d.  place in history

10)

the British people would respect and ______

 

a.  thank her forever
b.  thanks her forever
c.  thanked her forever
d.  thank you her forever

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Former British Prime Minister Margaret Thatcher (1) __________________. She had a stroke at The Ritz Hotel in London (2) __________________ health for many years. Mrs Thatcher became famous after becoming the U.K.'s (3) ____________________. She was in power from 1979 to 1990 – the longest time in office for a Prime Minister in over 150 years. Her tough style (4) _____________________ the "Iron Lady". Her 11 years of leadership greatly changed British society. Many praised her for transforming Britain (5) ______________________ economy. Others hated her for selling government-owned industries and breaking up communities. She also took the (6) ____________________ with Argentina in 1982 to recover the Falkland Islands.

Britain's (7) ____________________ also disagree about Margaret Thatcher. The right wing "Daily Mail" said she was: "The Woman Who Saved Britain." However, the left wing "Daily Mirror" (8) __________________: "The Woman Who Divided A Nation." Tony Blair (Prime Minister from 1997-2007) paid tribute to Mrs Thatcher, saying: "Very (9) __________________ change not only the political landscape of their country but of the world. Margaret was such a leader. Her (10) ____________________." Current British leader David Cameron said: "Margaret Thatcher loved this country and (11) __________________ had. For that, she has her well-earned place in history." He added the British people would (12) __________________ her forever.


 
 

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What did Margaret Thatcher die of / from?

2.

Where did she die?

3.

For how long was she British Prime Minister?

4.

What was her nickname?

5.

What do some people say she broke up?

6.

What left wing newspaper was mentioned in the article?

7.

Who was in office in Britain between 1997-2007?

8.

How many leaders get to change the political landscape?

9.

What did David Cameron say Margaret Thatcher loved?

10.

For how long did David Cameron say people would be grateful to Mrs Thatcher?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What did Margaret Thatcher die of / from?

6.

What left wing newspaper was mentioned in the article?

 

a) cancer
b) a heart attack
c) old age
d) a stroke

 

a) The Daily Mail
b) The Daily Mirror
c) The Daily Star
d) The Daily Sun

2.

Where did she die?

7.

Who was in office in Britain between 1997-2007?

 

a) at home
b) in a hotel
c) in a car
d) in a store

 

a) Winston Churchill
b) Margaret Thatcher
c) David Cameron
d) Tony Blair

3.

For how long was she British Prime Minister?

8.

How many leaders get to change the political landscape?

 

a) 9 years
b) 10 years
c) 11 years
d) 12 years

 

a) very few
b) 3
c) many
d) they all do

4.

What was her nickname?

9.

What did David Cameron say Margaret Thatcher loved?

 

a) the "Iron Lady"
b) the "Golden Girl"
c) "Superwoman"
d) the "Woman of Steel"

 

a) leadership
b) her party
c) the U.K. / G.B.
d) serving

5.

What do some people say she broke up?

10.

For how long did Cameron say people would be grateful to Mrs Thatcher?

 

a) towns
b) economies
c) communities
d) politics

 

a) 11 years
b) forever
c) a few weeks
d) until her funeral

 
AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'female' and 'leader'.

female

leader

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • stroke
  • ever
  • tough
  • society
  • selling
  • 1982
  • right
  • left
  • paid
  • few
  • loved
  • forever

MARGARET THATCHER SURVEY

Write five GOOD questions about Margaret Thatcher in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

MARGARET THATCHER DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the name 'Margaret Thatcher'?

c)

What do you know about Margaret Thatcher?

d)

Do you think Margaret Thatcher was a good or bad leader?

e)

What would you like to know about Margaret Thatcher?

f)

Why was Margaret Thatcher called the "Iron Lady"?

g)

What images do you have of her from TV, the Internet, etc.?

h)

Why are there not more female leaders?

i)

What did Margaret Thatcher change for women?

j)

Why do so many people love her and so many hate her?

---------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

How do you think she "saved" Britain?

c)

How do you think she "divided" Britain?

d)

How important was Margaret Thatcher in the world?

e)

What do people in your country think of Margaret Thatcher?

f)

What three adjectives best describe Margaret Thatcher (and why)?

g)

Which female leaders are similar to Margaret Thatcher?

h)

Do you think there should be more female leaders?

i)

How are male and female leaders different?

j)

What questions would you like to ask a Margaret Thatcher expert?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

Former British Prime Minister Margaret Thatcher has (1) ____ aged 87. She had a stroke at The Ritz Hotel in London after being in (2) ____ health for many years. Mrs Thatcher became famous after becoming the U.K.'s first ever female leader. She was (3) ____ power from 1979 to 1990 – the longest time in (4) ____ for a Prime Minister in over 150 years. Her tough style earned her the nickname the "Iron Lady". Her 11 years of leadership (5) ____ changed British society. Many praised her for transforming Britain into a more free-market economy. Others hated her for selling government-owned industries and breaking up communities. She also took the decision to (6) ____ to war with Argentina in 1982 to recover the Falkland Islands.

Britain's best-selling newspapers also disagree about Margaret Thatcher. The right (7) ____ "Daily Mail" said she was: "The Woman Who Saved Britain." However, the left wing "Daily Mirror" (8) ____ the headline: "The Woman Who Divided A Nation." Tony Blair (Prime Minister from 1997-2007) (9) ____ tribute to Mrs Thatcher, saying: "Very few leaders get to change not only the political landscape of their country but of the world. Margaret was (10) ____ a leader. Her global impact was vast." Current British leader David Cameron said: "Margaret Thatcher loved this country and served it with all she (11) ____. For that, she has her well-earned place in history." He added the British people would (12) ____ and thank her forever.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

dead

(b)

died

(c)

death

(d)

dies

2.

(a)

poorly

(b)

poor

(c)

poorest

(d)

poorer

3.

(a)

off

(b)

on

(c)

out

(d)

in

4.

(a)

store

(b)

office

(c)

factory

(d)

home

5.

(a)

solely

(b)

greatly

(c)

badly

(d)

weekly

6.

(a)

fight

(b)

wage

(c)

go

(d)

win

7.

(a)

arm

(b)

head

(c)

wing

(d)

hand

8.

(a)

walked

(b)

jogged

(c)

ran

(d)

paced

9.

(a)

invested

(b)

sold

(c)

bought

(d)

paid

10.

(a)

such

(b)

much

(c)

so

(d)

many

11.

(a)

had

(b)

took

(c)

saw

(d)

thought

12.

(a)

reserve

(b)

restive

(c)

respect

(d)

rescue

SPELLING

Paragraph 1

1.

She had a otkres

2.

the U.K.'s first ever emelaf leader

3.

the longest time in fiefoc

4.

Many saipder her

5.

breaking up ctmiiomunse

6.

took the icoidesn to go to war

Paragraph 2

7.

newspapers also sidrgeae

8.

the dheiaenl

9.

paid biurtet to Mrs Thatcher

10.

Her global impact was tavs

11.

her well-rneeda place in history

12.

tpersec and thank her

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

stroke at The Ritz Hotel in London after being in poor health for many years. Mrs Thatcher became

(    )

it with all she had. For that, she has her well-earned place in history." He added

(    )

wing "Daily Mail" said she was: "The Woman Who Saved Britain." However, the left wing "Daily Mirror" ran the

(    )

famous after becoming the U.K.'s first ever female leader. She was in power from 1979 to 1990 – the longest time in

(    )

selling government-owned industries and breaking up communities. She also took the

(    )

landscape of their country but of the world. Margaret was such a leader. Her global impact was

(    )

vast." Current British leader David Cameron said: "Margaret Thatcher loved this country and served

(    )

the British people would respect and thank her forever.

(    )

Britain's best-selling newspapers also disagree about Margaret Thatcher. The right

1  )

Former British Prime Minister Margaret Thatcher has died aged 87. She had a

(    )

greatly changed British society. Many praised her for transforming Britain into a more free-market economy. Others hated her for

(    )

office for a Prime Minister in over 150 years. Her tough style earned her the nickname the "Iron Lady". Her 11 years of leadership

(    )

headline: "The Woman Who Divided A Nation." Tony Blair (Prime Minister from 1997-2007) paid tribute to Mrs Thatcher, saying: "Very few leaders get to change not only the political

(    )

decision to go to war with Argentina in 1982 to recover the Falkland Islands.

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

1979     was     to     in     1990     power     from     She.    

2.

nickname     the     her     earned     style     tough     Her.    

3.

Britain     Many     her     transforming     praised     for.    

4.

for    her   .  government-owned   industries    hated    selling     Others

5.

war     also     decision     to     She     the     go     took     to.    

6.

disagree     also     newspapers     selling     -     best     Britain's.    

7.

was     She     Britain     saved     who     woman     the.    

8.

The     who     a     woman     divided     nation.    

9.

her     earned     history     has     -     in     She     well     place.    

10.

and     British     thank     people     her     would     forever     respect.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Former / Firmer British Prime Minister Margaret Thatcher has died aged 87. She had a stroke / strike at The Ritz Hotel in London after being on / in poor health for many years. Mrs Thatcher became famous after becoming the U.K.'s first ever female leader. She was in power / powerful from 1979 to 1990 – the longest time in office / official for a Prime Minister in over 150 years. Her tough style earned / received her the nickname the "Iron Lady". Her 11 years of leadership greatly changed British social / society. Many praised her for transforming Britain into a more / much free-market economy. Others hated her from / for selling government-owned industries and breaking up communities. She also took the decision to go / take to war with Argentina in 1982 to recover the Falkland Islands.

Britain's best-selling newspapers also disagree / disagreement about Margaret Thatcher. The right wing / hand "Daily Mail" said she was: "The Woman Who Saved Britain." However, the lift / left wing "Daily Mirror" ran the headline: "The Woman Who Division / Divided A Nation." Tony Blair (Prime Minister from 1997-2007) paid / pay tribute to Mrs Thatcher, saying: "Very few leaders let / get to change not only the political landscape / portrait of their country but of the world. Margaret was such a leader. Her global impact was fast / vast." Current British leader David Cameron said: "Margaret Thatcher loved this country and served it with all she owned / had. For that, she has her well-earned place in / at history." He added the British people would respect and thank her forever.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

F_rm_r Br_t_sh Pr_m_ M_n_st_r M_rg_r_t Th_tch_r h_s d__d _g_d 87. Sh_ h_d _ str_k_ _t Th_ R_tz H_t_l _n L_nd_n _ft_r b__ng _n p__r h__lth f_r m_ny y__rs. Mrs Th_tch_r b_c_m_ f_m__s _ft_r b_c_m_ng th_ _.K.'s f_rst _v_r f_m_l_ l__d_r. Sh_ w_s _n p_w_r fr_m 1979 t_ 1990 – th_ l_ng_st t_m_ _n _ff_c_ f_r _ Pr_m_ M_n_st_r _n _v_r 150 y__rs. H_r t__gh styl_ __rn_d h_r th_ n_ckn_m_ th_ "_r_n L_dy". H_r 11 y__rs _f l__d_rsh_p gr__tly ch_ng_d Br_t_sh s_c__ty. M_ny pr__s_d h_r f_r tr_nsf_rm_ng Br_t__n _nt_ _ m_r_ fr__-m_rk_t _c_n_my. _th_rs h_t_d h_r f_r s_ll_ng g_v_rnm_nt-_wn_d _nd_str__s _nd br__k_ng _p c_mm_n_t__s. Sh_ _ls_ t__k th_ d_c_s__n t_ g_ t_ w_r w_th _rg_nt_n_ _n 1982 t_ r_c_v_r th_ F_lkl_nd _sl_nds.

Br_t__n's b_st-s_ll_ng n_wsp_p_rs _ls_ d_s_gr__ _b__t M_rg_r_t Th_tch_r. Th_ r_ght w_ng "D__ly M__l" s__d sh_ w_s: "Th_ W_m_n Wh_ S_v_d Br_t__n." H_w_v_r, th_ l_ft w_ng "D__ly M_rr_r" r_n th_ h__dl_n_: "Th_ W_m_n Wh_ D_v_d_d _ N_t__n." T_ny Bl__r (Pr_m_ M_n_st_r fr_m 1997-2007) p__d tr_b_t_ t_ Mrs Th_tch_r, s_y_ng: "V_ry f_w l__d_rs g_t t_ ch_ng_ n_t _nly th_ p_l_t_c_l l_ndsc_p_ _f th__r c__ntry b_t _f th_ w_rld. M_rg_r_t w_s s_ch _ l__d_r. H_r gl_b_l _mp_ct w_s v_st." C_rr_nt Br_t_sh l__d_r D_v_d C_m_r_n s__d: "M_rg_r_t Th_tch_r l_v_d th_s c__ntry _nd s_rv_d _t w_th _ll sh_ h_d. F_r th_t, sh_ h_s h_r w_ll-__rn_d pl_c_ _n h_st_ry." H_ _dd_d th_ Br_t_sh p__pl_ w__ld r_sp_ct _nd th_nk h_r f_r_v_r.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

former british prime minister margaret thatcher has died aged 87 she had a stroke at the ritz hotel in london after being in poor health for many years mrs thatcher became famous after becoming the uk's first ever female leader she was in power from 1979 to 1990 – the longest time in office for a prime minister in over 150 years her tough style earned her the nickname the "iron lady" her 11 years of leadership greatly changed british society many praised her for transforming britain into a more free-market economy others hated her for selling government-owned industries and breaking up communities she also took the decision to go to war with argentina in 1982 to recover the falkland islands

britain's best-selling newspapers also disagree about margaret thatcher the right wing "daily mail" said she was "the woman who saved britain" however the left wing "daily mirror" ran the headline "the woman who divided a nation" tony blair (prime minister from 1997-2007) paid tribute to mrs thatcher saying "very few leaders get to change not only the political landscape of their country but of the world margaret was such a leader her global impact was vast" current british leader david cameron said "margaret thatcher loved this country and served it with all she had for that she has her well-earned place in history" he added the british people would respect and thank her forever

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

FormerBritishPrimeMinisterMargaretThatcherhasdiedaged87.Shehadastroke
atTheRitzHotelinLondonafterbeinginpoorhealthformanyyears.MrsThatcher
becamefamousafterbecomingtheU.K.'sfirsteverfemaleleader.Shewasinpower
from1979to1990–thelongesttimeinofficeforaPrimeMinisterinover150years.Her
toughstyleearnedherthenicknamethe"IronLady".Her11yearsofleadership
greatlychangedBritishsociety.ManypraisedherfortransformingBritainintoamore
free-marketeconomy.Othershatedherforsellinggovernment-ownedindustries
andbreakingupcommunities.ShealsotookthedecisiontogotowarwithArgentinain
1982torecovertheFalklandIslands.Britain'sbestsellingnewspapersalsodisagree
aboutMargaretThatcher.Therightwing"DailyMail"saidshewas:"TheWoman
WhoSavedBritain."However,theleftwing"DailyMirror"rantheheadline:"The
WomanWhoDividedANation."TonyBlair(PrimeMinisterfrom1997-2007)paid
tributetoMrsThatcher,saying:"Veryfewleadersgettochangenotonlythepolitical
landscapeoftheircountrybutoftheworld.Margaretwassuchaleader.Herglobal
impactwasvast."CurrentBritishleaderDavidCameronsaid:"MargaretThatcher
lovedthiscountryandserveditwithallshehad.Forthat,shehasherwell-earnedplaceinhistory."HeaddedtheBritishpeoplewouldrespectandthank
herforever.

FREE WRITING

Write about Margaret Thatcher for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Women are better national leaders than men.   Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about Margaret Thatcher. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. MARGARET THATCHER: Make a poster about Margaret Thatcher. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. FEMALE LEADERS: Write a magazine article about female leaders. Include imaginary interviews with some.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on Margaret Thatcher. Ask him/her three questions about her. Give him/her three of you opinions. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a.

F

b.

F

c.

F

d.

T

e.

F

f.

T

g.

T

h.

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

former

a.

ex-

2

in poor health

b.

ill

3.

over

c.

more than

4.

style

d.

approach

5.

praised

e.

admired

6.

disagree

f.

argue

7.

ran

g.

printed

8.

impact

h.

influence

9.

vast

i.

huge

10.

forever

j.

always

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

A stroke

2.

The Ritz Hotel in London

3.

11 years

4.

The "Iron Lady"

5.

Communities

6.

The Daily Mirror

7.

Tony Blair

8.

Very few

9.

Britain / The U.K.

10.

Forever

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

d

2.

b

3.

c

4.

a

5.

c

6.

b

7.

d

8.

a

9.

c

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy