The
1,000 IDEAS
e-Book

Breaking News English

HOME  |   DONATE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
 

 

E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

Follow this site on Facebook.

 

000's more free lessons.

   

 


 
 
40+ activities
 PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI
    lesson    (PDF)

* MP3 (UK male)

* MP3 (USA female)

* MP3 (20 questions)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Reading
    (100 - 300 wpm)

* Text jumble 15

* Text jumble 24

* No spaces

* Sentence jumble

* QUIZ 

* Grammar gap-fill

* Articles gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Missing letters

* Initials only

* No letters

* Fill-in-the-blank

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

U.K. now has 7 social classes (6th April, 2013)

A new survey shows there are seven social classes in the United Kingdom. This is four classes more than the traditional class system. Last century, there were just three classes in Britain – upper, middle, and working class. This system centered around people's wealth, education and job. The new survey, from the BBC, shows how the times have changed. The BBC says the old model is too simple and a new one is needed to show someone's class. This new model includes how rich you are, your schooling and your occupation, but adds several more points. These include savings, how many people you know, social networking, and cultural interests and activities.


 

The BBC study is called the Great British Class Survey. More than 161,000 people answered questions about their life. The researchers looked at all the information and decided that Britain's way of measuring class needed modernising. The top class is the "elite" – the richest people. This is followed by the "established middle class," the "technical middle class," and the "new affluent workers". The three bottom classes are the "traditional working class," the "emergent service workers," and the poor. Six per cent of Britons are in the elite class. They have savings of more than $200,000 and went to a top university. Fifteen per cent are in the poor class. These earn less than $12,000 a year.

Sources:
http://www.bbc.co.uk/news/uk-22007058
http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/britain-now-divided-seven-classes-1806186


 
 

WARM-UPS


 

1. CLASS: Students walk around the class and talk to other students about class. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

survey / class system / last century / wealth / education / occupation / savings / researchers / modernizing / middle class / traditional / service workers / university

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. SOCIETY: What are these people like in your country? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

Describe them

What do they do every day?

The elite

 

 

The middle class

 

 

Celebrities

 

 

IT nerds / geeks

 

 

Students

 

 

The poor

 

 

4. CLASSLESS: Students A strongly believe all societies will be classless one day; Students B strongly believe that will never happen.  Change partners again and talk about your conversations.

5. LIFE: What is most important to you? Rank these and share your rankings with your partner. Put the most important at the top. Change partners often and share your rankings.

  • job
  • wealth
  • good education
  • savings
  • social networking
  • cultural interests
  • social life
  • social status

6. ELITE: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'elite'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.


 
 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

A new survey shows the UK has four more social classes than before.

T / F

b.

Class in Britain used to be about how many friends you had.

T / F

c.

The survey says Britain different is from before.

T / F

d.

Social networking does not affect class in the new BBC survey.

T / F

e.

Over one hundred thousand people participated in the survey.

T / F

f.

The top class is called the "modernising" class.

T / F

g.

The "emergent service workers" class was second from bottom.

T / F

h.

The "poor" class in the U.K. make up 10 ten per cent of the population.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

survey

a.

higher

2

traditional

b.

rich

3.

upper

c.

hobbies

4.

wealth

d.

calculating

5.

interests

e.

study

6.

answered

f.

upper class

7.

measuring

g.

riches

8.

elite

h.

make

9.

affluent

i.

usual

10.

earn

j.

replied to

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

the traditional

a.

your occupation

2

how the times

b.

are in the elite class

3.

your schooling and

c.

and activities

4.

social

d.

answered questions

5.

cultural interests

e.

university

6.

161,000 people

f.

class system

7.

middle

g.

less than $12,000

8.

Six per cent of Britons

h.

class

9.

went to a top

i.

networking

10.

earn

j.

have changed

GAP FILL

A new survey (1) ____________ there are seven social classes in the United Kingdom. This is four classes more than the traditional class system. Last (2) ____________, there were just three classes in Britain – upper, (3) ____________, and working class. This system centered around people's wealth, education and job. The new survey, from the BBC, shows how the (4) ____________ have changed. The BBC says the old model is too (5) ____________ and a new one is needed to show someone's class. This new model includes how rich you are, your (6) ____________ and your occupation, but adds several more points. These include (7) ____________, how many people you know, social networking, and (8) ____________ interests and activities.

 

 

times
middle
savings
schooling
shows
cultural
century
simple

The BBC study is called the Great British Class Survey. More than 161,000 people (9) ____________ questions about their life. The researchers (10) ____________ at all the information and decided that Britain's way of (11) ____________ class needed modernising. The top class is the "elite" – the richest people. This is (12) ____________ by the "established middle class," the "technical middle class," and the "new affluent workers". The three (13) ____________ classes are the "traditional working class," the "emergent service workers," and the (14) ____________. Six per cent of Britons are in the elite class. They have savings of more than $200,000 and went to a (15) ____________ university. Fifteen per cent are in the poor class. These (16) ____________ less than $12,000 a year.

 

measuring
top
followed
earn
answered
poor
looked
bottom

LISTENING – Guess the answers. Listen to check

1)

This is four classes more ______ class system

 

a.  than the traditions
b.  than the tradition
c.  than the traditional
d.  than the traditionally

2)

This system centered ______, education and job

 

a.  around people's wealth
b.  about people's wealth
c.  a round people's wealth
d.  rounded people's wealth

3)

the old model is too simple and a new one is needed to ______

 

a.  show someone is class
b.  show someone's class
c.  show people's class
d.  show a person's class

4)

This new model includes how rich you are, your schooling ______

 

a.  and our occupation
b.  and you're occupation
c.  and your occupation
d.  and yours occupation

5)

social networking, and cultural ______

 

a.  interests and activities
b.  activity and interest
c.  interest and activity
d.  activities and interests

6)

More than ______ answered questions about their life

 

a.  161,600 people
b.  161,000 people
c.  161,600 people
d.  166,000 people

7)

Britain's way of measuring class ______

 

a.  need it modernising
b.  needs modernising
c.  needing modernising
d.  needed modernising

8)

This is followed ______ middle class

 

a.  by an established
b.  by this established
c.  by the establishes
d.  by the established

9)

Six per cent of Britons are in ______

 

a.  the elitist class
b.  the elitism class
c.  the elite class
d.  the ill eat class

10)

They have savings of more than ______ went to a top university

 

a.  $200,000 and
b.  $220,000 and
c.  $222,000 and
d.  $200,002 and

LISTENING – Listen and fill in the gaps

A new (1) _____________________________ social classes in the United Kingdom. This is four classes more than (2) _________________________. Last century, there were just three classes in Britain – upper, middle, and working class. This (3) _____________________ people's wealth, education and job. The new survey, from the BBC, shows (4) ___________________. The BBC says the (5) _____________________________ and a new one is needed to show someone's class. This new model includes how rich you are, your (6) _____________________________, but adds several more points. These include savings, how many people you know, social networking, and cultural interests and activities.

The BBC study is called the Great British Class Survey. More than 161,000 people (7) _____________________________ life. The researchers looked at all the information and decided that Britain's way of measuring class needed modernising. (8) _____________________________ – the richest people. This is followed by the "(9) ________________________," the "technical middle class," and the "new affluent workers". The three bottom classes are the "(10) _______________________," the "emergent service workers," and the poor. Six per cent of Britons are in the elite class. They have (11) _____________________________ and went to a top university. Fifteen per cent are in the poor class. (12) ___________________________ a year.

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

How many new classes are there in the U.K.?

2.

When were there three classes in Britain?

3.

What does the BBC survey show about Britain?

4.

What did the BBC say about the old class model?

5.

What kind of interests did the survey look at?

6.

How many people took the Great British Class Survey?

7.

What is the name of the top class?

8.

How many bottom classes are there?

9.

How many people in the U.K. are in the top class?

10.

How much money does Britain's poorest class make?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

How many new classes are there in the U.K.?

6.

How many people took the Great British Class Survey?

 

a) three
b) four
c) five
d) seven

 

a) 160,000
b) 116,000
c) 161,000
d) 100,600

2.

When were there three classes in Britain?

7.

What is the name of the top class?

 

a) over 100 years ago
b) in 1989
c) a few years ago
d) last century

 

a) upper
b) number one
c) the rich
d) elite

3.

What does the BBC survey show about Britain?

8.

How many bottom classes are there?

 

a) that times have changed
b) that more people means more
    classes
c) the clocks need to go back one hour
d) there are many people there

 

a) three
b) four
c) one
d) two

4.

What did the BBC say about the old class model?

9.

How many people in the U.K. are in the top class?

 

a) it was very unfair
b) there were too many classes
c) it was too simple
d) there weren't enough jobs

 

a) 6% of Britons
b) 6,000
c) 600,000
d) 16% of Britons

5.

What kind of interests did the survey look at?

10.

How much money does Britain's poorest class make?

 

a) unusual interests
b) cultural interests
c) special interests
d) great interests

 

a) less than $12,000 a month
b) less than $12,000 a year
c) 15% less than average
d) fifteen per cent

ROLE PLAY

Role  A – Elite class person

You don't understand why the elite class is so small. Tell the others three reasons why. You think many more people can join the elite class if they study and work harder. Tell the others to aim higher in life and that it's their public duty to do this.

Role  B – Poor class person

You think society isn't kind to poor people. Tell the others three reasons why. The richer classes have an easy life. They don't have to work so hard. They get everything from their rich parents. Tell them how hard it is to be poor. Tell them the rich should help poor people.

Role  C – Middle class person

You think in a fair society everyone should be middle class. Tell the others three reasons why. You think the elite class should give more of their money to the poor. You also think the poor need to study and work harder. Tell them you studied and worked hard to be middle class.

Role  D – Sociologist

You think governments do not help the poor. Tell the others three reasons why. You think governments want to keep many people poor so they can do the jobs no one else wants. The rich should pay more money for education for the poor. This will make society more equal.

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'social' and 'class'.

social

class

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • more
  • last
  • around
  • times
  • adds
  • include
  • questions
  • way
  • top
  • bottom
  • 6
  • 12,000

CLASS SURVEY

Write five GOOD questions about class in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

CLASS DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the words 'social class'?

c)

What kind of class system is in your country?

d)

Is a class system good or bad?

e)

Is it possible for everyone in a country to be the same class?

f)

What do upper class people think about working class people?

g)

Is it easy for people to move up a class or two?

h)

What is your class? Are you happy with it?

i)

Do people in each class speak differently in your country?

j)

What do you think of the elite class?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

Is class important?

c)

What questions do you think the researchers asked?

d)

Are there class barriers in your country?

e)

Do you think everyone should everyone be middle class?

f)

Who do you think the "new affluent workers" might be?

g)

How might going to a top university change your life?

h)

How do you feel about people in other classes?

i)

Should the upper classes do more to help the poor?

j)

What questions would you like to ask the leader of the BBC survey?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

A new survey shows there are seven (1) ____ classes in the United Kingdom. This is four classes more than the (2) ____ class system. Last century, there were just three classes in Britain – upper, middle, and working class. This system centered (3) ____ people's wealth, education and job. The new survey, from the BBC, shows how the times have changed. The BBC says the old model is too simple and a new one is needed to (4) ____ someone's class. This new model includes how rich you are, your (5) ____ and your occupation, but adds several more points. These include (6) ____, how many people you know, social networking, and cultural interests and activities.

The BBC study is called the Great British Class Survey. More than 161,000 people answered questions about their (7) ____. The researchers looked at all the information and decided that Britain's way of (8) ____ class needed modernising. The top class is the "elite" – the richest people. This is followed (9) ____ the "established middle class," the "technical middle class," and the "new affluent workers". The three (10) ____ classes are the "traditional working class," the "emergent service workers," and the poor. Six per cent of Britons are in the elite class. They have savings (11) ____ more than $200,000 and went to a top university. Fifteen per cent are in the poor class. These (12) ____ less than $12,000 a year.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

socially

(b)

sociable

(c)

social

(d)

society

2.

(a)

traditional

(b)

traditionally

(c)

traditions

(d)

tradition

3.

(a)

around

(b)

under

(c)

over

(d)

about

4.

(a)

show

(b)

showing

(c)

showed

(d)

shows

5.

(a)

schooled

(b)

school

(c)

schoolteacher

(d)

schooling

6.

(a)

saved

(b)

saver

(c)

saves

(d)

savings

7.

(a)

life

(b)

lively

(c)

living

(d)

lifetime

8.

(a)

measured

(b)

measures

(c)

measure

(d)

measuring

9.

(a)

by

(b)

for

(c)

to

(d)

at

10.

(a)

bottom

(b)

beneath

(c)

below

(d)

under

11.

(a)

at

(b)

of

(c)

for

(d)

is

12.

(a)

earn

(b)

salaried

(c)

wages

(d)

overtime

SPELLING

Paragraph 1

1.

A new evysur shows…

2.

the traditional class etsmsy

3.

Last yeurtnc

4.

centered around people's alethw, education and job

5.

your nlohcigos and your occupation

6.

rutalulc interests and activities

Paragraph 2

7.

people enwdarse questions

8.

grmaenisu class

9.

hecintacl middle class

10.

evsceri workers

11.

vgsnisa of more than $200,000

12.

These aenr less than $12,000 a year

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

middle, and working class. This system centered around people's wealth, education

(    )

questions about their life. The researchers looked at all the information and decided that Britain's way of measuring

(    )

rich you are, your schooling and your occupation, but adds several more points. These include

(    )

savings, how many people you know, social networking, and cultural interests and activities.

1  )

A new survey shows there are seven social classes in the United Kingdom. This is four

(    )

simple and a new one is needed to show someone's class. This new model includes how

(    )

and job. The new survey, from the BBC, shows how the times have changed. The BBC says the old model is too

(    )

workers". The three bottom classes are the "traditional working class," the "emergent service workers," and the

(    )

The BBC study is called the Great British Class Survey. More than 161,000 people answered

(    )

by the "established middle class," the "technical middle class," and the "new affluent

(    )

poor. Six per cent of Britons are in the elite class. They have savings of more than

(    )

class needed modernising. The top class is the "elite" – the richest people. This is followed

(    )

$200,000 and went to a top university. Fifteen per cent are in the poor class. These earn less than $12,000 a year.

(    )

classes more than the traditional class system. Last century, there were just three classes in Britain – upper,

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

survey     are     classes     new    there     social    A    shows     seven.    

2.

the     Four     traditional     classes     class     more     system     than.    

3.

wealth     around     system     people's     centered     This.    

4.

show     one     to     class     new     needed     someone's     A     is.    

5.

rich     new     you     model     are     includes     how     This.    

6.

life     ,     answered     their     161,000     people    about    questions.    

7.

modernising     needed     class     measuring     of     way     Britain's.    

8.

the     "elite"     is     The     richest     the     top     people    –     class.    

9.

of     Britons     are     in     the     elite     class     Six     per     cent.    

10.

earn     less     than     $12,000     a     year     These.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

A new survey shows / showing there are seven social classes in the United Kingdom. This is four classes more than the tradition / traditional class system. Last century, there were just three classes in Britain – upper, middle, and working class. This system squared / centered around people's wealth, education / educates and job. The new survey, from the BBC, shows how the times / timings have changed. The BBC says the old models / model is too simple and a newish / new one is needed to show someone's class. This new model includes how rich / richly you are, your schooling and your occupation, but adds / additions several more points. These include savings, how many people you know, socially / social networking, and cultural interests and activities.

The BBC study is called the Great British Class Survey. More than 161,000 people answered / answering questions about their life. The researchers looked at all the information and decided that Britain's way for / of measuring class needed modernising. The top class is the "elite" – the richest / wealth people. This is followed by / from the "established middle class," the "techno / technical middle class," and the "new affluence / affluent workers". The three under / bottom classes are the "traditional working class," the "emergent service workers," and the poor / poorly. Six per cent of Britons are in the elite class. They have saved / savings of more than $200,000 and went to a top university. Fifteen per cent are in the poor class. These earn / yearn less than $12,000 a year.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_ n_w s_rv_y sh_ws th_r_ _r_ s_v_n s_c__l cl_ss_s _n th_ _n_t_d K_ngd_m. Th_s _s f__r cl_ss_s m_r_ th_n th_ tr_d_t__n_l cl_ss syst_m. L_st c_nt_ry, th_r_ w_r_ j_st thr__ cl_ss_s _n Br_t__n – _pp_r, m_ddl_, _nd w_rk_ng cl_ss. Th_s syst_m c_nt_r_d _r__nd p__pl_'s w__lth, _d_c_t__n _nd j_b. Th_ n_w s_rv_y, fr_m th_ BBC, sh_ws h_w th_ t_m_s h_v_ ch_ng_d. Th_ BBC s_ys th_ _ld m_d_l _s t__ s_mpl_ _nd _ n_w _n_ _s n__d_d t_ sh_w s_m__n_'s cl_ss. Th_s n_w m_d_l _ncl_d_s h_w r_ch y__ _r_, y__r sch__l_ng _nd y__r _cc_p_t__n, b_t _dds s_v_r_l m_r_ p__nts. Th_s_ _ncl_d_ s_v_ngs, h_w m_ny p__pl_ y__ kn_w, s_c__l n_tw_rk_ng, _nd c_lt_r_l _nt_r_sts _nd _ct_v_t__s.

Th_ BBC st_dy _s c_ll_d th_ Gr__t Br_t_sh Cl_ss S_rv_y. M_r_ th_n 161,000 p__pl_ _nsw_r_d q__st__ns _b__t th__r l_f_. Th_ r_s__rch_rs l__k_d _t _ll th_ _nf_rm_t__n _nd d_c_d_d th_t Br_t__n's w_y _f m__s_r_ng cl_ss n__d_d m_d_rn_s_ng. Th_ t_p cl_ss _s th_ "_l_t_" – th_ r_ch_st p__pl_. Th_s _s f_ll_w_d by th_ "_st_bl_sh_d m_ddl_ cl_ss," th_ "t_chn_c_l m_ddl_ cl_ss," _nd th_ "n_w _ffl__nt w_rk_rs". Th_ thr__ b_tt_m cl_ss_s _r_ th_ "tr_d_t__n_l w_rk_ng cl_ss," th_ "_m_rg_nt s_rv_c_ w_rk_rs," _nd th_ p__r. S_x p_r c_nt _f Br_t_ns _r_ _n th_ _l_t_ cl_ss. Th_y h_v_ s_v_ngs _f m_r_ th_n $200,000 _nd w_nt t_ _ t_p _n_v_rs_ty. F_ft__n p_r c_nt _r_ _n th_ p__r cl_ss. Th_s_ __rn l_ss th_n $12,000 _ y__r.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

a new survey shows there are seven social classes in the united kingdom this is four classes more than the traditional class system last century there were just three classes in britain – upper middle and working class this system centered around people's wealth education and job the new survey from the bbc shows how the times have changed the bbc says the old model is too simple and a new one is needed to show someone's class this new model includes how rich you are your schooling and your occupation but adds several more points these include savings how many people you know social networking and cultural interests and activities

the bbc study is called the great british class survey more than 161000 people answered questions about their life the researchers looked at all the information and decided that britain's way of measuring class needed modernising the top class is the "elite" – the richest people this is followed by the "established middle class" the "technical middle class" and the "new affluent workers" the three bottom classes are the "traditional working class" the "emergent service workers" and the poor six per cent of britons are in the elite class they have savings of more than $200000 and went to a top university fifteen per cent are in the poor class these earn less than $12000 a year

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

AnewsurveyshowstherearesevensocialclassesintheUnitedKingdom.Thisisfour
classesmorethanthetraditionalclasssystem.Lastcentury,therewerejustthree
classesinBritain–upper,middle,andworkingclass.Thissystemcenteredaround
people'swealth,educationandjob.Thenewsurvey,fromtheBBC,showshowthetimes
havechanged.TheBBCsaystheoldmodelistoosimpleandanewoneisneededtoshow
someone'sclass.Thisnewmodelincludeshowrichyouare,yourschoolingandyour
occupation,butaddsseveralmorepoints.Theseincludesavings,howmanypeopleyou
know,socialnetworking,andculturalinterestsandactivities.TheBBCstudyiscalled
theGreatBritishClassSurvey.Morethan161,000peopleansweredquestions
abouttheirlife.Theresearcherslookedatalltheinformationanddecidedthat
Britain'swayofmeasuringclassneededmodernising.Thetopclassisthe"elite"–the
richestpeople.Thisisfollowedbythe"establishedmiddleclass,"the"technical
middleclass,"andthe"newaffluentworkers".Thethreebottomclassesarethe
"traditionalworkingclass,"the"emergentserviceworkers,"andthepoor.Sixper
centofBritonsareintheeliteclass.Theyhavesavingsofmorethan$200,000and
wenttoatopuniversity.Fifteenpercentareinthepoorclass.Theseearnlessthan
$12,000ayear.

FREE WRITING

Write about class for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

"I'm happy with my social class."   Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about class systems around the world. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. CLASS: Make a poster about class in your country. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. ELITE: Write a magazine article about the elite class. Include imaginary interviews with someone in this class. Ask them about their daily life.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on class. Ask him/her three questions about class. Give him/her three of your opinions on it. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

T

b

F

c

T

d

F

e

T

f

F

g

T

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

survey

a.

study

2

traditional

b.

usual

3.

upper

c.

higher

4.

wealth

d.

riches

5.

interests

e.

hobbies

6.

answered

f.

replied to

7.

measuring

g.

calculating

8.

elite

h.

upper class

9.

affluent

i.

rich

10.

earn

j.

make

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Four

2.

Last century

3.

That times have changed

4.

It's too simple

5.

Cultural interests

6.

161,000

7.

The elite class

8.

Three

9.

6%

10.

Less than $12,000 a year

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

d

3.

a

4.

c

5.

b

6.

c

7.

d

8.

a

9.

a

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy