My 1,000
Ideas
e-Book

Breaking News English

HOME  |  HELP MY SITE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
 
 
40+ activities
 PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI
    lesson    (PDF)

* MP3 (UK male)

* MP3 (USA female)

* MP3 (20 questions)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Reading
    (100 - 300 wpm)

* Text jumble 15

* Text jumble 24

* No spaces

* Sentence jumble

* QUIZ 

* Grammar gap-fill

* Articles gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Missing letters

* Initials only

* No letters

* Fill-in-the-blank

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

Private newspapers return to Burma (2nd April, 2013)

People in Burma could buy a newspaper from a private news company on Monday for the first time in 50 years. Burma's government has allowed the printing of 16 newspapers, although only four were ready for the first day of sale. The Burmese military took control of the press and the news it published in 1964. From then until Sunday, the government controlled what news people read. Life was made impossible for journalists from the free press. The government tortured and imprisoned many reporters who broke the rules. Burma is also allowing international news agencies to work in the country. The Associated Press became the first when its six staff opened for business on Saturday.


 

The re-introduction of private newspapers comes on the first anniversary of the election of opposition leader Aung San Suu Kyi to parliament. She has been a strong supporter of bringing back the free press to Burma. Her political party, the National League for Democracy, will start printing its own daily newspaper later this month. The editor of the "Voice Daily" newspaper thinks the private newspapers will be better than the government ones. He said: "I can say with absolute confidence that we can compete with government papers in terms of content and quality of news." He added: "I am very excited that we are finally printing daily editions. It is a dream come true." The "Voice Daily" printed its first edition on Monday.

Sources:
http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-21991899
http://world.time.com/2013/03/31/privately-owned-daily-newspapers-return-to-burma/#ixzz2PB6DUNNc
http://www.washingtonpost.com/business/ap-is-1st-international-news-agency-to-open-bureau-as-myanmar-eases-ban/2013/03/30/1079d3e4-996d-11e2-b5b4-b63027b499de_story.html


 
 

WARM-UPS

SHARE THIS LESSON: E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

000's more free lessons.

1. NEWSPAPERS: Students walk around the class and talk to other students about newspapers. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

newspaper / the first time / 50 years / military / journalists / tortured / broke the rules / anniversary / political party / absolute confidence / quality of news / daily editions

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. NEWS SOURCES: How can these be better? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

News from…

How good now?

How to be better?

newspapers

 

 

the Internet

 

 

radio

 

 

TV

 

 

magazines

 

 

apps

 

 

4. FREE PRESS: Students A strongly believe newspapers should print anything they like; Students B strongly believe newspapers should follow rules about what to write about.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK

See a sample

5. SECTIONS: Rank these and share your rankings with your partner. Put your favourite newspaper sections at the top. Change partners often and share your rankings.

  • world news
  • sport
  • environment
  • celebrity gossip
  • local news
  • business news
  • national news
  • technology news

6. NEWS: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'news'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.



 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

No private newspapers have been sold in Burma for five decades.

T / F

b.

Sixteen private newspapers went on sale on Monday.

T / F

c.

Burma's government tortured journalists in the past.

T / F

d.

CNN became the first international news agency to open in Burma.

T / F

e.

Private newspapers went on sale a year after a special election.

T / F

f.

Aung San Suu Kyi's party will start its own newspaper next year.

T / F

g.

An editor said private newspapers could match government ones.

T / F

h.

The editor suggested the sale of his paper was nothing special.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

buy

a.

jailed

2

printing

b.

belief

3.

military

c.

chief

4.

imprisoned

d.

publishing

5.

allowing

e.

issue

6.

leader

f.

armed forces

7.

supporter

g.

total

8.

absolute

h.

backer

9.

confidence

i.

purchase

10.

edition

j.

letting

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

the first time

a.

and quality of news

2

The Burmese military took

b.

the rules

3.

The government tortured and

c.

business on Saturday

4.

reporters who broke

d.

anniversary

5.

its six staff opened for

e.

imprisoned many

6.

on the first

f.

control of the press

7.

the free

g.

come true

8.

I can say with absolute

h.

press

9.

in terms of content

i.

in 50 years

10.

It is a dream

j.

confidence



 

GAP FILL

People in Burma could buy a newspaper from a private news (1) ____________ on Monday for the first time in 50 years. Burma's government has (2) ____________ the printing of 16 newspapers, although only four were ready for the first day of (3) ____________. The Burmese military took (4) ____________ of the press and the news it published in 1964. From then until Sunday, the government controlled what news people read. Life was made (5) ____________ for journalists from the free press. The government tortured and imprisoned many reporters who (6) ____________ the rules. Burma is also allowing international news (7) ____________ to work in the country. The Associated Press became the first when its six (8) ____________ opened for business on Saturday.

 

 

broke
sale
impossible
company
agencies
allowed
staff
control

The re-introduction of private newspapers comes on the first (9) ____________ of the election of opposition leader Aung San Suu Kyi to parliament. She has been a strong  (10) ____________ of bringing back the free press to Burma. Her political (11) ____________, the National League for Democracy, will start printing its own daily newspaper later this month. The (12) ____________ of the "Voice Daily" newspaper thinks the private newspapers will be better than the government ones. He said: "I can say with absolute (13) ____________ that we can compete with government papers in terms of content and (14) ____________ of news." He added: "I am very excited that we are finally printing daily (15) ____________. It is a (16) ____________ come true." The "Voice Daily" printed its first edition on Monday.

 

editions
editor
supporter
quality
anniversary
dream
party
confidence


 
 

LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

People in Burma could buy a newspaper from a ______

 

a.  private news companies
b.  private news accompany
c.  private news company
d.  private news accompanied

2)

…although only four were ready for the ______

 

a.  first days of sale
b.  first day for sale
c.  first day from sale
d.  first day of sail

3)

The Burmese military took ______ and the news it published

 

a.  control of the press
b.  control of the presses
c.  control of the pressed
d.  control of the pressing

4)

The government tortured and imprisoned many reporters who ______

 

a.  broke the rule
b.  broke the rulings
c.  broke the rulers
d.  broke the rules

5)

The Associated Press became the first when its six staff ______

 

a.  opened for businesses
b.  opened for business
c.  opened for businesslike
d.  opened for businessmen

6)

the election ______ Aung San Suu Kyi to parliament

 

a.  of oppositions leader
b.  of opposite leader
c.  of opposing leader
d.  of opposition leader

7)

She has been a strong supporter of bringing ______

 

a.  back the freely press
b.  back the free press
c.  back the freed press
d.  back the freer press

8)

I can say ______ that we can compete with government papers

 

a.  with absolute confidence
b.  with absolutely confidence
c.  with absolute confidently
d.  with absolute confidences

9)

in terms of ______ of news

 

a.  contents and quality
b.  content and qualities
c.  contents and qualities
d.  content and quality

10)

I am very excited that we are finally ______

 

a.  printing day editions
b.  printing daily editions
c.  printing day lee editions
d.  printing daily editions

LISTENING – Listen and fill in the gaps

People in Burma could buy a newspaper from a private news company on Monday (1) _______________________ 50 years. Burma's government has allowed the printing of 16 newspapers, (2) _______________________ ready for the first day of sale. The Burmese military took control of the press and (3) _______________________ 1964. From then until Sunday, the government controlled what news people read. Life was made impossible for (4) _______________________. The government tortured and imprisoned many reporters who broke the rules. Burma (5) ______________________ news agencies to work in the country. The Associated Press became the first when its six (6) _______________________ on Saturday.

The re-introduction of private newspapers comes (7) __________________ of the election of opposition leader Aung San Suu Kyi to parliament. She has been (8) _______________________ bringing back the free press to Burma. Her political party, the National League for Democracy, will start printing (9) _______________________ later this month. The editor of the "Voice Daily" newspaper thinks the private newspapers will be better than the government ones. He said: "I can (10) _______________________ that we can compete with government papers (11) _______________________ of news." He added: "I am very excited that we are finally printing daily editions. (12) _______________________." The "Voice Daily" printed its first edition on Monday.


 
 

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

When was the last time private newspapers were sold in Burma?

2.

How many private newspapers went on sale on Monday?

3.

For whom did the Burmese government make life impossible?

4.

Which journalists were thrown in jail?

5.

Why was the Associated Press news agency mentioned?

6.

What happened on April 1, 2012?

7.

What did Aung San Suu Kyi want to do to the free press?

8.

When will Aung San Suu Kyi's party start publishing a newspaper?

9.

What did an editor say about government newspapers?

10.

When did the "Voice Daily" publish its first issue?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

When was the last time private newspapers were sold in Burma?

6.

What happened on April 1, 2012?

 

a) two months ago
b) never
c) 50 years ago (1964)
d) 1948

 

a) the U.S. President visited Burma
b) Aung San Suu Kyi won an election
c) a riot in Burma's capital
d) Burma passed a newspaper freedom  
     act

2.

How many private newspapers went on sale on Monday?

7.

What did Aung San Suu Kyi want to do to the free press?

 

a) 4
b) 8
c) 16
d) 32

 

a) ban it
b) make it English only
c) get money for it
d) bring it back

3.

For whom did the Burmese government make life impossible?

8.

When will Aung San Suu Kyi's party start publishing a newspaper?

 

a) newspaper readers
b) newspaper sellers
c) newspaper editors
d) journalists

 

a) tomorrow
b) April
c) 2014
d) in the next few years

4.

Which journalists were thrown in jail?

9.

What did an editor say about government newspapers?

 

a) sports correspondents
b) those who broke the rules
c) those who called Myanmar "Burma"
d) foreign reporters

 

a) private newspapers could compete
    with them
b) they were the best in the world
c) they should become private
d) they do not tell the truth

5.

Why was the Associated Press news agency mentioned?

10.

When did the "Voice Daily" publish its first issue?

 

a) it won an award in Burma
b) it was banned in Burma
c) it was the first to open an agency in
    Burma
d) it is training Burma's journalists

 

a) Friday
b) Wednesday
c) Sunday
d) Monday

ROLE PLAY

Role  A – Journalist

You think freedom of speech is very important. You think you should be able to write anything in newspapers. Tell the others three reasons why. You think the government is afraid of journalists. You think everyone should know the truth about everything and everyone.

Role  B – Government leader

You think freedom of speech is very dangerous. You think journalists should not be able to write anything in newspapers. Tell the others three reasons why. You think the government should check what journalists write. You think many stories in the news can start wars.

Role  C – Newspaper reader

You think newspapers are very important. Tell the others three reasons why. You need to know what is happening in the world. You think the government should check what journalists write because their information is sometimes wrong. Journalists who write lies should go to jail.

Role  D – Newspaper owner

You think newspapers should be able to write anything about anyone. Tell the others three reasons why. Newspapers write stories people want to hear. They must also attack the government if it is doing wrong things. The government should stay away from newspapers.

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'daily' and 'news'.

daily

news

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • 50
  • 16
  • 1964
  • impossible
  • rules
  • six
  • first
  • strong
  • start
  • compete
  • dream
  • Monday

NEWSPAPERS SURVEY

Write five GOOD questions about newspapers in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

NEWSPAPERS DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'news'?

c)

What do you think about private newspapers selling in Burma?

d)

How important are newspapers to you?

e)

Why do governments want to control newspapers?

f)

Do you believe everything you read in newspapers?

g)

How good are newspapers in your country?

h)

Are newspapers the best place to go for news?

i)

What kind of life does a journalist have?

j)

What would you like to report on if you were a journalist?

-----------------------------------------------------------------------------

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

How important is the free press?

c)

What are your favourite sections of the newspaper?

d)

Should political parties make newspapers?

e)

Which are better, government newspapers or private newspapers?

f)

What news stories are you following at the moment?

g)

Will the Internet kill off newspapers?

h)

Have you ever been in a newspaper?

i)

Do you think celebrity gossip is news?

j)

What questions would you like to ask a newspaper editor?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

People in Burma could (1) ____ a newspaper from a private news company on Monday for the first time in 50 years. Burma's government has (2) ____ the printing of 16 newspapers, although only four were (3) ____ for the first day of sale. The Burmese military took control of the press and the news it published in 1964. From then (4) ____ Sunday, the government controlled what news people read. Life was made impossible for journalists from the free press. The government tortured and imprisoned many reporters who (5) ____ the rules. Burma is also allowing international news agencies to work in the country. The Associated Press became the first when its six staff opened (6) ____ business on Saturday.

The re-introduction of private newspapers (7) ____ on the first anniversary of the election of opposition leader Aung San Suu Kyi to parliament. She has been a strong supporter of bringing (8) ____ the free press to Burma. Her political party, the National League for Democracy, will start (9) ____ its own daily newspaper later this month. The editor of the "Voice Daily" newspaper thinks the private newspapers will be better than the government ones. He said: "I can say (10) ____ absolute confidence that we can compete with government papers in (11) ____ of content and quality of news." He added: "I am very excited that we are finally printing daily editions. It is a dream (12) ____ true." The "Voice Daily" printed its first edition on Monday.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

buying

(b)

bought

(c)

buy

(d)

buys

2.

(a)

allowed

(b)

allows

(c)

allowing

(d)

allowable

3.

(a)

ready

(b)

readily

(c)

already

(d)

readied

4.

(a)

until

(b)

for

(c)

since

(d)

by

5.

(a)

wrote

(b)

broke

(c)

made

(d)

damaged

6.

(a)

by

(b)

of

(c)

from

(d)

for

7.

(a)

goes

(b)

leaves

(c)

comes

(d)

sends

8.

(a)

right

(b)

under

(c)

over

(d)

back

9.

(a)

printing

(b)

printed

(c)

prints

(d)

printer

10.

(a)

for

(b)

with

(c)

of

(d)

by

11.

(a)

teams

(b)

terms

(c)

times

(d)

tames

12.

(a)

be

(b)

do

(c)

come

(d)

give

SPELLING

Paragraph 1

1.

Burma's gvmeetornn

2.

adllweo the printing of 16 newspapers

3.

Burmese lmaiiytr

4.

Life was made impossible for iurnosstalj

5.

edtortru and imprisoned many reporters

6.

international news ancieesg

Paragraph 2

7.

on the first vsyanieanrr

8.

the National League for ymDcroeac

9.

The irodte of the "Voice Daily" newspaper

10.

I can say with absolute nedioecncf

11.

in terms of content and auqlyti of news

12.

first eoinitd

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

newspaper later this month. The editor of the "Voice Daily" newspaper thinks the private newspapers will be

(    )

printing daily editions. It is a dream come true." The "Voice Daily" printed its first edition on Monday.

(    )

press to Burma. Her political party, the National League for Democracy, will start printing its own daily

(    )

ready for the first day of sale. The Burmese military took control of the press and the news it published in 1964. From then

(    )

better than the government ones. He said: "I can say with absolute confidence that we can compete with government

(    )

country. The Associated Press became the first when its six staff opened for business on Saturday.

1  )

People in Burma could buy a newspaper from a private news company on Monday for the first time

(    )

in 50 years. Burma's government has allowed the printing of 16 newspapers, although only four were

(    )

papers in terms of content and quality of news." He added: "I am very excited that we are finally

(    )

opposition leader Aung San Suu Kyi to parliament. She has been a strong supporter of bringing back the free

(    )

journalists from the free press. The government tortured and imprisoned many reporters who broke

(    )

until Sunday, the government controlled what news people read. Life was made impossible for

(    )

the rules. Burma is also allowing international news agencies to work in the

(    )

The re-introduction of private newspapers comes on the first anniversary of the election of

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

first     For     50     time     the     years     in.    

2.

news     what     controlled     government     The     read     people.    

3.

impossible     journalists     Life     made     for     was.    

4.

the     broke     who     reporters     many     Imprisoned     rules.    

5.

six     on     staff     Saturday     opened     for     Its     business.    

6.

election     the     of     anniversary     first     the     On.    

7.

press     strong     bringing     free     A     of    the    supporter     back.    

8.

its    newspaper    month    printing    daily     this    Start   own    later.    

9.

In     quality     terms     of     of     news     content     and.    

10.

finally     Excited     printing     that     daily     we     editions     are.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

People in Burma could / can buy a newspaper from a private news company on Monday for the first time on / in 50 years. Burma's government has allowed the printing for / of 16 newspapers, although only four were ready / already for the first day of / for sale. The Burmese military took control of the press and the news it published in 1964. From then until Sunday, the government controlled what news people reading / read. Life was made impossible / impossibility for journalists from the free press. The government tortures / tortured and imprisoned many reporters who smashed / broke the rules. Burma is also allowing international news agencies to work in the country. The Associated Press became the first when its six staff opened / opening for business on Saturday.

The re-introduction of private newspapers goes / comes on the first anniversary of the election of / by opposition leader Aung San Suu Kyi to parliament. She has been a strength / strong supporter of bringing back the free press to Burma. Her political / politics party, the National League for Democracy, will start printing / printed its own daily newspaper later this / last month. The editor / edition of the "Voice Daily" newspaper thinks the private newspapers will be best / better than the government ones. He said: "I can say with absolute confidence that we can compete of / with government papers in terms of content and quality of news." He added: "I am very excited that we are finally printing daily editions. It is a dream come true / truly." The "Voice Daily" printed its first edition on Monday.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

P__pl_ _n B_rm_ c__ld b_y _ n_wsp_p_r fr_m _ pr_v_t_ n_ws c_mp_ny _n M_nd_y f_r th_ f_rst t_m_ _n 50 y__rs. B_rm_'s g_v_rnm_nt h_s _ll_w_d th_ pr_nt_ng _f 16 n_wsp_p_rs, _lth__gh _nly f__r w_r_ r__dy f_r th_ f_rst d_y _f s_l_. Th_ B_rm_s_ m_l_t_ry t__k c_ntr_l _f th_ pr_ss _nd th_ n_ws _t p_bl_sh_d _n 1964. Fr_m th_n _nt_l S_nd_y, th_ g_v_rnm_nt c_ntr_ll_d wh_t n_ws p__pl_ r__d. L_f_ w_s m_d_ _mp_ss_bl_ f_r j__rn_l_sts fr_m th_ fr__ pr_ss. Th_ g_v_rnm_nt t_rt_r_d _nd _mpr_s_n_d m_ny r_p_rt_rs wh_ br_k_ th_ r_l_s. B_rm_ _s _ls_ _ll_w_ng _nt_rn_t__n_l n_ws _g_nc__s t_ w_rk _n th_ c__ntry. Th_ _ss_c__t_d Pr_ss b_c_m_ th_ f_rst wh_n _ts s_x st_ff _p_n_d f_r b_s_n_ss _n S_t_rd_y.

Th_ r_-_ntr_d_ct__n _f pr_v_t_ n_wsp_p_rs c_m_s _n th_ f_rst _nn_v_rs_ry _f th_ _l_ct__n _f _pp_s_t__n l__d_r __ng S_n S__ Ky_ t_ p_rl__m_nt. Sh_ h_s b__n _ str_ng s_pp_rt_r _f br_ng_ng b_ck th_ fr__ pr_ss t_ B_rm_. H_r p_l_t_c_l p_rty, th_ N_t__n_l L__g__ f_r D_m_cr_cy, w_ll st_rt pr_nt_ng _ts _wn d__ly n_wsp_p_r l_t_r th_s m_nth. Th_ _d_t_r _f th_ "V__c_ D__ly" n_wsp_p_r th_nks th_ pr_v_t_ n_wsp_p_rs w_ll b_ b_tt_r th_n th_ g_v_rnm_nt _n_s. H_ s__d: "_ c_n s_y w_th _bs_l_t_ c_nf_d_nc_ th_t w_ c_n c_mp_t_ w_th g_v_rnm_nt p_p_rs _n t_rms _f c_nt_nt _nd q__l_ty _f n_ws." H_ _dd_d: "_ _m v_ry _xc_t_d th_t w_ _r_ f_n_lly pr_nt_ng d__ly _d_t__ns. _t _s _ dr__m c_m_ tr__." Th_ "V__c_ D__ly" pr_nt_d _ts f_rst _d_t__n _n M_nd_y.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

people in burma could buy a newspaper from a private news company on monday for the first time in 50 years burma's government has allowed the printing of 16 newspapers although only four were ready for the first day of sale the burmese military took control of the press and the news it published in 1964 from then until sunday the government controlled what news people read life was made impossible for journalists from the free press the government tortured and imprisoned many reporters who broke the rules burma is also allowing international news agencies to work in the country the associated press became the first when its six staff opened for business on saturday

the re-introduction of private newspapers comes on the first anniversary of the election of opposition leader aung san suu kyi to parliament she has been a strong supporter of bringing back the free press to burma her political party the national league for democracy will start printing its own daily newspaper later this month the editor of the "voice daily" newspaper thinks the private newspapers will be better than the government ones he said "i can say with absolute confidence that we can compete with government papers in terms of content and quality of news" he added "i am very excited that we are finally printing daily editions it is a dream come true" the "voice daily" printed its first edition on monday

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

PeopleinBurmacouldbuyanewspaperfromaprivatenewscompanyonMondayforthe
firsttimein50years.Burma'sgovernmenthasallowedtheprintingof16newspapers,
althoughonlyfourwerereadyforthefirstdayofsale.TheBurmesemilitarytookcontrol
ofthepressandthenewsitpublishedin1964.FromthenuntilSunday,the government
controlledwhatnewspeopleread.Lifewasmadeimpossibleforjournalistsfromthefree
press.Thegovernmenttorturedandimprisonedmanyreporterswhobroketherules.
Burmaisalsoallowinginternationalnewsagenciestoworkinthecountry.TheAssociated
PressbecamethefirstwhenitssixstaffopenedforbusinessonSaturday.The
re-introductionofprivatenewspaperscomesonthefirstanniversaryoftheelectionof
oppositionleaderAungSanSuuKyitoparliament.Shehasbeenastrongsupporterof
bringingbackthefreepresstoBurma.Herpoliticalparty,theNationalLeaguefor
Democracy,willstartprintingitsowndailynewspaperlaterthismonth.Theeditorof
the"VoiceDaily"newspaperthinkstheprivatenewspaperswillbebetterthanthe
governmentones.Hesaid:"Icansaywithabsoluteconfidencethatwecancompete
withgovernmentpapersintermsofcontentandqualityofnews."Headded:"Iam
veryexcitedthatwearefinallyprintingdailyeditions.Itisadreamcometrue."The
"VoiceDaily"printeditsfirsteditiononMonday.

FREE WRITING

Write about newspapers for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Newspapers should be allowed to print anything they want.   Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about newspapers around the world. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. THE PRESS: Make a poster about the press. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. JOURNALISTS: Write a magazine article about journalists. Include imaginary interviews with two journalists from your country.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to a newspaper owner. Ask him/her three questions about newspapers. Give him/her three ideas on how to make them better. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

T

b

F

c

T

d

F

e

T

f

F

g

T

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

buy

a.

purchase

2

printing

b.

publishing

3.

military

c.

armed forces

4.

imprisoned

d.

jailed

5.

allowing

e.

letting

6.

leader

f.

chief

7.

supporter

g.

backer

8.

absolute

h.

total

9.

confidence

i.

belief

10.

edition

j.

issue

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

50 years ago (in 1964)

2.

4

3.

Journalists

4.

Those who broke the rules

5.

It was the first international news agency to open in Burma

6.

Aung San Suu Kyi was elected to parliament

7.

Bring it back

8.

Later in April

9.

Private newspapers could compete with them

10.

Monday

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

c

2.

a

3.

d

4.

b

5.

c

6.

d

7.

b

8.

d

9.

a

10.

d

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy