My
1,000 IDEAS
e-Book

Breaking News English
An EFL / ESL Lesson Plan by Sean Banville - Pesticides and Bees
HOME   |   Donate   |   000s more lessons

000's more free lessons.

  E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.  

   FREE Lesson
   Subscription

   E-mail this lesson
   to your student,
   friend or teacher.

 
 
 
 
 
40+ activities
 PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI
    lesson    (PDF)

* MP3 (UK male)

* MP3 (USA female)

* MP3 (20 questions)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Reading
    (100 - 300 wpm)

* Text jumble 15

* Text jumble 24

* No spaces

* Sentence jumble

* QUIZ 

* Grammar gap-fill

* Articles gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Missing letters

* Initials only

* No letters

* Fill-in-the-blank

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

Pesticides stop bees learning (29th March, 2013)

Scientists have found that pesticides harm the ability of bees to find food. Bees must learn which flowers contain nectar (their food) from the smell of the flowers. If the bees do not learn which scents mean food, they will starve. Researchers at the University of Dundee in Scotland and Newcastle University in England found that pesticides used by farmers and gardeners can switch off the part of a bee's brain that is responsible for associating smells with food. Lead researcher Dr Geraldine Wright said pesticides could seriously impact the survival of honeybee colonies. She said, "bees that cannot learn will not be able to find food". This also means bees will not pollinate crops and wild plants.


 

Bee populations around the world have been declining. Scientists have searched for a long time for a reason why so many bees are disappearing. This new research may be an important clue. However, the British government does not want to stop the use of the pesticides that may prevent bees from learning. It wants to carry out more tests to make sure pesticides are the real reason for the reduction in the number of bees. A spokeswoman from the Friends Of The Earth charity said the government must act sooner rather than later. "Bee health is far too urgent to wait until more research has been completed. [Controls] should be placed on these pesticides until bee safety can be [guaranteed]," she said.

Sources:
http://www.guardian.co.uk/environment/2013/mar/27/pesticide-bees-scent-food-neocotinoid
http://www.sciencerecorder.com/news/pesticides-may-be-cause-of-worldwide-bee-die-off/#ixzz2OoPB2F00


 
 

WARM-UPS


 

1. BEES: Students walk around the class and talk to other students about bees. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

pesticides / nectar / smell of flowers / starve / farmers / gardeners / switch off / brain / reason / disappearing / prevent / learning / carry out / real reason / bee health

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. HELPFUL BUGS: What do you know about these helpful creatures? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

Good things

Bad things

Bees

 

 

Ants

 

 

Ladybirds

 

 

Praying mantis

 

 

Spiders

 

 

Dragonflies

 

 

4. FUTURE: Students A strongly believe chemicals in food will be bad for us in the future; Students B strongly believe the opposite.  Change partners again and talk about your conversations.

5. FOOD DANGERS: Rank these and share your rankings with your partner. Put the biggest dangers at the top. Change partners often and share your rankings.

  • pesticides
  • saturated fats
  • sugar
  • genetically modified food
  • preservatives
  • food additives
  • bacteria
  • radiation

6. LEARNING: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'learning'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.


 
 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Chemicals that kill harmful bugs can stop bees from finding food.

T / F

b.

Bees automatically understand which flowers contain food from birth.

T / F

c.

A scientist said pesticides could increase the number of bee colonies.

T / F

d.

The article suggests bees will not pollinate so many crops in the future.

T / F

e.

Scientists tried to find reasons why the number of bees is going down.

T / F

f.

The British government has decided to stop farmers using pesticides.

T / F

g.

A charity said the British must do something soon and not wait.

T / F

h.

The charity said we should wait until scientists do more bee research.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

harm

a.

in charge of

2

smell

b.

effect

3.

responsible

c.

going down

4.

associating

d.

stop

5.

impact

e.

damage

6.

declining

f.

take action

7.

disappearing

g.

linking

8.

prevent

h.

limitations

9.

act

i.

scent

10.

controls

j.

dying out

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

pesticides harm the ability

a.

with food

2

pesticides used by

b.

clue

3.

associating smells

c.

crops and wild plants

4.

seriously impact the survival

d.

have been declining

5.

bees will not pollinate

e.

rather than later

6.

Bee populations around the world

f.

of honeybee colonies

7.

an important

g.

of bees to find food

8.

It wants to carry

h.

too urgent to wait

9.

act sooner

i.

out more tests

10.

Bee health is far

j.

farmers and gardeners

GAP FILL

Scientists have found that pesticides (1) ____________ the ability of bees to find food. Bees must learn which flowers                     (2) ____________ nectar (their food) from the smell of the flowers. If the bees do not learn which (3) ____________ mean food, they will starve. Researchers at the University of Dundee in Scotland and Newcastle University in England found that pesticides used by farmers and gardeners can (4) ____________ off the part of a bee's brain that is responsible for (5) ____________ smells with food. Lead researcher Dr Geraldine Wright said pesticides could seriously (6) ____________ the survival of honeybee colonies. She said, "bees that cannot learn will not be able to find food". This also means bees will not (7) ____________ crops and wild (8) ____________.

 

 

 

associating
scents
plants
harm
impact
switch
contain
pollinate

Bee populations around the world have been (9) ____________. Scientists have (10) ____________ for a long time for a reason why so many bees are disappearing. This new research may be an important (11) ____________. However, the British government does not want to stop the use of the pesticides that may             (12) ____________ bees from learning. It wants to carry out more tests to make sure pesticides are the real reason for the              (13) ____________ in the number of bees. A spokeswoman from the Friends Of The Earth charity said the government must act    (14) ____________ rather than later. "Bee health is far too            (15) ____________ to wait until more research has been completed. [Controls] should be placed on these pesticides until bee (16) ____________ can be [guaranteed]," she said.

 

 

prevent
safety
searched
reduction
declining
urgent
sooner
clue

LISTENING – Guess the answers. Listen to check

1)

Scientists have found that pesticides harm ______ food

 

a.  the ability of bees to find
b.  the abilities of bees to find
c.  the ability for bees to find
d.  the ability of bees too find

2)

If the bees do not learn which scents mean food, ______

 

a.  they will starved
b.  they will starvation
c.  they will starves
d.  they will starve

3)

switch off the part of a bee's brain that is ______ smells with food

 

a.  responsible by associating
b.  responsible for associating
c.  responsible of associating
d.  responsible from associating

4)

pesticides could seriously impact ______ honeybee colonies

 

a.  the survival of
b.  the survival have
c.  the survival if
d.  the survival off

5)

This also means bees will not ______ wild plants

 

a.  pollinate crops and
b.  pollinate claps and
c.  pollinate clops and
d.  pollinate clips and

6)

Bee populations around the world ______

 

a.  have been declined
b.  have been declines
c.  have been declining
d.  have been decline

7)

Scientists have searched for a long time for a reason why so many ______

 

a.  bees have disappearing
b.  bees are disappearing
c.  bees aren't disappearing
d.  bees were disappearing

8)

It wants to ______ tests

 

a.  carry up more
b.  carry in more
c.  carry up more
d.  carry out more

9)

the government must act sooner ______

 

a.  rather than later
b.  rather than lately
c.  rather than late
d.  rather than lateness

10)

Bee health is far too ______ until more research has been completed

 

a.  urgent to wait
b.  urgency to wait
c.  urgently to wait
d.  urgent too wait

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Scientists have found that pesticides (1) _______________________ bees to find food. Bees must (2) _______________________ nectar (their food) from the smell of the flowers. If the bees do not learn which scents mean food, they will starve. Researchers at the University of Dundee in Scotland and Newcastle University in England (3) _______________________ by farmers and gardeners (4) _______________________ of a bee's brain that is responsible for associating smells with food. Lead researcher Dr Geraldine Wright said pesticides (5) _______________________ the survival of honeybee colonies. She said, "bees that cannot learn will not be able to find food". This also means bees (6) _______________________ and wild plants.

Bee populations around the world (7) _______________________. Scientists have searched (8) _______________________ a reason why so many bees are disappearing. This new research may be an important clue. However, the British government does not (9) _______________________ of the pesticides that may prevent bees from learning. It wants to carry out (10) _______________________ pesticides are the real reason for the reduction in the number of bees. A spokeswoman from the Friends Of The Earth charity said the government (11) _______________________ than later. "Bee health is (12) _______________________ until more research has been completed. [Controls] should be placed on these pesticides until bee safety can be [guaranteed]," she said.

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What ability in bees do pesticides harm?

2.

How do bees know which flowers contain nectar?

3.

What happens if a bee does not learn which flowers contain nectar?

4.

What did a researcher say pesticides could seriously affect?

5.

What might bees not be able to pollinate?

6.

What have scientists searched for a long time for?

7.

Who doesn't want to stop using pesticides?

8.

What does the British government want to do?

9.

According to a charity worker, what is too important to wait for?

10.

What did the charity worker want to put on pesticides?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What ability in bees do pesticides harm?

6.

What have scientists searched for a long time for?

 

a) the ability to find food
b) the ability to make honey
c) the ability to see colours
d) the ability to pollinate roses

 

a) the perfect honey
b) how bees make honey
c) why bees are yellow and black
d) a reason why so many bees are
    disappearing

2.

How do bees know which flowers contain nectar?

7.

Who doesn't want to stop using pesticides?

 

a) from the flower's colour
b) they have a special nectar finding
    sense
c) from the smell of the flower
d) they don't, they guess

 

a) beekeepers
b) the British government
c) Friends Of The Earth
d) farmers

3.

What happens if a bee does not learn which flowers contain nectar?

8.

What does the British government want to do?

 

a) it will follow other bees
b) it will die from hunger
c) it will be alone
d) it cannot fly

 

a) breed more bees
b) decrease honey prices
c) but bees from Australia
d) test more

4.

What did a researcher say pesticides could seriously affect?

9.

According to a charity worker, what is too important to wait for?

 

a) how painful a bee sting is
b) honey prices
c) pests
d) the survival of honeybee colonies

 

a) summer
b) new flowers
c) bee health
d) the British government

5.

What might bees not be able to pollinate?

10.

What did the charity worker want to put on pesticides?

 

a) crops and wild plants
b) honey
c) other bees
d) people

 

a) bees
b) controls
c) honey
d) safety

ROLE PLAY

Role  A – Environmentalist

You are worried about pesticides. Tell the others three reasons why. Tell the government that it must ban all pesticides immediately. Tell them that pesticides will kill all bees and that means people will have no flowers or food. Tell everyone food is healthier without pesticides.

Role  B – Pesticide company boss

You know no one should worry about pesticides. Tell the others three reasons why. You think the environmentalist worries too much. Tell him/her that food is more dangerous and more expensive without pesticides. Say also there is no proof that pesticides harm bees.

Role  C – Government

You don't think pesticides should be banned. Tell the others three reasons why. You want to wait until there is more evidence that pesticides are harmful. Tell the environmentalist that food would be much more expensive without pesticides and it would be full of disease.

Role  D – A bee

You cannot believe the others are arguing about pesticides. You know they are dangerous. Tell the others three reasons why. The boss is most interested in money and the government wants to stay in power. Your bee friends are dying because of pesticides.

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'honey' and 'bee'.

honey

bee

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • harm
  • contain
  • switch
  • seriously
  • cannot
  • wild
  • long
  • clue
  • use
  • real
  • health
  • safety

BEES SURVEY

Write five GOOD questions about bees in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

BEES DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'bee'?

c)

What do you know about bees?

d)

How useful are bees?

e)

What do you think about pesticides harming bees?

f)

What happens if bees disappear?

g)

What would life be like if you couldn't smell?

h)

Why do we need pesticides?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

Do you like bees?

c)

What other reasons might there be for bees disappearing?

d)

Why does Britain's government want to wait before banning pesticides?

e)

Are pesticides bad?

f)

Do you think bee health is urgent?

g)

Do you think pesticide companies don't tell us about pesticide safety?

h)

What questions would you like to ask a bee expert?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

Scientists have found that pesticides (1) ____ the ability of bees to find food. Bees must learn which flowers (2) ____ nectar (their food) from the smell of the flowers. If the bees do not learn which scents mean food, they will (3) ____. Researchers at the University of Dundee in Scotland and Newcastle University in England found that pesticides used by farmers and gardeners can switch (4) ____ the part of a bee's brain that is responsible for associating smells with food. Lead researcher Dr Geraldine Wright said pesticides could seriously (5) ____ the survival of honeybee colonies. She said, "bees that cannot learn will not be able to find food". This also means bees will not (6) ____ crops and wild plants.

Bee populations around the world have been (7) ____. Scientists have searched for a long time for a reason why so many bees are disappearing. This new research may be an important (8) ____. However, the British government does not want to stop the use of the pesticides that (9) ____ prevent bees from learning. It wants to carry out more tests to make sure pesticides are the real reason for the reduction  (10) ____ the number of bees. A spokeswoman from the Friends Of The Earth charity said the government must act sooner (11) ____ than later. "Bee health is far too urgent to wait until more research has been completed. [Controls] should be (12) ____ on these pesticides until bee safety can be [guaranteed]," she said.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

harmful

(b)

harms

(c)

harming

(d)

harm

2.

(a)

pocket

(b)

wrap

(c)

grab

(d)

contain

3.

(a)

staff

(b)

starve

(c)

stack

(d)

starch

4.

(a)

over

(b)

on

(c)

off

(d)

to

5.

(a)

pact

(b)

compact

(c)

impact

(d)

packed

6.

(a)

pollinate

(b)

pollen

(c)

pollination

(d)

pollinating

7.

(a)

burning

(b)

declining

(c)

deepening

(d)

defending

8.

(a)

clue

(b)

guess

(c)

mystery

(d)

spot

9.

(a)

should

(b)

may

(c)

have to

(d)

shall

10.

(a)

on

(b)

at

(c)

in

(d)

as

11.

(a)

prefer

(b)

better

(c)

rather

(d)

earlier

12.

(a)

placing

(b)

place

(c)

places

(d)

placed

SPELLING

Paragraph 1

1.

the iabliyt of bees to find food

2.

they will traevs

3.

farmers and esrdeangr

4.

osnirlseepb for associating smells with food

5.

the ulasvvir of honeybee colonies

6.

alpltnoie crops and wild plants

Paragraph 2

7.

populations around the world have been nldicengi

8.

many bees are aaiprnsgedpi

9.

new ehcsearr

10.

the idocretnu in the number of bees

11.

far too nuetrg

12.

bee safety can be eadntgeura

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

found that pesticides used by farmers and gardeners can switch off the part of a bee's

(    )

mean food, they will starve. Researchers at the University of Dundee in Scotland and Newcastle University in England

(    )

flowers contain nectar (their food) from the smell of the flowers. If the bees do not learn which scents

(    )

reason for the reduction in the number of bees. A spokeswoman from the Friends Of The Earth charity said

(    )

prevent bees from learning. It wants to carry out more tests to make sure pesticides are the real

1  )

Scientists have found that pesticides harm the ability of bees to find food. Bees must learn which

(    )

brain that is responsible for associating smells with food. Lead researcher Dr Geraldine Wright said pesticides could

(    )

not be able to find food". This also means bees will not pollinate crops and wild plants.

(    )

the government must act sooner rather than later. "Bee health is far too urgent to wait until more research has

(    )

been completed. [Controls] should be placed on these pesticides until bee safety can be [guaranteed]," she said.

(    )

clue. However, the British government does not want to stop the use of the pesticides that may

(    )

for a reason why so many bees are disappearing. This new research may be an important

(    )

seriously impact the survival of honeybee colonies. She said, "bees that cannot learn will

(    )

found that pesticides used by farmers and gardeners can switch off the part of a bee's

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

food     harm     of     find     Pesticides     ability     to     the     bees.    

2.

smells     food     Responsible     associating     with     for.    

3.

of     survival     the     impact     Seriously     colonies     honeybee.    

4.

not    will    learn    cannot    that    Bees    food    find    to   able     be.

5.

crops     bees     will     This     not     also     pollinate     means.    

6.

the     world     Bee    have    populations    been    around     declining.    

7.

time     a     searched     Scientists     long     for     have.    

8.

clue     may     be     This     an     new     important     research.    

9.

to     carry     out     more     tests     to     make     sure     It     wants.    

10.

must     later     act     sooner     The     rather     government     than.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Scientists have found that pesticides harm / harmful the ability of bees to find food. Bees must learn which flowers retain / contain nectar (their food) from the smell / smelling of the flowers. If the bees do not learn which scents / sense mean food, they will starve / scarf. Researchers at the University of Dundee in Scotland and Newcastle University in England found that pesticides used on / by farmers and gardeners can switch on / off the part of a bee's brain that is responsible to / for associating smells with food. Lead researcher Dr Geraldine Wright said pesticides could seriously compact / impact the survival of honeybee colonies. She said, "bees that cannot learn will not be able to find food". This also means bees will not pollinate crops and tame / wild plants.

Bee populations / popularity around the world have been declined / declining. Scientists have searched for a long time for a reason why so many bees are disappearance / disappearing. This new research may be an important clue / clueless. However, the British government does not want to stop the use / used of the pesticides that may prevent bees from learning. It wants to carry out / in more tests to make sure pesticides are the really / real reason for the reduction in the number of bees. A spokeswoman from the Friends Of The Earth charity said the government must act / action sooner rather than later. "Bee health is far / for too urgent to wait until more research has been completed. [Controls] should be placed on these pesticides until bee safety / safe can be [guaranteed]," she said.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

Scientists have found that pesticides harm the ability of bees to find food. Bees must learn which flowers contain nectar (their food) from the smell of the flowers. If the bees do not learn which scents mean food, they will starve. Researchers at the University of Dundee in Scotland and Newcastle University in England found that pesticides used by farmers and gardeners can switch off the part of a bee's brain that is responsible for associating smells with food. Lead researcher Dr Geraldine Wright said pesticides could seriously impact the survival of honeybee colonies. She said, "bees that cannot learn will not be able to find food". This also means bees will not pollinate crops and wild plants.

Bee populations around the world have been declining. Scientists have searched for a long time for a reason why so many bees are disappearing. This new research may be an important clue. However, the British government does not want to stop the use of the pesticides that may prevent bees from learning. It wants to carry out more tests to make sure pesticides are the real reason for the reduction in the number of bees. A spokeswoman from the Friends Of The Earth charity said the government must act sooner rather than later. "Bee health is far too urgent to wait until more research has been completed. [Controls] should be placed on these pesticides until bee safety can be [guaranteed]," she said.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

scientists have found that pesticides harm the ability of bees to find food bees must learn which flowers contain nectar (their food) from the smell of the flowers if the bees do not learn which scents mean food they will starve researchers at the university of dundee in scotland and newcastle university in england found that pesticides used by farmers and gardeners can switch off the part of a bee's brain that is responsible for associating smells with food lead researcher dr geraldine wright said pesticides could seriously impact the survival of honeybee colonies she said "bees that cannot learn will not be able to find food" this also means bees will not pollinate crops and wild plants

bee populations around the world have been declining scientists have searched for a long time for a reason why so many bees are disappearing this new research may be an important clue however the british government does not want to stop the use of the pesticides that may prevent bees from learning it wants to carry out more tests to make sure pesticides are the real reason for the reduction in the number of bees a spokeswoman from the friends of the earth charity said the government must act sooner rather than later "bee health is far too urgent to wait until more research has been completed [controls] should be placed on these pesticides until bee safety can be [guaranteed]" she said

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Scientistshavefoundthatpesticidesharmtheabilityofbeestofindfood.Beesmust
learnwhichflowerscontainnectar(theirfood)fromthesmelloftheflowers.Ifthebees
donotlearnwhichscentsmeanfood,theywillstarve.ResearchersattheUniversityof
DundeeinScotlandandNewcastleUniversityinEnglandfoundthatpesticidesusedby
farmersandgardenerscanswitchoffthepartofabee'sbrainthatisresponsiblefor
associatingsmellswithfood.LeadresearcherDrGeraldineWrightsaidpesticides
couldseriouslyimpactthesurvivalofhoneybeecolonies.Shesaid,"beesthatcannot
learnwillnotbeabletofindfood".Thisalsomeansbeeswillnotpollinatecropsandwild
plants.Beepopulationsaroundtheworldhavebeendeclining.Scientistshave
searchedforalongtimeforareasonwhysomanybeesaredisappearing.Thisnew
researchmaybeanimportantclue.However,theBritishgovernmentdoesnotwant
tostoptheuseofthepesticidesthatmaypreventbeesfromlearning.Itwantstocarry
outmoreteststomakesurepesticidesaretherealreasonforthereductioninthe
numberofbees.AspokeswomanfromtheFriendsOfTheEarthcharitysaidthe
governmentmustactsoonerratherthanlater."Beehealthisfartoourgenttowait
untilmoreresearchhasbeencompleted.[Controls]shouldbeplacedonthese
pesticidesuntilbeesafetycanbe[guaranteed],"shesaid.

FREE WRITING

Write about bees for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Farmers should only use natural things on their farms, not pesticides.  Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about bees and how they make honey. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. BEES: Make a poster about bees. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. PESTICIDES: Write a magazine article about pesticides and bees. Include imaginary interviews with people who are for and against the use of pesticides.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to a bee expert. Ask him/her three questions about bees. Give him/her three of your opinions on the use of pesticides. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

T

b

F

c

F

d

T

e

T

f

F

g

T

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

harm

a.

damage

2

smell

b.

scent

3.

responsible

c.

in charge of

4.

associating

d.

linking

5.

impact

e.

effect

6.

declining

f.

going down

7.

disappearing

g.

dying out

8.

prevent

h.

stop

9.

act

i.

take action

10.

controls

j.

limitations

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

The ability to find food

2.

From a flower's smell

3.

It will starve

4.

The survival of honeybee colonies

5.

Crops and wild plants

6.

A reason why so many bees are disappearing

7.

The British government

8.

Carry out more tests

9.

Bee health

10.

Controls

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

a

2.

c

3.

b

4.

d

5.

a

6.

d

7.

b

8.

d

9.

c

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy