The
1,000 IDEAS
e-Book

Breaking News English

HOME  |  HELP MY SITE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
 

 

E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

Follow this site on Facebook.

 

000's more free lessons.

   

 


 
 
40+ activities
 PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI
    lesson    (PDF)

* MP3 (UK male)

* MP3 (USA male)

* MP3 (20 questions)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Reading
    (200 - 500 wpm)

* Text jumble 15

* Text jumble 24

* No spaces

* Sentence jumble

* QUIZ 

* Grammar gap-fill

* Articles gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Missing letters

* Initials only

* No letters

* Fill-in-the-blank

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

Teenager makes millions with news app (27th March, 2013)

A British teenager has become a multi-millionaire after selling an app he created to web giant Yahoo. The deal is reported to be worth up to $30 million and includes a position working on Yahoo's future mobile projects. Nick D'Aloisio, 17, started his Summly app when he was just 15. He was studying for school exams and became frustrated at ploughing through lengthy online articles. He created the app to summarise long reports so people could more easily digest the content. Yahoo's boss of mobile content development Adam Cahan said: "It started with an insight, that we live in a world of constant information and need new ways to simplify how we find the stories that are important to us, at a glance."


 

Mr D'Aloisio started coding when he was 12 years old and developed the bulk of his Summly app in his bedroom. He launched his app when he was 15 and it soon attracted over $1.5 million of investment, including from Hollywood stars Ashton Kutcher and Stephen Fry. The acquisition by Yahoo makes the British teen one of the world's youngest self-made millionaires. He believes his tie-up with Yahoo is perfect, saying: "To me, Yahoo is the best company to be joining right now because it's one of these classic Internet companies. With new leadership from Marissa Mayer, Yahoo has a strong focus on mobile and product, and that's the perfect fit for Summly."

Sources:
http://www.bbc.co.uk/news/technology-21924243
http://www.latimes.com/business/technology/la-fi-tn-nick-daloisio-17-suddenly-rich-famous-after-yahoo-buys-summly-20130325,0,1884745.story


 
 

WARM-UPS


 

1. NEWS APPS: Students walk around the class and talk to other students about news apps. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

teenager / multi-millionaire / Yahoo / school exams / lengthy online articles / insight / coding / investment / acquisition / self-made / classic / mobile / focus / the perfect fit

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. APPS: What do they need to do? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

Apps for…

Good things now

Things they could do better

news

 

 

sport

 

 

studying

 

 

vocabulary

 

 

networking

 

 

music

 

 

4. SIMPLIFIED: Students A strongly believe simplified texts are best; Students B strongly believe we need greater depth when we read things.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK

See a sample

5. SUMMARY: What do you think is best summarised? Rank these and share your rankings with your partner. Put the best at the top. Change partners often.

  • world news
  • instructions
  • what your friends say
  • what a teacher says
  • a novel
  • e-mails
  • telephone bills
  • textbook chapters

6. MILLIONAIRE: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'millionaire'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.



 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

A teenager sold an app to Google for around $30 million.

T / F

b.

The teenager, Nick D'Aloisio, also landed a job at Yahoo.

T / F

c.

Nick thought of the app after getting fed up with long online texts.

T / F

d.

A Yahoo boss said we need more than a few glances to look at news.

T / F

e.

Nick started coding when he was just seven years old.

T / F

f.

People invested more than $1.5 million in his product when he was 15.

T / F

g.

Nick is the world's youngest multi-millionaire.

T / F

h.

Nick believes his partnership with Yahoo is perfect.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

worth

a.

understand

2

deal

b.

purchase

3.

ploughing

c.

brief look

4.

digest

d.

programming

5.

glance

e.

funding

6.

coding

f.

relationship

7.

investment

g.

valued at

8.

acquisition

h.

match

9.

tie-up

i.

agreement

10.

fit

j.

wading

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

multi-

a.

lengthy online articles

2

The deal is reported to be

b.

made millionaires

3.

frustrated at ploughing through

c.

digest the content

4.

people could more easily

d.

$1.5 million of investment

5.

at

e.

fit

6.

Mr D'Aloisio started

f.

millionaire

7.

attracted over

g.

mobile and product

8.

the world's youngest self-

h.

a glance

9.

Yahoo has a strong focus on

i.

worth up to $30 million

10.

the perfect

j.

coding when he was 12



 

GAP FILL

A British teenager has become a (1) ____________-millionaire after selling an app he created to web giant Yahoo. The             (2) ____________ is reported to be worth up to $30 million and includes a position working on Yahoo's future mobile                 (3) ____________. Nick D'Aloisio, 17, started his Summly app when he was just 15. He was studying for school exams and became (4) ____________ at ploughing through                      (5) ____________ online articles. He created the app to summarise long reports so people could more easily digest the content. Yahoo's boss of mobile (6) ____________ development Adam Cahan said: "It started with an (7) ____________, that we live in a world of constant information and need new ways to simplify how we find the stories that are important to us, at a    (8) ____________."

 

 

 

content
frustrated
deal
glance
lengthy
multi
insight
projects

Mr D'Aloisio started (9) ____________ when he was 12 years old and developed the (10) ____________ of his Summly app in his bedroom. He launched his app when he was 15 and it soon      (11) ____________ over $1.5 million of investment, including from Hollywood stars Ashton Kutcher and Stephen Fry. The     (12) ____________ by Yahoo makes the British teen one of the world's youngest self-made millionaires. He believes his           (13) ____________-up with Yahoo is perfect, saying: "To me, Yahoo is the best company to be joining right now because it's one of these (14) ____________ Internet companies. With new leadership from Marissa Mayer, Yahoo has a strong                 (15) ____________ on mobile and product, and that's the perfect (16) ____________ for Summly."

 

 

acquisition
focus
bulk
tie
coding
fit
attracted
classic


 
 

LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1.

What has a British teenager become?

6.

How much of the app did Nick develop in his bedroom?

 

a) a Yahoo founder
b) an app
c) a multi-millionaire
d) a coder

 

a) all of it
b) most of it
c) a little
d) around half

2.

What will he do at Yahoo?

7.

Who invested in Summly?

 

a) work on future mobile projects
b) rebrand the company
c) invest
d) save it from ruin

 

a) news moguls
b) Apple
c) universities
d) actors

3.

What frustration led him to start Summly?

8.

What is Nick one of the world's youngest?

 

a) having to take exams
b) ploughing through long online
    reports
c) having no money
d) that of being a teenager

 

a) Olympics triathletes
b) self-made millionaires
c) venture capitalists
d) coders

4.

What can people do more easily with the app?

9.

What kind of company did Nick say Yahoo was?

 

a) summarize their homework
b) search
c) get information from e-mails
d) understand news

 

a) a classified one
b) a classic company
c) a classy one
d) a classless enterprise

5.

What kind of world did a Yahoo boss say we live in?

10.

What is Yahoo focusing on?

 

a) a dangerous one
b) one in which apps will dominate
c) a world of non-stop information
d) a digital world

 

a) mobile environments
b) buying more news apps
c) beating Google
d) the perfect fit

LISTENING – Listen and fill in the gaps

A British teenager has become a (1) _______________________ an app he created to web giant Yahoo. The deal is (2) _______________________ $30 million and includes a position working on Yahoo's future mobile projects. Nick D'Aloisio, 17, started his Summly app when he was just 15. He was studying for school exams and became (3) ____________________ through lengthy online articles. He created the app to summarise long reports so people could more (4) _______________________. Yahoo's boss of mobile content development Adam Cahan said: "(5) ________________, that we live in a world of constant information and need new ways to simplify how we find the stories that are (6) ________________________."

Mr D'Aloisio started coding when he was 12 years old and developed the bulk of his Summly app in his bedroom. (7) _______________________ when he was 15 (8) _______________________ $1.5 million of investment, including from Hollywood stars Ashton Kutcher and Stephen Fry. The        (9) _______________________ the British teen one of the world's youngest self-made millionaires. He believes his (10) _______________________, saying: "To me, Yahoo is the best company to be joining right now because (11) _______________________ Internet companies. With new leadership from Marissa Mayer, Yahoo has a strong (12) _______________________, and that's the perfect fit for Summly."


 
 

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What has a British teenager become?

2.

What will he do at Yahoo?

3.

What frustration led him to start Summly?

4.

What can people do more easily with the app?

5.

What kind of world did a Yahoo boss say we live in?

6.

How much of the app did Nick develop in his bedroom?

7.

Who invested in Summly?

8.

What is Nick one of the world's youngest?

9.

What kind of company did Nick say Yahoo was?

10.

What is Yahoo focusing on?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1)

A British teenager has become a multi-millionaire after selling ______

 

a.  the app he created
b.  an app he creates
c.  an app that created
d.  an app he created

2)

includes a position working on Yahoo's ______

 

a.  futuristic mobile projects
b.  future mobility projects
c.  future mobile projects
d.  future mobile projections

3)

frustrated at ______ lengthy online articles

 

a.  ploughing through
b.  browsing through
c.  wading through
d.  toiling through

4)

It started ______, that we live in a world of constant information

 

a.  with an in site
b.  with an insight
c.  with an inside
d.  with an onsite

5)

simplify how we find the stories that are important to us, ______

 

a.  at a glimpse
b.  at a glance
c.  at a glands
d.  at a glanced

6)

D'Aloisio started coding when he was 12 years old and ______ his Summly app in his bedroom

 

a.  developed the bulk of
b.  developed a bulk of
c.  developed all bulk of
d.  developed this bulk of

7)

He launched his app when he was 15 and ______ $1.5 million of investment

 

a.  it soon attracted over
b.  it soon attracts over
c.  it soon attractive over
d.  it soon attraction over

8)

The acquisition by Yahoo makes the British teen one of the world's youngest ______

 

a.  self-making millionaires
b.  self-makes millionaires
c.  self-maker millionaires
d.  self-made millionaires

9)

Yahoo is the best company to be joining right now because it's ______ Internet companies

 

a.  one of them classics
b.  one of these classic
c.  one of those classic
d.  one of these classics

10)

Yahoo has a strong focus on mobile and product, and ______

 

a.  that's the perfect fitting
b.  that's a perfect fitting
c.  that's a perfect fit
d.  that's the perfect fit

 

ROLE PLAY

Role  A – Coding teacher

You believe coding is one of the most important things kids can learn. Tell the others three reasons why. You think children should learn coding for two hours a day at school instead of subjects like art, history and foreign languages. Coding will change the world and make kids millionaires.

Role  B – Tech-hating parent

You don't understand why people are talking so much about coding. Coding is for geeks and nerds. You want your children to learn useful things like art, history and foreign languages. Tell the others three reasons why. Also tell them coding will never change anything in the world.

Role  C – English teacher

You learning English is the most important thing your students can do. Tell the others three reasons why. English is the world language. Everyone can get a good job with English. Coding jobs do not pay good money. You think coding should never be a school subject.

Role  D – Kid

You love technology. You really want to be a coder. Tell the others three reasons why. Your school subjects are boring because you cannot create anything. You want to learn coding so you can change the future and work for cool companies like Apple or Yahoo, and be rich.

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'news' and 'app'.

news

app

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • British
  • position
  • just
  • digest
  • insight
  • glance
  • 12
  • 15
  • 1.5
  • self
  • tie
  • fit

NEWS APPS SURVEY

Write five GOOD questions about news apps in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

NEWS APPS DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'app'?

c)

What do you think of the idea of Summly?

d)

What do you think it's like to become a millionaire at the age of 17?

e)

Do you think it's a good deal for Yahoo?

f)

Why do you think Nick has taken a job with Yahoo when he's so rich?

g)

What frustrates you about reading things online?

h)

How clever do you have to be to write an app?

i)

In what ways do we "live in a world of constant information"?

j)

Should all kids learn to code?

---------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

What would you do next week if you had $30 million?

c)

Can you see possibilities for you to get rich via the Internet?

d)

How can we get kids to be business-minded with technology?

e)

What are your favorite apps and why?

f)

How do apps change your life?

g)

What do you think of Yahoo?

h)

What company would be the perfect fit for you?

i)

What questions would you like to ask Nick D'Aloisio?

j)

What do you think his answers might be?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

A British teenager has become a (1) ____-millionaire after selling an app he created to web (2) ____ Yahoo. The deal is reported to be worth up to $30 million and includes a position working (3) ____ Yahoo's future mobile projects. Nick D'Aloisio, 17, started his Summly app when he was just 15. He was studying for school exams and became frustrated (4) ____ ploughing through lengthy online articles. He created the app to summarise long reports so people could more easily (5) ____ the content. Yahoo's boss of mobile content development Adam Cahan said: "It started with an insight, that we live in a world of constant information and need new ways to (6) ____ how we find the stories that are important to us, at a glance."

Mr D'Aloisio started coding when he was 12 years old and developed the (7) ____ of his Summly app in his bedroom. He launched his app when he was 15 and it soon (8) ____ over $1.5 million of investment, including from Hollywood stars Ashton Kutcher and Stephen Fry. The (9) ____ by Yahoo makes the British teen one of the world's youngest self-made millionaires. He believes his (10) ____-up with Yahoo is perfect, saying: "To me, Yahoo is the best company to be joining right now because it's one of these (11) ____ Internet companies. With new leadership from Marissa Mayer, Yahoo has a strong focus on mobile and product, and that's the perfect (12) ____ for Summly."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

multiply

(b)

multiples

(c)

multiple

(d)

multi

2.

(a)

monster

(b)

jumbo

(c)

mammoth

(d)

giant

3.

(a)

as

(b)

on

(c)

in

(d)

of

4.

(a)

of

(b)

on

(c)

at

(d)

to

5.

(a)

ingest

(b)

congest

(c)

digest

(d)

suggest

6.

(a)

simplify

(b)

simpleton

(c)

simplistic

(d)

simply

7.

(a)

hulk

(b)

bulk

(c)

sulk

(d)

balk

8.

(a)

attracted

(b)

glued

(c)

magnetised

(d)

monetised

9.

(a)

transition

(b)

acquisition

(c)

reposition

(d)

postposition

10.

(a)

knot

(b)

string

(c)

tie

(d)

rope

11.

(a)

paradigm

(b)

epitome

(c)

classic

(d)

exemplar

12.

(a)

fitful

(b)

fitting

(c)

fitness

(d)

fit

SPELLING

Paragraph 1

1.

become a tmuli-mieliioanrl

2.

became tefdrsruat

3.

nyelhtg online articles

4.

more easily tsiegd the content

5.

It started with an ntgisih

6.

at a lnecag

Paragraph 2

7.

developed the klub of his Summly app

8.

He nalhuecd his app when he was 15

9.

The sqitiucaoin by Yahoo

10.

his eut-pi with Yahoo

11.

one of these cailcss Internet companies

12.

new dlrpseihae

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

of his Summly app in his bedroom. He launched his app when he was 15 and it soon attracted

(    )

up with Yahoo is perfect, saying: "To me, Yahoo is the best company to be joining right

(    )

over $1.5 million of investment, including from Hollywood stars Ashton Kutcher and Stephen Fry. The acquisition

(    )

by Yahoo makes the British teen one of the world's youngest self-made millionaires. He believes his tie-

(    )

has a strong focus on mobile and product, and that's the perfect fit for Summly."

(    )

exams and became frustrated at ploughing through lengthy online articles. He created

(    )

information and need new ways to simplify how we find the stories that are important to us, at a glance."

(    )

projects. Nick D'Aloisio, 17, started his Summly app when he was just 15. He was studying for school

(    )

the app to summarise long reports so people could more easily digest the content. Yahoo's boss of mobile content

1  )

A British teenager has become a multi-millionaire after selling an app he created to web giant Yahoo. The deal is

(    )

Mr D'Aloisio started coding when he was 12 years old and developed the bulk

(    )

now because it's one of these classic Internet companies. With new leadership from Marissa Mayer, Yahoo

(    )

development Adam Cahan said: "It started with an insight, that we live in a world of constant

(    )

reported to be worth up to $30 million and includes a position working on Yahoo's future mobile

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

million    to    be    is    $   worth   reported   The   30    up    to     deal.

2.

Frustrated     articles     online     lengthy     through     ploughing     at.    

3.

easily     more     could     People     content     the     digest.    

4.

live     constant     in     information     a     world     We     of.    

5.

stories     important     how     the     are     Simplify    find    that    we.    

6.

the    bulk    of    his    Summly    app    in   his   bedroom   Developed.

7.

of     youngest     made     One    world's    -    the    self    millionaires.    

8.

believes     his     tie     -     up     with     Yahoo     is     perfect     He.    

9.

joining    right    now    Yahoo    is    the    best     company     to     be.    

10.

on     product     has     focus     and     Yahoo     strong     mobile     a.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

A British teenager has become a multi-millionaire / multiple-millionaire after selling an app he created to web monster / giant Yahoo. The deal is reported to be worth up to $30 million and includes / including a position working on Yahoo's future mobility / mobile projects. Nick D'Aloisio, 17, started his Summly app when he was just 15. He was studying / studied for school exams and became frustrated as / at ploughing through lengthy online articles. He created the app to summarise long report / reports so people could more easily ingest / digest the content. Yahoo's boss of mobile content development Adam Cahan said: "It started with an insight / unsightly, that we live in a world of constant information and need new ways to simplify how we find the stories that are important to us, at a glance / glanced."

Mr D'Aloisio started coding when he was 12 years old and developed the bulk / hulk of his Summly app in his bedroom. He launched / launching his app when he was 15 and it soon attraction / attracted over $1.5 million of investment, including / inclusive from Hollywood stars Ashton Kutcher and Stephen Fry. The acquisition / acquired by Yahoo makes the British teen one of the world's youngest self-created / self-made millionaires. He believes his tie-up / tie-down with Yahoo is perfect, saying: "To me, Yahoo is the best company to be joining / joint right now because it's one of them / these classic Internet companies. With new leadership from Marissa Mayer, Yahoo has a strong focus on mobile and product, and that's the perfect fitting / fit for Summly."

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_ Br_t_sh t__n_g_r h_s b_c_m_ _ m_lt_-m_ll__n__r_ _ft_r s_ll_ng _n _pp h_ cr__t_d t_ w_b g__nt Y_h__. Th_ d__l _s r_p_rt_d t_ b_ w_rth _p t_ $30 m_ll__n _nd _ncl_d_s _ p_s_t__n w_rk_ng _n Y_h__'s f_t_r_ m_b_l_ pr_j_cts. N_ck D'_l__s__, 17, st_rt_d h_s S_mmly _pp wh_n h_ w_s j_st 15. H_ w_s st_dy_ng f_r sch__l _x_ms _nd b_c_m_ fr_str_t_d _t pl__gh_ng thr__gh l_ngthy _nl_n_ _rt_cl_s. H_ cr__t_d th_ _pp t_ s_mm_r_s_ l_ng r_p_rts s_ p__pl_ c__ld m_r_ __s_ly d_g_st th_ c_nt_nt. Y_h__'s b_ss _f m_b_l_ c_nt_nt d_v_l_pm_nt _d_m C_h_n s__d: "_t st_rt_d w_th _n _ns_ght, th_t w_ l_v_ _n _ w_rld _f c_nst_nt _nf_rm_t__n _nd n__d n_w w_ys t_ s_mpl_fy h_w w_ f_nd th_ st_r__s th_t _r_ _mp_rt_nt t_ _s, _t _ gl_nc_."

Mr D'_l__s__ st_rt_d c_d_ng wh_n h_ w_s 12 y__rs _ld _nd d_v_l_p_d th_ b_lk _f h_s S_mmly _pp _n h_s b_dr__m. H_ l__nch_d h_s _pp wh_n h_ w_s 15 _nd _t s__n _ttr_ct_d _v_r $1.5 m_ll__n _f _nv_stm_nt, _ncl_d_ng fr_m H_llyw__d st_rs _sht_n K_tch_r _nd St_ph_n Fry. Th_ _cq__s_t__n by Y_h__ m_k_s th_ Br_t_sh t__n _n_ _f th_ w_rld's y__ng_st s_lf-m_d_ m_ll__n__r_s. H_ b_l__v_s h_s t__-_p w_th Y_h__ _s p_rf_ct, s_y_ng: "T_ m_, Y_h__ _s th_ b_st c_mp_ny t_ b_ j__n_ng r_ght n_w b_c__s_ _t's _n_ _f th_s_ cl_ss_c _nt_rn_t c_mp_n__s. W_th n_w l__d_rsh_p fr_m M_r_ss_ M_y_r, Y_h__ h_s _ str_ng f_c_s _n m_b_l_ _nd pr_d_ct, _nd th_t's th_ p_rf_ct f_t f_r S_mmly."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

a british teenager has become a multi-millionaire after selling an app he created to web giant yahoo the deal is reported to be worth up to $30 million and includes a position working on yahoo's future mobile projects nick d'aloisio 17 started his summly app when he was just 15 he was studying for school exams and became frustrated at ploughing through lengthy online articles he created the app to summarise long reports so people could more easily digest the content yahoo's boss of mobile content development adam cahan said "it started with an insight that we live in a world of constant information and need new ways to simplify how we find the stories that are important to us at a glance"

mr d'aloisio started coding when he was 12 years old and developed the bulk of his summly app in his bedroom he launched his app when he was 15 and it soon attracted over $15 million of investment including from hollywood stars ashton kutcher and stephen fry the acquisition by yahoo makes the british teen one of the world's youngest self-made millionaires he believes his tie-up with yahoo is perfect saying "to me yahoo is the best company to be joining right now because it's one of these classic internet companies with new leadership from marissa mayer yahoo has a strong focus on mobile and product and that's the perfect fit for summly"

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

ABritishteenagerhasbecomeamulti-millionaireaftersellinganapphecreatedtoweb
giantYahoo.Thedealisreportedtobeworthupto$30millionandincludesaposition
workingonYahoo'sfuturemobileprojects.NickD'Aloisio,17,startedhisSummlyapp
whenhewasjust15.Hewasstudyingforschoolexamsandbecamefrustratedat
ploughingthroughlengthyonlinearticles.Hecreatedtheapptosummariselongreport
ssopeoplecouldmoreeasilydigestthecontent.Yahoo'sbossofmobilecontent
developmentAdamCahansaid:"Itstartedwithaninsight,thatweliveinaworldof
constantinformationandneednewwaystosimplifyhowwefindthestoriesthatare
importanttous,ataglance."MrD'Aloisiostartedcodingwhenhewas12yearsoldand
developedthebulkofhisSummlyappinhisbedroom.Helaunchedhisappwhenhe
was15anditsoonattractedover$1.5millionofinvestment,includingfromHollywood
starsAshtonKutcherandStephenFry.TheacquisitionbyYahoomakestheBritishteen
oneoftheworld'syoungestself-mademillionaires.Hebelieveshistie-upwithYahoo
isperfect,saying:"Tome,Yahooisthebestcompanytobejoiningrightnowbecause
it'soneoftheseclassicInternetcompanies.WithnewleadershipfromMarissa
Mayer,Yahoohasastrongfocusonmobileandproduct,andthat'stheperfectfit
forSummly."

FREE WRITING

Write about news apps for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Students should have coding lessons at school every day.   Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about news apps. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. NEWS APPS: Make a poster about news apps. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. NICK D'ALOISIO: Write a magazine article about Nick D'Aloisio. Include imaginary interviews with him and one of his business partners.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an app start-up expert. Ask him/her three questions about apps. Give him/her three of your ideas for apps. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

T

d

F

e

F

f

T

g

F

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

worth

a.

valued at

2

deal

b.

agreement

3.

ploughing

c.

wading

4.

digest

d.

understand

5.

glance

e.

brief look

6.

coding

f.

programming

7.

investment

g.

funding

8.

acquisition

h.

purchase

9.

tie-up

i.

relationship

10.

fit

j.

match

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

A multi-millionaire

2.

Work on Yahoo's future mobile projects

3.

Ploughing through lengthy online articles

4.

Digest news content

5.

A world of constant information

6.

The bulk of it

7.

Hollywood stars Ashton Kutcher and Stephen Fry

8.

Self-made millionaires

9.

A classic Internet company

10.

Mobile and product

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

c

2.

a

3.

b

4.

d

5.

c

6.

b

7.

d

8.

b

9.

b

10.

a

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

 

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy