My
1,000 IDEAS
e-Book

Breaking News English
An EFL / ESL Lesson Plan by Sean Banville - Money Worries
HOME   |   Donate   |   000s more lessons

000's more free lessons.

  E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.  

   FREE Lesson
   Subscription

   E-mail this lesson
   to your student,
   friend or teacher.

 
 
 
 
 
40+ activities
 PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI
    lesson    (PDF)

* MP3 (UK male)

* MP3 (USA male)

* MP3 (20 questions)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Reading
    (100 - 300 wpm)

* Text jumble 15

* Text jumble 24

* No spaces

* Sentence jumble

* QUIZ 

* Grammar gap-fill

* Articles gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Missing letters

* Initials only

* No letters

* Fill-in-the-blank

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

Study shows money makes us worry (17th March, 2013)

A new study from the BBC shows that looking after money isn't easy. Over 109,000 people took part in the BBC's Big Money Test. It was one of the biggest ever studies on the psychology of money. One of the biggest findings is that money makes many people feel bad. Researchers say over 40 per cent of us always worry about spending money; a third of us constantly worry about money; and the same percentage feel guilty when spending money on themselves. The study found that women like to go shopping to make themselves feel better about life, while men are more likely to save their cash. Women are more generous with their money and are also more likely to suffer from money problems.


 

The researchers also looked at ways shops try and make us spend our money. It showed how stores are continually looking at new ways to make us buy things on impulse. It asks why candies and chocolate are always by the checkout in supermarkets; why "everyday essentials like bread and milk are at the back of shop so you have to walk through as many aisles as possible to reach them;" and why the perfume and jewellery sections are always at the front of a department store. The test says that buying things on impulse can be bad for our finances: "People who bought goods impulsively were three times more likely to go bankrupt, and four times more likely to run out of money by the end of the week."

Sources:
http://www.bbc.co.uk/science/0/21360144
http://www.bbc.co.uk/news/magazine-21537359


 
 

WARM-UPS


 

1. MONEY: Students walk around the class and talk to other students about money. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

new study / the BBC / psychology / spending money / money problems / shopping / shops / buying things on impulse / checkouts / supermarkets / finances / bankrupt

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. SAVING MONEY: How do we do this ? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

What can we do to save?

Will you do it?

Phone

 

 

Food

 

 

At home

 

 

Clothes

 

 

Music

 

 

Transport

 

 

4. WORRY: Students A strongly believe no one should worry about money; Students B strongly believe otherwise.  Change partners again and talk about your conversations.

5. MONEY WORRIES: What do you worry about most? Rank these and share your rankings with your partner. Put the best at the top. Change partners often and share your rankings.

  • retirement
  • paying bills
  • food shopping
  • saving
  • the economy
  • rising prices
  • the size of your salary
  • bankruptcy

6. SHOPPING: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'shopping'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.


 
 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Almost 110,000 took part in a BBC study on money.

T / F

b.

The BBC research was the biggest ever on the psychology of money.

T / F

c.

The research says 40% of us worry about money all the time.

T / F

d.

The researchers said men are more generous than women with money.

T / F

e.

The article says we look for new ways to buy things on impulse.

T / F

f.

The research questions why milk is always at the back of the store.

T / F

g.

The study found impulse buying is not so good on our wallets.

T / F

h.

Impulse buyers are 3 times likelier to go bankrupt.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

looking after

a.

techniques

2

took part

b.

kind

3.

psychology

c.

walkways

4.

guilty

d.

participated

5.

generous

e.

at fault

6.

ways

f.

spontaneously

7.

essentials

g.

caring for

8.

aisles

h.

ruined

9.

impulsively

i.

mental processes

10.

bankrupt

j.

necessities

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

looking after

a.

better about life

2

studies on the psychology

b.

our finances

3.

a third of us constantly

c.

from money problems

4.

make themselves feel

d.

on impulse

5.

more likely to suffer

e.

out of money

6.

buy things

f.

money isn't easy

7.

everyday

g.

aisles as possible

8.

walk through as many

h.

worry about money

9.

bad for

i.

of money

10.

more likely to run

j.

essentials

GAP FILL

A new study from the BBC shows that (1) ____________ after money isn't easy. Over 109,000 people took (2) ____________ in the BBC's Big Money Test. It was one of the biggest ever studies on the (3) ____________ of money. One of the biggest (4) ____________ is that money makes many people feel bad. Researchers say over 40 per cent of us always worry about spending money; a third of us constantly worry about money; and the same (5) ____________ feel guilty when spending money on themselves. The study found that women like to go shopping to make themselves (6) ____________ better about life, while men are more likely to save their cash. Women are more (7) ____________ with their money and are also more likely to (8) ____________ from money problems.

 

 

feel
psychology
suffer
looking
findings
generous
part
percentage

The researchers also looked at (9) ____________ shops try and make us spend our money. It showed how stores are continually looking at new ways to make us buy things on (10) ____________. It asks why candies and chocolate are always by the checkout in supermarkets; why "everyday (11) ____________ like bread and milk are at the back of the shop so you have to walk through as many (12) ____________ as possible to reach them;" and why the perfume and jewellery (13) ____________ are always at the front of a department store. The test says that buying things on impulse can be bad for our (14) ____________: "People who bought goods impulsively were three times more (15) ____________ to go bankrupt, and four times more likely to (16) ____________ out of money by the end of the week."

 

 

aisles
run
impulse
finances
ways
likely
essentials
sections

LISTENING – Guess the answers. Listen to check

1)

looking after ______

 

a.  money is not easy
b.  money isn't easy
c.  money isn't easily
d.  monies isn't easy

2)

one of the biggest ever studies on ______

 

a.  the psychology of money
b.  the psychology for money
c.  the psychology via money
d.  the psychology from money

3)

over 40 per cent of us always worry ______

 

a.  about spent money
b.  about spends money
c.  about spending money
d.  about spenders money

4)

go shopping to make themselves ______

 

a.  feel better about our life
b.  feel better about life
c.  feel better about their life
d.  feel better about this life

5)

more ______ money problems

 

a.  liked to suffer from
b.  likely too suffer from
c.  likely to suffering from
d.  likely to suffer from

6)

The researchers also looked at ways shops ______ spend our money

 

a.  try and make us
b.  try to make us
c.  try an make us
d.  try and makes us

7)

continually looking at new ways to make us buy things ______

 

a.  on impulsive
b.  on impulsively
c.  on  in pulse
d.  on impulse

8)

you have to walk through as ______ possible to reach them

 

a.  many aisles as
b.  many I'lls as
c.  many ails as
d.  many eye all as

9)

buying things on impulse can be ______

 

a.  bad from our finances
b.  bad for our finances
c.  bad of our finances
d.  bad to our finances

10)

four times more likely to run out of money by ______

 

a.  the ends of the week
b.  the ended of the week
c.  the ending of the week
d.  the end of the week

LISTENING – Listen and fill in the gaps

A new study from the BBC shows (1) _______________________ isn't easy. Over 109,000 people took part in the BBC's Big Money Test. It was one of the biggest ever studies (2) _______________________ money. One of the biggest findings is that money makes many people feel bad. Researchers say over 40 per cent (3) _______________________ spending money; a third of us constantly worry about money; and the same percentage (4) _______________________ money on themselves. The study found that women like to go shopping to make themselves feel better about life, while men are (5) _______________________ their cash. Women are more generous with their money and are also more likely to (6) _______________________.

The researchers also looked at ways shops try and make us spend our money. It showed how stores (7) _______________________ at new ways to make us (8) _______________________. It asks why candies and chocolate are always by the checkout in supermarkets; why "everyday essentials like bread and milk are at the back of the shop so you have to walk (9) _______________________ as possible to reach them;" and why the perfume and jewellery (10) _______________________ the front of a department store. The test says that (11) _______________________ can be bad for our finances: "People who bought goods impulsively were three times more likely to go bankrupt, and (12) _______________________ to run out of money by the end of the week."

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What shows that looking after money isn't easy?

2.

How many people participated in the study?

3.

How many of us always worry about spending money?

4.

What percentage of people feel guilty about buying themselves things?

5.

What are women more likely to suffer from?

6.

What are shops continually looking at getting us to do?

7.

What question do the researchers have about candies and chocolate?

8.

What two everyday necessities are mentioned?

9.

What is impulse buying bad for?

10.

What thing are impulse buyers three times more likely to do?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What shows that looking after money isn't easy?

6.

What are shops continually looking at getting us to do?

 

a) a magazine
b) an investment company
c) a new (BBC) study
d) a charity for bankrupt people

 

a) buy things online
b) but things on impulse
c) buy more than one item
d) use our own shopping bags

2.

How many people participated in the study?

7.

What question do the researchers have about candies and chocolate?

 

a) more than 109,000
b) just under 109,000
c) exactly 109,000
d) 109,109

 

a) why they are always next to the
    checkout
b) why they are so expensive
c) why we spend so much on them
d) why companies target children

3.

How many of us always worry about spending money?

8.

What two everyday necessities are mentioned?

 

a) 40%
b) two-thirds
c) a third
d) a quarter

 

a) air and water
b) love and friendship
c) bread and milk
d) Internet and shopping

4.

What percentage of people feel guilty about buying themselves things?

9.

What is impulse buying bad for?

 

a) 75%
b) about 30%
c) 50%
d) 100%

 

a) the economy
b) stores
c) our health
d) our finances

5.

What are women more likely to suffer from?

10.

What thing are impulse buyers three times more likely to do?

 

a) stress
b) high blood pressure
c) bankruptcy
d) money problems

 

a) go bankrupt
b) go shopping
c) go to perfume stores
d) buy things on sale

ROLE PLAY

Role  A – Money expert

You believe most people have no idea about how to look after their money. Tell the others three reasons why. Tell them they should cut their spending by half. Tell them that they did not need 2 of the last 5 things they bought. You think people should spend less and save for their future.

Role  B – Shopaholic

You cannot stop shopping. Tell the others three reasons why. You know you should save money but it's difficult. You keep buying things you don't need. You have many clothes you have never worn. You hate stores for telling you to buy things but cannot stop spending.

Role  C – Big spender

You love spending money. Tell the others three reasons why. You think shopping is a great way to relax and it makes you feel great. Tell the others it's much better to have fun now instead of saving money for your future. Ask the shopaholic to go shopping with you.

Role  D – Ex-advertiser

You feel guilty about your past job. You had to think of ways to get people to buy your company's products. Tell the others why you feel bad. Tell them some of the tricks stores use to get people to buy things. Give everybody advice on how to not buy things in stores.

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'worry' and 'money'.

worry

money

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • looking
  • biggest
  • 40
  • third
  • life
  • suffer
  • continually
  • checkout
  • back
  • front
  • bad
  • end

MONEY SURVEY

Write five GOOD questions about money in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

Q.2.

 

 

 

Q.3.

 

 

 

Q.4.

 

 

 

Q.5.

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

MONEY DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'money'?

c)

What money worries do you have?

d)

Do you think you will have more money in the future?

e)

Is it easy to look after money?

f)

Have you ever bought something and felt guilty?

g)

Do you need everything you buy?

h)

How does shopping make you feel?

i)

How generous are you?

j)

Are you good with money?

----------------------------------------------------------------------------

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

How do shops make us buy things?

c)

What do you think of pushy sales assistants?

d)

Do you always believe adverts that tell us why we need something?

e)

Why are candies always by the checkout in supermarkets?

f)

Why do stores put bread and milk at the back?

g)

What things have you bought on impulse? Were you happy after?

h)

What money advice would you give to people?

i)

Do you ever run out of money?

j)

What questions would you like to ask a money expert?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

A new (1) ____ from the BBC shows that looking after money isn't easy. Over 109,000 people took part in the BBC's Big Money Test. It was one of the biggest ever studies on the psychology (2) ____ money. One of the biggest findings is that money makes many people (3) ____ bad. Researchers say over 40 per cent of us always worry about spending money; a third (4) ____ us constantly worry about money; and the same percentage feel guilty when spending money on (5) ____. The study found that women like to go shopping to make themselves feel better about life, while men are more likely to save their cash. Women are more (6) ____ with their money and are also more likely to suffer from money problems.

The researchers also looked at (7) ____ shops try and make us spend our money. It showed how stores are continually looking at new ways to make us buy (8) ____ on impulse. It asks why candies and chocolate are always by the checkout in supermarkets; why "(9) ____ essentials like bread and milk are at the back of the shop so you have to walk through as many (10) ____ as possible to reach them;" and why the perfume and jewellery sections are always at the front of a department store. The test says that buying things on impulse (11) ____ be bad for our finances: "People who bought goods impulsively were three times more likely to go bankrupt, and four times more likely to run (12) ____ of money by the end of the week."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

studying

(b)

study

(c)

studious

(d)

studied

2.

(a)

for

(b)

of

(c)

at

(d)

by

3.

(a)

feeling

(b)

feels

(c)

felt

(d)

feel

4.

(a)

for

(b)

of

(c)

at

(d)

by

5.

(a)

herself

(b)

ourselves

(c)

them

(d)

themselves

6.

(a)

generate

(b)

gambling

(c)

generous

(d)

gigantic

7.

(a)

ways

(b)

sorts

(c)

kinds

(d)

technique

8.

(a)

thing

(b)

everything

(c)

things

(d)

all things

9.

(a)

annual

(b)

hourly

(c)

everyday

(d)

monthly

10.

(a)

aisles

(b)

ills

(c)

ails

(d)

eels

11.

(a)

can

(b)

should

(c)

ought

(d)

were

12.

(a)

out

(b)

in

(c)

up

(d)

down

SPELLING

Paragraph 1

1.

studies on the gspohlcoyy of money

2.

a third of us coalnytnst worry about money

3.

feel tyguil when spending money

4.

go shopping to make mtheevesls feel better

5.

Women are more gusereon with their money

6.

more likely to fuefrs from money problems

Paragraph 2

7.

stores are yoncntllaui looking at new ways

8.

always by the uchotcek

9.

everyday slintsaese like bread and milk

10.

the frueepm and jewellery sections

11.

bad for our efnncsia

12.

three times more likely to go rtpbkuan

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

stores are continually looking at new ways to make us buy things on impulse. It asks why candies

(    )

part in the BBC's Big Money Test. It was one of the biggest ever studies on the psychology

(    )

the back of the shop so you have to walk through as many aisles as possible to reach them;" and why the perfume and

(    )

impulse can be bad for our finances: "People who bought goods impulsively were three times more

(    )

women like to go shopping to make themselves feel better about life, while men are more likely to save their

(    )

cash. Women are more generous with their money and are also more likely to suffer from money problems.

(    )

The researchers also looked at ways shops try and make us spend our money. It showed how

1  )

A new study from the BBC shows that looking after money isn't easy. Over 109,000 people took

(    )

percentage feel guilty when spending money on themselves. The study found that

(    )

and chocolate are always by the checkout in supermarkets; why "everyday essentials like bread and milk are at

(    )

likely to go bankrupt, and four times more likely to run out of money by the end of the week."

(    )

of money. One of the biggest findings is that money makes many people feel bad. Researchers say over 40 per cent of

(    )

us always worry about spending money; a third of us constantly worry about money; and the same

(    )

jewellery sections are always at the front of a department store. The test says that buying things on

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

BBC     looking     isn't     The     that    money    shows    after     easy.    

2.

of     us    always    worry    about    spending    money    Over     40%.    

3.

when     guilty     Feel     themselves     on     money     spending.    

4.

more     are     Women     money     their     with     generous.    

5.

more     money     likely     problems     to     suffer     Also     from.    

6.

us     money     shops     make     our     Ways     and     spend     try.    

7.

as    possible    You    have    to    walk    through    as    many    aisles.  

8.

impulse   can    be   bad    for   our    finances    Buying     things     on.    

9.

times     Three     bankrupt     go     to     likely     more.    

10.

of     money     by     the     end     of     the     week     Run     out.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

A new study / studying from the BBC shows that looking after money isn't easy. Over 109,000 people took party / part in the BBC's Big Money Test. It was one of the biggest ever studies on the psychology of money. One of the biggest findings is that money making / makes many people feel bad. Researchers say over 40 per cent of them / us always worry about spending money; a third of us constant / constantly worry about money; and the same percentage feel guilty when spending money on / in themselves. The study found that women like to go / going shopping to make themselves feel better about / of life, while men are more likely to save their cash. Women are more generous / generosity with their money and are also more likely to suffer from money problems / problem.

The researchers also looked at weighs / ways shops try and make us spend our money. It showed how stores are continual / continually looking at new ways to make us buy things on impulsively / impulse. It asks why candies and chocolate are always by / buy the checkout in supermarkets; why "everyday necessary / essentials like bread and milk are at the back of the shop so you have to walk through as many ails / aisles as possible to reach them;" and why the perfume and jewellery section / sections are always at the front of a department store. The test says that buying / bought things on impulse can be bad for our finances: "People who bought goods impulsively were three times more likelihood / likely to go bankrupt, and four times more likely to run out of money by / on the end of the week."

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_ n_w st_dy fr_m th_ BBC sh_ws th_t l__k_ng _ft_r m_n_y _sn't __sy. _v_r 109,000 p__pl_ t__k p_rt _n th_ BBC's B_g M_n_y T_st. _t w_s _n_ _f th_ b_gg_st _v_r st_d__s _n th_ psych_l_gy _f m_n_y. _n_ _f th_ b_gg_st f_nd_ngs _s th_t m_n_y m_k_s m_ny p__pl_ f__l b_d. R_s__rch_rs s_y _v_r 40 p_r c_nt _f _s _lw_ys w_rry _b__t sp_nd_ng m_n_y; _ th_rd _f _s c_nst_ntly w_rry _b__t m_n_y; _nd th_ s_m_ p_rc_nt_g_ f__l g__lty wh_n sp_nd_ng m_n_y _n th_ms_lv_s. Th_ st_dy f__nd th_t w_m_n l_k_ t_ g_ sh_pp_ng t_ m_k_ th_ms_lv_s f__l b_tt_r _b__t l_f_, wh_l_ m_n _r_ m_r_ l_k_ly t_ s_v_ th__r c_sh. W_m_n _r_ m_r_ g_n_r__s w_th th__r m_n_y _nd _r_ _ls_ m_r_ l_k_ly t_ s_ff_r fr_m m_n_y pr_bl_ms.

Th_ r_s__rch_rs _ls_ l__k_d _t w_ys sh_ps try _nd m_k_ _s sp_nd __r m_n_y. _t sh_w_d h_w st_r_s _r_ c_nt_n__lly l__k_ng _t n_w w_ys t_ m_k_ _s b_y th_ngs _n _mp_ls_. _t _sks why c_nd__s _nd ch_c_l_t_ _r_ _lw_ys by th_ ch_ck__t _n s_p_rm_rk_ts; why "_v_ryd_y _ss_nt__ls l_k_ br__d _nd m_lk _r_ _t th_ b_ck _f th_ sh_p s_ y__ h_v_ t_ w_lk thr__gh _s m_ny __sl_s _s p_ss_bl_ t_ r__ch th_m;" _nd why th_ p_rf_m_ _nd j_w_ll_ry s_ct__ns _r_ _lw_ys _t th_ fr_nt _f _ d_p_rtm_nt st_r_. Th_ t_st s_ys th_t b_y_ng th_ngs _n _mp_ls_ c_n b_ b_d f_r __r f_n_nc_s: "P__pl_ wh_ b__ght g__ds _mp_ls_v_ly w_r_ thr__ t_m_s m_r_ l_k_ly t_ g_ b_nkr_pt, _nd f__r t_m_s m_r_ l_k_ly t_ r_n __t _f m_n_y by th_ _nd _f th_ w__k."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

a new study from the bbc shows that looking after money isn't easy over 109000 people took part in the bbc's big money test it was one of the biggest ever studies on the psychology of money one of the biggest findings is that money makes many people feel bad researchers say over 40 per cent of us always worry about spending money a third of us constantly worry about money and the same percentage feel guilty when spending money on themselves the study found that women like to go shopping to make themselves feel better about life while men are more likely to save their cash women are more generous with their money and are also more likely to suffer from money problems

the researchers also looked at ways shops try and make us spend our money it showed how stores are continually looking at new ways to make us buy things on impulse it asks why candies and chocolate are always by the checkout in supermarkets why "everyday essentials like bread and milk are at the back of the shop so you have to walk through as many aisles as possible to reach them" and why the perfume and jewellery sections are always at the front of a department store the test says that buying things on impulse can be bad for our finances "people who bought goods impulsively were three times more likely to go bankrupt and four times more likely to run out of money by the end of the week"

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

AnewstudyfromtheBBCshowsthatlookingaftermoneyisn'teasy.Over109,000
peopletookpartintheBBC'sBigMoneyTest.Itwasoneofthebiggesteverstudieson
thepsychologyofmoney.Oneofthebiggestfindingsisthatmoneymakesmanypeople
feelbad.Researcherssayover40percentofusalwaysworryaboutspendingmoney;
athirdofusconstantlyworryaboutmoney;andthesamepercentagefeelguiltywhen
spendingmoneyonthemselves.Thestudyfoundthatwomenliketogoshoppingto
makethemselvesfeelbetteraboutlife,whilemenaremorelikelytosavetheircash.
Womenaremoregenerouswiththeirmoneyandarealsomorelikelytosufferfrom
moneyproblems.Theresearchersalsolookedatwaysshopstryandmakeusspend
ourmoney.Itshowedhowstoresarecontinuallylookingatnewwaystomakeusbuy
thingsonimpulse.Itaskswhycandiesandchocolatearealwaysbythecheckoutin
supermarkets;why"everydayessentialslikebreadandmilkareatthebackoftheshop
soyouhavetowalkthroughasmanyaislesaspossibletoreachthem;"andwhythe
perfumeandjewellerysectionsarealwaysatthefrontofadepartmentstore.The
testsaysthatbuyingthingsonimpulsecanbebadforourfinances:"Peoplewho
boughtgoodsimpulsivelywerethreetimesmorelikelytogobankrupt,andfourtimes
morelikelytorunoutofmoneybytheendoftheweek."

FREE WRITING

Write about money for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Money is the root of all evil.   Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about money. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. MONEY: Make a poster about money. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. MONEY WORRIES: Write a magazine article about money worries. Include imaginary interviews with people worry often about money.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to a money expert. Ask him/her three questions about money. Give him/her three of your ideas on how to stop people worrying about money. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

T

b

F

c

F

d

F

e

F

f

T

g

T

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

looking after

a.

caring for

2

took part

b.

participated

3.

psychology

c.

mental processes

4.

guilty

d.

at fault

5.

generous

e.

kind

6.

ways

f.

techniques

7.

essentials

g.

necessities

8.

aisles

h.

walkways

9.

impulsively

i.

spontaneously

10.

bankrupt

j.

ruined

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

A new (BBC) study

2.

Over 109,000

3.

Over 40 per cent of us

4.

30%

5.

Money problems

6.

Buy things on impulse

7.

Why they are always by the checkout in supermarkets

8.

Bread and milk

9.

Our finances

10.

Go bankrupt

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

c

2.

a

3.

a

4.

b

5.

d

6.

b

7.

a

8.

c

9.

d

10.

a

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy