My 1,000
Ideas
e-Book

Breaking News English

HOME  |  HELP MY SITE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
 
 
40+ activities
 PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI
    lesson    (PDF)

* MP3 (UK male)

* MP3 (USA female)

* MP3 (20 questions)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Reading
    (200 - 500 wpm)

* Text jumble 15

* Text jumble 24

* No spaces

* Sentence jumble

* QUIZ 

* Grammar gap-fill

* Articles gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Missing letters

* Initials only

* No letters

* Fill-in-the-blank

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

Catholic Church chooses Argentinian Pope (15th March, 2013)

The Catholic Church announced its new Pope on Wednesday. It took those responsible for electing a new pontiff just two days to choose a successor to Pope Benedict, who stepped down last month. The new Pope, the 266th pontiff in the Church's 2,000-year history, is Jorge Mario Bergoglio, 76, from Argentina. He has chosen a name that many say reflects his own humble upbringing – Francis. He becomes the first ever Latin American Pope and the first non-European to head the Church in over 1,300 years. Thousands of pilgrims flocked into the Vatican's St Peter's Square and cheered and applauded as they saw the white smoke that signified a new Pope had been chosen.


 

Followers in Buenos Aires wept for joy in the streets as they heard the news of the historic appointment. Argentina's President Cristina Kirchner said she was very proud that the first Latin American Pope was from Argentina. She wished Pope Francis great success in his new position as leader of the world's 1.2 billion Catholics. She said in a statement: "We wish him, as he takes the reins of the Church, a fruitful pastoral mission, with such tremendous responsibility on his shoulders, seeking justice, equality, brotherhood and peace among mankind." Francis is seen by many as a wise choice to lead the Church through a time of crisis because of reforms he has made in the past. Others view him as too conservative.

Sources:
http://www.catholicherald.co.uk/news/2013/03/13/cardinal-jorge-bergoglio-is-elected-pope/
http://www.independent.ie/world-news/europe/jorge-mario-bergoglio-is-elected-pope-and-takes-the-name-francis-29128945.html
http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5g6xSsYMERs6YYmr1YQRtBOnYtPkw?docId=CNG.5d2a1eeac47c4d8bbd7fe1cf1e95e77d.81


 
 

WARM-UPS

SHARE THIS LESSON: E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

000's more free lessons.

1. RELIGIOUS LEADERS: Students walk around the class and talk to other students about religious leaders. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

Catholic Church / announced / successor / humble / upbringing / pilgrims / applauded / wept for joy / historic appointment / proud / fruitful / justice / equality / conservative

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. MAN / WOMAN: Who would be better in these jobs and why? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

Who?

Why?

Country's leader

 

 

Religious leader

 

 

Company CEO

 

 

Sports team coach

 

 

U.N. boss

 

 

Head chef

 

 

4. FRANCIS: Students A strongly believe Pope Francis will be great; Students B strongly believe otherwise.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK

See a sample

5. MISSION: What should Francis do first? Rank these and share your rankings with your partner. Put the most important at the top. Change partners and share often.

  • deal with the sex scandals
  • better relations with all religions
  • promote women church leaders
  • help the poor
  • visit all Catholic countries
  • increase the number of followers
  • end corruption
  • other ______________

6. RELIGION: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'religion'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.



 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

It took two days for the Catholic Church to choose a new Pope.

T / F

b.

Francis becomes Pope #266.

T / F

c.

The last non-European Pope was in the year 1300.

T / F

d.

Crowds were stunned into silence when they saw the white smoke.

T / F

e.

Catholics in Buenos Aires laughed and cheered at the news.

T / F

f.

Argentina's president said she hoped Francis would be a great success.

T / F

g.

People think he will be good because he is a reformer.

T / F

h.

Some people think Francis isn't conservative enough.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

announced

a.

huge

2

stepped down

b.

childhood

3.

humble

c.

assumes control

4.

upbringing

d.

resigned

5.

flocked

e.

old-fashioned

6.

appointment

f.

declared

7.

takes the reins

g.

selection

8.

tremendous

h.

poured

9.

wise

i.

simple

10.

conservative

j.

knowledgeable

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

two days to choose

a.

the Church

2

stepped

b.

for joy

3.

humble

c.

on his shoulders

4.

the first non-European to head

d.

upbringing

5.

cheered

e.

of the Church

6.

wept

f.

a successor

7.

he takes the reins

g.

as too conservative

8.

such tremendous responsibility

h.

and applauded

9.

brotherhood and peace

i.

down last month

10.

Others view him

j.

among mankind



 

GAP FILL

The Catholic Church (1) ____________ its new Pope on Wednesday. It took those responsible for (2) ____________ a new pontiff just two days to choose a successor to Pope Benedict, who (3) ____________ down last month. The new Pope, the 266th pontiff in the Church's 2,000-year history, is Jorge Mario Bergoglio, 76, from Argentina. He has chosen a name that many say (4) ____________ his own humble (5) ____________ – Francis. He becomes the first ever Latin American Pope and the first non-European to (6) ____________ the Church in over 1,300 years. Thousands of pilgrims (7) ____________ into the Vatican's St Peter's Square and cheered and (8) ____________ as they saw the white smoke that signified a new Pope had been chosen.

 

 

 

head
stepped
announced
applauded
upbringing
electing
flocked
reflects

Followers in Buenos Aires (9) ____________ for joy in the streets as they heard the news of the historic (10) ____________. Argentina's President Cristina Kirchner said she was very (11) ____________ that the first Latin American Pope was from Argentina. She wished Pope Francis great success in his new (12) ____________ as leader of the world's 1.2 billion Catholics. She said in a statement: "We wish him, as he takes the reins of the Church, a (13) ____________ pastoral mission, with such tremendous responsibility on his shoulders, (14) ____________ justice, equality, brotherhood and peace among mankind." Francis is seen by many as a (15) ____________ choice to lead the Church through a time of crisis because of reforms he has made in the past. Others view him as too (16) ____________.

 

 

wise
proud
seeking
wept
position
conservative
appointment
fruitful


 
 

LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

two days to choose ______

 

a.  a successive
b.  a success or
c.  a successor
d.  a succession

2)

He has chosen a name that many say ______ upbringing

 

a.  reflects his town's humble
b.  humbles his own reflective
c.  reflections his own humble
d.  reflects his own humble

3)

the first non-European ______ in over 1,300 years

 

a.  to head the Church
b.  to boss the Church
c.  to shoulder the Church
d.  to back the Church

4)

Thousands of ______ the Vatican's St Peter's Square

 

a.  pilgrims flocked into
b.  pilgrims poured into
c.  pilgrims streamed into
d.  pilgrims herded into

5)

the white ______ a new Pope had been chosen

 

a.  smoke that signifies
b.  smoke that signified
c.  smoke that significant
d.  smoke that signification

6)

Followers in Buenos Aires ______ in the streets as they heard the news

 

a.  swept for joy
b.  wept for joy
c.  wept of joy
d.  swept from joy

7)

as he ______ of the Church

 

a.  takes the rains
b.  takes the reins
c.  rakes the reins
d.  fakes the reins

8)

such tremendous responsibility ______

 

a.  on his head
b.  on his shoulders
c.  on his shoulder
d.  on his back

9)

Francis is seen by many ______ to lead the Church through a time of crisis

 

a.  as a wise choice
b.  as a wiser choice
c.  as the wise choice
d.  as the wiser choice

10)

Others view him ______

 

a.  has too conservative
b.  as too conservative
c.  was too conservative
d.  is too conservative

LISTENING – Listen and fill in the gaps

The Catholic Church announced its new Pope on Wednesday. It took those responsible (1) __________________________ just two days to choose a successor to Pope Benedict, (2) __________________________ month. The new Pope, the 266th pontiff in the Church's 2,000-year history, is Jorge Mario Bergoglio, 76, from Argentina. He has chosen a name that many say reflects (3) __________________________ – Francis. He becomes the first ever Latin American Pope and the (4) __________________________ the Church in over 1,300 years. Thousands (5) __________________________ the Vatican's St Peter's Square and cheered and applauded as they saw the white (6) __________________________ Pope had been chosen.

Followers in Buenos Aires (7) __________________________ as they heard the (8) __________________________. Argentina's President Cristina Kirchner said she was very proud that the first Latin American Pope was from Argentina. She wished Pope Francis (9) _________________________ position as leader of the world's 1.2 billion Catholics. She said in a statement: "We wish him, (10) __________________________ the Church, a fruitful pastoral mission, with such tremendous responsibility on his shoulders, seeking (11) __________________________ and peace among mankind." Francis is seen by many as a wise choice to lead the Church through (12) __________________________ reforms he has made in the past. Others view him as too conservative.


 
 

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

How long did it take to elect a new Pope?

2.

How many Popes were there before Francis?

3.

What does the name Francis reflect about the new Pope?

4.

When was the last time a Pope came from outside Europe?

5.

What did the pilgrims in the Vatican do when they saw white smoke?

6.

What did people in Argentina's capital do when they heard the news?

7.

What was Cristina Kirchner proud of?

8.

How many Catholics are there in the world?

9.

What did Cristina Kirchner say Francis had on his shoulders?

10.

Why do some people think he is a wise choice as Pope?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

How long did it take to elect a new Pope?

6.

What did people in Argentina's capital do when they heard the news?

 

a) a day
b) 2 days
c) 36 hours
d) a week

 

a) cheered and applauded
b) dance
c) cried because they were so happy
d) go to church

2.

How many Popes were there before Francis?

7.

What was Cristina Kirchner proud of?

 

a) 2,000
b) 267
c) 266
d) 265

 

a) her best friend
b) Argentina being a Catholic country
c) the Argentine people
d) the first Latin American Pope being
    Argentinian

3.

What does the name Francis reflect about the new Pope?

8.

How many Catholics are there in the world?

 

a) his humble upbringing
b) his love of history
c) his liking of traditional names
d) his hero

 

a) 1.2 billion
b) 122 million
c) 12 billion
d) 2.1 billion

4.

When was the last time a Pope came from outside Europe?

9.

What did Cristina Kirchner say Francis had on his shoulders?

 

a) in the year 1300
b) less than 1,300 years ago
c) more than 1,300 years ago
d) exactly 1,300 years ago

 

a) tremendous responsibility
b) dandruff
c) a purple scarf
d) the weight of the world

5.

What did the pilgrims in the Vatican do when they saw white smoke?

10.

Why do some people think he is a wise choice as Pope?

 

a) panicked
b) shouted and clapped
c) called the fire service
d) asked what it was

 

a) because he's from Argentina
b) because of his past reforms
c) because of his education
d) because he's old

ROLE PLAY

Role  A – Pope Francis

You know you will be a great Pope. Tell the others three reasons why. You think more people in the world should join the Catholic Church. Tell the others three reasons why. You don't believe there should ever be a female Pope. Tell the others three reasons why.

Role  B – Female Catholic

You have your doubts about whether Francis will be good for the Catholic Church. Tell the others three reasons why. Ask Francis why women cannot become leaders in the Catholic Church. Tell him for true equality, there should be a female Pope one day.

Role  C – Catholic

You are worried about the future of the Catholic Church. Tell the others three reasons why. Ask Francis what he will do to end corruption and sort out the sex scandal mess. Ask him how he will bring peace to the world.

Role  D – Non-believer

You follow no religion and wonder why so many people follow the Catholic Church. Tell the others three reasons why they so believe in Catholicism. Ask them what the Church does to promote equality if women cannot become leaders. Ask them why you should become a Catholic.

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'step' and 'down'.

step

down

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • two
  • 266
  • 2,000
  • 76
  • 1,300
  • smoke
  • wept
  • proud
  • great
  • 1.2
  • shoulders
  • past

RELIGIOUS LEADERS SURVEY

Write five GOOD questions about religious leaders in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

RELIGIOUS LEADERS DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'Pope'?

c)

What do you think of religious leaders?

d)

Do religious leaders always do good?

e)

What should Francis focus on as Pope?

f)

Why do people think their religion is best?

g)

Why is religion important in people's lives?

h)

Who is the greatest ever religious leader?

i)

What kind of person makes a great religious leader?

j)

If they all met, what would the leaders of the great religions discuss?

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

Why has the Catholic Church chosen European Popes for 1,300 years?

c)

Will Francis be different because he is Latin American?

d)

Have you ever wept for joy?

e)

What is the "tremendous responsibility" Francis has?

f)

What can Francis do for "brotherhood and peace among mankind"?

g)

What advice would you give to Francis?

h)

What does it mean to be a religious conservative?

i)

What questions would you like to ask Pope Francis?

j)

What do you think his answers might be?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

---------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

The Catholic Church (1) ____ its new Pope on Wednesday. It took those responsible for electing a new pontiff just two days to choose a (2) ____ to Pope Benedict, who (3) ____ down last month. The new Pope, the 266th pontiff in the Church's 2,000-year history, is Jorge Mario Bergoglio, 76, from Argentina. He has chosen a name that many say reflects his own humble (4) ____ – Francis. He becomes the first ever Latin American Pope and the first non-European to head the Church in over 1,300 years. Thousands of pilgrims (5) ____ into the Vatican's St Peter's Square and cheered and (6) ____ as they saw the white smoke that signified a new Pope had been chosen.

Followers in Buenos Aires (7) ____ for joy in the streets as they heard the news of the historic (8) ____. Argentina's President Cristina Kirchner said she was very proud that the first Latin American Pope was from Argentina. She (9) ____ Pope Francis great success in his new position as leader of the world's 1.2 billion Catholics. She said in a statement: "We wish him, as he takes the (10) ____ of the Church, a (11) ____ pastoral mission, with such tremendous responsibility on his shoulders, seeking justice, equality, brotherhood and peace among mankind." Francis is seen by many as a (12) ____ choice to lead the Church through a time of crisis because of reforms he has made in the past. Others view him as too conservative.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

announced

(b)

renounced

(c)

pronounced

(d)

denounced

2.

(a)

successive

(b)

succession

(c)

successor

(d)

successes

3.

(a)

fell

(b)

quit

(c)

stepped

(d)

resigned

4.

(a)

upstaging

(b)

upgrading

(c)

upending

(d)

upbringing

5.

(a)

flaked

(b)

flicked

(c)

flocked

(d)

flickered

6.

(a)

careered

(b)

applauded

(c)

chastised

(d)

voluble

7.

(a)

crept

(b)

wept

(c)

adept

(d)

swept

8.

(a)

appoints

(b)

appointment

(c)

appointed

(d)

appointing

9.

(a)

hoped

(b)

desired

(c)

wished

(d)

prayed

10.

(a)

reigns

(b)

rains

(c)

runes

(d)

reins

11.

(a)

fruitless

(b)

fruity

(c)

fruition

(d)

fruitful

12.

(a)

wisecrack

(b)

wisdom

(c)

wise to

(d)

wise

SPELLING

Paragraph 1

1.

nnodauenc its new Pope

2.

choose a oecussscr

3.

his own humble iupigngbrn

4.

Thousands of ipisglmr

5.

cheered and daapelpud

6.

eifgdnisi a new Pope had been chosen

Paragraph 2

7.

news of the historic penottpanmi

8.

as he takes the iensr

9.

a fruitful tslpoara mission

10.

oetdumensr responsibility

11.

seeking ijcsuet

12.

too oteaisrcnevv

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

of reforms he has made in the past. Others view him as too conservative.

1  )

The Catholic Church announced its new Pope on Wednesday. It took those responsible

(    )

for electing a new pontiff just two days to choose a successor to Pope Benedict, who stepped

(    )

Followers in Buenos Aires wept for joy in the streets as they heard the news of the historic

(    )

Argentina. He has chosen a name that many say reflects his own humble upbringing – Francis. He becomes

(    )

into the Vatican's St Peter's Square and cheered and applauded as they saw the white smoke that signified a new Pope had been chosen.

(    )

pastoral mission, with such tremendous responsibility on his shoulders, seeking

(    )

justice, equality, brotherhood and peace among mankind." Francis is seen by

(    )

many as a wise choice to lead the Church through a time of crisis because

(    )

appointment. Argentina's President Cristina Kirchner said she was very proud that the first Latin American Pope was

(    )

the first ever Latin American Pope and the first non-European to head the Church in over 1,300 years. Thousands of pilgrims flocked

(    )

Catholics. She said in a statement: "We wish him, as he takes the reins of the Church, a fruitful

(    )

down last month. The new Pope, the 266th pontiff in the Church's 2,000-year history, is Jorge Mario Bergoglio, 76, from

(    )

from Argentina. She wished Pope Francis great success in his new position as leader of the world's 1.2 billion

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

for     responsible     Those     pontiff     new     a     electing.    

2.

own     upbringing     his     humble     Reflects.    

3.

becomes     American     the     Pope     first     ever     He     Latin.    

4.

European   1,300   to   years  head   the   The    Church   first   in  non.    

5.

been     Smoke     a     had     signified     Pope     chosen    that    new.    

6.

wept    in    Followers    Aires    joy    streets    Buenos    for    the    in.    

7.

in   his   new   position   She   wished   Pope    Francis   great   success.    

8.

seen     as     choice     is     many     wise     Francis     by     a.    

9.

has     the     Because     he     in     reforms     made     past     of.    

10.

conservative     as     view     too     him     Others.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

The Catholic Church announces / announced its new Pope on Wednesday. It took those responsible for electing / erecting a new pontiff just two days to choose a successor to Pope Benedict, who stepped up / down last month. The new Pope, the 266th pontiff in the Church's 2,000-year history, is Jorge Mario Bergoglio, 76, from Argentina. He has chosen / chose a name that many say reflects his own humility / humble upbringing – Francis. He becomes the first ever Latin American Pope and the first not- / non-European to head the Church in above / over 1,300 years. Thousands of pilgrims flicked / flocked into the Vatican's St Peter's Square and cheered and applauded has / as they saw the white smoke that signified / significant a new Pope had been chosen.

Followers in Buenos Aires wept / weep for joy in the streets as they heard the news of the historic / history appointment. Argentina's President Cristina Kirchner said she was very pride / proud that the first Latin American Pope was from Argentina. She wished / prayed Pope Francis great success in his new position as leader of the world's 1.2 billion Catholics. She said in a statement: "We wish him, as he takes the rains / reins of the Church, a fruitful / fruity pastoral mission, with such tremendous responsibility on his back / shoulders, seeking justice, equality / equity, brotherhood and peace among mankind." Francis is seen by many as a wisdom / wise choice to lead the Church through a time of crisis because of reforms he has made in the past. Others view him as too conservative / conservatism.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

Th_ C_th_l_c Ch_rch _nn__nc_d _ts n_w P_p_ _n W_dn_sd_y. _t t__k th_s_ r_sp_ns_bl_ f_r _l_ct_ng _ n_w p_nt_ff j_st tw_ d_ys t_ ch__s_ _ s_cc_ss_r t_ P_p_ B_n_d_ct, wh_ st_pp_d d_wn l_st m_nth. Th_ n_w P_p_, th_ 266th p_nt_ff _n th_ Ch_rch's 2,000-y__r h_st_ry, _s J_rg_ M_r__ B_rg_gl__, 76, fr_m _rg_nt_n_. H_ h_s ch_s_n _ n_m_ th_t m_ny s_y r_fl_cts h_s _wn h_mbl_ _pbr_ng_ng – Fr_nc_s. H_ b_c_m_s th_ f_rst _v_r L_t_n _m_r_c_n P_p_ _nd th_ f_rst n_n-__r_p__n t_ h__d th_ Ch_rch _n _v_r 1,300 y__rs. Th__s_nds _f p_lgr_ms fl_ck_d _nt_ th_ V_t_c_n's St P_t_r's Sq__r_ _nd ch__r_d _nd _ppl__d_d _s th_y s_w th_ wh_t_ sm_k_ th_t s_gn_f__d _ n_w P_p_ h_d b__n ch_s_n.

F_ll_w_rs _n B__n_s __r_s w_pt f_r j_y _n th_ str__ts _s th_y h__rd th_ n_ws _f th_ h_st_r_c _pp__ntm_nt. _rg_nt_n_'s Pr_s_d_nt Cr_st_n_ K_rchn_r s__d sh_ w_s v_ry pr__d th_t th_ f_rst L_t_n _m_r_c_n P_p_ w_s fr_m _rg_nt_n_. Sh_ w_sh_d P_p_ Fr_nc_s gr__t s_cc_ss _n h_s n_w p_s_t__n _s l__d_r _f th_ w_rld's 1.2 b_ll__n C_th_l_cs. Sh_ s__d _n _ st_t_m_nt: "W_ w_sh h_m, _s h_ t_k_s th_ r__ns _f th_ Ch_rch, _ fr__tf_l p_st_r_l m_ss__n, w_th s_ch tr_m_nd__s r_sp_ns_b_l_ty _n h_s sh__ld_rs, s__k_ng j_st_c_, _q__l_ty, br_th_rh__d _nd p__c_ _m_ng m_nk_nd." Fr_nc_s _s s__n by m_ny _s _ w_s_ ch__c_ t_ l__d th_ Ch_rch thr__gh _ t_m_ _f cr_s_s b_c__s_ _f r_f_rms h_ h_s m_d_ _n th_ p_st. _th_rs v__w h_m _s t__ c_ns_rv_t_v_.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

the catholic church announced its new pope on wednesday it took those responsible for electing a new pontiff just two days to choose a successor to pope benedict who stepped down last month the new pope the 266th pontiff in the church's 2000-year history is jorge mario bergoglio 76 from argentina he has chosen a name that many say reflects his own humble upbringing – francis he becomes the first ever latin american pope and the first non-european to head the church in over 1300 years thousands of pilgrims flocked into the vatican's st peter's square and cheered and applauded as they saw the white smoke that signified a new pope had been chosen

followers in buenos aires wept for joy in the streets as they heard the news of the historic appointment argentina's president cristina kirchner said she was very proud that the first latin american pope was from argentina she wished pope francis great success in his new position as leader of the world's 12 billion catholics she said in a statement "we wish him as he takes the reins of the church a fruitful pastoral mission with such tremendous responsibility on his shoulders seeking justice equality brotherhood and peace among mankind" francis is seen by many as a wise choice to lead the church through a time of crisis because of reforms he has made in the past others view him as too conservative

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

TheCatholicChurchannounceditsnewPopeonWednesday.Ittookthoseresponsible
forelectinganewpontiffjusttwodaystochooseasuccessortoPopeBenedict,who
steppeddownlastmonth.ThenewPope,the266thpontiffintheChurch's2,000-year
history,isJorgeMarioBergoglio,76,fromArgentina.Hehaschosenanamethatmany
sayreflectshisownhumbleupbringingFrancis.HebecomesthefirsteverLatinAmerican
Popeandthefirstnon-EuropeantoheadtheChurchinover1,300years.Thousands
ofpilgrimsflockedintotheVatican'sStPeter'sSquareandcheeredandapplaudedas
theysawthewhitesmokethatsignifiedanewPopehadbeenchosen.FollowersinBuenos
Airesweptforjoyinthestreetsastheyheardthenewsofthehistoricappointment.
Argentina'sPresidentCristinaKirchnersaidshewasveryproudthatthefirstLatin
AmericanPopewasfromArgentina.ShewishedPopeFrancisgreatsuccessinhisnew
positionasleaderoftheworld's1.2billionCatholics.Shesaidinastatement:"Wewish
him,ashetakesthereinsoftheChurch,afruitfulpastoralmission,withsuch
tremendousresponsibilityonhisshoulders,seekingjustice,equality,brotherhood
andpeaceamongmankind."Francisisseenbymanyasawisechoicetoleadthe
Churchthroughatimeofcrisisbecauseofreformshehasmadeinthepast.Others
viewhimastooconservative.

FREE WRITING

Write about religious leaders for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

The time has come for world religions to also have women as their leaders.   Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about religious leaders. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. RELIGIOUS LEADERS: Make a poster about religious leaders. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. POPE FRANCIS: Write a magazine article about Pope Francis. Include imaginary interviews with people who think he will be a great Pope and those who think he won't.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to Pope Francis. Ask him three questions about being Pope. Give him three pieces of advice on what he should do first. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

T

b

T

c

F

d

F

e

F

f

T

g

T

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

announced

a.

declared

2

stepped down

b.

resigned

3.

humble

c.

simple

4.

upbringing

d.

childhood

5.

flocked

e.

poured

6.

appointment

f.

selection

7.

takes the reins

g.

assumes control

8.

tremendous

h.

huge

9.

wise

i.

knowledgeable

10.

conservative

j.

old-fashioned

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Two days

2.

265

3.

His humble upbringing

4.

Over 1,300 years ago

5.

Cheered and applauded

6.

Wept for joy

7.

That the first Latin American Pope was from Argentina

8.

1.2 billion

9.

Tremendous responsibility

10.

Because he is a reformer

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

d

3.

a

4.

c

5.

b

6.

c

7.

d

8.

a

9.

a

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy