My
1,000 IDEAS
e-Book

Breaking News English
An EFL / ESL Lesson Plan by Sean Banville - Billionaires
HOME   |   Donate   |   000s more lessons

000's more free lessons.

  E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.  

   FREE Lesson
   Subscription

   E-mail this lesson
   to your student,
   friend or teacher.

 
 
 
 
 
40+ activities
 PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI
    lesson    (PDF)

* MP3 (UK male)

* MP3 (USA male)

* MP3 (20 questions)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Reading
    (200 - 500 wpm)

* Text jumble 15

* Text jumble 24

* No spaces

* Sentence jumble

* QUIZ 

* Grammar gap-fill

* Articles gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Missing letters

* Initials only

* No letters

* Fill-in-the-blank

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

Asia has most of the world's billionaires (3rd March, 2013)

A newly-published report on global wealth says that for the first time, Asia has more dollar billionaires than the USA. According to the Global Rich List 2013 from the research institute Hurun, there were 1,453 people whose personal worth was $1 billion or more at the end of January. Asia had 608 billionaires, compared with 440 in the USA and 324 in Europe. Moscow came top of the list of billionaire capitals of the world with 76 of the world's mega-rich; New York, Hong Kong, Beijing and London followed. The world's wealthiest person is Mexican telecom tycoon Carlos Slim, who has $66 billion. He is followed by US investor Warren Buffett and Amancio Ortega, boss of the fashion brand Zara.


 

The report's author, Luxembourg accountant Rupert Hoogewerf, believes there are a lot more billionaires in the world. He said that for every billionaire he found, he probably missed another two. This means it might be more accurate to say there are 4,000 billionaires living a life of luxury. Mr Hoogewerf also believes that the number of wealthy Chinese will continue to rise as more business leaders target worldwide markets. He said: "Chinese entrepreneurs are preparing their international expansion plans. It is a very new concept but growing very fast." The report says the youngest billionaire is Facebook founder Mark Zuckerberg, 28, who is 42nd on the list and has a personal fortune of $17 billion.

Sources:
http://www.chinadaily.com.cn/cndy/2013-03/01/content_16265676.htm
http://www.telegraph.co.uk/finance/china-business/9900009/Asia-has-more-billionaires-than-North-America.html
http://english.peopledaily.com.cn/90778/8148668.html


 
 

WARM-UPS


 

1. BILLIONAIRES: Walk around the class and talk to other students about billionaires. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

reports / global wealth / billionaires / personal worth / world capitals / tycoons / brand / accountant / accurate / a life of luxury / worldwide markets / entrepreneurs / concept

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. SPENDING: What's the best way to spend one billion dollars? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

What?

How much?

Why?

charities

 

 

 

health research

 

 

 

education

 

 

 

conservation

 

 

 

local community

 

 

 

other ______

 

 

 

4. SHARE: Students A strongly believe one billion dollars is too much for one person to have and there should be a law for people to share it; Students B strongly believe that's a stupid idea.  Change partners again and talk about your conversations.

5. SHOPPING: What would you buy with $1 billion? Rank these and share your rankings with your partner. Put the best at the top. Change partners often and share your rankings.

  • jewelry (US) jewellery (UK)
  • Ferrari
  • stocks and shares
  • a house
  • a private jet
  • a soccer team
  • a private island
  • clothes

6. WEALTH: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'wealth'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.


 
 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Asia has the most billionaires for the second time in history.

T / F

b.

Asia has over 100 more billionaires than the USA.

T / F

c.

There are more billionaires in Moscow than in any other capital city.

T / F

d.

The richest person in the world is from Mexico.

T / F

e.

The report author thinks he only found around a third of all billionaires.

T / F

f.

The author thinks the number of Chinese billionaires will start to fall.

T / F

g.

Chinese entrepreneurs are not getting ready to globalize.

T / F

h.

Facebook's Mark Zuckerberg isn't the world's youngest billionaire.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

wealth

a.

originator

2

according to

b.

huge

3.

worth

c.

financier

4.

mega-

d.

prosperity

5.

investor

e.

earmark

6.

author

f.

precise

7.

missed

g.

as stated by

8.

accurate

h.

notion

9.

target

i.

value

10.

concept

j.

overlooked

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

A newly-published report

a.

tycoon

2

research

b.

worth

3.

personal

c.

to say there are 4,000

4.

Moscow came

d.

on global wealth

5.

telecom

e.

expansion plans

6.

he probably missed

f.

life of luxury

7.

it might be more accurate

g.

institute

8.

living a

h.

worldwide markets

9.

business leaders target

i.

top of the list

10.

preparing their international

j.

another two

GAP FILL

A (1) ____________-published report on global wealth says that for the first time, Asia has more dollar billionaires than the USA. According to the Global Rich List 2013 from the research (2) ____________ Hurun, there were 1,453 people whose personal (3) ____________ was $1 billion or more at the end of January. Asia had 608 billionaires, compared with 440 in the USA and 324 in Europe. Moscow came top of the (4) ____________ of billionaire capitals of the world with 76 of the world's (5) ____________-rich; New York, Hong Kong, Beijing and London followed. The world's wealthiest person is Mexican telecom (6) ____________ Carlos Slim, who has $66 billion. He is (7) ____________ by US investor Warren Buffett and Amancio Ortega, boss of the fashion (8) ____________ Zara.

 

 

followed
worth
brand
newly
mega
institute
tycoon
list

The report's author, Luxembourg (9) ____________ Rupert Hoogewerf, believes there are a lot more billionaires in the world. He said that for every billionaire he found, he probably (10) ____________ another two. This means it might be more (11) ____________ to say there are 4,000 billionaires living a life of luxury. Mr Hoogewerf also believes that the (12) ____________ of wealthy Chinese will continue to rise as more business leaders target worldwide markets. He said: "Chinese (13) ____________ are preparing their international expansion plans. It is a very new (14) ____________ but growing very fast." The report says the youngest billionaire is Facebook (15) ____________ Mark Zuckerberg, 28, who is 42nd on the list and has a (16) ____________ fortune of $17 billion.

 

founder
accurate
personal
accountant
entrepreneurs
missed
number
concept

LISTENING – Guess the answers. Listen to check

1)

A newly-published report on global wealth says that ______

 

a.  for the fast times
b.  for the first time
c.  from the first time
d.  for the first times

2)

According to the Global Rich List 2013 from ______

 

a.  a research institute
b.  the research institute
c.  this research institute
d.  that research institute

3)

Moscow came top of the list of billionaire ______

 

a.  capitals of the world
b.  capitals to the world
c.  capitals from the world
d.  capitals for the world

4)

The world's wealthiest person is Mexican ______ Carlos Slim

 

a.  telecom tie cone
b.  tele-dot-com tycoon
c.  telecom tike own
d.  telecom tycoon

5)

followed by US investor Warren Buffett and Amancio Ortega, ______ brand Zara

 

a.  bossed by the fashion
b.  bossy of the fashion
c.  boss of a fashion
d.  boss of the fashion

6)

He said that for every billionaire he found, he probably ______

 

a.  missed another two
b.  missed  the other two
c.  misses another two
d.  misses the other two

7)

4,000 billionaires living a ______

 

a.  lifestyle of luxury
b.  life for luxury
c.  life of luxury
d.  life of luxuries

8)

wealthy Chinese will continue to rise as more business leaders ______

 

a.  target worldwide market
b.  target worldwide markets
c.  targets worldwide markets
d.  targeted worldwide markets

9)

Chinese entrepreneurs are preparing their ______

 

a.  international expansion plans
b.  expansion plans international
c.  plans for international expansion
d.  international expanded plans

10)

42nd on the list and has a personal ______

 

a.  fortunes of $17 billion
b.  fortune from $17 billion
c.  fortune of $17 billion
d.  fort tune of $17 billion

LISTENING – Listen and fill in the gaps

A newly-published (1) ______________________ says that for the first time, Asia has more dollar billionaires than the USA. According to the Global Rich List 2013 (2) ______________________ Hurun, there were 1,453 people whose personal worth was $1 billion (3) ______________________ January. Asia had 608 billionaires, compared with 440 in the USA and 324 in Europe. Moscow (4) ______________________ billionaire capitals of the world with 76 of the world's mega-rich; New York, Hong Kong, Beijing and London followed. The (5) ______________________ Mexican telecom tycoon Carlos Slim, who has $66 billion. He (6) ______________________ Warren Buffett and Amancio Ortega, boss of the fashion brand Zara.

The report's (7) ______________________ Rupert Hoogewerf, believes there are a lot more billionaires in the world. He said that for every billionaire he found, he (8) ______________________ two. This means it might be more accurate to say there are 4,000 billionaires living a life of luxury. Mr Hoogewerf also believes that (9) ______________________ Chinese will continue to rise as more business leaders target worldwide markets. He said: "Chinese (10) ______________________ their international expansion plans. It (11) ______________________ but growing very fast." The report says the youngest billionaire is Facebook founder Mark Zuckerberg, 28, (12) ______________________ and has a personal fortune of $17 billion.

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What is the newly-published report about?

2.

How many billionaires were there at the end of January 2013?

3.

Which area of the world has 324 billionaires?

4.

Why was Moscow mentioned?

5.

Where is the world's second richest person from?

6.

Where is the originator of the report from?

7.

What's the ratio of billionaires found to those not found?

8.

What does the author believe will keep increasing?

9.

What are China's business leaders getting ready for?

10.

Where is the founder of Facebook on the Global Rich List?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

It is the  ______ time for Asia to have more billionaires than the USA.

6.

Where does the originator of the report come from?

 

a) last
b) first
c) tenth
d) third

 

a) Luxembourg
b) London
c) Liechtenstein
d) Liberia

2.

How many billionaires were there in January 2013?

7.

What proportion of billionaires does the author think he found?

 

a) 141,453
b) 14,453
c) 1,453
d) 1,453,145

 

a) three-quarters
b) four out of five
c) half
d) one in three

3.

Which area of the world has the third largest number of billionaires?

8.

Why does the author think the number of wealthy Chinese will rise?

 

a) South America
b) India
c) Africa
d) Europe

 

a) there are billions more to be made in China's domestic markets
b) they invest well
c) they will globalize
d) the Chinese currency will help them

4.

Why was Moscow mentioned?

9.

What are China's business leaders getting ready for?

 

a) the world's riches person lives there
b) it has the most billionaires
c) more Ferraris are sold there than anywhere
d) it's still waiting for its first billionaire

 

a) another world recession
b) overseas companies coming to China
c) higher taxes
d) globalisation

5.

Where is the world's richest person from?

10.

Where on the Global Rich List is Mark Zuckerberg?

 

a) Mexico
b) Brunei
c) China
d) Saudi Arabia

 

a) 12th
b) 42nd
c) 62nd
d) 102nd

ROLE PLAY

Role  A – Billionaire

You don't think you have to give your money to charity. Tell the others three reasons why. You worked hard for your money and want to spend it on yourself. You think if more people worked harder, they could also become billionaires. You hate people asking you for money.

Role  B – Average Jo

You work 50 hours a week but get a salary that you can just survive on. You think it's unfair that people have billions of dollars. Tell the others three reasons why. You think billionaires have a moral duty to help poor people or invest in education, health, etc. You donate to charities.

Role  C – Charity leader

You think billionaires should donate at least half of their cash to charities. Tell the others three reasons why. You think billionaires have a bad image as being greedy. You think money is the root of all evil. You think billionaires make money by paying hard workers too low a salary.

Role  D – Investment expert

You think the world needs billionaires. Tell the others three reasons why. You think billionaires don't need to donate to charity because their businesses already employ and help millions of people. You think billionaires are the superheroes of this century.

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'global' and 'wealth'.

global

wealth

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • newly
  • end
  • top
  • mega
  • tycoon
  • boss
  • believes
  • missed
  • luxury
  • rise
  • preparing
  • list

BILLIONAIRES SURVEY

Write five GOOD questions about billionaires in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

BILLIONAIRES DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'billionaire'?

c)

What do you think of billionaires?

d)

How do people become billionaires?

e)

How different is the life of a billionaire?

f)

Do billionaires have a moral duty to share their wealth?

g)

Will the world change because the number of Asian billionaires is rising?

h)

Why does Moscow have so many billionaires?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

How could the author miss 3,000 or so billionaires?

c)

How would you live a life of luxury?

d)

Do you think money is the root of all evil?

e)

Do you think multi-millionaires are jealous of billionaires?

f)

How would your life change if you suddenly received $1 billion?

g)

Would your personality / character change if you became mega-rich?

h)

What questions would you like to ask a billionaire?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

A (1) ____-published report on global wealth says that for the first time, Asia has more dollar billionaires than the USA. (2) ____ to the Global Rich List 2013 from the research institute Hurun, there were 1,453 people whose personal (3) ____ was $1 billion or more at the end of January. Asia had 608 billionaires, compared with 440 in the USA and 324 in Europe. Moscow came (4) ____ of the list of billionaire capitals of the world with 76 of the world's mega-rich; New York, Hong Kong, Beijing and London (5) ____. The world's wealthiest person is Mexican telecom tycoon Carlos Slim, who has $66 billion. He is followed by US (6) ____ Warren Buffett and Amancio Ortega, boss of the fashion brand Zara.

The report's author, Luxembourg accountant Rupert Hoogewerf, believes there are a lot more billionaires in the world. He said that for every billionaire he found, he probably (7) ____ another two. This means it might be more (8) ____ to say there are 4,000 billionaires living a (9) ____ of luxury. Mr Hoogewerf also believes that the number of wealthy Chinese will continue to (10) ____ as more business leaders target worldwide markets. He said: "Chinese entrepreneurs are preparing their international (11) ____ plans. It is a very new concept but growing very fast." The report says the youngest billionaire is Facebook founder Mark Zuckerberg, 28, who is 42nd on the list and has a personal (12) ____ of $17 billion.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

newish

(b)

newborn

(c)

newly-

(d)

newcomer

2.

(a)

According

(b)

Stating

(c)

Accorded

(d)

Stated

3.

(a)

worth

(b)

estimate

(c)

guess

(d)

price

4.

(a)

top

(b)

first

(c)

premiere

(d)

listed

5.

(a)

then

(b)

after

(c)

came

(d)

followed

6.

(a)

investment

(b)

invests

(c)

investing

(d)

investor

7.

(a)

missed

(b)

saw

(c)

overlook

(d)

forgot

8.

(a)

accumulate

(b)

acculturate

(c)

accusing

(d)

accurate

9.

(a)

life

(b)

times

(c)

living

(d)

house

10.

(a)

raise

(b)

rise

(c)

up

(d)

sky

11.

(a)

takeaway

(b)

expansion

(c)

voluminous

(d)

compression

12.

(a)

fortune

(b)

luck

(c)

charm

(d)

prosperity

SPELLING

Paragraph 1

1.

global htleaw

2.

research uetisttni

3.

personal orhwt

4.

the world's gmae-rhci

5.

telecom nyocto

6.

US vsoetirn

Paragraph 2

7.

Luxembourg cncaonttau

8.

it might be more ceataurc

9.

Chinese sptnenerrruee

10.

apinenxso plans

11.

a very new cpctoen

12.

personal nforuet

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

than the USA. According to the Global Rich List 2013 from the research institute Hurun, there were 1,453 people

(    )

The report's author, Luxembourg accountant Rupert Hoogewerf, believes there are a

(    )

whose personal worth was $1 billion or more at the end of January. Asia had 608 billionaires, compared

1  )

A newly-published report on global wealth says that for the first time, Asia has more dollar billionaires

(    )

with 440 in the USA and 324 in Europe. Moscow came top of the list of billionaire capitals of the world with 76 of the world's mega-

(    )

to rise as more business leaders target worldwide markets. He said: "Chinese

(    )

rich; New York, Hong Kong, Beijing and London followed. The world's wealthiest

(    )

youngest billionaire is Facebook founder Mark Zuckerberg, 28, who is 42nd on the list and has a personal fortune of $17 billion.

(    )

another two. This means it might be more accurate to say there are 4,000 billionaires living a life

(    )

by US investor Warren Buffett and Amancio Ortega, boss of the fashion brand Zara.

(    )

lot more billionaires in the world. He said that for every billionaire he found, he probably missed

(    )

entrepreneurs are preparing their international expansion plans. It is a very new concept but growing very fast." The report says the

(    )

person is Mexican telecom tycoon Carlos Slim, who has $66 billion. He is followed

(    )

of luxury. Mr Hoogewerf also believes that the number of wealthy Chinese will continue

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

-     wealth     published     report     A     on     newly     global.    

2.

dollar    billionaires    For    the    first    time    ,     Asia    has     more.    

3.

whose     people     1,453     billion     1     $     was    worth    personal.    

4.

top     list     capitals     came     the     billionaire     Moscow     of     of.    

5.

Buffett     by     US     He     investor     is     Warren     followed.    

6.

there     billionaires     are     a     Hoogewerf     lot     believes     more.    

7.

be    say    more    It    ,   there    accurate    might    4,000    are    to.

8.

rise     number    Chinese    to    The    wealthy     continue     of     will.    

9.

target     markets     More     leaders     worldwide     business.    

10.

is     a     very     new     concept     but     growing     very     fast     It.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

A newly-published / newly-published report on global wealth says that for the first time, Asia has more dollar billionaires than the USA. According / Stated to the Global Rich List 2013 from the research institute Hurun, there were 1,453 people whose personality / personal worth was $1 billion or more at the end / finish of January. Asia had 608 billionaires, compared / comparison with 440 in the USA and 324 in Europe. Moscow came high / top of the list of billionaire capitals / capital of the world with 76 of the world's mega-rich; New York, Hong Kong, Beijing and London followed / following. The world's wealthiest person is Mexican telecom tycoon Carlos Slim, who has $66 billion. He is followed as / by US investor Warren Buffett and Amancio Ortega, boss of the fashion / fashionably brand Zara.

The report's author, Luxembourg accountant Rupert Hoogewerf, beliefs / believes there are a lot more billionaires in the world. He said that for every billionaire he found, he probably misled / missed another two. This means it might be more accurate / accuracy to say there are 4,000 billionaires living a life / lifetime of luxury. Mr Hoogewerf also / addition believes that the number of wealth / wealthy Chinese will continue to rise / raise as more business leaders target worldwide / worldly markets. He said: "Chinese entrepreneurs are preparing their international expansion plans. It is a very new conceptual / concept but growing very fast." The report says the youngest billionaire is Facebook founder / foundation Mark Zuckerberg, 28, who is 42nd on the list and has a personal fortune of $17 billion.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_ n_wly-p_bl_sh_d r_p_rt _n gl_b_l w__lth s_ys th_t f_r th_ f_rst t_m_, _s__ h_s m_r_ d_ll_r b_ll__n__r_s th_n th_ _S_. _cc_rd_ng t_ th_ Gl_b_l R_ch L_st 2013 fr_m th_ r_s__rch _nst_t_t_ H_r_n, th_r_ w_r_ 1,453 p__pl_ wh_s_ p_rs_n_l w_rth w_s $1 b_ll__n _r m_r_ _t th_ _nd _f J_n__ry. _s__ h_d 608 b_ll__n__r_s, c_mp_r_d w_th 440 _n th_ _S_ _nd 324 _n __r_p_. M_sc_w c_m_ t_p _f th_ l_st _f b_ll__n__r_ c_p_t_ls _f th_ w_rld w_th 76 _f th_ w_rld's m_g_-r_ch; N_w Y_rk, H_ng K_ng, B__j_ng _nd L_nd_n f_ll_w_d. Th_ w_rld's w__lth__st p_rs_n _s M_x_c_n t_l_c_m tyc__n C_rl_s Sl_m, wh_ h_s $66 b_ll__n. H_ _s f_ll_w_d by _S _nv_st_r W_rr_n B_ff_tt _nd _m_nc__ _rt_g_, b_ss _f th_ f_sh__n br_nd Z_r_.

Th_ r_p_rt's __th_r, L_x_mb__rg _cc__nt_nt R_p_rt H__g_w_rf, b_l__v_s th_r_ _r_ _ l_t m_r_ b_ll__n__r_s _n th_ w_rld. H_ s__d th_t f_r _v_ry b_ll__n__r_ h_ f__nd, h_ pr_b_bly m_ss_d _n_th_r tw_. Th_s m__ns _t m_ght b_ m_r_ _cc_r_t_ t_ s_y th_r_ _r_ 4,000 b_ll__n__r_s l_v_ng _ l_f_ _f l_x_ry. Mr H__g_w_rf _ls_ b_l__v_s th_t th_ n_mb_r _f w__lthy Ch_n_s_ w_ll c_nt_n__ t_ r_s_ _s m_r_ b_s_n_ss l__d_rs t_rg_t w_rldw_d_ m_rk_ts. H_ s__d: "Ch_n_s_ _ntr_pr_n__rs _r_ pr_p_r_ng th__r _nt_rn_t__n_l _xp_ns__n pl_ns. _t _s _ v_ry n_w c_nc_pt b_t gr_w_ng v_ry f_st." Th_ r_p_rt s_ys th_ y__ng_st b_ll__n__r_ _s F_c_b__k f__nd_r M_rk Z_ck_rb_rg, 28, wh_ _s 42nd _n th_ l_st _nd h_s _ p_rs_n_l f_rt_n_ _f $17 b_ll__n.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

a newly-published report on global wealth says that for the first time asia has more dollar billionaires than the usa according to the global rich list 2013 from the research institute hurun there were 1453 people whose personal worth was $1 billion or more at the end of january asia had 608 billionaires compared with 440 in the usa and 324 in europe moscow came top of the list of billionaire capitals of the world with 76 of the world's mega-rich new york hong kong beijing and london followed the world's wealthiest person is mexican telecom tycoon carlos slim who has $66 billion he is followed by us investor warren buffett and amancio ortega boss of the fashion brand zara

the report's author luxembourg accountant rupert hoogewerf believes there are a lot more billionaires in the world he said that for every billionaire he found he probably missed another two this means it might be more accurate to say there are 4000 billionaires living a life of luxury mr hoogewerf also believes that the number of wealthy chinese will continue to rise as more business leaders target worldwide markets he said "chinese entrepreneurs are preparing their international expansion plans it is a very new concept but growing very fast" the report says the youngest billionaire is facebook founder mark zuckerberg 28 who is 42nd on the list and has a personal fortune of $17 billion

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Anewly-publishedreportonglobalwealthsaysthatforthefirsttime,Asiahasmoredollar
billionairesthantheUSA.AccordingtotheGlobalRichList2013fromtheresearch
instituteHurun,therewere1,453peoplewhosepersonalworthwas$1billionormore
attheendofJanuary.Asiahad608billionaires,comparedwith440intheUSAand324
inEurope.Moscowcametopofthelistofbillionairecapitalsoftheworldwith76ofthe
world'smega-rich;NewYork,HongKong,BeijingandLondonfollowed.Theworld's
wealthiestpersonisMexicantelecomtycoonCarlosSlim,whohas$66billion.Heis
followedbyUSinvestorWarrenBuffettandAmancioOrtega,bossofthefashionbrand
Zara.Thereport'sauthor,LuxembourgaccountantRupertHoogewerf,believes
therearealotmorebillionairesintheworld.Hesaidthatforeverybillionairehefound,
heprobablymissedanothertwo.Thismeansitmightbemoreaccuratetosaythere
are4,000billionaireslivingalifeofluxury.MrHoogewerfalsobelievesthatthenumber
ofwealthyChinesewillcontinuetoriseasmorebusinessleaderstargetworldwide
markets.Hesaid:"Chineseentrepreneursarepreparingtheirinternational
expansionplans.Itisaverynewconceptbutgrowingveryfast."Thereportsays
theyoungestbillionaireisFacebookfounderMarkZuckerberg,28,whois42ndon
thelistandhasapersonalfortuneof$17billion.

FREE WRITING

Write about billionaires for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

The mega-rich have a moral duty to share lots of their wealth with the disadvantaged, sick, poor, etc.   Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about billionaires and the Global Rich List 2013. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. BILLIONAIRES: Make a poster about billionaires. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. MEGA-RICH: Write a magazine article about the mega-rich. Include imaginary interviews with people who are for and against it.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to a billionaire. Ask him/her three questions about being so rich. Give him/her three pieces of advice on what he/she should do with his/her money. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

T

d

T

e

T

f

F

g

F

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

wealth

a.

originator

2

according to

b.

huge

3.

worth

c.

financier

4.

mega-

d.

prosperity

5.

investor

e.

earmark

6.

author

f.

precise

7.

missed

g.

as stated by

8.

accurate

h.

notion

9.

target

i.

value

10.

concept

j.

overlooked

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Global wealth

2.

1,453

3.

Europe

4.

It was the city with the most billionaires

5.

The USA

6.

Luxembourg

7.

One in three

8.

The number of rich Chinese

9.

International expansion

10.

42nd

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

c

3.

d

4.

b

5.

a

6.

a

7.

d

8.

c

9.

d

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Current Events | Links | About | Shop | Podcast | Privacy Policy