My 1,000
Ideas
e-Book

Breaking News English

HOME  |  HELP MY SITE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
40+ activities
 PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI
    lesson    (PDF)

* MP3 (UK male)

* MP3 (USA female)

* MP3 (20 questions)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Reading
    (200 - 500 wpm)

* Text jumble 15

* Text jumble 24

* No spaces

* Sentence jumble

* QUIZ 

* Grammar gap-fill

* Articles gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Missing letters

* Initials only

* No letters

* Fill-in-the-blank

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

Gunmen kidnap eight foreigners in Nigeria (19th February, 2013)

Armed attackers kidnapped eight foreign workers in northern Nigeria on Sunday. The abductees were taken from the residential compound of a Lebanese construction company. A security guard was killed as he tried to prevent the assailants from entering the camp. The kidnapped workers are believed to be from Britain, Greece, Italy and Lebanon. A woman and her daughter are among them. A local government official, Adamu Aliyu, said the attack occurred at 2:15am. The gunmen also attacked a police station and a prison on their way to the compound. A police chief said: "We repelled the attack...but they burnt two vehicles."

This attack is the worst ever case of foreigners being kidnapped in the north of Nigeria. Kidnappings for ransom occasionally occur in the south, especially in the areas that support the country's oil industry. Violence in the north has largely been of the nature of attacking churches and police stations, and kidnapping locals. No one has yet taken responsibility for yesterday's raid, but security experts believe one of northern Nigeria's Islamist groups is behind it. The Al Qaeda splinter group Ansaru has been active in recent months. The larger group Boko Haram, which means 'Western education is forbidden,' has been the most active in the area. It is reportedly responsible for hundreds of deaths, and church bombings.

Sources:
http://www.ngrguardiannews.com/index.php?option=com_content&view=article&id=113798:gunmen-kidnap-seven-foreigners-kill-guard&catid=1:national&Itemid=559
http://www.reuters.com/article/2013/02/17/us-nigeria-kidnap-idUSBRE91G05K20130217

WARM-UPS

SHARE THIS LESSON: E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

000's more free lessons.

1. KIDNAPPING: Walk around the class and talk to other students about kidnapping. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

armed attackers / foreign workers / security guard / kidnapped workers / police station / worst ever / ransom / oil industry / taken responsibility / security experts / education

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. KIDNAPPED: What should people do in these different kinds of kidnappings? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

Police

The abductee(s)

Divorced husband kidnaps child

 

 

Billionaire kidnapped for money

 

 

U.S. President kidnapped

 

 

Oil exec. kidnapped by environmentalists

 

 

Foreign workers kidnapped in N. Africa

 

 

Soldiers kidnapped for prisoner release

 

 

4. SECURITY: Students A strongly believe North Africa will be the new Afghanistan; Students B strongly believe it won't.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK

See a sample

5. THOUGHTS: What would you think about most if you were kidnapped? Rank these and share your rankings with your partner. Change partners often and share your rankings.

  • family
  • being hurt
  • freedom
  • escaping
  • good food
  • why me?
  • death
  • being rescued

6. ARMED: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'armed'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Eight foreign workers were kidnapped at an oil company in Nigeria.

T / F

b.

Those kidnapped include a woman and a girl.

T / F

c.

The kidnapping took place in broad daylight.

T / F

d.

The gunmen attacked an army barracks before the kidnapping.

T / F

e.

This attack is the worst northern Nigeria has ever seen.

T / F

f.

The attackers want a ransom and oil from the south of the country.

T / F

g.

Violence in the north does not usually involve foreigners.

T / F

h.

One of the biggest groups in the area opposes western education.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

kidnapped

a.

incident

2

foreign

b.

fought off

3.

assailants

c.

particularly

4.

occurred

d.

abducted

5.

repelled

e.

outlawed

6.

case

f.

attackers

7.

especially

g.

specialists

8.

raid

h.

overseas

9.

experts

i.

happened

10.

forbidden

j.

attack

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

armed

a.

the attack

2

residential

b.

be from Britain

3.

prevent the assailants

c.

ransom

4.

believed to

d.

compound

5.

We repelled

e.

ever case

6.

the worst

f.

group

7.

Kidnappings for

g.

attackers

8.

No one has yet

h.

for hundreds of deaths

9.

splinter

i.

from entering the camp

10.

responsible

j.

taken responsibility


 

GAP FILL

Armed (1) ____________ kidnapped eight foreign workers in northern Nigeria on Sunday. The (2) ____________ were taken from the residential (3) ____________ of a Lebanese construction company. A security guard was killed as he tried to (4) ____________ the assailants from entering the camp. The kidnapped workers are (5) ____________ to be from Britain, Greece, Italy and Lebanon. A woman and her daughter are among them. A local government (6) ____________, Adamu Aliyu, said the attack occurred at 2:15am. The gunmen also (7) ____________ a police station and a prison on their way to the compound. A police chief said: "We (8) ____________ the attack...but they burnt two vehicles."

 

 

 

prevent
official
abductees
repelled
attackers
attacked
compound
believed

This attack is the worst ever (9) ____________ of foreigners being kidnapped in the north of Nigeria. Kidnappings for (10) ____________ occasionally occur in the south, especially in the areas that support the country's oil industry. Violence in the north has (11) ____________ been of the nature of attacking churches and police stations, and kidnapping (12) ____________. No one has yet taken responsibility for yesterday's (13) ____________, but security experts believe one of northern Nigeria's Islamist groups is behind it. The Al Qaeda (14) ____________ group Ansaru has been active in recent months. The larger group Boko Haram, which means 'Western education is (15) ____________,' has been the most active in the area. It is (16) ____________ responsible for hundreds of deaths, and church bombings.

 

 

locals
reportedly
case
splinter
ransom
forbidden
largely
raid

LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

Armed attackers kidnapped eight foreign ______

 

a.  workers in north Nigeria
b.  workers in northerly Nigeria
c.  workers in northernmost Nigeria
d.  workers in northern Nigeria

2)

The abductees were taken from ______

 

a.  the compound residential
b.  the residence compound
c.  the residential compound
d.  the residential compounds

3)

killed as he tried to ______ from entering the camp

 

a.  preventing the assailants
b.  prevent the assailants
c.  prevention the assailants
d.  preventable the assailants

4)

A woman and her daughter ______

 

a.  are among them
b.  are between them
c.  are included in them
d.  are among these

5)

We repelled the attack but they ______

 

a.  burn  two vehicles
b.  burnt two vehicles
c.  burning two vehicles
d.  burns two vehicles

6)

This attack is the ______ of foreigners being kidnapped

 

a.  worst ever case
b.  worst even case
c.  worst ever casing
d.  worse ever case

7)

Kidnappings for ______ in the south

 

a.  ransoming occasionally occur
b.  ransom occasional occur
c.  ransom occasionally occurring
d.  ransom occasionally occur

8)

No one has yet taken responsibility ______

 

a.  for yesterday's raids
b.  from yesterday's raid
c.  four yesterday's raid
d.  for yesterday's raid

9)

The Al Qaeda ______ Ansaru has been active in recent months

 

a.  splintered group
b.  splintering group
c.  splinters group
d.  splinter group

10)

It is ______ hundreds of deaths, and church bombings

 

a.  reported it's responsible for
b.  report idly responsible for
c.  reportedly responsible for
d.  reportedly responsibility for

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Armed attackers kidnapped eight foreign workers in northern Nigeria on Sunday. The (1) ________________________ from the residential compound of a Lebanese construction company. A security guard was killed as he tried (2) ________________________ from entering the camp. The kidnapped workers (3) ________________________ from Britain, Greece, Italy and Lebanon. A woman and her (4) ________________________ them. A local government official, Adamu Aliyu, said the attack occurred at 2:15am. The gunmen also attacked a police station and a prison on their    (5) ________________________. A police chief said: "We repelled the attack...but (6) ________________________."

This attack is (7) ________________________ foreigners being kidnapped in the north of Nigeria. Kidnappings for (8) ________________________ in the south, especially in the areas that support the country's oil industry. Violence in the north has largely (9) ________________________ attacking churches and police stations, and kidnapping locals. No one has yet taken responsibility for yesterday's raid, but (10) ________________________ one of northern Nigeria's Islamist groups is behind it. The Al Qaeda splinter group Ansaru has been (11) ________________________. The larger group Boko Haram, which means 'Western education is forbidden,' has been the most active in the area. It is (12) ________________________ hundreds of deaths, and church bombings.

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What were the attackers carrying?

2.

At what kind of place did the workers work?

3.

Who did the attackers kill?

4.

How many countries are the abductees from?

5.

What did the attackers set on fire?

6.

What kind of kidnappings sometimes happen in Nigeria's south?

7.

What are often attacked in the north of Nigeria?

8.

Who has taken responsibility for the kidnappings?

9.

Who do security experts believe carried out the kidnappings?

10.

What is Boko Haram supposedly responsible for?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What were the attackers carrying when they kidnapped the workers?

6.

What kind of kidnappings often happen in the south?

 

a) books
b) bags of money
c) guns
d) nothing

 

a) political kidnappings
b) kidnappings for money
c) kidnappings for prisoner releases
d) vendetta kidnappings

2.

What kind of place were the workers abducted from?

7.

Who do militants usually abduct in the north?

 

a) a residential compound
b) high-rise apartments
c) a workers' camp
d) a tented area

 

a) church officials
b) police officers
c) people from near the border
d) locals

3.

Who did the gunmen kill?

8.

Who said they carried out Sunday's kidnappings?

 

a) the workers' boss
b) a security guard
c) a policeman
d) a worker who fought back

 

a) Al Qaeda
b) no one
c) an Al Qaeda splinter group
d) a new Islamist group

4.

How many different nationalities are among those abducted?

9.

Who believes Islamist groups carried out the kidnappings?

 

a) seven
b) six
c) five
d) four

 

a) Nigeria's president Goodluck
    Jonathan
b) security experts
c) police officers at the scene
d) the CIA

5.

What did the gunmen attack before the kidnapping?

10.

What is Boko Haram reportedly responsible for bombing?

 

a) a convenience store and a
     checkpoint
b) a petrol station and prison
c) a prison and a police station
d) an army barracks and a checkpoint

 

a) churches
b) police stations
c) residential compounds
d) oil installations

 AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'foreign' and 'worker'.

foreign

worker

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • armed
  • security
  • believed
  • among
  • police
  • vehicles
  • worst
  • support
  • largely
  • taken
  • behind
  • forbidden

KIDNAPPING SURVEY

Write five GOOD questions about kidnapping in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

KIDNAPPING DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'kidnap'?

c)

What do you think of kidnappings?

d)

Do most kidnappings end with the abductee(s) being freed?

e)

What kinds of kidnappings are there?

f)

Are kidnappings common in your country?

g)

Should foreign workers be better protected in unstable countries?

h)

Would you work in an area that has a history of insurgency?

i)

Why is it that local people are always the ones killed in cases like this?

j)

Will the kidnappings damage Nigeria in any way?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

Why are Islamist groups kidnapping foreign workers?

c)

Why do Islamist groups kidnap people when they know their aims will never be met?

d)

What would you do if you knew someone was about to kidnap you?

e)

How would you cope mentally during a kidnapping?

f)

Would you try to escape if you were kidnapped or would you be too afraid?

g)

What would you think about if you were held captive?

h)

Will Islamist groups ever stop trying to get what they want?

i)

What do you think the situation in North Africa will be like in five years?

j)

What questions would you like to ask the kidnappers?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

Armed attackers kidnapped eight foreign workers in (1) ____ Nigeria on Sunday. The abductees were taken from the residential (2) ____ of a Lebanese construction company. A security guard was killed as he tried to prevent the (3) ____ from entering the camp. The kidnapped workers are (4) ____ to be from Britain, Greece, Italy and Lebanon. A woman and her daughter are among them. A local government official, Adamu Aliyu, said the attack (5) ____ at 2:15am. The gunmen also attacked a police station and a prison on their way to the compound. A police chief said: "We (6) ____ the attack...but they burnt two vehicles."

This attack is the worst ever (7) ____ of foreigners being kidnapped in the north of Nigeria. Kidnappings for (8) ____ occasionally occur in the south, especially in the areas that support the country's oil industry. Violence in the north has (9) ____ been of the nature of attacking churches and police stations, and kidnapping locals. No one has yet (10) ____ responsibility for yesterday's raid, but security experts believe one of northern Nigeria's Islamist groups is (11) ____ it. The Al Qaeda splinter group Ansaru has been active in recent months. The larger group Boko Haram, which means 'Western education is forbidden,' has been the most active in the area. It is reportedly responsible (12) ____ hundreds of deaths, and church bombings.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

northerly

(b)

northern

(c)

northernmost

(d)

north

2.

(a)

constant

(b)

compound

(c)

composite

(d)

compost

3.

(a)

guarantors

(b)

auditors

(c)

descendants

(d)

assailants

4.

(a)

believers

(b)

believed

(c)

beliefs

(d)

believes

5.

(a)

occult

(b)

occurred

(c)

occidental

(d)

occasioned

6.

(a)

repellant

(b)

repel

(c)

repelled

(d)

repelling

7.

(a)

bag

(b)

brief

(c)

case

(d)

carton

8.

(a)

dividends

(b)

windfall

(c)

ransom

(d)

perjury

9.

(a)

deeply

(b)

hugely

(c)

awesomely

(d)

largely

10.

(a)

confessed

(b)

attacked

(c)

done

(d)

taken

11.

(a)

behind

(b)

rear

(c)

back

(d)

beyond

12.

(a)

of

(b)

from

(c)

for

(d)

by

SPELLING

Paragraph 1

1.

eight grofeni workers

2.

eirialtsden compound

3.

prevent the asanasistl from entering

4.

the attack rcoduecr at 2:15am

5.

We dleeerpl the attack

6.

two ievslehc

Paragraph 2

7.

syaccoinolal occur

8.

the country's oil tnduiysr

9.

oenilcev in the north

10.

security xterpes

11.

Western education is drdnfieob

12.

church sbbnogim.

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

taken from the residential compound of a Lebanese construction company. A security

(    )

at 2:15am. The gunmen also attacked a police station and a prison on their way

(    )

locals. No one has yet taken responsibility for yesterday's raid, but security

(    )

guard was killed as he tried to prevent the assailants from entering the camp. The kidnapped workers are

(    )

to the compound. A police chief said: "We repelled the attack...but they burnt two vehicles."

(    )

This attack is the worst ever case of foreigners being kidnapped in the north of Nigeria. Kidnappings for

(    )

forbidden,' has been the most active in the area. It is reportedly responsible for hundreds of deaths, and church bombings.

(    )

industry. Violence in the north has largely been of the nature of attacking churches and police stations, and kidnapping

(    )

experts believe one of northern Nigeria's Islamist groups is behind it. The Al Qaeda splinter

(    )

group Ansaru has been active in recent months. The larger group Boko Haram, which means 'Western education is

(    )

ransom occasionally occur in the south, especially in the areas that support the country's oil

(    )

among them. A local government official, Adamu Aliyu, said the attack occurred

1  )

Armed attackers kidnapped eight foreign workers in northern Nigeria on Sunday. The abductees were

(    )

believed to be from Britain, Greece, Italy and Lebanon. A woman and her daughter are

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

kidnapped     foreign     attackers     eight     workers     Armed.    

2.

from    The    the   abductees   residential    were    compound    taken.    

3.

the     Prevent     camp     the     entering     from     assailants.    

4.

The   attacked   station   prison    also    police   a    gunmen   a     and.

5.

burnt     the     they     vehicles     repelled     but    two    We     attack.    

6.

case     of     The     foreigners     worst     being     ever     kidnapped.    

7.

the     ransom    south    occasionally    occur    Kidnappings    in     for.    

8.

areas     oil     the     In     industry     that    the    country's    support.    

9.

has    responsibility    raid    one    taken   yesterday's    No    yet    for.    

10.

hundreds     is     of     reportedly     deaths     responsible     for     It.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Armed attackers kidnapped eight foreign workers in northerly / northern Nigeria on Sunday. The abductees / abduction were taken from the residual / residential compound of a Lebanese construction company. A security guard was killed as he tried to prevent the assailants / avails from entering the camp. The kidnapped workers are believed / believers to be from Britain, Greece, Italy and Lebanon. A woman and her daughter are among / belonging them. A local government official, Adamu Aliyu, said the attackers / attack occurred at 2:15am. The gunmen also attacked a police station and a prison on / at their way to the compound. A police chef / chief said: "We repelled the attack...but they burnt two vehicular / vehicles."

This attack is the worse / worst ever case of foreigners being kidnapped in the north of Nigeria. Kidnappings for ransom / damsel occasionally occur in the south, especially in the areas that supportive / support the country's oil industry. Violence in the north has largely / largesse been of the nature of attacking churches and police stations, and kidnapping localities / locals. No one has yet done / taken responsibility for yesterday's raid / ride, but security experts believe one of northern Nigeria's Islamist groups is behind / beyond it. The Al Qaeda splinter / chipping group Ansaru has been active in recent months. The larger group Boko Haram, which means 'Western education is forbidden,' has been the most active in the area. It is reportedly responsible of / for hundreds of deaths, and church bombings.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_rm_d _tt_ck_rs k_dn_pp_d __ght f_r__gn w_rk_rs _n n_rth_rn N_g_r__ _n S_nd_y. Th_ _bd_ct__s w_r_ t_k_n fr_m th_ r_s_d_nt__l c_mp__nd _f _ L_b_n_s_ c_nstr_ct__n c_mp_ny. _ s_c_r_ty g__rd w_s k_ll_d _s h_ tr__d t_ pr_v_nt th_ _ss__l_nts fr_m _nt_r_ng th_ c_mp. Th_ k_dn_pp_d w_rk_rs _r_ b_l__v_d t_ b_ fr_m Br_t__n, Gr__c_, _t_ly _nd L_b_n_n. _ w_m_n _nd h_r d__ght_r _r_ _m_ng th_m. _ l_c_l g_v_rnm_nt _ff_c__l, _d_m_ _l_y_, s__d th_ _tt_ck _cc_rr_d _t 2:15_m. Th_ g_nm_n _ls_ _tt_ck_d _ p_l_c_ st_t__n _nd _ pr_s_n _n th__r w_y t_ th_ c_mp__nd. _ p_l_c_ ch__f s__d: "W_ r_p_ll_d th_ _tt_ck...b_t th_y b_rnt tw_ v_h_cl_s."

Th_s _tt_ck _s th_ w_rst _v_r c_s_ _f f_r__gn_rs b__ng k_dn_pp_d _n th_ n_rth _f N_g_r__. K_dn_pp_ngs f_r r_ns_m _cc_s__n_lly _cc_r _n th_ s__th, _sp_c__lly _n th_ _r__s th_t s_pp_rt th_ c__ntry's __l _nd_stry. V__l_nc_ _n th_ n_rth h_s l_rg_ly b__n _f th_ n_t_r_ _f _tt_ck_ng ch_rch_s _nd p_l_c_ st_t__ns, _nd k_dn_pp_ng l_c_ls. N_ _n_ h_s y_t t_k_n r_sp_ns_b_l_ty f_r y_st_rd_y's r__d, b_t s_c_r_ty _xp_rts b_l__v_ _n_ _f n_rth_rn N_g_r__'s _sl_m_st gr__ps _s b_h_nd _t. Th_ _l Q__d_ spl_nt_r gr__p _ns_r_ h_s b__n _ct_v_ _n r_c_nt m_nths. Th_ l_rg_r gr__p B_k_ H_r_m, wh_ch m__ns 'W_st_rn _d_c_t__n _s f_rb_dd_n,' h_s b__n th_ m_st _ct_v_ _n th_ _r__. _t _s r_p_rt_dly r_sp_ns_bl_ f_r h_ndr_ds _f d__ths, _nd ch_rch b_mb_ngs.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

armed attackers kidnapped eight foreign workers in northern nigeria on sunday the abductees were taken from the residential compound of a lebanese construction company a security guard was killed as he tried to prevent the assailants from entering the camp the kidnapped workers are believed to be from britain greece italy and lebanon a woman and her daughter are among them a local government official adamu aliyu said the attack occurred at 215am the gunmen also attacked a police station and a prison on their way to the compound a police chief said "we repelled the attackbut they burnt two vehicles"

this attack is the worst ever case of foreigners being kidnapped in the north of nigeria kidnappings for ransom occasionally occur in the south especially in the areas that support the country's oil industry violence in the north has largely been of the nature of attacking churches and police stations and kidnapping locals no one has yet taken responsibility for yesterday's raid but security experts believe one of northern nigeria's islamist groups is behind it the al qaeda splinter group ansaru has been active in recent months the larger group boko haram which means 'western education is forbidden' has been the most active in the area it is reportedly responsible for hundreds of deaths and church bombings

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

ArmedattackerskidnappedeightforeignworkersinnorthernNigeriaonSunday.
TheabducteesweretakenfromtheresidentialcompoundofaLebaneseconstruction
company.Asecurityguardwaskilledashetriedtopreventtheassailantsfrom
enteringthecamp.ThekidnappedworkersarebelievedtobefromBritain,Greece,
ItalyandLebanon.Awomanandherdaughterareamongthem.Alocalgovernment
official,AdamuAliyu,saidtheattackoccurredat2:15am.Thegunmenalsoattacked
apolicestationandaprisonontheirwaytothecompound.Apolicechiefsaid:"We
repelledtheattack...buttheyburnttwovehicles."Thisattackistheworstevercase
offoreignersbeingkidnappedinthenorthofNigeria.Kidnappingsforransom
occasionallyoccurinthesouth,especiallyintheareasthatsupportthecountry'soil
industry.Violenceinthenorthhaslargelybeenofthenatureofattackingchurchesand
policestations,andkidnappinglocals.Noonehasyettakenresponsibilityfor
yesterday'sraid,butsecurityexpertsbelieveoneofnorthernNigeria'sIslamist
groupsisbehindit.TheAlQaedasplintergroupAnsaruhasbeenactiveinrecent
months.ThelargergroupBokoHaram,whichmeans'Westerneducationis
forbidden,'hasbeenthemostactiveinthearea.Itisreportedlyresponsiblefor
hundredsofdeaths,andchurchbombings.

FREE WRITING

Write about kidnapping for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Foreign national should stay away from countries with a history of attacks on non-residents.   Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about kidnapping. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. KIDNAPPING: Make a poster about kidnappings. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. NIGERIA: Write a magazine article about the kidnapping in Nigeria. Include imaginary interviews with experts on how to resolve it.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to a security expert. Ask him/her three questions about the kidnapping. Give him/her three of your opinions on the situation in North Africa. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

F

d

F

e

T

f

F

g

T

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

kidnapped

a.

abducted

2

foreign

b.

overseas

3.

assailants

c.

attackers

4.

occurred

d.

happened

5.

repelled

e.

fought off

6.

case

f.

incident

7.

especially

g.

particularly

8.

raid

h.

attack

9.

experts

i.

specialists

10.

forbidden

j.

outlawed

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Arms

2.

A construction company

3.

A security guard

4.

Four

5.

Two vehicles

6.

Kidnappings for ransom

7.

Churches and police stations

8.

No one

9.

Islamist groups

10.

Hundreds of deaths, and church bombings

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

c

2.

a

3.

b

4.

d

5.

c

6.

b

7.

d

8.

b

9.

b

10.

a

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Privacy Policy | Links | About