My 1,000
Ideas
e-Book

Breaking News English

HOME  |  HELP MY SITE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
 
40+ activities
 PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI lesson
    (PDF)

* MP3 (UK male)

* MP3 (USA male)

* MP3 (20 questions)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Reading
    (100 - 300 wpm)

* Text jumble 15

* Text jumble 24

* No spaces

* Sentence jumble

* QUIZ 

* Grammar gap-fill

* Articles gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Missing letters

* Initials only

* No letters

* Fill-in-the-blank

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

Celebrity deaths increase suicide in Korea (16th January, 2013)

Korea's Ministry of Health and Welfare has told reporters that 15,000 people a year kill themselves in South Korea. This means the country has the highest suicide rate of any developed nation in the world. Another 100,000 people end up in hospital after trying to commit suicide. Every day, about 43 Koreans take their own life. The Ministry said that the biggest reason is stress at school or work. Other reasons include loneliness, and the sadness when another family member commits suicide. A church official said the high rate is a danger to Korean society because the country's birth rate is so low. He said: "If the high suicide trend continues, the whole society could find itself on the edge of a cliff."

This growing problem is made worse because of copycat behaviour when a celebrity commits suicide in Korea. Research shows that the suicide rates jumps around 30 per cent in the two months after a celebrity suicide. News reports of a star's suicide can result in 600 Koreans ending their own life. Many people say television is to blame because it spends too much time reporting on news of suicides and this gives people the idea they too can end their life. The Korea Times newspaper said the government should do more to help people. It said: "To lower the suicide rate, Korea should become a more compassionate and caring society even at the expense of a slower-growing economy."

Sources:
http://english.chosun.com/site/data/html_dir/2013/01/09/2013010901227.html
http://www.asianews.it/news-en/South-Korea-tops-Asia-in-unstoppable-scourge-of-suicide-26830.html

 

WARM-UPS

SHARE THIS LESSON: E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

000's more free lessons.

1. SUICIDE: Walk around the class and talk to other students about suicide. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

health and welfare / suicide rate / developed nation / hospital / biggest reason / trend / copycat behavior / celebrity / television is to blame / newspaper / compassionate

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. SOCIETY: What can we do about these problems? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

How big a problem is it?

How to help people?

Loneliness

 

 

Stress

 

 

Crime

 

 

No jobs

 

 

Divorce

 

 

Poor health

 

 

4. TV: Students A strongly believe TV is a bad influence on people; Students B strongly believe it isn't.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK

See a sample

5. STRESS: What is the biggest reason for stress? Rank these and share your rankings with your partner. Put the biggest at the top. Change partners often.

  • exams
  • English level
  • money
  • family
  • friends
  • transport
  • your town / city
  • life

6. COPYCAT: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'copycat'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Around 15,000 Koreans kill themselves every year.

T / F

b.

S. Korea has the second highest suicide rate of all developed nations.

T / F

c.

About 100,000 failed suicides end up in hospital.

T / F

d.

A church official said many Koreans will jump off a cliff.

T / F

e.

A Korean celebrity suicide leads to a 30% rise in the suicide rate.

T / F

f.

A Korean celebrity suicide leads to around 600 other deaths.

T / F

g.

Very few people blame television for the suicide rate.

T / F

h.

The Korea Times said the government should do nothing.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

reporters

a.

finish

2

nation

b.

actions

3.

end up

c.

carries on

4.

loneliness

d.

country

5.

continues

e.

at fault

6.

behaviour

f.

reduce

7.

jumps

g.

increases

8.

to blame

h.

journalists

9.

lower

i.

sympathetic

10.

compassionate

j.

lack of friends

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

15,000 people a year kill

a.

up in hospital

2

the highest suicide rate

b.

is to blame

3.

100,000 people end

c.

rate is so low

4.

the biggest reason

d.

of any developed nation

5.

the country's birth

e.

behaviour

6.

copycat

f.

too can end their life

7.

the suicide rate jumps

g.

themselves in S. Korea

8.

Many people say television

h.

and caring society

9.

this gives people the idea they

i.

is stress

10.

a more compassionate

j.

around 30 per cent

GAP FILL

Korea's Ministry of Health and Welfare has told reporters that 15,000 people a year kill (1) ____________ in South Korea. This means the country has the highest suicide rate of any               (2) ____________ country in the world. Another 100,000 people (3) ____________ up in hospital after trying to commit suicide. Every day, about 43 Koreans take their (4) ____________ life.  The Ministry said that the biggest reason is stress at school or work. Other reasons (5) ____________ loneliness, and the sadness when another family (6) ____________ commits suicide. A church official said the high rate is a danger to Korean society because the country's (7) ____________ rate is so low. He said: "If the high suicide trend continues, the whole society could find itself on the (8) ____________ of a cliff."

 

 

 

include
end
themselves
edge
own
member
developed
birth

This growing problem is made worse because of                        (9) ____________ behaviour when a celebrity commits suicide in Korea. Research shows that the suicide rates (10) ____________ around 30 per cent in the two months after a (11) ____________ suicide. News reports of a star's suicide can result in 600 Koreans ending their own life. Many people say television is to              (12) ____________ because it spends too much time reporting on news of suicides and this gives people the (13) ____________ they too can end their life. The Korea Times newspaper said the government should do more to help people. It said: "To           (14) ____________ the suicide rate, Korea should become a more compassionate and (15) ____________ society even at the expense of a slower-growing (16) ____________."

 

 

idea
celebrity
caring
copycat
economy
jumps
lower
blame

LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

the country has the highest suicide rate ______ in the world

 

a.  of all developed nations
b.  of any developed nation
c.  of an e-developed nation
d.  of any developed national

2)

Another 100,000 people end up in hospital after ______.

 

a.  trying too commit suicide
b.  trying to commit suicidal
c.  trying to come it suicide
d.  trying to commit suicide

3)

The Ministry said that the biggest reason is ______ work

 

a.  stress at school or
b.  stress of school or
c.  stress at school and
d.  stresses at school or

4)

A church official said the high ______ Korean society

 

a.  rates are a danger to
b.  rate is a danger to
c.  rate is a dangerous to
d.  rate is a real danger to

5)

the whole society could find itself on ______.

 

a.  the edge of a cliff
b.  the side of a cliff
c.  the bottom of a cliff
d.  the top of a cliff

6)

This growing problem is made worse because ______

 

a.  of copycat behaviour
b.  of top-dog behaviour
c.  of bullish behaviour
d.  of monkeying around behaviour

7)

the suicide rates jumps around 30 per cent in the two months ______

 

a.  after a celebrity suicide
b.  before a celebrity suicide
c.  during a celebrity suicide
d.  while a celebrity suicide

8)

Many people say ______

 

a.  television is too blame
b.  television is two blames
c.  television is too blamed
d.  television is to blame

9)

this gives people the idea ______ their life

 

a.  they toucan end
b.  they too canned
c.  them too can end
d.  they too can end

10)

Korea should become a more compassionate ______

 

a.  and careful society
b.  but caring society
c.  so caring society
d.  and caring society

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Korea's Ministry of Health and Welfare has told reporters that 15,000 people a year (1) ___________________ South Korea. This means the country has the highest suicide (2) ___________________ country in the world. Another 100,000 people end up in hospital (3) ___________________ suicide. Every day, about 43 Koreans take their own life.  The Ministry said that the biggest reason is stress at school or work. Other (4) ___________________, and the sadness when another family member commits suicide. A church official said the (5) ___________________ to Korean society because the country's birth rate is so low. He said: "If the high suicide trend continues, the whole society could find itself on (6) ___________________."

This growing problem is made worse (7) ___________________ behaviour when a celebrity commits suicide in Korea. Research shows that the suicide rates (8) ___________________ per cent in the two months after a celebrity suicide. News reports of a star's suicide can result in 600 Koreans (9) ___________________. Many people say television is to blame because it spends too much time reporting on news of suicides and this gives people the idea (10) ___________________ their life. The Korea Times newspaper said the government (11) ___________________ help people. It said: "To lower the suicide rate, Korea should become a more compassionate and caring society (12) ___________________ of a slower-growing economy."

 

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What ministry is mentioned in the first sentence?

2.

How many people end up in hospital?

3.

Around how many Koreans commit suicide every day?

4.

What is the biggest reason for suicide in Korea?

5.

What rate is very low in Korea?

6.

What behaviour does a celebrity suicide lead to in Korea?

7.

How many people will also commit suicide after a celebrity death?

8.

What do many people blame for the high suicide rate?

9.

What does the Korea Times think the government should do?

10.

What did the Korea Times say Korea should become?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What ministry is mentioned in the first line?

6.

What kind of behaviour makes the problem of suicides worse?

 

a) Foreign Affairs
b) Trade and Industry
c) Education
d) Health and Welfare

 

a) monkeying around
b) bullish
c) copycat
d) top-dog

2.

What does the article say is the highest in Korea?

7.

For how long does the suicide rate jump 30%?

 

a) developed country
b) suicide rate
c) age of people to live
d) number of births

 

a) two months
b) two days
c) two weeks
d) two years

3.

What happens to 100,000 who attempt suicide but fail?

8.

How many people can end their life after a celebrity death?

 

a) they must join a special help group
b) nothing
c) they have to go to a police station
d) they end up in hospital

 

a) 60,000
b) 6,000
c) 600
d) 60

4.

Which of these is not given as a reason for suicide in the article?

9.

What do many people blame for the high suicide rate?

 

a) stress
b) sadness
c) divorce
d) loneliness

 

a) the Internet
b) television
c) the government
d) globalisation

5.

What did a church official say Korea could be on the edge of?

10.

What did the Korea Times say the government should do?

 

a) a black hole
b) a road
c) a cube
d) a cliff

 

a) more
b) something
c) introduce new laws
d) build more hospitals

LINE-BY-LINE

With a partner, read the first line of the article. Talk about it. Repeat for the rest of the article.

Korea's Ministry of Health and Welfare has told reporters that 15,000 people a year kill themselves in South Korea. This means the country has the highest suicide rate of any developed nation in the world. Another 100,000 people end up in hospital after trying to commit suicide. Every day, about 43 Koreans take their own life.  The Ministry said that the biggest reason is stress at school or work. Other reasons include loneliness, and the sadness when another family member commits suicide. A church official said the high rate is a danger to Korean society because the country's birth rate is so low. He said: "If the high suicide trend continues, the whole society could find itself on the edge of a cliff."

This growing problem is made worse because of copycat behaviour when a celebrity commits suicide in Korea. Research shows that the suicide rate jumps around 30 per cent in the two months after a celebrity suicide. News reports of a star's suicide can result in 600 Koreans ending their own life. Many people say television is to blame because it spends too much time reporting on news of suicides and this gives people the idea they too can end their life. The Korea Times newspaper said the government should do more to help people. It said: "To lower the suicide rate, Korea should become a more compassionate and caring society even at the expense of a slower-growing economy."

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'commit' and 'suicide'.

commit

suicide

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • reporters
  • 100,000
  • 43
  • reasons
  • birth
  • edge
  • copycat
  • jumps
  • result
  • spends
  • lower
  • slower

SUICIDE SURVEY

Write five GOOD questions about suicide in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

SUICIDE DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'suicide'?

c)

What do you think of the numbers of suicides in this article?

d)

What can society do to stop people taking their own lives?

e)

Is suicide a taboo subject in your culture?

f)

What do you think doctors say to people who attempted suicide?

g)

Is committing suicide being selfish?

h)

What do you think of websites that tell people how to end their life?

i)

What do you think of assisted suicide?

j)

Why might Korea "find itself on the edge of a cliff"?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

What do you think of celebrity copycat suicides?

c)

Why do you think copycat suicide happens?

d)

Someone said was is a fundamental human right. What do you think?

e)

How much is TV to blame for suicide?

f)

Should there be a limit on the time a TV station can spend on reporting a suicide?

g)

If you commit suicide, do you go to heaven or hell?

h)

What should the government do to prevent suicide?

i)

How caring and compassionate is your country?

j)

What questions would you like to ask a suicide expert?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

Korea's Ministry of Health and Welfare has (1) ____ reporters that 15,000 people a year kill themselves in South Korea. This means the country has the highest suicide rate of (2) ____ developed country in the world. Another 100,000 people (3) ____ up in hospital after trying to commit suicide. Every day, about 43 Koreans take their own (4) ____.  The Ministry said that the biggest reason is stress at school or work. Other reasons (5) ____ loneliness, and the sadness when another family member commits suicide. A church official said the high rate is a danger to Korean society because the country's birth rate is so low. He said: "If the high suicide trend continues, the whole society could (6) ____ itself on the edge of a cliff."

This growing problem is made worse because of (7) ____ behaviour when a celebrity commits suicide in Korea. Research shows that the suicide rate jumps around 30 per cent (8) ____ the two months after a celebrity suicide. News reports of a star's suicide can result (9) ____ 600 Koreans ending their own life. Many people say television is to blame because it spends too much time reporting on news of suicides and this gives people the idea they (10) ____ can end their life. The Korea Times newspaper said the government should do more to help people. It said: "To (11) ____ the suicide rate, Korea should become a more compassionate and caring society even at the expense of a (12) ____ -growing economy."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

spoken

(b)

said

(c)

shouted

(d)

told

2.

(a)

most

(b)

some

(c)

all

(d)

any

3.

(a)

send

(b)

end

(c)

mend

(d)

lend

4.

(a)

living

(b)

death

(c)

life

(d)

alive

5.

(a)

includes

(b)

including

(c)

include

(d)

inclusion

6.

(a)

find

(b)

search

(c)

look for

(d)

mistake

7.

(a)

top-dog

(b)

copycat

(c)

bullish

(d)

fishy

8.

(a)

in

(b)

on

(c)

at

(d)

by

9.

(a)

by

(b)

in

(c)

on

(d)

at

10.

(a)

although

(b)

well

(c)

too

(d)

very

11.

(a)

lowly

(b)

lows

(c)

lower

(d)

low

12.

(a)

reverse

(b)

speed

(c)

stopping

(d)

slower

SPELLING

Paragraph 1

1.

15,000 people a year kill mstsehvlee

2.

of any dpelvedoe nation

3.

Other reasons lnuecid loneliness

4.

sctmiom suicide

5.

the high suicide rnted

6.

the whole seicyto

Paragraph 2

7.

coatpyc behaviour

8.

after a terclbeiy suicide

9.

gnendi their own life

10.

television is to elabm

11.

more compassionate and gancir

12.

a slower-growing ymoeonc

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

themselves in South Korea. This means the country has the highest suicide rate of any developed

(    )

government should do more to help people. It said: "To lower the suicide rate, Korea should become

(    )

low. He said: "If the high suicide trend continues, the whole society could find itself on the edge of a cliff."

(    )

43 Koreans take their own life.  The Ministry said that the biggest reason is stress at school or work. Other reasons include

(    )

This growing problem is made worse because of copycat behaviour when a celebrity commits

(    )

loneliness, and the sadness when another family member commits suicide. A church

(    )

official said the high rate is a danger to Korean society because the country's birth rate is so

(    )

people the idea they too can end their life. The Korea Times newspaper said the

(    )

blame because it spends too much time reporting on news of suicides and this gives

(    )

nation in the world. Another 100,000 people end up in hospital after trying to commit suicide. Every day, about

1  )

Korea's Ministry of Health and Welfare has told reporters that 15,000 people a year kill

(    )

reports of a star's suicide can result in 600 Koreans ending their own life. Many people say television is to

(    )

a more compassionate and caring society even at the expense of a slower-growing economy."

(    )

suicide in Korea. Research shows that the suicide rates jumps around 30 per cent in the two months after a celebrity suicide. News

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

has     suicide     This    country    highest    the    the     rate     means.    

2.

end     hospital     100,000     people     in     Another     up     .    

3.

life     Every     day    ,    about    43     Koreans     take     their     own.    

4.

rate     danger     society     high     a     Korean     The     is     to.    

5.

a     on     cliff     the     edge     Find     of     itself.    

6.

behavior     Made     because     copycat     worse     of.    

7.

a     suicide     News     of     star's     reports.    

8.

is     television     say     people     Many     blame     to.    

9.

much     time     It     reporting     spends     on     too     news.    

10.

people     do     more     The     to     government     help     should.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Korea's Ministry of Health and Welfare has told / telling reporters that 15,000 people a year kill ourselves / themselves in South Korea. This means the country has the highest suicidal / suicide rate of any developed country in the world. Another 100,000 people end up / down in hospital after trying to commit suicide. Every day, about 43 Koreans take / taken their own life. The Ministry said that the biggest reason / reasoning is stress at school or work. Other reasons including / include loneliness, and the sadness when another / other family member commits suicide. A church official said the high rate is a danger at / to Korean society because the country's birth rate is so low. He said: "If the high suicide trend continues / continuing, the whole society could find itself on the edge of a cliff."

This growing problem is made worsen / worse because of copycat behaviour when a celebrity / celebration commits suicide in Korea. Research shows that the suicide rate jumpers / jumps around 30 per cent in the two months after a celebrity suicide. News reports at / of a star's suicide can result in 600 Koreans ending / ended their own life. Many people speak / say television is to blame / flame because it spends too much time reporting on news of suicides and this makes / gives people the idea they too can end their life. The Korea Times newspaper said the government should do more to help people. It said: "To lower / low the suicide rate, Korea should become a more compassionate and caring society even at the expensive / expense of a slower-growing economy."

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

K_r__'s M_n_stry _f H__lth _nd W_lf_r_ h_s t_ld r_p_rt_rs th_t 15,000 p__pl_ _ y__r k_ll th_ms_lv_s _n S__th K_r__. Th_s m__ns th_ c__ntry h_s th_ h_gh_st s__c_d_ r_t_ _f _ny d_v_l_p_d c__ntry _n th_ w_rld. _n_th_r 100,000 p__pl_ _nd _p _n h_sp_t_l _ft_r try_ng t_ c_mm_t s__c_d_. _v_ry d_y, _b__t 43 K_r__ns t_k_ th__r _wn l_f_.  Th_ M_n_stry s__d th_t th_ b_gg_st r__s_n _s str_ss _t sch__l _r w_rk. _th_r r__s_ns _ncl_d_ l_n_l_n_ss, _nd th_ s_dn_ss wh_n _n_th_r f_m_ly m_mb_r c_mm_ts s__c_d_. _ ch_rch _ff_c__l s__d th_ h_gh r_t_ _s _ d_ng_r t_ K_r__n s_c__ty b_c__s_ th_ c__ntry's b_rth r_t_ _s s_ l_w. H_ s__d: "_f th_ h_gh s__c_d_ tr_nd c_nt_n__s, th_ wh_l_ s_c__ty c__ld f_nd _ts_lf _n th_ _dg_ _f _ cl_ff."

Th_s gr_w_ng pr_bl_m _s m_d_ w_rs_ b_c__s_ _f c_pyc_t b_h_v___r wh_n _ c_l_br_ty c_mm_ts s__c_d_ _n K_r__. R_s__rch sh_ws th_t th_ s__c_d_ r_t_ j_mps _r__nd 30 p_r c_nt _n th_ tw_ m_nths _ft_r _ c_l_br_ty s__c_d_. N_ws r_p_rts _f _ st_r's s__c_d_ c_n r_s_lt _n 600 K_r__ns _nd_ng th__r _wn l_f_. M_ny p__pl_ s_y t_l_v_s__n _s t_ bl_m_ b_c__s_ _t sp_nds t__ m_ch t_m_ r_p_rt_ng _n n_ws _f s__c_d_s _nd th_s g_v_s p__pl_ th_ _d__ th_y t__ c_n _nd th__r l_f_. Th_ K_r__ T_m_s n_wsp_p_r s__d th_ g_v_rnm_nt sh__ld d_ m_r_ t_ h_lp p__pl_. _t s__d: "T_ l_w_r th_ s__c_d_ r_t_, K_r__ sh__ld b_c_m_ _ m_r_ c_mp_ss__n_t_ _nd c_r_ng s_c__ty _v_n _t th_ _xp_ns_ _f _ sl_w_r-gr_w_ng _c_n_my."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

korea's ministry of health and welfare has told reporters that 15000 people a year kill themselves in south korea this means the country has the highest suicide rate of any developed country in the world another 100000 people end up in hospital after trying to commit suicide every day about 43 koreans take their own life  the ministry said that the biggest reason is stress at school or work other reasons include loneliness and the sadness when another family member commits suicide a church official said the high rate is a danger to korean society because the country's birth rate is so low he said "if the high suicide trend continues the whole society could find itself on the edge of a cliff"

this growing problem is made worse because of copycat behaviour when a celebrity commits suicide in korea research shows that the suicide rate jumps around 30 per cent in the two months after a celebrity suicide news reports of a star's suicide can result in 600 koreans ending their own life many people say television is to blame because it spends too much time reporting on news of suicides and this gives people the idea they too can end their life the korea times newspaper said the government should do more to help people it said "to lower the suicide rate korea should become a more compassionate and caring society even at the expense of a slower-growing economy"

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Korea'sMinistryofHealthandWelfarehastoldreportersthat15,000peopleayear
killthemselvesinSouthKorea.Thismeansthecountryhasthehighestsuiciderateof
anydevelopedcountryintheworld.Another100,000peopleendupinhospitalafter
tryingtocommitsuicide.Everyday,about43Koreanstaketheirownlife.TheMinistry
saidthatthebiggestreasonisstressatschoolorwork.Otherreasonsincludeloneliness,
andthesadnesswhenanotherfamilymembercommitssuicide.Achurchofficialsaid
thehighrateisadangertoKoreansocietybecausethecountry'sbirthrateissolow.He
said:"Ifthehighsuicidetrendcontinues,thewholesocietycouldfinditselfontheedge
ofacliff."Thisgrowingproblemismadeworsebecauseofcopycatbehaviourwhena
celebritycommitssuicideinKorea.Researchshowsthatthesuicideratejumpsaround
30percentinthetwomonthsafteracelebritysuicide.Newsreportsofastar'ssuicide
canresultin600Koreansendingtheirownlife.Manypeoplesaytelevisionistoblame
becauseitspendstoomuchtimereportingonnewsofsuicidesandthisgivespeople
theideatheytoocanendtheirlife.TheKoreaTimesnewspapersaidthegovernment
shoulddomoretohelppeople.Itsaid:"Tolowerthesuiciderate,Koreashould
becomeamorecompassionateandcaringsocietyevenattheexpenseofaslower-
growingeconomy."

FREE WRITING

Write about suicide for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

A high suicide rate in a country means the government is doing something wrong.   Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about organizations that try to prevent suicide. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. COPYCAT: Write a magazine article about the copycat suicides in Korea. Include imaginary interviews with government officials.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

4. LETTER: Write a letter to Korea's. Ask her three questions about the high suicide rate in Korea. Give her three ideas on how to reduce it. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

T

b

F

c

T

d

F

e

T

f

T

g

F

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

reporters

a.

journalists

2

nation

b.

country

3.

end up

c.

finish

4.

loneliness

d.

lack of friends

5.

continues

e.

carries on

6.

behaviour

f.

actions

7.

jumps

g.

increases

8.

to blame

h.

at fault

9.

lower

i.

reduce

10.

compassionate

j.

sympathetic

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Health and Welfare

2.

100,000

3.

43

4.

Stress

5.

The birth rate

6.

Copycat behaviour

7.

600

8.

Television

9.

More to help

10.

A more compassionate and caring society

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

d

2.

b

3.

d

4.

c

5.

d

6.

c

7.

a

8.

c

9.

b

10.

a

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy