My
1,000 IDEAS
e-Book

Breaking News English
An EFL / ESL Lesson Plan by Sean Banville - HAPIfork
HOME   |   Donate   |   000s more lessons

000's more free lessons.

  E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.  

   FREE Lesson
   Subscription

   E-mail this lesson
   to your student,
   friend or teacher.

 
 
 
 
 
40+ activities
 PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI lesson
    (PDF)

* MP3 (UK male)

* MP3 (USA female)

* MP3 (20 questions)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Reading
    (200 - 500 wpm)

* Text jumble 15

* Text jumble 24

* No spaces

* Sentence jumble

* QUIZ 

* Grammar gap-fill

* Articles gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Missing letters

* Initials only

* No letters

* Fill-in-the-blank

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

Digital fork helps you lose weight (10th January, 2013)

A new product has come on the market for those wanting a digital solution to losing weight – a fork. A Hong Kong company, HAPILABS, has showcased its HAPIfork at the Consumer Electronics Show in Las Vegas, USA. The wireless fork keeps track of your dining habits, including your eating speed, and then downloads data via USB or Bluetooth to your iPhone or PC. The purpose of the fork is to help you eat more slowly. It tells you how long it took to eat your meal, the amount of "fork servings" taken per minute, and the intervals between "fork servings". If you are eating too fast, the fork will vibrate to let you know to slow down. The HAPIfork weighs 65 grams and is on sale for $99.


 

HAPILABS was founded by former French pole vaulter Fabrice Boutain. He explained the benefits of his new product, saying: "What is important is you take enough time to chew the food well." He added: "By chewing well, you will help the digestion. There was a study in the United States in 2006 showing that people eating more slowly will eat 11 per cent fewer calories. So this is how we can help us lose weight." HAPILABS spokesman Andrew Carton said: "Eating too fast, and insufficient mastication has been tied to all sorts of problems, including…weight gain." The company's website says there are many scientific studies that highlight the negative effects related to eating meals too quickly.

Sources:
http://blog.sfgate.com/techchron/2013/01/08/bluetooth-fork-toothbrush-debut-at-ces/
http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2413988,00.asp
http://www.hapilabs.com/


 
 

WARM-UPS


 

1. FORKS: Walk around the class and talk to other students about forks. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

new product / digital solution / electronics / eating speed / dining habits / intervals / benefit / chew / digestion / fewer calories / mastication / weight gain / negative effects

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. LOSING WEIGHT: What are the pros and cons of these ways to lose weight? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

Pros

Cons

Diets

 

 

Exercise

 

 

Fasting

 

 

Liposuction

 

 

Vegetarianism

 

 

No sweets

 

 

4. HEALTHY WEIGHT: Students A strongly believe the issue of a healthy weight should be taught in schools; Students B strongly believe maths is more important.  Change partners again and talk about your conversations.

5. EATING HABITS: Which of these are worst? Rank them and share your rankings with your partner. Put the worst at the top. Change partners and share often.

  • eating too quickly
  • eating with your mouth open
  • slurping
  • leaving food on your plate
  • talking while eating
  • eating with the TV on
  • leaving the table before finishing
  • belching

6. DIGITAL: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'digital'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.


 
 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

A new fork has been shown to the world in Hong Kong.

T / F

b.

The idea behind the fork is for people to eat more slowly.

T / F

c.

The fork vibrates to shake too much high calorie food off.

T / F

d.

The $65 fork weighs 99 grams.

T / F

e.

A French athlete is the brains behind the HAPIfork.

T / F

f.

The company's founder said eating slowly can cut calories by 11%.

T / F

g.

A company spokesman said there was plenty wrong with eating fast.

T / F

h.

The company said it would do a study on eating speed and weight.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

product

a.

linked

2

solution

b.

shedding

3.

losing

c.

one-time

4.

amount

d.

inadequate

5.

vibrate

e.

commodity

6.

founded

f.

shake

7.

former

g.

consequences

8.

tied

h.

answer

9.

insufficient

i.

volume

10.

effects

j.

started

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

those wanting a digital solution

a.

of your dining habits

2

The wireless fork keeps track

b.

know to slow down

3.

downloads data

c.

all sorts of problems

4.

the intervals

d.

calories

5.

the fork will vibrate to let you

e.

to losing weight

6.

take enough time

f.

effects

7.

By chewing well, you

g.

via USB or Bluetooth

8.

11 per cent fewer

h.

will help the digestion

9.

insufficient mastication has been tied to

i.

to chew

10.

studies that highlight the negative

j.

between "fork servings"

GAP FILL

A new (1) ____________ has come on the market for those wanting a digital solution to losing weight – a fork. A Hong Kong company, HAPILABS, has (2) ____________ its HAPIfork at the Consumer Electronics Show in Las Vegas, USA. The (3) ____________ fork keeps track of your (4) ____________ habits, including your eating speed, and then downloads data    (5) ____________ USB or Bluetooth to your iPhone or PC. The purpose of the fork is to help you eat more slowly. It tells you how long it took to eat your meal, the (6) ____________ of "fork servings" taken per minute, and the (7) ____________ between "fork servings". If you are eating too fast, the fork will (8) ____________ to let you know to slow down. The HAPIfork weighs 65 grams and is on sale for $99.

 

 

 

via
wireless
intervals
product
vibrate
dining
showcased
amount

HAPILABS was (9) ____________ by former French pole vaulter Fabrice Boutain. He explained the (10) ____________ of his new product, saying: "What is important is you take enough time to chew the food well." He added: "By (11) ____________ well, you will help the (12) ____________. There was a study in the United States in 2006 showing that people eating more slowly will eat 11 per cent (13) ____________ calories. So this is how we can help us lose weight." HAPILABS spokesman Andrew Carton said: "Eating too fast, and (14) ____________ mastication has been tied to all sorts of problems, including…weight (15) ____________." The company's website says there are many scientific studies that highlight the negative effects (16) ____________ to eating meals too quickly.

 

 

fewer
related
benefits
digestion
insufficient
founded
gain
chewing

LISTENING – Guess the answers. Listen to check

1)

for those ______ a digital solution to ______ weight

 

a.  wanted                   losing
b.  want                       lost
c.  who want                loses
d.  wanting                  losing

2)

The wireless fork keeps track ______,

 

a.  of your dining habit
b.  of your dining habits
c.  of your diner habits
d.  of your dining table habits

3)

______ USB or Bluetooth to your iPhone or PC

 

a.  downloads dates via
b.  downloading data via
c.  downloads data via
d.  downloads data through

4)

______ "fork servings"

 

a.  the interviews between
b.  the intervals between
c.  all intervals between
d.  the interval between

5)

If you are eating too fast, the fork ______ to slow down.

 

a. vibrates to let you know
b. vibrate two tell you know
c. vibration to let you know
d. vibrate to let you know

6)

He explained ______his new product

 

a.  the benefits of
b.  the benefits from
c.  the benefit of
d.  the benefits for

7)

What is important is you take enough time ______

 

a.  choo-choo the food well.
b.  two chews the food well.
c.  to choose the food well.
d.  to chew the food well.

8)

By chewing well, you will ______.

 

a.  help the indigestion
b.  help the digestion
c.  help the digestive
d.  help the digestible

9)

Eating too fast, and insufficient mastication has been tied ______

 

a.  to all types of problems
b.  to all sorts of problems
c.  to all kinds of problems
d.  to all varieties of problems

10)

there are many scientific studies that ______ related to eating meals too quickly

 

a.  highlight the negative effect
b.  lowlight the negative effects
c.  highlife the positive effects
d.  highlight the negative effects

LISTENING – Listen and fill in the gaps

A new product has come on the market (1) _____________________ digital solution to losing weight – a fork. A Hong Kong company, HAPILABS, has showcased its HAPIfork at the Consumer Electronics Show in Las Vegas, USA. The wireless (2) _____________________ your dining habits, including your eating speed, and then (3) _____________________ or Bluetooth to your iPhone or PC. The (4) _____________________ to help you eat more slowly. It tells you how long it took to eat your meal, the amount of "fork servings" taken per minute, (5) _____________________ "fork servings". If you are eating too fast, (6) _____________________ let you know to slow down. The HAPIfork weighs 65 grams and is on sale for $99.

HAPILABS (7) _____________________ French pole vaulter Fabrice Boutain. He explained the benefits of his new product, saying: "What is important is you (8) _____________________ the food well." He added: "By chewing well, you (9) _____________________. There was a study in the United States in 2006 showing that people eating more slowly will eat 11 per cent fewer calories. So this is how we (10) _____________________." HAPILABS spokesman Andrew Carton said: "(11) _____________________ mastication has been tied to all sorts of problems, including…weight gain." The company's website says there are many scientific studies that highlight the (12) _____________________ eating meals too quickly.

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What might people want a digital solution to?

2.

Where is HAPILABS based?

3.

What does the HAPIfork monitor?

4.

What intervals does the fork measure?

5.

When will the fork vibrate?

6.

What was the inventor's sport?

7.

What does chewing well help?

8.

How many fewer calories could people eat if they chew more slowly?

9.

What are one of the problems of insufficient mastication?

10.

What kind of studies does the company website mention?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What kind of solution is the new product?

6.

What sport did the HAPIfork inventor used to do?

 

a) a binary one
b) a digital one
c) an electric one
d) a heavy one

 

a) the pole vault
b) speed hotdog eating
c) marathons
d) sumo

2.

Where was the HAPIfork showcased?

7.

What did the inventor say chewing helps?

 

a) at the Consumption Electronics Show
b) at the Consumer Electrical Show
c) at the Consumer Electricity Show
d) at the Consumer Electronics Show

 

a) gesticulation
b) indigestion
c) digestion
d) congestion

3.

What dining habits can the HAPIfork track?

8.

How can people eat 11% fewer calories?

 

a) how much you like the food
b) how many times you chew
c) your eating speed
d) the length of time you chew

 

a) eat more slowly
b) eat quicker
c) put more on your fork
d) put less on your fork

4.

Why was the HAPIfork invented?

9.

What is one of the problems related to insufficient mastication?

 

a) to make people eat more slowly
b) to make people eat more
c) to make people eat faster
d) to make people eat good food

 

a) bad teeth
b) stomach aches
c) tasteless food
d) weight gain

5.

How do you know if you're eating too quickly?

10.

What do the scientific studies highlight?

 

a) the fork drops the food slowly
b) to make people eat more
c) to make people eat faster
d) the fork e-mails you

 

a) positive effects of eating too quickly
b) positive effects of eating too much
c) negative effects of eating too quickly
d) positive effects of eating too little

ROLE PLAY

Role  A – HAPILABS owner

You think the HAPIfork is the best thing ever to help people lose weight. Tell the others three reasons why. You think the fork is more effective than diets, exercise and other weight loss products. It's also a lot of fun. You want everyone to buy it and tell their friends.

Role  B – Nutritionist

You don't think the HAPIfork is a good idea. Tell the others three reasons why. The fork does not stop people eating too much. It also doesn't stop people eating the high-calorie food. The best thing is for people to know how many calories they eat and to eat lots of fruit and vegetables.

Role  C – Big eater

You love eating. It is one of the most pleasurable things in the world. Tell the others three reasons why. You think a fork that tells you to eat slowly is a bad idea. Tell the others three reasons why. You want to eat without a digital product telling you about your eating speed. You will never buy it.

Role  D – Overweight person

You think the HAPIfork is a great product. Tell the others three reasons why. You think at $99, it is far too expensive. It is just a fork with a few microchips inside. Tell the HAPILABS owner you will buy it if it is $15. Otherwise you will use your stopwatch to time your eating speed.

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'digital' and 'fork'.

digital

fork

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • wanting
  • track
  • data
  • purpose
  • intervals
  • vibrate
  • benefits
  • time
  • chewing
  • 11
  • tied
  • studies

LOSING WEIGHT SURVEY

Write five GOOD questions about losing weight in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

LOSING WEIGHT DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'weight'?

c)

What do you think of the HAPIfork?

d)

Do you worry about your weight?

e)

How good an idea is the HAPIfork?

f)

Do you think the HAPIfork will make people lose weight?

g)

What's the best way of losing weight?

h)

Why are so many people overweight?

i)

Should overweight people pay more on airplanes and in hospitals?

j)

Do you think the HAPIfork will be a big success?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

What do you think of the name "HAPIfork"?

c)

What's the most difficult thing about losing weight?

d)

Have you ever tried to lose weight? How did it go?

e)

How important is chewing?

f)

Do you ever put too much on your fork?

g)

When do you eat too quickly?

h)

Do you have any bad eating habits?

i)

Do you watch what you eat (i.e. be careful with calories)?

j)

What questions would you like to ask inventor Fabrice Boutain?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

A new product has come (1) ____ the market for those wanting a digital solution to losing weight – a fork. A Hong Kong company, HAPILABS, has (2) ____ its HAPIfork at the Consumer Electronics Show in Las Vegas, USA. The wireless fork (3) ____ track of your dining habits, including your eating speed, and then downloads data  (4) ____ USB or Bluetooth to your iPhone or PC. The purpose of the fork is to help you eat more slowly. It tells you how long it took to eat your meal, the amount of "fork servings" taken per minute, and the (5) ____ between "fork servings". If you are eating too fast, the fork will (6) ____ to let you know to slow down. The HAPIfork weighs 65 grams and is on sale for $99.

HAPILABS was (7) ____ by former French pole vaulter Fabrice Boutain. He explained the benefits of his new product, saying: "What is important is you take enough time to chew the food well." He added: "By (8) ____ well, you will help the digestion. There was a study in the United States in 2006 (9) ____ that people eating more slowly will eat 11 per cent fewer calories. So this is how we can help us lose weight." HAPILABS spokesman Andrew Carton said: "Eating too fast, and (10) ____ mastication has been tied to all sorts of problems, including…weight (11) ____." The company's website says there are many scientific studies that (12) ____ the negative effects related to eating meals too quickly.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

on

(b)

at

(c)

on

(d)

of

2.

(a)

encased

(b)

in case

(c)

showcased

(d)

cased up

3.

(a)

greets

(b)

sees

(c)

meets

(d)

keeps

4.

(a)

up

(b)

via

(c)

to

(d)

in

5.

(a)

interns

(b)

travails

(c)

traverses

(d)

intervals

6.

(a)

vibration

(b)

vibe

(c)

vibrate

(d)

vibrant

7.

(a)

fired

(b)

founded

(c)

floundered

(d)

frowned

8.

(a)

chewing

(b)

chews

(c)

chew

(d)

chewed

9.

(a)

showing

(b)

shows

(c)

showed

(d)

shown

10.

(a)

suffice

(b)

sufficient

(c)

insufficient

(d)

efficiency

11.

(a)

strain

(b)

pain

(c)

main

(d)

gain

12.

(a)

lowlight

(b)

highlight

(c)

light up

(d)

enlighten

SPELLING

Paragraph 1

1.

for those wanting a digital ousntoli

2.

wsdcoeash its HAPIfork

3.

The lerseswi fork

4.

fork vsgsirne

5.

the avlserint between

6.

the fork will ibaevrt

Paragraph 2

7.

pole ratevul

8.

help the tsenoigdi

9.

fewer ecisarlo

10.

uiefinfsinct mastication

11.

icnicfstie studies

12.

highlight the negative effsetc

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

well, you will help the digestion. There was a study in the United States in 2006 showing that people

(    )

a fork. A Hong Kong company, HAPILABS, has showcased its HAPIfork at the Consumer Electronics Show

(    )

data via USB or Bluetooth to your iPhone or PC. The purpose of the fork is to help you eat more

(    )

mastication has been tied to all sorts of problems, including…weight gain." The company's website

(    )

HAPILABS was founded by former French pole vaulter Fabrice Boutain. He explained the benefits of his new

(    )

per minute, and the intervals between "fork servings". If you are eating too fast, the fork will

(    )

lose weight." HAPILABS spokesman Andrew Carton said: "Eating too fast, and insufficient

(    )

says there are many scientific studies that highlight the negative effects related to eating meals too quickly.

1  )

A new product has come on the market for those wanting a digital solution to losing weight –

(    )

product, saying: "What is important is you take enough time to chew the food well." He added: "By chewing

(    )

slowly. It tells you how long it took to eat your meal, the amount of "fork servings" taken

(    )

in Las Vegas, USA. The wireless fork keeps track of your dining habits, including your eating speed, and then downloads

(    )

vibrate to let you know to slow down. The HAPIfork weighs 65 grams and is on sale for $99.

(    )

eating more slowly will eat 11 per cent fewer calories. So this is how we can help us

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

digital     losing     For     a    to    wanting    solution    weight     those.    

2.

fork     of     habits     wireless     track    dining    The     keeps     your.    

3.

is   of    eat   to   the   The   more   help   fork   purpose   slowly    you.

4.

you     tells     It     meal     your     eat     to     took    it    long     how.    

5.

down    slow    to    know    you    let    to     vibrate    will    fork    The.    

6.

the     product     benefits     of     He     his     explained     new.    

7.

the     enough     chew     well     take     to     food     You     time.    

8.

how     we     can     help     us     lose     weight     .     So     this     is

9.

weight   including   ,   problems    of    sorts    all     to    Tied   gain     .

10.

related    meals    effects    eating   quickly   negative    to    too     The.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

A new product / produce has come on the market for those wanting / want a digital solution to losing weight – a fork. A Hong Kong company, HAPILABS, has showcased / showoff its HAPIfork at the Consumer Electronics Show in Las Vegas, USA. The wireless fork keeps trace / track of your dining habits, including your eating speed, and then downloads data via / viva USB or Bluetooth to your iPhone or PC. The propose / purpose of the fork is to help you eat more slowly. It tells you how long it took / taken to eat your meal, the amount of "fork servings" taken per minute, and the spacing / intervals between "fork servings". If you are eating too fast, the fork will reverberate / vibrate to let you know to slow down. The HAPIfork weighs 65 grams and is on / in sale for $99.

HAPILABS was founded / floundered by former French pole vaulter Fabrice Boutain. He explained the benefits / beneficial of his new product, saying: "What is important is you take enough time to chew the food well." He added: "By chewed / chewing well, you will help the digestion / digestive. There was a study in the United States in 2006 showed / showing that people eating more slowly will eat 11 per cent fewer / smaller calories. So this is how we can help us lost / lose weight." HAPILABS spokesman Andrew Carton said: "Eating too fast, and insufficient / suffice mastication has been tied to all sorts of problems, including…weight regain / gain." The company's website says there are many scientific studies that highlight the negative effects relation / related to eating meals too quickly.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_ n_w pr_d_ct h_s c_m_ _n th_ m_rk_t f_r th_s_ w_nt_ng _ d_g_t_l s_l_t__n t_ l_s_ng w__ght – _ f_rk. _ H_ng K_ng c_mp_ny, H_P_L_BS, h_s sh_wc_s_d _ts H_P_f_rk _t th_ C_ns_m_r _l_ctr_n_cs Sh_w _n L_s V_g_s, _S_. Th_ w_r_l_ss f_rk k__ps tr_ck _f y__r d_n_ng h_b_ts, _ncl_d_ng y__r __t_ng sp__d, _nd th_n d_wnl__ds d_t_ v__ _SB _r Bl__t__th t_ y__r _Ph_n_ _r PC. Th_ p_rp_s_ _f th_ f_rk _s t_ h_lp y__ __t m_r_ sl_wly. _t t_lls y__ h_w l_ng _t t__k t_ __t y__r m__l, th_ _m__nt _f "f_rk s_rv_ngs" t_k_n p_r m_n_t_, _nd th_ _nt_rv_ls b_tw__n "f_rk s_rv_ngs". _f y__ _r_ __t_ng t__ f_st, th_ f_rk w_ll v_br_t_ t_ l_t y__ kn_w t_ sl_w d_wn. Th_ H_P_f_rk w__ghs 65 gr_ms _nd _s _n s_l_ f_r $99.

H_P_L_BS w_s f__nd_d by f_rm_r Fr_nch p_l_ v__lt_r F_br_c_ B__t__n. H_ _xpl__n_d th_ b_n_f_ts _f h_s n_w pr_d_ct, s_y_ng: "Wh_t _s _mp_rt_nt _s y__ t_k_ _n__gh t_m_ t_ ch_w th_ f__d w_ll." H_ _dd_d: "By ch_w_ng w_ll, y__ w_ll h_lp th_ d_g_st__n. Th_r_ w_s _ st_dy _n th_ _n_t_d St_t_s _n 2006 sh_w_ng th_t p__pl_ __t_ng m_r_ sl_wly w_ll __t 11 p_r c_nt f_w_r c_l_r__s. S_ th_s _s h_w w_ c_n h_lp _s l_s_ w__ght." H_P_L_BS sp_k_sm_n _ndr_w C_rt_n s__d: "__t_ng t__ f_st, _nd _ns_ff_c__nt m_st_c_t__n h_s b__n t__d t_ _ll s_rts _f pr_bl_ms, _ncl_d_ng…w__ght g__n." Th_ c_mp_ny's w_bs_t_ s_ys th_r_ _r_ m_ny sc__nt_f_c st_d__s th_t h_ghl_ght th_ n_g_t_v_ _ff_cts r_l_t_d t_ __t_ng m__ls t__ q__ckly.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

A new product has come on the market for those wanting a digital solution to losing weight – a fork A hong kong company hapilabs has showcased its hapifork at the consumer electronics show in las vegas usa The wireless fork keeps track of your dining habits including your eating speed and then downloads data via usb or bluetooth to your iphone or pc The purpose of the fork is to help you eat more slowly It tells you how long it took to eat your meal the amount of "fork servings" taken per minute and the intervals between "fork servings" If you are eating too fast the fork will vibrate to let you know to slow down The hapifork weighs 65 grams and is on sale for $99

Hapilabs was founded by former french pole vaulter fabrice boutain He explained the benefits of his new product saying "what is important is you take enough time to chew the food well" He added "by chewing well you will help the digestion There was a study in the united states in 2006 showing that people eating more slowly will eat 11 per cent fewer calories So this is how we can help us lose weight" Hapilabs spokesman andrew carton said "eating too fast and insufficient mastication has been tied to all sorts of problems including…weight gain" the company's website says there are many scientific studies that highlight the negative effects related to eating meals too quickly

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Anewproducthascomeonthemarketforthosewantingadigitalsolutiontolosing
weight–afork.AHongKongcompany,HAPILABS,hasshowcaseditsHAPIforkatthe
ConsumerElectronicsShowinLasVegas,USA.Thewirelessforkkeepstrackofyour
dininghabits,includingyoureatingspeed,andthendownloadsdataviaUSBorBluetooth
toyouriPhoneorPC.Thepurposeoftheforkistohelpyoueatmoreslowly.Ittellsyouhow
longittooktoeatyourmeal,theamountof"forkservings"takenperminute,and the
intervalsbetween"forkservings".Ifyouareeatingtoofast,theforkwillvibratetoletyou
knowtoslowdown.TheHAPIforkweighs65gramsandisonsalefor$99.HAPILABSwas
foundedbyformerFrenchpolevaulterFabriceBoutain.Heexplainedthebenefitsofhis
newproduct,saying:"Whatisimportantisyoutakeenoughtimetochewthefoodwell."
Headded:"Bychewingwell,youwillhelpthedigestion.TherewasastudyintheUnited
Statesin2006showingthatpeopleeatingmoreslowlywilleat11percentfewercalories.
Sothisishowwecanhelpusloseweight."HAPILABSspokesmanAndrewCartonsaid:
"Eatingtoofast,andinsufficientmasticationhasbeentiedtoallsortsofproblems,
including…weightgain."Thecompany'swebsitesaystherearemanyscientificstudies
thathighlightthenegativeeffectsrelatedtoeatingmealstooquickly.

FREE WRITING

Write about losing weight for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

A digital fork that helps people lose weight is a fantastic idea.   Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about losing weight. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. HAPIfork: Make a poster about the HAPIfork. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. LOSING WEIGHT: Write a magazine article about losing weight. Include imaginary interviews with people who have succeeded and those who have failed.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to the HAPILABS founder. Ask him three questions about his HAPIfork. Give him/ three of your opinions on how best to lose weight. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

F

d

F

e

T

f

T

g

T

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

product

a.

commodity

2

solution

b.

answer

3.

losing

c.

shedding

4.

amount

d.

volume

5.

vibrate

e.

shake

6.

founded

f.

started

7.

former

g.

one-time

8.

tied

h.

linked

9.

insufficient

i.

inadequate

10.

effects

j.

consequences

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Losing weight

2.

Hong Kong

3.

Your dining habits

4.

Those between "fork servings"

5.

If you eat too fast

6.

The pole vault

7.

The digestion

8.

11 per cent

9.

Weight gain

10.

Scientific ones

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

d

3.

c

4.

a

5.

b

6.

a

7.

c

8.

a

9.

d

10.

c

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Privacy Policy | Current Events | Links | About | Shop | Podcast