My 1,000
Ideas
e-Book

Breaking News English

HOME  |  HELP MY SITE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
 
 

China's leadership change begins (9th November, 2012)

PRINT
20 ONLINE QUIZZES & ACTIVITIES
DICTATION

* 26-page lesson
* 2-page MINI lesson

  

LISTEN

* MP3 (UK male)

* MP3 (USA female)

* MP3 (20 questions)

 * Multiple choice 

 * Fill-in-the-blank 

 * Matching  

 * Hangman  

 * Flash cards

 * Sentence jumble

 * Missing words

 * No letters

 * Crossword

 * Grammar gap-fill

 * Articles gap-fill

 * Prepositions

  * Consonants

  * Vowels

  * Missing letters

  * Initials only

  * Text jumble 15

  * Text jumble 24

  * No spaces

  * Gap-fill
 

  * 10 sentences

  * Spelling

  

READING

  * Speed Reading


 
 

China's President Hu Jintao opened the Chinese Communist Party meeting on Wednesday in Beijing. The president and his team will choose the new leaders that will rule China for the next ten years. China selects its leaders, unlike many other countries, which elect them. The meeting will last for a week and will look at many issues that are important in China today. Perhaps the biggest topic at the meeting will be the economy. Ten years ago, China's economy was not so big. However, an economic miracle in the past decade means the country is now the second biggest economy in the world. Its leaders are a little worried though, because the economy is slowing down. It is still growing 6 times faster than the rest of the world.


 
 

One of the big messages that was talked about in the meeting was corruption. Mr Hu Jintao said the Party must work hard in the next decade to remove corruption from Chinese society. He warned that the Party could die if corruption continued. He said: "If we fail to handle this issue well, it could [be the end of] the party, and even cause the collapse of the party and the fall of the state." Mr Hu told Party members at the Great Hall of the People in Beijing that China had to change because of a changing world. He said: "We must aim higher and work harder and continue to [go after] development in a scientific way." He added the Party should "promote social harmony and improve the people's lives".

Sources: http://news.sky.com/story/1008515/hu-jintao-hails-chinas-golden-decade / http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-china-20233101

WARM-UPS

SHARE THIS LESSON: E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

000's more free lessons.

1. CHINA: Walk around the class and talk to other students about China. Change partners often. Share your findings with your first partner.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

Communist Party / new leader / important issues / economic miracle / the past decade / corruption / the next decade / a changing world / aim higher / work harder / harmony

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. THE NEXT DECADE: How will China change the world? Complete this table with your partner(s). Change partners and share what you wrote. Change and share again.

 

Now

In ten years

Economy

 

 

Environment

 

 

Culture

 

 

Language

 

 

Food

 

 

Peace

 

 

4. SUPERPOWER: Students A strongly believe China will be the biggest superpower in the next decade; Students B strongly believe not.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK

See a sample

5. CULTURE: What do you like best about Chinese culture? Rank these and share your rankings with your partner. Put the best at the top. Change partners often and share your rankings.

  • food
  • opera
  • literature
  • philosophy
  • movies
  • martial arts
  • fashion
  • lifestyle

6. COMMUNIST: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'communist'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.



 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

China's deputy president opened the Communist Party meeting.

T / F

b.

The meeting will continue for the next seven days.

T / F

c.

The biggest topic to be discussed at the meeting is the economy.

T / F

d.

China's economy is growing 6 times faster than that of most countries.

T / F

e.

President Hu Jintao is trying to avoid talking about corruption.

T / F

f.

Hu Jintao warned that the Communist Party could disappear.

T / F

g.

The meeting is taking place in the Great Building of Beijing.

T / F

h.

Hu Jintao said China should develop in a non-scientific way.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

choose

a.

concerned

2

rule

b.

wonder

3.

unlike

c.

balance

4.

miracle

d.

be in power

5.

worried

e.

get rid of

6.

corruption

f.

manage

7.

remove

g.

select

8.

handle

h.

work toward

9.

aim

i.

dishonesty

10.

harmony

j.

different from

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

new leaders that will rule China

a.

miracle

2

The meeting will last

b.

of the party

3.

an economic

c.

of the world

4.

the economy is

d.

people's lives

5.

growing 6 times faster than the rest

e.

for a week

6.

remove corruption

f.

work harder

7.

If we fail to handle

g.

slowing down

8.

cause the collapse

h.

for the next ten years

9.

We must aim higher and

i.

this issue well…

10.

improve the

j.

from Chinese society

WHILE READING / LISTENING

GAP FILL: Put the words into the gaps in the text.

China's President Hu Jintao (1) ____________ the Chinese Communist Party meeting on Wednesday in Beijing. The president and his team will (2) ____________ the new leaders that will rule China for the next ten years. China selects its leaders,               (3) ____________ many other countries, which elect them. The meeting will last for a week and will look at many                     (4) ____________ that are important in China today. Perhaps the biggest (5) ____________ at the meeting will be the economy. Ten years ago, China's economy was not so big. However, an economic (6) ____________ in the past decade means the country is now the second biggest economy in the world. Its leaders are a little (7) ____________ though, because the economy is slowing down. It is still (8) ____________ 6 times faster than the rest of the world.

 

 

 

topic
worried
choose
issues
growing
opened
miracle
unlike

One of the big (9) ____________ that was talked about in the meeting was corruption. Mr Hu Jintao said the Party must work hard in the next (10) ____________ to remove corruption from Chinese society. He warned that the Party could die if corruption continued. He said: "If we fail to handle this issue well, it could [be the (11) ____________ of] the party, and even cause the collapse of the party and the fall of the (12) ____________." Mr Hu told Party members at the Great Hall of the People in Beijing that China had to change because of a (13) ____________ world. He said: "We must (14) ____________ higher and work harder and continue to [go after] development in a scientific way." He added the Party should "promote social (15) ____________ and improve the people's (16) ____________ ".

 

 

harmony
end
changing
messages
lives
decade
aim
state


 
 

LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

Hu Jintao opened the Chinese Communist Party …

 

a.  meeting on Thursday.

b.  meeting on Wednesday.

c.  conference on Wednesday.

d.  conference on Thursday.

2)

… new leaders that will rule China ...

 

a.  for the next ten years.

b.  for the coming ten years.

c.  for the following ten years.

d.  for the full ten years.

3)

The meeting ______ a week

 

a.  may continue for

b.  will last for

c.  is first for

d.  is the second in

4)

Its leaders are ______, because the economy is slowing

 

a.  a little worried though

b.  though a little worried

c.  worried though a little

d.  little a though worried

5)

It is still growing ______ than the rest of the world

 

a.  16.6 times fastest

b.  60 times faster

c.  16 times faster

d.  6 times faster

6)

One of the big messages that was talked about in the meeting …

 

a.  was completion

b.  was competition

c.  was corruption

d.  was confectionary

7)

He warned that the Party ______ corruption continued.

 

a.  ought to die as

b.  should die when

c.  would die of

d.  could die if

8)

If we fail to handle this issue, it could [ ______ ] the party.

 

a.  be the beginning of the end for

b.  be the last legs of

c.  be the end of

d.  become the finish for

9)

China had to change because of ______.

 

a.  the world economy.

b.  increasing competition.

c.  a changing world.

d.  people's dreams for a better life.

10)

He added the Party should promote social harmony…

 

a.  promote social harmony…

b.  prompt social harmony…

c.  promote social harmonies…

d.  promote socially harmony…

LISTENING – Listen and fill in the gaps

China's President Hu Jintao opened the Chinese Communist Party meeting on Wednesday in Beijing. The president (1) ____________________ choose the new leaders that will rule China for the next ten years. China selects its leaders, (2) ____________________ countries, which elect them. The meeting will last for a week and will (3) ____________________ that are important in China today. Perhaps the biggest topic at the meeting will be the economy. Ten years ago, China's economy was not so big. However, an (4) ____________________ past decade means the country is now the second biggest economy in the world. Its (5) ____________________ worried though, because the economy is slowing down. It is still growing 6 times faster than (6) ____________________.

One (7) ____________________ that was talked about in the meeting was corruption. Mr Hu Jintao said the Party must work                                     (8) ____________________ to remove corruption from Chinese society. He warned that the Party (9) ____________________ continued. He said: "If we fail to handle this issue well, it could [be the end of] the party, and even cause the collapse of the party and (10) ____________________." Mr Hu told Party members at the Great Hall of the People in Beijing that China had to change because of a changing world. He said: "(11) _________________ and work harder and continue to [go after] development in a scientific way." He added the Party should "(12) ____________________ and improve the people's lives".


 
 

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What did Hu Jintao open on Wednesday?

2.

Who will choose the new leaders with the president?

3.

What's the biggest topic that the leaders will talk about?

4.

What kind of miracle happened in China in the past decade?

5.

How fast is China's economy growing?

6.

Who or what must work hard to remove corruption?

7.

What might happen to the Party if corruption continued?

8.

Why did Mr Hu say China had to change?

9.

What two things must do besides going after development?

10.

What does the Party want to promote?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What did China's President Hu Jintao open?

6.

What does Hu Jintao want removed?

 

a) The Chinese Let's Have A Party meeting

b) The Chinese Capitalist Party meeting

c) The Chinese Communist Party meeting

d) The Chinese Regional Leadership meeting

 

a) Tax

b) Corruption

c) The Olympic Stadium in Beijing

d) One star from the Chinese flag

2.

What will the president and his team will choose?

7.

What might fail?

 

a) China's new rulers

b) What to eat for dinner

c) China's new national anthem

d) Where to hold an anniversary celebration

 

a) the stars

b) the statistics

c) the statues

d) the state

3.

How long will the meeting last?

8.

Why does China have to change?

 

a) No one knows

b) 10 days

c) Three days

d) A week

 

a) America wants China to change

b) The world is changing.

c) China is falling behind

d) To become the biggest superpower

4.

What happened to China in the past decade?

9.

How must Chinese people now aim?

 

a) An economic mess

b) An economic miracle

c) A miraculous mess

d) A miraculous miracle

 

a) higher

b) straighter

c) more steadily

d) more accurately

5.

How worried are China's leaders about the economy?

10.

What does Hu Jintao want to improve?

 

a) Not at all

b) Worried to death

c) A little

d) A lot

 

a) People's liveliness

b) Living people

c) Live people

d) People's lives


 
 

ROLE PLAY

Role  A – China's old leader

You are very happy with what you did over the past decade. China is a much better country. Think of three reasons why. You believe the country should continue the same. You don't like the new leader. His/Her ideas are dangerous and will end China. You think poor people must wait for a better life.

Role  B – China's new leader

You want China to be stronger. You think there are too many poor people who are unhappy. This is dangerous for China. Think of three reasons why. The country should make many big changes to help poor people. Rich people have to pay more to help poor people. You don't like rich people.

Role  C – A poor person

You have a poor, unhappy life. You have no money. You are angry. You have seen people in the tall apartment blocks get lots of money, cars, nice clothes, etc. over the past decade. You want change. Think of three reasons why. You want the new leader to help you. You don't like rich people.

Role  D – A rich person

You were a poor farmer once. You became rich because you worked hard. If someone is poor in China, it is because they didn't work hard. You want the old leader to stay. You like him/her. If you have to pay money to poor people, you will leave China. All rich people will leave and China will be poor.

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'Chinese' and 'leader'.

Chinese

leader

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • Wednesday
  • rule
  • unlike
  • biggest
  • ten
  • slowing
  • messages
  • remove
  • die
  • changing
  • aim
  • lives

CHINA SURVEY

Write five GOOD questions about China in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

CHINA DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the country 'China'?

c)

What do you know about China changing its leaders?

d)

Do you think the Chinese system of choosing leaders is better than the American system?

e)

What kind of person do you think the new leader will be?

f)

What do you know about President Hu Jintao?

g)

What are the big issues in China today?

h)

What do you think of China's economic miracle?

i)

How did China's miracle happen?

j)

China's economy is growing 6 times faster than the rest of the world. Is this all good for China?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

What is corruption like in your country? How bad is it?

c)

How can a country remove corruption from society?

d)

What would happen to China if the Communist Party died?

e)

What would happen to the world if China collapsed?

f)

How does China get people to aim higher and work harder?

g)

What can the rest of the world learn from China?

h)

When do you think China will become the number one world superpower?

i)

Chinese could become the world's number one language one day. What do you think about this?

j)

What questions would you like to ask President Hu Jintao?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

China's President Hu Jintao (1) ____ the Chinese Communist Party meeting on Wednesday in Beijing. The president and his team will choose the new leaders that will rule China for the next ten years. China selects its leaders, (2) ____ many other countries, which elect them. The meeting will (3) ____ for a week and will look at many issues that are important in China today. Perhaps the biggest topic at the meeting will be the economy. Ten years ago, China's economy was not so big. However, an economic (4) ____ in the past decade means the country is now the second biggest economy in the world. Its leaders are a (5) ____ worried though, because the economy is slowing down. It is still growing 6 times faster than the (6) ____ of the world.

One of the big messages that was talked about in the meeting was (7) ____. Mr Hu Jintao said the Party must work hard in the next decade to (8) ____ corruption from Chinese society. He warned that the Party could die if corruption continued. He said: "If we fail to handle this issue (9) ____, it could [be the end of] the party, and even cause the collapse of the party and the (10) ____ of the state." Mr Hu told Party members at the Great Hall of the People in Beijing that China had to change because of a (11) ____ world. He said: "We must aim higher and work harder and continue to [go after] development in a scientific way." He added the Party should "(12) ____ social harmony and improve the people's lives".

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

opened

(b)

opening

(c)

opens

(d)

open

2.

(a)

likely

(b)

disliked

(c)

unlike

(d)

likelihood

3.

(a)

end

(b)

finish

(c)

last

(d)

first

4.

(a)

miraculous

(b)

miracles

(c)

mirage

(d)

miracle

5.

(a)

little

(b)

small

(c)

few

(d)

minute

6.

(a)

all

(b)

rest

(c)

everything

(d)

other

7.

(a)

corrupts

(b)

corrupted

(c)

corrupt

(d)

corruption

8.

(a)

die

(b)

remove

(c)

transfer

(d)

relocate

9.

(a)

good

(b)

nice

(c)

well

(d)

timed

10.

(a)

drop

(b)

fall

(c)

down

(d)

decrease

11.

(a)

changer

(b)

change

(c)

changes

(d)

changing

12.

(a)

promo

(b)

promote

(c)

promotion

(d)

promoting

SPELLING

Paragraph 1

1.

China eesltcs its leaders

2.

leuink many other countries

3.

look at many eisuss

4.

an economic arelmci

5.

the second biggest enmocyo in the world

6.

It is still gigwonr 6 times faster

Paragraph 2

7.

One of the big mesgsesa that was talked about

8.

Chinese seytioc

9.

If we fail to hldena this

10.

cause the loeaslcp of the party

11.

promote social oahymnr

12.

ivproem the people's lives

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

the economy. Ten years ago, China's economy was not so big. However, an economic miracle in the past

(    )

People in Beijing that China had to change because of a changing world. He said: "We must aim

(    )

continued. He said: "If we fail to handle this issue well, it could [be the end of] the party, and even cause the

(    )

in Beijing. The president and his team will choose the new leaders that will rule China for

(    )

One of the big messages that was talked about in the meeting was corruption. Mr Hu Jintao said the Party must work

(    )

higher and work harder and continue to [go after] development in a scientific

(    )

the next ten years. China selects its leaders, unlike many other countries, which elect them. The meeting will last

(    )

for a week and will look at many issues that are important in China today. Perhaps the biggest topic at the meeting will be

(    )

worried though, because the economy is slowing down. It is still growing 6 times faster than the rest of the world.

(    )

collapse of the party and the fall of the state." Mr Hu told Party members at the Great Hall of the

(    )

decade means the country is now the second biggest economy in the world. Its leaders are a little

(    )

way." He added the Party should "promote social harmony and improve the people's lives".

(    )

hard in the next decade to remove corruption from Chinese society. He warned that the Party could die if corruption

1  )

China's President Hu Jintao opened the Chinese Communist Party meeting on Wednesday

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

president    and    his     team    will   choose   the   new   leaders   The.    

2.

for     last     will     meeting     The     week     a.    

3.

the    be    The    at    will    economy    topic   meeting    the    biggest.    

4.

little     a     are     leaders     Its     though     worried.    

5.

faster     than    the    rest    of    the     world     Growing     6     times.    

6.

the     that     about     of     messages     talked     One     big     was.    

7.

work     must     Party     The     decade     next     the     in     hard.

8.

die     corruption     The     could     if     continued     Party.

9.

because     China     of     had     a     to     changing    change     world.

10.

harmony     social     promote     should     Party     The.

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

China's President Hu Jintao opened / opening the Chinese Communist Party meeting on Wednesday in Beijing. The president and his team will choice / choose the new leaders that will rule China for the next ten years. China selects its leaders, unlike / likely many other countries, which elect / select them. The meeting will first / last for a week and will look at many issues that are important in China today / yesterday. Perhaps the biggest topic at the meeting will be the economy. Ten years ago, China's economy was not so / such big. However, an economic miracle / miraculous in the past decade means the country is now the second biggest economy in the world. Its leaders are a small / little worried though, because the economy is slowing down. It is still growing 6 times faster than the rest / relax of the world.

One of the big messages that was talked / talking about in the meeting was corruption. Mr Hu Jintao said the Party must work hard in the past / next decade to remove / removal corruption from Chinese society. He warned that the Party could death / die if corruption continued. He said: "If we fail to knob / handle this issue well, it could [be the end of] the party, and ever / even cause the collapse of the party and the fall of the condition / state." Mr Hu told Party members at the Great Hall of the People in Beijing that China had to change because of a changing / charging world. He said: "We must aim higher and work harder and continue to [go after / before] development in a scientific way." He added the Party should "promote social harmony and improve / prove the people's lives".

Talk about the connection between each pair of words in italics.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

Ch_n_'s Pr_s_d_nt H_ J_nt__ _p_n_d th_ Ch_n_s_ C_mm_n_st P_rty m__t_ng _n W_dn_sd_y _n B__j_ng. Th_ pr_s_d_nt _nd h_s t__m w_ll ch__s_ th_ n_w l__d_rs th_t w_ll r_l_ Ch_n_ f_r th_ n_xt t_n y__rs. Ch_n_ s_l_cts _ts l__d_rs, _nl_k_ m_ny _th_r c__ntr__s, wh_ch _l_ct th_m. Th_ m__t_ng w_ll l_st f_r _ w__k _nd w_ll l__k _t m_ny _ss__s th_t _r_ _mp_rt_nt _n Ch_n_ t_d_y. P_rh_ps th_ b_gg_st t_p_c _t th_ m__t_ng w_ll b_ th_ _c_n_my. T_n y__rs _g_, Ch_n_'s _c_n_my w_s n_t s_ b_g. H_w_v_r, _n _c_n_m_c m_r_cl_ _n th_ p_st d_c_d_ m__ns th_ c__ntry _s n_w th_ s_c_nd b_gg_st _c_n_my _n th_ w_rld. _ts l__d_rs _r_ _ l_ttl_ w_rr__d th__gh, b_c__s_ th_ _c_n_my _s sl_w_ng d_wn. _t _s st_ll gr_w_ng 6 t_m_s f_st_r th_n th_ r_st _f th_ w_rld.

_n_ _f th_ b_g m_ss_g_s th_t w_s t_lk_d _b__t _n th_ m__t_ng w_s c_rr_pt__n. Mr H_ J_nt__ s__d th_ P_rty m_st w_rk h_rd _n th_ n_xt d_c_d_ t_ r_m_v_ c_rr_pt__n fr_m Ch_n_s_ s_c__ty. H_ w_rn_d th_t th_ P_rty c__ld d__ _f c_rr_pt__n c_nt_n__d. H_ s__d: "_f w_ f__l t_ h_ndl_ th_s _ss__ w_ll, _t c__ld [b_ th_ _nd _f] th_ p_rty, _nd _v_n c__s_ th_ c_ll_ps_ _f th_ p_rty _nd th_ f_ll _f th_ st_t_." Mr H_ t_ld P_rty m_mb_rs _t th_ Gr__t H_ll _f th_ P__pl_ _n B__j_ng th_t Ch_n_ h_d t_ ch_ng_ b_c__s_ _f _ ch_ng_ng w_rld. H_ s__d: "W_ m_st __m h_gh_r _nd w_rk h_rd_r _nd c_nt_n__ t_ [g_ _ft_r] d_v_l_pm_nt _n _ sc__nt_f_c w_y." H_ _dd_d th_ P_rty sh__ld "pr_m_t_ s_c__l h_rm_ny _nd _mpr_v_ th_ p__pl_'s l_v_s".

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

china's president hu jintao opened the chinese communist party meeting on wednesday in beijing the president and his team will choose the new leaders that will rule china for the next ten years china selects its leaders unlike many other countries which elect them the meeting will last for a week and will look at many issues that are important in china today perhaps the biggest topic at the meeting will be the economy ten years ago china's economy was not so big however an economic miracle in the past decade means the country is now the second biggest economy in the world its leaders are a little worried though because the economy is slowing down it is still growing 6 times faster than the rest of the world

one of the big messages that was talked about in the meeting was corruption mr hu jintao said the party must work hard in the next decade to remove corruption from chinese society he warned that the party could die if corruption continued he said "if we fail to handle this issue well it could [be the end of] the party and even cause the collapse of the party and the fall of the state" mr hu told party members at the great hall of the people in beijing that china had to change because of a changing world he said "we must aim higher and work harder and continue to [go after] development in a scientific way" he added the party should "promote social harmony and improve the people's lives"

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

China'sPresidentHuJintaoopenedtheChineseCommunistPartymeetingon
WednesdayinBeijing.Thepresidentandhisteamwillchoosethenewleadersthat
willruleChinaforthenexttenyears.Chinaselectsitsleaders,unlikemanyother
countries,whichelectthem.Themeetingwilllastforaweekandwilllookatmanyi
ssuesthatareimportantinChinatoday.Perhapsthebiggesttopicatthemeeting
willbetheeconomy.Tenyearsago,China'seconomywasnotsobig.However,a
neconomicmiracleinthepastdecademeansthecountryisnowthesecondbiggest
economyintheworld.Itsleadersarealittleworriedthough,becausetheeconomy
isslowingdown.Itisstillgrowing6timesfasterthantherestoftheworld.Oneofthe
bigmessagesthatwastalkedaboutinthemeetingwascorruption.MrHuJintaosaid
thePartymustworkhardinthenextdecadetoremovecorruptionfromChinesesociety.
HewarnedthatthePartycoulddieifcorruptioncontinued.Hesaid:"Ifwefailtohand
lethisissuewell,itcould[betheendof]theparty,andevencausethecollapseoftheparty
andthefallofthestate."MrHutoldPartymembersattheGreatHallofthePeoplein
BeijingthatChinahadtochangebecauseofachangingworld.Hesaid:"Wemustaim
higherandworkharderandcontinueto[goafter]developmentinascientificway.
"HeaddedthePartyshould"promotesocialharmonyandimprovethepeople'slives".

FREE WRITING

Write about China for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

China should choose its leaders using elections - like the USA.  Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about the meeting of Chinese leaders in Beijing, China. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. CHINA: Make a poster about China. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. THE NEXT LEADER: Write a magazine article about the next Chinese leader. Include imaginary interviews with him.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to the next Chinese leader. Ask him three questions about China and its future. Give him three pieces of advice. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

T

d

T

e

F

f

T

g

F

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

choose

a.

select

2

rule

b.

be in power

3.

unlike

c.

different from

4.

miracle

d.

wonder

5.

worried

e.

concerned

6.

corruption

f.

dishonesty

7.

remove

g.

get rid of

8.

handle

h.

manage

9.

aim

i.

work toward

10.

harmony

j.

balance

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

the Chinese Communist Party meeting

2.

the president's team

3.

the economy

4.

an economic one

5.

6 times faster than the rest of the world

6.

the Party

7.

It might die

8.

Because the world is changing

9.

aim higher and work harder

10.

social harmony

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

c

2.

a

3.

d

4.

b

5.

c

6.

d

7.

b

8.

d

9.

a

10.

d

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

 

Back to the top

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2012 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy