My
1,000 IDEAS
e-Book

Breaking News English
An EFL / ESL Lesson Plan by Sean Banville - Moscow FM

Home | Donate | Resource Book | All BNE Lessons | Copyright

    

   FREE Lesson
   Subscription

   E-mail this lesson
   to your student,
   friend or teacher.



 
 

 

 

Moscow to get English radio station (5th November, 2012)

PRINT
20 ONLINE QUIZZES & ACTIVITIES
DICTATION

* 26-page lesson
* 2-page MINI lesson

  

LISTEN

* MP3 (UK male)

* MP3 (USA female)

* MP3 (20 questions)

 * Multiple choice 

 * Fill-in-the-blank 

 * Matching  

 * Hangman  

 * Flash cards

 * Sentence jumble

 * Missing words

 * No letters

 * Crossword

 * Grammar gap-fill

 * Articles gap-fill

 * Prepositions

  * Consonants

  * Vowels

  * Missing letters

  * Initials only

  * Text jumble 15

  * Text jumble 24

  * No spaces

  * Gap-fill
 

  * 10 sentences

  * Spelling

  

READING

  * Speed Reading


 
 

Moscow's English-speaking residents and language learners will have something new to listen to starting on November 12. The city is launching a brand new radio station in English to cater to expats, tourists and local residents. The new station, to be called Moscow FM, is being set up by Moscow's city hall. It is part of an ongoing initiative to make the city easier to live in for non-Russians. The radio channel follows hot on the heels of street signs in English, which emerged for the first time several months ago. Moscow's Deputy Mayor Andrei Sharonov told the "Moscow Times" newspaper that the next stage of the city's project would be to provide tuition to the city's police officers to study English.


 
 

Moscow FM will have a strong focus on news – both national and international. The "Moscow Times" reported that: "The news content will be produced by the state-funded English language TV channel Russia Today and will make up 20-30 per cent of the airtime." A spokesman for the new station promised it would be, "a fundamentally new urban radio". It is sure to be a hit with tens of thousands of Moscow's foreign residents as well as the five million tourists who pass through Russia's capital every year. It should also prove popular with Russians learning English in Moscow. Language student Oksana Ivashin said she would be tuning in regularly to the station, "for a Russian perspective on English news".

Sources:
RIA Novosti http://en.ria.ru/russia/20121102/177139254.html
The Moscow Times http://www.themoscowtimes.com/news/article/city-hall-to-start-radio-station-for-expats/470926.html

WARM-UPS


 
 

1. ENGLISH RADIO: Walk around the class and talk to other students about English radio. Change partners often. Share your findings with your first partner.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

Moscow / language learners / radio station / initiative / street signs in English / tuition / international news / state-funded / airtime / fundamentally new / foreign residents

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. LEARNING ENGLISH: With your partner(s), write 3 tips for each of the things in the table. Change partners and share what you wrote. Change and share again.

 

Tip 1

Tip 2

Tip 3

Radio

 

 

 

Internet

 

 

 

Movies

 

 

 

Songs

 

 

 

Newspapers

 

 

 

TV

 

 

 

4. RADIO: Students A strongly believe there is no need for radio because we have the Internet, etc.; Students B strongly believe otherwise.  Change partners again and talk about your conversations.

5. RADIO SHOWS: What are your favourites? Rank these and share your rankings with your partner. Put the best at the top. Change partners often and share your rankings.

  • local news
  • weather
  • traffic
  • business news
  • the top songs of the week playlist
  • chat show
  • drama
  • documentary

6. ENGLISH: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'English'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.


BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

The new Moscow radio station is only for language learners.

T / F

b.

The new station is to be called Moscow English World FM.

T / F

c.

Moscow's city hall is behind the plan to launch the radio station.

T / F

d.

The city's English-speaking police officers will work as DJs.

T / F

e.

The station will focus on domestic and global news.

T / F

f.

As much as 30% of the time on air will be dedicated to news.

T / F

g.

A radio spokesman said the station would be a little different.

T / F

h.

A language learner will listen for a Russian viewpoint on the news.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

residents

a.

constitute

2

cater to

b.

teaching

3.

initiative

c.

basically

4.

hot on the heels of

d.

domestic

5.

tuition

e.

frequently

6.

national

f.

viewpoint

7.

make up

g.

locals

8.

fundamentally

h.

soon after

9.

regularly

i.

scheme

10.

perspective

j.

provide for

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

Moscow's English-speaking

a.

heels of

2

a brand

b.

airtime

3.

cater

c.

new radio station

4.

hot on the

d.

on news

5.

provide

e.

in regularly

6.

a strong focus

f.

residents

7.

state-

g.

perspective

8.

20-30 per cent of the

h.

tuition to

9.

she would be tuning

i.

to expats

10.

for a Russian

j.

funded


WHILE READING / LISTENING

GAP FILL: Put the words into the gaps in the text.

Moscow's English-speaking (1) ____________ and language learners will have something new to listen to starting on November 12. The city is launching a (2) ____________ new radio station in English to cater to expats, tourists and local residents. The new station, to be called Moscow FM, is being (3) ____________ up by Moscow's city hall. It is part of an ongoing (4) ____________ to make the city easier to live in for non-Russians. The radio channel follows hot on the (5) ____________ of street signs in English, which emerged for the first time (6) ____________ months ago. Moscow's Deputy Mayor Andrei Sharonov told the "Moscow Times" newspaper that the next (7) ____________ of the city's project would be to provide (8) ____________ to the city's police officers to study English.

 

 

 

initiative
brand
several
tuition
residents
stage
set
heels

Moscow FM will have a (9) ____________ focus on news – both national and international. The "Moscow Times" reported that: "The news content will be produced by the state-(10) ____________ English language TV channel Russia Today and will make up 20-30 per cent of the (11) ____________." A spokesman for the new station promised it would be, "a (12) ____________ new urban radio". It is sure to be a hit with tens of thousands of Moscow's foreign residents as well as the five million tourists who (13) ____________ through Russia's capital every year. It should also (14) ____________ popular with Russians learning English in Moscow. Language student Oksana Ivashin said she would be (15) ____________ in regularly to the station, "for a Russian (16) ____________ on English news".

 

 

prove
funded
perspective
fundamentally
strong
pass
tuning
airtime


LISTENING – Guess the answers. Listen to check

1)

Moscow's English-speaking …

 

a.  teachers

b.  population

c.  residents

d.  citizens

2)

The city is launching a ______ new radio station

 

a.  very

b.  totally

c.  refreshingly

d.  brand

3)

Moscow FM is being set up by Moscow's ______

 

a.  city hall

b.  education board

c.  tourism board

d.  amateur radio community

4)

The radio channel follows hot on the ______ of street signs in English

 

a.  feet

b.  toes

c.  heels

d.  soles

5)

provide tuition to the city's ______

 

a.  police officers

b.  tourist police

c.  immigration officers

d.  tourist information workers

6)

Moscow FM will have a strong focus on ______

 

a.  grammar and vocabulary

b.  Moscow and Russia

c.  news

d.  sport

7)

The news content will be produced by the state-funded ______

 

a.  English language TV channel

b.  English school chain

c.  English tourist authority

d.  English Council

8)

It will make up 20-30 per cent of the ______

 

a.  time

b.  show time

c.  airtime

d.  on time

9)

A spokesman for the new station promised it would be, "_______"

 

a.  " fundamentally a new urban radio"

b.  "a new urban radio, fundamentally "

c.  "a new, fundamentally urban radio"

d.  "a new urban fundamentally radio"

10)

Oksana Ivashin said she would be tuning ______

 

a.  up every now and then

b.  out regularly

c.  in from time to time

d.  in regularly


LISTENING – Listen and fill in the gaps

Moscow's (1) ______________________ and language learners will have something new to listen to starting on November 12. The city is launching a brand new radio station in English (2) ______________________, tourists and local residents. The new station, to be called Moscow FM, is being set up by Moscow's city hall. It is part of (3) ______________________ to make the city easier to live in for non-Russians. The radio channel follows hot on  (4) ______________________ in English, which emerged for the first time several months ago. Moscow's Deputy Mayor Andrei Sharonov told the "Moscow Times" newspaper (5) ______________________ of the city's project would be (6) ______________________ the city's police officers to study English.

Moscow FM will (7) ______________________ on news – both national and international. The "Moscow Times" reported that: "The news content will be produced (8) ______________________ English language TV channel Russia Today and will make up 20-30 per cent of the airtime." A spokesman for the new station promised it would be, "(9) ______________________ urban radio". It is (10) ______________________ tens of thousands of Moscow's foreign residents as well as the five million tourists who pass through Russia's capital every year. It should (11) ____________________ Russians learning English in Moscow. Language student Oksana Ivashin said she would be tuning in regularly to the station, "(12) __________________ on English news".


COMPREHENSION QUESTIONS

1.

Which of Moscow's residents will have something new to listen to?

2.

When is the radio channel due to start airing?

3.

Who will the station cater to, besides tourists and local residents?

4.

Who is behind the radio station?

5.

What will be provided to Moscow's police officers?

6.

What will the channel have a strong focus on?

7.

What proportion of the airtime will be dedicated to news?

8.

How many tourists does Moscow see each year?

9.

What will student Oksana Ivashin be doing regularly?

10.

What kind of perspective does Oksana Ivashin want?


MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.  When will the radio station start?

6.  What will the station focus on?

 

a) November 12

b) November 21

c) November 20

d) November 22

 

a) English language

b) Moscow life

c) Sport

d) News

2.  How new is the radio station?

7.  Who is paying for the station?

 

a) Totally new

b) Amazingly new

c) Brand new

d) Very new

 

a) Moscow entrepreneurs

b) It's state funded

c) Russia's Tourism Agency

d) Subscribers

3.  What is the name of the new station?

8.  How much airtime will be news?

 

a) Moscow English

b) Moscow FM

c) FM Moscow

d) Moscow English FM

 

a) Very little

b) It depends on weekdays / weekends

c) About half

d) 20-30%

4.  Who is setting up the station?

9.  How many tourists go to Moscow?

 

a) Moscow Tourism Authority

b) Moscow's board of education

c) Moscow's amateur radio club

d) Moscow's city hall

 

a) 25,000,000

b) 35,000,000

c) 5,000,000

d) 15,000,000

5.  What will Moscow's police soon get?

10  What kind of perspective does Oksana want?

 

a) English language tuition

b) Free radios

c) Part-time jobs as radio DJs

d) Their own radio station

 

a) One from Moscow

b) A Russian one

c) An international one

d) An unbiased one


ROLE PLAY

Role  A – Main Moscow FM presenter

You think Moscow FM will give a great image of Moscow all over the world. You really want to focus a lot more on Moscow only. Think of 3 reasons why. Your boss (who you hate) said she wants an international focus. You also want only Russian songs. People must learn about Russian culture.

Role  B – Boss of Moscow FM

You have spent years planning Moscow FM. You want a very international feel to it. Think of three reasons why. You are very worried about the main presenter, who wants a strong Moscow focus. You also want only American and British songs on the radio. You may have to fire the presenter.

Role  C – An English student

You are very excited about the new radio station. You really want lots of news about other countries. Think of three reasons why. You love music from the US and UK. You hope there will be lots of shows about English grammar and vocabulary. You don't want news – you can get that from other stations.

Role  D – A local resident

You think the radio will be great for your English. It must have a very strong Russian focus. You can learn English better if the topics are music are about Russia. Think of 3 reasons why. You are fed up with people who have no pride in Russia and who always want to be international (the boss and the student).


AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'English' and 'radio'.

English

radio

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • residents
  • brand
  • cater
  • set up
  • heels
  • provide
  • focus
  • funded
  • 30
  • hit
  • 5,000,000
  • tuning in

ENGLISH RADIO SURVEY

Write five GOOD questions about English radio in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

ENGLISH RADIO DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'radio'?

c)

How good is using the radio to learn English?

d)

Talk about your experiences of learning English listening to the radio?

e)

Do you think all cities should have an English radio station?

f)

Do you think Moscow FM will be a big hit?

g)

What English shows would you like to listen to on the radio?

h)

Which is better, Internet radio, car radio, or regular radio?

i)

How much English is there in your town (radio, street signs, etc)?

j)

What do you think of the idea of giving English tuition to the police?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

Do you like news with a strong local or international focus?

c)

Is there a problem with news content coming from a state-funded body?

d)

What did you think "a fundamentally new urban radio" might be?

e)

What should radio stations do to help people learn languages?

f)

Do you like news from the perspective of your country?

g)

Which is a better way to learn English, radio or television?

h)

What are the advantages and disadvantages of listening to the radio to learn English?

i)

What proportion of news, music, traffic, weather, etc. would you want on a radio station?

j)

What questions would you like to ask the boss of Moscow FM?


DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________


MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

Moscow's English-speaking (1) ____ and language learners will have something new to listen to starting on November 12. The city is launching a (2) ____ new radio station in English to cater to expats, tourists and local residents. The new station, to be called Moscow FM, is being set (3) ____ by Moscow's city hall. It is part of an (4) ____ initiative to make the city easier to live in for non-Russians. The radio channel follows hot on the (5) ____ of street signs in English, which emerged for the first time several months ago. Moscow's Deputy Mayor Andrei Sharonov told the "Moscow Times" newspaper that the next stage of the city's project would be to provide (6) ____ to the city's police officers to study English.

Moscow FM will have a strong focus on news – both national and international. The "Moscow Times" reported that: "The news (7) ____ will be produced by the state-funded English language TV channel Russia Today and will make up 20-30 per cent of the (8) ____." A spokesman for the new station promised it would be, "a fundamentally new urban radio". It is sure to be a hit with tens of thousands of Moscow's foreign residents as well as the five million tourists who pass (9) ____ Russia's capital every year. It should also (10) ____ popular with Russians learning English in Moscow. Language student Oksana Ivashin said she would be (11) ____ in regularly to the station, "for a Russian (12) ____ on English news".

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

residences

(b)

residents

(c)

rodents

(d)

rampant

2.

(a)

blend

(b)

brand

(c)

bland

(d)

blind

3.

(a)

along

(b)

down

(c)

on

(d)

up

4.

(a)

goings on

(b)

ongoing

(c)

oncoming

(d)

overcoming

5.

(a)

feet

(b)

heels

(c)

toes

(d)

soles

6.

(a)

fruition

(b)

condition

(c)

tuition

(d)

rendition

7.

(a)

matter

(b)

appendix

(c)

content

(d)

index

8.

(a)

timeliness

(b)

timely

(c)

airtime

(d)

big time

9.

(a)

around

(b)

over

(c)

via

(d)

through

10.

(a)

prove

(b)

proof

(c)

evidence

(d)

evidenced

11.

(a)

tuning

(b)

turning

(c)

toning

(d)

training

12.

(a)

cognitive

(b)

mind

(c)

perspective

(d)

opinions


SPELLING

Paragraph 1

1.

Moscow's English-speaking seterdnsi

2.

The city is nuhagicln a brand new radio station

3.

part of an ongoing tvitaniiei

4.

svarele months ago

5.

the next stage of the city's ocprtje

6.

provide ttunioi to the city's police officers

Paragraph 2

7.

the state-nedfdu English language TV channel

8.

A nmsekpoas for the new station

9.

"a yuleltdnnamfa new urban radio"

10.

It should also evrop popular with Russians

11.

tuning in raelrugly

12.

for a Russian irptcevpese on English news


PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

up 20-30 per cent of the airtime." A spokesman for the new station promised it would be, "a fundamentally

(    )

Moscow FM will have a strong focus on news – both national and international. The "Moscow Times" reported

1  )

Moscow's English-speaking residents and language learners will have something new to listen

(    )

months ago. Moscow's Deputy Mayor Andrei Sharonov told the "Moscow Times" newspaper that the next

(    )

to expats, tourists and local residents. The new station, to be called Moscow FM, is being set

(    )

to starting on November 12. The city is launching a brand new radio station in English to cater

(    )

in regularly to the station, "for a Russian perspective on English news".

(    )

Russians learning English in Moscow. Language student Oksana Ivashin said she would be tuning

(    )

up by Moscow's city hall. It is part of an ongoing initiative to make the city easier to live in for non-Russians. The radio channel follows hot

(    )

stage of the city's project would be to provide tuition to the city's police officers to study English.

(    )

on the heels of street signs in English, which emerged for the first time several

(    )

new urban radio". It is sure to be a hit with tens of thousands of Moscow's foreign residents as well as the five

(    )

that: "The news content will be produced by the state-funded English language TV channel Russia Today and will make

(    )

million tourists who pass through Russia's capital every year. It should also prove popular with


PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

to     learners    something   listen   Language    have    to    will     new

2.

radio     The     launching     new     is     brand     station     city     a.    

3.

initiative     ongoing     an     of     part     is     It.    

4.

heels    the   on   hot   follows    It    English     in    signs    street     of.    

5.

city's     the     to     tuition     Provide     officers     police.    

6.

English     The     language     state     TV     -     channel     funded.    

7.

hit     a     be     to     sure     is     It     thousands     of     tens     with.    

8.

million     Russia's     tourists    capital    who    pass     Five     through.    

9.

she     regularly     would     be     Ivashin     tuning     said     in.    

10.

news     English     on     perspective     Russian     a     For.    


CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Moscow's English-speaking residents / residence and language learners will have something new to listen to starting on November 12. The city is launching a brand / bland new radio station in English to cater of / to expats, tourists and local / locally residents. The new station, to be called Moscow FM, is being set / let up by Moscow's city hall. It is part of an oncoming / ongoing initiative to make the city easier to live in for non-Russians. The radio channel follows cool / hot on the souls / heels of street signs in English, which emerged for the first time several / numerous months ago. Moscow's Deputy Mayor Andrei Sharonov told the "Moscow Times" newspaper that the next stage of the city's project would be to provide tuition / tutorial to the city's police officers to study English.

Moscow FM will have a strong / strength focus on news – both national and international. The "Moscow Times" reported that: "The news content will be produced / production by the state-funded / state-founded English language TV channel Russia Today and will make / rake up 20-30 per cent of the airtime." A spokesman for the new station promised it would be, "a fundamentally new urban / rural radio". It is sure to be a hit with dozens / tens of thousands of Moscow's foreign residents as well / good as the five million tourists who pass via / through Russia's capital every year. It should also prove / proof popular with Russians learning English in Moscow. Language student Oksana Ivashin said she would be tuning out / in regularly to the station, "for a Russian perspective on English news".

Talk about the connection between each pair of words in italics.


INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

M_sc_w's _ngl_sh-sp__k_ng r_s_d_nts _nd l_ng__g_ l__rn_rs w_ll h_v_ s_m_th_ng n_w t_ l_st_n t_ st_rt_ng _n N_v_mb_r 12. Th_ c_ty _s l__nch_ng _ br_nd n_w r_d__ st_t__n _n _ngl_sh t_ c_t_r t_ _xp_ts, t__r_sts _nd l_c_l r_s_d_nts. Th_ n_w st_t__n, t_ b_ c_ll_d M_sc_w FM, _s b__ng s_t _p by M_sc_w's c_ty h_ll. _t _s p_rt _f _n _ng__ng _n_t__t_v_ t_ m_k_ th_ c_ty __s__r t_ l_v_ _n f_r n_n-R_ss__ns. Th_ r_d__ ch_nn_l f_ll_ws h_t _n th_ h__ls _f str__t s_gns _n _ngl_sh, wh_ch _m_rg_d f_r th_ f_rst t_m_ s_v_r_l m_nths _g_. M_sc_w's D_p_ty M_y_r _ndr__ Sh_r_n_v t_ld th_ "M_sc_w T_m_s" n_wsp_p_r th_t th_ n_xt st_g_ _f th_ c_ty's pr_j_ct w__ld b_ t_ pr_v_d_ t__t__n t_ th_ c_ty's p_l_c_ _ff_c_rs t_ st_dy _ngl_sh.

M_sc_w FM w_ll h_v_ _ str_ng f_c_s _n n_ws – b_th n_t__n_l _nd _nt_rn_t__n_l. Th_ "M_sc_w T_m_s" r_p_rt_d th_t: "Th_ n_ws c_nt_nt w_ll b_ pr_d_c_d by th_ st_t_-f_nd_d _ngl_sh l_ng__g_ TV ch_nn_l R_ss__ T_d_y _nd w_ll m_k_ _p 20-30 p_r c_nt _f th_ __rt_m_." _ sp_k_sm_n f_r th_ n_w st_t__n pr_m_s_d _t w__ld b_, "_ f_nd_m_nt_lly n_w _rb_n r_d__". _t _s s_r_ t_ b_ _ h_t w_th t_ns _f th__s_nds _f M_sc_w's f_r__gn r_s_d_nts _s w_ll _s th_ f_v_ m_ll__n t__r_sts wh_ p_ss thr__gh R_ss__'s c_p_t_l _v_ry y__r. _t sh__ld _ls_ pr_v_ p_p_l_r w_th R_ss__ns l__rn_ng _ngl_sh _n M_sc_w. L_ng__g_ st_d_nt _ks_n_ _v_sh_n s__d sh_ w__ld b_ t_n_ng _n r_g_l_rly t_ th_ st_t__n, "f_r _ R_ss__n p_rsp_ct_v_ _n _ngl_sh n_ws".


PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

moscow's english-speaking residents and language learners will have something new to listen to starting on november 12 the city is launching a brand new radio station in english to cater to expats tourists and local residents the new station to be called moscow fm is being set up by moscow's city hall it is part of an ongoing initiative to make the city easier to live in for non-russians the radio channel follows hot on the heels of street signs in english which emerged for the first time several months ago moscow's deputy mayor andrei sharonov told the "moscow times" newspaper that the next stage of the city's project would be to provide tuition to the city's police officers to study english

moscow fm will have a strong focus on news – both national and international the "moscow times" reported that "the news content will be produced by the state-funded english language tv channel russia today and will make up 20-30 per cent of the airtime" a spokesman for the new station promised it would be "a fundamentally new urban radio" it is sure to be a hit with tens of thousands of moscow's foreign residents as well as the five million tourists who pass through russia's capital every year it should also prove popular with russians learning english in moscow language student oksana ivashin said she would be tuning in regularly to the station "for a russian perspective on english news"


PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Moscow'sEnglish-speakingresidentsandlanguagelearnerswillhave
somethingnewtolistentostartingonNovember12.Thecityislaunchingabrandnew
radiostationinEnglishtocatertoexpats,touristsandlocalresidents.Thenew
station,tobecalledMoscowFM,isbeingsetupbyMoscow'scityhall.Itispartof
anongoinginitiativetomakethecityeasiertoliveinfornon-Russians.Theradio
channelfollowshotontheheelsofstreetsignsinEnglish,whichemergedforthe
firsttimeseveralmonthsago.Moscow'sDeputyMayorAndreiSharonovtold
the"MoscowTimes"newspaperthatthenextstageofthecity'sproject
wouldbetoprovidetuitiontothecity'spoliceofficerstostudyEnglish.

MoscowFMwillhaveastrongfocusonnews–bothnationalandinternational.The
"MoscowTimes"reportedthat:"Thenewscontentwillbeproducedbythestate-
fundedEnglishlanguageTVchannelRussiaTodayandwillmakeup20-30per
centoftheairtime."Aspokesmanforthenewstationpromiseditwouldbe,
"afundamentallynewurbanradio".Itissuretobeahitwithtensofthousandsof
Moscow'sforeignresidentsaswellasthefivemilliontouristswhopassthrough
Russia'scapitaleveryyear.ItshouldalsoprovepopularwithRussianslearning
EnglishinMoscow.LanguagestudentOksanaIvashinsaidshewouldbetuning
inregularlytothestation,"foraRussianperspectiveonEnglishnews".


FREE WRITING

Write about English radio for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________


ACADEMIC WRITING

Radio is a greatly under-used resource in the English language classroom.  Discuss the advantages and disadvantages of using the radio to teach and study.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________


HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about Moscow FM. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. THE RADIO: Make a poster about using the radio to study. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. MOSCOW FM: Write a magazine article about Moscow FM. Include imaginary interviews with the boss and a Muscovite English learner.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to Moscow FM. Ask three questions about English radio. Give the station three of your opinions on the use of radio to study English. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.


ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a.

F

b.

F

c.

T

d.

F

e.

T

f.

T

g.

F

h.

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

residents

a.

locals

2

cater to

b.

provide for

3.

initiative

c.

scheme

4.

hot on the heels of

d.

soon after

5.

tuition

e.

teaching

6.

national

f.

domestic

7.

make up

g.

constitute

8.

fundamentally

h.

basically

9.

regularly

i.

frequently

10.

perspective

j.

viewpoint

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

The English-speaking ones.

2.

November 12

3.

Expats

4.

Moscow's city hall

5.

(English language) tuition

6.

(Both) national and international news

7.

20-30%

8.

5 million

9.

Tuning in (to Moscow FM)

10.

A Russian one

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

a

2.

c

3.

b

4.

d

5.

a

6.

d

7.

b

8.

d

9.

c

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

 

Back to the top

Help Support This Web Site

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2012 by Sean Banville | Privacy Policy

| Current Events | Links | About | Shop | Podcast