The
1,000 IDEAS
Breaking News
e-Book

Breaking News English
ESL / EFL Lesson Plan on the Titanic - by Sean Banville

000s
MORE
LESSONS

from Sean's other sites

PRINT

13-Page PDF
Handout -
with
all-skills activities

  

LISTEN

MP3 (2:06 - 1,007KB)

PLAY

GAMES

E-mail this lesson
to
a student or
a colleague



 

New 3D Pictures of Titanic Released (2 September, 2010)


 

Amazing new images of the Titanic, the world’s most famous shipwreck, have been released. The pictures show the ship is in much better condition than previously thought. They were taken by a research team from Premier Exhibitions, and come 25 years after the wreck was discovered. Expedition spokesman Chris Davino said of the project: What we have witnessed, so far, has been nothing but extraordinary.” His team’s goal is to document as much of the Titanic as possible in 3D so they can “virtually raise” the ship. This will mean that one day, people will be able to take a 3D tour of it. Mr Davino encouraged people to follow the very latest pictures in near-real time at his company’s website www.expeditiontitanic.com.


The wreck of the Titanic has been at the bottom of the Atlantic Ocean near Newfoundland for 98 years. The luxury liner sank on its maiden voyage after hitting an iceberg on its way from England to New York. More than 1,500 passengers and crew perished and 710 survived, mainly women and children. It was the largest passenger steamship ever built and engineers boasted it was unsinkable. Striking the iceberg caused it to split in two; the bow and stern sections are now on the ocean floor 600 metres apart. The expedition team is working against the clock to photograph as much as it can before the Titanic collapses. Much of the ship has corroded and will one day collapse, perhaps to forever hide its secrets.


 
 

WARM-UPS

1. THE TITANIC: Walk around the class and talk to other students about the Titanic. Change partners often. Sit with your first partner(s) and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

amazing / image / shipwreck / better condition / discovered / expedition / document / Atlantic Ocean / iceberg / voyage / boasted / expedition / against the clock / collapse

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. EXPEDITIONS: Complete the table with your partner(s). Change partners and share what you wrote. Change and share again.

Expedition to..

One thing to take

Biggest fear

One souvenir

the Titanic

 

 

 

the Moon

 

 

 

Everest

 

 

 

the Amazon

 

 

 

the Sahara

 

 

 

Lost City of Atlantis

 

 

 

4. VIRTUAL REALITY: Students A strongly believe we will one day spend more time in the virtual world than the real one; Students B strongly disagree.  Change partners again and talk about your conversations.

5. 3D IMAGES: Which 3D images do you want most? Rank these and share your rankings with your partner. Put the most wanted at the top. Change partners and share your rankings again.

  • The Titanic
  • Inside the Pyramids
  • Inside your body
  • A U.F.O
  • Love
  • The weather
  • The English language
  • The bacteria world

6. 3D: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word ‘3D’. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.


 
 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Pictures of the new 3D version of the movie Titanic are now online.

T / F

b.

The real Titanic was found a quarter of a century ago.

T / F

c.

A research team is documenting many parts of the Titanic.

T / F

d.

The research team is aiming to lift the Titanic off the ocean’s floor.

T / F

e.

The Titanic sank almost a century ago.

T / F

f.

Around 1,500 people were rescued but 710 lost their lives.

T / F

g.

The ship is on the ocean floor pretty much completely intact.

T / F

h.

The research team is in a hurry to film before the Titanic collapses.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

amazing

a.

journey

2

previously

b.

unbelievable

3.

witnessed

c.

cave in

4.

document

d.

urged

5.

encouraged

e.

observed

6.

maiden

f.

showed off

7.

voyage

g.

eaten away

8.

boasted

h.

earlier

9.

corroded

i.

first

10.

collapse

j.

record

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

the world’s most

a.

the Titanic as possible

2

in much better condition than

b.

the clock

3.

document as much of

c.

near-real time

4.

take a

d.

has corroded

5.

the very latest pictures in

e.

previously thought

6.

at the bottom of

f.

crew perished

7.

The luxury liner sank

g.

famous shipwreck

8.

1,500 passengers and

h.

on its maiden voyage

9.

working against

i.

3D tour of it

10.

Much of the ship

j.

the Atlantic Ocean

 

WHILE READING / LISTENING

GAP FILL: Put the words into the gaps in the text.

Amazing new ____________ of the Titanic, the world’s most famous shipwreck, have been ____________. The pictures show the ship is in much better condition than ____________ thought. They were taken by a research team from Premier Exhibitions, and come 25 years after the wreck was discovered. Expedition spokesman Chris Davino said of the project: What we have ____________, so far, has been nothing but extraordinary.” His team’s goal is to ____________ as much of the Titanic as possible in 3D so they can “virtually ____________” the ship. This will mean that one day, people will be able to take a 3D ____________ of it. Mr Davino encouraged people to follow the very latest pictures in near-____________ time at his company’s website www.expeditiontitanic.com.

 

 

 

raise
previously
real
images
document
tour
released
witnessed

The ____________ of the Titanic has been at the bottom of the Atlantic Ocean near Newfoundland for 98 years. The luxury liner ____________ on its maiden ____________ after hitting an iceberg on its way from England to New York. More than 1,500 passengers and crew ____________ and 710 survived, mainly women and children. It was the largest passenger steamship ever built and engineers ____________ it was unsinkable. Striking the iceberg caused it to split in two; the bow and stern ____________ are now on the ocean floor 600 metres apart. The expedition team is working against the ____________ to photograph as much as it can before the Titanic collapses. Much of the ship has corroded and will one day collapse, perhaps to ____________ hide its secrets.

 

 

sections
boasted
sank
forever
perished
wreck
clock
voyage

LISTENING – Listen and fill in the gaps

______________________ the Titanic, the world’s most famous shipwreck, have been released. The pictures show the ship ______________________ than previously thought. They were taken by a research team from Premier Exhibitions, and come 25 years after ______________________. Expedition spokesman Chris Davino said of the project: What we have witnessed, so far, has been ______________________.” His team’s goal is to document as much of the Titanic as possible in 3D so they can “virtually raise” the ship. This ______________________, people will be able to take a 3D tour of it. Mr Davino encouraged people to follow the very latest pictures ______________________ company’s website www.expeditiontitanic.com.

The wreck of the Titanic ______________________ of the Atlantic Ocean near Newfoundland for 98 years. The luxury liner ________________________ after hitting an iceberg on its way from England to New York. More than 1,500 passengers ______________________ 710 survived, mainly women and children. It was the largest passenger steamship ever built ______________________ unsinkable. Striking the iceberg caused it to split in two; the bow and stern sections are now on the ocean floor 600 metres apart. The expedition team is ______________________ to photograph as much as it can before the Titanic collapses. Much of the ship has corroded and will one day collapse, perhaps ______________________.


 
 

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words ‘ship’ and ‘wreck’.

ship

wreck

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • amazing
  • thought
  • 25
  • document
  • tour
  • near
  • 98
  • 1500
  • boasted
  • split
  • clock
  • secrets

STUDENT TITANIC SURVEY

Write five GOOD questions about the Titanic in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

THE TITANIC DISCUSSION

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word ‘Titanic’?

c)

What do you know about the Titanic?

d)

Did you see / like the movie?

e)

Would you like to see the new images?

f)

Why are people so interested in the Titanic?

g)

What do you think the 3D Titanic tour will be like?

h)

When was the last time you saw something that was “nothing but extraordinary”?

i)

Did you visit / like the www.expeditiontitanic.com website from the article??

j)

Would you like to go on a cruise on an ocean liner?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article?

b)

What do you know about the sinking of the Titanic?

c)

Why do you think more women and children survived than men?

d)

What do you think happened to the designers and engineers who said the Titanic was unsinkable?

e)

When was the last time you worked against the clock?

f)

Would you sail on a ship named Titanic II?

g)

Have you ever witnessed or experiences something that was titanic?

h)

Do you think someone should raise the Titanic?

i)

What secrets do you think the Titanic holds?

j)

What questions would you like to ask the expedition leader?

LANGUAGE – MULTIPLE CHOICE

Amazing new images of the Titanic, the world’s most famous shipwreck, have been released. The pictures show the ship is in much better condition than (1) ____ thought. They were taken by a research team from Premier Exhibitions, and come 25 years after the wreck (2) ____ discovered. Expedition spokesman Chris Davino said of the project: What we have witnessed, so far, has been (3) ____ but extraordinary.” His team’s goal is to (4) ____ as much of the Titanic as possible in 3D so they can “virtually (5) ____” the ship. This will mean that one day, people will be able to take a 3D tour of it. Mr Davino encouraged people to follow the very latest pictures (6) ____ near-real time at his company’s website www.expeditiontitanic.com.

The wreck of the Titanic has been at the bottom of the Atlantic Ocean near Newfoundland for 98 years. The luxury liner sank on its (7) ____ voyage (8) ____ hitting an iceberg on its way from England to New York. More than 1,500 passengers and crew perished and 710 survived, (9) ____ women and children. It was the largest passenger steamship ever built and engineers boasted it was unsinkable. Striking the iceberg caused it to split (10) ____ two; the bow and stern sections are now on the ocean floor 600 metres (11) ____. The expedition team is working against the (12) ____ to photograph as much as it can before the Titanic collapses. Much of the ship has corroded and will one day collapse, perhaps to forever hide its secrets.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

previewing

(b)

previews

(c)

previous

(d)

previously

2.

(a)

being

(b)

was

(c)

had

(d)

they

3.

(a)

nothing

(b)

not

(c)

no

(d)

none

4.

(a)

file

(b)

order

(c)

document

(d)

paper

5.

(a)

rise

(b)

increase

(c)

raise

(d)

up

6.

(a)

at

(b)

in

(c)

on

(d)

of

7.

(a)

maiden

(b)

maids

(c)

maid’s

(d)

madden

8.

(a)

follow

(b)

post

(c)

next

(d)

after

9.

(a)

men

(b)

mainly

(c)

main

(d)

men’s

10.

(a)

by

(b)

of

(c)

at

(d)

in

11.

(a)

partly

(b)

part

(c)

apart

(d)

parts

12.

(a)

clock

(b)

timer

(c)

watch

(d)

sun dial

WRITING

Write about the Titanic for 10 minutes. Correct your partner’s paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google’s search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about the Titanic. Visit the website www.expeditiontitanic.com. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. THE TITANIC: Make a poster about the Titanic. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. THE FINAL MINUTES: Write a magazine article about the final minutes of the Titanic’s voyage. Include imaginary interviews with survivors and rescuers.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. LETTER: Write a letter to the expedition leader. Ask him/her three questions about the Titanic. Give him/her three ideas on what to do with the wreck. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE:

a.

F

b.

T

c.

T

d.

F

e.

T

f.

F

g.

F

h.

T

SYNONYM MATCH:

1.

amazing

a.

unbelievable

2

previously

b.

earlier

3.

witnessed

c.

observed

4.

document

d.

record

5.

encouraged

e.

urged

6.

maiden

f.

first

7.

voyage

g.

journey

8.

boasted

h.

showed off

9.

corroded

i.

eaten away

10.

collapse

j.

cave in

PHRASE MATCH:

1.

the world’s most

a.

famous shipwreck

2

in much better condition than

b.

previously thought

3.

document as much of

c.

the Titanic as possible

4.

take a

d.

3D tour of it

5.

the very latest pictures in

e.

near-real time

6.

at the bottom of

f.

the Atlantic Ocean

7.

The luxury liner sank

g.

on its maiden voyage

8.

1,500 passengers and

h.

crew perished

9.

working against

i.

the clock

10.

Much of the ship

j.

has corroded

GAP FILL:

New 3D pictures of Titanic released

Amazing new images of the Titanic, the world’s most famous shipwreck, have been released. The pictures show the ship is in much better condition than previously thought. They were taken by a research team from Premier Exhibitions, and come 25 years after the wreck was discovered. Expedition spokesman Chris Davino said of the project: What we have witnessed, so far, has been nothing but extraordinary.” His team’s goal is to document as much of the Titanic as possible in 3D so they can “virtually raise” the ship. This will mean that one day, people will be able to take a 3D tour of it. Mr Davino encouraged people to follow the very latest pictures in near-real time at his company’s website www.expeditiontitanic.com.

The wreck of the Titanic has been at the bottom of the Atlantic Ocean near Newfoundland for 98 years. The luxury liner sank on its maiden voyage after hitting an iceberg on its way from England to New York. More than 1,500 passengers and crew perished and 710 survived, mainly women and children. It was the largest passenger steamship ever built and engineers boasted it was unsinkable. Striking the iceberg caused it to split in two; the bow and stern sections are now on the ocean floor 600 metres apart. The expedition team is working against the clock to photograph as much as it can before the Titanic collapses. Much of the ship has corroded and will one day collapse, perhaps to forever hide its secrets.

LANGUAGE WORK

1 - d

2 - b

3 - a

4 - c

5 - c

6 - b

7 - a

8 - d

9 - b

10 - d

11 - c

12 - a

Help Support This Web Site

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2010 by Sean Banville | Current Events | Links | About | Privacy Policy