The
1,000 IDEAS
e-Book

Breaking News English

HOME  |   DONATE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
 

 

E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

Follow this site on Facebook.

 

000's more free lessons.

   

 


 
 

April 10, 2009

13-Page Handout: WORD | PDF
LISTENING (2:04 - 968KB)
ONLINE TEST

Cardboard Box Solar Cooker Wins Prize

A solar-powered cooker made from a cardboard box has won an international environment award. The Kyoto Box, the brainchild of designer John Bohmer, beat 300 other inventions. Mr. Bohmer won the top prize of $75,000 in the Financial Times Climate Change Challlenge. The simple Kyoto Box costs just $5 to make. People can cook rice in it, bake bread and boil water. It is an extremely simple design. It is made from two boxes, one inside the other. The boxes are covered with black paint and silver foil, which trap the sun’s heat. The Kyoto Box beat another cool idea to protect the environment – a food additive that stops cows passing wind. Scientists estimate that gas from animals makes up 20% of all greenhouse gasses.


Mr. Bohmer was delighted with his prize. He told reporters: “This is the simplest idea I could find.” He added that his “straightforward solution” was actually “discovered 240 years ago.” Bohmer hopes his invention will help three billion of the world’s poorest people. He said: “We're saving lives and saving trees. I doubt if there is any other technology that can make so much impact for so little money.” His invention really should make a big impact in poor countries. Millions of children die every year from drinking dirty water. The Kyoto Box will mean they can now drink boiled water and so get fewer diseases. It should also halve the amount of firewood people need for cooking. This will save two tones of carbon per family per year.


 
 

WARM-UPS

1. ENVIRONMENT: Walk around the class and talk to other students about the environment. Change partners often. Sit with your first partner(s) and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

solar power / cookers / cardboard boxes / inventions / simple designs / food additives / being delighted / solutions / saving trees / drinking water / firewood / carbon

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. BEING GREEN: How can we help the planet? Complete this table. Talk about what you wrote with your partner(s). Change partners and share what you found out.

 

Current problems

Invention / solution needed

Cooking

 

 

Lighting

 

 

Transport

 

 

Use of paper

 

 

Water

 

 

Factories

 

 

4. GREENHOUSE GASSES: Students A strongly believe we will eventually stop creating greenhouse gasses; Students B strongly believe there is no way we can do this, not in a million years. Change partners again and talk about your conversations.

5. INVENTIONS: With your partner(s), think of what new uses you could put these things to. Share your ideas with your partner(s).

  • cardboard boxes
  • old computers
  • car tyres / tires
  • books
  • old mobile phones
  • milk and juice cartons
  • newspapers
  • old batteries

6. DESIGN: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word ‘design’. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.


 
 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Look at the article’s headline and guess whether these sentences are true (T) or false (F):

a.

A chef has won a cooking award by using the Sun’s rays.

T / F

b.

There were 300 entrants in a competition to help the environment.

T / F

c.

A new invention allows people to boil water in a cardboard box.

T / F

d.

A fifth of all greenhouse gasses come from animals.

T / F

e.

The inventor said his idea was extremely difficult and complex.

T / F

f.

The invention could help billions of poor people.

T / F

g.

The inventor suggested his invention was great value for money.

T / F

h.

Families will now need to use much less firewood for cooking.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article:

1.

award

a.

effect

2

brainchild

b.

excellent

3.

extremely

c.

very

4.

cool

d.

prize

5.

estimate

e.

reduce by 50%

6.

delighted

f.

reckon

7.

straightforward

g.

unclean

8.

impact

h.

idea

9.

dirty

i.

simple

10.

halve

j.

overjoyed

3. PHRASE MATCH: Match the following phrases from the article (sometimes more than one. combination is possible):

1.

A solar-powered cooker made

a.

the sun’s heat

2

Mr. Bohmer won the top

b.

all greenhouse gasses

3.

It is an extremely

c.

in poor countries

4.

trap

d.

delighted with his prize

5.

gas from animals makes up 20% of

e.

solution

6.

Mr. Bohmer was

f.

from a cardboard box

7.

straightforward

g.

firewood people need

8.

help three billion of the

h.

prize of $75,000

9.

make a big impact

i.

simple design

10.

halve the amount of

j.

world’s poorest people

WHILE READING / LISTENING

GAP FILL: Put the words into the gaps in the text.

A solar-powered cooker made from a cardboard box has won an international environment __________. The Kyoto Box, the brainchild of designer John Bohmer, __________ 300 other inventions. Mr. Bohmer won the top prize of $75,000 in the Financial Times Climate Change Challenge. The simple Kyoto Box costs just $5 to __________. People can cook rice in it, bake bread and boil water. It is an extremely __________ design. It is made from two boxes, one inside the other. The boxes are covered with black paint and silver __________, which trap the sun’s heat. The Kyoto Box beat another cool __________ to protect the environment – a food additive that stops cows __________ wind. Scientists __________ that gas from animals makes up 20% of all greenhouse gasses.

 

 

 

simple
passing
beat
idea
award
estimate
make
foil

Mr. Bohmer was __________ with his prize. He told reporters: “This is the simplest idea I could find.” He added that his “straightforward __________” was actually “discovered 240 years ago.” Bohmer hopes his invention will help three billion of the world’s __________ people. He said: “We're saving lives and __________ trees. I doubt if there is any other technology that can make so much __________ for so little money.” His invention really should make a big impact in poor countries. Millions of children die every year from drinking __________ water. The Kyoto Box will mean they can now drink boiled water and so get __________ diseases. It should also __________ the amount of firewood people need for cooking. This will save two tones of carbon per family per year.

 

 

poorest
fewer
dirty
delighted
saving
halve
solution
impact

LISTENING:  Listen and fill in the spaces.

A solar-powered cooker made from a cardboard _________________ international environment award. The Kyoto Box, the brainchild of designer John Bohmer, beat 300 other inventions. Mr. Bohmer _________________ $75,000 in the Financial Times Climate Change Challenge. The simple Kyoto Box costs just $5 to make. People _________________, bake bread and boil water. It is _________________ design. It is made from two boxes, one inside the other. The boxes are covered with black paint and silver foil, which trap the sun’s heat. The Kyoto Box beat another _________________ the environment – a food additive that stops cows passing wind. Scientists _________________ from animals makes up 20% of all greenhouse gasses.

Mr. Bohmer was delighted with his prize. He told reporters: “This is the __________________ find.” He added that his “straightforward solution” was actually “discovered 240 years ago.” Bohmer hopes _________________ help three billion of the world’s poorest people. He said: “We're saving lives and saving trees. _________________ is any other technology that can make so much impact for so little money.” His invention really should _________________ in poor countries. Millions of children die every year from drinking dirty water. The Kyoto Box will mean they can now drink boiled water and so _________________. It should also halve the amount of firewood people need for cooking. This will save two tones of carbon ___________________.


 
 

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionaries / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words ‘solar’ and ‘power’.

solar

power

 

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • award
  • beat
  • bake
  • design
  • trap
  • estimate
  • find
  • added
  • lives
  • should
  • mean
  • per

STUDENT ENVIRONMENT SURVEY

Write five GOOD questions about the environment in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

ENVIRONMENT DISCUSSION

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word ‘environment’?

c)

What do you think of the solar cooker idea?

d)

Do you think $75,000 is a good prize for this invention?

e)

What was the last brainchild you had?

f)

What do you think of the design of the Kyoto Box?

g)

Why do you think this invention is called the Kyoto Box?

h)

Do you have any cool ideas to help save the environment?

i)

How else can we stop animals from adding to greenhouse gasses?

j)

What are the things you do that add to global warming?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article?

b)

Do you think the simplest ideas are always the best?

c)

Why do you think this idea took so long to be turned into something practical?

d)

Do you think this idea will really help three billion people?

e)

Do you agree that no other invention will make such a big impact for so little money?

f)

What are the biggest environmental problems we face?

g)

Are you happy with what your government is doing to help the environment?

h)

Why do you think millions of people still drink dirty water today?

i)

What do you do to save trees?

j)

What questions would you ask designer John Bohmer?

LANGUAGE

A solar-powered cooker (1) ____ from a cardboard box has won an international environment award. The Kyoto Box, the brainchild of designer John Bohmer, (2) ____ 300 other inventions. Mr. Bohmer won the top prize of $75,000 in the Financial Times Climate Change Challenge. The simple Kyoto Box costs just $5 to make. People can cook rice in it, bake bread and boil water. It is an (3) ____ simple design. It is made from two boxes, one inside the (4) ____. The boxes are covered with black paint and silver foil, which trap the sun’s (5) ____. The Kyoto Box beat another cool idea to protect the environment – a food additive that stops cows passing wind. Scientists estimate that gas from animals makes (6) ____ 20% of all greenhouse gasses.

Mr. Bohmer was delighted (7) ____ his prize. He told reporters: “This is the simplest idea I could find.” He added that his “straightforward solution” was actually “discovered 240 years ago.” Bohmer hopes his invention will help three billion (8) ____ the world’s poorest people. He said: “We're saving (9) ____ and saving trees. I doubt if there is any other technology that can make so (10) ____ impact for so little money.” His invention really should make a big impact in poor countries. Millions of children die every year (11) ____ drinking dirty water. The Kyoto Box will mean they can now drink boiled water and so get fewer diseases. It should also halve the amount of firewood people need for cooking. This will save two tones of carbon (12) ____ family per year.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

make

(b)

made

(c)

makes

(d)

making

2.

(a)

defeat

(b)

lose

(c)

beat

(d)

won

3.

(a)

extremely

(b)

extreme

(c)

extremity

(d)

extremes

4.

(a)

another

(b)

others

(c)

the other

(d)

other

5.

(a)

heating

(b)

heater

(c)

heat

(d)

heated

6.

(a)

up

(b)

at

(c)

to

(d)

down

7.

(a)

to

(b)

for

(c)

from

(d)

with

8.

(a)

at

(b)

of

(c)

to

(d)

by

9.

(a)

lifetime

(b)

alive

(c)

lifestyle

(d)

lives

10.

(a)

many

(b)

more

(c)

much

(d)

most

11.

(a)

for

(b)

from

(c)

of

(d)

to

12.

(a)

per

(b)

for

(c)

par

(d)

pre

WRITING: 

Write about the environment for 10 minutes. Correct your partner’s paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google’s search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about the Kyoto Box. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. ENVIRONMENT: Make a poster about different environmental problems. How are they caused? How can they be solved? Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. WATER: Write a magazine article about why in the 21st century, billions of people do not have access to clean drinking water. Include imaginary interviews with the leader of a very rich country, and someone who has no clean water to drink.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. LETTER: Write a letter to designer John Bohmer. Ask him three questions about his invention. Give him three ideas on what he should invent next to save the environment. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE:

a.

F

b.

T

c.

T

d.

T

e.

F

f.

T

g.

T

h.

T

SYNONYM MATCH:

1.

award

a.

prize

2

brainchild

b.

idea

3.

extremely

c.

very

4.

cool

d.

excellent

5.

estimate

e.

reckon

6.

delighted

f.

overjoyed

7.

straightforward

g.

simple

8.

impact

h.

effect

9.

dirty

i.

unclean

10.

halve

j.

reduce by 50%

PHRASE MATCH:

1.

A solar-powered cooker made

a.

from a cardboard box

2

Mr. Bohmer won the top

b.

prize of $75,000

3.

It is an extremely

c.

simple design

4.

trap

d.

the sun’s heat

5.

gas from animals makes up 20% of

e.

all greenhouse gasses

6.

Mr. Bohmer was

f.

delighted with his prize

7.

straightforward

g.

solution

8.

help three billion of the

h.

world’s poorest people

9.

make a big impact

i.

in poor countries

10.

halve the amount of

j.

firewood people need

GAP FILL:

Cardboard box solar cooker wins prize

A solar-powered cooker made from a cardboard box has won an international environment award. The Kyoto Box, the brainchild of designer John Bohmer, beat 300 other inventions. Mr. Bohmer won the top prize of $75,000 in the Financial Times Climate Change Challenge. The simple Kyoto Box costs just $5 to make. People can cook rice in it, bake bread and boil water. It is an extremely simple design. It is made from two boxes, one inside the other. The boxes are covered with black paint and silver foil, which trap the sun’s heat. The Kyoto Box beat another cool idea to protect the environment – a food additive that stops cows passing wind. Scientists estimate that gas from animals makes up 20% of all greenhouse gasses.

Mr. Bohmer was delighted with his prize. He told reporters: “This is the simplest idea I could find.” He added that his “straightforward solution” was actually “discovered 240 years ago.” Bohmer hopes his invention will help three billion of the world’s poorest people. He said: “We're saving lives and saving trees. I doubt if there is any other technology that can make so much impact for so little money.” His invention really should make a big impact in poor countries. Millions of children die every year from drinking dirty water. The Kyoto Box will mean they can now drink boiled water and so get fewer diseases. It should also halve the amount of firewood people need for cooking. This will save two tones of carbon per family per year.

LANGUAGE WORK

1 - b

2 - c

3 - a

4 - d

5 - c

6 - a

7 - d

8 - b

9 - d

10 - c

11 - b

12 - a

Help Support This Web Site

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2009 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy