My 1,000
Ideas
e-Book

Breaking News English

HOME  |  HELP MY SITE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
My 1,000
Ideas
e-Book
 
 

Date: January 13, 2009
Downloads: Word Doc | PDF Doc | Listening
Audio: 2:02 - 956KB - 64kbps
Online Test: Recreate the text.
   
1,000 IDEAS FOR ESL CLASSES
Breaking News English.com's e-Book

COPYRIGHT: Please write for permission.

THE ARTICLE

Winnie the Pooh to make a comeback

2009 will see the return of one of the world’s best-loved fictional characters, Winnie the Pooh. The loveable bear was created by British writer A.A. Milne and first appeared in a book in 1926. Milne only wrote two novels about Pooh’s adventures, the last being ‘The House at Pooh Corner’ in 1928. Eighty years later, those in charge of the Pooh name allowed the publication of a sequel. The third book will be called ‘Return to the Hundred Acre Wood’. It will hit bookstore shelves on October the 5th and should be an instant bestseller. Many people predict it will be the biggest seller of the year. The Pooh books have been translated into 50 languages. In 1966, the Walt Disney company started making movies about Pooh and turned the character into a household name.


 
 

The author David Benedictus wrote the new book. He described it as “an honour to have my sequel to the original stories approved". He added: “I hope that the new book will…maintain Milne's idea that whatever happens, a little boy and his bear will always be playing." Mark Burgess, a spokesperson for the Pooh Trustees, said he was sure the new book captures the spirit of the two books written eight decades ago. He said: "We hope that the many millions of Pooh enthusiasts and readers around the world will embrace and cherish these new stories as if they had just emerged from the pen of A.A. Milne himself." Mr. Burgess explained how important Pooh is, saying: "The original books are one of the greatest celebrations of childhood in any language.”


 


 

WARM-UPS

1. BOOKS: Walk around the class and talk to other students about books. Change partners often. After you finish, sit with your partner(s) and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

fictional characters / bears / adventures / bookstores / bestsellers / Walt Disney / authors / playing / spirit / eight decades ago / cherishing stories / celebrations

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. FICTIONAL CHARACTERS: Are children’s fictional characters good for kids? Complete the table below with your partner(s). Change partners and share what you wrote.

Character

What is OK

What isn’t OK

Winnie the Pooh

 

 

Mickey Mouse

 

 

Superman

 

 

Powerpuff Girls

 

 

Harry Potter

 

 

Other ___________

 

 

4. WALT DISNEY: Students A strongly believe Walt Disney is great for kids; Students B strongly believe Walt Disney is bad for kids. Change partners again and talk about your conversations.

5. CHARACTERS: What is important in a fictional character for children? Rank these things with your partner(s). Change partners and talk about your rankings.

_____ cuteness

_____ special powers

_____ being an animal

_____ getting into trouble

_____ has an English name

_____ has two eyes

_____ can communicate with humans

_____ gives a positive message

6. NOVEL: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word ‘novel’. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.


 
 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Look at the article’s headline and guess whether these sentences are true (T) or false (F):

a.

Winnie the Pooh was the idea of an American writer.

T / F

b.

The author A.A. Milne wrote more than two Pooh novels.

T / F

c.

The new Winnie the Pooh book already has a name.

T / F

d.

Walt Disney made its first Winnie the Pooh movie 60 years ago.

T / F

e.

The writer of the new book is pleased he wrote it.

T / F

f.

The writer has totally moved away from the ideas of A.A. Milne.

T / F

g.

Those who look after the Pooh name are unhappy with the new book.

T / F

h.

Someone said Pooh is one of the greatest ever children’s characters.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article:

1.

fictional

a.

let

2

created

b.

fans

3.

allowed

c.

forecast

4.

instant

d.

came out

5.

predict

e.

imaginary

6.

honour

f.

immediate

7.

maintain

g.

treasure

8.

enthusiasts

h.

produced

9.

cherish

i.

privilege

10.

emerged

j.

keep up

3. PHRASE MATCH: Match the following phrases from the article (sometimes more than one. combination is possible):

1.

the return of one of the world’s best-

a.

the Pooh name

2

those in charge of

b.

name

3.

It will hit bookstore shelves on

c.

Pooh enthusiasts

4.

The Pooh books have been translated

d.

ago

5.

turned the character into a household

e.

loved fictional characters

6.

the new book will

f.

of childhood

7.

the new book captures the

g.

into 50 languages

8.

eight decades

h.

spirit of the two books

9.

many millions of

i.

October the 5th

10.

one of the greatest celebrations

j.

maintain Milne's idea


WHILE READING / LISTENING

GAP FILL: Put the words into the gaps in the text.

2009 will see the __________ of one of the world’s best-loved fictional characters, Winnie the Pooh. The __________ bear was created by British writer A.A. Milne and first appeared in a book in 1926. Milne only wrote two __________ about Pooh’s adventures, the last being ‘The House at Pooh Corner’ in 1928. Eighty years later, those in __________ of the Pooh name allowed the publication of a sequel. The third book will be called ‘Return to the Hundred Acre Wood’. It will hit bookstore __________ on October the 5th and should be an instant bestseller. Many people predict it will be the biggest __________ of the year. The Pooh books have been __________ into 50 languages. In 1966, the Walt Disney company started making movies about Pooh and turned the character into a __________ name.

 

seller
charge
loveable
shelves
return
household
novels
translated

The author David Benedictus wrote the new book. He __________ it as “an honour to have my sequel to the __________ stories approved". He added: “I hope that the new book will…maintain Milne's idea that whatever __________, a little boy and his bear will always be playing." Mark Burgess, a spokesperson for the Pooh Trustees, said he was sure the new book captures the __________ of the two books written eight __________ ago. He said: "We hope that the many millions of Pooh enthusiasts and readers around the world will embrace and __________ these new stories as if they had just emerged from the __________ of A.A. Milne himself." Mr. Burgess explained how important Pooh is, saying: "The original books are one of the greatest celebrations of __________ in any language.”

 

happens
childhood
cherish
spirit
described
pen
original
decades

LISTENING:  Listen and fill in the spaces.

2009 will see the return of one _____________________-loved fictional characters, Winnie the Pooh. The loveable bear was created by British writer A.A. Milne _____________________ book in 1926. Milne only wrote two novels about Pooh’s adventures, the last being ‘The House at Pooh Corner’ in 1928. Eighty years later, _____________________ the Pooh name allowed the publication of a sequel. The third book will be called ‘Return to the Hundred Acre Wood’. It will _____________________ on October the 5th and should be an instant bestseller. Many people predict it will be the biggest _____________________. The Pooh books have been translated into 50 languages. In 1966, the Walt Disney company started making movies about Pooh and turned the character _____________________.

The author David Benedictus _____________________. He described it as “an honour to have my sequel to the original stories approved". He added: “I hope that the new book will…maintain Milne's _____________________ happens, a little boy and his bear will always be playing." Mark Burgess, a spokesperson for the Pooh Trustees, _____________________ new book captures the spirit of the two books written eight decades ago. He said: "We hope _____________________ of Pooh enthusiasts and readers around the world will embrace and cherish these new stories as if they had just _____________________ pen of A.A. Milne himself." Mr. Burgess explained how important Pooh is, saying: "The original books are one of the greatest celebrations of childhood _____________________.”


 
 

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionaries / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words ‘fiction’ and ‘character’.

fiction

character

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • created
  • last
  • eighty
  • third
  • instant
  • 50
  • honour
  • maintain
  • spirit
  • cherish
  • pen
  • original

STUDENT FICTIONAL CHARACTERS SURVEY

Write five GOOD questions about fictional characters in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

Q.2.

Q.3.

Q.4.

Q.5.

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

WINNIE THE POOH DISCUSSION

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word ‘comeback’?

c)

Do you know anyone who has made a comeback recently? Was it successful?

d)

What do you know about Winnie the Pooh?

e)

What was your favourite fictional character when you were little?

f)

Who do you think is the world’s best-loved fictional character?

g)

What do you think of the sequel coming out after 80 years?

h)

What are the best children’s books written in your language?

i)

Are any fictional characters from your country household names?

j)

Would you like to be a household name?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article?

b)

What do you think of the idea of someone other than A.A. Milne writing the story?

c)

If A.A. Milne were still alive, do you think he would like the idea of someone else writing a book about Pooh?

d)

Do you think the new book is breaking intellectual copyright?

e)

Which of today’s popular characters do you think will still be around 80 years from now?

f)

Did you have an imaginary childhood friend?

g)

What do you think is the “greatest celebration of childhood”?

h)

What kind of book would you write for children?

i)

Why do you think publishers are waiting until October to publish the book if it is already finished?

j)

What questions would you like to ask David Benedictus?

LANGUAGE

2009 will see the (1) ____ of one of the world’s best-loved fictional characters, Winnie the Pooh. The loveable bear was (2) ____ by British writer A.A. Milne and first appeared in a book in 1926. Milne only wrote two novels about Pooh’s adventures, the last (3) ____ ‘The House at Pooh Corner’ in 1928. Eighty years later, those in charge of the Pooh name allowed the publication of a sequel. The third book will be called ‘Return to the Hundred Acre Wood’. It will (4) ____ bookstore shelves on October the 5th and should be an (5) ____ bestseller. Many people predict it will be the biggest seller of the year. The Pooh books have been translated (6) ____ 50 languages. In 1966, the Walt Disney company started making movies about Pooh and turned the character into a household name.

The author David Benedictus wrote the new book. He described it (7) ____ “an honour to have my sequel to the original stories approved". He added: “I hope that the new book will…maintain Milne's idea that whatever happens, a little boy and his bear will always (8) ____ playing." Mark Burgess, a spokesperson for the Pooh Trustees, said he was sure the new book captures the spirit of the two books (9) ____ eight decades ago. He said: "We hope that the many millions of Pooh enthusiasts and readers around the world will embrace and cherish these new stories (10) ____ if they had just emerged (11) ____ the pen of A.A. Milne himself." Mr. Burgess explained how important Pooh is, saying: "The original books are one of the greatest celebrations of (12) ____ in any language.”

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

returning

(b)

returned

(c)

returns

(d)

return

2.

(a)

creative

(b)

creator

(c)

created

(d)

creates

3.

(a)

been

(b)

being

(c)

were

(d)

be

4.

(a)

hit

(b)

smash

(c)

punch

(d)

slap

5.

(a)

instance

(b)

instantly

(c)

instant

(d)

instances

6.

(a)

up to

(b)

of

(c)

from

(d)

into

7.

(a)

at

(b)

as

(c)

an

(d)

ah

8.

(a)

be

(b)

was

(c)

being

(d)

been

9.

(a)

writing

(b)

written

(c)

wrote

(d)

writes

10.

(a)

an

(b)

at

(c)

as

(d)

ah

11.

(a)

from

(b)

at

(c)

to

(d)

by

12.

(a)

childlike

(b)

child

(c)

childish

(d)

childhood

WRITING: 

Write about children’s books for 10 minutes. Correct your partner’s paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google’s search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about Winnie the Pooh. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. FICTIONAL CHARACTERS: Make a poster about fictional characters from your own language and some from the English language. Compare them. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. SEQUEL: Write a magazine article about the third Winnie the Pooh book. Include imaginary interviews with a Pooh Trustee (who wants the new book to be published) and a relative of A.A. Milne (who thinks the new book disrespects the memory of Milne and is simply a moneymaking idea).

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. HELLO POOH: Write an imaginary conversation between Winnie the Pooh and A.A. Milne. They are talking about Pooh’s comeback.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s). Role play your conversation in front of the class.

6. LETTER: Write a letter to the Pooh Trustees. Ask them three questions about Winnie the Pooh. Give them three suggestions on how to make more money out of Winnie the Pooh. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE:

a.

F

b.

F

c.

T

d.

F

e.

T

f.

F

g.

F

h.

T

SYNONYM MATCH:

1.

fictional

a.

imaginary

2

created

b.

produced

3.

allowed

c.

let

4.

instant

d.

immediate

5.

predict

e.

forecast

6.

honour

f.

privilege

7.

maintain

g.

keep up

8.

enthusiasts

h.

fans

9.

cherish

i.

treasure

10.

emerged

j.

came out

PHRASE MATCH:

1.

the return of one of the world’s best-

a.

loved fictional characters

2

those in charge of

b.

the Pooh name

3.

It will hit bookstore shelves on

c.

October the 5th

4.

The Pooh books have been translated

d.

into 50 languages

5.

turned the character into a household

e.

name

6.

the new book will

f.

maintain Milne's idea

7.

the new book captures the

g.

spirit of the two books

8.

eight decades

h.

ago

9.

many millions of

i.

Pooh enthusiasts

10.

one of the greatest celebrations

j.

of childhood

GAP FILL:

Winnie the Pooh to make a comeback

2009 will see the return of one of the world’s best-loved fictional characters, Winnie the Pooh. The loveable bear was created by British writer A.A. Milne and first appeared in a book in 1926. Milne only wrote two novels about Pooh’s adventures, the last being ‘The House at Pooh Corner’ in 1928. Eighty years later, those in charge of the Pooh name allowed the publication of a sequel. The third book will be called ‘Return to the Hundred Acre Wood’. It will hit bookstore shelves on October the 5th and should be an instant bestseller. Many people predict it will be the biggest seller of the year. The Pooh books have been translated into 50 languages. In 1966, the Walt Disney company started making movies about Pooh and turned the character into a household name.

The author David Benedictus wrote the new book. He described it as “an honour to have my sequel to the original stories approved". He added: “I hope that the new book will…maintain Milne's idea that whatever happens, a little boy and his bear will always be playing." Mark Burgess, a spokesperson for the Pooh Trustees, said he was sure the new book captures the spirit of the two books written eight decades ago. He said: "We hope that the many millions of Pooh enthusiasts and readers around the world will embrace and cherish these new stories as if they had just emerged from the pen of A.A. Milne himself." Mr. Burgess explained how important Pooh is, saying: "The original books are one of the greatest celebrations of childhood in any language.”

LANGUAGE WORK

1 - d

2 - c

3 - b

4 - a

5 - c

6 - d

7 - b

8 - a

9 - b

10 - c

11 - a

12 - d

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2009 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy


 
 
SHARE THIS LESSON: E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

000's more free lessons.