My 1,000
Ideas
e-Book

Breaking News English

HOME  |  HELP MY SITE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
My 1,000
Ideas
e-Book
 
 

Date: October 6, 2008
Downloads: Word Doc | PDF Doc | Listening
Audio: 2:01 - 946KB - 64kbps
Online Test: Recreate the text
  
1,000 IDEAS FOR ESL CLASSES
Breaking News English.com's e-Book

Related materials from ESL Discussions.com on mountains.

THE ARTICLE

Historic jumps made above Mt. Everest

Three skydivers made history over Mount Everest on October 5th by being the first people to parachute above the world’s highest mountain. The parachutists, from New Zealand, Britain and Canada, trained for many years to make their jumps. Their plane flew about 150 metres above Everest’s peak when they leapt out. They had to wear oxygen masks and parachutes that were larger than usual to help them in the thin air. The three were in freefall for 30 seconds before their chutes opened and they glided down to land. A member of the jumpers’ support team Krishna Aryal explained to the Reuters news agency what the jumps looked like from the ground: "They looked like tiny birds flying in the blue sky as they jumped from the plane," he said.


 
 

The skydivers were over the moon with their jump over Everest. New Zealander Wendy Smith said: "It was stunning. I had never seen so many mountains before. To be on top of the world was simply stunning.” Britain’s Holly Budge agreed, saying her jump was “just spectacular”. Their jumps broke several skydiving records. They entered the record books for making the highest skydiving freefall at nearly 8,900 metres. They also landed on the world’s highest drop zone at 3,761 metres. Twenty-nine more daredevils are waiting for favourable weather conditions to make the same jump. The thrill seekers are part of the ‘Everest Skydive 2008’ event organized by the British extreme sports company High and Wild.


 
 

WARM-UPS

1. MT. EVEREST: Walk around the class and talk to other students about Mount Everest. Change partners often. After you finish, sit with your partner(s) and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

skydivers / making history / jumping / parachutes / freefall / oxygen masks / birds / being over the moon / stunning / breaking records / daredevils / extreme sports

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. DAREDEVIL: Are you a daredevil and a thrill seeker? Would you like to have some real fun? Complete the table. Share your ideas with your partner(s). Change partners and share your ideas again. Who is the biggest daredevil?

Fun thing

The dangers

Why I (don’t) want to do it

Skydive over Everest

 

 

Dive with sharks

 

 

Fly to the moon

 

 

Race an F1 car

 

 

Bungee jumping

 

 

Sail around the world

 

 

4. THRILL SEEKERS: Students A strongly believe everyone must have a really exciting, action-packed hobby; Students B strongly believe gentle, safe hobbies are best. Change partners again and talk about your roles and conversations.

5. SIMPLY STUNNING: Which of these things would you most like to see? Rank them in order. Talk to your partner(s) about your rankings.

_____  Everest from above

_____  The Great Barrier Reef

_____  The Sahara

_____  Antarctica

_____  The Galapagos Islands

_____  Niagara Falls

_____  Mecca

_____  other (_______________)

6. HISTORY: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word ‘history’. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.


 
 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Look at the article’s headline and guess whether these sentences are true (T) or false (F):

a.

Three skydivers jumped off the top of Mount Everest.

T / F

b.

The decision to make the jumps was a sudden one taken recently.

T / F

c.

The parachutes used in the jumps were half the usual size.

T / F

d.

An onlooker said the skydivers flew with rare bluebirds in the sky.

T / F

e.

The skydivers were over the moon about their jump.

T / F

f.

The parachutists broke several skydiving records.

T / F

g.

Mount Everest is 3,761 metres high.

T / F

h.

There are nearly 30 jumpers waiting to make the jump above Everest.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article:

1.

mountain

a.

a number of

2

leapt

b.

small

3.

chutes

c.

very happy

4.

glided

d.

jumped

5.

tiny

e.

excitement

6.

over the moon

f.

floated

7.

stunning

g.

peak

8.

several

h.

good

9.

favourable

i.

parachutes

10.

thrill

j.

amazing

3. PHRASE MATCH: Match the following phrases from the article (sometimes more than one. combination is possible):

1.

Three skydivers made

a.

conditions

2

150 metres above Everest’s

b.

air

3.

the thin

c.

books

4.

A member of the jumpers’

d.

the moon

5.

They looked like tiny

e.

history

6.

The skydivers were over

f.

seekers

7.

simply

g.

support team

8.

They entered the record

h.

peak

9.

waiting for favourable weather

i.

stunning

10.

thrill

j.

birds

WHILE READING / LISTENING

GAP FILL: Put the words into the gaps in the text.

Three skydivers __________ history over Mount Everest on October 5th by being the first people to parachute __________ the world’s highest mountain. The parachutists, from New Zealand, Britain and Canada, trained for many years to make their jumps. Their plane __________ about 150 metres above Everest’s peak when they leapt out. They had to wear __________ masks and parachutes that were larger than usual to help them in the __________ air. The three were in freefall for 30 seconds before their chutes opened and they __________ down to land. A member of the jumpers’ __________ team Krishna Aryal explained to the Reuters news agency what the jumps looked like from the ground: "They looked like __________ birds flying in the blue sky as they jumped from the plane," he said.

 

thin
above
support
oxygen
made
glided
tiny
flew

The skydivers were over the __________ with their jump over Everest. New Zealander Wendy Smith said: "It was stunning. I had never seen so many mountains before. To be on __________ of the world was simply stunning.” Britain’s Holly Budge __________, saying her jump was “__________ spectacular”. Their jumps broke several skydiving records. They entered the record books for making the highest skydiving freefall at __________ 8,900 metres. They also landed on the world’s __________ drop zone at 3,761 metres. Twenty-nine more daredevils are waiting for favourable weather __________ to make the same jump. The thrill __________ are part of the ‘Everest Skydive 2008’ event organized by the British extreme sports company High and Wild.

 

just
 
top
seekers
conditions
moon
highest
agreed
nearly

LISTENING:  Listen and fill in the spaces.

Three skydivers __________________ Mount Everest on October 5th by being the first people to parachute __________________ highest mountain. The parachutists, from New Zealand, Britain and Canada, trained for many years __________________ jumps. Their plane flew about 150 metres above Everest’s peak when they leapt out. They had to wear oxygen masks and parachutes that were larger __________________ help them in the thin air. The three were in freefall for 30 seconds before their chutes opened and they glided __________________. A member of the jumpers’ support team Krishna Aryal explained to the Reuters news agency what the jumps looked like from the ground: "They looked __________________ flying in the blue sky as they jumped from the plane," he said.

The skydivers were over the __________________ jump over Everest. New Zealander Wendy Smith said: "It was stunning. I had never seen so many mountains before. To be on top of the world __________________.” Britain’s Holly Budge agreed, saying her jump was “__________________”. Their jumps broke several skydiving records. They __________________ books for making the highest skydiving freefall at nearly 8,900 metres. They __________________ world’s highest drop zone at 3,761 metres. Twenty-nine more daredevils are waiting __________________ conditions to make the same jump. The thrill seekers are part of the ‘Everest Skydive 2008’ event organized by the British __________________ company High and Wild.


 
 

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionaries / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words ‘dare’ and ‘devil’.

dare

devil

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • history
  • trained
  • 150
  • 30
  • support
  • blue
  • moon
  • top
  • simply
  • just
  • 3,761
  • thrill

STUDENT THRILL SURVEY

Write five GOOD questions about thrills in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

Q.2.

Q.3.

Q.4.

Q.5.

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

SKYDIVING DISCUSSION

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word ‘Everest’?

c)

Would you like to skydive over Mount Everest?

d)

What do you think of the tree skydivers in this story?

e)

What do you think of skydiving as a hobby?

f)

Why do you think skydivers like skydiving?

g)

Would you like to be in freefall for 30 seconds?

h)

What kinds of feelings do you think you’d have floating down to the ground from above Mount Everest?

i)

What kind of training would the skydivers need to do this?

j)

Would you like to fly like a bird?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article?

b)

When was the last time you were over the moon about something?

c)

What would you do if you were on top of the world?

d)

What is the most stunning or spectacular thing you’ve ever seen?

e)

Would you rather dive in the sky or sea?

f)

Have you ever done any daredevil things in your life?

g)

Are you a thrill seeker?

h)

Would you like to get into extreme sports?

i)

What three adjectives describe skydiving or skydivers?

j)

What questions would you like to ask the skydivers?

LANGUAGE

Three skydivers made (1) ____ over Mount Everest on October 5th by being the first people to parachute above the world’s highest mountain. The parachutists, from New Zealand, Britain and Canada, (2) ____ for many years to make their jumps. Their plane (3) ____ about 150 metres above Everest’s peak when they leapt out. They had to wear oxygen masks and parachutes that were larger than (4) ____ to help them in the thin air. The three were in freefall for 30 seconds before their chutes opened and they glided (5) ____ to land. A member of the jumpers’ support team Krishna Aryal explained to the Reuters news agency what the jumps looked like from the ground: "They looked like tiny birds flying in the blue sky (6) ____ they jumped from the plane," he said.

The skydivers were over the moon (7) ____ their jump over Everest. New Zealander Wendy Smith said: "It was stunning. I had never seen so many mountains before. To be on top of the world was (8) ____ stunning.” Britain’s Holly Budge agreed, saying her jump was “just spectacular”. Their jumps broke several skydiving records. They entered the record books (9) ____ making the highest skydiving freefall at nearly 8,900 metres. They also landed on the world’s highest drop zone at 3,761 metres. Twenty-nine more daredevils are waiting for (10) ____ weather (11) ____ to make the same jump. The thrill seekers are part of the ‘Everest Skydive 2008’ event organized (12) ____ the British extreme sports company High and Wild.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

historian

(b)

historical

(c)

historic

(d)

history

2.

(a)

trained

(b)

training

(c)

trains

(d)

trainers

3.

(a)

flight

(b)

flew

(c)

flies

(d)

flyer

4.

(a)

usually

(b)

unusual

(c)

usual

(d)

usually

5.

(a)

across

(b)

over

(c)

down

(d)

through

6.

(a)

was

(b)

as

(c)

is

(d)

us

7.

(a)

by

(b)

under

(c)

on

(d)

with

8.

(a)

simply

(b)

simple

(c)

simpleton

(d)

simplest

9.

(a)

onto

(b)

for

(c)

to

(d)

up to

10.

(a)

favouritism

(b)

favourite

(c)

favour

(d)

favourable

11.

(a)

conditioned

(b)

condition

(c)

conditions

(d)

conditioner

12.

(a)

by

(b)

as

(c)

to

(d)

on

WRITING: 

Write about Mt. Everest for 10 minutes. Correct your partner’s paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google’s search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about the record-breaking jump above Everest. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. EXTREME: Make a poster about some of the world’s extreme sports. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. OVER THE MOON: Write a magazine article about someone who is over the moon about something. Include an imaginary interview with the person.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. DIARY / JOURNAL: You are into extreme sports. What’s your favourite extreme sport? Write about what you do in a normal day of training. Read your entry to your classmates in the next lesson.

6. LETTER: Write a letter to the skydivers. Ask them three questions about their jump. Give them three suggestions on what to do next. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE:

a. F

b. F

c. F

d. F

e. T

f. T

g. F

h. T

SYNONYM MATCH:

1.

mountain

a.

peak

2

leapt

b.

jumped

3.

chutes

c.

parachutes

4.

glided

d.

floated

5.

tiny

e.

small

6.

over the moon

f.

very happy

7.

stunning

g.

amazing

8.

several

h.

a number of

9.

favourable

i.

good

10.

thrill

j.

excitement

PHRASE MATCH:

1.

Three skydivers made

a.

history

2

150 metres above Everest’s

b.

peak

3.

the thin

c.

air

4.

A member of the jumpers’

d.

support team

5.

They looked like tiny

e.

birds

6.

The skydivers were over

f.

the moon

7.

simply

g.

stunning

8.

They entered the record

h.

books

9.

waiting for favourable weather

i.

conditions

10.

thrill

j.

seekers

GAP FILL:

Historic jumps made above Mt. Everest

Three skydivers made history over Mount Everest on October 5th by being the first people to parachute above the world’s highest mountain. The parachutists, from New Zealand, Britain and Canada, trained for many years to make their jumps. Their plane flew about 150 metres above Everest’s peak when they leapt out. They had to wear oxygen masks and parachutes that were larger than usual to help them in the thin air. The three were in freefall for 30 seconds before their chutes opened and they glided down to land. A member of the jumpers’ support team Krishna Aryal explained to the Reuters news agency what the jumps looked like from the ground: "They looked like tiny birds flying in the blue sky as they jumped from the plane," he said.

The skydivers were over the moon with their jump over Everest. New Zealander Wendy Smith said: "It was stunning. I had never seen so many mountains before. To be on top of the world was simply stunning.” Britain’s Holly Budge agreed, saying her jump was “just spectacular”. Their jumps broke several skydiving records. They entered the record books for making the highest skydiving freefall at nearly 8,900 metres. They also landed on the world’s highest drop zone at 3,761 metres. Twenty-nine more daredevils are waiting for favourable weather conditions to make the same jump. The thrill seekers are part of the ‘Everest Skydive 2008’ event organized by the British extreme sports company High and Wild.

LANGUAGE WORK

1 - d

2 - a

3 - b

4 - c

5 - c

6 - b

7 - d

8 - a

9 - b

10 - d

11 - c

12 - a

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2008 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy


 
 
SHARE THIS LESSON: E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

000's more free lessons.