My 1,000
Ideas
e-Book

Breaking News English

HOME  |  HELP MY SITE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
 
 

Date: Dec 29, 2007
Downloads: Word Doc | PDF Doc | Listening
Audio: 2:17 - 533.9KB - 32kbps
Online Test: Recreate the text in this online test.

1,000 IDEAS FOR ESL CLASSES: Breaking News English.com's e-Book

THE ARTICLE

Pakistan in turmoil as Bhutto is buried

Violence has spread across Pakistan as assassinated Benazir Bhutto was buried on Friday. The former prime minister was laid to rest next to her father in the family mausoleum in her native Sindh province. Tens of thousands of mourners assembled to see their beloved leader’s coffin, draped in political party colours. They wailed and beat their heads in grief as the funeral procession passed by. Her husband Asif Ali Zardari wept as he sat in the car carrying his slain wife’s body. Pakistan’s government has declared three days of mourning for the assassinated opposition leader, while the party she headed, the Pakistan People’s Party (PPP), has called for 40 days. Her death on Thursday at the hands of a suicide bomber at an election rally in Rawalpindi has plunged Pakistan into crisis. Riots have broken out all over the country with rioters attacking police, burning tires and looting stores.

The death of 54-year-old Bhutto leaves Pakistan in a state of political vacuum, with the short-term future of the country cloaked in uncertainty. There are fears the elections scheduled for January the 8th could be put off. This would please those responsible for her death, who seem intent on derailing attempts to bring democracy to Pakistan. Many believe Al Qaeda, who opposed Bhutto’s liberal views, was behind the suicide attack. The international community are very keen to see the elections take place on time to avoid further chaos in the country. Representatives of Bhutto’s PPP party have yet to say if they will contest the election and who would represent it. Bhutto had hoped to restore democracy and stability to Pakistan and free it from extremism. In 1988, aged just 35, she became the Muslim world's first democratically elected female prime minister. She was trying to lead her country for a third time.

WARM-UPS

1. PAKISTAN: Walk around the class and talk to other students about Pakistan. Change partners often. After you finish, sit with your original partner(s) and share what you found out.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

violence / assassinations / mourners / grief / funerals / suicide bombers / riots / political vacuum / short-term future / democracy / stability / extremism

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. ASSASSINATIONS: With your partner(s), decide on how different countries / the world changed following these assassinations. What would each person achieved if they had not been assassinated. Change partners and share your thoughts and findings.

  • Tsar Nicholas II (Russia, 1918)
  • Mohandas Gandhi (India, 1948)
  • John F Kennedy (USA, 1963)
  • Martin Luther King Jr. (USA, 1968)
  • John Lennon (USA, 1980)
  • Anwar Sadat (Egypt, 1981)
  • Yitzhak Rabin (Israel, 1995)
  • Benazir Bhutto (Pakistan, 2007)

4. SHORT-TERM FUTURE: With your partner(s), discuss the possible short—term political futures of these countries. How could your scenarios change the world?

  • The USA
  • Pakistan
  • China
  • Palestine / Israel
  • Burma
  • Serbia / Kosovo
  • North Korea
  • Iran
  • your country
  • other ___________________

5. GRIEF: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word ‘grief’. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.

6. QUICK ROLE PLAY: Student A strongly believes that democracy and stability will come to Pakistan; Student B believes extremism and instability will continue. Change partners again and talk about your roles and conversations.

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Look at the article’s headline and guess whether these sentences are true (T) or false (F):

a.

An opposition leader’s assassination has brought chaos to Pakistan.

T / F

b.

The leader was buried in a coffin draped with the national flag.

T / F

c.

Her husband was too grief-stricken to go to the funeral.

T / F

d.

Looting and rioting have been commonplace since the killing.

T / F

e.

An election slated for January 8th has been postponed.

T / F

f.

Very few people have linked Al Qaeda with the assassination.

T / F

g.

Benazir Bhutto’s party was quick to find a replacement leader.

T / F

h.

Ms Bhutto was trying to become prime minister for a third time.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article:

1.

former

a.

killed

2

laid to rest

b.

covered

3.

wailed

c.

rule

4.

slain

d.

fight

5.

plunged

e.

void

6.

vacuum

f.

buried

7.

cloaked

g.

cried

8.

intent on

h.

immersed

9.

contest

i.

ex

10.

lead

j.

determined to

3. PHRASE MATCH: Match the following phrases from the article (sometimes more than one combination is possible):

1.

Violence has

a.

grief

2

The former prime minister was laid to

b.

democracy to Pakistan

3.

They wailed and beat their heads in

c.

of a suicide bomber

4.

he sat in the car carrying his slain

d.

and stability

5.

Her death on Thursday at the hands

e.

wife’s body

6.

leaves Pakistan in a state

f.

for a third time

7.

the elections scheduled for January the 8th

g.

rest next to her father

8.

intent on derailing attempts to bring

h.

of political vacuum

9.

Bhutto had hoped to restore democracy

i.

spread across Pakistan

10.

She was trying to lead her country

j.

could be put off

WHILE READING / LISTENING

GAP FILL: Put the words into the gaps in the text.

Violence has ________ across Pakistan as assassinated Benazir Bhutto was buried on Friday. The former prime minister was ________ to rest next to her father in the family mausoleum in her ________ Sindh province. Tens of thousands of mourners assembled to see their beloved leader’s coffin, ________ in political party colours. They wailed and beat their heads in ________ as the funeral procession passed by. Her husband Asif Ali Zardari wept as he sat in the car carrying his ________ wife’s body. Pakistan’s government has declared three days of mourning for the assassinated opposition leader, while the party she headed, the Pakistan People’s Party (PPP), has called for 40 days. Her death on Thursday at the ________ of a suicide bomber at an election rally in Rawalpindi has ________ Pakistan into crisis. Riots have broken out all over the country with rioters attacking police, burning tires and looting stores.

 

 

 

native
slain
grief
plunged
draped
hands
spread
laid

The death of 54-year-old Bhutto leaves Pakistan in a state of political ________, with the short-term future of the country ________ in uncertainty. There are fears the elections scheduled for January the 8th could be put off. This would please those responsible for her death, who seem ________ on derailing attempts to bring democracy to Pakistan. Many believe Al Qaeda, who opposed Bhutto’s liberal ________, was behind the suicide attack. The international community are very keen to see the elections take place on time to ________ further chaos in the country. Representatives of Bhutto’s PPP party have ________ to say if they will contest the election and who would represent it. Bhutto had hoped to ________ democracy and stability to Pakistan and free it from extremism. In 1988, aged just 35, she became the Muslim world's first democratically elected female prime minister. She was trying to ________ her country for a third time.

 

 

avoid

 views
yet
cloaked
restore
lead
vacuum
intent

LISTENING:  Listen and fill in the spaces.

Violence _____________________ Pakistan as assassinated Benazir Bhutto was buried on Friday. The former prime minister ________________  to her father in the family mausoleum in her native Sindh province. Tens of thousands of mourners assembled ________________ leader’s coffin, draped in political party colours. They wailed and beat ________________ as the funeral procession passed by. Her husband Asif Ali Zardari wept as he sat in the car carrying his slain wife’s body. Pakistan’s government has declared three days ________________ assassinated opposition leader, while the party she headed, the Pakistan People’s Party (PPP), has called for 40 days. Her death on Thursday ________________ suicide bomber at an election rally in Rawalpindi has plunged Pakistan into crisis. Riots have broken ________________ country with rioters attacking police, burning tires and looting stores.

The death of 54-year-old Bhutto leaves Pakistan ________________ political vacuum, with the short-term future of the country ________________. There are fears the elections scheduled for January the 8th ________________. This would please those responsible for her death, who seem intent on derailing attempts to bring democracy to Pakistan. Many believe Al Qaeda, who opposed Bhutto’s ________________ behind the suicide attack. The international community are very keen to see the elections take place on time ________________ in the country. Representatives of Bhutto’s PPP party ________________ they will contest the election and who would represent it. Bhutto had hoped to restore democracy and stability to Pakistan and free it from extremism. In 1988, aged just 35, she became the Muslim world's first democratically elected female prime minister. She ________________ country for a third time.

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionaries / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words ‘election’ and ‘rally’.

election

rally

 

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall exactly how these were used in the text:

  • former
  • native
  • grief
  • declared
  • hands
  • burning
  • vacuum
  • fears
  • intent
  • keen
  • contest
  • lead

STUDENT PAKISTAN SURVEY

Write five GOOD questions about Pakistan in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

DISCUSSION

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

When did you first hear this news and how did you feel?

c)

What do you know about Benazir Bhutto?

d)

What do you think of politics in Pakistan?

e)

Does the political situation in Pakistan affect you?

f)

Would you ever wail in grief at the death of a world leader?

g)

Who do you think might have been responsible for the assassination?

h)

Do you think Ms Bhutto could have brought positive change to Pakistan?

i)

Do you think Ms Bhutto was a brave woman?

--------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article?

b)

Has your country ever been in a state of political vacuum?

c)

What happens in a state of political vacuum?

d)

What do you think the year 2008 has in store for Pakistan?

e)

Why do you think Ms Bhutto was assassinated?

f)

What do you think Al Qaeda dislikes about Ms Bhutto?

g)

What will it take to bring democracy, stability and peace to Pakistan?

h)

What questions would you have liked to ask Ms Bhutto?

i)

Did you like this discussion?

LANGUAGE

CORRECT WORD: Put the correct words from a–d below in the article.

Violence has spread across Pakistan as assassinated Benazir Bhutto was buried on Friday. The former prime minister was laid to (1) ____ next to her father in the family mausoleum in her (2) ____ Sindh province. Tens of thousands of mourners assembled to see their beloved leader’s coffin, draped in political party colours. They wailed and beat their heads (3) ____ grief as the funeral procession passed by. Her husband Asif Ali Zardari wept as he sat in the car carrying his (4) ____ wife’s body. Pakistan’s government has declared three days of mourning for the assassinated opposition leader, while the party she headed, the Pakistan People’s Party (PPP), has called (5) ____ 40 days. Her death on Thursday at the hands of a suicide bomber at an election rally in Rawalpindi has plunged Pakistan into crisis. Riots have broken (6) ____ all over the country with rioters attacking police, burning tires and looting stores.

The death of 54-year-old Bhutto leaves Pakistan in a state of political        (7) ____, with the short-term future of the country cloaked in uncertainty. There are fears the elections scheduled for January the 8th could be put     (8) ____. This would please those responsible for her death, who seem intent (9) ____ derailing attempts to bring democracy to Pakistan. Many believe Al Qaeda, who opposed Bhutto’s liberal views, was behind the suicide attack. The international community are very keen to see the elections (10) ____ place on time to avoid further chaos in the country. Representatives of Bhutto’s PPP party have yet to say if they will (11) ____ the election and who would represent it. Bhutto had hoped to restore democracy and stability to Pakistan and free it from extremism. In 1988, (12) ____ just 35, she became the Muslim world's first democratically elected female prime minister. She was trying to lead her country for a third time.

1.

(a)

rest

(b)

peace

(c)

buried

(d)

ground

2.

(a)

national

(b)

nation

(c)

natives

(d)

native

3.

(a)

on

(b)

an

(c)

in

(d)

a

4.

(a)

slay

(b)

slain

(c)

slew

(d)

slaying

5.

(a)

her

(b)

on

(c)

out

(d)

for

6.

(a)

out

(b)

off

(c)

in

(d)

up

7.

(a)

avoid

(b)

hoover

(c)

vacuum

(d)

suction

8.

(a)

away

(b)

off

(c)

down

(d)

up

9.

(a)

or

(b)

off

(c)

of

(d)

on

10.

(a)

make

(b)

hold

(c)

give

(d)

take

11.

(a)

compete

(b)

contest

(c)

play

(d)

run

12.

(a)

aged

(b)

age

(c)

old

(d)

with

WRITING: 

Write about Benazir Bhutto for 10 minutes. Correct your partner’s paper.

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google’s search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find more information about Benazir Bhutto. Talk about what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. POLITICIANS: Make a poster about Pakistan’s politicians. Describe their views and how they want to shape their country. Show your poster to your classmates in the next lesson. Did you all find out similar things?

4. PAKISTAN: Write a magazine article about Pakistan. Include imaginary interviews with leaders and ordinary people.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down new words and expressions.

5. LETTER: Write a letter to Pakistan’s President Pervez Musharraf. Ask him three questions about Pakistan. Give him three suggestions on what he should do to bring peace and stability to his country. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE:

a. T

b. F

c. F

d. T

e. F

f. T

g. F

h. T

SYNONYM MATCH:

1.

former

a.

ex

2

laid to rest

b.

buried

3.

wailed

c.

cried

4.

slain

d.

killed

5.

plunged

e.

immersed

6.

vacuum

f.

void

7.

cloaked

g.

covered

8.

intent on

h.

determined to

9.

contest

i.

fight

10.

lead

j.

rule

PHRASE MATCH:

1.

Violence has

a.

spread across Pakistan

2

The former prime minister was laid to

b.

rest next to her father

3.

They wailed and beat their heads in

c.

grief

4.

he sat in the car carrying his slain

d.

wife’s body

5.

Her death on Thursday at the hands

e.

of a suicide bomber

6.

leaves Pakistan in a state

f.

of political vacuum

7.

the elections scheduled for January the 8th

g.

could be put off

8.

intent on derailing attempts to bring

h.

democracy and stability

9.

Bhutto had hoped to restore democracy

i.

to Pakistan

10.

She was trying to lead her country

j.

for a third time

GAP FILL:

Pakistan in turmoil as Bhutto is buried

Violence has spread across Pakistan as assassinated Benazir Bhutto was buried on Friday. The former prime minister was laid to rest next to her father in the family mausoleum in her native Sindh province. Tens of thousands of mourners assembled to see their beloved leader’s coffin, draped in political party colours. They wailed and beat their heads in grief as the funeral procession passed by. Her husband Asif Ali Zardari wept as he sat in the car carrying his slain wife’s body. Pakistan’s government has declared three days of mourning for the assassinated opposition leader, while the party she headed, the Pakistan People’s Party (PPP), has called for 40 days. Her death on Thursday at the hands of a suicide bomber at an election rally in Rawalpindi has plunged Pakistan into crisis. Riots have broken out all over the country with rioters attacking police, burning tires and looting stores.

The death of 54-year-old Bhutto leaves Pakistan in a state of political vacuum, with the short-term future of the country cloaked in uncertainty. There are fears the elections scheduled for January the 8th could be put off. This would please those responsible for her death, who seem intent on derailing attempts to bring democracy to Pakistan. Many believe Al Qaeda, who opposed Bhutto’s liberal views, was behind the suicide attack. The international community are very keen to see the elections take place on time to avoid further chaos in the country. Representatives of Bhutto’s PPP party have yet to say if they will contest the election and who would represent it. Bhutto had hoped to restore democracy and stability to Pakistan and free it from extremism. In 1988, aged just 35, she became the Muslim world's first democratically elected female prime minister. She was trying to lead her country for a third time.

LANGUAGE WORK

1 - a

2 -d

3 - c

4 - b

5 - d

6 - a

7 - c

8 - b

9 - c

10 - d

11 - b

12 - a

 

Back to the top

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book


Copyright © 2004-2007 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy


 
 
SHARE THIS LESSON: E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

000's more free lessons.