Breaking News English
An Easier English Lesson by the ELT-T Team
HOME

 
 
 
 
 LISTEN  SPEED READ  MATCH  SPELL  WORDS GRAMMAR

* Slowest
* Slower
* Medium
* Faster
* Fastest

* Dictation (x10)

* 100 words per minute
* 200 words per minute
* 300 words per minute
* 400 words per minute
* 500 words per minute

* PRINT:   Word  |  PDF
 

* Text jumble 1

* Text jumble 2

* Sentence match

* Consonants

* Vowels

* Missing letters

* Initials only

* No letters

* Listen and spell

* Missing words

* No spaces

* Gap-fill
* Crossword

* Fill-in-the-blank

* Flash cards

* Matching

* Hangman

* Articles

* Tenses

* Prepositions

* Jumble

 

Learning Using Technology - Good or Bad?

 

Some of the best English teachers in the world have been taking part in an online conference to share their ideas about teaching and using technology in the classroom. They told reporters their opinions on whether or not they thought technology helped students to learn English. Some teachers were convinced it didn't. The biggest problem teachers had was that there were too many Internet connection problems. Rosa said that adult students may have the problem because they do not have the tech skills. Another teacher, Guadalupe believes students may prefer face-to-face lessons and not lessons over the Internet.

The majority of teachers thought computers, websites, iPads, smart phones, etc. were incredibly useful and helped people learn English more quickly. Claudia said technology facilitates teaching, while Tanya believes learning with technology allows students to learn at their own speed. Melissa pointed out that learning using technology is appropriate for today's younger generation. International teacher, trainer and vide expert Vicki Hollett is a big fan of technology. She is convinced it is useful in the classroom because there are no geographical barriers in using it. Catalina is another teacher who is enthusiastic about technology because students love working with it and motivates them to learn.

 

From Vivki Hollett:
A Video Activity

And one from Sylvia Guinan:
Click here

Listen to a 5-minute challenge from Jack Askew:
Click here

Warm-Ups

1. ONLINE LEARNING: Students walk around the class and talk to other students about online learning. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

best / online / conference / technology / convinced / Internet connection / tech skills / majority / useful / learning / younger generation / expert / barriers / enthusiastic

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. STUDYING ENGLISH: How can these things be better? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

Problems with it / them

How to male it / them better

Teachers

 

 

Dictionaries

 

 

Websites

 

 

Course books

 

 

English classes

 

 

Online learning

 

 

4. REALLY HELPS: Students A strongly believe technology really helps students learn English; Students B strongly believe strongly believe studying without technology is better.  Change partners again and talk about your conversations.

5. BEST TOOL: Rank these and share your rankings with your partner. Put the best tool at the top. Change partners often and share your rankings.

  • an iPad

  • a bilingual dictionary

  • Google

  • grammar books

  • an English study website

  • a pen and paper

  • vocabulary word cards

  • course books

6. ENGLISH: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "English". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.

BEFORE READING / LISTENING

7. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

taking part in

a.

problems

2

they thought technology helped students

b.

to-face lessons

3.

too many Internet connection

c.

younger generation

4.

they do not have the tech

d.

barriers

5.

students may prefer face-

e.

an online conference

6.

technology allows students to learn

f.

of technology

7.

appropriate for today's

g.

them to learn

8.

a big fan

h.

to learn English

9.

no geographical

i.

skills

10.

students love working with it and motivates

j.

at their own speed

8. GAP FILL

Some of the (1) ____________ English teachers in the world have been taking part in an online conference to (2) ____________ their ideas about teaching and using technology in the classroom. They told reporters their opinions on (3) ____________ or not they thought technology helped students to learn English. Some teachers were (4) ____________ it didn't. The (5) ____________ problem teachers had was that there were too many Internet connection (6) ____________. Rosa said that adult students may have the problem because they do not have the tech (7) ____________. Another teacher, Guadalupe, believes students may prefer face-to-(8) ____________ lessons and not lessons over the Internet.

 

 

problems
whether
face
convinced
best
skills
share
biggest

The (9) ____________ of teachers thought computers, websites, iPads, smart phones, etc. were (10) ____________ useful and helped people learn English more quickly. Claudia said technology facilitates teaching, while Tanya believes learning with technology allows students to learn at their own (11) ____________. Melissa pointed out that learning using technology is appropriate for today's younger (12) ____________. International teacher, trainer and video (13) ____________ Vicki Hollett is a big fan of technology. She is convinced it is useful in the classroom because there are no geographical (14) ____________ in using it. Catalina is another teacher who is (15) ____________ about technology because students love working with it and (16) ____________ them to learn.

 

enthusiastic
incredibly
expert
generation
majority
motivates
barriers
speed

9. LISTENING – Listen and fill in the gaps

Some of the best English teachers in the world have (1) ______________________ an online conference to share their ideas about teaching and (2) ______________________ the classroom. They told reporters their opinions (3) ______________________ they thought technology helped students to learn English. Some teachers were convinced it didn't. The biggest problem teachers had was that there were too many Internet (4) ______________________. Rosa said that adult students may have the problem because they do not (5) ______________________. Another teacher, Guadalupe, believes students (6) ______________________ lessons and not lessons over the Internet.

The majority of teachers thought computers, websites, iPads, smart phones, etc. were (7) ______________________ helped people learn English more quickly. Claudia said technology (8) ______________________, while Tanya believes learning with technology (9) ______________________ learn at their own speed. Melissa pointed out that learning using technology is (10) ______________________ younger generation. International teacher, trainer and video expert Vicki Hollett is a (11) ______________________. She is convinced it is useful in the classroom because there are no geographical barriers in using it. Catalina is another teacher who is enthusiastic about technology because students love working (12) ______________________ them to learn.

10. MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What kind of English teachers did the article mention?

6.

How useful did most teachers think technology was?

 

a) the best in the world

b) beginner teachers

c) native-speaker teachers

d) teachers in Brazil

 

a) incredibly useful

b) pretty useful

c) fairly useful

d) occasionally useful

2.

Who did the teachers talk to about their opinions?

7.

What does Claudia say is facilitated by technology?

 

a) students

b) their boss

c) journalists

d) each other

 

a) conversation

b) websites

c) teaching

d) money transfers

3.

What did teachers say was the biggest problem?

8.

Who did Melissa say technology is appropriate for?

 

a) English

b) noisy students

c) vocabulary

d) Internet connection

 

a) geeks

b) today's younger generation

c) babies

d) corporations

4.

What does Rosa say adults might not have?

9.

Why is Vicki Hollett convinced that technology in the classroom is good?

 

a) confidence

b) tech skills

c) time

d) motivation

 

a) pencils always break

b) she likes videos

c) there are no geographical barriers

d) students use their head more

5.

What does Guagalupe think students prefer?

10.

Why does Catalina like technology?

 

a) books

b) face-to-face lessons

c) smart phones

d) staying at home

 

a) it's better than using course books

b) it motivates students

c) it's cheap

d) you can play Angry Birds

11. ROLE PLAY

Role  A – Pen and paper

You think using a pen and paper is the best thing to use to study English. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their things. Also, tell the others which is the least useful of these (and why): an iPad, Google or a course book.

Role  B – iPad

You think an iPad is the best thing to use to study English. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their things. Also, tell the others which is the least useful of these (and why): using a pen and paper, Google or a course book.

Role  C – Google

You think Google is the best thing to use to study English. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their things. Also, tell the others which is the least useful of these (and why): an iPad, using a pen and paper or a course book.

Role  D – A course book

You think a course book is the best thing to use to study English. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their things. Also, tell the others which is the least useful of these (and why): an iPad, Google or using a pen and paper.

12. ONLINE LEARNING SURVEY

Write five GOOD questions about online learning in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

13. ONLINE LEARNING DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Write 5 more questions)

a)

What springs to mind when you hear the term 'online learning'?

b)

_______________________________________________________?

c)

_______________________________________________________?

d)

_______________________________________________________?

e)

_______________________________________________________?

f)

_______________________________________________________?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Write 5 more questions)

a)

What's the best way to learn English using technology

b)

_______________________________________________________?

c)

_______________________________________________________?

d)

_______________________________________________________?

e)

_______________________________________________________?

f)

_______________________________________________________?

14. SPELLING

Paragraph 1

1.

taking part in an online nfcecneroe

2.

They told reporters oopinnis

3.

trhwhee or not they thought technology helped

4.

Some teachers were oincvndce it didn't

5.

Internet cootnneicn problems

6.

students may prefer cfea-ot-fcea lessons

Paragraph 2

7.

websites, iPads, rtmas ehsopn, etc.

8.

Claudia said technology aeitalisctf teaching

9.

appropriate for today's younger egaenirtno

10.

no geographical raeisrbr

11.

nsiiectauhst about technology

12.

vtotaiesm them to learn

15. PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

teaching, while Tanya believes learning with technology allows students to learn at their own speed. Melissa pointed

(    )

trainer and video expert Vicki Hollett is a big fan of technology. She is convinced it is

1  )

Some of the best English teachers in the world have been taking part in an online conference to

(    )

share their ideas about teaching and using technology in the classroom. They told reporters their opinions

(    )

to-face lessons and not lessons over the Internet.

(    )

useful and helped people learn English more quickly. Claudia said technology facilitates

(    )

The majority of teachers thought computers, websites, iPads, smart phones, etc. were incredibly

(    )

about technology because students love working with it and motivates them to learn.

(    )

they do not have the tech skills. Another teacher, Guadalupe, believes students may prefer face-

(    )

convinced it didn't. The biggest problem teachers had was that there were too many Internet

(    )

connection problems. Rosa said that adult students may have the problem because

(    )

on whether or not they thought technology helped students to learn English. Some teachers were

(    )

useful in the classroom because there are no geographical barriers in using it. Catalina is another teacher who is enthusiastic

(    )

out that learning using technology is appropriate for today's younger generation. International teacher,

16. PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

ideas   Taking   part   in   an   online   conference   to   share   their.  

2.

students   They   to   thought   learn   technology   English   helped.  

3.

problems   connection   Internet   many   too   were   There.  

4.

have   not   do   they   because   problem   the   Have  skills   tech  the.  

5.

lessons  face-to-  over   face   Prefer  lessons  -  not  Internet  and  the.

6.

useful   people   Smart   very   helped   were   and   learn   phones.  

7.

learn   own   Technology   to   their   students   at   speed   allows.  

8.

generation   younger   today's   for   appropriate   is   Technology.  

9.

it   geographical   barriers   There   in   are   using   no.  

10.

technology   about   enthusiastic   is   who   teacher   Another.  

17. INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

S_m_ _f th_ b_st _ngl_sh t__ch_rs _n th_ w_rld h_v_ b__n t_k_ng p_rt _n _n _nl_n_ c_nf_r_nc_ t_ sh_r_ th__r _d__s _b__t t__ch_ng _nd _s_ng t_chn_l_gy _n th_ cl_ssr__m. Th_y t_ld r_p_rt_rs th__r _p_n__ns _n wh_th_r _r n_t th_y th__ght t_chn_l_gy h_lp_d st_d_nts t_ l__rn _ngl_sh. S_m_ t__ch_rs w_r_ c_nv_nc_d _t d_dn't. Th_ b_gg_st pr_bl_m t__ch_rs h_d w_s th_t th_r_ w_r_ t__ m_ny _nt_rn_t c_nn_ct__n pr_bl_ms. R_s_ s__d th_t _d_lt st_d_nts m_y h_v_ th_ pr_bl_m b_c__s_ th_y d_ n_t h_v_ th_ t_ch sk_lls. _n_th_r t__ch_r, G__d_l_p_, b_l__v_s st_d_nts m_y pr_f_r f_c_-t_-f_c_ l_ss_ns _nd n_t l_ss_ns _v_r th_ _nt_rn_t.

Th_ m_j_r_ty _f t__ch_rs th__ght c_mp_t_rs, w_bs_t_s, _P_ds, sm_rt ph_n_s, _tc. w_r_ _ncr_d_bly _s_f_l _nd h_lp_d p__pl_ l__rn _ngl_sh m_r_ q__ckly. Cl__d__ s__d t_chn_l_gy f_c_l_t_t_s t__ch_ng, wh_l_ T_ny_ b_l__v_s l__rn_ng w_th t_chn_l_gy _ll_ws st_d_nts t_ l__rn _t th__r _wn sp__d. M_l_ss_ p__nt_d __t th_t l__rn_ng _s_ng t_chn_l_gy _s _ppr_pr__t_ f_r t_d_y's y__ng_r g_n_r_t__n. _nt_rn_t__n_l t__ch_r, tr__n_r _nd v_d__ _xp_rt V_ck_ H_ll_tt _s _ b_g f_n _f t_chn_l_gy. Sh_ _s c_nv_nc_d _t _s _s_f_l _n th_ cl_ssr__m b_c__s_ th_r_ _r_ n_ g__gr_ph_c_l b_rr__rs _n _s_ng _t. C_t_l_n_ _s _n_th_r t__ch_r wh_ _s _nth_s__st_c _b__t t_chn_l_gy b_c__s_ st_d_nts l_v_ w_rk_ng w_th _t _nd m_t_v_t_s th_m t_ l__rn.

18. PUNCTUATE THE TEXT & ADD CAPITALS

some of the best english teachers in the world have been taking part in an online conference to share their ideas about teaching and using technology in the classroom they told reporters their opinions on whether or not they thought technology helped students to learn english some teachers were convinced it didn't the biggest problem teachers had was that there were too many internet connection problems rosa said that adult students may have the problem because they do not have the tech skills another teacher guadalupe believes students may prefer face-to-face lessons and not lessons over the internet

the majority of teachers thought computers websites ipads smart phones etc were incredibly useful and helped people learn english more quickly claudia said technology facilitates teaching while tanya believes learning with technology allows students to learn at their own speed melissa pointed out that learning using technology is appropriate for today's younger generation international teacher trainer and video expert vicki hollett is a big fan of technology she is convinced it is useful in the classroom because there are no geographical barriers in using it catalina is another teacher who is enthusiastic about technology because students love working with it and motivates them to learn

19. PUT A SLASH WHERE THE SPACES ARE

SomeofthebestEnglishteachersintheworldhavebeentakingpartinanonline
conferencetosharetheirideasaboutteachingandusingtechnologyintheclas
sroom.Theytoldreporterstheiropinionsonwhetherornottheythoughttechn
ologyhelpedstudentstolearnEnglish.Someteacherswereconvinceditdidn't
.ThebiggestproblemteachershadwasthatthereweretoomanyInternetcon
nectionproblems.Rosasaidthatadultstudentsmayhavetheproblembecaus
etheydonothavethetechskills.Anotherteacher,Guadalupe,believesstuden
tsmaypreferface-to-facelessonsandnotlessonsovertheInternet.Themaj
orityofteachersthoughtcomputers,websites,iPads,smartphones,etc.were
incrediblyusefulandhelpedpeoplelearnEnglishmorequickly.Claudiasaidte
chnologyfacilitatesteaching,whileTanyabelieveslearningwithtechnologya
llowsstudentstolearnattheirownspeed.Melissapointedoutthatlearningusi
ngtechnologyisappropriatefortoday'syoungergeneration.Internationalte
acher,trainerandvideoexpertVickiHollettisabigfanoftechnology.Sheiscon
vinceditisusefulintheclassroombecausetherearenogeographicalbarriersi
nusingit.Catalinaisanotherteacherwhoisenthusiasticabouttechnologybec
ausestudentsloveworkingwithitandmotivatesthemtolearn.

20. FREE WRITING

Write about online learning for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

21. ACADEMIC WRITING

Compare and contrast learning online and offline. Which do you prefer, and why?

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

22. HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about online learning. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. ONLINE LEARNING: Make a poster about online learning. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. WEBSITE: Write a magazine article about your favourite English website. Include imaginary interviews with the website owner and a student who likes the site.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an online teacher. Ask him/her three questions about online learning. Give him/her three of your opinions on it. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

MULTIPLE CHOICE – QUIZ (Page 7)

1.

a

2.

c

3.

d

4.

b

5.

a

6.

d

7.

c

8.

b

9.

c

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Copyright © 2013 by Sean Banville | Privacy Policy