My 1,000
Ideas
e-Book

Breaking News English

HOME  |  HELP MY SITE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
 
 
40+ activities
 PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI
    lesson    (PDF)

* MP3 (British male)

* MP3 (Canada female)

* MP3 (20 questions)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Reading
    (200 - 500 wpm)

* Text jumble 15

* Text jumble 24

* No spaces

* Sentence jumble

* QUIZ 

* Grammar gap-fill

* Articles gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Missing letters

* Initials only

* No letters

* Fill-in-the-blank

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

Iran's next president seeks "moderation" (19th June, 2013)

Iran's president-elect Hassan Rouhani has made it clear to the world that he seeks to follow a more moderate path than his soon-to-be predecessor Mahmoud Ahmadinejad. He also promised to make his country's nuclear energy program more transparent, but said Iran would not halt it. Mr Rouhani, 64, was elected as Iran's new leader on Sunday and will take office in August. Rouhani wants to improve international relations with the USA and seek "constructive interaction with the world." He also hopes that the crippling economic sanctions imposed on Iran can be lifted. He told the USA that diplomatic relations could be restored if the White House respects Iran's right to nuclear power.


 

Mr Rouhani was the top negotiator of Iran's nuclear negotiating team. He believes it is time for Iran to be more accepted, saying: "We are ready to show greater transparency and make it clear to the whole world that the steps of the Islamic Republic of Iran are completely within international frameworks." He added that: "The Iranian nation has done nothing to deserve sanctions." The White House stated: "If he lives up to his obligations under the U.N. Security Council resolution to come clean on this illicit nuclear program, he will find a partner in us." British Prime Minister David Cameron said: "If they don't go down the path of nuclear weapons, then they can become a full part of the international community."

Sources:
http://www.latimes.com/news/world/worldnow/la-fg-wn-iran-rowhani-nuclear-program-20130617,0,5901540.story
http://news.sky.com/story/1104742/irans-new-president-calls-for-moderation


 
 

WARM-UPS

SHARE THIS LESSON: E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

000's more free lessons.

1. IRAN: Students walk around the class and talk to other students about Iran. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

moderate path / leader / nuclear energy program / international relations / sanctions / negotiator / transparency / obligations / U.N. resolution / partner / community

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. INTERNATIONAL RELATIONS: How are your country's? Complete this table and share what you wrote with your partner(s). Change partners often.

 

Country?

Why?

The future?

best

 

 

 

worst

 

 

 

neighbour

 

 

 

longest

 

 

 

improving

 

 

 

up-and-down

 

 

 

4. RELATIONS: Students A strongly believe Iran will soon restore relations with its current foes; Students B strongly believe that will not happen any time soon.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK

See a sample

5. PARTNERS: Rank these and share your rankings with your partner. Put the most useful international partners at the top. Change partners often and share your rankings.

  • USA
  • Saudi Arabia
  • Brazil
  • India
  • U.K.
  • China
  • Nigeria
  • Japan

6. NUCLEAR: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'nuclear'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.



 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Iran's next president aims to be more middle-of-the-road.

T / F

b.

Rouhani said he would consider scrapping Iran's nuclear program.

T / F

c.

Rouhani has made the lifting of sanctions a key issue.

T / F

d.

The president-elect wants to restore diplomatic ties with the USA.

T / F

e.

Rouhani was a top engineer in Iran's nuclear power program.

T / F

f.

Rouhani said Iran's nuclear program abides by international rules.

T / F

g.

The USA has said it will not talk to Iran.

T / F

h.

The U.K. leader said Iran could never be part of the global community.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

clear

a.

welcomed

2

promised

b.

stop

3.

halt

c.

warrant

4.

improve

d.

brought back

5.

restored

e.

pledged

6.

accepted

f.

route

7.

transparency

g.

better

8.

deserve

h.

unlawful

9.

illicit

i.

plain

10.

path

j.

openness

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

made it

a.

more transparent

2

he seeks to follow

b.

of nuclear weapons

3.

make his country's nuclear energy program

c.

could be restored

4.

crippling

d.

negotiator

5.

diplomatic relations

e.

greater transparency

6.

top

f.

a more moderate path

7.

We are ready to show

g.

illicit nuclear program

8.

done nothing to deserve

h.

economic sanctions

9.

come clean on this

i.

clear to the world

10.

If they don't go down the path

j.

sanctions



 

GAP FILL

Iran's president-elect Hassan Rouhani has made it (1) ____________ to the world that he seeks to follow a more moderate (2) ____________than his soon-to-be predecessor Mahmoud Ahmadinejad. He also promised to make his country's nuclear energy program more transparent, but said Iran would not (3) ____________it. Mr Rouhani, 64, was elected as Iran's new leader on Sunday and will take (4) ____________in August. Rouhani wants to (5) ____________international relations with the USA and seek "constructive interaction with the world." He also hopes that the (6) ____________economic sanctions imposed on Iran can be (7) ____________. He told the USA that diplomatic relations could be (8) ____________if the White House respects Iran's right to nuclear power.

 

 

crippling
office
path
restored
clear
improve
lifted
halt

Mr Rouhani was the top (9) ____________of Iran's nuclear negotiating team. He believes it is time for Iran to be more (10) ____________, saying: "We are ready to show greater transparency and make it clear to the whole world that the steps of the Islamic Republic of Iran are completely (11) ____________international frameworks." He added that: "The Iranian nation has done nothing to (12) ____________sanctions." The White House stated: "If he lives up to his obligations (13) ____________the U.N. Security Council resolution to come (14) ____________on this illicit nuclear program, he will find a (15) ____________in us." British Prime Minister David Cameron said: "If they don't go down the path of nuclear weapons, then they can become a full part of the international (16) ____________."

 

clean
deserve
accepted
partner
negotiator
community
within
under


 
 

LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

made it clear to the world that he seeks to follow a ______

 

a.  more moderate path
b.  more moderation path
c.  more moderates path
d.  more moderated path

2)

He also promised to make his country's nuclear energy ______

 

a.  program more transparency
b.  program more transparencies
c.  program more trans-parents
d.  program more transparent

3)

Rouhani wants to improve international relations with the US and ______

 

a.  seek "constructively interaction"
b.  seek "construction interaction"
c.  seek "constructiveness interaction"
d.  seek "constructive interaction"

4)

He also hopes that the crippling economic sanctions imposed on ______

 

a.  Iran can be lofted
b.  Iran can be lifted
c.  Iran can be lift it
d.  Iran can be uplifted

5)

He told the USA that diplomatic relations ______

 

a.  could be restored
b.  could be restorative
c.  could be restoration
d.  could be restoring

6)

Mr Rouhani was the top negotiator of Iran's ______

 

a.  nuclear negotiations team
b.  nuclear negotiation team
c.  nuclear negotiate in team
d.  nuclear negotiating team

7)

We are ready to ______

 

a.  show grey-tar transparency
b.  show great transparency
c.  show greatly transparency
d.  show greater transparency

8)

He added that: "The Iranian nation has done nothing ______

 

a.  to deserve sanctions
b.  to conserve sanctions
c.  to preserve sanctions
d.  to reserve sanctions

9)

the U.N. Security Council resolution to come clean on this ______

 

a.  illicit nuclear program
b.  illegal nuclear program
c.  illogical nuclear program
d.  ill-lit nuclear program

10)

they can become a full part of the ______

 

a.  international communities
b.  international commune at tea
c.  international community
d.  international communities

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Iran's president-elect Hassan Rouhani has (1) _____________________ that he seeks to follow (2) _____________________ than his soon-to-be predecessor Mahmoud Ahmadinejad. He also promised to make his country's nuclear energy program (3) _____________________ Iran would not halt it. Mr Rouhani, 64, was elected as Iran's new leader on Sunday and will take office in August. Rouhani wants to improve international relations with the USA and (4) _____________________ with the world." He also hopes that the crippling (5) _____________________ on Iran can be lifted. He told the USA that diplomatic relations (6) _____________________ White House respects Iran's right to nuclear power.

Mr Rouhani (7) _____________________ Iran's nuclear negotiating team. He believes it is time for Iran to be more accepted, saying: "We are ready to (8) _____________________ and make it clear to the whole world that the steps of the Islamic Republic of Iran are completely within international frameworks." He added that: "The Iranian nation has done (9) _____________________." The White House stated: "If he lives up to his obligations under the U.N. Security Council (10) ___________________ this illicit nuclear program, (11) _____________________." British Prime Minister David Cameron said: "If they (12) _____________________ nuclear weapons, then they can become a full part of the international community."


 
 

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What kind of path does Hassan Rouhani want to follow?

2.

What will Mr Rouhani improve in Iran's nuclear program?

3.

When will Mr Rouhani become president?

4.

What adjective described the economic sanctions?

5.

What did Mr Rouhani say could be restored?

6.

What position did Rouhani hold in Iran's nuclear negotiations?

7.

What did Rouhani say Iran had done to warrant sanctions?

8.

What did Washington say Iran had to live up to?

9.

How did the White House describe Iran's nuclear program?

10.

What path does David Cameron not want Iran to follow?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What kind of path does Hassan Rouhani want to follow?

6.

What position did Rouhani hold in Iran's nuclear negotiations?

 

a) a long and winding one
b) a moderate one
c) the path of least resistance
d) a wooded one

 

a) top negotiator
b) translator
c) press secretary
d) he was number two

2.

What will Rouhani improve in Iran's nuclear program?

7.

What did Rouhani say Iran had done to warrant sanctions?

 

a) cost-effectiveness
b) nuclear warheads
c) efficiency
d) transparency

 

a) tested a bomb
b) stood up against the USA
c) nothing
d) many things

3.

When will Mr Rouhani become president?

8.

What did Washington say Iran had to live up to?

 

a) August
b) next month
c) next week
d) at the weekend

 

a) UN Security Council obligations
b) its history
c) election promises
d) the hopes of Iran's young

4.

What adjective described the economic sanctions?

9.

How did the White House describe Iran's nuclear program?

 

a) illicit
b) transparent
c) crippling
d) constructive

 

a) they said it was "illicit"
b) colourfully
c) via YouTube
d) in a White House press release

5.

What did Mr Rouhani say could be restored?

10.

What path does David Cameron not want Iran to follow?

 

a) nuclear power plants
b) diplomatic relations with the US
c) Iran's monarchy
d) an ancient Persian painting

 

a) that of his predecessor
b) the path to disaster
c) the wrong one
d) the path of nuclear weapons

ROLE PLAY

Role  A – Hassan Rouhani

You think you can lead Iran into a new era of friendship with countries you currently have poor relations with. Tell the others three reasons why. You need to persuade the others Iran's nuclear ambitions are only for energy. You are fed up with people believing otherwise.

Role  B – White House negotiator

You would like to reopen diplomatic relations with Iran. Tell the others three reasons why. You are happy Hassan Rouhani will be president but not happy he will continue Iran's nuclear program. The U.S. will only become friends with Iran if it opens up its nuclear program to the world.

Role  C – Average Iranian

You are full of hope about Iran's future. Tell the others three reasons why. Your life is difficult because of the economic sanctions and strict laws in Iran. Tell Mr Rouhani and the White House negotiator to make deals that will help all Iranians have a better life.

Role  D – Regional cynic

You think Hassan Rouhani's election success will change nothing. Tell the others three reasons why. You think there should be more economic sanctions. You also think the whole nuclear program should be destroyed. Iran can buy energy from its neighbours.

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'president' and 'elect'.

president

elect

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • clear
  • promised
  • halt
  • improve
  • economic
  • right
  • top
  • ready
  • steps
  • deserve
  • partner
  • full

IRAN SURVEY

Write five GOOD questions about Iran in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

IRAN DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'Iran'?

c)

What do you know about Iran's recent history the (last four decades)?

d)

What do you think about Hassan Rouhani's election success?

e)

Do you think Hassan Rouhani will be better than Ahmadinejad?

f)

What should Hassan Rouhani do in his first year in office?

g)

What do you think about Iran's nuclear program?

h)

What does Iran need to do to get economic sanctions lifted?

i)

Do you think there will now be a new era of cooperation between Iran and the USA?

---------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

What do you know about Iran's nuclear program?

c)

Will greater transparency work?

d)

What did Iran do to get economic sanctions imposed on it?

e)

How would the world change if Iran was more internationally accepted?

f)

How much can Iran change?

g)

What will things be like in 10 years from now?

h)

What advice would you give to Hassan Rouhani?

i)

What questions would you like to ask Hassan Rouhani?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

Iran's president-elect Hassan Rouhani has made it (1) ____ to the world that he seeks to follow a more moderate path than his soon-to-be (2) ____ Mahmoud Ahmadinejad. He also promised to make his country's nuclear energy program more (3) ____, but said Iran would not halt it. Mr Rouhani, 64, was elected as Iran's new leader on Sunday and will (4) ____ office in August. Rouhani wants to improve international relations with the USA and seek "constructive interaction with the world." He also hopes that the (5) ____ economic sanctions imposed on Iran can be lifted. He told the USA that diplomatic relations could be (6) ____ if the White House respects Iran's right to nuclear power.

Mr Rouhani was the (7) ____ negotiator of Iran's nuclear negotiating team. He believes it is time for Iran to be more accepted, saying: "We are ready to show greater transparency and make it clear to the whole world that the (8) ____ of the Islamic Republic of Iran are completely within international frameworks." He added that: "The Iranian nation has done nothing to (9) ____ sanctions." The White House stated: "If he lives (10) ____ to his obligations under the U.N. Security Council resolution to come (11) ____ on this illicit nuclear program, he will find a partner in us." British Prime Minister David Cameron said: "If they don't go down the        (12) ____ of nuclear weapons, then they can become a full part of the international community."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

clear

(b)

clearly

(c)

clarity

(d)

cleared

2.

(a)

ancestor

(b)

forefather

(c)

predecessor

(d)

precursor

3.

(a)

apparently

(b)

transplanting

(c)

transparent

(d)

reparations

4.

(a)

go

(b)

have

(c)

be

(d)

take

5.

(a)

crinkling

(b)

chilling

(c)

crippling

(d)

ceiling

6.

(a)

conserved

(b)

restored

(c)

preserved

(d)

replanted

7.

(a)

high

(b)

top

(c)

tall

(d)

summit

8.

(a)

logic

(b)

steps

(c)

idea

(d)

stairs

9.

(a)

desolate

(b)

deject

(c)

deserve

(d)

destitute

10.

(a)

down

(b)

on

(c)

in

(d)

up

11.

(a)

polished

(b)

refurbished

(c)

tidy

(d)

clean

12.

(a)

boulevard

(b)

street

(c)

avenue

(d)

path

SPELLING

Paragraph 1

1.

his soon-to-be erscoedsepr

2.

more eaasnrttrnp

3.

seek constructive tioancrnite

4.

gipicnplr economic sanctions

5.

icploadmti relations

6.

if the White House scsrtpee Iran's right

Paragraph 2

7.

the top irtgotneao

8.

time for Iran to be more tadcepce

9.

omtceelply within international frameworks

10.

nothing to vreedse sanctions

11.

If he lives up to his oiglotnbias

12.

iitillc nuclear program

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

follow a more moderate path than his soon-to-be predecessor Mahmoud Ahmadinejad. He also

(    )

clear to the whole world that the steps of the Islamic Republic of Iran are completely within international

(    )

time for Iran to be more accepted, saying: "We are ready to show greater transparency and make it

(    )

office in August. Rouhani wants to improve international relations with the USA and seek "constructive

(    )

path of nuclear weapons, then they can become a full part of the international community."

(    )

lifted. He told the USA that diplomatic relations could be restored if the White House respects Iran's right to nuclear power.

1  )

Iran's president-elect Hassan Rouhani has made it clear to the world that he seeks to

(    )

up to his obligations under the U.N. Security Council resolution to come clean on this illicit nuclear program, he will find a

(    )

Mr Rouhani was the top negotiator of Iran's nuclear negotiating team. He believes it is

(    )

partner in us." British Prime Minister David Cameron said: "If they don't go down the

(    )

interaction with the world." He also hopes that the crippling economic sanctions imposed on Iran can be

(    )

promised to make his country's nuclear energy program more transparent, but said Iran would not

(    )

halt it. Mr Rouhani, 64, was elected as Iran's new leader on Sunday and will take

(    )

frameworks." He added that: "The Iranian nation has done nothing to deserve sanctions." The White House stated: "If he lives

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

seeks    more    He    a    follow    path    to    moderate.   

2.

Rouhani    Mr    leader    new    Iran's    as   elected    was    ,    64    ,.   

3.

international    wants    improve    relations    Rouhani    to.   

4.

imposed    can    sanctions   Iran   lifted   economic   on   be   Crippling.   

5.

could   be   restored   He   told   the   USA   that   diplomatic   relations.   

6.

Iran's    The    nuclear    top    negotiating    negotiator    team    of.   

7.

it    believes    He    accepted    more    be    to    Iran    for    time    is.   

8.

greater    show    to    ready    are    We    transparency.   

9.

sanctions    Iranian    done    deserve    The   has   to   nation   nothing.   

10.

community   They  can   become   a   full   part   of   the   international.   

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Iran's president-elect Hassan Rouhani has made it cleared / clear to the world that he seeks to follow a more moderate / moderated path than his soon-to-be precursor / predecessor Mahmoud Ahmadinejad. He also promised to make / do his country's nuclear energy program more transparent, but said Iran would not shalt / halt it. Mr Rouhani, 64, was elected as Iran's new leader on Sunday and will take / make office in August. Rouhani wants to improve international relations with the USA and seek / sought "constructive interaction with the world." He also hopes that the crippling / crippled economic sanctions imposed on Iran can be grafted / lifted. He told the USA that diplomatic relations could be restorative / restored if the White House respects Iran's right to nuclear power.

Mr Rouhani was the top / topped negotiator of Iran's nuclear negotiating team. He believes it is time for Iran to be more accepted / acceptable, saying: "We are ready to show greater transparencies / transparency and make it clear to the whole world that the steppes / steps of the Islamic Republic of Iran are completely within / without international frameworks." He added that: "The Iranian nation has done nothing to reserve / deserve sanctions." The White House stated: "If he lives up / down to his obligations under the U.N. Security Council resolution to come / go clean on this illicit nuclear program, he will find a partner into / in us." British Prime Minister David Cameron said: "If they don't go down the path / pith of nuclear weapons, then they can become a full part of the international community."

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_r_n's pr_s_d_nt-_l_ct H_ss_n R__h_n_ h_s m_d_ _t cl__r t_ th_ w_rld th_t h_ s__ks t_ f_ll_w _ m_r_ m_d_r_t_ p_th th_n h_s s__n-t_-b_ pr_d_c_ss_r M_hm__d _hm_d_n_j_d. H_ _ls_ pr_m_s_d t_ m_k_ h_s c__ntry's n_cl__r _n_rgy pr_gr_m m_r_ tr_nsp_r_nt, b_t s__d _r_n w__ld n_t h_lt _t. Mr R__h_n_, 64, w_s _l_ct_d _s _r_n's n_w l__d_r _n S_nd_y _nd w_ll t_k_ _ff_c_ _n __g_st. R__h_n_ w_nts t_ _mpr_v_ _nt_rn_t__n_l r_l_t__ns w_th th_ _S_ _nd s__k "c_nstr_ct_v_ _nt_r_ct__n w_th th_ w_rld." H_ _ls_ h_p_s th_t th_ cr_ppl_ng _c_n_m_c s_nct__ns _mp_s_d _n _r_n c_n b_ l_ft_d. H_ t_ld th_ _S_ th_t d_pl_m_t_c r_l_t__ns c__ld b_ r_st_r_d _f th_ Wh_t_ H__s_ r_sp_cts _r_n's r_ght t_ n_cl__r p_w_r.

Mr R__h_n_ w_s th_ t_p n_g_t__t_r _f _r_n's n_cl__r n_g_t__t_ng t__m. H_ b_l__v_s _t _s t_m_ f_r _r_n t_ b_ m_r_ _cc_pt_d, s_y_ng: "W_ _r_ r__dy t_ sh_w gr__t_r tr_nsp_r_ncy _nd m_k_ _t cl__r t_ th_ wh_l_ w_rld th_t th_ st_ps _f th_ _sl_m_c R_p_bl_c _f _r_n _r_ c_mpl_t_ly w_th_n _nt_rn_t__n_l fr_m_w_rks." H_ _dd_d th_t: "Th_ _r_n__n n_t__n h_s d_n_ n_th_ng t_ d_s_rv_ s_nct__ns." Th_ Wh_t_ H__s_ st_t_d: "_f h_ l_v_s _p t_ h_s _bl_g_t__ns _nd_r th_ _.N. S_c_r_ty C__nc_l r_s_l_t__n t_ c_m_ cl__n _n th_s _ll_c_t n_cl__r pr_gr_m, h_ w_ll f_nd _ p_rtn_r _n _s." Br_t_sh Pr_m_ M_n_st_r D_v_d C_m_r_n s__d: "_f th_y d_n't g_ d_wn th_ p_th _f n_cl__r w__p_ns, th_n th_y c_n b_c_m_ _ f_ll p_rt _f th_ _nt_rn_t__n_l c_mm_n_ty."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

iran's president-elect hassan rouhani has made it clear to the world that he seeks to follow a more moderate path than his soon-to-be predecessor mahmoud ahmadinejad he also promised to make his country's nuclear energy program more transparent but said iran would not halt it mr rouhani 64 was elected as iran's new leader on sunday and will take office in august rouhani wants to improve international relations with the usa and seek "constructive interaction with the world" he also hopes that the crippling economic sanctions imposed on iran can be lifted he told the usa that diplomatic relations could be restored if the white house respects iran's right to nuclear power

mr rouhani was the top negotiator of iran's nuclear negotiating team he believes it is time for iran to be more accepted saying "we are ready to show greater transparency and make it clear to the whole world that the steps of the islamic republic of iran are completely within international frameworks" he added that "the iranian nation has done nothing to deserve sanctions" the white house stated "if he lives up to his obligations under the un security council resolution to come clean on this illicit nuclear program he will find a partner in us" british prime minister david cameron said "if they don't go down the path of nuclear weapons then they can become a full part of the international community"

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Iran'spresident-electHassanRouhanihasmadeitcleartotheworldthatheseekstof
ollowamoremoderatepaththanhissoon-tobepredecessorMahmoudAhmadinejad.
Healsopromisedtomakehiscountry'snuclearenergyprogrammoretransparent,
butsaidIranwouldnothaltit.MrRouhani,64,waselectedasIran'snewleaderon
SundayandwilltakeofficeinAugust.Rouhaniwantstoimproveinternational
relationswiththeUSAandseek"constructiveinteractionwiththeworld."Healso
hopesthatthecripplingeconomicsanctionsimposedonIrancanbelifted.Hetold
theUSAthatdiplomaticrelationscouldberestorediftheWhiteHouserespectsIran's
righttonuclearpower.MrRouhaniwasthetopnegotiatorofIran'snuclearnegotiating
team.HebelievesitistimeforIrantobemoreaccepted,saying:"Wearereadytoshow
greatertransparencyandmakeitcleartothewholeworldthatthestepsoftheIslamic
RepublicofIranarecompletelywithininternationalframeworks."Headdedthat:"The
Iraniannationhasdonenothingtodeservesanctions."TheWhiteHousestated:"Ifhe
livesuptohisobligationsundertheU.N.SecurityCouncilresolutiontocomecleanon
thisillicitnuclearprogram,hewillfindapartnerinus."BritishPrimeMinisterDavid
Cameronsaid:"Iftheydon'tgodownthepathofnuclearweapons,thentheycan
becomeafullpartoftheinternationalcommunity."

FREE WRITING

Write about Iran for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

All countries have the right to build nuclear power programmes.   Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about Iran's president-elect Hassan Rouhani. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. IRAN: Make a poster about Iran's nuclear programme. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. HASSAN ROUHANI: Write a magazine article about Hassan Rouhani. Include imaginary interviews with a friend and a foe.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to Hassan Rouhani. Ask him three questions about Iran and the future. Give him three pieces of advice. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

T

b

F

c

T

d

T

e

F

f

T

g

F

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

clear

a.

plain

2

promised

b.

pledged

3.

halt

c.

stop

4.

improve

d.

better

5.

restored

e.

brought back

6.

accepted

f.

welcomed

7.

transparency

g.

openness

8.

deserve

h.

warrant

9.

illicit

i.

unlawful

10.

path

j.

route

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

A moderate one

2.

Transparency

3.

August

4.

Crippling

5.

Diplomatic relations with the USA

6.

He was the top negotiator

7.

Nothing

8.

UN Security Council obligations

9.

They said it was "illicit"

10.

The path of nuclear weapons

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

d

3.

a

4.

c

5.

b

6.

a

7.

c

8.

a

9.

a

10.

d

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy