My
1,000 IDEAS
e-Book

Breaking News English
An EFL / ESL Lesson Plan by Sean Banville - "Happy Birthday" Song
HOME   |   Donate   |   000s more lessons

000's more free lessons.

  E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.  

   FREE Lesson
   Subscription

   E-mail this lesson
   to your student,
   friend or teacher.

 
 
 
 
 
40+ activities
 PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI
    lesson    (PDF)

* MP3 (British)

* MP3 (North American)

* MP3 (20 questions)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Reading
    (100 - 300 wpm)

* Text jumble 15

* Text jumble 24

* No spaces

* Sentence jumble

* QUIZ 

* Grammar gap-fill

* Articles gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Missing letters

* Initials only

* No letters

* Fill-in-the-blank

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

"Happy Birthday To You" song in court case (17th June, 2013)

Everybody knows the song "Happy Birthday To You". It is the most popular and most often sung song in the English language. It is also now part of a legal case. A New York film company called Good Morning To You (GMTY) Productions has opened a lawsuit that says the song belongs in the public domain. This means anyone can use it because there is no copyright on it. However, the record label Warner Music says it owns the copyright to the tune. GMTY is making a documentary about the history of the song and had to pay Warner Music $1,500 to use it. If it didn't pay, it could have got a penalty of $150,000. The boss of GMTY was angry about this fee and took the case to a court in New York.


 

The melody of "Happy Birthday To You" comes from the song, "Good Morning to All". This was written in 1893 by two sisters from Kentucky, USA. They wrote it because they thought it would be easy for young children to sing. The words to "Happy Birthday To You" were added to the tune around a decade later. One of the most famous performances of the song was when Marilyn Monroe sang, "Happy Birthday, Mr. President" in a sexy voice to John F. Kennedy in 1962. GMTY says any copyright on the song ran out almost 100 years ago. The company wants Warner Music to return the millions of dollars it has collected for the song. Warner Music has so far stayed quiet and has not commented on the court case.

Source:
http://www.reuters.com/article/2013/06/13/entertainment-us-usa-copyright-happybirt-idUSBRE95C19U20130613
http://www.usatoday.com/story/life/music/2013/06/14/happy-birthday-song/2423829/
http://en.wikipedia.org/wiki/Happy_Birthday_to_You


 
 

WARM-UPS


 

1. HAPPY BIRTHDAY SONG: Students walk around the class and talk to other students about Happy Birthday song. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

Happy Birthday / popular / English language / legal case / public domain / documentary / melody / easy to sing / performances / sexy voice / copyright / millions of dollars

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. MOST OFTEN: What is the most often….. in your country? Complete this table and share what you wrote with your partner(s). Change partners often.

Most often…

What? / Who?

Why?

Is [it/he/she] the best?

sung song

 

 

 

eaten food

 

 

 

spoken phrase

 

 

 

visited place

 

 

 

praised person

 

 

 

seen person

 

 

 

4. COPYRIGHT: Students A strongly believe copyright is very, very, very important; Students B strongly believe it isn't.  Change partners again and talk about your conversations.

5. BIRTHDAYS: Rank these and share your rankings with your partner. Put the best things about birthdays at the top. Change partners often and share your rankings.

  • another year older
  • birthday cake
  • birthday wishes
  • birthday cards
  • birthday presents
  • the "Happy Birthday" song
  • feeling it's your special day
  • birthday meal

6. SONG: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'song'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.


 
 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

"Happy Birthday To You" is the second-most often sung English song.

T / F

b.

The song is now part of a court case about copyright.

T / F

c.

A company called GMTY Productions owns the copyright to the song.

T / F

d.

Companies have to pay $1,500 to use the song.

T / F

e.

The tune to "Happy Birthday To You" came from a different song.

T / F

f.

The words to "Happy Birthday To You" were written in 1893.

T / F

g.

A company said the copyright to the song ended around a century ago.

T / F

h.

The company Warner Music made a statement about the court case.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

knows

a.

lawsuit

2

popular

b.

gathered

3.

case

c.

fine

4.

owns

d.

is familiar with

5.

penalty

e.

tune

6.

melody

f.

finished

7.

added

g.

common

8.

ran out

h.

spoken about

9.

collected

i.

possesses

10.

commented

j.

attached

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

most often

a.

the history of the song

2

the song belongs

b.

decade later

3.

making a documentary about

c.

to a court

4.

The boss of GMTY was angry

d.

so far stayed quiet

5.

took the case

e.

"Happy Birthday To You"

6.

The melody of

f.

about this fee

7.

it would be easy

g.

out almost 100 years ago

8.

around a

h.

sung song

9.

copyright on the song ran

i.

for young children to sing

10.

Warner Music has

j.

in the public domain

GAP FILL

Everybody knows the song "Happy Birthday To You". It is the most (1) ____________ and most (2) ____________ sung song in the English language. It is also now part of a legal (3) ____________. A New York film company called Good Morning To You (GMTY) Productions has opened a lawsuit that says the song belongs in the (4) ____________ domain. This means anyone can use it because there is no (5) ____________ on it. However, the record label Warner Music says it (6) ____________ the copyright to the tune. GMTY is making a (7) ____________ about the history of the song and had to pay Warner Music $1,500 to use it. If it didn't pay, it could have got a (8) ____________ of $150,000. The boss of GMTY was angry about this fee and took the case to a court in New York.

 

 

public
penalty
often
owns
popular
copyright
documentary
case

The (9) ____________ of "Happy Birthday To You" comes from the song, "Good Morning to All". This was (10) ____________ in 1893 by two sisters from Kentucky, USA. They wrote it because they thought it would be (11) ____________ for young children to sing. The words to "Happy Birthday To You" were added to the tune around a (12) ____________ later. One of the most (13) ____________ performances of the song was when Marilyn Monroe sang, "Happy Birthday, Mr. President" in a sexy voice to John F. Kennedy in 1962. GMTY says any copyright on the song (14) ____________ out almost 100 years ago. The company wants Warner Music to (15) ____________ the millions of dollars it has collected for the song. Warner Music has so far stayed quiet and has not (16) ____________ on the court case.

 

ran
famous
easy
melody
return
written
commented
decade

LISTENING – Guess the answers. Listen to check

1)

the most popular and most ______ in the English language

 

a.  often song sung
b.  often sing song
c.  often sung sing
d.  often sung song

2)

It is also now part ______

 

a.  of a legal case
b.  for a legal case
c.  from a legal case
d.  to a legal case

3)

a lawsuit that says the song belongs ______

 

a.  in the publicly domain
b.  in the publicity domain
c.  in the public domain
d.  in the publican domain

4)

Warner Music says it owns the copyright ______

 

a.  two the tune
b.  two the tune
c.  to the tune
d.  chew the tune

5)

The boss of GMTY was angry about this fee and took ______

 

a.  the case to this court
b.  the case to the court
c.  the case to any court
d.  the case to a court

6)

They wrote it because they thought it would be easy for ______

 

a.  young children to sing
b.  young children to sang
c.  young children to song
d.  young children to sung

7)

The words to "Happy Birthday To You" were added to the tune around ______

 

a.  a decade late
b.  a decade later
c.  a decade latter
d.  a decade latte

8)

any copyright on the song ran out ______

 

a.  all most 100 years ago
b.  at most 100 years ago
c.  a most 100 years ago
d.  almost 100 years ago

9)

The company wants Warner Music to return the millions of dollars ______

 

a.  it has collecting
b.  it has collected
c.  it has collection
d.  it has collects

10)

Warner Music has so far stayed quiet and ______

 

a.  has not yet commented
b.  has not even commented
c.  hasn't commented
d.  has not commented

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Everybody knows the song "Happy Birthday To You". It is the most popular and (1) _________________________ in the English language. It is also (2) _________________________. A New York film company called Good Morning To You (GMTY) Productions has opened a lawsuit that says the song (3) _________________________. This means anyone can use it because there is no copyright on it. However, the record label Warner Music says it (4) _________________________ tune. GMTY is making a documentary about the history of the song and had to pay Warner Music $1,500 to use it. If it didn't pay, (5) _________________________ penalty of $150,000. The boss of GMTY was angry about this fee (6) _________________________ court in New York.

The melody of "Happy Birthday To You" (7) _________________________, "Good Morning to All". This was written in 1893 by two sisters from Kentucky, USA. They wrote it because they (8) _______________________ for young children to sing. The words to "Happy Birthday To You" were added to the tune (9) _________________________. One of the most famous (10) _________________________ song was when Marilyn Monroe sang, "Happy Birthday, Mr. President" in a sexy voice to John F. Kennedy in 1962. GMTY says any copyright on the song (11) _____________________ years ago. The company wants Warner Music to return the millions of dollars it has collected for the song. Warner Music (12) ______________________ and has not commented on the court case.

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

Who knows the song "Happy Birthday"?

2.

Where does GMTY say the song belongs?

3.

Which company says it owns the copyright to the song?

4.

How much does it cost to use the song?

5.

Where will the court case happen?

6.

When was the song "Good Morning to All" written?

7.

When were the words to "Happy Birthday To You" written?

8.

Who sang "Happy Birthday To You" in a sexy voice?

9.

How much money has Warner Music collected from the song?

10.

What did Warner Music say about the court case?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

Who knows the song "Happy Birthday"?

6.

When was the song "Good Morning to All" written?

 

a) people who celebrate birthdays
b) everyone
c) people in English-speaking countries
d) 5 billion people

 

a) 1893
b) 1983
c) 1938
d) 1398

2.

Where does GMTY say the song belongs?

7.

When were the words to "Happy Birthday To You" written?

 

a) at birthday parties
b) in history
c) in the trash can
d) in the public domain

 

a) 1962
b) January 1st 1923
c) around 1903
d) 50 years ago

3.

Which company says it owns the copyright to the song?

8.

Who sang "Happy Birthday To You" in a sexy voice?

 

a) Warner Music
b) Apple
c) GMTY
d) Sony

 

a) Marilyn Monroe
b) John F. Kennedy
c) Lady Gaga
d) Warner Bros.

4.

How much does it cost to use the song?

9.

How much money has Warner Music collected from the song?

 

a) nothing
b) $1.50
c) $1,500
d) $150,000

 

a) millions of dollars
b) $1,500
c) $342,781,200.95
d) billions of dollars

5.

Where will the court case happen?

10.

What did Warner Music say about the court case?

 

a) Paris
b) New York
c) Tokyo
d) Kentucky

 

a) it was a waste of time
b) it would win
c) it would sue GMTY
d) nothing

ROLE PLAY

Role  A – Warner Music

The copyright to "Happy Birthday To You" belongs to you. Anyone who uses the song to make money must pay you $1,500. You have documents to show you owe the song. Anyone who uses your song without paying must get a penalty of $150,000. You will keep the copyright forever.

Role  B – GMTY

You think it's crazy that Warner Music thinks it owns the copyright to "Happy Birthday To You". Tell the others three reasons why. You want back the $1,500 you paid Warner. Tell Warner they stole the money from you. Also tell them "Happy Birthday To You" belongs to the whole world.

Role  C – Copyright lawyer

You think Warner Music owns the copyright to "Happy Birthday To You" – they have the documents that say so. You understand "Happy Birthday To You" is a very popular song but the law is the law. People must pay to use the song. Try to ask Warner to put the song in the public domain.

Role  D – Happy Birthday Music

You are a new company called Happy Birthday Music. You will make thousands of records using the words and tune to "Happy Birthday To You". You will never pay to use it. You think the song is part of history and cannot be copyrighted. Tell Warner it is being greedy and the world will hate them.

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'happy' and 'birthday'.

happy

birthday

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • often
  • now
  • opened
  • anyone
  • history
  • 150,000
  • 1893
  • decade
  • famous
  • 100
  • millions
  • far

HAPPY BIRTHDAY SONG SURVEY

Write five GOOD questions about the Happy Birthday song in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

"HAPPY BIRTHDAY" SONG DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'birthday'?

c)

What do you think of the song "Happy Birthday To You"?

d)

Is it better to sing it in English or your own language?

e)

What do you think of Warner Music saying it owns the song?

f)

Should the song "Happy Birthday To You" be in the public domain?

g)

Are there other songs you sing for birthdays?

h)

Who do you think will win the court case (and why)?

i)

What will be in the documentary about the song "Happy Birthday"?

j)

Should companies have to pay Warner Music $1,500 to use the song?

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

What do you think of music and copyright?

c)

Why is the song "Happy Birthday To You" so easy to sing?

d)

What do you know about Marilyn Monroe singing "Happy Birthday"?

e)

How do you feel when people sing a song for your birthday?

f)

When is the best time on someone's birthday to sing "Happy Birthday"?

g)

Should there be copyright on songs over 100 years old?

h)

Should Warner Music return the money it has collected for the song?

i)

Why do you think Warner Music is staying quiet?

j)

What questions would you like to ask Warner Music?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

Everybody knows the song "Happy Birthday To You". It is the most popular and most often (1) ____ song in the English language. It is also now part of a legal case. A New York film company called Good Morning To You (GMTY) Productions has opened a lawsuit that says the song (2) ____ in the public domain. This means anyone can use it because there is no (3) ____ on it. However, the record label Warner Music says it (4) ____ the copyright to the tune. GMTY is (5) ____ a documentary about the history of the song and had to pay Warner Music $1,500 to use it. If it didn't pay, it could have got a penalty of $150,000. The boss of GMTY was angry about this (6) ____ and took the case to a court in New York.

The melody of "Happy Birthday To You" (7) ____ from the song, "Good Morning to All". This was (8) ____ in 1893 by two sisters from Kentucky, USA. They wrote it because they thought it would be easy for young children to sing. The words to "Happy Birthday To You" were (9) ____ to the tune around a decade later. One of the most famous performances of the song was when Marilyn Monroe sang, "Happy Birthday, Mr. President" in a sexy (10) ____ to John F. Kennedy in 1962. GMTY says any copyright on the song ran (11) ____ almost 100 years ago. The company wants Warner Music to return the millions of dollars it has collected for the song. Warner Music has so far stayed quiet and has not commented (12) ____ the court case.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

sung

(b)

singing

(c)

singed

(d)

sang

2.

(a)

owns

(b)

has

(c)

belongs

(d)

sings

3.

(a)

tune

(b)

legal

(c)

copyright

(d)

public

4.

(a)

downs

(b)

downloads

(c)

gowns

(d)

owns

5.

(a)

making

(b)

made

(c)

maker

(d)

makers

6.

(a)

tee

(b)

fee

(c)

wee

(d)

nee

7.

(a)

arrives

(b)

leaves

(c)

goes

(d)

comes

8.

(a)

writing

(b)

written

(c)

wrote

(d)

writes

9.

(a)

additional

(b)

addition

(c)

added

(d)

adding

10.

(a)

speech

(b)

voice

(c)

singing

(d)

melody

11.

(a)

in

(b)

up

(c)

over

(d)

out

12.

(a)

as

(b)

on

(c)

up

(d)

at

SPELLING

Paragraph 1

1.

the most lurppao

2.

the English angagleu

3.

the song lesbgon in the public domain

4.

it owns the rtoihycgp

5.

making a yudecontram

6.

a tanypel of $150,000

Paragraph 2

7.

The dmlyoe of "Happy Birthday To You"

8.

This was niwtter in 1893

9.

around a adecde later

10.

famous frrsponecmea

11.

return the lnlsiiom of dollars

12.

has not ocdnmeetm on the court case

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

domain. This means anyone can use it because there is no copyright on it. However, the record label Warner Music says it

(    )

a penalty of $150,000. The boss of GMTY was angry about this fee and took the case to a court in New York.

(    )

most famous performances of the song was when Marilyn Monroe sang, "Happy Birthday, Mr. President"

(    )

almost 100 years ago. The company wants Warner Music to return the millions of dollars it has

(    )

of the song and had to pay Warner Music $1,500 to use it. If it didn't pay, it could have got

(    )

Good Morning To You (GMTY) Productions has opened a lawsuit that says the song belongs in the public

(    )

to "Happy Birthday To You" were added to the tune around a decade later. One of the

1  )

Everybody knows the song "Happy Birthday To You". It is the most popular and most often sung

(    )

song in the English language. It is also now part of a legal case. A New York film company called

(    )

in a sexy voice to John F. Kennedy in 1962. GMTY says any copyright on the song ran out

(    )

by two sisters from Kentucky, USA. They wrote it because they thought it would be easy for young children to sing. The words

(    )

collected for the song. Warner Music has so far stayed quiet and has not commented on the court case.

(    )

The melody of "Happy Birthday To You" comes from the song, "Good Morning to All". This was written in 1893

(    )

owns the copyright to the tune. GMTY is making a documentary about the history

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

and     sung     is     popular     often     It    most    most    song     the.     

2.

A   domain   public   the   in  belongs   song   the   says   that    lawsuit.    

3.

owns    the   copyright    to    the    tune    Warner    Music    says     it.    

4.

it     If     penalty     a     got     have     could     it     ,     pay     didn't.    

5.

fee     boss     was     this     The     GMTY     about     of     angry.    

6.

young    for   easy   be   would   it   thought   They   sing   to   children.

7.

later     tune     around     Added     a     to     decade     the.    

8.

of     famous     the     One     most     of     the    performances    song.    

9.

on    copyright   Any   ago   years   100   almost   out   ran   song   the.    

10.

has     millions     collected     of     dollars     Return     it     the.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Everybody knows the song "Happy Birthday To You". It is the most popularity / popular and most often sung song / sang in the English language. It is also now part of a legal cause / case. A New York filmed / film company called Good Morning To You (GMTY) Productions has opened a lawsuit that says / sayings the song belongs in the public domain. This means anyone can use it because there is no / non- copyright on it. However, the record / recorded label Warner Music says it owns the copyright too / to the tune. GMTY is making a documentary about the history of the song and had to pay / paid Warner Music $1,500 to use it. If it didn't pay, it could have got a penalty of $150,000. The boss of GMTY was angry about this fee and took the case to / at a court in New York.

The melody / medley of "Happy Birthday To You" comes from the song, "Good Morning to All". This was wrote / written in 1893 by two sisters from Kentucky, USA. They wrote it because they thought it would be easily / easy for young children to sing. The words / lyric to "Happy Birthday To You" were added / additional to the tune around a decade later / late. One of the most famous performances of the song was when Marilyn Monroe sang, "Happy Birthday, Mr. President" in a sexy singing / voice to John F. Kennedy in 1962. GMTY says any copyright on the song ran out / up almost 100 years ago. The company wants Warner Music to return the millions of dollars it has collected / collection for the song. Warner Music has so far stayed quiet and has not commented on / as the court case.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_v_ryb_dy kn_ws th_ s_ng "H_ppy B_rthd_y T_ Y__". _t _s th_ m_st p_p_l_r _nd m_st _ft_n s_ng s_ng _n th_ _ngl_sh l_ng__g_. _t _s _ls_ n_w p_rt _f _ l_g_l c_s_. _ N_w Y_rk f_lm c_mp_ny c_ll_d G__d M_rn_ng T_ Y__ (GMTY) Pr_d_ct__ns h_s _p_n_d _ l_ws__t th_t s_ys th_ s_ng b_l_ngs _n th_ p_bl_c d_m__n. Th_s m__ns _ny_n_ c_n _s_ _t b_c__s_ th_r_ _s n_ c_pyr_ght _n _t. H_w_v_r, th_ r_c_rd l_b_l W_rn_r M_s_c s_ys _t _wns th_ c_pyr_ght t_ th_ t_n_. GMTY _s m_k_ng _ d_c_m_nt_ry _b__t th_ h_st_ry _f th_ s_ng _nd h_d t_ p_y W_rn_r M_s_c $1,500 t_ _s_ _t. _f _t d_dn't p_y, _t c__ld h_v_ g_t _ p_n_lty _f $150,000. Th_ b_ss _f GMTY w_s _ngry _b__t th_s f__ _nd t__k th_ c_s_ t_ _ c__rt _n N_w Y_rk.

Th_ m_l_dy _f "H_ppy B_rthd_y T_ Y__" c_m_s fr_m th_ s_ng, "G__d M_rn_ng t_ _ll". Th_s w_s wr_tt_n _n 1893 by tw_ s_st_rs fr_m K_nt_cky, _S_. Th_y wr_t_ _t b_c__s_ th_y th__ght _t w__ld b_ __sy f_r y__ng ch_ldr_n t_ s_ng. Th_ w_rds t_ "H_ppy B_rthd_y T_ Y__" w_r_ _dd_d t_ th_ t_n_ _r__nd _ d_c_d_ l_t_r. _n_ _f th_ m_st f_m__s p_rf_rm_nc_s _f th_ s_ng w_s wh_n M_r_lyn M_nr__ s_ng, "H_ppy B_rthd_y, Mr. Pr_s_d_nt" _n _ s_xy v__c_ t_ J_hn F. K_nn_dy _n 1962. GMTY s_ys _ny c_pyr_ght _n th_ s_ng r_n __t _lm_st 100 y__rs _g_. Th_ c_mp_ny w_nts W_rn_r M_s_c t_ r_t_rn th_ m_ll__ns _f d_ll_rs _t h_s c_ll_ct_d f_r th_ s_ng. W_rn_r M_s_c h_s s_ f_r st_y_d q___t _nd h_s n_t c_mm_nt_d _n th_ c__rt c_s_.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

everybody knows the song "happy birthday to you" it is the most popular and most often sung song in the english language it is also now part of a legal case a new york film company called good morning to you (gmty) productions has opened a lawsuit that says the song belongs in the public domain this means anyone can use it because there is no copyright on it however the record label warner music says it owns the copyright to the tune gmty is making a documentary about the history of the song and had to pay warner music $1500 to use it if it didn't pay it could have got a penalty of $150000 the boss of gmty was angry about this fee and took the case to a court in new york

the melody of "happy birthday to you" comes from the song "good morning to all" this was written in 1893 by two sisters from kentucky usa they wrote it because they thought it would be easy for young children to sing the words to "happy birthday to you" were added to the tune around a decade later one of the most famous performances of the song was when marilyn monroe sang "happy birthday mr president" in a sexy voice to john f kennedy in 1962 gmty says any copyright on the song ran out almost 100 years ago the company wants warner music to return the millions of dollars it has collected for the song warner music has so far stayed quiet and has not commented on the court case

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

everybodyknowsthesong"happybirthdaytoyou"itisthemostpopularandmost
oftensungsongintheenglishlanguageitisalsonowpartofalegalcaseanewyorkfilm
companycalledgoodmorningtoyou(gmty)productionshasopenedalawsuitthat
saysthesongbelongsinthepublicdomainthismeansanyonecanuseitbecause
thereisnocopyrightonithowevertherecordlabelwarnermusicsaysitownsthe
copyrighttothetunegmtyismakingadocumentaryaboutthehistoryofthesong
andhadtopaywarnermusic$1500touseitifitdidn'tpayitcouldhavegotapenalty
of$150000thebossofgmtywasangryaboutthisfeeandtookthecasetoacourtin
newyorkthemelodyof"happybirthdaytoyou"comesfromthesong"goodmorning
toall"thiswaswrittenin1893bytwosistersfromkentuckyusatheywroteitbecause
theythoughtitwouldbeeasyforyoungchildrentosingthewordsto"happybirthday
toyou"wereaddedtothetunearoundadecadelateroneofthemostfamous
performancesofthesongwaswhenmarilynmonroesang"happybirthdaymr
president"inasexyvoicetojohnfkennedyin1962gmtysaysanycopyrightonthe
songranoutalmost100yearsagothecompanywantswarnermusictoreturnthe
millionsofdollarsithascollectedforthesongwarnermusichassofarstayedquiet
andhasnotcommentedonthecourtcase

FREE WRITING

Write about the Happy Birthday song for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Copyright on songs is very important.   Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about the "Happy Birthday" song. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. HAPPY BIRTHDAY SONG: Make a poster about the "Happy Birthday" song. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. COURT CASE: Write a magazine article about the court case. Include imaginary interviews with people who are for and against the song being copyright-free.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to a copyright expert. Ask him/her three questions about copyright. Give him/her three of your opinions on it. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

F

d

T

e

T

f

F

g

T

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

knows

a.

is familiar with

2

popular

b.

common

3.

case

c.

lawsuit

4.

owns

d.

possesses

5.

penalty

e.

fine

6.

melody

f.

tune

7.

added

g.

attached

8.

ran out

h.

finished

9.

collected

i.

gathered

10.

commented

j.

spoken about

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Everyone

2.

In the public domain

3.

Warner Music

4.

$1,500

5.

New York

6.

1893

7.

Around a decade after 1893

8.

Marilyn Monroe

9.

Millions of dollars

10.

Nothing

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

d

3.

a

4.

c

5.

b

6.

a

7.

c

8.

a

9.

a

10.

d

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy