The
1,000 IDEAS
e-Book

Breaking News English

HOME  |   DONATE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
 

 

E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

Follow this site on Facebook.

 

000's more free lessons.

   

 


 
 
40+ activities
 PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI
    lesson    (PDF)

* MP3 (British)

* MP3 (North American)

* MP3 (20 questions)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Reading
    (200 - 500 wpm)

* Text jumble 15

* Text jumble 24

* No spaces

* Sentence jumble

* QUIZ 

* Grammar gap-fill

* Articles gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Missing letters

* Initials only

* No letters

* Fill-in-the-blank

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

White children nearly a minority in USA (15th June, 2013)

Statistics recently released from the USA's Census Bureau have shown how demographics in the U.S. are changing. The figures show that white children in the country are set to become a minority within the next year or two. It was revealed that currently, 49.9% of American children under the age of five are from non-white backgrounds. Asians and Hispanics will soon become the new majority ethnic groups in the country. The Bureau gave two main reasons for this trend. One is that birth rates among minority populations are growing faster than those in the white community, especially in the Hispanic community. The second is the steady number of immigrants arriving in America.


 

The Bureau also reported that for the first time ever, deaths outnumbered births among whites, in the period between July 2011 and July 2012. During this time, the Hispanic population grew by 2.2 per cent and the number of Asians rose by 2.9 per cent. Mark Hugo Lopez from the Pew Hispanic Center says the changes in the makeup of the U.S. population will have a global impact. He said: "The U.S. Hispanic population is second only to Mexico's." He noted that the current U.S. Latino population is larger than those in Peru, Colombia and Spain. He added: "That's something which has an incredible implication not only in the U.S., but as part of a larger Hispanic world."

Sources:
http://nbclatino.com/2013/06/13/the-new-normal-asians-hispanics-will-soon-outnumber-current-white-majority/
http://www.latintimes.com/articles/5164/20130613/white-americans-majority-under-5-education-disparities.htm


 
 

WARM-UPS


 

1. MINORITIES: Students walk around the class and talk to other students about minorities. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

statistics / demographics / minority / backgrounds / ethnic groups / immigrants / outnumbered / births / population / global impact / Colombia / incredible / implication

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. DEMOGRAPHICS: Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

Group

Their problems in society

How they could help improve society

Ethnic minorities

 

 

Young mothers

 

 

Former prisoners

 

 

The over-80s

 

 

Jobless youth

 

 

Asylum seekers

 

 

4. RACE: Students A strongly believe societies will also attach importance to race; Students B strongly believe we will all be racially indistinguishable one day.  Change partners again and talk about your conversations.

5. STATISTICS: Rank these and share your rankings with your partner. Put the most important at the top. Change partners often and share your rankings.

  • sports statistics
  • crime statistics
  • gym performance
  • economic statistics
  • energy statistics
  • statistics about marriage
  • statistics about nutrition
  • Internet statistics

6. ETHNIC: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'ethnic'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.


 
 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

A census predicts white kids in the U.S. will be a minority in 20 years.

T / F

b.

49.9% of American kids under five are from non-white backgrounds.

T / F

c.

Afro-Americans will soon become the new majority ethnic group.

T / F

d.

Immigration has little to do with the changing demographics.

T / F

e.

More whites died than were born in the year to July 2012.

T / F

f.

The Asian population in the U.S. grew faster than the Hispanic one.

T / F

g.

The Latino population in the USA outnumbers that in Spain.

T / F

h.

A man said the US's Hispanic population won't impact the wider world.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

released

a.

presently

2

within

b.

consequence

3.

currently

c.

in history

4.

trend

d.

issued

5.

steady

e.

effect

6.

ever

f.

swing

7.

during

g.

pointed out

8.

impact

h.

inside

9.

noted

i.

in the course of

10.

implication

j.

consistent

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

statistics

a.

groups

2

set to

b.

an incredible implication

3.

ethnic

c.

immigrants arriving

4.

minority populations

d.

time ever

5.

the steady number of

e.

outnumbered births

6.

for the first

f.

recently released

7.

deaths

g.

only to Mexico's

8.

changes in the makeup

h.

are growing faster

9.

second

i.

become a minority

10.

something which has

j.

of the U.S. population

GAP FILL

Statistics recently (1) ____________ from the USA's Census Bureau have shown how demographics in the U.S. are changing. The figures show that white children in the country are (2) ____________ to become a minority within the next year or two. It was revealed that (3) ____________, 49.9% of American children under the age of five are from non-white backgrounds. Asians and Hispanics will soon become the new majority (4) ____________ groups in the country. The Bureau gave two (5) ____________ reasons for this (6) ____________. One is that birth rates among minority (7) ____________ are growing faster than those in the white community, especially in the Hispanic community. The second is the steady number of (8) ____________ arriving in America.

 

 

trend
immigrants
ethnic
set
populations
released
main
currently

The Bureau also reported that for the first time ever, deaths (9) ____________ births among whites, in the period between July 2011 and July 2012. During this (10) ____________, the Hispanic population grew by 2.2 per cent and the number of Asians (11) ____________ by 2.9 per cent. Mark Hugo Lopez from the Pew Hispanic Center says the changes in the (12) ____________ of the U.S. population will have a global impact. He said: "The U.S. Hispanic population is second (13) ____________ to Mexico's." He noted that the (14) ____________ U.S. Latino population is larger than those in Peru, Colombia and Spain. He (15) ____________: "That's something which has an incredible (16) ____________ not only in the U.S., but as part of a larger Hispanic world."

 

added
makeup
implication
time
only
outnumbered
current
rose

LISTENING – Guess the answers. Listen to check

1)

Statistics recently released from the ______

 

a.  USA's Consensus Bureau
b.  USA's Sensors Bureau
c.  USA's Senses Bureau
d.  USA's Census Bureau

2)

The figures show that white children in the country are set to ______

 

a.  become the minority
b.  become all minority
c.  become a minority
d.  become at minority

3)

49.9% of American children under the age of five are from ______

 

a.  nine-white backgrounds
b.  noon-white backgrounds
c.  none-white backgrounds
d.  non-white backgrounds

4)

birth rates among minority populations are growing faster than those in ______

 

a.  the whiten community
b.  the white community
c.  the whiter community
d.  the whitish community

5)

The second is the steady number of ______ America

 

a.  immigrants arriving in
b.  immigrants arrive in
c.  immigrants arrival in
d.  immigrants arrives in

6)

for the first time ever, deaths outnumbered ______

 

a.  births amid whites
b.  births among whites
c.  births aiming whites
d.  births about whites

7)

the Hispanic population grew by 2.2 per cent and the number of Asians ______

 

a.  rose by 2.9 per cent
b.  rise by 2.9 per cent
c.  roses by 2.9 per cent
d.  raise by 2.9 per cent

8)

the changes in the makeup of the U.S. population will have ______

 

a.  a globally impact
b.  a globe impact
c.  a globes impact
d.  a global impact

9)

The U.S. Hispanic population ______ Mexico's

 

a.  is second only to
b.  is second just to
c.  is second one to
d.  is second two to

10)

That's something which has an ______

 

a.  incredibly implication
b.  indelible implication
c.  incredible implication
d.  indelibly implication

LISTENING – Listen and fill in the gaps

(1) __________________________ from the USA's Census Bureau have shown how demographics in the U.S. are changing. The figures show that white children in the country (2) __________________________ minority within the next year or two. It was revealed that currently, 49.9% of American children (3) __________________________ from non-white backgrounds. Asians and Hispanics will soon become the new majority ethnic groups in the country. The Bureau gave two (4) ______________________. One is that birth (5) __________________________ populations are growing faster than those in the white community, especially in the Hispanic community. The second is (6) __________________________ immigrants arriving in America.

The Bureau also reported that (7) __________________________, deaths outnumbered births among whites, in the period between July 2011 and July 2012. (8) __________________________ Hispanic population grew by 2.2 per cent and the number of Asians rose by 2.9 per cent. Mark Hugo Lopez from the Pew Hispanic Center says the (9) __________________________ the U.S. population (10) __________________________. He said: "The U.S. Hispanic population (11) __________________________." He noted that the current U.S. Latino population is larger than those in Peru, Colombia and Spain. He added: "That's something which has an incredible implication not only in the U.S., (12) __________________________ Hispanic world."

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

Who issued the figures?

2.

What are changing?

3.

What percentage of under-5s are non-white?

4.

What was the first reason given?

5.

What was the second reason given?

6.

What did the Bureau see for the first time in history?

7.

What does the figure of 2.9% represent?

8.

Which country has the second largest Hispanic population?

9.

What did the article say about Colombia?

10.

Where will this trend have an impact on?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

Who issued the figures?

6.

What did the Bureau see for the first time in history?

 

a) the USA's Census Bureau
b) The White House
c) The Population Department
d) The "Latin Times" newspaper

 

a) statistics that lied
b) record mixed race marriages
c) numbers going through the roof
d) more white people died than were
     born

2.

What is changing?

7.

What is the figure of 2.9?

 

a) people's attitudes
b) backgrounds
c) demographics
d) the times

 

a) how many Asians live in Alaska
b) how much the white population will
    decrease in 10 years
c) the increase in the number of Asians
d) the rise in the Hispanic population

3.

What percentage of under-5s are non-white?

8.

Which country has the second largest Hispanic population?

 

a) 38
b) 50.1
c) 14.9
d) 49.9

 

a) Spain
b) USA
c) Peru
d) Mexico

4.

What was the first reason given?

9.

What was said about Colombia?

 

a) trade with South America
b) higher birth rates in minority
    populations
c) white people leaving for other
    countries
d) a population explosion in Wyoming

 

a) most immigrants are from Colombia
b) many US Colombians are leaving
c) it's Latino population is smaller than
     the USA's
d) it has the world's second largest
     Hispanic population

5.

What was the second reason given?

10.

Where will this trend impact?

 

a) immigration
b) people are working harder
c) the weak dollar in Hispanic countries
d) a population explosion in Wyoming

 

a) the whole world
b) the Hispanic world
c) Miami
d) the USA

ROLE PLAY

Role  A – 100% homogenous

You think it is better to live in a country where everyone is the same race. Tell the others three reasons why.

Role  B – 50-50

You think it is better to live in a country where there are two races with even numbers between them. Tell the others three reasons why.

Role  C – 80-20

You think it is better to live in a country where around four-fifths of the country makes up the predominant race, with the remaining 20% being a minority. Tell the others three reasons why.

Role  D – Perfectly multicultural

You think it is better to live in a country where there are people from all over the world in equal numbers. Tell the others three reasons why.

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'minority' and 'majority'.

minority

majority

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • shown
  • next
  • five
  • main
  • rates
  • steady
  • ever
  • 2.2
  • makeup
  • second
  • noted
  • incredible

MINORITIES SURVEY

Write five GOOD questions about minorities in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

MINORITIES DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'minority'?

c)

What do you think of an America in which whites are the minority?

d)

How has being the race you are affected you?

e)

Will we all look like the same race in the future?

f)

How have the demographics of your country changed?

g)

What is your country's policy toward immigration?

h)

What do ethnic groups add to the country in which they live?

i)

Is multiculturalism the thing all countries should aim for?

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

Is America a good example of how different races live together?

c)

What problems do minorities have in your country?

d)

What global impact might a more Hispanic USA have?

e)

Do minorities need to change their ways to fit into the wider culture?

f)

Why are minorities sometimes worse off economically?

g)

Are there any advantages in being a minority?

h)

Are homogenous race societies at any disadvantage in today's world?

i)

What questions would you like to ask Mark Hugo Lopez?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

Statistics recently released from the USA's Census Bureau have shown how (1) ____ in the U.S. are changing. The figures show that white children in the country are (2) ____ to become a minority within the next year or two. It was (3) ____ that currently, 49.9% of American children under the age of five are from non-white backgrounds. Asians and Hispanics will soon become the new majority ethnic groups in the country. The Bureau gave two (4) ____ reasons for this trend. One is that birth (5) ____ among minority populations are growing faster than those in the white community, especially in the Hispanic community. The second is the (6) ____ number of immigrants arriving in America.

The Bureau also reported that for the first time ever, deaths outnumbered births (7) ____ whites, in the period between July 2011 and July 2012. During this time, the Hispanic population grew by 2.2 per cent and the number of Asians (8) ____ by 2.9 per cent. Mark Hugo Lopez from the Pew Hispanic Center says the changes in the (9) ____ of the U.S. population will have a global impact. He said: "The U.S. Hispanic population is second (10) ____ to Mexico's." He (11) ____ that the current U.S. Latino population is larger than those in Peru, Colombia and Spain. He added: "That's something which has an incredible (12) ____ not only in the U.S., but as part of a larger Hispanic world."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

demographics

(b)

reprographics

(c)

geography

(d)

photography

2.

(a)

let

(b)

met

(c)

set

(d)

get

3.

(a)

reveal

(b)

reveals

(c)

revealed

(d)

revelation

4.

(a)

feign

(b)

reign

(c)

wane

(d)

main

5.

(a)

rates

(b)

rate

(c)

rated

(d)

ratios

6.

(a)

heady

(b)

steady

(c)

giddy

(d)

biddy

7.

(a)

amid

(b)

between

(c)

over

(d)

among

8.

(a)

arose

(b)

rose

(c)

arisen

(d)

roused

9.

(a)

cosmetic

(b)

token

(c)

makeup

(d)

icon

10.

(a)

around

(b)

about

(c)

over

(d)

only

11.

(a)

marked

(b)

annotated

(c)

doodled

(d)

noted

12.

(a)

imitation

(b)

implication

(c)

incantation

(d)

incineration

SPELLING

Paragraph 1

1.

stscittais recently released

2.

mrehcsaodpig in the U.S. are changing

3.

it was edrveale

4.

the new jmartoiy ethnic groups

5.

the aubreu gave two main reasons for this

6.

mmtrisanig arriving in America

Paragraph 2

7.

deaths omutdunrbee births

8.

the redopi between July 2011 and July 2012

9.

rnuidg this time

10.

the ekpamu of the U.S. population

11.

the rtnurec U.S. Latino population

12.

an incredible iaimcpilont

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

rates among minority populations are growing faster than those in the white community,

(    )

the age of five are from non-white backgrounds. Asians and Hispanics will soon become the new

(    )

whites, in the period between July 2011 and July 2012. During this time, the Hispanic population grew by 2.2 per cent and the

1  )

Statistics recently released from the USA's Census Bureau have shown how

(    )

makeup of the U.S. population will have a global impact. He said: "The U.S. Hispanic population is second

(    )

The Bureau also reported that for the first time ever, deaths outnumbered births among

(    )

especially in the Hispanic community. The second is the steady number of immigrants arriving in America.

(    )

majority ethnic groups in the country. The Bureau gave two main reasons for this trend. One is that birth

(    )

minority within the next year or two. It was revealed that currently, 49.9% of American children under

(    )

only to Mexico's." He noted that the current U.S. Latino population is larger than

(    )

those in Peru, Colombia and Spain. He added: "That's something which has an incredible

(    )

implication not only in the U.S., but as part of a larger Hispanic world."

(    )

number of Asians rose by 2.9 per cent. Mark Hugo Lopez from the Pew Hispanic Center says the changes in the

(    )

demographics in the U.S. are changing. The figures show that white children in the country are set to become a

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

recently   Census   released   Bureau   from   the   Statistics   USA's.  

2.

minority   a   become   to   set   are   country   the   in  children  White.  

3.

gave   reasons   trend   Bureau   main   this   The   two   for.  

4.

populations   Birth   are   rates   growing   among   faster   minority.   

5.

The   the   of   is   number   arriving   second   steady   immigrants.  

6.

time   deaths   first   ,   births   the   ever   outnumbered   For.  

7.

grew   the   this   by   Hispanic   time   2.2%   population   ,   During

8.

global   a   have   will   population   US   the   of  makeup  The   impact.  

9.

is   Mexico's   second   Hispanic   only   population   US   The   to.  

10.

something   That's   implication   incredible   an   has   which.  

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Statistics / Statisticians recently released from the USA's Census Bureau have shown how demographics in the U.S. is / are changing. The figures show that white children in the country are let / set to become a minority within / without the next year or two. It was reveled / revealed that currently, 49.9% of American children under the age of five are from non-white  / nine white backgrounds. Asians and Hispanics will soon become the new majority ethnic groups / group in the country. The Bureau gave two main reasons for this trendy / trend. One is that birth rates among minority populations are / is growing faster than those in the white community, especially in the Hispanic community. The second is the steadily / steady number of immigrants arriving in America.

The Bureau also reported that for the first time even / ever, deaths outnumbered / outnumbers births among whites, in the period from / between July 2011 and July 2012. During / Among this time, the Hispanic population grew by 2.2 per cent and the number of Asians arose / rose by 2.9 per cent. Mark Hugo Lopez from the Pew Hispanic Center says the changes in the makeup / cosmetics of the U.S. population will have a global impact / compact. He said: "The U.S. Hispanic population is second once / only to Mexico's." He noted that the current U.S. Latino population is larger than them / those in Peru, Colombia and Spain. He added: "That's something which has an incredible implication not only in the U.S., but as part / partner of a larger Hispanic world."

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

St_t_st_cs r_c_ntly r_l__s_d fr_m th_ _S_'s C_ns_s B_r___ h_v_ sh_wn h_w d_m_gr_ph_cs _n th_ _.S. _r_ ch_ng_ng. Th_ f_g_r_s sh_w th_t wh_t_ ch_ldr_n _n th_ c__ntry _r_ s_t t_ b_c_m_ _ m_n_r_ty w_th_n th_ n_xt y__r _r tw_. _t w_s r_v__l_d th_t c_rr_ntly, 49.9% _f _m_r_c_n ch_ldr_n _nd_r th_ _g_ _f f_v_ _r_ fr_m n_n-wh_t_ b_ckgr__nds. _s__ns _nd H_sp_n_cs w_ll s__n b_c_m_ th_ n_w m_j_r_ty _thn_c gr__ps _n th_ c__ntry. Th_ B_r___ g_v_ tw_ m__n r__s_ns f_r th_s tr_nd. _n_ _s th_t b_rth r_t_s _m_ng m_n_r_ty p_p_l_t__ns _r_ gr_w_ng f_st_r th_n th_s_ _n th_ wh_t_ c_mm_n_ty, _sp_c__lly _n th_ H_sp_n_c c_mm_n_ty. Th_ s_c_nd _s th_ st__dy n_mb_r _f _mm_gr_nts _rr_v_ng _n _m_r_c_.

Th_ B_r___ _ls_ r_p_rt_d th_t f_r th_ f_rst t_m_ _v_r, d__ths __tn_mb_r_d b_rths _m_ng wh_t_s, _n th_ p_r__d b_tw__n J_ly 2011 _nd J_ly 2012. D_r_ng th_s t_m_, th_ H_sp_n_c p_p_l_t__n gr_w by 2.2 p_r c_nt _nd th_ n_mb_r _f _s__ns r_s_ by 2.9 p_r c_nt. M_rk H_g_ L_p_z fr_m th_ P_w H_sp_n_c C_nt_r s_ys th_ ch_ng_s _n th_ m_k__p _f th_ _.S. p_p_l_t__n w_ll h_v_ _ gl_b_l _mp_ct. H_ s__d: "Th_ _.S. H_sp_n_c p_p_l_t__n _s s_c_nd _nly t_ M_x_c_'s." H_ n_t_d th_t th_ c_rr_nt _.S. L_t_n_ p_p_l_t__n _s l_rg_r th_n th_s_ _n P_r_, C_l_mb__ _nd Sp__n. H_ _dd_d: "Th_t's s_m_th_ng wh_ch h_s _n _ncr_d_bl_ _mpl_c_t__n n_t _nly _n th_ _.S., b_t _s p_rt _f _ l_rg_r H_sp_n_c w_rld."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

statistics recently released from the usa's census bureau have shown how demographics in the us are changing the figures show that white children in the country are set to become a minority within the next year or two it was revealed that currently 499% of american children under the age of five are from non-white backgrounds asians and hispanics will soon become the new majority ethnic groups in the country the bureau gave two main reasons for this trend one is that birth rates among minority populations are growing faster than those in the white community especially in the hispanic community the second is the steady number of immigrants arriving in america

the bureau also reported that for the first time ever deaths outnumbered births among whites in the period between july 2011 and july 2012 during this time the hispanic population grew by 22 per cent and the number of asians rose by 29 per cent mark hugo lopez from the pew hispanic center says the changes in the makeup of the us population will have a global impact he said "the us hispanic population is second only to mexico's" he noted that the current us latino population is larger than those in peru colombia and spain he added "that's something which has an incredible implication not only in the us but as part of a larger hispanic world"

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

StatisticsrecentlyreleasedfromtheUSA'sCensusBureauhaveshownhow
demographicsintheU.S.arechanging.Thefiguresshowthatwhitechildreninthe
countryaresettobecomeaminoritywithinthenextyearortwo.Itwasrevealed
thatcurrently,49.9%ofAmericanchildrenundertheageoffivearefromnon-white
backgrounds.AsiansandHispanicswillsoonbecomethenewmajorityethnic
groupsinthecountry.TheBureaugavetwomainreasonsforthistrend.Oneisthat
birthratesamongminoritypopulationsaregrowingfasterthanthoseinthewhite
community,especiallyintheHispaniccommunity.Thesecondisthesteadynumber
ofimmigrantsarrivinginAmerica.TheBureaualsoreportedthatforthefirsttime
ever,deathsoutnumberedbirthsamongwhites,intheperiodbetweenJuly2011
andJuly2012.Duringthistime,theHispanicpopulationgrewby2.2percentand
thenumberofAsiansroseby2.9percent.MarkHugoLopezfromthePewHispanic
CentersaysthechangesinthemakeupoftheU.S.populationwillhaveaglobal
impact.Hesaid:"TheU.S.HispanicpopulationissecondonlytoMexico's."He
notedthatthecurrentU.S.LatinopopulationislargerthanthoseinPeru,Colombia
andSpain.Headded:"That'ssomethingwhichhasanincredibleimplicationnot
onlyintheU.S.,butaspartofalargerHispanicworld."

FREE WRITING

Write about minorities for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

It doesn't matter what the racial make-up of a country is.   Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about ethnic minorities in your country. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. MINORITIES: Make a poster about ethnic minorities. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. OUTNUMBERED: Write a magazine article about white people in the USA being in a minority. Include imaginary interviews with people who are for and against this.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to a population expert. Ask him/her three questions about minorities. Give him/her three of your opinions on how they benefit the countries they live in. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

F

d

F

e

T

f

T

g

T

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

released

a.

issued

2

within

b.

inside

3.

currently

c.

presently

4.

trend

d.

swing

5.

steady

e.

consistent

6.

ever

f.

in history

7.

during

g.

in the course of

8.

impact

h.

effect

9.

noted

i.

pointed out

10.

implication

j.

consequence

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

The USA's Census Bureau

2.

Demographics

3.

49.9%

4.

Birth rates in minority populations are higher

5.

Steady immigration

6.

Deaths outnumbered births among whites

7.

The increase in the number of Asians

8.

The USA

9.

It's Latino population is smaller than the USA's

10.

The USA and larger Hispanic world

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

a

2.

c

3.

d

4.

b

5.

a

6.

d

7.

c

8.

b

9.

c

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy