The
1,000 IDEAS
e-Book

Breaking News English

HOME  |   DONATE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
 

 

E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

Follow this site on Facebook.

 

000's more free lessons.

   

 


 
 
40+ activities
 PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI
    lesson    (PDF)

* MP3 (UK male)

* MP3 (USA male)

* MP3 (20 questions)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Reading
    (200 - 500 wpm)

* Text jumble 15

* Text jumble 24

* No spaces

* Sentence jumble

* QUIZ 

* Grammar gap-fill

* Articles gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Missing letters

* Initials only

* No letters

* Fill-in-the-blank

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

Istanbul park protests spread across Turkey (3rd June, 2013)

People in Istanbul are continuing their protests against their government's decision to turn the city's Gezi Park into a shopping mall. The unrest has spread to the Turkish capital Ankara and 90 other places across the country, in what is seen as dissatisfaction with the rule of Prime Minister Recep Erdogan. More than 1,000 people have been arrested and dozens injured. The government has come under criticism for its heavy-handed response to the protestors. It has now ordered security forces to leave Istanbul's Taksim Square. Mr Erdogan admitted that police had made "mistakes" in the amount of force they used, but emphasized that the square, "cannot be an area where extremists are running wild".


 

Protesters have been staging their "Occupy Gezi Park" protest since May 26. They want to prevent the demolition of one of the few green areas left in central Istanbul. Journalist Murat Yetkin said the increasing and "disproportionate" police response "has managed to turn a pacifist and modest protest into a public protest movement". Oral Goktas, a 31-year old architect, said: "This has become a protest against the government, against Erdogan taking decisions like a king." Opposition party leader Kemal Kilicdaroglu accused Erdogan of behaving like a dictator, saying: "Tens of thousands are saying no. They are opposing the dictator." Erdogan vowed that the redevelopment of the park would go ahead as planned.

Sources:
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-22741644
http://www.reuters.com/article/2013/06/01/us-turkey-protests-idUSBRE94U0J920130601
http://www.hurriyetdailynews.com/president-gul-calls-pm-minister-as-police-withdraw-from-taksim.aspx?pageID=238&nID=48023&NewsCatID=338


 
 

WARM-UPS


 

1. PROTESTS: Students walk around the class and talk to other students about protests. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

protests / shopping mall / dissatisfaction / arrested / injured / heavy-handed / wild / demolition / green areas / police response / pacifist / opposition party / dictator

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. DISSATISFIED: What's the best way to express your dissatisfaction? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

About…

The best way

An Extreme way

Effectiveness

parks being turned into shopping malls

 

 

 

corporate greed

 

 

 

increased homework

 

 

 

war

 

 

 

a faulty product

 

 

 

rising prices

 

 

 

4. PARKS: Students A strongly believe parks are more important than shopping malls; Students B strongly believe the opposite.  Change partners again and talk about your conversations.

5. TAKE TO THE STREETS: Rank these and share your rankings with your partner. Put the things that would make you protest most at the top. Change partners often and share your rankings.

  • losing a local park
  • pollution of local river
  • nuclear power
  • deforestation
  • rising prices
  • to oust a leader
  • education cuts
  • human rights

6. UNREST: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'unrest'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.


 
 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

People are angry a park in Turkey's capital may soon disappear.

T / F

b.

The article does not report any deaths amid the unrest.

T / F

c.

People said the government's hands were full during the protests.

T / F

d.

Turkey's prime minister said he did not want extremists in the park.

T / F

e.

The park is on the outskirts of the city of Istanbul.

T / F

f.

A journalist said police actions turned the protests into something big.

T / F

g.

An architect said Turkey's prime minister is acting like a king.

T / F

h.

Turkey's prime minister has promised to review plans for the park.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

continuing

a.

stressed

2

dissatisfaction

b.

simple

3.

heavy-handed

c.

fanatics

4.

emphasized

d.

stop

5.

extremists

e.

tyrant

6.

prevent

f.

severe

7.

pacifist

g.

promised

8.

modest

h.

peace-lover

9.

dictator

i.

carrying on

10.

vowed

j.

unhappiness

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

The unrest has spread

a.

modest protest

2

heavy-

b.

of force

3.

security

c.

are running wild

4.

the amount

d.

like a dictator

5.

an area where extremists

e.

party leader

6.

one of the few green areas

f.

forces

7.

a pacifist and

g.

go ahead as planned

8.

opposition

h.

to the Turkish capital

9.

behaving

i.

left in central Istanbul

10.

redevelopment of the park would

j.

handed response

GAP FILL

People in Istanbul are (1) ____________ their protests against their government's decision to turn the city's Gezi Park into a shopping mall. The (2) ____________ has spread to the Turkish capital Ankara and 90 other places across the country, in what is seen as dissatisfaction with the (3) ____________ of Prime Minister Recep Erdogan. More than 1,000 people have been arrested and (4) ____________ injured. The government has come under criticism for its heavy-(5) ____________  response to the protestors. It has now ordered security forces to leave Istanbul's Taksim Square. Mr Erdogan (6) ____________ that police had made "mistakes" in the amount of (7) ____________ they used, but emphasized that the square, "cannot be an area where (8) ____________ are running wild".

 

 

handed
force
rule
continuing
extremists
dozens
unrest
admitted

Protesters have been (9) ____________ their "Occupy Gezi Park" protest since May 26. They want to prevent the (10) ___________ of one of the few green areas left in central Istanbul. Journalist Murat Yetkin said the increasing and "disproportionate" police      (11) ____________ "has managed to turn a (12) ____________ and modest protest into a public protest movement". Oral Goktas, a 31-year old architect, said: "This has become a protest against the government, against Erdogan (13) ____________ decisions like a king." Opposition party leader Kemal Kilicdaroglu accused Erdogan of behaving like a (14) ____________, saying: "Tens of thousands are saying no. They are (15) ____________ the dictator." Erdogan (16) ____________ that the redevelopment of the park would go ahead as planned.

 

taking
pacifist
demolition
vowed
opposing
staging
response
dictator

LISTENING – Guess the answers. Listen to check

1)

People in Istanbul are continuing their protests against their ______

 

a.  government's decisions
b.  government's indecision
c.  government's decision
d.  government's indecisions

2)

More than 1,000 people have been arrested ______

 

a.  and dozens injure
b.  and dozens injuries
c.  and dozens injury
d.  and dozens injured

3)

The government has come under criticism for its ______

 

a.  handy-heavy response
b.  heavy-hands response
c.  heaved-handed response
d.  heavy-handed response

4)

Mr Erdogan admitted that police had made "mistakes" in the ______ they used

 

a.  amounts of force
b.  amount of force
c.  amount of farce
d.  amounts of farce

5)

the square, "cannot be an area where extremists ______"

 

a.  are ruining wild
b.  are raining wild
c.  are running wild
d.  are run in wild

6)

They want to prevent the demolition of one of the few ______

 

a.  green areas left
b.  greenish areas left
c.  greened areas left
d.  greenery areas left

7)

turn a pacifist and modest protest into a public ______

 

a.  protesting movement
b.  protestation movement
c.  protest movement
d.  protests movement

8)

This has become ______ the government

 

a.  a protest against
b.  at protest against
c.  as protest against
d.  the protest against

9)

Kemal Kilicdaroglu accused Erdogan of ______

 

a.  behaviour like a dictator
b.  behavioral like a dictator
c.  behaving like a dictator
d.  behaves like a dictator

10)

Erdogan vowed that the redevelopment of the park would ______ planned

 

a.  go a head as
b.  go way head as
c.  goer head as
d.  go ahead as

LISTENING – Listen and fill in the gaps

People in Istanbul are continuing their protests against their government's  (1) ______________________ city's Gezi Park into a shopping mall. The unrest has spread to the Turkish capital Ankara and 90 other places across the country, (2) ______________________ dissatisfaction with the rule of Prime Minister Recep Erdogan. More than 1,000 people have been arrested and dozens injured. The government (3) ______________________ for its heavy-handed response to the protestors. It (4) ______________________ forces to leave Istanbul's Taksim Square. Mr Erdogan admitted that police had made "mistakes" in (5) ______________________ they used, but emphasized that the square, "cannot be (6) ______________________ are running wild".

Protesters have been staging their "Occupy Gezi Park" protest since May 26. They want to (7) ______________________ one of the few green areas left in central Istanbul. Journalist Murat Yetkin said the increasing and "disproportionate" police response "has (8) ______________________ and modest protest into a (9) ______________________ ". Oral Goktas, a 31-year old architect, said: "This has become a protest against the government, against Erdogan (10) ______________________." Opposition party leader Kemal Kilicdaroglu accused Erdogan of behaving like a dictator, saying: "Tens (11) ______________________ no. They are opposing the dictator." Erdogan vowed that the redevelopment of the (12) ____________________ planned.

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

Who decided to turn a park into a shopping mall?

2.

Roughly, in how many places in Turkey did protests take place?

3.

How many people have been injured?

4.

What kind of response were security forces criticized for?

5.

Who did the prime minister not want "running wild"?

6.

What has been staged since the end of May?

7.

What did a journalist say the protests started as?

8.

To whom did an architect liken Turkey's prime minister?

9.

How many people were saying no, according to an opposition leader?

10.

What has Erdogan promised?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

Who decided to turn a park into a shopping mall?

6.

What has been staged since the end of May?

 

a) a group of international brands
b) a construction company
c) the Turkish government
d) Turkey's trade minister

 

a) a political rally
b) an occupy protest
c) a series of concerts
d) a car rally

2.

Roughly, in how many places in Turkey did protests take place?

7.

What did a journalist say the protests started as?

 

a) 90
b) 80
c) 70
d) 60

 

a) a flash mob
b) a petition
c) a campaign by anti-consumerists
d) peace loving and simple

3.

How many people have been injured?

8.

To whom did an architect liken Turkey's prime minister?

 

a) countless people
b) 835
c) over 1,000
d) dozens

 

a) a maniac CEO
b) a king
c) an anti-environmentalist
d) a visionary

4.

What kind of response were security forces criticized for?

9.

How many people were saying no, according to an opposition leader?

 

a) a thick-skinned one
b) a heavy-handed one
c) a light-hearted one
d) a tight-lipped one

 

a) tens of thousands
b) millions
c) 963
d) everyone

5.

Who did the prime minister not want "running wild"?

10.

What has Erdogan promised?

 

a) builders
b) politicians
c) extremists
d) tourists

 

a) to move the park
b) to squash the protest
c) to talk to protestors
d) to redevelop the park

ROLE PLAY

Role  A – Park boss

You think a park is the best thing to build in a city. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their ideas. Also, tell the others which is the worst of these (and why): a shopping mall, a museum or a gym.

Role  B – Shopping mall boss

You think a shopping mall is the best thing to build in a city. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their ideas. Also, tell the others which is the worst of these (and why): a park, a museum or a gym.

Role  C – Museum boss

You think a museum is the best thing to build in a city. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their ideas. Also, tell the others which is the worst of these (and why): a shopping mall, a park or a gym.

Role  D – Gym boss

You think a gym is the best thing to build in a city. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their ideas. Also, tell the others which is the worst of these (and why): a shopping mall, a museum or a park.

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'security' and 'force'.

security

force

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • turn
  • 90
  • rule
  • 1,000
  • heavy
  • wild
  • 26
  • central
  • turn
  • 31
  • king
  • planned

PROTESTS SURVEY

Write five GOOD questions about protests in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

PROTESTS DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'protest'?

c)

What do you think about the protests in Turkey?

d)

Are protestors right to defend the park?

e)

Should the government consult the people before destroying their park?

f)

Should the shopping mall be moved to another place?

g)

What's more important, a park or a shopping mall?

h)

Should tear gas be used against peaceful protestors?

i)

Why are police always so heavy-handed with protestors?

j)

Do you think police agree or disagree with the protestors?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

Is destroying the park an example of big business defeating the environment?

c)

Should all world cities protect their parks?

d)

What would you take to the streets in protest at?

e)

What do you think of people who protest?

f)

Do you think Turkey's leader is acting like a dictator?

g)

Is it better for the police simply to let protests take place and end?

h)

What advice would you give to someone protesting in Istanbul?

i)

Could the protests lead to something more dangerous in Turkey?

j)

What questions would you like to ask Turkey's prime minister?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

People in Istanbul are continuing their protests against their government's decision to turn the city's Gezi Park into a shopping mall. The (1) ____ has spread to the Turkish capital Ankara and 90 other places across the country, in what is (2) ____ as dissatisfaction with the rule of Prime Minister Recep Erdogan. More than 1,000 people have been arrested and dozens injured. The government has (3) ____ under criticism for its heavy-(4) ____  response to the protestors. It has now ordered security forces to leave Istanbul's Taksim Square. Mr Erdogan (5) ____ that police had made "mistakes" in the amount of force they used, but emphasized that the square, "cannot be an area where extremists are (6) ____ wild".

Protesters have been (7) ____ their "Occupy Gezi Park" protest since May 26. They want to prevent the demolition of one of the few green areas (8) ____ in central Istanbul. Journalist Murat Yetkin said the increasing and "disproportionate" police response "has managed to turn a (9) ____ and modest protest into a public protest (10) ____ ". Oral Goktas, a 31-year old architect, said: "This has become a protest against the government, against Erdogan taking decisions like a king." Opposition party leader Kemal Kilicdaroglu accused Erdogan of (11) ____ like a dictator, saying: "Tens of thousands are saying no. They are opposing the dictator." Erdogan (12) ____ that the redevelopment of the park would go ahead as planned.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

uneasy

(b)

undoing

(c)

unrest

(d)

unreasonable

2.

(a)

seen

(b)

watched

(c)

looked

(d)

scanned

3.

(a)

come

(b)

taken

(c)

done

(d)

gone

4.

(a)

handed

(b)

fisted

(c)

palmed

(d)

knuckled

5.

(a)

admission

(b)

admitted

(c)

remitted

(d)

remission

6.

(a)

ruining

(b)

raining

(c)

ranting

(d)

running

7.

(a)

staggering

(b)

struggling

(c)

staging

(d)

strangling

8.

(a)

stay

(b)

being

(c)

remain

(d)

left

9.

(a)

pacifist

(b)

specific

(c)

specify

(d)

pacifier

10.

(a)

movement

(b)

motion

(c)

mechanism

(d)

monstrosity

11.

(a)

suggesting

(b)

behaving

(c)

contemplating

(d)

ruining

12.

(a)

wowed

(b)

cowed

(c)

vowed

(d)

bowed

SPELLING

Paragraph 1

1.

their government's ondecisi

2.

seen as atisfiioctnsdas

3.

dozens rdjneiu

4.

come under imrccitis

5.

Mr Erdogan edtmadti that police had made mistakes

6.

rissexmtet are running wild

Paragraph 2

7.

gigntsa their "Occupy Gezi Park" protest

8.

prevent the dnmioloiet

9.

disproportionate police spreneos

10.

31-year old ticcahter

11.

behaving like a tdocirat

12.

Erdogan wvode that…

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

than 1,000 people have been arrested and dozens injured. The government has come under

(    )

criticism for its heavy-handed response to the protestors. It has now ordered security forces to

(    )

the demolition of one of the few green areas left in central Istanbul. Journalist Murat Yetkin said the increasing

(    )

leave Istanbul's Taksim Square. Mr Erdogan admitted that police had made "mistakes" in the amount

(    )

protest movement". Oral Goktas, a 31-year old architect, said: "This has become a protest against the

(    )

places across the country, in what is seen as dissatisfaction with the rule of Prime Minister Recep Erdogan. More

(    )

Protesters have been staging their "Occupy Gezi Park" protest since May 26. They want to prevent

(    )

of force they used, but emphasized that the square, "cannot be an area where extremists are running wild".

1  )

People in Istanbul are continuing their protests against their government's decision to turn the

(    )

accused Erdogan of behaving like a dictator, saying: "Tens of thousands are saying no. They are

(    )

and "disproportionate" police response "has managed to turn a pacifist and modest protest into a public

(    )

government, against Erdogan taking decisions like a king." Opposition party leader Kemal Kilicdaroglu

(    )

opposing the dictator." Erdogan vowed that the redevelopment of the park would go ahead as planned.

(    )

city's Gezi Park into a shopping mall. The unrest has spread to the Turkish capital Ankara and 90 other

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

are     Istanbul     in     People     protests     their     continuing.    

2.

Turkish     has     the     Ankara     unrest    to    capital    The    spread.    

3.

criticism    heavy    response    under    its    handed    Come    for   -  .

4.

had     police     that     admitted     Erdogan     mistakes     made.    

5.

area     wild     are     where     An     running     extremists     .

6.

demolition     They     to     the     want     prevent.    

7.

in     central    Istanbul    One    of     the    few     green    areas    left.    

8.

become     government     a     protest     This     against     has     the.    

9.

of     are     no     Tens     thousands     saying.    

10.

planned    of    would    as    Redevelopment    park    ahead   the    go.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

People in Istanbul are continuing / going on their protests against their government's decision of / to turn the city's Gezi Park into a shopping mall. The rest / unrest has spread to the Turkish capital Ankara and 90 other places across the country, in what is looked / seen as dissatisfaction with the rule / ruler of Prime Minister Recep Erdogan. More than 1,000 people have been arrested and dozens injured / injuries. The government has come / gone under criticism for its heavy-handed response to the protestors. It has now ordered security forces / force to leave Istanbul's Taksim Square. Mr Erdogan admission / admitted that police had made "mistakes" in the amount of force they used, but emphasized that the square, "cannot be an area where extremists / extremities are running wild".

Protesters have been staging / staged their "Occupy Gezi Park" protest since May 26. They want to prevent the demolish / demolition of one of the few green areas left / remain in central Istanbul. Journalist Murat Yetkin said the increasing and "disproportionate" / "dispassionate" police response "has managed to turn a pacifist / pacifier and modest protest into a public protest mechanism / movement". Oral Goktas, a 31-year old architect, said: "This has become a protest against the government, against Erdogan taking / doing decisions like a king." Opposition party leader Kemal Kilicdaroglu accused / accusing Erdogan of behaving like a dictator, saying: "Tens / Thousands of thousands are saying no. They are opposing the dictator." Erdogan vowed / wowed that the redevelopment of the park would go ahead as planned.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

P__pl_ _n _st_nb_l _r_ c_nt_n__ng th__r pr_t_sts _g__nst th__r g_v_rnm_nt's d_c_s__n t_ t_rn th_ c_ty's G_z_ P_rk _nt_ _ sh_pp_ng m_ll. Th_ _nr_st h_s spr__d t_ th_ T_rk_sh c_p_t_l _nk_r_ _nd 90 _th_r pl_c_s _cr_ss th_ c__ntry, _n wh_t _s s__n _s d_ss_t_sf_ct__n w_th th_ r_l_ _f Pr_m_ M_n_st_r R_c_p _rd_g_n. M_r_ th_n 1,000 p__pl_ h_v_ b__n _rr_st_d _nd d_z_ns _nj_r_d. Th_ g_v_rnm_nt h_s c_m_ _nd_r cr_t_c_sm f_r _ts h__vy-h_nd_d r_sp_ns_ t_ th_ pr_t_st_rs. _t h_s n_w _rd_r_d s_c_r_ty f_rc_s t_ l__v_ _st_nb_l's T_ks_m Sq__r_. Mr _rd_g_n _dm_tt_d th_t p_l_c_ h_d m_d_ "m_st_k_s" _n th_ _m__nt _f f_rc_ th_y _s_d, b_t _mph_s_z_d th_t th_ sq__r_, "c_nn_t b_ _n _r__ wh_r_ _xtr_m_sts _r_ r_nn_ng w_ld".

Pr_t_st_rs h_v_ b__n st_g_ng th__r "_cc_py G_z_ P_rk" pr_t_st s_nc_ M_y 26. Th_y w_nt t_ pr_v_nt th_ d_m_l_t__n _f _n_ _f th_ f_w gr__n _r__s l_ft _n c_ntr_l _st_nb_l. J__rn_l_st M_r_t Y_tk_n s__d th_ _ncr__s_ng _nd "d_spr_p_rt__n_t_" p_l_c_ r_sp_ns_ "h_s m_n_g_d t_ t_rn _ p_c_f_st _nd m_d_st pr_t_st _nt_ _ p_bl_c pr_t_st m_v_m_nt". _r_l G_kt_s, _ 31-y__r _ld _rch_t_ct, s__d: "Th_s h_s b_c_m_ _ pr_t_st _g__nst th_ g_v_rnm_nt, _g__nst _rd_g_n t_k_ng d_c_s__ns l_k_ _ k_ng." _pp_s_t__n p_rty l__d_r K_m_l K_l_cd_r_gl_ _cc_s_d _rd_g_n _f b_h_v_ng l_k_ _ d_ct_t_r, s_y_ng: "T_ns _f th__s_nds _r_ s_y_ng n_. Th_y _r_ _pp_s_ng th_ d_ct_t_r." _rd_g_n v_w_d th_t th_ r_d_v_l_pm_nt _f th_ p_rk w__ld g_ _h__d _s pl_nn_d.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

people in istanbul are continuing their protests against their government's decision to turn the city's gezi park into a shopping mall the unrest has spread to the turkish capital ankara and 90 other places across the country in what is seen as dissatisfaction with the rule of prime minister recep erdogan more than 1000 people have been arrested and dozens injured the government has come under criticism for its heavy-handed response to the protestors it has now ordered security forces to leave istanbul's taksim square mr erdogan admitted that police had made "mistakes" in the amount of force they used but emphasized that the square "cannot be an area where extremists are running wild"

protesters have been staging their "occupy gezi park" protest since may 26 they want to prevent the demolition of one of the few green areas left in central istanbul journalist murat yetkin said the increasing and "disproportionate" police response "has managed to turn a pacifist and modest protest into a public protest movement" oral goktas a 31-year old architect said "this has become a protest against the government against erdogan taking decisions like a king" opposition party leader kemal kilicdaroglu accused erdogan of behaving like a dictator saying "tens of thousands are saying no they are opposing the dictator" erdogan vowed that the redevelopment of the park would go ahead as planned

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

PeopleinIstanbularecontinuingtheirprotestsagainsttheirgovernment'sdecision
toturnthecity'sGeziParkintoashoppingmall.TheunresthasspreadtotheTurkish
capitalAnkaraand90otherplacesacrossthecountry,inwhatisseenasdissatisfaction
withtheruleofPrimeMinisterRecepErdogan.Morethan1,000peoplehavebeen
arrestedanddozensinjured.Thegovernmenthascomeundercriticismforitsheavy-
handedresponsetotheprotestors.Ithasnoworderedsecurityforcestoleave
Istanbul'sTaksimSquare.MrErdoganadmittedthatpolicehadmade"mistakes"
intheamountofforcetheyused,butemphasizedthatthesquare,"cannotbeanarea
whereextremistsarerunningwild".Protestershavebeenstagingtheir"Occupy
GeziPark"protestsinceMay26.Theywanttopreventthedemolitionofoneofthe
fewgreenareasleftincentralIstanbul.JournalistMuratYetkinsaidtheincreasing
and"disproportionate"policeresponse"hasmanagedtoturnapacifistandmodest
protestintoapublicprotestmovement".OralGoktas,a31-yearoldarchitect,said:
"Thishasbecomeaprotestagainstthegovernment,againstErdogantakingdecisions
likeaking."OppositionpartyleaderKemalKilicdarogluaccusedErdoganof
behavinglikeadictator,saying:"Tensofthousandsaresayingno.Theyare
opposingthedictator."Erdoganvowedthattheredevelopmentoftheparkwould
goaheadasplanned.

FREE WRITING

Write about protests for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Public parks should never be replaced with shopping malls. It means consumerism has defeated the environment.   Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about the protests in Turkey. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. PROTESTS: Make a poster about protests. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. GEZI PARK: Write a magazine article about Gezi Park and its future. Include imaginary interviews with people who are for and against replacing it with a shopping mall.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to Turkey's prime minister. Ask him three questions about the protests. Give him three of your opinions on them. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

F

d

T

e

F

f

T

g

T

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

continuing

a.

carrying on

2

dissatisfaction

b.

unhappiness

3.

heavy-handed

c.

severe

4.

emphasized

d.

stressed

5.

extremists

e.

fanatics

6.

prevent

f.

stop

7.

pacifist

g.

peace-lover

8.

modest

h.

simple

9.

dictator

i.

tyrant

10.

vowed

j.

promised

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

The Turkish government

2.

90

3.

Dozens

4.

A heavy-handed one

5.

Extremists

6.

The Occupy Gezi Park protest

7.

A pacifist and modest protest

8.

A king

9.

Tens of thousands

10.

The park's redevelopment would go ahead

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

c

2.

a

3.

d

4.

b

5.

c

6.

d

7.

b

8.

d

9.

a

10.

d

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy