The
1,000 IDEAS
e-Book

Breaking News English

HOME  |  HELP MY SITE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
 

 

E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

Follow this site on Facebook.

 

000's more free lessons.

   

 


 
 
40+ activities
 PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI
    lesson    (PDF)

* MP3 (UK male)

* MP3 (Canada female)

* MP3 (20 questions)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Reading
    (100 - 300 wpm)

* Text jumble 15

* Text jumble 24

* No spaces

* Sentence jumble

* QUIZ 

* Grammar gap-fill

* Articles gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Missing letters

* Initials only

* No letters

* Fill-in-the-blank

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

Quarter of Brits walk an hour a week (8th May, 2013)

Research has found that 25 per cent of British people walk for less than one hour each week. That's just nine minutes a day. Another 43 per cent walked for less than two hours per week. This research suggests people need to do more exercise. The British government recommends 150 minutes of physical activity every week. Most British people are doing less than this. The research is from an online survey of 2,021 adults. People answered questions about how far they walked a week. This included walking to work, schools or to local shops. Increasing numbers of people are using their cars instead of their feet, and playing games on video and computer screens rather than in sports centres and parks.


 

Britain's largest walking charity said the research showed that there was an 'inactivity pandemic' in Britain. More and more people are avoiding any physical exercise. The charity said: "Walking is the key to helping reverse this pandemic of inactivity." It added: "We want people all over Britain to join the walking revolution….Walking is one of the most accessible and achievable ways to truly conquer this inactivity." Politician Diane Abbott said the research was a 'worrying' indication of the nation's health. She said: "We need to plan activity into the way buildings are designed. The first thing you see in a building is often a lift [elevator], then you have to look for the stairs. It should be the other way around."

Sources:
http://www.bbc.co.uk/news/health-22401589
http://www.grough.co.uk/magazine/2013/05/06/ramblers-urge-walking-revolution-as-poll-reveals-nation-of-couch-potatoes


 
 

WARM-UPS


 

1. WALKING: Students walk around the class and talk to other students about walking. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

research / British people / more exercise / physical activity / online survey / parks / charity / pandemic / reverse / inactivity / revolution / worrying / designed

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. INACTIVITY: How can we change our life to exercise more? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

What's wrong with this/these?

How to exercise more instead?

Elevators

 

 

Video games

 

 

TV

 

 

Car

 

 

Shopping

 

 

Working

 

 

4. LAZY: Students A strongly believe people being lazy is good; Students B strongly believe it isn't.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK

See a sample

5. EXERCISE: Rank these and share your rankings with your partner. Put the best at the top. Change partners often and share your rankings.

  • walking
  • aerobics
  • skipping
  • push ups and sit ups
  • Nintendo Wii
  • gardening
  • swimming
  • table tennis

6. WALK: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'walk'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.



 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

A quarter of British people walk for just nine minutes a day.

T / F

b.

43% of British people walk less than two hours a week.

T / F

c.

20,000 British adults took a survey about their exercise.

T / F

d.

People could not include walking to shops as part of their walking total.

T / F

e.

A charity said inactivity was a serious problem around Britain.

T / F

f.

The charity said walking could do a lot to turn round this inactivity.

T / F

g.

A politician said the research was nothing to be worried about.

T / F

h.

The politician said elevators should be in front of stairs in buildings.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

found

a.

laziness

2

suggests

b.

instead of

3.

online

c.

staying away from

4.

increasing

d.

indicates

5.

rather than

e.

beat

6.

inactivity

f.

discovered

7.

avoiding

g.

elevator

8.

accessible

h.

growing

9.

conquer

i.

Internet

10.

lift

j.

available

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

walk for less than one hour

a.

150 minutes

2

research suggests people need

b.

reverse this pandemic

3.

The British government recommends

c.

instead of their feet

4.

local

d.

buildings are designed

5.

using their cars

e.

to do more exercise

6.

Walking is the key to helping

f.

way around

7.

a 'worrying' indication

g.

each week

8.

the way

h.

shops

9.

The first thing

i.

of the nation's health

10.

It should be the other

j.

you see in a building



 

GAP FILL

Research has found that 25 per cent of British people walk for (1) ____________ than one hour each week. That's just nine minutes a day. Another 43 per cent walked for less than two hours (2) ____________ week. This research suggests people (3) ____________ to do more exercise. The British government recommends 150 minutes of (4) ____________ activity every week. Most British people are doing less than this. The research is from an online survey of 2,021 adults. People answered questions about how (5) ____________ they walked a week. This included walking to work, schools or to local shops. Increasing (6) ____________ of people are using their cars (7) ____________ of their feet, and playing games on video and computer screens (8) ____________ than in sports centres and parks.

 

 

instead
need
far
less
rather
physical
per
numbers

Britain's (9) ____________ walking charity said the research showed that there was an 'inactivity pandemic' in Britain. More and more people are (10) ____________ any physical exercise. The charity said: "Walking is the key to helping (11) ____________ this pandemic of inactivity." It added: "We want people all over Britain to join the walking (12) ____________ ….Walking is one of the most accessible and achievable ways to (13) ____________ conquer this inactivity." Politician Diane Abbott said the research was a '(14) ____________' indication of the nation's health. She said: "We need to plan activity into the way buildings are (15) ____________. The first thing you see in a building is often a lift [elevator], then you have to look for the stairs. It should be the other (16) ____________ around."

 

revolution
way
reverse
largest
worrying
truly
avoiding
designed


 
 

LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

A survey of over 2,000 British managers has revealed which ______ most while at work

 

a.  habits irritated them
b.  habits irritation them
c.  habits irritate them
d.  habit irritates them

2)

the ______ jargon, or "management speak"

 

a.  currant crop of
b.  current crop of
c.  current crap of
d.  current crop off

3)

people arriving late for work and for meetings; and people who ______ breaks

 

a.  take regular cigarettes
b.  taking regular cigarette
c.  take regularity cigarette
d.  take regular cigarette

4)

seemingly trivial issues can ______

 

a.  grow disproportionately
b.  grow disproportion lately
c.  grow this proportion at Lee
d.  grow this proportionately

5)

If left unchecked, they can begin ______ and resentment

 

a.  to cause upset
b.  to course upset
c.  to caused upset
d.  to cause upset

6)

Management jargon proved to be ______

 

a.  the emotive issue
b.  an emotive issue
c.  and a motive issue
d.  an e-motif issue

7)

Many managers described it as a "______" which few people understand

 

a.  pointless irrigation
b.  pointless irrational
c.  point, less irrigation
d.  pointless irritation

8)

Cited examples included 'thinking outside the ______ and 'let's touch base'.

 

a.  box', 'going backward'
b.  box', 'went forward'
c.  box', 'going forward'
d.  box', 'go in forward'

9)

It isolates newcomers who feel they have to ______

 

a.  learn the lingo
b.  learn the lingual
c.  learn a lingo
d.  learn a lingual

10)

It ______ procuring new business

 

a.  acts as a barrier too
b.  acts as a barrier two
c.  acts as a barrier towards
d.  acts as a barrier to

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Research has found that 25 per cent of British people (1) _______________ hour each week. That's just nine minutes a day. Another 43 per cent walked for (2) __________________ week. This research suggests people need to do more exercise. The British government recommends 150 minutes of physical activity every week. Most British people (3) __________________. The research is from an online survey of 2,021 adults. People answered questions (4) ____________________ a week. This included walking to work, schools or to local shops. (5) _____________________ people are using their cars instead of their feet, and playing games on video and computer (6) _____________________ sports centres and parks.

Britain's largest walking charity said (7) _____________________ there was an 'inactivity pandemic' in Britain. More and (8) __________________ any physical exercise. The charity said: "Walking is the key to helping reverse (9) ______________________." It added: "We want people all over Britain to join the walking revolution….Walking is one of the most accessible and achievable ways (10) __________________ inactivity." Politician Diane Abbott said the research was a 'worrying' indication of the nation's health. She said: "We (11) __________________ into the way buildings are designed. The first thing you see in a building is often a lift [elevator], then you have to look for the stairs. It should be (12) ____________________."


 
 

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What did research find 25% of British people did?

2.

How many people walked for less than two hours a week?

3.

What does Britain's government think people should do?

4.

Where did people answer the questions?

5.

What are people using instead of their feet?

6.

Who said there was an 'inactivity pandemic' in Britain?

7.

What are people avoiding?

8.

What does a charity want people to join?

9.

What did the charity say can beat inactivity?

10.

What did a politician say about lifts and stairs?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

How many managers took part in the survey?

6.

What was described as a "pointless irritation"?

 

a) around 2,000
b) 2,000+
c) almost 2,000
d) exactly 2,000

 

a) jargon
b) the survey
c) management
d) overtime

2.

Who do people get annoyed with for sending e-mails?

7.

What did many people wonder about?

 

a) themselves
b) people they don't know
c) jargon-generator websites
d) colleagues they sit opposite to

 

a) happiness at work
b) their managers
c) why people use jargon
d) the meaning of the word "jargon"

3.

What thing was mentioned that some people do frequently?

8.

What gets damaged by jargon, according to a campaign group?

 

a) cigarette breaks
b) taking sick days off
c) go home early
d) pass their work on to others

 

a) the economy
b) the English language
c) the working atmosphere
d) management

4.

What did the researcher say can happen to the size of trivial issues?

9.

How does jargon make newer people feel outside of things?

 

a) it grows a little
b) it shrinks to being invisible
c) it can get much bigger than they
    need to
d) increase twofold

 

a) they feel they have to learn it
b) the jargon is often about them
c) they must pass management tests
d) they feel uneducated

5.

What can trivial issues lead to?

10.

What did a campaigner say jargon was a barrier to?

 

a) fights
b) hurt and bitterness
c) trivial pursuit
d) being fired

 

a) promotion to management
b) the English language
c) intercultural communication
d) getting new business

ROLE PLAY

Role  A – Walker

You think walking is the best exercise in the world. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their activity. Also, tell the others which is the worst of these (and why): running, swimming or cycling.

Role  B – Runner

You think running is the best exercise in the world. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their activity. Also, tell the others which is the worst of these (and why): swimming, cycling or walking.

Role  C – Cyclist

You think cycling is the best exercise in the world. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their activity. Also, tell the others which is the worst of these (and why): running, swimming or walking.

Role  D – Swimmer

You think swimming is the best exercise in the world. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their activity. Also, tell the others which is the worst of these (and why): running, cycling or walking.

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'physical' and 'activity'.

physical

activity

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • 25
  • 43
  • 150
  • 2,021
  • local
  • rather
  • showed
  • avoiding
  • join
  • worrying
  • plan
  • around

WALKING SURVEY

Write five GOOD questions about walking in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

WALKING DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'walking'?

c)

How much walking do you do each week?

d)

Do you like walking?

e)

What could you do less of to walk more?

f)

What do you think of people walking less than 9 minutes a day?

g)

Is it easy to do more than 150 minutes of exercise a week?

h)

What exercise do you do?

i)

How lazy are you?

j)

Is your country full of lazy or active people?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

Why are people so lazy and avoiding exercise?

c)

How can governments get people to exercise more?

d)

Is being lazy a better feeling than exercising?

e)

Is our modern life making people lazier?

f)

Would you like to join a walking revolution?

g)

Should buildings be designed to make people walk?

h)

Is shopping good exercise?

i)

How can we stop people using elevators (lifts) ?

j)

What questions would you like to ask the head of the charity?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

Research has found that 25 per cent of British people walk for less than one hour each week. That's just nine minutes a day. (1) ____ 43 per cent walked for less than two hours per week. This research (2) ____ people need to do more exercise. The British government (3) ____ 150 minutes of physical activity every week. Most British people are doing less than this. The research is from an online survey (4) ____ 2,021 adults. People answered questions about how far they walked a week. This (5) ____ walking to work, schools or to local shops. Increasing numbers of people are using their cars instead of their feet, and playing games on video and computer screens (6) ____ than in sports centres and parks.

Britain's largest walking charity said the research showed that there was an 'inactivity pandemic' in Britain. More and (7) ____ people are avoiding any physical exercise. The charity said: "Walking is the (8) ____ to helping reverse this pandemic of inactivity." It added: "We want people all over Britain to join the walking revolution….Walking is one of the most accessible and achievable (9) ____ to truly conquer this inactivity." Politician Diane Abbott said the research was a '(10) ____' indication of the nation's health. She said: "We need to plan activity into the way buildings are (11) ____. The first thing you see in a building is often a lift [elevator], (12) ____ you have to look for the stairs. It should be the other way around."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

Others

(b)

The other

(c)

Other

(d)

Another

2.

(a)

suggestive

(b)

suggestion

(c)

suggesting

(d)

suggests

3.

(a)

commands

(b)

recommends

(c)

commends

(d)

comments

4.

(a)

at

(b)

on

(c)

of

(d)

as

5.

(a)

inclusive

(b)

including

(c)

included

(d)

inclusion

6.

(a)

rather

(b)

riser

(c)

real

(d)

really

7.

(a)

many

(b)

more

(c)

most

(d)

less

8.

(a)

key

(b)

lock

(c)

chain

(d)

clue

9.

(a)

odds

(b)

ways

(c)

bits

(d)

walks

10.

(a)

worried

(b)

worries

(c)

worrying

(d)

worry

11.

(a)

designing

(b)

designs

(c)

designed

(d)

designers

12.

(a)

that

(b)

than

(c)

this

(d)

then

SPELLING

Paragraph 1

1.

just nine esutnim a day

2.

research gssgeust people need to do more

3.

clsahiyp activity

4.

an online vusery of 2,021 adults

5.

This cieddlun walking to work

6.

using their cars taedisn of their feet

Paragraph 2

7.

Britain's largest walking ciryhat

8.

Walking is the key to helping reveers this

9.

one of the most ciscbseela and achievable ways

10.

qunorec this inactivity

11.

the way buildings are dsendeig

12.

often a lift / eoerlatv

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

nine minutes a day. Another 43 per cent walked for less than two hours per week. This research suggests people

(    )

of their feet, and playing games on video and computer screens rather than in sports centres and parks.

(    )

reverse this pandemic of inactivity." It added: "We want people all over Britain to join the walking

(    )

need to do more exercise. The British government recommends 150 minutes of physical

(    )

activity every week. Most British people are doing less than this. The research is from an online survey of 2,021

(    )

see in a building is often a lift [elevator], then you have to look for the stairs. It should be the other way around."

(    )

adults. People answered questions about how far they walked a week. This included walking to work, schools or

(    )

to local shops. Increasing numbers of people are using their cars instead

(    )

this inactivity." Politician Diane Abbott said the research was a 'worrying' indication of the nation's

(    )

revolution….Walking is one of the most accessible and achievable ways to truly conquer

1  )

Research has found that 25 per cent of British people walk for less than one hour each week. That's just

(    )

health. She said: "We need to plan activity into the way buildings are designed. The first thing you

(    )

in Britain. More and more people are avoiding any physical exercise. The charity said: "Walking is the key to helping

(    )

Britain's largest walking charity said the research showed that there was an 'inactivity pandemic'

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

than     each     People     less     hour     for     one     week     walk.    

2.

hours     walked     less   two    Another    43    per    than    cent     for.

3.

less     British     than     people     this     are     doing     Most.    

4.

questions     walked     about     how    People    far    answered    they.    

5.

their     People     their     of     using     instead     feet     are     cars.    

6.

physical     avoiding     people     exercise     any     are     More.    

7.

key     to     Walking     helping     is     reverse     the     this.    

8.

the     of     indication     worrying     A     health     nation's.    

9.

lift    is    in    thing    often    a    you   The    a    building    see    first.    

10.

the     be     should     It     around     way     other.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Research has found / finding that 25 per cent of British people walk for less than one hour each week. That's just nine minutes the / a day. Another 43 per cent walked for less than two hours per / par week. This research suggests people need to do more / many exercise. The British government recommends 150 minutes of physical activity every / all week. Most British people are doing fewer / less than this. The research is from an online survey at / of 2,021 adults. People answered questions about how farther / far they walked a week. This included walking to work, schools or to local / locally shops. Increasing numbers of people are using their cars instead of their feet, and playing games on video and computer screens rather that / than in sports centres and parks.

Britain's largest walking charity said the research showing / showed that there were / was an 'inactivity pandemic' in Britain. More and less / more people are avoiding any physical exercise. The charity said: "Walking is the key / keys to helping reverse this pandemic of inactivity." It added: "We want people all over Britain to join the walking revolutionary / revolution….Walking is one of the most accessible and achievable ways to truly / true conquer this inactivity." Politician Diane Abbott said the research was a 'worrying' indication / indicating of the nation's health. She said: "We need to plan activity into the way / how buildings are designed. The first thing you see in a building is / was often a lift [elevator], then you have to look for the stairs. It should be the other way up / around."

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

R_s__rch h_s f__nd th_t 25 p_r c_nt _f Br_t_sh p__pl_ w_lk f_r l_ss th_n _n_ h__r __ch w__k. Th_t's j_st n_n_ m_n_t_s _ d_y. _n_th_r 43 p_r c_nt w_lk_d f_r l_ss th_n tw_ h__rs p_r w__k. Th_s r_s__rch s_gg_sts p__pl_ n__d t_ d_ m_r_ _x_rc_s_. Th_ Br_t_sh g_v_rnm_nt r_c_mm_nds 150 m_n_t_s _f phys_c_l _ct_v_ty _v_ry w__k. M_st Br_t_sh p__pl_ _r_ d__ng l_ss th_n th_s. Th_ r_s__rch _s fr_m _n _nl_n_ s_rv_y _f 2,021 _d_lts. P__pl_ _nsw_r_d q__st__ns _b__t h_w f_r th_y w_lk_d _ w__k. Th_s _ncl_d_d w_lk_ng t_ w_rk, sch__ls _r t_ l_c_l sh_ps. _ncr__s_ng n_mb_rs _f p__pl_ _r_ _s_ng th__r c_rs _nst__d _f th__r f__t, _nd pl_y_ng g_m_s _n v_d__ _nd c_mp_t_r scr__ns r_th_r th_n _n sp_rts c_ntr_s _nd p_rks.

Br_t__n's l_rg_st w_lk_ng ch_r_ty s__d th_ r_s__rch sh_w_d th_t th_r_ w_s _n '_n_ct_v_ty p_nd_m_c' _n Br_t__n. M_r_ _nd m_r_ p__pl_ _r_ _v__d_ng _ny phys_c_l _x_rc_s_. Th_ ch_r_ty s__d: "W_lk_ng _s th_ k_y t_ h_lp_ng r_v_rs_ th_s p_nd_m_c _f _n_ct_v_ty." _t _dd_d: "W_ w_nt p__pl_ _ll _v_r Br_t__n t_ j__n th_ w_lk_ng r_v_l_t__n….W_lk_ng _s _n_ _f th_ m_st _cc_ss_bl_ _nd _ch__v_bl_ w_ys t_ tr_ly c_nq__r th_s _n_ct_v_ty." P_l_t_c__n D__n_ _bb_tt s__d th_ r_s__rch w_s _ 'w_rry_ng' _nd_c_t__n _f th_ n_t__n's h__lth. Sh_ s__d: "W_ n__d t_ pl_n _ct_v_ty _nt_ th_ w_y b__ld_ngs _r_ d_s_gn_d. Th_ f_rst th_ng y__ s__ _n _ b__ld_ng _s _ft_n _ l_ft [_l_v_t_r], th_n y__ h_v_ t_ l__k f_r th_ st__rs. _t sh__ld b_ th_ _th_r w_y _r__nd."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

research has found that 25 per cent of british people walk for less than one hour each week that's just nine minutes a day another 43 per cent walked for less than two hours per week this research suggests people need to do more exercise the british government recommends 150 minutes of physical activity every week most british people are doing less than this the research is from an online survey of 2021 adults people answered questions about how far they walked a week this included walking to work schools or to local shops increasing numbers of people are using their cars instead of their feet and playing games on video and computer screens rather than in sports centres and parks

britain's largest walking charity said the research showed that there was an 'inactivity pandemic' in britain more and more people are avoiding any physical exercise the charity said "walking is the key to helping reverse this pandemic of inactivity" it added "we want people all over britain to join the walking revolution…walking is one of the most accessible and achievable ways to truly conquer this inactivity" politician diane abbott said the research was a 'worrying' indication of the nation's health she said "we need to plan activity into the way buildings are designed the first thing you see in a building is often a lift [elevator] then you have to look for the stairs it should be the other way around"

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Researchhasfoundthat25percentofBritishpeoplewalkforlessthanonehoureach
week.That'sjustnineminutesaday.Another43percentwalkedforlessthantwo
hoursperweek.Thisresearchsuggestspeopleneedtodomoreexercise.TheBritish
governmentrecommends150minutesofphysicalactivityeveryweek.MostBritish
peoplearedoinglessthanthis.Theresearchisfromanonlinesurveyof2,021adults.
Peopleansweredquestionsabouthowfartheywalkedaweek.Thisincludedwalking
towork,schoolsortolocalshops.Increasingnumbersofpeopleareusingtheircars
insteadoftheirfeet,andplayinggamesonvideoandcomputerscreensratherthan
insportscentresandparks.Britain'slargestwalkingcharitysaidtheresearchshowed
thattherewasan'inactivitypandemic'inBritain.Moreandmorepeopleareavoiding
anyphysicalexercise.Thecharitysaid:"Walkingisthekeytohelpingreversethis
pandemicofinactivity."Itadded:"WewantpeoplealloverBritaintojointhewalking
revolution….Walkingisoneofthemostaccessibleandachievablewaystotruly
conquerthisinactivity."PoliticianDianeAbbottsaidtheresearchwasa'worrying'
indicationofthenation'shealth.Shesaid:"Weneedtoplanactivityintotheway
buildingsaredesigned.Thefirstthingyouseeinabuildingisoftenalift[elevator],
thenyouhavetolookforthestairs.Itshouldbetheotherwayaround."

FREE WRITING

Write about walking for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

People who exercise regularly should get cheaper health care and medicine.   Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about how good walking is for you. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. WALKING: Make a poster about walking and health. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. PHYSICAL ACTIVITY: Write a magazine article about physical activity. Include imaginary interviews with people who are for and against it.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to a physical activity expert. Ask him/her three questions about walking. Give him/her three of your ideas on how to keep healthy. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

T

b

T

c

F

d

F

e

T

f

T

g

F

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

found

a.

discovered

2

suggests

b.

indicates

3.

online

c.

Internet

4.

increasing

d.

growing

5.

rather than

e.

instead of

6.

inactivity

f.

laziness

7.

avoiding

g.

staying away from

8.

accessible

h.

available

9.

conquer

i.

beat

10.

lift

j.

elevator

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Walk for less than an hour a week

2.

43%

3.

150 minutes of exercise a week

4.

Online

5.

Cars

6.

Britain's largest walking charity

7.

Physical exercise

8.

A walking revolution

9.

Walking

10.

People should see the stairs first

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

c

2.

a

3.

b

4.

d

5.

c

6.

b

7.

d

8.

b

9.

b

10.

a

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy