The
1,000 IDEAS
e-Book

Breaking News English

HOME  |   DONATE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
 

 

E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

Follow this site on Facebook.

 

000's more free lessons.

   

 


 
 
40+ activities
 PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI
    lesson    (PDF)

* MP3 (UK male)

* MP3 (USA - female)

* MP3 (20 questions)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Reading
    (200 - 500 wpm)

* Text jumble 15

* Text jumble 24

* No spaces

* Sentence jumble

* QUIZ 

* Grammar gap-fill

* Articles gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Missing letters

* Initials only

* No letters

* Fill-in-the-blank

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

Thousands protest Bangladesh deaths (28th April, 2013)

Anger is high in the Bangladeshi capital Dhaka following the collapse of the Rana Plaza, in which at least 304 clothing factory workers died. The tragedy is the latest and the deadliest in a long line of preventable accidents that has plagued the country's garment industry. The government is questioning the building's owners as to why more than 3,000 workers were allowed to enter the building after large cracks appeared in its walls the day before it collapsed. The government also wants to know why building safety standards were ignored in its construction. Bangladesh's Information Minister Hasanul Haque Inu told Bangladeshi reporters: "I wouldn't call it an accident; I would say it's murder."


 

Thousands of furious garment workers rampaged through industrial areas of the capital on Friday. They set fire to over 150 cars and at least two factories. They are protesting at the shocking disregard for safety in buildings, child labour, and pay rates as low as 14 cents an hour. Questions are also being asked of Western clothing brands that depend on cheap clothing from Bangladesh to keep their prices low. Garments were found inside the building with labels for some of Britain and America's top clothing stores. Western brands have a history of ignoring safety standards and working conditions in Bangladesh and other countries. Labour activists have asked the brands to help pay for safer factories.

Sources:
http://www.nytimes.com/2013/04/27/world/asia/bangladesh-building-collapse.html?_r=0
http://www.guardian.co.uk/world/2013/apr/26/bangladesh-building-collapse-clashes-rescue


 
 

WARM-UPS


 

1. LOW-PAID WORKERS: Students walk around the class and talk to other students about low-paid workers. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

anger / tragedy / preventable accidents / garment industry / safety standards / murder / furious / protesting / child labour / 14 cents an hour pay / Western brands / activists

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. WORKING CONDITIONS: Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

Bad practices

The minimum

Salary

 

 

Work space

 

 

Fire escapes

 

 

Hours

 

 

Breaks

 

 

Contracts

 

 

4. STANDARDS: Students A strongly believe standards in factories around the world will one day be the same; Students B strongly believe this will never happen.  Change partners again and talk about your conversations.

5. JOB: Rank these and share your rankings with your partner. Put the most important at the top. Change partners often and share your rankings.

  • salary
  • nice boss
  • uniform
  • long holidays
  • chances for promotion
  • productivity bonus
  • challenging work
  • famous company

6. TRAGEDY: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'tragedy'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.


 
 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

The tragedy at the collapsed building could have been avoided.

T / F

b.

The government has yet to get involved in finding out what happened.

T / F

c.

The builders followed all the correct construction standards.

T / F

d.

A government minister said the incident constituted murder.

T / F

e.

Protestors destroyed other factories and 150 cars on Friday.

T / F

f.

The lowest-paid factory workers receive as little as 40 cents an hour.

T / F

g.

Western brands are asking Bangladesh's government questions.

T / F

h.

Campaigners want Western companies to help pay to improve things.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

collapse

a.

took no notice of

2

tragedy

b.

clothing

3.

plagued

c.

catastrophe

4.

appeared

d.

rioted

5.

ignored

e.

cave-in

6.

furious

f.

benchmarks

7.

rampaged

g.

irate

8.

garments

h.

troubled

9.

standards

i.

campaigners

10.

activists

j.

materialised

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

Anger is

a.

the country's garment industry

2

a long

b.

depend on cheap clothing

3.

that has plagued

c.

standards were ignored

4.

large

d.

workers rampaged…

5.

safety

e.

disregard for safety

6.

furious garment

f.

high in the Bangladeshi capital

7.

the shocking

g.

of ignoring safety standards

8.

clothing brands that

h.

line of preventable accidents

9.

a history

i.

have asked the brands to help

10.

Labour activists

j.

cracks appeared in its walls

GAP FILL

Anger is (1) ____________ in the Bangladeshi capital Dhaka following the collapse of the Rana Plaza, in which at least 304 clothing factory workers died. The (2) ____________ is the latest and the deadliest in a long line of preventable accidents that has (3) ____________ the country's garment (4) ____________. The government is questioning the building's owners as to why more than 3,000 workers were allowed to enter the building after large cracks (5) ____________ in its walls the day before it              (6) ____________. The government also wants to know why building safety standards were (7) ____________ in its construction. Bangladesh's Information Minister Hasanul Haque Inu told Bangladeshi reporters: "I wouldn't call it an accident; I would say it's (8) ____________."

 

 

collapsed
plagued
murder
high
appeared
tragedy
ignored
industry

Thousands of (9) ____________ garment workers rampaged through (10) ____________ areas of the capital on Friday. They (11) ____________ fire to over 150 cars and at least two factories. They are protesting at the shocking (12) ____________ for safety in buildings, child labour, and pay rates as low as 14 cents an hour. Questions are also being asked of Western clothing brands that (13) ____________ on cheap clothing from Bangladesh to keep their prices low. Garments were found inside the building with (14) ____________ for some of Britain and America's top clothing stores. Western brands have a history of ignoring safety (15) ____________ and working conditions in Bangladesh and other countries. Labour (16) ____________ have asked the brands to help pay for safer factories.

 

depend
activists
industrial
disregard
labels
furious
standards
set

LISTENING – Guess the answers. Listen to check

1)

______ the Bangladeshi capital Dhaka

 

a.  Anger is highest in
b.  Anger is higher in
c.  Anger is heightened in
d.  Anger is high in

2)

The tragedy is the latest and the deadliest ______ preventable accidents

 

a.  in a longing of
b.  inner long time of
c.  in a long time of
d.  in a long line of

3)

______ garment industry

 

a.  plagued the country's
b.  played the country's
c.  preyed on the country's
d.  plagued the countries

4)

large cracks appeared in its walls ______

 

a.  the day before it collapses
b.  the day before it collapsed
c.  the day before it clasped
d.  the day after it collapsed

5)

safety ______ in its construction

 

a.  stand ads were ignored
b.  standard ads were ignored
c.  standards were ignored
d.  strand aids were ignored

6)

furious garment workers ______ industrial areas of the capital

 

a.  rampaged through
b.  rampages through
c.  rampaging through
d.  ramp aged through

7)

protesting at the shocking ______

 

a.  disregard for safe tees
b.  disregard for safe tea
c.  disregard for safely
d.  disregard for safety

8)

Western clothing brands that ______ clothing from Bangladesh

 

a.  depend in cheap
b.  depend own cheap
c.  depending on cheap
d.  depend on cheap

9)

______ of Britain and America's top clothing stores

 

a.  lapels for some
b.  labels for some
c.  ladles for some
d.  lay bells for some

10)

______ asked the brands to help pay for safer factories

 

a.  Labour activists have
b.  Laboured activists have
c.  Labour activists had
d.  Labour activist have

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Anger is high in the Bangladeshi capital Dhaka (1) ____________________ the Rana Plaza, (2) ____________________ clothing factory workers died. The tragedy is the latest and the deadliest in a long line of preventable accidents that (3) ____________________ garment industry. The government is questioning the building's owners (4) ___________________ 3,000 workers were allowed to enter the building after large cracks appeared in its walls the day before it collapsed. The government also wants to know why building safety standards were (5) _______________________. Bangladesh's Information Minister Hasanul Haque Inu told Bangladeshi reporters: "I wouldn't call it an accident; (6) ____________________."

Thousands of furious garment workers (7) _______________________ areas of the capital on Friday. They set fire to over 150 cars and at least two factories. They are protesting at the (8) ____________________ safety in buildings, child labour, and pay rates as low as 14 cents an hour. Questions are also being asked of Western clothing (9) ____________________ cheap clothing from Bangladesh to keep their prices low. Garments were found inside the building (10) ____________________ Britain and America's top clothing stores. Western brands have (11) ____________________ safety standards and working conditions in Bangladesh and other countries. Labour (12) ____________________ brands to help pay for safer factories.

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What emotion is high in Dhaka?

2.

Who is the government questioning about the building's collapse?

3.

What happened the day before the building collapsed?

4.

What did builders ignore?

5.

What did a government minister call the accident?

6.

What did people destroy in protests on Friday?

7.

How lowly paid are the garment factory workers?

8.

Why do Western brands like Bangladeshi factories?

9.

How have Western companies behaved in the past?

10.

What do campaigners want?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What emotion is high in Dhaka?

6.

What did people destroy in protests?

 

a) nervousness
b) fear
c) anger
d) loneliness

 

a) sewing machines
b) 2 factories and 150 cars
c) clothes for Western brands
d) government buildings

2.

Who is the government questioning about the building's collapse?

7.

How low paid are the factory workers?

 

a) the owners
b) the architects
c) the garment workers
d) lawyers

 

a) some get 14 cents an hour
b) the minimum wage is 40 cents/hour
c) the lowest in the world
d) some are never paid

3.

What happened the day before the building collapsed?

8.

Why do Western brands like Bangladeshi factories?

 

a) cracks appeared on walls
b) there was an earthquake
c) a gas pipe exploded
d) the government closed it

 

a) they use good quality cloth
b) they are near key markets
c) low cost
d) well-designed

4.

What did builders ignore?

9.

How have Western companies behaved in the past?

 

a) neighbours' complaints
b) safety standards
c) architect's plans
d) Dhaka's mayor

 

a) they have insisted on safe factories
b) they sued factories that ignored
    safety
c) they secretly accepted child labour
d) they have ignored safety

5.

What did a government minister call the accident?

10.

What do campaigners want from Western companies?

 

a) predictable
b) a tragedy
c) unfortunate
d) murder

 

a) to pay for improvements
b) to get out of Bangladesh
c) to control the factories
d) to pay compensation

ROLE PLAY

Role  A – Garment factory worker

You are angry with your industry. Tell the others three reasons why. The very rich factory owners pay you as little as possible and ignore safety. They care more about money than the lives of workers. The Western brands are even worse. Demand much better salaries and conditions.

Role  B – Garment factory owner

You are angry with the government and the builders. Tell the others three reasons why. You paid good money for a safe building. You feel very sorry for your workers. They are like family. Your profits aren't so high because the Western brands pay so little.

Role  C – Western brand CEO

You are angry with the garment factory owner. Tell the others three reasons why. The owner told you working conditions at the factory were very good. You also thought workers' pay was good. You found out they get just 14 cents an hour. You will change country if things do not improve.

Role  D – Consumer

You are angry with the brand CEO. Tell the others three reasons why. You believe the CEO has no regard for the lives of factory workers in Bangladesh. You know profits are more important than treating the workers with dignity. You want the world to boycott the brand's products.

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'safety' and 'standard'.

safety

standard

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • anger
  • latest
  • line
  • enter
  • ignored
  • call
  • areas
  • two
  • 14
  • low
  • top
  • pay

WORKING CONDITIONS SURVEY

Write five GOOD questions about working conditions in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

WORKING CONDITIONS DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'tragedy'?

c)

What did you think when you heard the news of the building's collapse?

d)

Who do you think is to blame?

e)

What punishment should people get for ignoring safety standards?

f)

Why do business owners put profits before people's lives?

g)

Do you think anyone will be prosecuted over this tragedy?

h)

Why are low-paid workers treated so badly?

i)

What will it take to improve working conditions in Bangladesh?

j)

Is the information minister right when he said it was murder?

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

Should the workers keep rioting until conditions change?

c)

Previous tragedies have changed little. Will this one change anything?

d)

What should the world do to ensure factories follow safety standards?

e)

Could / Do things like this happen in your country?

f)

How is it possible that factories pay workers 14 cents an hour?

g)

Should consumers boycott the stores whose garments were in the factories?

h)

What responsibility do Western brands have in such tragedies?

i)

How should the Western brands help the workers?

j)

What questions would you like to ask Bangladesh's prime minister?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

Anger is (1) ____ in the Bangladeshi capital Dhaka following the collapse of the Rana Plaza, in which at least 304 clothing factory workers died. The tragedy is the latest and the deadliest in a long line of (2) ____ accidents that has (3) ____ the country's garment industry. The government is questioning the building's owners (4) ____ to why more than 3,000 workers were allowed to enter the building after large cracks (5) ____ in its walls the day before it collapsed. The government also wants to know why building safety standards were (6) ____ in its construction. Bangladesh's Information Minister Hasanul Haque Inu told Bangladeshi reporters: "I wouldn't call it an accident; I would say it's murder."

Thousands of furious garment workers (7) ____ through industrial areas of the capital on Friday. They (8) ____ fire to over 150 cars and at least two factories. They are protesting at the shocking (9) ____ for safety in buildings, child labour, and pay rates as low as 14 cents an hour. Questions are also being asked of Western clothing brands that depend (10) ____ cheap clothing from Bangladesh to keep their prices low. Garments were found inside the building with labels for some of Britain and America's top clothing stores. Western brands have a history of    (11) ____ safety standards and working conditions in Bangladesh and other countries. Labour (12) ____ have asked the brands to help pay for safer factories.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

highest

(b)

high

(c)

higher

(d)

height

2.

(a)

prevented

(b)

preventable

(c)

prevention

(d)

prevents

3.

(a)

epidemic

(b)

swarmed

(c)

infested

(d)

plagued

4.

(a)

has

(b)

as

(c)

was

(d)

is

5.

(a)

originated

(b)

cracked

(c)

showed

(d)

appeared

6.

(a)

failsafe

(b)

foolproof

(c)

rebuffed

(d)

ignored

7.

(a)

rampaged

(b)

ramparts

(c)

rammed

(d)

ramped

8.

(a)

let

(b)

get

(c)

set

(d)

met

9.

(a)

disregard

(b)

rearguard

(c)

guarded

(d)

regardless

10.

(a)

for

(b)

in

(c)

rely

(d)

on

11.

(a)

ignoring

(b)

disowning

(c)

downloading

(d)

frowning

12.

(a)

activists

(b)

activities

(c)

activism

(d)

active

SPELLING

Paragraph 1

1.

following the olaplecs

2.

the taryged is the latest

3.

nlpteebarev accidents

4.

udlepag the country's garment industry

5.

large cracks pareadep in its walls

6.

safety standards were rgniedo

Paragraph 2

7.

isouruf garment workers

8.

shocking dsardgrei

9.

lnghtioc brands

10.

working nsoioctind

11.

labour isaitsctv

12.

safer toefrcais

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

line of preventable accidents that has plagued the country's garment industry. The government is

(    )

after large cracks appeared in its walls the day before it collapsed. The government also

(    )

questioning the building's owners as to why more than 3,000 workers were allowed to enter the building

(    )

conditions in Bangladesh and other countries. Labour activists have asked the brands to help pay for safer factories.

(    )

Minister Hasanul Haque Inu told Bangladeshi reporters: "I wouldn't call it an accident; I would say it's murder."

(    )

fire to over 150 cars and at least two factories. They are protesting at the shocking

(    )

clothing stores. Western brands have a history of ignoring safety standards and working

(    )

wants to know why building safety standards were ignored in its construction. Bangladesh's Information

(    )

disregard for safety in buildings, child labour, and pay rates as low as 14 cents an hour. Questions are also

1  )

Anger is high in the Bangladeshi capital Dhaka following the collapse of the Rana Plaza, in which at

(    )

least 304 clothing factory workers died. The tragedy is the latest and the deadliest in a long

(    )

low. Garments were found inside the building with labels for some of Britain and America's top

(    )

Thousands of furious garment workers rampaged through industrial areas of the capital on Friday. They set

(    )

being asked of Western clothing brands that depend on cheap clothing from Bangladesh to keep their prices

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

Anger     Bangladeshi     is     capital     high     Dhaka     in     the.    

2.

clothing     304     least     At     died     workers     factory.    

3.

long     preventable     The     a     of     in   line     accidents   deadliest.  

4.

before     cracks     its     day     Large     in     the     appeared     walls.    

5.

construction     its     in     ignored     were     standards     Safety.    

6.

through   rampaged    workers   garment    Furious    areas    industrial.   

7.

over     to     fire     set     They     cars     150.    

8.

depend     that     brands     Clothing     clothing     cheap     on.    

9.

history     Western     of     brands     ignoring     have     safety     a.    

10.

brands     Activists     to     have     help     asked     pay     the.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Anger is high in the Bangladeshi capital Dhaka following the collapsing / collapse of the Rana Plaza, in which at least 304 clothing factory workers died. The tragedy / tragic is the latest and the deadliest in a long / length line of prevented / preventable accidents that has plagued the country's garment industry. The government is questioning the building's owners has / as to why more than 3,000 workers were allowed / allowing to enter the building after large cracks appeared / repaired in its walls the day before it collapsed. The government also wants to know why building safety standards were ignoring / ignored in its construction. Bangladesh's Information Minister Hasanul Haque Inu told Bangladeshi reporters: "I wouldn't call / say it an accident; I would say it's murder / murderous."

Thousands of furious / fury garment workers rampaged through industrial areas of the capital on Friday. They set / see fire to over 150 cars and at least / last two factories. They are protesting at / on the shocking disregard for safety in buildings, childish / child labour, and pay rates as low as 14 cents an hour. Questions are also being answered / asked of Western clothing brands that depend on / in cheap clothing from Bangladesh to keep their prices low. Garments were found inside the building with lapels / labels for some of Britain and America's top clothing stores. Western brands have a history of / by ignoring safety standards and working conditions in Bangladesh and other countries. Labour activists have asked the brands to help pay / payee for safer factories.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_ng_r _s h_gh _n th_ B_ngl_d_sh_ c_p_t_l Dh_k_ f_ll_w_ng th_ c_ll_ps_ _f th_ R_n_ Pl_z_, _n wh_ch _t l__st 304 cl_th_ng f_ct_ry w_rk_rs d__d. Th_ tr_g_dy _s th_ l_t_st _nd th_ d__dl__st _n _ l_ng l_n_ _f pr_v_nt_bl_ _cc_d_nts th_t h_s pl_g__d th_ c__ntry's g_rm_nt _nd_stry. Th_ g_v_rnm_nt _s q__st__n_ng th_ b__ld_ng's _wn_rs _s t_ why m_r_ th_n 3,000 w_rk_rs w_r_ _ll_w_d t_ _nt_r th_ b__ld_ng _ft_r l_rg_ cr_cks _pp__r_d _n _ts w_lls th_ d_y b_f_r_ _t c_ll_ps_d. Th_ g_v_rnm_nt _ls_ w_nts t_ kn_w why b__ld_ng s_f_ty st_nd_rds w_r_ _gn_r_d _n _ts c_nstr_ct__n. B_ngl_d_sh's _nf_rm_t__n M_n_st_r H_s_n_l H_q__ _n_ t_ld B_ngl_d_sh_ r_p_rt_rs: "_ w__ldn't c_ll _t _n _cc_d_nt; _ w__ld s_y _t's m_rd_r."

Th__s_nds _f f_r___s g_rm_nt w_rk_rs r_mp_g_d thr__gh _nd_str__l _r__s _f th_ c_p_t_l _n Fr_d_y. Th_y s_t f_r_ t_ _v_r 150 c_rs _nd _t l__st tw_ f_ct_r__s. Th_y _r_ pr_t_st_ng _t th_ sh_ck_ng d_sr_g_rd f_r s_f_ty _n b__ld_ngs, ch_ld l_b__r, _nd p_y r_t_s _s l_w _s 14 c_nts _n h__r. Q__st__ns _r_ _ls_ b__ng _sk_d _f W_st_rn cl_th_ng br_nds th_t d_p_nd _n ch__p cl_th_ng fr_m B_ngl_d_sh t_ k__p th__r pr_c_s l_w. G_rm_nts w_r_ f__nd _ns_d_ th_ b__ld_ng w_th l_b_ls f_r s_m_ _f Br_t__n _nd _m_r_c_'s t_p cl_th_ng st_r_s. W_st_rn br_nds h_v_ _ h_st_ry _f _gn_r_ng s_f_ty st_nd_rds _nd w_rk_ng c_nd_t__ns _n B_ngl_d_sh _nd _th_r c__ntr__s. L_b__r _ct_v_sts h_v_ _sk_d th_ br_nds t_ h_lp p_y f_r s_f_r f_ct_r__s.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

anger is high in the bangladeshi capital dhaka following the collapse of the rana plaza in which at least 304 clothing factory workers died the tragedy is the latest and the deadliest in a long line of preventable accidents that has plagued the country's garment industry the government is questioning the building's owners as to why more than 3000 workers were allowed to enter the building after large cracks appeared in its walls the day before it collapsed the government also wants to know why building safety standards were ignored in its construction bangladesh's information minister hasanul haque inu told bangladeshi reporters "i wouldn't call it an accident i would say it's murder"

thousands of furious garment workers rampaged through industrial areas of the capital on friday they set fire to over 150 cars and at least two factories they are protesting at the shocking disregard for safety in buildings child labour and pay rates as low as 14 cents an hour questions are also being asked of western clothing brands that depend on cheap clothing from bangladesh to keep their prices low garments were found inside the building with labels for some of britain and america's top clothing stores western brands have a history of ignoring safety standards and working conditions in bangladesh and other countries labour activists have asked the brands to help pay for safer factories

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

AngerishighintheBangladeshicapitalDhakafollowingthecollapseoftheRana
Plaza,inwhichatleast304clothingfactoryworkersdied.Thetragedyisthelatest
andthedeadliestinalonglineofpreventableaccidentsthathasplaguedthecountry's
garmentindustry.Thegovernmentisquestioningthebuilding'sownersastowhy
morethan3,000workerswereallowedtoenterthebuildingafterlargecracks
appearedinitswallsthedaybeforeitcollapsed.Thegovernmentalsowantstoknow
whybuildingsafetystandardswereignoredinitsconstruction.Bangladesh's
InformationMinisterHasanulHaqueInutoldBangladeshireporters:"Iwouldn't
callitanaccident;Iwouldsayit'smurder."Thousandsoffuriousgarmentworkers
rampagedthroughindustrialareasofthecapitalonFriday.Theysetfiretoover150
carsandatleasttwofactories.Theyareprotestingattheshockingdisregardforsafety
inbuildings,childlabour,andpayratesaslowas14centsanhour.Questionsarealso
beingaskedofWesternclothingbrandsthatdependoncheapclothingfrom
Bangladeshtokeeptheirpriceslow.Garmentswerefoundinsidethebuildingwith
labelsforsomeofBritainandAmerica'stopclothingstores.Westernbrandshave
ahistoryofignoringsafetystandardsandworkingconditionsinBangladeshand
othercountries.Labouractivistshaveaskedthebrandstohelppayforsafer
factories.

FREE WRITING

Write about working conditions for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Companies need to research the working conditions of their suppliers before they sign contracts to buy goods from them.   Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about working conditions in Bangladeshi factories. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. WORKING CONDITIONS: Make a poster about working conditions in different countries of the world. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. CHANGE: Write a magazine article about how working conditions in Bangladesh should change. Include imaginary interviews with workers, factory owners and Western brand bosses.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to a safety standards officer. Ask him/her three questions about working conditions in garment factories. Give him/her three of your ideas on how to help the workers. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

T

b

F

c

F

d

T

e

T

f

F

g

F

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

collapse

a.

cave-in

2

tragedy

b.

catastrophe

3.

plagued

c.

troubled

4.

appeared

d.

materialised

5.

ignored

e.

took no notice of

6.

furious

f.

irate

7.

rampaged

g.

rioted

8.

garments

h.

clothing

9.

standards

i.

benchmarks

10.

activists

j.

campaigners

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Anger

2.

The owners

3.

Cracks appeared on the walls

4.

Safety standards

5.

Murder

6.

2 factories and 150 cars

7.

Some get just 14 cents an hour

8.

They can get cheap clothing

9.

They have ignored safety standards and working conditions

10.

Brands to help pay for safer factories

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

c

2.

a

3.

a

4.

b

5.

d

6.

b

7.

a

8.

c

9.

d

10.

a

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy