The
1,000 IDEAS
e-Book

Breaking News English

HOME  |   DONATE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
 

 

E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

Follow this site on Facebook.

 

000's more free lessons.

   

 


 
 
40+ activities
 PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI
    lesson    (PDF)

* MP3 (UK male)

* MP3 (USA female)

* MP3 (20 questions)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Reading
    (200 - 500 wpm)

* Text jumble 15

* Text jumble 24

* No spaces

* Sentence jumble

* QUIZ 

* Grammar gap-fill

* Articles gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Missing letters

* Initials only

* No letters

* Fill-in-the-blank

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

Soccer player banned for life for Nazi salute (19th March, 2013)

A Greek football player has been banned from playing for his country for life after making a Nazi salute on the pitch. AEK Athens midfielder Giorgos Katidis, 20, made the gesture after scoring the winning goal for his team on Saturday. The Greek Football Federation (EPO) acted swiftly in administering its punishment. An EPO statement read: "The player's action to salute to spectators in a Nazi manner is a severe provocation, insults all the victims of Nazi cruelty and injures the deeply pacifist and human character of the game." The player will face a disciplinary hearing next week in which he will have the opportunity to explain his side of the story. It is possible he can continue playing at club level.


 

Mr Katidis, a former captain of the Greek Under-19 team, admitted that his actions were "stupid". He told reporters: "I made the mistake so I will be the one to pay for it. AEK is not responsible, so that is why I have decided to put myself out of the team because I have now realized how much I have offended the history of the club." He added: "Unfortunately, I cannot take the clock back, but I want to clarify that I am not a fascist or neo-Nazi or racist." AEK's German coach Ewald Lienen has backed Katidis. He told the Reuters news agency: "Giorgos is a young kid who does not have any political ideas. He most likely saw such a salute on the Internet or somewhere else and did it without knowing what it means."

Sources:
http://sports.yahoo.com/news/greek-soccer-federation-bans-player-over-nazi-salute-120006371--sow.html
http://greece.greekreporter.com/2013/03/17/nazi-salute-gets-soccer-player-life-ban/
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-21822165


 
 

WARM-UPS


 

1. SOCCER PLAYER: Students walk around the class and talk to other students about soccer players. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

banned / gesture / punishment / spectators / provocation / cruelty / pacifist / character / captain / stupid / responsible / history / clarify / offended / fascist / political ideas

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. SOCCER PLAYER CONDUCT: How bad are these things? What is the appropriate punishment? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

How bad and why?

Punishment?

Fascist salutes

 

 

Taking drugs

 

 

Racist abuse

 

 

Attacking a fan

 

 

Refusing to play

 

 

Diving

 

 

4. ROLE MODEL: Students A strongly believe players who are not good role models should leave the game; Students B strongly believe that's a stupid idea.  Change partners again and talk about your conversations.

5. PUNISHMENT: Rank these and share your rankings with your partner. Put the best punishment for a soccer player at the top. Change partners often.

  • a fine
  • a playing ban
  • community service
  • no playing bonus
  • rehabilitation programme
  • prison
  • alcohol ban
  • other ________________

6. BANNED: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'banned'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.


 
 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

A Greek football player can never play the game anywhere again.

T / F

b.

The player made a Nazi salute because he failed to score a goal.

T / F

c.

Greece's football association acted very quickly in banning the player.

T / F

d.

There is a possibility the player could continue playing for his club.

T / F

e.

The player captained the Greece national side at a junior level.

T / F

f.

The player has said he would not remove himself from the team.

T / F

g.

The team's coach has criticized the player for being a fascist.

T / F

h.

The team's coach said the player probably didn't understand the salute.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

banned

a.

quickly

2

swiftly

b.

suffer

3.

administering

c.

insult

4.

provocation

d.

peace-loving

5.

pacifist

e.

probably

6.

former

f.

issuing

7.

pay

g.

supported

8.

realized

h.

prohibited

9.

backed

i.

understood

10.

likely

j.

ex-

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

banned from playing for his country

a.

captain

2

acted swiftly in administering

b.

provocation

3.

a severe

c.

of the story

4.

The player will face a

d.

that I am not a fascist

5.

explain his side

e.

its punishment

6.

a former

f.

on the Internet

7.

I will be the one

g.

clock back

8.

I cannot take the

h.

for life

9.

I want to clarify

i.

to pay for it

10.

He most likely saw such a salute

j.

disciplinary hearing

GAP FILL

A Greek football player has been (1) ____________ from playing for his country for life after making a Nazi salute on the pitch. AEK Athens midfielder Giorgos Katidis, 20, made the (2) ____________ after scoring the winning goal for his team on Saturday. The Greek Football Federation (EPO) acted (3) ____________ in administering its punishment. An EPO statement read: "The player's action to salute to (4) ____________ in a Nazi manner is a severe provocation, (5) ____________ all the victims of Nazi (6) ____________ and injures the deeply pacifist and human character of the game." The player will (7) ____________ a disciplinary hearing next week in which he will have the opportunity to explain his (8) ____________ of the story. It is possible he can continue playing at club level.

 

 

 

cruelty
insults
gesture
face
banned
spectators
side
swiftly

Mr Katidis, a (9) ____________ captain of the Greek Under-19 team, admitted that his actions were "(10) ____________ ". He told reporters: "I made the mistake so I will be the one to (11) ____________ for it. AEK is not (12) ____________, so that is why I have decided to put myself out of the team because I have now realized how much I have (13) ____________ the history of the club." He added: "Unfortunately, I cannot take the clock back, but I want to (14) ____________ that I am not a fascist or neo-Nazi or racist." AEK's German coach Ewald Lienen has (15) ____________ Katidis. He told the Reuters news agency: "Giorgos is a young kid who does not have any political ideas. He most (16) ____________ saw such a salute on the Internet or somewhere else and did it without knowing what it means."

 

 

pay
backed
former
likely
responsible
stupid
offended
clarify

LISTENING – Guess the answers. Listen to check

1)

banned from playing for his ______

 

a.  country for life
b.  country for live
c.  country for lifetime
d.  country for lifetimes

2)

The Greek Football Federation (EPO) acted swiftly in ______

 

a.  administer ring its punishes
b.  administering its punishment
c.  administration its punishment
d.  administering its punishes

3)

injures the deeply ______ character of the game

 

a.  pacifism and human
b.  pacifist and humane
c.  pacifism and humanistic
d.  pacifist and human

4)

The player will face a disciplinary hearing ______

 

a.  discipline a real hearing
b.  discipliner e-hearing
c.  disciplinary hearing
d.  disciplinarian hearing

5)

It is possible he can ______ club level

 

a.  continue playing at
b.  continue playing for
c.  continue playing each
d.  continue playing act

6)

I made the mistake so I will be ______ it

 

a.  the one to pay for
b.  a one to pay for
c.  that one to pay for
d.  the one-two pay for

7)

I have now realized how much I have ______ of the club

 

a.  offensive the history
b.  offended that history
c.  offended the historian
d.  offended the history

8)

I want ______ I am not a fascist or neo-Nazi or racist

 

a.  to clarify this
b.  to classify that
c.  to classify this
d.  to clarify that

9)

Giorgos is a young kid who does not have ______

 

a.  any politically ideals
b.  any political ideas
c.  any politics ideas
d.  any political ideals

10)

He most likely ______ on the Internet or somewhere else

 

a.  saw such a salute
b.  saw such the salute
c.  saw such as salute
d.  saw such and salute

LISTENING – Listen and fill in the gaps

A Greek football player has been banned from playing for his country for life after making a Nazi (1) _____________________. AEK Athens midfielder Giorgos Katidis, 20, made (2) _____________________ the winning goal for his team on Saturday. The Greek Football Federation (EPO) acted swiftly in (3) _____________________. An EPO statement read: "The player's action to salute to spectators in a Nazi manner is a severe provocation, insults all the victims of Nazi cruelty and (4) _____________________ and human character of the game." The player (5) _____________________ hearing next week in which he will have the opportunity to explain his side of the story. It is possible he can (6) _____________________ level.

Mr Katidis, a former captain of the Greek Under-19 team, admitted that his actions were "stupid". He told reporters: "I made the mistake so I will be the (7) _____________________. AEK is not responsible, so that is why I have decided to put myself out of the team because (8) ____________________ much I have offended the history of the club." He added: "Unfortunately, I cannot take the clock back, but (9) _____________________ I am not a (10) _____________________." AEK's German coach Ewald Lienen has backed Katidis. He told the Reuters news agency: "Giorgos is a young kid who does not (11) _____________________. He most likely saw such a salute on the Internet or somewhere else and (12) ____________________ what it means."

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

Which team can a Greek player no longer play for?

2.

What did he do just before making the salute?

3.

How quickly did Greece's football authorities act?

4.

What will the player face next week?

5.

What will the player explain?

6.

Which team was the player once a captain of?

7.

Who did the player say was not responsible for his actions?

8.

What did the player say he offended?

9.

Who supported the player?

10.

Where did his coach say Katidis might have seen the salute?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

Which team can a Greek player no longer play for?

6.

Which team was the player once a captain of?

 

a) AEK Athens
b) any team in Europe
c) Greece's national side
d) any team worldwide

 

a) AEK Athens
b) the Greek Under-19 team
c) The Greek national team
d) a cricket team

2.

What did he do just before making the salute?

7.

Who did the player say was not responsible for his actions?

 

a) score a goal
b) miss a penalty
c) fight with another player
d) fight with a supporter

 

a) his club
b) his coach
c) his parents
d) the fans

3.

How quickly did Greece's football authorities act?

8.

What did the player say he offended?

 

a) swiftly
b) they didn't
c) painfully slowly
d) at a snail's pace

 

a) world history
b) the game of football
c) the history of AEK Athens
d) the memory of the Holocaust

4.

What will the player face next week?

9.

Who supported the player?

 

a) the music
b) a disciplinary hearing
c) angry fans
d) the world's media

 

a) the head of Greek football
b) the team's fans
c) the club captain
d) his coach

5.

What will the player explain?

10.

Where did his coach say Katidis might have seen the salute?

 

a) the history of AEK Athens
b) the human character of the game
c) how to bend a free kick
d) his version of events

 

a) the Internet
b) in a movie
c) at another game
d) during the 2010 World Cup Finals

  AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'fascist' and 'racist'.

fascist

racist

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • life
  • goal
  • swiftly
  • severe
  • human
  • continue
  • actions
  • pay
  • history
  • clock
  • ideas
  • means

SOCCER PLAYER SURVEY

Write five GOOD questions about being banned in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

SOCCER PLAYER DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'fascist'?

c)

What do you think of the player's actions?

d)

What should the Greek football authorities do?

e)

Should the player face criminal proceedings?

f)

What kind of role models are soccer players?

g)

How "pacifist" is the game of football?

h)

What parts of football (soccer) need to be cleaned up?

i)

Should he be allowed to play club football again?

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

What punishment would you give the player?

c)

Do soccer players get paid too much money?

d)

What can soccer authorities do to better educate younger players?

e)

Have you ever wanted to turn back time because of a stupid action?

f)

What do you think of the player's coach backing him?

g)

Is it possible the player didn't understand what the salute meant?

h)

If he genuinely didn't know what it meant, should he be punished?

i)

What questions would you like to ask the head of Greek football?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

A Greek football player has been banned from (1) _____ for his country for life after making a Nazi salute on the pitch. AEK Athens midfielder Giorgos Katidis, 20, made the (2) _____ after scoring the winning goal for his team on Saturday. The Greek Football Federation (EPO) acted (3) _____ in administering its punishment. An EPO statement read: "The player's action to salute to spectators in a Nazi manner is a (4) _____ provocation, insults all the victims of Nazi cruelty and injures the deeply pacifist and human character of the game." The player will      (5) _____ a disciplinary hearing next week in which he will have the opportunity to explain his (6) _____ of the story. It is possible he can continue playing at club level.

Mr Katidis, a former captain of the Greek Under-19 team, (7) _____ that his actions were "stupid". He told reporters: "I (8) _____ the mistake so I will be the one to pay for it. AEK is not responsible, so that is why I have decided to put myself out of the team because I have now realized how much I have (9) _____ the history of the club." He added: "Unfortunately, I cannot take the clock back, but I want to    (10) _____ that I am not a fascist or (11) _____-Nazi or racist." AEK's German coach Ewald Lienen has backed Katidis. He told the Reuters news agency: "Giorgos is a young kid who does not have any political ideas. He most (12) _____ saw such a salute on the Internet or somewhere else and did it without knowing what it means."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

playing

(b)

plays

(c)

played

(d)

play

2.

(a)

ghastly

(b)

pasture

(c)

gesture

(d)

joust

3.

(a)

jauntily

(b)

tremendously

(c)

gaily

(d)

swiftly

4.

(a)

several

(b)

severe

(c)

severance

(d)

severed

5.

(a)

shoulder

(b)

back

(c)

head

(d)

face

6.

(a)

face

(b)

length

(c)

side

(d)

radius

7.

(a)

remitted

(b)

admitted

(c)

committed

(d)

submitted

8.

(a)

made

(b)

took

(c)

gave

(d)

actioned

9.

(a)

offended

(b)

offensive

(c)

offence

(d)

offish

10.

(a)

quantify

(b)

purify

(c)

clarify

(d)

amplify

11.

(a)

now

(b)

nee

(c)

non

(d)

neo

12.

(a)

honest

(b)

likely

(c)

probable

(d)

perhaps

SPELLING

Paragraph 1

1.

made the rseuget

2.

acted swiftly in rdemnisgnitai its punishment

3.

a resvee provocation

4.

deeply fciiptas

5.

a ipyiindarcls hearing

6.

the ptrunoipyot to explain his side of the story

Paragraph 2

7.

a former ipnatac

8.

tidemdta that his actions were "stupid"

9.

I have oeddneff the history of the club

10.

I am not a fcstais

11.

neo-Nazi or sictra

12.

llapcioti idea

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

read: "The player's action to salute to spectators in a Nazi manner is a severe provocation, insults all the

(    )

of the game." The player will face a disciplinary hearing next week in which he will have the

(    )

victims of Nazi cruelty and injures the deeply pacifist and human character

(    )

such a salute on the Internet or somewhere else and did it without knowing what it means."

(    )

agency: "Giorgos is a young kid who does not have any political ideas. He most likely saw

1  )

A Greek football player has been banned from playing for his country for life after making a Nazi salute

(    )

opportunity to explain his side of the story. It is possible he can continue playing at club level.

(    )

"stupid". He told reporters: "I made the mistake so I will be the one to pay for it. AEK is not responsible, so that is why I have

(    )

on the pitch. AEK Athens midfielder Giorgos Katidis, 20, made the gesture after scoring the winning

(    )

decided to put myself out of the team because I have now realized how much I have offended the

(    )

fascist or neo-Nazi or racist." AEK's German coach Ewald Lienen has backed Katidis. He told the Reuters news

(    )

goal for his team on Saturday. The Greek Football Federation (EPO) acted swiftly in administering its punishment. An EPO statement

(    )

Mr Katidis, a former captain of the Greek Under-19 team, admitted that his actions were

(    )

history of the club." He added: "Unfortunately, I cannot take the clock back, but I want to clarify that I am not a

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

playing     life     for     his     Banned     country     from     for.    

2.

winning     his     Saturday     the     for     on     Scoring    goal    team.    

3.

the     The     and    of    pacifist    character    game    deeply    human.    

4.

disciplinary     week     player     a    next    The    face    hearing    will.    

5.

is     possible    he    can    continue    playing    at     club     level     It.    

6.

club     the     of     history     the     offended     have     I

7.

I     the     pay     be     to     it     will     one     for.    

8.

fascist   that   Nazi    a    clarify   -   not   to   neo   am   want   or   I   I

9.

who     does    not    have    any    political    ideas     A     young     kid.    

10.

on     the     Internet     He    most    likely    saw     such     a     salute.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

A Greek football player has been binned / banned from playing for his country for life after dealing / making a Nazi salute on the pitch. AEK Athens midfielder Giorgos Katidis, 20, made the gesture / gesticulate after scoring the winning goal of / for his team on Saturday. The Greek Football Federation (EPO) acted swiftly / swift in administering its punishment. An EPO statement read: "The player's action to / of salute to spectators in a Nazi manner is a severance / severe provocation, insults all the victims of Nazi cruelty and injures / injuries the deeply pacifist and human character of the game." The player will face / head a disciplinary hearing next week in which he will have the opportunity to explain his side of the story. It is possible he can continue playing in / at club level.

Mr Katidis, a former captain / general of the Greek Under-19 team, admitted that his actions were "stupid" / "stupidity". He told reporters: "I made the mistake so I will be the one to spend / pay for it. AEK is not responsible, so that is why I have decided to put mine / myself out of the team because I have now realized how many / much I have offended the history of the club." He added: "Unfortunately, I cannot take / rake the clock back, but I want to clarify / clearly that I am not a fascist or neo-Nazi or racist." AEK's German coach Ewald Lienen has balked / backed Katidis. He told the Reuters news agency: "Giorgos is a young kid who does not have any political ideas. He most / much likely saw such a salute on the Internet or somewhere else and did it without knowing / known what it means."

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_ Gr__k f__tb_ll pl_y_r h_s b__n b_nn_d fr_m pl_y_ng f_r h_s c__ntry f_r l_f_ _ft_r m_k_ng _ N_z_ s_l_t_ _n th_ p_tch. __K _th_ns m_df__ld_r G__rg_s K_t_d_s, 20, m_d_ th_ g_st_r_ _ft_r sc_r_ng th_ w_nn_ng g__l f_r h_s t__m _n S_t_rd_y. Th_ Gr__k F__tb_ll F_d_r_t__n (_P_) _ct_d sw_ftly _n _dm_n_st_r_ng _ts p_n_shm_nt. _n _P_ st_t_m_nt r__d: "Th_ pl_y_r's _ct__n t_ s_l_t_ t_ sp_ct_t_rs _n _ N_z_ m_nn_r _s _ s_v_r_ pr_v_c_t__n, _ns_lts _ll th_ v_ct_ms _f N_z_ cr__lty _nd _nj_r_s th_ d__ply p_c_f_st _nd h_m_n ch_r_ct_r _f th_ g_m_." Th_ pl_y_r w_ll f_c_ _ d_sc_pl_n_ry h__r_ng n_xt w__k _n wh_ch h_ w_ll h_v_ th_ _pp_rt_n_ty t_ _xpl__n h_s s_d_ _f th_ st_ry. _t _s p_ss_bl_ h_ c_n c_nt_n__ pl_y_ng _t cl_b l_v_l.

Mr K_t_d_s, _ f_rm_r c_pt__n _f th_ Gr__k _nd_r-19 t__m, _dm_tt_d th_t h_s _ct__ns w_r_ "st_p_d". H_ t_ld r_p_rt_rs: "_ m_d_ th_ m_st_k_ s_ _ w_ll b_ th_ _n_ t_ p_y f_r _t. __K _s n_t r_sp_ns_bl_, s_ th_t _s why _ h_v_ d_c_d_d t_ p_t mys_lf __t _f th_ t__m b_c__s_ _ h_v_ n_w r__l_z_d h_w m_ch _ h_v_ _ff_nd_d th_ h_st_ry _f th_ cl_b." H_ _dd_d: "_nf_rt_n_t_ly, _ c_nn_t t_k_ th_ cl_ck b_ck, b_t _ w_nt t_ cl_r_fy th_t _ _m n_t _ f_sc_st _r n__-N_z_ _r r_c_st." __K's G_rm_n c__ch _w_ld L__n_n h_s b_ck_d K_t_d_s. H_ t_ld th_ R__t_rs n_ws _g_ncy: "G__rg_s _s _ y__ng k_d wh_ d__s n_t h_v_ _ny p_l_t_c_l _d__s. H_ m_st l_k_ly s_w s_ch _ s_l_t_ _n th_ _nt_rn_t _r s_m_wh_r_ _ls_ _nd d_d _t w_th__t kn_w_ng wh_t _t m__ns."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

a greek football player has been banned from playing for his country for life after making a nazi salute on the pitch aek athens midfielder giorgos katidis 20 made the gesture after scoring the winning goal for his team on saturday the greek football federation (epo) acted swiftly in administering its punishment an epo statement read "the player's action to salute to spectators in a nazi manner is a severe provocation insults all the victims of nazi cruelty and injures the deeply pacifist and human character of the game" the player will face a disciplinary hearing next week in which he will have the opportunity to explain his side of the story it is possible he can continue playing at club level

mr katidis a former captain of the greek under-19 team admitted that his actions were "stupid" he told reporters "i made the mistake so i will be the one to pay for it aek is not responsible so that is why i have decided to put myself out of the team because i have now realized how much i have offended the history of the club" he added "unfortunately i cannot take the clock back but i want to clarify that i am not a fascist or neo-nazi or racist" aek's german coach ewald lienen has backed katidis he told the reuters news agency "giorgos is a young kid who does not have any political ideas he most likely saw such a salute on the internet or somewhere else and did it without knowing what it means"

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Agreekfootballplayerhasbeenbannedfromplayingforhiscountryforlifeafter
makingaNazisaluteonthepitch.AEKAthensmidfielderGiorgosKatidis,20,made
thegestureafterscoringthewinninggoalforhisteamonSaturday.TheGreekFootball
Federation(EPO)actedswiftlyinadministeringitspunishment.AnEPOstatement
read:"Theplayer'sactiontosalutetospectatorsinaNazimannerisasevereprovocation
,insultsallthevictimsofNazicrueltyandinjuresthedeeplypacifistandhumancharacter
ofthegame."Theplayerwillfaceadisciplinaryhearingnextweekinwhichhewillhave
theopportunitytoexplainhissideofthestory.Itispossiblehecancontinueplayingatclub
level.MrKatidis,aformercaptainoftheGreekUnder-19team,admittedthat
hisactionswere"stupid".Hetoldreporters:"ImadethemistakesoIwillbetheoneto
payforit.AEKisnotresponsible,sothatiswhyIhavedecidedtoputmyselfoutofthe
teambecauseIhavenowrealizedhowmuchIhaveoffendedthehistoryoftheclub."
Headded:"Unfortunately,Icannottaketheclockback,butIwanttoclarifythatIam
notafascistorneo-Naziorracist."AEK'sGermancoachEwaldLienenhasbacked
Katidis.HetoldtheReutersnewsagency:"Giorgosisayoungkidwhodoesnothave
anypoliticalideas.HemostlikelysawsuchasaluteontheInternetorsomewhereelse
anddiditwithoutknowingwhatitmeans."

FREE WRITING

Write about being banned for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Any public figure who makes a Nazi salute should be banned from their position for life.  Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about this story. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. BANNED: Make a poster about banned sports stars. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. GESTURE: Write a magazine article about Giorgos Katidis' gesture. Include imaginary interviews with people who think he should be banned for life and those who think otherwise.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to the head of FIFA. Ask him three questions about Giorgos Katidis' gesture. Give him three of your opinions. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

F

c

T

d

T

e

T

f

F

g

F

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

banned

a.

prohibited

2

swiftly

b.

quickly

3.

administering

c.

issuing

4.

provocation

d.

insult

5.

pacifist

e.

peace-loving

6.

former

f.

ex-

7.

pay

g.

suffer

8.

realized

h.

understood

9.

backed

i.

supported

10.

likely

j.

probably

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

The Greek national team

2.

He scored a goal

3.

Swiftly

4.

A disciplinary hearing

5.

His side of the story

6.

Greece's Under-19s

7.

His club team AEK Athens

8.

The history of his club

9.

His coach

10.

On the Internet

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

c

2.

a

3.

a

4.

b

5.

d

6.

b

7.

a

8.

c

9.

d

10.

a

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy