The
1,000 IDEAS
e-Book

Breaking News English

HOME  |   DONATE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
 

 

E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

Follow this site on Facebook.

 

000's more free lessons.

   

 


 
 
40+ activities
 PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI
    lesson    (PDF)

* MP3 (UK male)

* MP3 (USA male)

* MP3 (20 questions)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Reading
    (100 - 300 wpm)

* Text jumble 15

* Text jumble 24

* No spaces

* Sentence jumble

* QUIZ 

* Grammar gap-fill

* Articles gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Missing letters

* Initials only

* No letters

* Fill-in-the-blank

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

EU bans sale of all animal-tested cosmetics (13th March, 2013)

People in Europe will no longer be able to buy cosmetics that were tested on animals. The European Union has banned all cosmetics that were developed using animal testing. The EU is also asking other countries to do the same. The total ban follows an earlier one from 2009, when companies could test on animals for serious human health issues. Tonio Borg, the EU's commissioner for health, said the ban, "gives an important signal on the value that Europe attaches to animal welfare". Mr Borg said the EU would help the industry find different ways of developing new cosmetics. He said this would, "set an example of responsible innovation in cosmetics without any compromise on consumer safety".


 

Animal rights campaigners say the ban is an important victory. They have campaigned for decades against animal testing. A spokesman from the Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals charity said: "Animal testing in the name of beauty has never been acceptable." He added the work for animal rights activists was not over. "This is a great day for animals but…there are still many animals being used across the world to develop cosmetics," he said. Cosmetics companies were very angry over the new law. A Cosmetics Europe spokesman said European companies would fall behind in developing new products. He added that, "consumers in Europe won't have access to new products".

Sources:
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-21740745
http://www.nytimes.com/2013/03/11/business/global/eu-to-ban-cosmetics-with-animal-tested-ingredients.html?_r=0
http://metro.co.uk/2013/03/11/animal-test-ban-finally-takes-effect-after-30-years-3535108/


 
 

WARM-UPS


 

1. ANIMAL TESTING: Walk around the class and talk to other students about animal testing. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

cosmetics / animal testing / total ban / health issues / animal welfare / innovation / campaigners / important victory / a great day / very angry / developing new products

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. ANIMAL WELFARE: How can we make sure animals are safe? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

Dangers

How to keep them safe

Testing products

 

 

Horse racing

 

 

Zoos

 

 

As pets

 

 

In movies

 

 

Police dogs

 

 

4. ANIMAL TESTING: Students A strongly believe no one should ever test anything on animals; Students B strongly believe it's OK sometimes.  Change partners again and talk about your conversations.

5. COSMETICS: Which cosmetics are unnecessary? Rank these and share your rankings with your partner. Put the most unnecessary at the top. Change partners often and share your rankings.

  • mascara
  • foundation
  • lipstick
  • blusher
  • eye liner
  • nail polish
  • moisturizer
  • face masks

6. TESTING: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'testing'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.


 
 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Cosmetics tested on animals will be banned in Europe from next year.

T / F

b.

A ban was introduced in 2009 but it wasn't a total ban.

T / F

c.

An EU spokesperson said Europe thinks animal welfare is important.

T / F

d.

The EU will not help cosmetics companies develop different methods.

T / F

e.

Animal rights campaigners were not happy with the ban.

T / F

f.

A charity spokesperson said there was more work to be done.

T / F

g.

Cosmetics companies were not happy with the situation on animal testing.

T / F

h.

An industry spokesperson suggested customers would have less choice.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

banned

a.

OK

2

attaches

b.

new methods

3.

welfare

c.

activists

4.

innovation

d.

mad

5.

consumer

e.

stopped

6.

campaigners

f.

brutality

7.

cruelty

g.

links

8.

acceptable

h.

customer

9.

angry

i.

goods

10.

products

j.

health

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

cosmetics that were

a.

issues

2

The EU is also asking other countries

b.

an example

3.

health

c.

behind

4.

set

d.

to new products

5.

consumer

e.

tested on animals

6.

the ban is an important

f.

to do the same

7.

campaigned

g.

of beauty

8.

testing in the name

h.

safety

9.

European companies would fall

i.

victory

10.

access

j.

for decades

GAP FILL

People in Europe will no (1) ____________ be able to buy cosmetics that were tested on animals. The European Union has  (2) ____________ all cosmetics that were developed using animal testing. The EU is also asking other countries to do the same. The (3) ____________ ban follows an earlier one from 2009, when companies could test on animals for (4) ____________ human health issues. Tonio Borg, the EU's commissioner for health, said the ban, "gives an important (5) ____________ on the value that Europe attaches to animal (6) ____________ ". Mr Borg said the EU would help the industry find different ways of developing new cosmetics. He said this would, "set an (7) ____________ of responsible innovation in cosmetics without any compromise on consumer (8) ____________ ".

 

 

 

signal
total
example
longer
safety
banned
welfare
serious

Animal rights campaigners say the ban is an important (9) ____________. They have campaigned for (10) ____________ against animal testing. A spokesman from the Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals charity said: "Animal testing in the name of (11) ____________ has never been acceptable." He added the work for animal rights (12) ____________ was not over. "This is a great day for animals but…there are still many animals being used across the world to (13) ____________ cosmetics," he said. Cosmetics companies were very (14) ____________ over the new law. A Cosmetics Europe spokesman said European companies would fall (15) ____________ in developing new products. He added that, "consumers in Europe won't have (16) ____________ to new products".

 

 

develop
behind
decades
access
beauty
victory
angry
activists

LISTENING – Guess the answers. Listen to check

1)

People in Europe will no longer be able to buy cosmetics that ______

 

a.  were testing on animals
b.  were tested in animals
c.  were tested on animal
d.  were tested on animals

2)

The European Union has banned all cosmetics that were developed ______

 

a.  uses animal testing
b.  using animals testing
c.  using animal testing
d.  using animal tests

3)

companies could test on animals for serious ______

 

a.  human health issues
b.  human healthy issues
c.  human health tissues
d.  humans health tissues

4)

the value that Europe attaches ______

 

a.  too animals welfare
b.  too animal warfare
c.  two animal well fair
d.  to animal welfare

5)

innovation in cosmetics without any compromise ______

 

a.  in consumer safety
b.  on consumer safety
c.  an consumers safety
d.  on consumer safe

6)

Animal rights campaigners say the ban ______

 

a.  is an important victorious
b.  was an important victory
c.  is an important victory
d.  was and important victory

7)

They have campaigned for decades ______

 

a.  against animals testing
b.  against animal tests
c.  against animals tested
d.  against animal testing

8)

Animal testing in the name of beauty has ______

 

a.  never been acceptable
b.  never been acceptable
c.  never been acceptable
d.  never been acceptable

9)

there are still many animals being used across the world ______

 

a.  to develop cosmetics
b.  for develop cosmetics
c.  to develops cosmetics
d.  for develops cosmetics

10)

consumers in Europe won't have ______

 

a.  access to new products
b.  access of new products
c.  access by new products
d.  access from new products

LISTENING – Listen and fill in the gaps

People in Europe will (1) ________________________ buy cosmetics that were tested on animals. The European Union has banned all cosmetics that were (2) ________________________ testing. The EU is also asking other countries to do the same. The (3) ________________________ one from 2009, when companies could test on animals for serious human health issues. Tonio Borg, the EU's commissioner for health, said the ban, "gives an important (4) ________________________ Europe attaches to animal welfare". Mr Borg (5) ________________________ the industry find different ways of developing new cosmetics. He said this would, "set an example of (6) ________________________ cosmetics without any compromise on consumer safety".

Animal rights campaigners say the (7) ________________________. They have campaigned (8) ________________________ testing. A spokesman from the Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals charity said: "Animal (9) ________________________ beauty has never been acceptable." He added the work for animal rights activists was not over. "This is a great day for animals but…there (10) _______________________ used across the world to develop cosmetics," he said. Cosmetics companies were very (11) ________________________. A Cosmetics Europe spokesman said European companies would (12) _____________________ new products. He added that, "consumers in Europe won't have access to new products".

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

Who won't be able to buy cosmetics tested on animals?

2.

What does the EU want other countries to do?

3.

When did the EU introduce the first ban?

4.

What does Europe attach value to?

5.

What won't the EU commissioner for health compromise?

6.

For how long have activists campaigned against animal testing?

7.

What did a charity say has never been OK?

8.

Why isn't the work over for animal rights campaigners?

9.

How did cosmetics companies feel about the new law?

10.

What won't customers in Europe be able to buy?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What kind of cosmetics won't people in Europe be able to buy?

6.

How do animals rights campaigners feel about the ban?

 

a) those made in Europe
b) those for animals
c) those from non-European countries
d) those tested on animals

 

a) they think the EU isn't telling the
    truth
b) they're not happy
c) they think it's an important victory
d) they're very angry

2.

What does the EU want other countries to do?

7.

What did a charity say has never been acceptable?

 

a) buy European cosmetics
b) ban cosmetics tested on animals
c) test European cosmetics on animals
d) ban all cosmetics

 

a) animal testing in the name of beauty
b) cosmetics for animals
c) cosmetics made from animals
d) campaigning for decades

3.

When was the first ban?

8.

Why isn't the work done for animal rights activists?

 

a) 2006
b) 2007
c) 2008
d) 2009

 

a) they say there isn't enough
    innovation
b) they want all cosmetics banned
c) other countries are testing on
    animals
d) because it isn't a great day

4.

What does the ban tell the world about Europe?

9.

How did cosmetics companies feel about the ban?

 

a) it wants the world to develop new
    products
b) it doesn't like cosmetics
c) it cares about the health of animals
d) people in Europe want to use fewer
    cosmetics

 

a) they didn't say
b) they were angry
c) they accepted it
d) they want a wider ban

5.

What will the EU not compromise?

10.

What won't customers in Europe be able to buy?

 

a) cosmetics quality
b) animal rights
c) innovation
d) consumer safety

 

a) new kinds of cosmetics
b) red lipsticks
c) cosmetics
d) things that fell behind

ROLE PLAY

Role  A – Cosmetics company boss

You are angry that the EU will not let anyone sell cosmetics tested on animals. Tell the others three reasons why. You may have to close some of your factories. People will lose their jobs. The image of your company will also be damaged.

Role  B – Animal rights campaigner

You are happy that the EU will not let anyone sell cosmetics tested on animals. Tell the others three reasons why. Testing on animals is something from the last century, not this one. New jobs will be made for new ways of testing chemicals.

Role  C – Cosmetics store owner

You are angry that the EU will not let anyone sell cosmetics tested on animals. Tell the others three reasons why. You may go out of business just because of animal rights. You think human rights and jobs are more important.

Role  D – Fluffy white rabbit

You are happy that the EU will not let anyone sell cosmetics tested on animals. Tell the others three reasons why. You are shocked so many of your friends disappeared in testing labs. Animals have rights too.

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'cosmetics' and 'ban'.

cosmetics

ban

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • longer
  • all
  • follows
  • signal
  • help
  • safety
  • important
  • charity
  • beauty
  • great
  • angry
  • new

ANIMAL TESTING SURVEY

Write five GOOD questions about animal testing in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

ANIMAL TESTING DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'cosmetics'?

c)

What are cosmetics for?

d)

Do you think cosmetics always make people look better?

e)

What do you think of the EU ban on cosmetics tested on animals?

f)

Do you think the whole world will follow the EU?

g)

What do you think of testing cosmetics on animals?

h)

What do you think of testing medicines on animals?

i)

Do you think cosmetics might be more dangerous from now?

j)

What questions would you like to ask a cosmetics company boss?

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

Do you think cosmetics are reasonably priced?

c)

Why don't scientists use computers to test cosmetics instead of animals?

d)

Would you work in a lab that tested things on animals?

e)

What rights do animals have?

f)

Would you take a job that meant cosmetics were tested on you?

g)

Are cosmetics harmful to the skin?

h)

What cosmetics do you like?

i)

Do we really need cosmetics?

j)

What questions would you like to ask an animal rights campaigner?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

People in Europe will no (1) ____ be able to buy cosmetics that were tested on animals. The European Union has banned (2) ____ cosmetics that were developed using animal testing. The EU is also asking other countries to do the (3) ____. The total ban follows an earlier one from 2009, when companies could test on animals for (4) ____ human health issues. Tonio Borg, the EU's commissioner for health, said the ban, "gives an important signal on the (5) ____ that Europe attaches to animal welfare". Mr Borg said the EU would help the industry find different ways of developing new cosmetics. He said this would, "(6) ____ an example of responsible innovation in cosmetics without any compromise on consumer safety".

Animal rights campaigners say the ban is an (7) ____ victory. They have campaigned for decades (8) ____ animal testing. A spokesman from the Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals charity said: "Animal testing in the (9) ____ of beauty has never been acceptable." He added the work for animal rights activists was not (10) ____. "This is a great day for animals but…there are still many animals being used across the world to develop cosmetics," he said. Cosmetics companies were very (11) ____ over the new law. A Cosmetics Europe spokesman said European companies would fall behind in developing new products. He added that, "consumers in Europe won't have (12) ____ to new products".

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

long

(b)

length

(c)

longer

(d)

longing

2.

(a)

all

(b)

whole

(c)

entire

(d)

every

3.

(a)

same

(b)

name

(c)

game

(d)

came

4.

(a)

serious

(b)

series

(c)

sores

(d)

cereals

5.

(a)

amount

(b)

volume

(c)

cost

(d)

value

6.

(a)

get

(b)

bet

(c)

let

(d)

set

7.

(a)

important

(b)

importance

(c)

imported

(d)

importantly

8.

(a)

opposite

(b)

again

(c)

rival

(d)

against

9.

(a)

name

(b)

shame

(c)

blame

(d)

game

10.

(a)

above

(b)

over

(c)

around

(d)

through

11.

(a)

fury

(b)

angry

(c)

madly

(d)

cross

12.

(a)

access

(b)

recess

(c)

success

(d)

depress

SPELLING

Paragraph 1

1.

The European Union has bedann all cosmetics

2.

serious human health ssseiu

3.

the ban gives an important lsinga

4.

the EU would help the idusnytr

5.

set an xelmaep

6.

without any compromise on erusconm safety

Paragraph 2

7.

animal rights sgireanmacp

8.

an important itovryc

9.

They have campaigned for asddece

10.

animal rights acvisitst

11.

A Cosmetics Europe msnokesap

12.

access to new rtpcdsuo

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

in developing new products. He added that, "consumers in Europe won't have access to new products".

(    )

activists was not over. "This is a great day for animals but…there are still many animals being

(    )

used across the world to develop cosmetics," he said. Cosmetics companies were very

(    )

against animal testing. A spokesman from the Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals

(    )

serious human health issues. Tonio Borg, the EU's commissioner for health, said the ban, "gives an important

(    )

an example of responsible innovation in cosmetics without any compromise on consumer safety".

(    )

signal on the value that Europe attaches to animal welfare". Mr Borg said the EU would

(    )

banned all cosmetics that were developed using animal testing. The EU is also asking other

1  )

People in Europe will no longer be able to buy cosmetics that were tested on animals. The European Union has

(    )

angry over the new law. A Cosmetics Europe spokesman said European companies would fall behind

(    )

Animal rights campaigners say the ban is an important victory. They have campaigned for decades

(    )

help the industry find different ways of developing new cosmetics. He said this would, "set

(    )

countries to do the same. The total ban follows an earlier one from 2009, when companies could test on animals for

(    )

charity said: "Animal testing in the name of beauty has never been acceptable." He added the work for animal rights

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

will   Europe   in   People   cosmetics   buy   to    able   be   longer   no.   

2.

testing    were    developed    All    using    cosmetics    animal    that.   

3.

asking    also    is    EU    The    same    the   do   to   countries    other.   

4.

animal    that    welfare    Europe    attaches    The    to    value.   

5.

in    example    cosmetics    of    responsible    Set    innovation    an.   

6.

campaigned    testing    for    decades    They   against   have    animal.   

7.

the    name   of   beauty   has   never   been   acceptable   Testing    in.   

8.

work   the   added   He   over  not   was  activists   rights   animal   for.   

9.

companies    angry    new    Cosmetics    very   the   were   over    law.   

10.

in    have    new    Consumers    won't   to    Europe   access   products.   

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

People in Europe will no longer / longing be able to buy cosmetics that were tested on animals. The European Union has binned / banned all cosmetics that were developed using / uses animal testing. The EU is also asking other countries to do the same / similar. The total ban follows an earlier one from 2009, when companies could test on animals for series / serious human health issues. Tonio Borg, the EU's commission / commissioner for health, said the ban, "gives an important signal on the value / valve that Europe attaches at / to animal welfare". Mr Borg said the EU would help the industry find different ways of development / developing new cosmetics. He said this would, "set an example of responsible innovation in cosmetics without any compromise on consumer safe / safety".

Animal rights campaigners say the ban is an important / importance victory. They have campaigned for decade / decades against animal testing. A spokesman from the Royal Society for the Prevention / Prevents of Cruelty to Animals charity said: "Animal testing in / on the name of beauty has never been accepts / acceptable." He added the work for animal rights activists was not under / over. "This is a great day for animals but…there are still many animals being uses / used across the world to develop cosmetics," he said. Cosmetics companies were very angry / anger over the new law. A Cosmetics Europe spokesman said European companies would fall / lose behind in developing new products. He added that, "consumers in Europe won't have access / accesses to new products".

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

P__pl_ _n __r_p_ w_ll n_ l_ng_r b_ _bl_ t_ b_y c_sm_t_cs th_t w_r_ t_st_d _n _n_m_ls. Th_ __r_p__n _n__n h_s b_nn_d _ll c_sm_t_cs th_t w_r_ d_v_l_p_d _s_ng _n_m_l t_st_ng. Th_ __ _s _ls_ _sk_ng _th_r c__ntr__s t_ d_ th_ s_m_. Th_ t_t_l b_n f_ll_ws _n __rl__r _n_ fr_m 2009, wh_n c_mp_n__s c__ld t_st _n _n_m_ls f_r s_r___s h_m_n h__lth _ss__s. T_n__ B_rg, th_ __'s c_mm_ss__n_r f_r h__lth, s__d th_ b_n, "g_v_s _n _mp_rt_nt s_gn_l _n th_ v_l__ th_t __r_p_ _tt_ch_s t_ _n_m_l w_lf_r_". Mr B_rg s__d th_ __ w__ld h_lp th_ _nd_stry f_nd d_ff_r_nt w_ys _f d_v_l_p_ng n_w c_sm_t_cs. H_ s__d th_s w__ld, "s_t _n _x_mpl_ _f r_sp_ns_bl_ _nn_v_t__n _n c_sm_t_cs w_th__t _ny c_mpr_m_s_ _n c_ns_m_r s_f_ty".

_n_m_l r_ghts c_mp__gn_rs s_y th_ b_n _s _n _mp_rt_nt v_ct_ry. Th_y h_v_ c_mp__gn_d f_r d_c_d_s _g__nst _n_m_l t_st_ng. _ sp_k_sm_n fr_m th_ R_y_l S_c__ty f_r th_ Pr_v_nt__n _f Cr__lty t_ _n_m_ls ch_r_ty s__d: "_n_m_l t_st_ng _n th_ n_m_ _f b___ty h_s n_v_r b__n _cc_pt_bl_." H_ _dd_d th_ w_rk f_r _n_m_l r_ghts _ct_v_sts w_s n_t _v_r. "Th_s _s _ gr__t d_y f_r _n_m_ls b_t…th_r_ _r_ st_ll m_ny _n_m_ls b__ng _s_d _cr_ss th_ w_rld t_ d_v_l_p c_sm_t_cs," h_ s__d. C_sm_t_cs c_mp_n__s w_r_ v_ry _ngry _v_r th_ n_w l_w. _ C_sm_t_cs __r_p_ sp_k_sm_n s__d __r_p__n c_mp_n__s w__ld f_ll b_h_nd _n d_v_l_p_ng n_w pr_d_cts. H_ _dd_d th_t, "c_ns_m_rs _n __r_p_ w_n't h_v_ _cc_ss t_ n_w pr_d_cts".

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

people in europe will no longer be able to buy cosmetics that were tested on animals the european union has banned all cosmetics that were developed using animal testing the eu is also asking other countries to do the same the total ban follows an earlier one from 2009 when companies could test on animals for serious human health issues tonio borg the eu's commissioner for health said the ban "gives an important signal on the value that europe attaches to animal welfare" mr borg said the eu would help the industry find different ways of developing new cosmetics he said this would "set an example of responsible innovation in cosmetics without any compromise on consumer safety"

animal rights campaigners say the ban is an important victory they have campaigned for decades against animal testing a spokesman from the royal society for the prevention of cruelty to animals charity said "animal testing in the name of beauty has never been acceptable" he added the work for animal rights activists was not over "this is a great day for animals but…there are still many animals being used across the world to develop cosmetics" he said cosmetics companies were very angry over the new law a cosmetics europe spokesman said european companies would fall behind in developing new products he added that "consumers in europe won't have access to new products"

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

PeopleinEuropewillnolongerbeabletobuycosmeticsthatweretestedonanimals.
TheEuropeanUnionhasbannedallcosmeticsthatweredevelopedusinganimal
testing.TheEUisalsoaskingothercountriestodothesame.Thetotalbanfollowsan
earlieronefrom2009,whencompaniescouldtestonanimalsforserioushumanhealth
issues.TonioBorg,theEU'scommissionerforhealth,saidtheban,"givesanimportant
signalonthevaluethatEuropeattachestoanimalwelfare".MrBorgsaidtheEUwould
helptheindustryfinddifferentwaysofdevelopingnewcosmetics.Hesaidthiswould,
"setanexampleofresponsibleinnovationincosmeticswithoutanycompromiseon
consumersafety".Animalrightscampaignerssaythebanisanimportantvictory.
Theyhavecampaignedfordecadesagainstanimaltesting.Aspokesmanfromthe
RoyalSocietyforthePreventionofCrueltytoAnimalscharitysaid:"Animaltestingin
thenameofbeautyhasneverbeenacceptable."Headdedtheworkforanimalrights
activistswasnotover."Thisisagreatdayforanimalsbut…therearestillmanyanimals
beingusedacrosstheworldtodevelopcosmetics,"hesaid.Cosmeticscompanies
wereveryangryoverthenewlaw.ACosmeticsEuropespokesmansaidEuropean
companieswouldfallbehindindevelopingnewproducts.Headdedthat,"
consumersinEuropewon'thaveaccesstonewproducts".

FREE WRITING

Write about animal testing for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Testing anything on animals is wrong. Scientists should find other ways to test cosmetics.  Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about animal testing. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. COSMETICS: Make a poster about animal testing for cosmetics. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. BAN: Write a magazine article about the ban on cosmetics that have been tested on animals. Include imaginary interviews with people who are for and against the ban.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to a cosmetics company boss. Ask him/her three questions about animal testing. Give him/her three of your opinions on it. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

T

d

F

e

F

f

F

g

T

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

banned

a.

stopped

2

attaches

b.

links

3.

welfare

c.

health

4.

innovation

d.

new methods

5.

consumer

e.

customer

6.

campaigners

f.

activists

7.

cruelty

g.

brutality

8.

acceptable

h.

OK

9.

angry

i.

mad

10.

products

j.

goods

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

People in Europe

2.

Stop selling cosmetics that were tested on animals

3.

2009

4.

Animal welfare

5.

Consumer safety

6.

Decades

7.

Animal testing in the name of beauty

8.

Animals are still being used to develop cosmetics

9.

They were angry

10.

New products

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

d

2.

b

3.

d

4.

c

5.

d

6.

c

7.

a

8.

c

9.

b

10.

a

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy