The
1,000 IDEAS
e-Book

Breaking News English

HOME  |   DONATE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
 

 

E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

Follow this site on Facebook.

 

000's more free lessons.

   

 


 
 
40+ activities
 PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI
    lesson    (PDF)

* MP3 (UK male)

* MP3 (USA female)

* MP3 (20 questions)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Reading
    (100 - 300 wpm)

* Text jumble 15

* Text jumble 24

* No spaces

* Sentence jumble

* QUIZ 

* Grammar gap-fill

* Articles gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Missing letters

* Initials only

* No letters

* Fill-in-the-blank

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

N. Korea angry after U.N. penalties (9th March, 2013)

Tensions are rising on the Korean Peninsula after the United Nations OK'd new sanctions against North Korea. All 15 members of the U.N. Security Council agreed to the new sanctions. Even North Korea's friends China and Russia said yes. The sanctions are because of N. Korea's third nuclear missile test, which they carried out in February. China's Xinhua news agency said: "The new sanctions make it more difficult for Pyongyang to finance and [get] material for [nuclear missile] programs." The U.N. also said it would search ships coming in and out of N. Korea. U.S. ambassador to the U.N. Susan Rice warned that the U.N. would "take further significant actions" if Pyongyang carried out another nuclear test.


 

North Korea has hit back against the sanctions. It says it is ending all non-aggression agreements with S. Korea. It will also close its hotline with Seoul and its border-crossing point between the two countries. Pyongyang also warned it would consider attacking its enemies with nuclear weapons. South Korea immediately informed the North not to take any military action. Major-General Kim Yong-hyun said South Korea's "military will strongly and sternly punish" any North Korean attacks. A military spokesperson warned: If Seoul comes under attack, the top levels of North Korea's regime including leader Kim Jong-un could become targets." The White House said the U.S.A. could stop any North Korean missile attack.

Sources:
http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-21709917
http://english.chosun.com/site/data/html_dir/2013/03/07/2013030700528.html
http://news.xinhuanet.com/english/video/2013-03/08/c_132217323.htm


 
 

WARM-UPS


 

1. NORTH KOREA: Walk around the class and talk to other students about North Korea. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

tensions / sanctions / nuclear missiles / finance / ambassador / take further action / agreements / border crossing / enemies / military action / punish / targets

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. THE SITUATION: What do these countries care about? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

Relations with each other

What they care about

N. Korea

 

 

S. Korea

 

 

China

 

 

USA

 

 

Japan

 

 

Russia

 

 

4. NUCLEAR FREE: Students A strongly believe the world will be nuclear free one day; Students B strongly believe not.  Change partners again and talk about your conversations.

5. REDUCING TENSIONS: What's the best way to reduce tensions on the Korean Peninsula? Rank these and share your rankings with your partner. Put the best at the top. Change partners often and share your rankings.

  • U.N. talks
  • cultural exchanges
  • talks between Korean leaders
  • sport
  • aid to N. Korea
  • ignore N. Korea
  • China to do more
  • Internet campaigns

6. TENSION: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'tension'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.


 
 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

North Korea imposed new sanctions on the United Nations.

T / F

b.

North Korea's friends agreed to new U.N Security Council sanctions.

T / F

c.

The sanctions try to stop N. Korea getting money for nuclear missiles.

T / F

d.

The U.N. said there would be war if N. Korea tested another missile.

T / F

e.

North Korea has taken several steps to cut relations with the South.

T / F

f.

The border between the two Koreas is still open.

T / F

g.

South Korea said it could target N. Korea's leader.

T / F

h.

North Korea said it could stop any U.S. missile attacks.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

tensions

a.

pay for

2

rising

b.

think about

3.

friends

c.

told

4.

finance

d.

strains

5.

further

e.

armed forces

6.

hit back

f.

allies

7.

consider

g.

retaliate

8.

informed

h.

increasing

9.

military

i.

government

10.

regime

j.

more

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

Tensions

a.

U.N. Security Council

2

All 15 members of the

b.

North Korean attacks

3.

difficult for Pyongyang

c.

to the U.N.

4.

U.S. ambassador

d.

its enemies

5.

the U.N. would take further

e.

to finance

6.

North Korea has hit

f.

significant actions

7.

It will also close its

g.

North Korea's regime

8.

it would consider attacking

h.

back

9.

sternly punish any

i.

are rising

10.

the top levels of

j.

hotline with Seoul

GAP FILL

Tensions are (1) ____________ on the Korean Peninsula after the United Nations OK'd new sanctions against North Korea. All 15   (2) ____________ of the U.N. Security Council agreed to the new sanctions. Even North Korea's friends China and Russia said yes. The sanctions are because of N. Korea's third (3) ____________ missile test, which they carried out in February. China's Xinhua news (4) ____________ said: "The new sanctions make it more difficult for Pyongyang to (5) ____________ and [get] material for [nuclear missile] programs." The U.N. also said it would (6) ____________ ships coming in and out of N. Korea. U.S. ambassador to the U.N. Susan Rice (7) ____________ that the U.N. would "take further significant actions" if Pyongyang carried (8) ____________ another nuclear test.

 

 

 

finance
out
members
rising
search
nuclear
warned
agency

North Korea has hit (9) ____________ against the sanctions. It says it is ending all non-aggression agreements with S. Korea. It will also close its (10) ____________ with Seoul and its border-crossing point (11) ____________ the two countries. Pyongyang also warned it would consider attacking its (12) ____________ with nuclear weapons. South Korea immediately informed the North not to take any military (13) ____________. Major-General Kim Yong-hyun said South Korea's "military will strongly and sternly (14) ____________ " any North Korean attacks. A military spokesperson warned: If Seoul comes under attack, the top levels of North Korea's regime (15) ____________ leader Kim Jong-un could become (16) ____________." The White House said the U.S.A. could stop any North Korean missile attack.

 

 

between
including
back
action
hotline
targets
enemies
punish

LISTENING – Guess the answers. Listen to check

1)

Tensions are rising on the ______

 

a.  Korea Peninsula
b.  Korean Peninsula
c.  Koreans Peninsula
d.  North Korean Peninsula

2)

All 15 members of the U.N. Security Council ______

 

a.  agreed too the new sanctions
b.  agreed at the new sanctions
c.  agreed by the new sanctions
d.  agreed to the new sanctions

3)

The sanctions are because of N. Korea's ______ test

 

a.  third nuclear missile
b.  thirdly nuclear missile
c.  trio nuclear missile
d.  third nuclear missile

4)

The U.N. also said it would search ships coming ______

 

a.  in and out of N. Korea
b.  to and from of N. Korea
c.  to and fro of N. Korea
d.  up and down of N. Korea

5)

U.S. ambassador to the U.N. Susan Rice warned that the U.N. would take ______

 

a.  further significance actions
b.  further significantly actions
c.  further signified actions
d.  further significant actions

6)

It will also close its ______

 

a.  hotline with Seoul
b.  hotline with soul
c.  hotline with sole
d.  hotline with seal

7)

Pyongyang also warned it would consider attacking its ______

 

a.  enemies without nuclear weapons
b.  enemies wither nuclear weapons
c.  enemies with nuclear weapons
d.  enemies within nuclear weapons

8)

South Korea immediately informed the North not to ______

 

a.  take any military action
b.  take all military action
c.  take many military action
d.  take some military action

9)

North Korea's regime including leader Kim Jong-un ______

 

a.  could become target
b.  could become targets
c.  could become targeted
d.  could become targeting

10)

The White House said the U.S.A. ______ North Korean missile attack

 

a.  could stop many
b.  couldn't stop any
c.  could stopping any
d.  could stop any

LISTENING – Listen and fill in the gaps

(1) _________________________ the Korean Peninsula after the United Nations OK'd (2) _________________________ North Korea. All 15 members of the U.N. Security Council agreed to the new sanctions. Even North Korea's friends China and Russia said yes. The sanctions are because of N. Korea's (3) _________________________ test, which they carried out in February. China's Xinhua news agency said: "The new sanctions make it more difficult for Pyongyang (4) _________________________ material for [nuclear missile] programs." The U.N. also (5) ________________________ ships coming in and out of N. Korea. U.S. ambassador to the U.N. Susan Rice warned that the U.N. would "take further significant actions" if Pyongyang (6) _________________________ test.

North Korea (7) _________________________ the sanctions. It says it is ending all non-aggression agreements with S. Korea. It will also close its hotline with Seoul and (8) _________________________ between the two countries. Pyongyang also (9) _________________________ attacking its enemies with nuclear weapons. South Korea immediately informed the North not (10) _________________________. Major-General Kim Yong-hyun said South Korea's "military (11) _________________________ punish" any North Korean attacks. A military spokesperson warned: If Seoul comes under attack, the top levels of North Korea's (12) _____________________ Kim Jong-un could become targets." The White House said the U.S.A. could stop any North Korean missile attack.

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What things are rising between the two Koreas?

2.

How many members of the U.N. Security Council agreed to sanctions?

3.

What do the sanctions make it hard for N. Korea to do?

4.

What might the U.N. search?

5.

Who is Susan Rice?

6.

What has N. Korea ended with S. Korea?

7.

What two things has N. Korea closed?

8.

Who is N. Korea thinking about attacking with nuclear weapons?

9.

Who could become a target for South Korea?

10.

What did the White House say it could stop?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What is rising on the Korean Peninsula?

6.

What has N. Korea cut off with the South?

 

a) prices
b) tensions
c) army sizes
d) the temperature

 

a) a telephone link
b) a water supply
c) a road
d) trade

2.

How many Security Council members agreed to the sanctions?

7.

Who is N. Korea thinking about attacking?

 

a) 12
b) 13
c) 14
d) 15

 

a) South Korea
b) the U.S.A.
c) its enemies
d) the U.N.

3.

What do the sanctions make it hard for N. Korea to do?

8.

What did Seoul tell N. Korea not to do?

 

a) take part in sporting events
b) control the Internet
c) get money to make weapons
d) join the U.N. Security Council

 

a) take military action
b) close the hotline and border
c) join the U.N. Security Council
d) accept the sanctions

4.

What ships might the U.N. search?

9.

Who / What did S. Korea say it might target?

 

a) those entering and leaving N. Korea
b) all N. Korean ships worldwide
c) only naval ships
d) South Korean ships

 

a) the North Korean people
b) North Korea's missiles
c) North Korea's capital city
d) the North Korean leader

5.

What would make the U.N. "take further significant actions"?

10.

What did the White House say it could stop?

 

a) more angry talk from Pyongyang
b) one more nuclear test
c) the closing of the border with the
    South
d) Pyongyang not feeding its people

 

a) North Korea's weapons programme
b) North Korea
c) any North Korean missile attack
d) Kim Jong-un

ROLE PLAY

Role  A – Kim Jong-un

You are fed up with other countries telling North Korea what to do. Tell the others three reasons why. You really do not want war. All you want to do is make nuclear power stations and make your people happy. Tell the others the U.N. sanctions are totally stupid.

Role  B – South Korea leader

You are fed up with North Korea's games. Tell the others three reasons why. Tell Kim Jong-un he must accept the sanctions. You also want North Korea to end its nuclear energy programme AND return to talks about peace and joining with the South.

Role  C – Chinese leader

You only want the leaders of North and South Korea to talk. Tell the others three reasons why. You think it's dangerous for countries like the U.S.A. to tell N. Korea what to do. Ask the US leader to keep quiet. Tell S. Korea's leader to be patient. Tell Kim Jong-un to accept the sanctions.

Role  D – USA leader

You think the world must act against North Korea soon. Tell the others three reasons why. You cannot do nothing. Tell all leaders you are ready for any N. Korean attacks on its neighbours. Tell Kim Jong-un there are bigger sanctions to come.

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'take' and 'action'.

take

action

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • rising
  • 15
  • February
  • finance
  • search
  • another
  • ending
  • point
  • enemies
  • informed
  • under
  • leader

NORTH KOREA SURVEY

Write five GOOD questions about North Korea in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

NORTH KOREA DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'tension'?

c)

What do you think about the situation on the Korean peninsula?

d)

What do you know about the history of the two Koreas?

e)

What do you think of N. Korea's missile tests?

f)

Do you think the sanctions against North Korea will work?

g)

How dangerous is this situation?

h)

What "significant actions" could the U.N. take against N. Korea?

i)

What do you think North Korean people think about the sanctions?

j)

What will the world do if N. Korea carries out another nuclear test?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

Why is it so important that China and Russia agreed to the sanctions?

c)

How does N. Korea ending agreements with the South change things?

d)

How will the two Koreas talk without the hotline?

e)

How possible is it that N. Korea would attack its enemies?

f)

How might South Korea punish an attack by the North?

g)

What would happen if South Korea targeted Kim Jong-un?

h)

What do you think relations will be like 20 years from now?

i)

What questions would you like to ask N. Korea leader Kim Jong-un?

j)

What do you think his answers might be?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

Tensions are (1) ____ on the Korean Peninsula after the United Nations OK'd new sanctions against North Korea. All 15 members of the U.N. Security Council agreed (2) ____ the new sanctions. Even North Korea's friends China and Russia said yes. The sanctions are because of N. Korea's third nuclear missile test, which they carried (3) ____ in February. China's Xinhua news agency said: "The new sanctions make it more difficult for Pyongyang to (4) ____ and [get] material for [nuclear missile] programs." The U.N. also said it would (5) ____ ships coming in and out of N. Korea. U.S. ambassador to the U.N. Susan Rice warned that the U.N. would "take (6) ____ significant actions" if Pyongyang carried out another nuclear test.

North Korea has hit (7) ____ against the sanctions. It says it is ending all non-aggression agreements with S. Korea. It will also close its hotline with Seoul and its border-crossing point (8) ____ the two countries. Pyongyang also warned it would consider (9) ____ its enemies with nuclear weapons. South Korea immediately informed the North not to take any (10) ____ action. Major-General Kim Yong-hyun said South Korea's "military will strongly and sternly punish" any North Korean attacks. A military spokesperson warned: If Seoul (11) ____ under attack, the top levels of North Korea's regime including leader Kim Jong-un could become targets." The White House said the U.S.A. could stop (12) ____ North Korean missile attack.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

arisen

(b)

risen

(c)

arising

(d)

rising

2.

(a)

of

(b)

by

(c)

at

(d)

to

3.

(a)

in

(b)

out

(c)

up

(d)

down

4.

(a)

financier

(b)

financial

(c)

finance

(d)

financing

5.

(a)

shell

(b)

seek

(c)

search

(d)

sell

6.

(a)

further

(b)

future

(c)

farther

(d)

feather

7.

(a)

by

(b)

back

(c)

up

(d)

it

8.

(a)

between

(b)

beside

(c)

among

(d)

crossed

9.

(a)

attacks

(b)

attacking

(c)

attack

(d)

attacker

10.

(a)

hostility

(b)

gravity

(c)

military

(d)

victory

11.

(a)

goes

(b)

leaves

(c)

comes

(d)

stays

12.

(a)

much

(b)

many

(c)

some

(d)

any

SPELLING

Paragraph 1

1.

osnstien are rising

2.

nuclear selsmii

3.

China's Xinhua news cgnaey

4.

difficult for Pyongyang to enfiacn

5.

U.S. sraasbdaom to the U.N.

6.

take further atgfcinisni actions

Paragraph 2

7.

etrgmsnaee with S. Korea

8.

attacking its sneemie

9.

South Korea yitileamemd informed the North

10.

lueancr weapons

11.

myliatri action

12.

North Korea's mreegi

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

immediately informed the North not to take any military action. Major-General Kim Yong-hyun said South Korea's "military

(    )

that the U.N. would "take further significant actions" if Pyongyang carried out another nuclear test.

(    )

attack, the top levels of North Korea's regime including leader Kim Jong-un

(    )

could become targets." The White House said the U.S.A. could stop any North Korean missile attack.

(    )

against North Korea. All 15 members of the U.N. Security Council agreed

(    )

will strongly and sternly punish" any North Korean attacks. A military spokesperson warned: If Seoul comes under

(    )

to the new sanctions. Even North Korea's friends China and Russia said yes. The sanctions are because of N. Korea's third

(    )

it more difficult for Pyongyang to finance and [get] material for [nuclear missile] programs." The U.N. also said it would

(    )

with S. Korea. It will also close its hotline with Seoul and its border-crossing point between

(    )

nuclear missile test, which they carried out in February. China's Xinhua news agency said: "The new sanctions make

1  )

Tensions are rising on the Korean Peninsula after the United Nations OK'd new sanctions

(    )

search ships coming in and out of N. Korea. U.S. ambassador to the U.N. Susan Rice warned

(    )

North Korea has hit back against the sanctions. It says it is ending all non-aggression agreements

(    )

the two countries. Pyongyang also warned it would consider attacking its enemies with nuclear weapons. South Korea

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

the     on     rising     are     Tensions     Peninsula     Korean.    

2.

The     Council    the    Security    to    sanctions    UN    agreed     new.    

3.

The    make    difficult   sanctions   more    Pyongyang    new    it    for.

4.

N    and   ships    It   .    out   coming    would   Korea    of   in   search.

5.

actions     significant     further     take     would     UN     The.    

6.

has     sanctions     hit     back     North     against     Korea     the.    

7.

close     its     It     hotline     will     with     also     Seoul.    

8.

weapons     nuclear     with     enemies     its     attacking     Consider.    

9.

The     regime     Korea's     North     of     levels     top.    

10.

could     North     attack    USA    any    missile    The    stop     Korean.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Tensions are risen / rising on the Korean Peninsula after the United Nations OK'd new sanctions against / for North Korea. All 15 members of the U.N. Security Council agreed to / too the new sanctions. Even North Korea's friends China and Russia said yes. The sanctions are because / due of N. Korea's third / thirdly nuclear missile test, which they carried in / out in February. China's Xinhua news agency said: "The new sanctions make it more difficult for Pyongyang to finance / financial and [get] material for [nuclear missile] programs." The U.N. also said it would search ships leaving / coming in and out of N. Korea. U.S. ambassador to / by the U.N. Susan Rice warned that the U.N. would "take farther / further significant actions" if Pyongyang carried out another nuclear test.

North Korea has hit back / forward against the sanctions. It says it is ending all non-aggression agreements / agreement with S. Korea. It will also close its hotline / coldhearted with Seoul and its border-crossing point among / between the two countries. Pyongyang also warned it would consider attacks / attacking its enemies with nuclear weapons. South Korea immediately informed the North not to take any military / militarised action. Major-General Kim Yong-hyun said South Korea's "military will strongly and stern / sternly punish" any North Korean attacks. A military spokesperson waned / warned: If Seoul comes under / over attack, the top levels of North Korea's regime including leader Kim Jong-un could become / became targets." The White House said the U.S.A. could stop any North Korean missile attack.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

T_ns__ns _r_ r_s_ng _n th_ K_r__n P_n_ns_l_ _ft_r th_ _n_t_d N_t__ns _K'd n_w s_nct__ns _g__nst N_rth K_r__. _ll 15 m_mb_rs _f th_ _.N. S_c_r_ty C__nc_l _gr__d t_ th_ n_w s_nct__ns. _v_n N_rth K_r__'s fr__nds Ch_n_ _nd R_ss__ s__d y_s. Th_ s_nct__ns _r_ b_c__s_ _f N. K_r__'s th_rd n_cl__r m_ss_l_ t_st, wh_ch th_y c_rr__d __t _n F_br__ry. Ch_n_'s X_nh__ n_ws _g_ncy s__d: "Th_ n_w s_nct__ns m_k_ _t m_r_ d_ff_c_lt f_r Py_ngy_ng t_ f_n_nc_ _nd [g_t] m_t_r__l f_r [n_cl__r m_ss_l_] pr_gr_ms." Th_ _.N. _ls_ s__d _t w__ld s__rch sh_ps c_m_ng _n _nd __t _f N. K_r__. _.S. _mb_ss_d_r t_ th_ _.N. S_s_n R_c_ w_rn_d th_t th_ _.N. w__ld "t_k_ f_rth_r s_gn_f_c_nt _ct__ns" _f Py_ngy_ng c_rr__d __t _n_th_r n_cl__r t_st.

N_rth K_r__ h_s h_t b_ck _g__nst th_ s_nct__ns. _t s_ys _t _s _nd_ng _ll n_n-_ggr_ss__n _gr__m_nts w_th S. K_r__. _t w_ll _ls_ cl_s_ _ts h_tl_n_ w_th S___l _nd _ts b_rd_r-cr_ss_ng p__nt b_tw__n th_ tw_ c__ntr__s. Py_ngy_ng _ls_ w_rn_d _t w__ld c_ns_d_r _tt_ck_ng _ts _n_m__s w_th n_cl__r w__p_ns. S__th K_r__ _mm_d__t_ly _nf_rm_d th_ N_rth n_t t_ t_k_ _ny m_l_t_ry _ct__n. M_j_r-G_n_r_l K_m Y_ng-hy_n s__d S__th K_r__'s "m_l_t_ry w_ll str_ngly _nd st_rnly p_n_sh" _ny N_rth K_r__n _tt_cks. _ m_l_t_ry sp_k_sp_rs_n w_rn_d: _f S___l c_m_s _nd_r _tt_ck, th_ t_p l_v_ls _f N_rth K_r__'s r_g_m_ _ncl_d_ng l__d_r K_m J_ng-_n c__ld b_c_m_ t_rg_ts." Th_ Wh_t_ H__s_ s__d th_ _.S._. c__ld st_p _ny N_rth K_r__n m_ss_l_ _tt_ck.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

From  http://www.BreakingNewsEnglish.com/1303/130309-sanctions.html

tensions are rising on the korean peninsula after the united nations ok'd new sanctions against north korea all 15 members of the un security council agreed to the new sanctions even north korea's friends china and russia said yes the sanctions are because of n korea's third nuclear missile test which they carried out in february china's xinhua news agency said "the new sanctions make it more difficult for pyongyang to finance and [get] material for [nuclear missile] programs" the un also said it would search ships coming in and out of n korea us ambassador to the un susan rice warned that the un would "take further significant actions" if pyongyang carried out another nuclear test

north korea has hit back against the sanctions it says it is ending all non-aggression agreements with s korea it will also close its hotline with seoul and its border-crossing point between the two countries pyongyang also warned it would consider attacking its enemies with nuclear weapons south korea immediately informed the north not to take any military action major-general kim yong-hyun said south korea's "military will strongly and sternly punish" any north korean attacks a military spokesperson warned if seoul comes under attack the top levels of north korea's regime including leader kim jong-un could become targets" the white house said the usa could stop any north korean missile attack

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

TensionsarerisingontheKoreanPeninsulaaftertheUnitedNationsOK'dnew
sanctionsagainstNorthKorea.All15membersoftheU.N.SecurityCouncilagreedto
thenewsanctions.EvenNorthKorea'sfriendsChinaandRussiasaidyes.The
sanctionsarebecauseofN.Korea'sthirdnuclearmissiletest,whichtheycarriedout
inFebruary.China'sXinhuanewsagencysaid:"Thenewsanctionsmakeitmore
difficultforPyongyangtofinanceand[get]materialfor[nuclearmissile]programs."
TheU.N.alsosaiditwouldsearchshipscominginandoutofN.Korea.U.S.
ambassadortotheU.N.SusanRicewarnedthattheU.N.would"takefurther
significantactions"ifPyongyangcarriedoutanothernucleartest.NorthKoreahas
hitbackagainstthesanctions.Itsaysitisendingallnonaggressionagreementswith
S.Korea.ItwillalsocloseitshotlinewithSeoulanditsbordercrossingpointbetween
thetwocountries.Pyongyangalsowarneditwouldconsiderattackingitsenemies
withnuclearweapons.SouthKoreaimmediatelyinformedtheNorthnottotakeany
militaryaction.Major-GeneralKimYonghyunsaidSouthKorea's"militarywill
stronglyandsternlypunish"anyNorthKoreanattacks.Amilitaryspokesperson
warned:IfSeoulcomesunderattack,thetoplevelsofNorthKorea'sregimeincluding
leaderKimJonguncouldbecometargets."TheWhiteHousesaidtheU.S.A.could
stopanyNorthKoreanmissileattack.

FREE WRITING

Write about North Korea for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

The United Nations should enter North Korea and take away anything that can help make nuclear weapons.   Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about the sanctions against North Korea. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. NORTH KOREA: Make a poster about North Korea. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. TENSIONS: Write a magazine article about the tensions on the Korean Peninsula. Include imaginary interviews with someone who believes there will be war and someone who believes there won't.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to North Korea's leader. Ask him three questions about the situation. Give him three pieces of advice. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

T

d

F

e

T

f

F

g

T

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

tensions

a.

strains

2

rising

b.

increasing

3.

friends

c.

allies

4.

finance

d.

pay for

5.

further

e.

more

6.

hit back

f.

retaliate

7.

consider

g.

think about

8.

informed

h.

told

9.

military

i.

armed forces

10.

regime

j.

government

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Tensions

2.

15

3.

Finance and get materials to make nuclear weapons

4.

Ships

5.

U.S. ambassador to the U.N.

6.

All non-aggression agreements

7.

Its hotline with Seoul and their border crossing

8.

Its enemies

9.

North Korean leader Kim Jong-un

10.

Any North Korean missile attack

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

d

3.

c

4.

a

5.

b

6.

a

7.

c

8.

a

9.

d

10.

c

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy