The
1,000 IDEAS
e-Book

Breaking News English

HOME  |   DONATE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
 

 

E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

Follow this site on Facebook.

 

000's more free lessons.

   

 


 
 
40+ activities
 PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI
    lesson    (PDF)

* MP3 (UK male)

* MP3 (USA female)

* MP3 (20 questions)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Reading
    (200 - 500 wpm)

* Text jumble 15

* Text jumble 24

* No spaces

* Sentence jumble

* QUIZ 

* Grammar gap-fill

* Articles gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Missing letters

* Initials only

* No letters

* Fill-in-the-blank

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

Venezuela's Hugo Chavez dies at 58 (7th March, 2013)

Venezuela's President Hugo Chavez has died from respiratory problems, aged 58. He had been seriously ill with cancer for over a year. There had been much speculation over whether or not he would regain his health to resume his presidential duties. Venezuelan vice-president Nicolas Maduro informed the nation on Tuesday evening, telling Venezuelans that Mr Chavez had died, "after battling a tough illness for nearly two years." Maduro speculated that Chavez's cancer was started by foul play. He said: "We have no doubt that Commandant Chavez was attacked with this illness. We don't have a single doubt. The established enemies of our land specifically tried to harm the health of our leader."


 

Hugo Chavez was a highly popular leader in his country who continually championed the causes and rights of the poor. He redirected significant sums from the country's considerable oil revenues into social welfare programmes. He became famous for his fiery speeches, especially those attacking the USA. He made several controversial attacks on then president George W. Bush, whom he labelled a devil. Mr Maduro led a call for Venezuelans to celebrate Chavez, saying: "We're going to grow, we're going to get past this. Have a lot of courage. Stay strong, be strong. Let his name rise up. Let's praise Hugo Chavez." He added: "Those who die for life, can't be called dead."

Sources:
http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-21679053
http://venezuelanalysis.com/news/8033
http://latino.foxnews.com/latino/news/2013/03/05/venezuelan-president-hugo-chavez-dead-at-58/#ixzz2Mi1hE2Dk


 
 

WARM-UPS


 

1. HUGO CHAVEZ: Walk around the class and talk to other students about Hugo Chavez. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

respiratory problems / seriously ill / speculation / tough illness / foul play / doubt / championed causes / oil revenues / fiery speeches / controversial / devil / courage

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. POPULAR LEADER: How do leaders become popular? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

What is important?

Rate your leader

Character

 

 

Public image

 

 

Promises

 

 

Background

 

 

Speaking ability

 

 

Record in office

 

 

4. CHAVEZ: Students A strongly believe Hugo Chavez was a great leader; Students B strongly believe he wasn't.  Change partners again and talk about your conversations.

5. WORLD LEADERS: Rank these and share your rankings with your partner. Put the best at the top. Change partners often and share your rankings.

  • Barack Obama
  • Angela Merkel
  • Vladimir Putin
  • Hamid Karzai
  • Wen Jiaobao
  • Mahmoud Ahmadinejad
  • Jacob Zuma
  • Raul Castro

6. PRESIDENT: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'president'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.


 
 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Hugo Chavez died from problems connected to his stomach.

T / F

b.

There was very little talk about his future role as president.

T / F

c.

Venezuela's vice-president believes Chavez's death wasn't so simple.

T / F

d.

The VP said Venezuela's enemies contributed to Chavez's death.

T / F

e.

Chavez used revenues from Venezuelan oil to help the poor.

T / F

f.

He was continually attacked in fiery speeches from the USA.

T / F

g.

Hugo Chavez said a former U.S. president was the devil.

T / F

h.

The vice-president said it was time to forget Chavez and move on.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

respiratory

a.

serious

2

speculation

b.

uncertainty

3.

resume

c.

pay tribute to

4.

foul play

d.

guessing

5.

doubt

e.

promoted

6.

championed

f.

breathing

7.

significant

g.

dirty work

8.

fiery

h.

bravery

9.

courage

i.

carry on with

10.

praise

j.

passionate

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

died from

a.

popular leader

2

regain

b.

play

3.

battling a

c.

a devil

4.

started by foul

d.

of courage

5.

a single

e.

respiratory problems

6.

a highly

f.

his health

7.

championed the causes

g.

speeches

8.

fiery

h.

doubt

9.

…whom he labelled

i.

and rights of the poor

10.

a lot

j.

tough illness

GAP FILL

Venezuela's President Hugo Chavez has died from                    (1) ____________ problems, aged 58. He had been seriously ill with cancer for over a year. There had been much                    (2) ____________ over whether or not he would regain his health to (3) ____________ his presidential duties. Venezuelan vice-president Nicolas Maduro informed the nation on Tuesday evening, telling Venezuelans that Mr Chavez had died, "after     (4) ____________ a tough illness for nearly two years." Maduro speculated that Chavez's cancer was started by                        (5) ____________ play. He said: "We have no (6) ____________ that Commandant Chavez was attacked with this illness. We don't have a (7) ____________ doubt. The established enemies of our land (8) ____________ tried to harm the health of our leader."

 

 

 

battling
respiratory
doubt
single
speculation
specifically
resume
foul

Hugo Chavez was a highly popular leader in his country who continually (9) ____________ the causes and rights of the poor. He redirected significant (10) ____________ from the country's considerable oil (11) ____________ into social welfare programmes. He became famous for his (12) ____________ speeches, especially those attacking the USA. He made several (13) ____________ attacks on then president George W. Bush, whom he (14) ____________ a devil. Mr Maduro led a call for Venezuelans to celebrate Chavez, saying: "We're going to grow, we're going to get past this. Have a lot of (15) ____________. Stay strong, be strong. Let his name rise up. Let's                  (16) ____________ Hugo Chavez." He added: "Those who die for life, can't be called dead."

 

 

controversial
sums
praise
championed
fiery
courage
revenues
labelled

LISTENING – Guess the answers. Listen to check

1)

Venezuela's President Hugo Chavez has died ______

 

a.  from perspiration problems
b.  from respiration problems
c.  from respiratory problems
d.  from perspiring problems

2)

There had been much speculation over whether or not he ______

 

a.  would regain his healthy
b.  would regain his healthful
c.  would regain his healthier
d.  would regain his health

3)

Maduro speculated that Chavez's cancer was ______

 

a.  started by fowl play
b.  started by foul play
c.  started by fall play
d.  started by fail play

4)

He said: "We have no doubt that Commandant Chavez was ______

 

a.  attacked with this illness
b.  attacked with his illness
c.  attacked with thins illness
d.  attacked withers illness

5)

enemies of our land ______ the health of our leader

 

a.  specifics tried to harm
b.  specially tried to harm
c.  specifically tried to harm
d.  specific ally tried to harm

6)

continually championed the causes and ______

 

a.  rights of a poor
b.  rights of all poor
c.  rights of our poor
d.  rights of the poor

7)

He redirected significant sums from the country's ______

 

a.  considerable oil revenues
b.  considerable oil revenue
c.  considerably oil revenues
d.  considerable oily revenues

8)

He became famous for ______

 

a.  his fiery speeches
b.  his fire re speeches
c.  his fires peaches
d.  his fiery speech

9)

We're going to grow, we're going to get past this. Have ______

 

a.  a lots of courage
b.  a loads of courage
c.  a lot of courage
d.  allot of courage

10)

He added: "Those who die for life, can't ______."

 

a.  be called dead
b.  be cold dead
c.  be could dead
d.  be culled dead

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Venezuela's President Hugo Chavez has (1) _________________________, aged 58. He had been seriously ill with cancer for over a year. There had been much (2) _________________________ or not he would regain his health (3) _________________________ duties. Venezuelan vice-president Nicolas Maduro informed the nation on Tuesday evening, telling Venezuelans that Mr Chavez had died, "after (4) _________________________ for nearly two years." Maduro speculated that Chavez's cancer was started by foul play. He said: "(5) _________________________ Commandant Chavez was attacked with this illness. We don't have a single doubt. The established enemies of our land (6) _________________________ the health of our leader."

Hugo Chavez was a highly popular leader in his country who continually    (7) _________________________ rights of the poor. He redirected significant sums from the country's (8) _________________________ social welfare programmes. He became (9) _________________________ speeches, (10) _________________________ the USA. He made several controversial attacks on then president George W. Bush, whom he labelled a devil. Mr Maduro led a call for Venezuelans to celebrate Chavez, saying: "We're going to grow, (11) _________________________ this. Have a lot of courage. Stay strong, be strong. (12) _________________________. Let's praise Hugo Chavez." He added: "Those who die for life, can't be called dead."

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What problems lead to Hugo Chavez's death?

2.

What did he have to regain to carry on as president?

3.

When did the vice-president announce the news?

4.

What did the vice-president say really caused Chavez's illness?

5.

How many doubts does the VP have that other nations harmed Chavez?

6.

What did Chavez champion?

7.

What did Chavez spend oil revenues on?

8.

What did Chavez call George W. Bush?

9.

What did the VP ask Venezuelans to do?

10.

Who did the VP say cannot be called dead?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What did Hugo Chavez die from?

6.

What causes did Chavez promote?

 

a) perspiring problems
b) perspiration problems
c) respiratory problems
d) respirator problems

 

a) preservation of the Amazon
b) those of the poor
c) indigenous affairs
d) world free trade

2.

What were people guessing about?

7.

How much money did he spend on social welfare?

 

a) if he would regain his health
b) how long he would fight cancer
c) if he would move to Cuba
d) that he had died months ago

 

a) all earnings from Venezuela's oil
b) 50% of Venezuela's GDP
c) almost $1bn annually
d) significant sums

3.

Who told the nation of Chavez's death?

8.

What kind of speeches was Chavez famous for?

 

a) the head of Chavez's party
b) the vice-president
c) Chavez's lawyer
d) a newsreader

 

a) fearsome ones
b) fiery ones
c) famous ones
d) friendly ones

4.

What did the VP say started Chavez's cancer?

9.

What did he call George W. Bush?

 

a) an unhealthy lifestyle
b) genes
c) a poor diet
d) foul play

 

a) an alien
b) a devil
c) dangerous
d) a cowboy

5.

How many doubts does the VP have that foreigners aided Chavez's death?

10.

Who did the VP say "can't be called dead"?

 

a) several
b) countless
c) none
d) numerous

 

a) Those who die for life
b) Those who live and die
c) Those who live for death
d) Those who live with death

ROLE PLAY

Role  A – Chavez fan

You are a huge fan of Hugo Chavez. Tell the others three reasons why. If you hear anything bad against Chavez, tell the person who said it they are totally wrong, and give two reasons why they are wrong.

Role  B – Chavez critic

You are a huge critic of Hugo Chavez. Tell the others three reasons why. If you hear anyone say good things about Chavez, tell the person who said it they are totally wrong, and give two reasons why they are wrong.

Role  C – Poor Venezuelan

You are very, very sad that Hugo Chavez died. Tell the others three reasons why. You love Chavez and think he was one of the best world leaders ever. He helped the poor like no other world leader. You think all world leaders should be like him.

Role  D – Jo Nobody

You don't really know much about Hugo Chavez. Do two things: 1. Find out facts about him from the others. 2. Talk about those facts and compare them with the actions of other world leaders.

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'popular' and 'leader'.

popular

leader

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • seriously
  • much
  • informed
  • tough
  • attacked
  • single
  • highly
  • sums
  • fiery
  • several
  • grow
  • life

HUGO CHAVEZ SURVEY

Write five GOOD questions about Hugo Chavez in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

HUGO CHAVEZ DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'leader'?

c)

What did you think about Hugo Chavez?

d)

What would you like to know about Hugo Chavez?

e)

What will Venezuela's future be like without Hugo Chavez?

f)

Which three adjectives would you use to describe Hugo Chavez?

g)

Do you think it's possible other countries had a hand in Chavez's death?

h)

Why might other countries want Hugo Chavez dead?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

What do you know about Hugo Chavez?

c)

How popular is the leader of your country?

d)

Why don't all leaders champion the causes and rights of the poor?

e)

What do you think of leaders who make fiery speeches?

f)

What do you think of a world leader calling another leader a devil?

g)

How will Hugo Chavez be remembered decades from now?

h)

What questions would you like to ask a Hugo Chavez expert?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

Venezuela's President Hugo Chavez has died from (1) ____ problems, aged 58. He had been seriously ill with cancer for over a year. There had been (2) ____ speculation over whether or not he would (3) ____ his health to resume his presidential duties. Venezuelan vice-president Nicolas Maduro (4) ____ the nation on Tuesday evening, telling Venezuelans that Mr Chavez had died, "after battling a tough illness for nearly two years." Maduro speculated that Chavez's cancer was started by (5) ____ play. He said: "We have no doubt that Commandant Chavez was attacked with this illness. We don't have a (6) ____ doubt. The established enemies of our land specifically tried to harm the health of our leader."

Hugo Chavez was a highly popular leader in his country who continually (7) ____ the causes and rights of the poor. He redirected significant (8) ____ from the country's considerable oil revenues into social welfare programmes. He became famous for his fiery speeches, especially those attacking the USA. He made several controversial attacks on (9) ____ president George W. Bush, whom he labelled a devil. Mr Maduro led a (10) ____ for Venezuelans to celebrate Chavez, saying: "We're going to grow, we're going to get past this. Have a lot of courage. Stay strong, be strong. Let his name (11) ____ up. Let's (12) ____ Hugo Chavez." He added: "Those who die for life, can't be called dead."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

digestion

(b)

exhalation

(c)

perspiring

(d)

respiratory

2.

(a)

many

(b)

lots

(c)

high

(d)

much

3.

(a)

replete

(b)

regain

(c)

refill

(d)

reuse

4.

(a)

confirmed

(b)

affirmed

(c)

informed

(d)

reformed

5.

(a)

fall

(b)

fowl

(c)

foul

(d)

fail

6.

(a)

single

(b)

one

(c)

unitary

(d)

whole

7.

(a)

wins

(b)

championed

(c)

victors

(d)

crusaded

8.

(a)

sums

(b)

coffers

(c)

totals

(d)

wholes

9.

(a)

that

(b)

then

(c)

this

(d)

before

10.

(a)

convene

(b)

summons

(c)

call

(d)

ring

11.

(a)

arise

(b)

raise

(c)

rise

(d)

risen

12.

(a)

prose

(b)

prize

(c)

prise

(d)

praise

SPELLING

Paragraph 1

1.

rysparoiert problems

2.

much utnepislcao

3.

iesenatlirpd duties

4.

a utgoh illness

5.

a single utobd

6.

lecyifaipscl tried to harm the health…

Paragraph 2

7.

ndmopchaei the causes and rights

8.

insnciiafgt sums

9.

riyef speeches

10.

croralsonivet attacks

11.

a lot of gaeruoc

12.

apisre Hugo Chavez

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

Hugo Chavez was a highly popular leader in his country who continually

(    )

seriously ill with cancer for over a year. There had been much speculation over whether or not he would regain

(    )

a tough illness for nearly two years." Maduro speculated that Chavez's cancer was started by foul

(    )

speeches, especially those attacking the USA. He made several controversial attacks on then

(    )

play. He said: "We have no doubt that Commandant Chavez was attacked with

(    )

championed the causes and rights of the poor. He redirected significant sums from the country's considerable

(    )

oil revenues into social welfare programmes. He became famous for his fiery

(    )

the nation on Tuesday evening, telling Venezuelans that Mr Chavez had died, "after battling

(    )

president George W. Bush, whom he labelled a devil. Mr Maduro led a call for Venezuelans to

(    )

his health to resume his presidential duties. Venezuelan vice-president Nicolas Maduro informed

1  )

Venezuela's President Hugo Chavez has died from respiratory problems, aged 58. He had been

(    )

this illness. We don't have a single doubt. The established enemies of our land specifically tried to harm the health of our leader."

(    )

strong. Let his name rise up. Let's praise Hugo Chavez." He added: "Those who die for life, can't be called dead."

(    )

celebrate Chavez, saying: "We're going to grow, we're going to get past this. Have a lot of courage. Stay strong, be

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

a    over    for    cancer    with    ill   seriously   been   had    He    year.    

2.

health     duties     to     resume     Regain     his     his     presidential.    

3.

for    nearly    two    years    Died    after    battling   a   tough    illness.

4.

play    cancer    that    by    was   Chavez's   foul   started   Speculated.

5.

the     our     Specifically     harm     of     to     health     leader     tried.    

6.

causes     the     the     of     Championed     rights     and     poor.    

7.

from   revenues   the   country's   Significant   considerable   sums   oil.

8.

for     famous     became     He     speeches     fiery     his.    

9.

call    .   led    Maduro    a    Chavez    celebrate   to   Venezuelans    for

10.

to    going    We're    this    past    get    to    going    we're     ,    grow.

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Venezuela's President Hugo Chavez has died from perspiration / respiratory problems, aged 58. He had been seriously ill of / with cancer for over a year. There had been much / many speculation over whether or not he would regain / regaining his health to resume / resumption his presidential duties. Venezuelan vice-president Nicolas Maduro informed / affirmed the nation on Tuesday evening, telling Venezuelans that Mr Chavez had died, "after battling a tough / toughness illness for nearly two years." Maduro speculated that Chavez's cancer was started by foul / fowl play. He said: "We have no doubt that Commandant Chavez was attacked with this illness. We don't have a single / double doubt. The established enemies of our land specifically / specially tried to harm the health of our leader."

Hugo Chavez was a highly / height popular leader in his country who continually championed / triumphed the causes and rights / wrongs of the poor. He redirected significant some / sums from the country's considerable oil / oily revenues into social welfare programmes. He became famous for his furry / fiery speeches, especially those attacking the USA. He made several / servile controversial attacks on then president George W. Bush, that / whom he labelled a devil. Mr Maduro led a call for Venezuelans to celebrate Chavez, saying: "We're going to grow, we're going to get past / passed this. Have a lot of courage. Stay strong, be strong. Let his name rise up. Let's appraise / praise Hugo Chavez." He added: "Those who die for life, can't be called dead."

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

V_n_z__l_'s Pr_s_d_nt H_g_ Ch_v_z h_s d__d fr_m r_sp_r_t_ry pr_bl_ms, _g_d 58. H_ h_d b__n s_r___sly _ll w_th c_nc_r f_r _v_r _ y__r. Th_r_ h_d b__n m_ch sp_c_l_t__n _v_r wh_th_r _r n_t h_ w__ld r_g__n h_s h__lth t_ r_s_m_ h_s pr_s_d_nt__l d_t__s. V_n_z__l_n v_c_-pr_s_d_nt N_c_l_s M_d_r_ _nf_rm_d th_ n_t__n _n T__sd_y _v_n_ng, t_ll_ng V_n_z__l_ns th_t Mr Ch_v_z h_d d__d, "_ft_r b_ttl_ng _ t__gh _lln_ss f_r n__rly tw_ y__rs." M_d_r_ sp_c_l_t_d th_t Ch_v_z's c_nc_r w_s st_rt_d by f__l pl_y. H_ s__d: "W_ h_v_ n_ d__bt th_t C_mm_nd_nt Ch_v_z w_s _tt_ck_d w_th th_s _lln_ss. W_ d_n't h_v_ _ s_ngl_ d__bt. Th_ _st_bl_sh_d _n_m__s _f __r l_nd sp_c_f_c_lly tr__d t_ h_rm th_ h__lth _f __r l__d_r."

H_g_ Ch_v_z w_s _ h_ghly p_p_l_r l__d_r _n h_s c__ntry wh_ c_nt_n__lly ch_mp__n_d th_ c__s_s _nd r_ghts _f th_ p__r. H_ r_d_r_ct_d s_gn_f_c_nt s_ms fr_m th_ c__ntry's c_ns_d_r_bl_ __l r_v_n__s _nt_ s_c__l w_lf_r_ pr_gr_mm_s. H_ b_c_m_ f_m__s f_r h_s f__ry sp__ch_s, _sp_c__lly th_s_ _tt_ck_ng th_ _S_. H_ m_d_ s_v_r_l c_ntr_v_rs__l _tt_cks _n th_n pr_s_d_nt G__rg_ W. B_sh, wh_m h_ l_b_ll_d _ d_v_l. Mr M_d_r_ l_d _ c_ll f_r V_n_z__l_ns t_ c_l_br_t_ Ch_v_z, s_y_ng: "W_'r_ g__ng t_ gr_w, w_'r_ g__ng t_ g_t p_st th_s. H_v_ _ l_t _f c__r_g_. St_y str_ng, b_ str_ng. L_t h_s n_m_ r_s_ _p. L_t's pr__s_ H_g_ Ch_v_z." H_ _dd_d: "Th_s_ wh_ d__ f_r l_f_, c_n't b_ c_ll_d d__d."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

venezuela's president hugo chavez has died from respiratory problems aged 58 he had been seriously ill with cancer for over a year there had been much speculation over whether or not he would regain his health to resume his presidential duties venezuelan vice-president nicolas maduro informed the nation on tuesday evening telling venezuelans that mr chavez had died "after battling a tough illness for nearly two years" maduro speculated that chavez's cancer was started by foul play he said "we have no doubt that commandant chavez was attacked with this illness we don't have a single doubt the established enemies of our land specifically tried to harm the health of our leader"

hugo chavez was a highly popular leader in his country who continually championed the causes and rights of the poor he redirected significant sums from the country's considerable oil revenues into social welfare programmes he became famous for his fiery speeches especially those attacking the usa he made several controversial attacks on then president george w bush whom he labelled a devil mr maduro led a call for venezuelans to celebrate chavez saying "we're going to grow we're going to get past this have a lot of courage stay strong be strong let his name rise up let's praise hugo chavez" he added "those who die for life can't be called dead"

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Venezuela'sPresidentHugoChavezhasdiedfromrespiratoryproblems,aged58.
Hehadbeenseriouslyillwithcancerforoverayear.Therehadbeenmuchspeculation
overwhetherornothewouldregainhishealthtoresumehispresidentialduties.
Venezuelanvice-presidentNicolasMaduroinformedthenationonTuesdayevening,
tellingVenezuelansthatMrChavezhaddied,"afterbattlingatoughillnessfornearly
twoyears."MadurospeculatedthatChavez'scancerwasstartedbyfoulplay.Hesaid:
"WehavenodoubtthatCommandantChavezwasattackedwiththisillness.Wedon't
haveasingledoubt.Theestablishedenemiesofourlandspecificallytriedtoharmthe
healthofourleader."HugoChavezwasahighlypopularleaderinhiscountrywho
continuallychampionedthecausesandrightsofthepoor.Heredirectedsignificant
sumsfromthecountry'sconsiderableoilrevenuesintosocialwelfareprogrammes.
Hebecamefamousforhisfieryspeeches,especiallythoseattackingtheUSA.He
madeseveralcontroversialattacksonthenpresidentGeorgeW.Bush,whomhe
labelledadevil.MrMaduroledacallforVenezuelanstocelebrateChavez,saying:
"We'regoingtogrow,we'regoingtogetpastthis.Havealotofcourage.Staystrong,
bestrong.Lethisnameriseup.Let'spraiseHugoChavez."Headded:"Thosewho
dieforlife,can'tbecalleddead."

FREE WRITING

Write about Hugo Chavez for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

All governments should channel revenues from the country's natural resources into social welfare programmes.   Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about Hugo Chavez. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. HUGO CHAVEZ: Make a poster about Hugo Chavez. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. HUGO CHAVEZ: Write a magazine article about Hugo Chavez. Include imaginary interviews with people who thought he was a great leader and those who didn't.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to a Hugo Chavez expert. Ask him/her three questions about Hugo Chavez. Give him/her three of your opinions. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

F

c

T

d

T

e

T

f

F

g

T

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

respiratory

a.

breathing

2

speculation

b.

guessing

3.

resume

c.

carry on with

4.

foul play

d.

dirty work

5.

doubt

e.

uncertainty

6.

championed

f.

promoted

7.

significant

g.

serious

8.

fiery

h.

passionate

9.

courage

i.

bravery

10.

praise

j.

pay tribute to

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Respiratory problems

2.

His health

3.

Tuesday evening

4.

Foul play

5.

None

6.

The causes and rights of the poor

7.

Social welfare programmes

8.

A devil

9.

Celebrate Chavez's life

10.

Those who die for life

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

c

2.

a

3.

b

4.

d

5.

c

6.

b

7.

d

8.

b

9.

b

10.

a

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy