The
1,000 IDEAS
Breaking News
e-Book

Save Time

Breaking News English
ESL / EFL Lesson Plan - Malala Yousafzai - by Sean Banville


    

   FREE Lesson
   Subscription
   

   E-mail this lesson
   to your student,
   friend or teacher.


PRINT

13-Page PDF
Handout

  

LISTEN

MP3 (1 minute 51 seconds)

QUIZZES

Fill-in-the-blank 

Matching  

Hangman  

Flash cards

QUIZZES

Sentence jumble

Missing words

No letters

Crossword


 
 

 


        

Malala Yousafzai Flown To U.K. Hospital (16th October, 2012)


 

Malala Yousafzai, the 14-year-old girl who was shot in the head by the Taliban in Pakistan last week, has been flown to Britain for specialist care. The youngster was seriously wounded as she sat on a bus going to school. She was targeted by the Taliban for campaigning for the rights of girls in Pakistan to have an education. The Taliban says she and her family will still be targets if she continues to promote education for girls. Malala needs urgent treatment for a damaged skull, followed by what Pakistani doctors called "intensive neuro-rehabilitation". The hospital has specialist facilities for gunshot wounds and head injuries and has treated hundreds of soldiers returning injured from Afghanistan.


Malala has been campaigning since she was 11. Wikipedia says of her: "She is known for her education and women's rights activism in the Swat Valley, where the Taliban has at times banned girls from attending school. In early 2009, at the age of 11, Yousafzai came to prominence through a blog she wrote for the BBC detailing her life under the Taliban regime…and her views on promoting education for girls." It added: "She has…been nominated for the International Children's Peace Prize by Desmond Tutu, and has won Pakistan's first National Youth Peace Prize." Former U.K. prime minister Gordon Brown has started an online petition called "I am Malala," * campaigning for the rights of 61 million children to go to school.

* Please visit, sign the petition, and share on Facebook, Twitter, etc.


WARM-UPS


 
 

1. SCHOOL FOR ALL CHILDREN: Walk around the class and talk to other students about school for all children. Change partners and share your findings often.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

shot in the head / specialist care / seriously wounded / education for girls / skull / campaigning / women's rights / prominence / Children's Peace Prize / petition

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. SAVE THE CHILDREN: How can we help the world's children? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

What could you do today to help?

What should governments do?

No education

 

 

Slave labour

 

 

Malnutrition

 

 

Child soldiers

 

 

Sex trade

 

 

Gangs

 

 

4. EDUCATION FOR ALL: Students A strongly believe all children will go to school one day; Students B strongly believe things will continue as they are.  Change partners again and talk about your conversations.

5. HELP MALALA: How can we best help Malala? Rank these and share your rankings with your partner. Put the best at the top. Change partners often.

  • pray for her
  • send her a present
  • donate to build her girl's school
  • petition your government to help
  • share her story on Facebook, Twitter, etc.
  • sign the "I am Malala" petition
  • hold a charity event for her
  • other ____________________________

6. EDUCATION FOR GIRLS: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the idea 'education for girls'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.


BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

A young Pakistani activist is being looked after at a British hospital.

T / F

b.

The girl was shot in the head while waiting for a bus.

T / F

c.

She and her family are in danger if she continues her campaign.

T / F

d.

The hospital she is in specializes in treating gunshot wounds.

T / F

e.

Malala started campaigning for girls' education two years ago.

T / F

f.

Malala became famous after starting a blog for CNN.

T / F

g.

She won the International Children's Peace Prize last year.

T / F

h.

A former British leader has started an online petition supporting Malala.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

specialist

a.

prohibited

2

wounded

b.

singled out

3.

targeted

c.

ex-

4.

urgent

d.

cared for

5.

treated

e.

expert

6.

banned

f.

fame

7.

prominence

g.

high-priority

8.

regime

h.

appeal

9.

former

i.

injured

10.

petition

j.

rule

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

specialist

a.

from attending school

2

promote

b.

wounds

3.

Malala needs urgent treatment for a

c.

through a blog she wrote

4.

gunshot

d.

activism

5.

treated hundreds of soldiers returning

e.

damaged skull

6.

women's rights

f.

U.K. prime minister

7.

banned girls

g.

injured from Afghanistan

8.

Yousafzai came to prominence

h.

an online petition

9.

Former

i.

care

10.

Gordon Brown has started

j.

education for girls


 

WHILE READING / LISTENING

GAP FILL: Put the words into the gaps in the text.

Malala Yousafzai, the 14-year-old girl who was shot in the head by the Taliban in Pakistan last week, has been flown to Britain for  (1) ____________ care. The youngster was (2) ____________ wounded as she sat on a bus going to school. She was targeted by the Taliban for campaigning for the (3) ____________ of girls in Pakistan to have an education. The Taliban says she and her family will still be targets if she continues to (4) ____________ education for girls. Malala needs (5) ____________ treatment for a damaged (6) ____________, followed by what Pakistani doctors called "intensive neuro-rehabilitation". The hospital has specialist facilities for (7) ____________ wounds and head injuries and has treated hundreds of soldiers (8) ____________ injured from Afghanistan.

 

 

 

promote
returning
rights
skull
specialist
urgent
seriously
gunshot

Malala has been (9) ____________ since she was 11. Wikipedia says of her: "She is known for her education and women's rights (10) ____________ in the Swat Valley, where the Taliban has at times (11) ____________ girls from attending school. In early 2009, at the age of 11, Yousafzai came to prominence through a blog she wrote for the BBC (12) ____________ her life under the Taliban regime…and her (13) ____________ on promoting education for girls." It added: "She has…been (14) ____________ for the International Children's Peace Prize by Desmond Tutu, and has won Pakistan's first National Youth Peace Prize."               (15) ____________ U.K. prime minister Gordon Brown has started an online (16) ____________ called "I am Malala," campaigning for the rights of 61 million children to go to school.

 

 

detailing
former
banned
petition
campaigning
views
activism
nominated


LISTENING – Listen and fill in the gaps

Malala Yousafzai, the 14-year-old girl who was (1) __________________ by the Taliban in Pakistan last week, has been flown to Britain for specialist care. The youngster was (2) __________________ she sat on a bus going to school. She was targeted by the Taliban (3) __________________ the rights of girls in Pakistan to have an education. The Taliban says she and her family (4) __________________ she continues to promote education for girls. Malala needs urgent treatment (5) __________________, followed by what Pakistani doctors called "intensive neuro-rehabilitation". The hospital has specialist facilities for gunshot wounds and head injuries and has treated hundreds of soldiers (6) __________________ Afghanistan.

Malala has (7) __________________ she was 11. Wikipedia says of her: "She is known for her education and women's rights activism in the Swat Valley, where the Taliban (8) __________________ girls from attending school. In early 2009, at the age of 11, Yousafzai (9) __________________ through a blog she wrote for the BBC detailing her life under the Taliban regime…and her (10) __________________ education for girls." It added: "She has…(11) __________________ the International Children's Peace Prize by Desmond Tutu, and has won Pakistan's first National Youth Peace Prize." Former U.K. prime minister Gordon Brown has started                     (12) __________________ called "I am Malala," campaigning for the rights of 61 million children to go to school.


AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'promote' and 'education'.

promote

education

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • head
  • care
  • targeted
  • still
  • urgent
  • Afghanistan
  • activism
  • banned
  • 2009
  • nominated
  • won
  • 61

SCHOOL FOR ALL CHILDREN SURVEY

Write five GOOD questions about school for all children in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

SCHOOL FOR ALL CHILDREN DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the term 'education for girls'?

c)

How equal is education in your country?

d)

What do you know about Malala?

e)

What do you think of Malala?

f)

What do you think of what happened to her?

g)

Do you think she will win her campaign to get education for all girls in Pakistan?

h)

Has her story increased the likelihood of education for all girls happening in Pakistan?

i)

How does school change lives?

j)

How would the world be different if all children in the world went to school?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article?

b)

How good or bad was your school?

c)

Do you ever think how lucky you are to have had an education?

d)

If access to education is a basic human right, why do so many children not have an education?

e)

Should sanctions be placed on countries that do not provide education for all?

f)

Why is education for girls non-existent in many countries?

g)

How many people will you share the "I am Malala" link with on Facebook, Twitter, etc?

h)

What do you see Malala doing ten years from now?

i)

What advice do you have for Malala?

j)

What questions would you like to ask Malala?


LANGUAGE – MULTIPLE CHOICE

Malala Yousafzai, the 14-year-old girl who was shot in the head by the Taliban in Pakistan last week, has been flown to Britain for (1) ____ care. The youngster was seriously wounded (2) ____ she sat on a bus going to school. She was targeted (3) ____ the Taliban for campaigning for the rights of girls in Pakistan to have an education. The Taliban says she and her family will still be targets if she continues to promote education for girls. Malala needs (4) ____ treatment for a damaged skull, (5) ____ by what Pakistani doctors called "intensive neuro-rehabilitation". The hospital has specialist facilities for gunshot wounds and head injuries and has treated hundreds of soldiers (6) ____ injured from Afghanistan.

Malala has been campaigning since she was 11. Wikipedia says (7) ____ her: "She is known for her education and women's rights activism in the Swat Valley, where the Taliban has (8) ____ times banned girls from attending school. In early 2009, at the age of 11, Yousafzai (9) ____ to prominence through a blog she wrote for the BBC detailing her life (10) ____ the Taliban regime…and her views on promoting education for girls." It added: "She has…been nominated for the International Children's Peace Prize by Desmond Tutu, and has won Pakistan's first National Youth Peace Prize." (11) ____ U.K. prime minister Gordon Brown has started an online (12) ____ called "I am Malala," campaigning for the rights of 61 million children to go to school.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

specials

(b)

specially

(c)

specialist

(d)

specialization

2.

(a)

as

(b)

was

(c)

has

(d)

is

3.

(a)

by

(b)

of

(c)

at

(d)

in

4.

(a)

urgent

(b)

insistent

(c)

extremely

(d)

desperation

5.

(a)

after

(b)

followed

(c)

imitated

(d)

obeyed

6.

(a)

returns

(b)

returnee

(c)

return

(d)

returning

7.

(a)

to

(b)

at

(c)

of

(d)

by

8.

(a)

any

(b)

some

(c)

all

(d)

at

9.

(a)

came

(b)

went

(c)

gone

(d)

been

10.

(a)

over

(b)

under

(c)

via

(d)

though

11.

(a)

Farther

(b)

Former

(c)

Bygone

(d)

Preceding

12.

(a)

partition

(b)

potion

(c)

petition

(d)

potential


WRITING

Write about school for all children for 10 minutes. Correct your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________


HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about Malala Yousafzai. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. SCHOOL FOR ALL CHILDREN: Make a poster about children's lack of education around the world. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. MALALA YOUSAFZAI: Write a magazine article about Malala Yousafzai. Include an imaginary interview with her.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. LETTER: Write a letter to a world education expert. Ask him/her three questions about why 61 million children have no education. Give her/him three suggestions on how to turn this figure around. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.


ANSWERS

TRUE / FALSE:

a.

T

b.

F

c.

T

d.

T

e.

F

f.

F

g.

F

h.

T

SYNONYM MATCH:

1.

specialist

a.

expert

2

wounded

b.

injured

3.

targeted

c.

singled out

4.

urgent

d.

high-priority

5.

treated

e.

cared for

6.

banned

f.

prohibited

7.

prominence

g.

fame

8.

regime

h.

rule

9.

former

i.

ex-

10.

petition

j.

appeal

PHRASE MATCH:

1.

specialist

a.

care

2

promote

b.

education for girls

3.

Malala needs urgent treatment for a

c.

damaged skull

4.

gunshot

d.

wounds

5.

treated hundreds of soldiers returning

e.

injured from Afghanistan

6.

women's rights

f.

activism

7.

banned girls

g.

from attending school

8.

Yousafzai came to prominence

h.

through a blog she wrote

9.

Former

i.

U.K. prime minister

10.

Gordon Brown has started

j.

an online petition

GAP FILL:

Malala Yousafzai flown to U.K. hospital

Malala Yousafzai, the 14-year-old girl who was shot in the head by the Taliban in Pakistan last week, has been flown to Britain for (1) specialist care. The youngster was (2) seriously wounded as she sat on a bus going to school. She was targeted by the Taliban for campaigning for the (3) rights of girls in Pakistan to have an education. The Taliban says she and her family will still be targets if she continues to (4) promote education for girls. Malala needs (5) urgent treatment for a damaged (6) skull, followed by what Pakistani doctors called "intensive neuro-rehabilitation". The hospital has specialist facilities for (7) gunshot wounds and head injuries and has treated hundreds of soldiers (8) returning injured from Afghanistan.

Malala has been (9) campaigning since she was 11. Wikipedia says of her: "She is known for her education and women's rights (10) activism in the Swat Valley, where the Taliban has at times (11) banned girls from attending school. In early 2009, at the age of 11, Yousafzai came to prominence through a blog she wrote for the BBC (12) detailing her life under the Taliban regime…and her (13) views on promoting education for girls." It added: "She has…been (14) nominated for the International Children's Peace Prize by Desmond Tutu, and has won Pakistan's first National Youth Peace Prize." (15) Former U.K. prime minister Gordon Brown has started an online (16) petition called "I am Malala," campaigning for the rights of 61 million children to go to school.

LANGUAGE WORK

1 – c

2 – a

3 – a

4 – a

5 – b

6 – d

7 – c

8 – d

9 –a

10 – b

11 – b

12 – c

 

Back to the top

Help Support This Web Site

Sean Banville's Book

Thank You